65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:52 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Viskupič, ty hovoríš, že v čase hlbokej celosvetovej inflácie nie je teraz čas na pomoc rodinám s deťmi, tak potom nerozumiem slovu solidarita v názve tvojej domovskej strany, lebo toto solidarita v týchto časoch je. Aj ja som liberálneho zmýšľania, napriek tomu si myslím, že pomoc rodinám s deťmi je zásadná vec. Označovať tento krok ako predvolebnú kampaň je z môjho hľadiska úplne mimo misu. O tejto úprave sa diskutuje, čo si len ja pamätám, viac ako pol roka a nikde sme sa ešte nepohli. V tejto úprave ide len a jedine o deti, ktoré až doposiaľ mali predchádzajúce vládne garnitúry hlboko v paži. Takže si myslím, že to, že ideme s týmto návrhom teraz, je viac ako dôležité, viac ako potrebné.
A keď už sa teda bavíme o predvolebnej kampani, tak mi dovoľte pripomenúť, že vami navrhovaná úprava, ktorú ste predniesli s kolegami v televízii, na tlačovej besede, by podľa ekonómov stála štát deväťsto miliónov, takže nie sme ďaleko od seba.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:43 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán kolega, chcel by som sa venovať v mojej faktickej poznámke jednému aspektu z vašej reči a ten aspekt je tá prorodinná politika. Vy ste na začiatku povedali v tej, tej, v tom, z toho kúska z vašej reči, že zvýšiť rodinné prídavky na deti nie je riešenie toho, aby sa zvýšila, zvýšila pôrodnosť na Slovensku alebo hocikde. Ja nie som si celkom istý, či to tak je. Ja si myslím, že je to veľmi dôležitý aspekt pre tých ľudí, aby mali viac peňazí do toho začiatku. A nie je pravda, čo sa tuto rozpráva, že strana SMER s tým nič nerobila. Robila, ale to tu nie je podstatné.
Ale potom ste prešli do niečoho, čo ja považujem za najdôležitejšie. Povedali ste, že to, čo je podstatné v tom všetkom, je ten environment okolo toho celého. Proste to, v akej krajine žijeme, či sa cítime bezpeční, či tu máme dobré sociálne alebo školské, alebo zdravotné služby, a to je, tam ste udreli klinček po hlavičke. Áno, to je naozaj najdôležitejšie a vtedy tí ľudia budú mať a budú chcieť mať deti a budú chcieť ich vychovávať priamo na Slovensku.
Ale s tým nesúvisí len tento zákon, s tým súvisí celá politika, celá tá verejná politika tak, ako by sme ju mali robiť. A, bohužiaľ, z môjho pohľadu akýkoľvek projekt táto vláda zobrala do rúk, a môžem tu rozprávať o obnove, o dôchodkovej reforme, o nájomných bytoch alebo čokoľvek, všetko je spackané, nič nefunguje poriadne, ako by malo. A toto je naša najväčšia chyba. Ľudia strácajú dôveru vo vedenie štátu, strácajú dôveru v normálny život v tejto republike. A toto je to, čo nás bude veľmi dlho mrzieť, pretože my určitým spôsobom prikladáme ruku k tomuto dielu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:44 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Viskupič, vravel si, že by sme mali tento návrh odmietnuť. Prepáč, ale keby som to urobila, tak pri každom pohľade do detských očí by som sa cítila veľmi nepríjemne a vyčítala by som si to.
Ďalej si povedal, že vôľa nie je zlá. Tak poďme teda urobiť všetko pre to, aby sme túto vôľu pretavili do skutočnosti.
A potom si ešte povedal, že pomáhame iba rodinám s deťmi. A ja sa pýtam, a to je zle, keď pomáhame rodinám s deťmi? A je to málo? Ja budem hlasovať určite za.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:46 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci.
Marián, ty si spomenul, že máme desať percent na, v chudobe rodín a ja sa ťa chcem spýtať, my nemáme presné čísla, ktorí tam spejú do tej chudoby, tie rodiny s deťmi. To je ten najväčší problém v tej sociálnej politike, ktorú, ktorú nevieme tie čísla presne verifikovať.
Potom si tu spomenul, že málo dialógu. Len ja čo viem od pána ministra, koľkokrát bol u vás v Zelenom dome a rozprával sa o daňovo-odvodovej revolúcii a presne tento sociálny balíček vám vysvetľoval. Ste ďalší kritici voľnočasových poukazov, ktoré je z vašej dielne. Na sekcii športu na ministerstve školstva sú prichystané WatsAppy, ktoré presne, presne kopírujú túto pomoc. Namiesto toho, aby ste sa za tú dobu chceli dohodnúť, ste sa nedohodli. To je, si myslím, že vaša chyba. A odchod detí už na stredných školách do zahraničia, máte rezort ministerstva školstva, tak treba s tým rýchle niečo robiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:47 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolega Marián, nerozumiem tejto panike, k čomu je to dobré, že čo sa deje za posledné dni zo strany pána Sulíka a Gröhlinga či strany SaS. Veď ide o pomoc pre rodiny s deťmi a strana SaS bojuje aj s ďalšími ako lev a robí všetko pre to, aby zmarili pomoc tým najzraniteľnejším, ktorí ju akútne potrebujú. Najmä v týchto veľmi ťažkých časoch môžem povedať, že si pomoc rodiny s deťmi doslova zaslúžia. Rodiny s deťmi boli desaťročia na okraji záujmu predchádzajúcich vlád. Pomoc takmer žiadna a keď aj sa akože pomáhalo, tak to boli iba doslova omrvinky. Každý, kto má deti, vie, čo všetko taká výchova a starostlivosť o deti obnáša. Ja to viem veľmi dobre, lebo pochádzam z deviatich detí a sám mám veľkú rodinu, sedem detí, z toho, vďakabohu, päť žijúcich.
Teraz je najvyšší čas v tejto ťažkej situácii pomoc rodinám. Myslím si, že vhodnejší a akútnejší čas ako teraz nie je a možno už ani dlho, dúfam, že nebude. Nerozumiem strane SaS, tak ako sa ostro, až niekedy zúrivo vyhrocuje pri tomto návrhu zákona pomoci. Pripomína mi to, ako keď išlo o pomoc tehotným ženám. Tak ju vyhrocujete aj teraz pri pomoci rodinám a žijúcim deťom, že aspoň tým by sme mohli pomáhať a hlavne vy, ktorí máte v názve slovo solidarita. Pri tak humánnej, solidárnej téme, ako je pomoc pre rodiny s deťmi, konáte v hneve, niekedy aj v takom zbytočnom strachu, šírite polopravdy a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:48 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:50

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega Viskupič, rozumiem, že si vystupoval za stranu, že si, že si vlastne predniesol svoj príspevok za stranu, ale práve preto som veľmi prekvapený, lebo som u teba zvyknutý na také naozaj že faktické vecné pripomienky. To, čo si povedal, že väčšina úplných rodín s jedným či dvoma deťmi nepotrebuje ďalšiu pomoc, priznám sa, že oči otváram a nechápem. Ja mám tri deti a naozaj aj keby som mal len dve, tak tie časy, keď som zarábal niekde na úrovni priemernej mzdy a ledva-ledva sme vychádzali, si veľmi dobre pamätám a v tejto situácii, keď išli hore energie, keď výrazne zdraželi potraviny, proste deťom sa nedá povedať, že vieš čo, už nejedz, lebo máme málo a zdraželi potraviny. Ja si myslím, že toto je niečo, čo jednoducho sa nedá pochopiť, keď svoju nevôľu pomôcť rodinám odôvodňujete tým, že veď oni nepotrebujú ďalšiu pomoc.
Je mi ľúto aj takého ´ačohentizmu´, ako sa hovorí, že no veď dobre, veď my nie sme proti, treba pomôcť aj rodinám, ale čo hentí a čo tí ďalší, hej? Ako dobre, hovoríme teraz o pomoci rodinám, potom môžeme hovoriť o niečom inom. Takže myslím si, že treba naozaj ostať pri tých vecných, faktických debatách a mne je tiež ľúto, že to tu musíme robiť takto v skrátenom konaní, ale jednoducho bolo veľa mesiacov, keď sa dalo o tom diskutovať, dalo sa s tým prísť do parlamentu a jednoducho vy ste to blokovali. Toto je plán B, to je už núdzové riešenie. Ak by sa to nepodarilo teraz, už by sme to nestihli vlastne od júla.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:50 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegyniam aj kolegom za pripomienky, alebo skúsim trošku reagovať. Začnem od konca.
Kolega Peťo Kremský, no takto. Ja som povedal, že 10 % rodín s jedným až dvomi deťmi potrebuje pomoc, hej? Nieže nepotrebujú, že 10 % z nich je v pásme chudoby a pomoc potrebujú. Takto, hej? To som povedal. No trošku treba vnímať to, že, a to tak nejak všeobecne, my sme jednoznačne za pomoc tým, ktorí potrebujú. SaS je jednoznačne za pomoc rodinám s deťmi. To je v poriadku. To hovorím všetkým, prosím, ktorí ste reagovali. To, to nikto nespochybňuje. Ale tých peňazí je konečné množstvo a nezaznieva tu, že niekomu ich vždy musíme zobrať, aby sme ich potom niekomu mohli dať. Preto my hovoríme, že pomáhajme cielene, zmysluplne tým, ktorí to potrebujú. Pretože potom budeme musieť tým iným, tým bohatším akoby menej zobrať, hej, a nemusíme im ani dávať a o to viacej zostane pre tých, ktorí tú pomoc reálne, reálne potrebujú.
No možno k tým, k tým debatám, k pánovi ministrovi, však to si vieme povedať aj ďalej. Áno, stretávali sme sa aj ku daňovo-odvodovej reforme, no paradox je, že toto je vlastne tá prvá tlačovka z daňovo-odvodovej reformy. Zároveň je to aj úplne najsprávnejšie riešenie do inflácie, hej? To tiež je také, že tak najprv to bolo vytvorené v čase, keď ešte inflácia ani nebola, ale treba sa pýtať, že koľko sme sa na tých rokovaniach dokázali niekam posunúť, hej, že či sme na tých rokovaniach sa dokázali vlastne z tej fixnej idey vlastne niekam, ako nejaký kompromis urobiť, hej. Toto je ten problém. Nieže by sme sa nestretávali, veď to je v poriadku. My sa, v demokracii je normálne si aj povedať a hádať sa, proste, aj koaličné strany. Len ten výsledok musí byť, aby sme sa niekam dokázali posunúť. A preto pomáhajme to, čo sa dá hneď a to, čo je zložité... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:52 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:55

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážené kolegyne, kolegovia, musím reagovať na to, čo som teraz počul od pána predsedu finančného výboru a poslanca za stranu SaS a musím zase reagovať aj na to, čo som si mal možnosť vypočuť počas tých týždňov, debát ohľadom tejto pomoci. Nebudem reagovať na to, čo hovorí opozícia, pretože tá kritizuje absolútne všetko, čo táto koalícia urobí. A je to aj v poriadku, však je to ich práca, ale rád by som sa povenoval opozícii v rámci koalície, strane SaS.
Tvoje vystúpenie, pán poslanec a pán predseda finančného výboru, bolo plne v súlade so všetkými intenciami, na základe ktorých robí politiku vaša strana. A spomeňte si na vyjadrenia pani predsedkyne alebo predsedníčky zdravotníckeho výboru Cigánikovej, ktorá povedala, že tí, ktorí nezarábajú 10-tisíc euro, sú ťuťmáci. Spomeňte si na vyjadrenia pani predsedníčky poslaneckého klubu Zemanovej, ktorá povedala, že dôchodcov netreba očkovať, pretože tí už nevytvárajú žiadnu ekonomickú hodnotu. A plne v súlade s týmito vyjadreniami ste povedali vy, že nie je nutné podporovať rodiny, resp. v rodinách, ktoré sú úplné. To je, ja neviem, keď toto niekto počúva, tak Kaník by sa, vám závidí, že na takéto neprišiel on, pretože sociálny netvor je oproti vám šuviks. Toto, toto jednoducho človek nevymyslí.
Kritizoval si očkovací bonus, na základe ktorého sa zaočkovalo 830-tisíc dôchodcov a okrem toho, že si ochránili svoje zdravie, sa medzi nich rozdelilo zhruba štvrť miliardy euro, 250 miliónov eur. Tieto peniaze sú reálne v peňaženkách tých dôchodcov. Takže ak aj toto nie je pomoc, tak potom ja už neviem, čo je pomoc. Pretože z tohoto všetkého, čo ste vy tu povedali, mi vychádza len to, že pomoc je vtedy, ak tie peniaze má vo svojej peňaženke alebo vo svojej firme pán Sabol.
A ďalej odmietam takéto tvrdenia, ktoré si tu povedal, že my nevieme, o čom hlasujeme. Robiť idiotov z poslancov, ktorí si za každú cenu vážia rodiny, vážia si deti v tých rodinách, vážia si dôchodcov, vážia si zdravie ľudí, považovať za idiotov, ktorí si ani neprečítajú to, čo pred nich predloží vraj ministerstvo financií, je tiež tak hodné strany SaS, že toto si asi ďalší komentár nezaslúži.
Chcel by som vám pripomenúť, vážení páni poslanci a pani poslankyne zo strany SaS, že Slovensko nie je Bratislava. Áno, máte pravdu, 50 euro na krúžkovné v Bratislave neznamená toho až tak veľa, ale sú aj iné regióny, kde to krúžkovné bude znamenať a nielen pre tie deti, ktoré dnes ani nemajú možnosť ísť na nejaký krúžok, a hneď vám poviem konkrétny príklad, ktorý som hovoril aj pánovi ministrovi, ale bude znamenať aj príjem napríklad aj pre tých učiteľov, ktorí budú motivovaní sa prihlásiť do tej aplikácie, ktorá bude vytvorená, a poskytovať tieto služby deťom. Bude motivovať obce a mestá, aby centrá voľného času fungovali ešte efektívnejšie, ešte lepšie, aby mali tú ponuku ešte väčšiu a aby tie deti tam mohli chodiť.
A teraz vám poviem konkrétny príklad z mesta, ktoré má zhruba 9 000 obyvateľov, mesto Veľké Kapušany. Môj syn nemôže chodiť na žiaden krúžok, pretože žiaden krúžok tam nie je. Primátor mesta vedie futbalový krúžok raz do týždňa. Tak sa vás pýtam, aký máte vy problém s tým, ak sa každý mesiac nabije kredit tomu rodičovi? Má tam 50 eur a môže si vybrať, či už chce ´VČ´ alebo konkrétne v meste alebo nejakého učiteľa, ktorý sa tomu dieťaťu bude venovať vtedy, keď je on ešte v práci. A ešte si za to zarobí aj ten učiteľ. Toto je hyenizmus, čo robíte.
Však sa už zobuďte, preboha, vás prosím! Nie je dobré nič, čo robí Matovič, nie je dobré nič, čo robí OĽANO. Všetci sme debili, vy ste lietadlo.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

19.5.2022 o 15:55 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 15:55

György Gyimesi
Skontrolovaný text
!!! VYMAZAŤ nadbytočný rámček !!!
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

19.5.2022 o 15:55 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:59

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Gyimesi, ja som trochu skritizoval môjho kolegu Viskupiča, že išiel nad rámec návrhu. Venoval sa teda aj návrhu na skrátené legislatívne konanie. No vy ste išli teda úplne mimo toho návrhu. Teraz debatujeme o skrátenom legislatívnom konaní. Krátka, krátka jednoduchá otázka. Naozaj si myslíte, je to priama otázka na vás, naozaj si myslíte, že budeme eliminovať značné hospodárske škody tým, že vytvoríme dotáciu na financovanie voľnočasových aktivít detí? Naozaj si myslíte, že zabránime, eliminujeme hospodárske škody, ak budeme, vytvoríme ten nástroj, tie ďalšie tri nástroje? To znamená, že daňový bonus a prídavky na dieťa? A ak si to naozaj myslíte, tak skúste mi, prosím vás, odpovedať, že prečo si to myslíte. Lebo naozaj emitovanie peňazí, púšťanie peňazí na trh, či už ich máme alebo ich nemáme, stále len vedie k tomu, že len zhoršíme tú hospodársku situáciu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

19.5.2022 o 15:59 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video