66. schôdza

14.6.2022 - 30.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2022 o 16:25 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:25

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolega Milan, plne s tebou súhlasím, čo sa týka alarmujúcej situácie so stavom niektorých mostov na Slovensku. Naozaj sú ich stovky. Čo je, čo je veľmi alarmujúce a musíme s tým urýchlene niečo robiť, veľa mostov je v štvrtom, piatom a šiestom stupni, čo sa týka statiky. Na Orave máme viacej takých prípadov, dokonca sa stalo, že v roku 2020 most sám od seba sa prepadol do rieky. Ešte šťastie, že ešte predchádzajúca vláda v októbri 2019 tento most uzatvorila a že tam nedošlo k nejakej tragédii. Teraz v poslednej dobe riešim konkrétnu situáciu so situáciou s mostami pri vjazde do Námestova, kde sú jediné dva mosty v havarijnom, no nie havarijnom, lebo to by už boli uzavreté mosty, ale v šiestom stupni, čo vnímam ako veľký problém, čo sa týka projektov z európskych peňazí, že peniaze aj sú, ako sa povie, v šuplíku, len sú tu veľmi zdĺhavé procesy, čo sa týka projektov. Konkrétne v prípade jedného mosta trvalo to niekoľko mesiacov, kým sme sa dostali do štádia, už vyzerá, že sme tesne pred finále, že začne sa urýchlene rekonštruovať aspoň jeden z týchto mostov v Oravskej Jasenici pri vjazde do Námestova, ale zažil som nečinnosť mnohých inštitúcií, nejdem tu konkrétne menovať, ale toto je obrovský problém, že niektoré, niektoré procesy trvajú neúmerne dlho, naozaj toto bol príbeh takmer deviatich mesiacov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2022 o 16:25 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Ľubomír Andrassy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi krátko.
Dámy a páni, chcem povedať, že aj táto kontrola vznikla na základe rizikovej analýzy. To, čo povedal pán poslanec Potocký, ma teší a teší ma hlavne skutočnosť, že s touto správou sa veľmi vážne zaoberajú poslanci vo finančnom výbore, kde boli aj predstavitelia rezortu dopravy, boli tam zástupcovia samosprávy, ministerstva financií, pretože sme toho názoru, že ten modernizačný investičný dlh, ktorý je napríklad v oblasti cestnej infraštruktúry, a to v tejto chvíli nehovorím len o mostoch na cestách I., II., III. triedy, ale aj mostoch, ktoré sú niekedy životne dôležité a sú na cestách IV. triedy, ktoré spravujú miestne samosprávy, ale aj o cestách ako takých, tak tento problém nedokážeme riešiť z dlhodobého udržateľného hľadiska inak, ako nastavením nového systému financovania. A ten systém financovania nemusíme vymýšľať. Stačí sa ísť pozrieť do Rakúska, susednej Českej republiky, cez Fond rozvoja dopravnej infraštruktúry, cez vytvorenie viaczdrojového financovania, kde sa zbehnú prostriedky, ako hovoril pán poslanec Kuriak, aj z Európskej únie, aj zo štátneho rozpočtu, ale nabehnú tam aj peniaze, ktoré vyberáme z daní z motorových vozidiel, ktoré vyberáme na mýtnom systéme, na známkach za používanie diaľnic, ale aj možno na dani z uhľovodíkových palív a mazív. Že takýmto spôsobom dokážeme koncentrovať verejné zdroje na jednom fonde a potom ich vie využívať štát, vie ich využívať vyšší územný celok, ale aj miestne samosprávy.
Ja verím, že tá diskusia, ktorá sa rozbehla na pôde finančného výboru, že sa premietne aj do odporúčaní, do uznesení ministerstvu financií a ministerstvu dopravy, aby sa našiel spôsob vytvorenia takéhoto strategického fondu pre riešenie dopravnej infraštruktúry.
Toľko som ja k tej konkrétnej pripomienke alebo názoru pánov poslancov. Ešte raz vám chcem veľmi poďakovať za spoluprácu. A teším sa aj na také podnety, ako sme dostali k Slovenskému pozemkovému fondu, k štátnym bankám, ktoré spravujú dlžoby v tejto krajine. Teda množstvo kontrol, ktoré v tomto roku realizujeme, vychádzajú aj z podnetov priamo poslancov Národnej rady.
Veľmi pekne vám ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 16:40 hod.

Ing. PhDr.

Ľubomír Andrassy

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Hlasovať o tomto bode programu budeme dnes o sedemnástej hodine.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 16:40 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, cieľom tejto navrhovanej právnej úpravy je zvýšenie konkurencieschopnosti slovenských podnikateľských subjektov pri vývoze určených výrobkov do tretích krajín. Návrh zákona odstraňuje povinnosť predkladať niektoré prílohy k žiadostiam o udelenie licencií, upravuje náležitosti tzv. antireexportnej doložky, vyčleňuje z licenčného konania vývoz a transfer určených výrobkov z územia SR a taktiež skracuje lehoty na udelenie licencie.
Materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy ani na podnikateľské prostredie, okrem teda tých subjektov, ktoré sú týmto dotknuté, samozrejme. Nemá sociálne vplyvy ani vplyvy na životné prostredie, informatizáciu spoločnosti, na služby verejnej správy pre občana, ani na manželstvo, rodičovstvo a rodinu.
Po slovensky ide o to, že uľahčujeme vývoz určených výrobkov. Určené výrobky sú zbrane. Na ministerstve hospodárstva to je taký ten dohľadný orgán, ktorý vydáva tie licencie na vývoz zbraní. A teraz je toho strašne veľa v súvislosti s pomocou pre Ukrajinu. Nie sú to len zbrane, ktoré idú zo Slovenska, ale všetky zbrane, ktoré prechádzajú Slovenskom. Náš taký najväčší klient sú firmy, ktoré prevážajú zbrane z Čiech, keďže Česko nesusedí priamo s Ukrajinou. No a toto zjednodušenie má teda ten proces zrýchliť. Má to odbremeniť štátnu administratívu, ale aj vyjsť v ústrety, mierne vyjsť v ústrety podnikateľom. Takže toľkoto v krátkosti odo mňa.
Ctené dámy poslankyne, páni poslanci, chcem vás poprosiť o podporu predloženého vládneho návrhu zákona.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 16:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 144/2013 Z. z. o obchodovaní s určenými výrobkami, ktorých držba sa obmedzuje z bezpečnostných dôvodov a ktorým sa mení zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 190/2003 Z. z. o strelných zbraniach a strelive a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1020. V súlade s § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny, výbor pre hospodárske záležitosti a výbor pre obranu a bezpečnosť. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 9. septembra 2022 a v gestorskom do 12. septembra 2022.
Pán predseda, otvorte, prosím, všeobecnú, podpredseda, predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 16:40 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Cieľom tohto vládneho návrhu zákona č. 309/2009 je transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady 2018/2001 o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov.
Týmto návrhom zákona sa predovšetkým stanovia kritériá udržateľnosti, požadované úspory emisií skleníkových plynov pre palivá z biomasy, ktoré sa používajú pri výrobe elektriny a vykurovania. Ďalej, zvyšuje sa minimálne prah úspor emisie skleníkových plynov pre biopalivá, biokvapaliny, bioplyn v doprave a také, čo sa vyrábajú v nových zariadeniach, a to tiež s cieľom zlepšiť celkovú bilanciu. Taktiež sa ustanovuje nový právny rámec vydávania záruk pôvodu pre plyn z obnoviteľných zdrojov, čím sa vytvorí jednotný prostriedok preukázania pôvodu plynu z obnoviteľných zdrojov koncovým odberateľom. Tiež sa umožní vydávanie záruky pôvodu aj pre iný plyn ako biometán. Uvedené zmeny majú napomôcť napĺňaniu záväzku Slovenskej republiky pri plnení európskych cieľov v oblasti výroby elektriny z obnoviteľných zdrojov.
Poviem to teraz po slovensky. Tá smernica 2018 z roku, teda z roku 2018 č. 2001 je rozsiahly elaborát, ktorý po dlhých útrapách, bola to naozaj drobná akribická práca, tzv. zimný balíček. Teraz sme tam všetko zapracovali, čo sme zapracovať mali. Aktualizovali sme tie, tie požiadavky, tie procesy. A robíme to preto, aby sme teda dokázali naplniť tie ciele, ktoré nám stanovuje Európska únia.
Materiál nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, na služby verejnej správy pre občana, na manželstvo, rodičovstvo, ani sociálne, ani rodinu, ani sociálne vplyvy. Materiál predpokladá pozitívne aj negatívne vplyvy na podnikateľské prostredie a pozitívny vplyv na životné prostredie a informatizáciu spoločnosti.
Pani poslankyne a páni poslanci, prosím vás o podporu tohoto zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 16:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:40

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysokoúčinnej kombinovanej výroby a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1033.
V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona. Konštatujem, že uvedený návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 rokovacieho poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: ústavnoprávny a výbor pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 9. septembra 2022 a v gestorskom výbore do 12. septembra 2022.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 16:40 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:10

Natália Milanová
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Dovoľte mi otvoriť rozpravu najmä z dôvodu posunu účinnosti tohto zákona. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 17:10 hod.

Mgr.

Natália Milanová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:10

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Pán predseda, keďže je tam prihlásených 14 ľudí, chcem navrhnúť procedúru Národnej rade, aby sme odhlasovali veci, ktoré môžme odhlasovať, a potom sa rokovalo o tomto. (Ruch v sále.) Podľa mňa to je úplne logické. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.6.2022 o 17:10 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 17:10

Robert Fico
Skontrolovaný text
Pán predseda, myslím, že bude korektné, keď oznámite, že teraz bude pokračovať rokovanie o tomto bode programu, ako stanovuje rokovací poriadok, ale že hlasovať sa dnes nebude. Nie sme schopní to zvládnuť a nevidím žiadny dôvod teraz do 19. hodiny držať v pohotovosti celú Národnú radu. Navrhujem, aby sa hlasovalo zajtra o jedenástej.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

14.6.2022 o 17:10 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video