66. schôdza

14.6.2022 - 30.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

15.6.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

10:25

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Uvádzam zákon, novelu, ktorou sa snažíme docieliť, aby mala každá žena na Slovensku garantované právo na prítomnosť ňou určenej osoby pri pôrode. Zároveň sa hlásim do rozpravy. Rada by som vystúpila ako prvá.
Tiež chcem dať takú technickú poznámku, že sa mi veľmi točí hlava, takže keď budem padať, tak volajte niekoho (povedané so smiechom).

Laurenčík Milan, podpredseda NR SR
Prídeme vás zachrániť.

Marcinková, Vladimíra, poslankyňa NR SR
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:25

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, je to tlač 1049. Návrh zákona spĺňa z formálno-právnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo a odporúčam, aby výbory prerokovali predmetný návrh zákona v druhom čítaní do 9. septembra 2022 a v gestorskom výbore do 12. septembra 2022.
Pán predsedajúci, skončil som. Prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
=====
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:25

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážení prítomní, v súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku som bol určený Výborom Národnej rady pre zdravotníctvo za spravodajcu k návrhu uvedeného zákona, je to tlač 1049.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo a odporúčam, aby výbory prerokovali predmetný návrh zákona v druhom čítaní do 9. septembra 2022 a v gestorskom výbore do 12. septembra 2022.
Pán predsedajúci, skončil som. Prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
(52.)
a v prípade, že by sa dostalo pred Ústavný súd, tak ako v iných krajinách, kde majú úpravu podobnú, nepochybujem, že aj u nás by toto právo bolo potvrdené Ústavným súdom Slovenskej republiky, avšak napriek tomu, že implicitne tu toto právo dlhodobo máme a vyplýva nám aj z charty, tak sa plošne nedodržiava. Toto nedodržiavanie ešte zhoršila pandémia aj napriek tomu, že hlavný hygienik rozhodol, že pri pôrode máme aj počas pandémie dovoliť žene, umožniť žene, aby mala pri sebe sprevádzajúcu osobu, mnohé zariadenia tak nerobili. Ale pandémia je výnimočná situácia, ja chcem naozaj riešiť štandardný stav, no a v rámci toho štandardného stavu verejná ochrankyňa práv robila prieskum, kde na 3 000 pôrodoch zistila, že v 70 % týchto pôrodov bolo umožnené žene mať pri sebe sprevádzajúcu osobu a pre mňa dosť veľké číslo, že až v 30 % pôrodov z tej jej analýzy vyplýva, že to umožnené z rôznych príčin nebolo, alebo toto právo bolo nejakým spôsobom obmedzené.
Po právnej stránke Európsky súd pre ľudské práva vo svojej judikatúre uvádza, že právo na rešpektovanie súkromného života v sebe jednoznačne zahŕňa právo rozhodnúť sa stať sa rodičom a zároveň si určiť okolnosti, za ktorých sa tým rodičom staneme, k tomu zaradzujeme aj pôrod. To isté hovorí aj verejná ochrankyňa práv, že právo na nepretržitú prítomnosť sprevádzajúcej osoby pri pôrode považujeme za súčasť práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života a v žiadnom prípade to nemôžeme považovať za nejakú nadštandardnú službu. Prečo hovorím nadštandardnú službu? Lebo častokrát je to tak skloňované a dokonca mohlo by to implikovať aj to, že v našich podmienkach, ale aj v českých podmienkach, nie sme v tomto ojedinelí, v mnohých zariadeniach dokonca pýtajú poplatok za to, že idete trebárs ako partner so ženou k pôrodu.
V Česku sa jeden otec dieťaťa rozhodol toto napadnúť, keďže mu vystavili poplatok 500 korún českých za sprievod svojej ženy pri pôrode, na ústavnom súde bol úspešný, ústavný súd rozhodol v Českej republike, kde rozhodoval na základe, poviem, až totožnej legislatívnej úpravy, akú máme u nás, že takýto poplatok je protiústavný, pretože právo na sprevádzajúcu osobu je právom, nemôže byť takéto právo niekomu odopreté len preto, že nemá 500 korún českých na to, aby mohol sprevádzať svoju ženu pri pôrode, preto nemôže byť podmienené poplatkom.
Čo môže byť spoplatnené, sú naozajstné náklady na ten sprievod, trebárs keď máte ochranný odev alebo ochrannú čiapku alebo ochranné návleky, za to vás nemocnica môže požiadať zaplatiť adekvátnu čiastku, bavíme sa naozaj o eurových čiastkach, ale samotný sprievod nemôže byť podmienený. Už dnes máme taký právny rámec, z ktorého to vyplýva, a ja som na toto upozornila aj Asociáciu neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a našli sme tam pochopenie pre tento právny výklad, z čoho som rada, z tejto konštruktívnej komunikácie. Takže verím, že aj táto právna úprava ako keby vyčistí tento priestor, ktorý sa na Slovensku ešte stále vykladá rôznymi spôsobmi a už dnes by sa nemal.
Čo je pre mňa veľmi dôležité, aby zaznelo, že okrem právnych dôvodov, prečo má žena, samozrejme, právny nárok už dnes a my ho ešte posilňujeme tým, že to dávame do legislatívy veľmi explicitne na sprevádzajúcu osobu pri pôrode, sú zdravotnícke, sú zdravotnícke dôvody, prečo je to nevyhnutné a dôležité, aby pri sebe mala blízku osobu. Je preukázané, že kontinuálna podpora počas pôrodu, tak pre ženu ako aj pre toho novorodenca, má pozitívne vplyvy na priebeh pôrodu, aj na samotnú záverečnú fázu pôrodu. Vychádzam, nechcem ísť do zdravotníckych detailov, lebo nie som zdravotník, preto sa viac venujem tej právnej stránke, ale som veľmi rada, že tieto zdravotné benefity sprievodu blízkej osoby pri pôrode popísali v najnovšej publikácii pôrodníctvo, ktorá vzišla od slovenských odborníkov, a tam je tomu venovaný značný priestor, takže považujem to za takú zdravotnícku oporu toho, o čo sa tu dnes snažíme. A tak isto je to ako rodička, ako žena, ktorá rodila počas pandémie, a veľmi som ťažko znášala to, že sa tie pravidlá menili a jeden týždeň mohol byť partner pri rodičkách, druhý týždeň nemohol byť partner pri rodičkách, my sme mali šťastie, že asi dva dni pred tým, než som rodila ja, sa to uvoľnilo, ale musím sa priznať, že to bol obrovský stresový faktor pre mňa ako tehotnú ženu a malo to vplyv aj na tlak v tehotenstve, aj na spôsob, akým bol ten pôrod vyvolaný a tak ďalej. Čiže aj ja sama som si zažila, aké dôležité je mať veľmi jasne určené rámce toho, kde sú ženské práva a neohýbať ich, pretože pre tú ženu je to fatálne dôležitá informácia a záruka.
Na koniec chcem spomenúť, ako toto znenie vznikalo. Bol to pre mňa ťažký proces, lebo si vyžadoval veľmi veľa úsilia, aj keď ide o pomerne jednoduchú zmenu. Naozaj sme zapojili, ja aj moji asistenti, moji kolegovia, do tvorby tejto novely všetky inštancie, ktorých sa to dotýkalo. Tvorili sme toto znenie, ktoré je kompromisným znením s Asociáciou neštátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, dostali sme súhlas Asociácie štátnych poskytovateľov zdravotnej starostlivosti po tom, čo sme zapracovali ich pripomienky napríklad v časti, kde ošetrujúci lekár môže sprievod vykázať, dostali sme stanovisko ženských kruhov a iných ľudsko-právnych organizácií, ktoré sa dlhodobo tejto téme venujú, komunikovali sme toto znenie aj s orgánom verejnej ochrankyne práv, aby sme si boli istí, že naozaj ten právny rámec, ktorý ním chceme zachovať, je v plnej šírke a zároveň do toho vstupovalo ministerstvo zdravotníctva, ich legislatíva, parlamentná legislatíva.
Bol to pre mňa taký príklad naozaj poctivej legislatívnej práce a som rada, že sa to dostalo až do parlamentu a že sme na tom našli aj politickú zhodu, za čo sa chcem svojim kolegom v koalícii poďakovať, lebo som presvedčená, že naozaj je tu záujem všetkých, ktorí do toho procesu majú čo povedať, aj vrátane zdravotných sestier, ich komory, pôrodných asistentiek, hlavného odborníka pre gynekológiu a pôrodníctvo, zdravotníckych zariadení, ministerstva, aj nás zákonodarcov, aby takáto zmena bola prijatá, aby sme posunuli ženské práva vpred.
Politickým kompromisom, ktorý sme prijali na posledných rokovaniach, bolo posunutie účinnosti. Ja som tomu nie až tak úplne rada, ale rešpektujem to a rozumiem aj argumentu, že chcú moji kolegovia vytvoriť nejaký väčší časový priestor všetkým zariadeniam, aby sa adekvátne pripravili na takúto podporu žien a vytvorili tomu vhodné podmienky. Čiže rešpektujem túto politickú dohodu a prosím vás o podporu tohto, tejto novely a tejto snahy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:40 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tiež som bola na niektorom z tých stretnutí, kvitujem túto úpravu. Ja sama som pri svojich troch pôrodoch mala možnosť byť sprevádzaná manželom a veľmi pozitívne to hodnotím. Dúfam a verím, že aj pri reforme nemocníc a pri ďalších vlastne zmenách v zdravotníctve sa podarí to, aby vo všetkých nemocniciach bola takáto možnosť pre tieto ženy, pretože častokrát aj priestorovo, aj z hľadiska personálu, z hľadiska tých možností, kapacitných, nebola takáto možnosť.
A tak isto súhlasím s tým, že naozaj toto sprevádzanie by malo byť oprostené od nejakého poplatku, aby to nebolo závislé na sociálnych možnostiach tej rodiny. Takže som rada za tento návrh a plne ho podporujem.
Ďakujem.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:40 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za pripomienku, za faktickú poznámku pani poslankyni Drábikovej, ja si vážim, že sa o túto tému zaujímala a že prišla na naše stretnutie a že sa vložila do tej diskusie. Naozaj aj napriek tomu, že tie diskusie boli náročné, že sme tam boli ľudia, ktorí sa v mnohých témach možno aj hodnotovo nezhodujeme, ale ja si vážim každý konštruktívny prístup k napĺňaniu toho ľudsko-právneho rozmeru dodržiavania ženských práv. Čiže veľká vďaka.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:40 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Tak ja ešte pár slov, pár poznámok som si spravil. Všetci by sme si želali, aby sme mali nemocnice ideálne vybavené s dostatočným počtom personálu, s izbami, kde by mohli byť pacienti na izbe sami, teda s jednoposteľovými izbami a vtedy by ten problém bol omnoho, omnoho menší a tie zdravotnícke zariadenia by mali tú možnosť, mali tie možnosti všetko, čo je v tomto zákone alebo aj čo sa plánovalo, dať do toho zákona, splniť.
Upresním niekoľko takých vecí alebo by som to ešte zdupľoval. Právo na sprievod pre rodičku pri pôrode, to je pre jednu osobu. Tak sme to upravovali, že druhá osoba, je tam možnosť sprevádzania aj druhou osobou, ktorú si rodička praje, ak to možnosti zdravotníckeho zariadenia dovoľujú.
Dohodli sme sa s hlavnou predkladateľkou zákona pani poslankyňou Marcinkovou aj na odložení účinnosti zákona, za čo jej ďakujem, pretože sme nechceli tlačiť na zdravotnícke zariadenia, aby niečo museli a dostávali sa aj do prípadných súdnych sporov s pacientami kvôli tomu, že nie sú na to z objektívnych dôvodov prispôsobené. Čiže tá, to posunutie účinnosti zákona má dať im možnosť, aby sa na to lepšie pripravili. Veríme, že sa podarí aj z plánu obnovy, ale aj z ďalších zdrojov v priebehu niekoľkých rokov zlepšiť stav v nemocniciach tak, aby aj vybavením, aj kapacitne dokázali splniť aj tieto ľudské a veľmi citlivé potreby rodičiek.
Záverom sa chcem poďakovať, lebo ten zákon sa aj v minulosti stiahol z rokovania, aj sa prekladal, vieme, že sme mali dosť ťažké rokovania, ale chcem sa poďakovať hlavnej predkladateľke zákona, že bola napokon otvorená našim pripomienkam a zapracovala ich do zákona.
Takže ďakujem a ja osobne, aj moji kolegovia z výboru a kolegovia poslanci podporujeme tento zákon.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:40 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, predkladáme spolu s kolegami poslancami návrh zákona, ktorým sa mení zákon o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady. Táto novela sa týka časti, ktorá sa venuje práve poplatkom za komunálny odpad. Chceme tam vyriešiť problematiku, problém obcí, ktoré v súčasnosti majú zavedený už vážiaci systém, len nemajú oporu v zákone. Viac by som k tomu povedal ešte v rozprave, do ktorej sa teraz hlásim. Ďakujem.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko ministerstva financií. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet, Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor NR SR pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedené návrhy prerokovali do 9. septembra 2022 a gestorský výbor do 12. septembra 2022.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:55

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
(62.)
NR SR pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 9. septembra 2022 a gestorský výbor do 12. septembra 2022.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

15.6.2022 o 10:55 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video