66. schôdza

14.6.2022 - 30.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 17:10 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 17:10

Monika Péter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda. Predkladám pozmeňujúci návrh, kde sa navrhuje, aby štatutárnym orgánom regulátora nebol riaditeľ, ale aby ním bola rada ako kolektívny orgán. V nadväznosti na uvedené sa navrhuje taktiež upraviť jednotlivé kompetencie predsedu rady, ktorý bude oprávnený samostatne konať v mene regulátora a taktiež kompetencie riaditeľa ako výkonu orgánu regulátora.
A teraz prečítam pozmeňujúci návrh.
Pozmeňujúci návrh poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Moniky Péter k vládnemu návrhu zákona o mediálnych službách a o zmene a doplnení niektorých zákonov, zákon o mediálnych službách, tlač č. 762.
1. V čl. I § 113 ods. 1 sa slová „orgánom dohľadu" nahrádzajú slovami „štatutárnym orgánom regulátora".
2. V čl. I § 121 ods. 1 sa vkladá nová prvá veta, ktorá znie: „Predseda rady je oprávnený konať samostatne v mene regulátora."
3. V čl. I § 121 ods. 1 sa za písmeno d) vkladajú nové písmená e) až g), ktoré znejú:
„e) predkladá rade na schválenie návrh štatútu regulátora,
f) navrhuje ministerstvu financií rozpočet regulátora a záverečný účet regulátora,
g) predkladá príslušnému výboru Národnej rady rozpočet a záverečný účet regulátora,".
Doterajšie písmená e) a f) sa primerane preznačia.
4. V čl. I § 122 ods. 1 sa slovo „štatutárnym" nahrádza slovom „výkonným".
5. V čl. I § 122 ods. 3 písm. a) sa vypúšťa piaty bod.
6. V čl. I § 122 ods. 3 sa vypúšťajú písmená b) a c). Doterajšie písmená d) až g) sa primerane preznačia.
7. V čl. I sa § 122 dopĺňa odsekom 4, ktorý znie:
„(4) Riaditeľ koná v mene regulátora voči zamestnancom v pracovnoprávnych vzťahoch."
8. V čl. I § 123 ods. 1 sa vkladá nová prvá veta, ktorá znie: „Činnosť kancelárie riadi riaditeľ."
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 17:10 hod.

JUDr.

Monika Péter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:10

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán predseda, vážené kolegyne, kolegovia poslanci, ja som predkladal k tomuto zákonu pozmeňujúce návrhy. V jednom z nich, v tom dlhšom, v súvislosti s predloženým pozmeňujúcim návrhom poslankyne Kozelovej žiadam vyňať na samostatné hlasovanie bod 18 môjho prvého pozmeňovacieho návrhu.
To je všetko, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 17:10 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:10

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Príjemný, dobrý deň. Keďže je to všetko takto narýchlo ako vždycky, ani pozmeňovacie návrhy nemáme v laviciach, lebo ako hovorí legislatíva, ani nestíha, ako vy sa rýchlo dokážete dohodnúť, ako rýchlo dokážete všetko zmeniť, čo už ste päťkrát zmenili a opäť zmeníte.
Pýtala som sa pani ministerky, keďže v návrhu, v tomto zákone je aj zákon o kreovaní poradnej odbornej komisie, ktorá by vlastne mala byť nápomocná pri, pri výbere kandidátov. Ja to hneď budem aplikovať, pretože pán Čekovský je ešte rýchlejší predseda výboru, ešte skôr kým platí zákon. Čiže čo nemá oporu v zákone, tak pán Čekovský si už proste tento zákon vysvetlil, že už platí, aj keď neplatí, a pani ministerka teraz otvorila rozpravu. To len pre ľudí, že tu, čo platí-neplatí, to je ako v tej rozprávke, že našli-nenašli, a čo platilo včera, neplatí dneska. Viete, keď sa v tom nevieme vyznať ani poslanci, tak si myslím, že ani ľudia sa v tom vôbec nevyznajú.
Ale spomeniem včerajší precedens, ktorý si pán Čekovský vysvetlil už po svojom. Čiže včera bola, bolo vypočutie, vypočutie kandidátov do Rady RTVS. Musím povedať, že takéto, som 15 rokov v parlamente a takúto frašku som už dávno nezažila, takúto hru na transparentnosť. Proste oblbovák, neskutočný.
To znamená, že pán Čekovský a poslanci samozrejme vládnej koalície, ktorí majú väčšinu, si prijali uznesenie, že vznikne akási odborná komisia, ktorá bude mať za úlohu odporučiť poslancov, údajne zástupcovia ľudu, nemám tu všetky papiere, lebo som tu tak narýchlo, sa tu dneska zvrtla debata, údajne zástupcovia ľudu, ktorí budú odborne posudzovať kandidátov a tí potom následne doporučia parlamentu, koho treba voliť za riaditeľa RTVS.
Vážení, túto komisiu kreoval predseda výboru pán Čekovský, kde v štatúte, ja už to viem naspamäť, nemusím čítať, kde v štatúte sa píše, že predseda výboru si sám zkreuje komisiu, čiže menuje do komisie a sám môže aj týchto členov odvolať. A potom ako predseda nezávislej komisie odovzdá zápisnicu a ako sa dohodla nezávislá komisia, ktorej velí pán Čekovský za OĽANO, odovzdá sám sebe ako predsedovi výboru, ako, koho máme voliť. Čiže pán Čekovský si urobí všetko. Všetko sám. A ešte bude viesť údajnú komisiu.
Včera sme asi hodinu čakali, aby sa spustil web, aby to bolo údajne transparentné, aby ľudia videli vypočutie kandidátov a nemohli sme začať bez toho, aby to ľudia nevideli verejne. A čo sa stalo? Komisia, ktorá bola kreovaná neverejne, nikto nevie, a teda neviem, či verejne zasadala dneska, ale zrejme neverejne zasadala, odborníkov, neverejne zasadala, tak táto komisia jednoducho mala prednosť včera aj pred poslancami, aby sa mohla pýtať otázky, aby mohla diskutovať. A my ako poslanci sme boli zahriaknutí, že: "Rýchlo a krátko, prosím vás, rýchlo a krátko!" Ja nechápem ako proste či, či komisia, ktorú si zvolil pán Čekovský ako osoba, má väčšiu alebo, má väčšie práva ako poslanci Národnej rady, ktorých si vlastne zvolili zástupcovia ľudí.
A vrátim sa k tej komisii. Na začiatku pán Taraba a pán Jarjabek, určite o tom budú rozprávať, upozornili, že keďže nevieme mená týchto zástupcov v komisii, tak chcú upozorniť na to, že či títo ľudia nebudú v konflikte záujmov z niektorých, z kandidátov na riaditeľa, alebo či sa osobne nepoznajú, alebo či nemajú nejaké vzťahy, pretože predsedov komisie nám predstavili ráno, ráno, keď sme začali teda to vypočutie kandidátov a ja vám poviem, že večer, keď teda to vypočutie bolo pána Rezníka, pretože ja osobne som pánu Rezníkovi povedala, že má aj výhodu, aj nevýhodu, pretože tým, že už je riaditeľ, ho môžu aj kritizovať za jeho prácu, zatiaľ čo ostatných nie, lebo nepôsobili práve na, práve v televízii alebo neriadili. Mali ste vidieť tú inkvizíciu. Zrazu nezávislý člen komisie pán Fejér, ktorý pracoval ako proti korupcii, točil predvolebné filmy a ktorého sponzoroval ESET proti korupcii - pán Pročko, keď vám šibe, tak si zoberte tabletku, lebo je mi vás ľúto, no akože, lebo takéto výbuchy smiechu a takéto zmeny nálad, to nemáva hocikto. (Reakcie a pokriky z pléna.) No takže, takže, ale zrejme vás znervózňuje, čo hovorím, lebo hovorím pravdu. Takže pán Fejér asi dvadsať minút si s pánom Rezníkom konzultoval, ako musel odísť z RTVS, ako bol ukrivdený a ako tento člen komisie, ako je zle v RTVS-ke a podobne. Čiže bol v megakonflikte záujmov voči pánu Rezníkovi.
Ďalej. Už ani nehovorím, že pán Čekovský takisto odišiel z RTVS počas pôsobenia pána Rezníka, ktorý zostavoval celú komisiu, bol predseda obidvoch komisií, aj výboru, aj všetkého, ja tomu hovorím, že ´z boží vůle král´, tak ďalší, ďalší, ktorý tam bol, nemám tu tie papiere, myslím, že ho prečítam dobre, pán Guda sa volal? Guda? (Reakcia z pléna.) Goda. Vážení, to bolo, to bola pohádka toto počúvať, toho chlapca, o ktorom sa nedočítate nič na internete, ja som si ho dneska dala pozrieť, nič, čo robil, nič. Viete, čo sa dočítate? Že zrušil hlavné správy. On je ten, ktorý dokázal zrušiť hlavné správy. On je ten, ktorý zrušil ´Zem a vek´ a on je ten, ktorý posudzuje hoaxy! Ja som sa aj pána Rezníka pýtala, kto posudzuje, či právnici alebo ktokoľvek, aké relácie môžu ísť vonku, a tento pán, neviem, koľko má rokov, nikto nám nepovedal, nikdy sme nevideli jeho životopis, nič, ani jedného člena komisie, to aby vám bolo jasné, ráno sa postavil pán Čekovský a povedal: "ten je toto, ten je tu, zastupuje toho, ten zastupuje toho, ten tamto". A ešte som zbehla do parlamentu, aby som sa vrátila, a pýtala som sa tu prítomných novinárov: "Prosím vás pekne, vám povedali, kto vás zastupuje ako novinárov?" Boli tu redaktori rôznych televízií. "Kto vás zastupuje ako novinárov, novinársku obec pri vypočúvaní riaditeľa RTVS?" Oni, že: "Nie, my to nevieme." Ja hovorím: "Tak vás zastupuje pán Fejér, aby vám to bolo jasné."
Čiže nikto nevedel, žiadna organizácia nikoho do tejto komisie nevyzvala, žiadna organizácia nikoho nepredložila do tejto komisie, no a ten pán Goda, k nemu sa vrátim, to bol výkvet, to bol výkvet, skutočne to bol výkvet múdrosti toto, začal na pána Rezníka útočiť, že: "Ako je to možné, že ste si dovolili do televízie pustiť lekára, komunikovať očkovanie, ktorý mal názor, že očkovanie je škodlivé?" O čom je televízia, vážení?! Nie o diskusii? O čom sú diskusné relácie? O tom, čo vy tým ľuďom nadiktujete, čo majú rozprávať? Alebo diskusia je o tom, že majú zaznieť dva rôzne názory? Čiže to bol ďalší posudzovateľ, posudzovateľ kandidátov na riaditeľov RTVS, to bol ďalší posudzovateľ, ktorý povedal, že takíto ľudia, ktorí majú iný názor, nemôžu sedieť v televízii, v diskusiách.
Vážení, čo si myslíte, že tí občania sú fakt už, už sú fakt debili? Že vy im, teda blokujete im Facebooky. Zase je tu zákon na blokáciu.
Pán Pročko, strašne smiešne, ale sa teším, že vy máte z toho takú dobrú náladu, lebo iba blázon sa môže smiať z týchto vecí, ale vám to je prepáčené. Takže myslíte si, že ľudia sú nenormálni, že si nevedia porovnať dva názory? Že takýto mladý chalan, ktorý tam sedel a ktorý rozprával o tom, že tam nesmie byť človek, ktorý má iný názor o očkovaní, ani lekár, takýto človek bol členom komisie? Ako to kde sme?!
Takže televízia, vážení, podľa nového riaditeľa, ktorého si zvolí tuná OĽANO svojou komisiou za tajnými dverami, už nebudú diskutovať. Len budú tí diskutujúci, ktorí budú všetci rozprávať, takto kývať hlavičkami. Ja si pamätám, my sme mali také, v aute takého psíka, kedysi bol a takto kýval hlavičkou. Čiže všetci ľudia budú musieť takto... (Rečníčka sa odmlčala z dôvodu rušivého pokrikovania poslanca Pročka.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Pán poslanec Pročko, prosím, nevyrušujte, pani poslankyňa má rozpravu.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Pán predseda, ja si myslím, že skôr by ste mali rozdávať tabletky, ako stráž tu mať, viete, lebo jemu fakt treba tabletky, on je chudák, ja ho ľutujem, no ale dobre. Akože (reakcia z pléna), dobre, pán Pročko. Ešte sa môžte vyzliecť a už sme tam.

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím vás pekne, pani poslankyňa Vaľová, pán poslanec Pročko, naozaj nemôžete medzi sebou komunikovať.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
A ja s ním nekomunikujem. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Môžete reagovať s faktickou poznámkou potom na pani poslankyňu. Nech sa páči. (Povedané súbežne s rečníčkou.)

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
On sa smeje ako divý a nech sa ešte vyzlečie, pobehá a máme šouku hotovú. Včera to mohol urobiť tiež, keď bola RTVS, vypočutie bolo aj priame takisto.
No takže, takže (reakcia z pléna), takže vlastne tak je to. A ja sa pýtam pani ministerky ešte... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Predĺžte hlas, teda čas pani poslankyni, lebo bola zdržiavaná pánom poslancom Pročkom, aby to mohla dokončiť. Dajte jej ešte dve minúty. Ďakujem.

Vaľová, Jana, poslankyňa NR SR
Ďakujem pekne.
Pani ministerka, ja sa vás preto chcem opýtať, čo sa týka kreovania komisií, lebo som sa vás pýtala a ste povedala, že si toto zistíte legislatívne, lebo my už fakt z toho nevieme, či tam priamo predseda zase bude menovať komisiu, sám sebe bude tam nosiť zápisnice a podobne, alebo ako je to v tom zákone, lebo toto, čo sa udialo včera, to bol smutný precedens pre celé, pre celé Slovensko, preto nie je možné, aby jeden človek rozhodoval o členoch komisie, aby to nedali odborní nejakí zástupcovia alebo odborné obce a aby títo ľudia boli v konflikte záujmov pri výberových konaniach. Pretože toto sa mi naozaj zdalo, zdalo veľmi neférové a veľmi neslušné a verím tomu, že všetci kandidáti budú postúpení do parlamentu, aby sa o nich všetkých mohlo hlasovať a rokovať. Že to nebude tak, že komisia bude mať, ja vás aj vyzvem, aby ste nám tú komisiu, že komisia, tak ako to predviedol, lebo to bolo, to bolo ukážkové, čo pán Čekovský ako predviedol ešte pred tým, ako bude platiť zákon, že iba nebudú tí, ktorí budú doporučení členmi, členmi komisie, nejakej odbornej, ktorá je fakt pofidérna, dať, budú hlasovaní v parlamente, pretože naozaj všetci kandidáti, ktorí splnili, si myslím, že by mali pristúpiť pred poslancov, malo by sa o nich hlasovať a, prosím vás pekne, toto včera bol tak trápny pokus tlaku na poslancov, že rozhoduje odborná verejnosť, to bol tak trápny pokus, aby nás poslancov zatlačili do kúta a dokonca ešte pán Čekovský povedal, že my sme závislí, že toto je nezávislá komisia. No on sa cítil podľa mňa závislý, lebo bol vyhodený z RTVS počas pána Rezníka, tak to je najzávislejší človek, ktorý sa na tejto voľbe zúčastnil. Takže vás prosím, aby ste nám to objasnila, lebo ak to má fungovať tak, ako to fungovalo včera, tak je to normálne facka, facka, to ja hovorím päsťou medzi oči občanom a tvárime sa, že sme transparentní.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.6.2022 o 17:10 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:25

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Vaľová, jediný, kto tam robil včera cirkus, ste boli vy. Urážať generálneho riaditeľa Českej televízie, urážať pani Sámelovú zo žurnalistiky, z vysokej školy, urážať Magdu Glasnerovú, Maju Glasnerovú, ktorá postavila na nohy detskú tvorbu v Slovenskej televízii, to naozaj dokážete len vy. Len vy. Vy nemáte čo robiť vo výbore pre kultúru. Vy tej kultúre nerozumiete. Vy nepoznáte ani ľudí z kultúry. A vy do toho strkáte nos? Naozaj? (Reakcia z pléna.) Ja klamem?! Vy klamete! Po prvé.
Po druhé, ten poradný orgán, lebo to je poradný orgán, to nie je orgán, ktorý vyberá riaditeľa RTVS. Takže prepáčte, ale nezavádzajte ľudí, áno? My sme chceli počuť názor odbornej komisie, ktorá naozaj bola vysoko odborná, akým spôsobom oni vidia projekty jednotlivých kandidátov a posúdiť ich vystúpenie počas, počas výberového konania.
Čiže vy neklamte, prosím vás pekne a nezavádzajte tu verejnosť. To, že vy nechodíte na výbory a nechodíte, keď prídete na chvíľočku a odídete, to, že ste o tom nevedeli, je len a len váš problém. Tí, čo chodia na výbor, o tom vedeli. Ak náhodou niekto o tom nevedel, tak to len preto, že tam nebol. Mohli sme dávať námety na ľudí, ktorí mohli ísť do komisie, nebolo to rozhodnutie iba pána Čekovského.
Takže naozaj, prosím vás, neklamte nabudúce.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2022 o 17:25 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:25

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, excelencia. Veľmi kľudne a veľmi úplne normálne, pani Vaľová mala v mnohom pravdu, čo hovorila obsahovo, preto, lebo naozaj to vypočutie bolo smutné v tom, že bolo nekorektné aj voči tej komisii, ktorá vlastne nevedela, do akej situácie prišla jednoducho preto, že pán predseda neinformoval všetkých kolegov svojich vo výbore, čo vlastne zmyslom tej komisie je, kto v tej komisii bude sedieť, aké tá komisia má urobiť závery v zmysle voľby riaditeľa. A keby sa takéto niečo stalo, proste bolo to a je to dodnes, je to všetko zakryté jedným rúškom tajomstva, lebo my vlastne čakáme na nejaké rozhodnutie komisie, o ktorom vôbec nič ani nemôžeme vedieť, preto, lebo nemôžeme vedieť, na základe čoho sa tá komisia rozhodne, ako sa rozhodne. A vlastne tá komisia je mimo misu s tými právomocami, ktoré má. Jednoducho aj z toho dôvodu, že tá komisia mala včera prednosť pred poslancami.
Kolegovia, veď ste tam boli všetci. Tá komisia, tá komisia kládla otázky a potom dodatočné otázky mohli klásť poslanci. Veď toto ani z hľadiska mandátu tých poslancov nie je v poriadku. Tak sa tu nerozčuľujme zbytočne. Skonštatujme, že predseda výboru spravil chybu a spravil chybu. Spravil chybu preto, lebo dodnes nevieme o tom, čo tá komisia, vlastne aký ona má mandát na základe toho, že si ju zvolil pán predseda, dal jej nejaký mandát, dokonca jej sám predsedá, hovorí o tom, že je nezávislá komisia a predsa je predseda závislý predseda výboru. Veď ako, veď toto sú naozaj také veci, o ktorých sa tuná nemusíme baviť a keby to bolo opačne, tak by ste reagovali presne tak isto, ako reagujeme my. Takže je zbytočné sa rozčuľovať, treba hovoriť pravdu a treba si jednoducho povedať dopredu, čo od čoho očakávame.
To je všetko. A nerozčuľujme sa.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.6.2022 o 17:25 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:40

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. No namiesto diskusie k mediálnemu zákonu je tu diskusia o niečom inom, ale ja na druhej strane ďakujem, že ste v podstate týmito vašimi vystúpeniami urobili desaťminútovú reklamu na verejné vypočutie, ktoré trvalo jedenásť hodín, čiže predpokladám, že možno po tomto vystúpení vašom sa k tomu niekto spätne vráti. Bude to chcieť vidieť, pozrie si to a sám sa presvedčí, ako veľmi klamete a akým spôsobom vyzeralo to verejné vypočutie.
Musím ale naozaj oceniť, ako fantasticky viete predať svoju vlastnú nevedomosť, pani Vaľová, pretože vy ste vlastne niekam prišli, nič ste nevedeli, ale vlastne celý svet je na vine. Boli tu študenti, tak ja to iba tak prirovnám k tomu, že ste v podstate ako taká žiačka, ktorá nechodí do školy, a potom keď príde nejaká písomka alebo nejaký test, tak nadáva na učiteľku a na celý svet, že je na vine, ale pritom ste neboli tam, kde ste mali byť, keď to bolo treba. Pretože vznik celej tejto komisie bol v podstate riešený na výbore pre kultúru a médiá, kam nechodíte, boli tam predložené návrhy, akým spôsobom má tá komisia vyzerať, kto v tej komisii by mal byť zastúpený, aké organizácie, či už je to Najvyšší kontrolný úrad, Slovenská akadémia vied, kultúrna, novinárska, akademická obec, zástupcovia menšín, rómskej menšiny, maďarskej menšiny, národnostnej, takže naozaj široké zastúpenie. Títo, tieto organizácie následne ponúkli mená a tieto mená boli opäť oznámené na výbore pre kultúru a médiá, čiže keď ste niekam včera prišli a nevedeli ste, kto tam je, tak len preto, pretože ste neboli pred tým na výboroch. Zároveň len na poslednú, pre krátkosť času, predsedom komisie musí byť podľa rokovacieho poriadku poslanec. Takže nehnevajte sa, nerád by som tam bol, ale je to tak a nehlasujem tam, jednoducho sa zúčastňujem.
Skryt prepis

14.6.2022 o 17:40 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:40

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Vaľová, tú komisiu, odbornú, ktorú vy spochybňujete osobne, na rozdiel od vás, že vy ste platená od daňových poplatníkov, ste tam nesedeli jedenásť hodín, členovia komisie kompletne do nohy si vypočuli všetkých kandidátov, ktorí prejavili záujem o stoličku riaditeľa RTVS. Vy ako opozícia ste urazili svojím správaním nielen kandidátov, že ste si nevypočuli ich koncepcie, ste odišli, ignorovali ste odbornú komisiu, to znamená ľudí ako riaditeľ, generálny riaditeľ Českej televízie, ľudia zo Slovenskej akadémie vied, ľudia, ktorí zastupovali tam menšiny, postihnutých ľudí, vy ste to odignorovali. A veľmi je zaujímavé to, že toto, čo tu predvádzate, je politické divadlo, pretože ani jeden z kandidátov na riaditeľa RTVS túto komisiu nespochybnil, lebo vedeli, že tam sedia odborníci. Nikto. Nikto, pani Vaľová. Takže to je nedôstojné z vašej strany tu prevádzať teraz politické divadlo a keď sa koná voľba riaditeľa RTVS, tak tam nesedíte, za čo ste platená a ste to odignorovali. Je to hanba z vašej strany. Na vašom mieste by som bol ticho. (Potlesk.)
Skryt prepis

14.6.2022 o 17:40 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:40

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Vaľová, nevedeli ste zaradiť Godu, tak ja vám poviem. Jakub Goda je podobná obskurná postavička ako Weisepacher či Smatana a ďalší exoti. Sú to týpky z pozadia mimovládok a iných uletených spolkov, ktoré, žiaľ, fungovali aj za vlády SMER-u a ktorých ste aj vy financovali, teda vaše bývalé vlády ich financovali. No a je tu teda výsledok, pani Vaľová, s prepáčením, ale šialenci teraz, žiaľ, pri moci, pomstychtiví exoti púšťajú do rybníkov ich podobných pomstychtivých kádrovákov. Škoda, že ten Goda prišiel opäť na svetlo božie až teraz, keby som to vedel dopredu, viem si prelustrovať také týpky, aby som vám poskytol o ňom ešte viacej informácií. Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

14.6.2022 o 17:40 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:40

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pani Vaľová, keďže tuná dosť spochybňovali člena komisie pána Fejéra a aj ďalších ľudí, ktorí museli odísť počas vlády súčasného riaditeľa RTVS pána Rezníka, prečítam krátke svedectvo pani Soni Gyarfášovej, ktorá sa tohoto trochu týka.
"Päť rokov stratených príležitostí alebo príbeh o pravde Jaroslavovi Rezníkovi a pamätníkoch 20. storočia. Včera ma viacerí moji priatelia upozornili, že Jaroslav Rezník na verejnom vypočutí spomínal moje meno. Dosť ma to pobúrilo, takže by som sa k tomu rada vyjadrila. Prečo sa v RTVS zastavilo systematické audiovizuálne mapovanie pamätníkov 20. storočia v čase, keď títo ľudia dožívajú a máme poslednú možnosť ich zaznamenať, opýtal sa na vypočutí môj bývalý kolega Paľo Fejér. Spolupracovali sme kedysi v Reportéroch RTVS, teraz som bola, teraz bol v hodnotiacej komisii za novinársku obec a veľa si pamätá. Jaroslav Rezník mu odpovedal, že o zastavení takéhoto archívu nevie, že budujeme archív cez ÚPN a Soňa Gyarfášová sa pripravuje na televízne projekty. Nie je to pravda."
Ja iba dodám, keďže to nie je pravda, je to lož.
Skryt prepis

14.6.2022 o 17:40 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:40

Karol Kučera