67. schôdza

16.6.2022 - 28.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:39 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:09

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha už odchádza, chvalabohu, tak ale zjavne, zjavne neodolal a ešte tu chvíľku zostal, ale už teraz uteká. Ja som vlastne chcel ešte reagovať na neho, ale aj na pána poslanca Blanára. Pán poslanec Pellegrini, nebojte sa, ja budem len veľmi krátko, lebo vidím, že už sa pripravujete. No však ja som to povedal hneď. Ja som reagoval na vás, ja som povedal, že my sme sa takto dohodli, lebo my vlastne necítime potrebu, prečo by sme mali odvolávať Richarda Sulíka. Však my za ním stojíme, preboha. To je, to je vaša téma, vy odvolávate Richarda Sulíka, tak používate argumenty. To je prvá vec.
A druhá vec je, že pán minister, pán minister hospodárstva sa podľa mňa obhájil naprosto jasne. Však to boli absolútne jasné fakty, dokonca sa ten materiál, to je veľmi dobré, že ten materiál sa aj celkom rozchytal. Niektorí poslanci si ho prečítali, a tam akože nemáme, nemáme veľmi čo povedať, proste my sme klub a strana profesionálov, argumentovali sme faktami a takto sme ich aj, takto sme ich aj prezentovali.
A podivujem sa nad tým, že v momente, keď ja toto poviem, tak následne vystúpi pán poslanec Blaha klasicky s tou svojou od veci poznámkou, že my nevystupujeme. Hneď po tom, čo som ja povedal dôvody, prečo nevystupujeme. A áno, ja vystúpim ešte, ešte v rozprave ako spravodajca, ale tiež sa nebudem venovať obhajobe Richarda Sulíka. Ja si myslím, že on sa vie obhájiť veľmi dobre sám. Ja sa budem venovať vášmu návrhu na odvolávanie, respektíve na vyslovenie nedôvery Richardovi Sulíkovi.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.6.2022 o 18:09 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:09

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Kazda, ja končím s týmto, pretože to vôbec nie je dôležité. Dôležité je to, že váš pán minister jednoducho urobil chybu. Priznáva to v komunikácii s pánom Hegerom. Nie pre darmo zverejňoval textové komunikácie s pánom Hegerom. To bolo preto, lebo sa vyviňoval z toho, z čoho ho obviňoval predseda vlády, alebo ak chcete hovorca vašej vlády Eduard Heger. A k tomuto ste sa nevyjadrili. Preto som aj pánovi Lehotskému povedal, dobre, ak vám stačili tie argumenty, ktoré povedal on, fajn. Ale mali ste odmietnuť všetky tie ostatné veci, ktoré padali na hlavu zo strany predsedu vlády na vášho ministra. A nehovoriac to, čo padá na hlavu zo strany pána Matoviča, Gyimesiho, Vetráka a ďalších. To azda stojí za to, aby ste sa postavili za svojho ministra. A to bol ten argument, že jednoducho to nedokážete vysvetliť, tak práve preto ste nevystupovali. Nič iné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:09 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:24

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážení kolegovia, vážený pán minister, dovoľte aj mne, aby som sa krátko vyjadril k návrhu na odvolanie člena vlády povereného riadením rezortu hospodárstva, ktorý je zároveň aj podpredsedom vlády Slovenskej republiky. Na úvod mi dovoľte povedať, že, áno, vo svete sa krízy dejú a dejú sa v pravidelných intervaloch, vždy majú rôznu intenzitu a vždy sa dotknú rôznych segmentov, či už národného hospodárstva, alebo rôznej časti života niektorých kontinentov, alebo aj celého sveta, a nie všetky sú v rukách tých, ktorí momentálne krajiny riadia. A v tomto prípade môžme povedať, áno, čelíme bezprecedentnej kríze, ktorá zasiahla nielen európsky kontinent, ale dá sa povedať že celý svet, a jednotlivé krajiny Európy, vrátane tej našej, musia tejto kríze čeliť, hoc tie hlavné dôvody alebo pôvod samotnej krízy netkvie v aktivite vlády Slovenskej republiky, aby sme boli spravodliví.
Na druhej strane ale platí, že vlády jednotlivých krajín sveta preukazujú aj svoju schopnosť a akcieschopnosť a pripravenosť nielen na vládnutie na dobré časy, práve v takýchto zložitých situáciách, a vtedy sa dajú veľmi dobre porovnávať jednotlivé vlády v jednotlivých krajinách, keď čelia rovnakému problému. Pretože nedajú sa porovnávať vlády alebo jednotlivé volebné obdobia Slovenska so Španielskom, alebo Rakúska s Nemeckom, ktorý každý si rieši svoju bežnú politiku, bežný život, ak sa nachádzame v mierových a dobrých časoch, pretože tie krajiny sa absolútne líšia. Ale vieme porovnávať vlády naprieč celým svetom podľa toho, keď majú riešiť jeden a rovnaký problém. A kríza, ktorá je dnes tu na stole, je jednou z takýchto možností, pretože enormná inflácia, rast tovarov a služieb, nedostatok mnohých komodít zasiahla Európu naprieč a my sa teda môžme porovnávať, ako to zvládame my a ako to zvládajú iní. To je prvý moment, ku ktorému sa neskôr vrátim.
A potom, samozrejme, existujú aj tie veci, o ktorých hovoria častokrát tu koaliční poslanci ako obranu, ktorí naozaj stále pri obrane nebránia alebo neargumentujú aktuálnou situáciou, aktuálnymi faktami, dobre, na rozdiel od pána ministra, ktorý to tak robil, ale vracajú sa neustále dozadu. A tu chcem povedať, že nie vždy sa dá predvídať situácia. Bola tu pani poslankyňa, ktorá sa pýta, prečo sme už dávno nediverzifikovali a prečo je Slovensko tak extrémne závislé na dodávkach ruskej ropy a plynu. No asi logicky aj zo svojej geografickej polohy ako krajina, ktorá je úplne prvá na začiatku všetkých energonosičov pochádzajúcich, prichádzajúcich z Východu, tak je asi logicky závislosť väčšia ako bude závislosť Portugalska alebo Španielska, kde takýto plyn alebo ropa ani nedorazí. Zároveň hovorila, čo sa robilo v minulosti a prečo sa neurobilo viac. Viete, ja som rád, že dnes niektorá z poslankýň SaS pochválila pána ministra, že dokončil naše prepojenie plynové s Poľskom. No ale mohol ho dokončiť len vďaka tomu, že sme ho my ešte s Petrom Žigom začali, pretože sme si uvedomovali, že pre budúcu diverzifikáciu a možnosti dovozu plynu aj z iných častí sveta je dôležité prepojiť našu energetickú sústavu aj smerom na sever, aj smerom na juh, tak ako sme prepojili sa s Maďarskom, tak ako sme prepojili nielen plyn alebo ropu, ale urobili sme reverzný tok, ak si dobre pamätáte, plynu, aby sme mohli pomôcť Ukrajine. To boli investície, ktoré aj do dnešnej, v dnešnom svete nám pomáhajú riešiť túto situáciu. Lebo darmo by mohol do budúcna pristáť tanker s LNG plynom do Poľska, keď by ten plyn nejakým spôsobom nemal ani ako k nám prísť. Takže áno, v mierových časoch sa Slovensko nejakým spôsobom energeticky a svojimi sieťami pripájalo na okolité štáty, či už aj pri vysokom napätí, alebo pri rope a plyne. No ale nikto nečakal, že tá situácia môže byť až taká dramatická, ako je teraz, a verte, že to nečakali ani oni.
Ja len napríklad, pretože nikto nemá sklenú guľu, ani Európska únia si nemyslela, že raz nebude mať dostatok čipov a ani ju len nenapadlo rozmýšľať o výrobe čipov na území Európskej únie, pretože sa spoliehala, že Taiwan ich bude vyrábať miliardy kusov každý rok za dobré ceny a nebude s tým problém. Tak ako sme si aj my normálne a reálne mysleli, a prečo by sme robili opak, ak sme mali veľmi dobrý dlhoročný kontrakt na ruskú ropu a ruský plyn, tak nám tiekla bez akýchkoľvek problémov desaťročia za veľmi dobré ceny. Pýtam sa, prečo by ste mali rozmýšľať o tom, že sa idete od týchto dobrých, lacných a stabilných dodávok ropy v minulosti odpájať. No nikoho by to nenapadlo a nenapadlo by to ani vás. Tá otázka nastala len teraz, keď máme na východ od nás vojnový konflikt, a preto dnes sa vracať do minulosti nemá žiaden význam a vraciam sa tam, kde som začal.
A na základe týchto krízových situácií môžme porovnávať čo robia jednotlivé krajiny, aby zvládli túto situáciu tak vo vzťahu k svojmu priemyslu a národnému hospodárstvu, tak k občanom svojej krajiny. A tu, žiaľ, musím povedať, že je na mieste hovoriť o tom, či Richard Sulík má ďalej pokračovať, alebo nemá pokračovať na poste ministra hospodárstva, pretože, ešte raz opakujem, pán minister nie je len ministrom hospodárstva Slovenskej republiky, je to vicepremiér, zástupca premiéra pre ekonomiku. A v krízových časoch len traja ľudia sú tí, ktorí musia vyviesť krajinu z biedy. To je premiér, žiaľ, Slovenská republika premiéra nemá, pretože z nášho premiéra sa stal minister zahraničných vecí, ktorý aj dnes, keď mu štrajkujú ľudia, pol republiky v štrajku, si dá svoj status, že dal do die Welt alebo kde nejaký rozhovor. Ako keby toto malo byť základné posolstvo predsedu vlády ťažko skúšanému Slovensku. Tak nech ide, nech vyhodí ministra Korčoka a nech to ide robiť, ak sa mu tam viac páči. Druhý je, samozrejme, minister financií a tretí v tomto triu zásadnom je podpredseda vlády pre ekonomiku a minister hospodárstva. Títo traja majú byť zodpovední za to, že to Slovensko zvládne.
A na jednej strane sa my musíme všetci pozerať tým, a premiér sa s tým rád hrdí, že Slovenská republika patrí v pomere k svojej ekonomike podľa Forbesu k desiatim najväčším pomáhateľom, vojenským pomáhateľom Ukrajine, ale na druhej strane, a nemôžem podľa zákona teda tu priniesť tú tabuľku, ktorú som ukazoval už viackrát, keď sa pozriete na 27 krajín, ktoré zverejnil bruselský inštitút, ktoré pomáhajú svojim občanov, a to buď znížením spotrebných daní alebo energetických daní, alebo DPH, alebo zastropovaním cien maloobchodu, alebo zastropovaním cien veľkoobchodu, alebo priamymi výraznými transfermi pre vlastné obyvateľstvo, tak, žiaľbohu, na tej dvadsaťsedmičke je len dvadsaťpäť krajín a Slovensko, ešte myslím že Malta, tam vôbec nie je. A mňa to veľmi mrzí, že Slovensko nepoužilo ani jeden z týchto nástrojov doteraz na pomoc ľuďom.
Vláda je expert v tom, že vypočíta tu, a myslím, že premiér to tu dnes hovoril, že už päťsto miliónov ušetril slovenským rodinám. Áno, ale budúci a ďalší rok možno, možno. My nevieme, aké budú ceny energií. Možno budú ešte lacnejšie, ako je dnes, možno bude trikrát vyššia. Ale až budúci rok. Balíčky, ktoré sa tu prijímajú, masívna pomoc od 1. januára 2023. Lenže ľudia už nevládzu platiť svoje účty dnes, ľudia dnes v potravinách majú problém sa rozhodnúť, či si kúpia maslo, alebo len margarín, alebo si kúpia zdravú potravinu alebo tú najlacnejšiu, najhnusnejšiu, najhoršiu, aké si je možné kúpiť v našich hypermarketoch, len aby prežili. Alebo si v lekárňach rozmýšľajú, či si kúpia liek, alebo potom nebudú mať dva týždne mäso a budú jesť len zeleninu a múku, alebo ja neviem čo. Takáto je dnes situácia na Slovensku a preto je úplne relevantné a normálne hovoriť, čo robí vicepremiér pre ekonomiku v tejto zložitej situácii. On možno že vie vypočítať tridsať opatrení z rezortu hospodárstva. V poriadku, veď to je jeho robota. Ale je vicepremiér pre ekonomiku a ja som dodnes nevidel jeho výraznú aktivitu, ktorá by smerovala napríklad k zvolávaniu a pravidelnému stretávaniu sa nejakých krízových ekonomických štábov alebo krízovej rady Slovenskej republiky, keď už nevie zvolať premiér, tak ju má zvolať vicepremiér pre hospodárstvo, kde majú zasadnúť všetci, ktorých sa táto zložitá situácia týka a ktorí majú radiť vláde, aký kokteil opatrení namiešať, aby sme túto situáciu nejakým spôsobom prežili.
Dámy a páni, pozriem sa do Rakúska. Rakúsko je krajina, ktorá má podstatne vyššiu životnú úroveň, kde priemerné platy dosahujú podstatne vyššiu úroveň ako na Slovensku. Ceny potravín a benzínu mali vždy podobné ako u nás. Veď načo by potom inak polka Bratislavy tam chodila nakupovať. Ale pýtam sa, ako je možné, že Rakúska republika už pred niekoľkými mesiacmi, a Hlas o tom hovoril od začiatku, už desať mesiacov upozorňujeme, že ceny rastú a vláda nič nerobí, vyplatila 150 eur každej jednej rodine a tej rodine, ktorá má slabšiu ekonomickú situáciu 300 eur, takzvaný ekonomický šek im poslali v Rakúsku, 150 eur a 300. A tento týždeň oznámili, že idú každému občanovi, každému občanovi svojej krajiny poslať 500 eur, 250 eur na každé dieťa a ešte tým, ktorí sú v nižších príjmových skupinách pošlú 800 eur. Rakúsko s akými platmi a s akou životnou úrovňou. Pretože si uvedomujú, že aké sú tie problémy. A tak sú ceny rovnaké benzínu ako u nás, a tam sú ceny rovnaké aj potravín ako u nás, respektíve rovnako tam rastú. Naša vláda? Niečo budúci rok, niečo v roku 2024, ale dovtedy ľudia ako majú prežiť túto situáciu. A preto naozaj hovorme o tom, nielen o tom, že či zlyhal, či nezlyhal Richard Sulík pri tom, keď zle nabrífoval premiéra alebo ho oklamal, alebo nakoniec to dodžubal naozaj premiér, ktorý sa nakoniec na to vykašľal a nedojednal tú dohodu.
Ale zoberme to komplexne. Pozrite sa na ten obraz Slovenskej republiky. V štrajkovej pohotovosti, respektíve v riadnom štrajku učitelia, v štrajkovej pohotovosti lekári, v štrajkovej pohotovosti mestá a obce, v štrajkovej pohotovosti odborári. Jednoducho tu máte v štrajkovej pohotovosti, a tí už nemajú ako štrajkovať, ale jednoducho vyjadrujú svoj odpor seniori. Jednoducho vy tu nemáte v štáte jednu skupinu obyvateľov, ktorá by povedala: áno, táto vláda nám pomohla. A toto zlyhávanie Richarda Sulíka ako vicepremiéra pre ekonomiku, kľúčovej osoby, keď sú problémy v národnom hospodárstve, sa začalo už počas pandémie, kde Slovensko v rámci pomoci patrilo k tým najposlednejším krajinám v prepočte na HDP alebo na obyvateľa. Pomoc bola najslabšia, najkomplikovanejšia, najpomalšia zo všetkých krajín Európskej únie a, žiaľ, rovnako tomu je aj v tejto ťažkej kríze, a Slováci sa musia s hanbou pozerať na okolité krajiny, kde prijímajú prvý, druhý, tretí protiinflačný balíček. U nás zatiaľ ani jeden.
Zatiaľ táto vláda, aby sme si povedali pravdu, vyplatila nezaopatreným deťom 75 eur ako príplatok k 25 eurovému rodinnému prídavku, aj to ešte nevyplatila, to asi len teraz ide vyplácať. Asi 100-tisíc seniorom, ktorí nemajú nárok na dôchodok, poslala sto eur a nejakým 20-, 30-, 40-tisíc ľuďom v hmotnej núdzi poslala sto eur. Minula na to zatiaľ slávnych asi sto miliónov eur. To je zatiaľ jediná reálna pomoc, ktorú občania tejto krajiny videli. Rakúsko ide do šiestich či siedmych miliárd. Taliansko len jeden mesiac potrebuje jednu miliardu na brzdenie extrémneho rastu cien energií. Vláda neprišla so žiadnym návrhom. V Hlase sme im navrhovali, poďme znížiť spotrebnú daň na liter benzínu a nafty aspoň o 20 centov. Nie, nedá sa. Tak poďme znížiť DPH na pohonné hmoty. Nie, nedá sa. Navrhli sme znížiť DPH na potraviny. Nie, nemôžme. Navrhli sme zrušiť DPH na potraviny z dvora. Nie, nemôžme, pretože Igor Matovič na otázku, vám nevadí, že občania chodia nakupovať na juh alebo na sever od našich hraníc, a je tak, jednoducho vyvážajú ešte aj to málo peňazí, ktoré na Slovensku je, povedal, mne to nevadí, to je fajn, to ekonomika zvládne, nech si kľudne idú nakúpiť. Jednoducho takto tá vláda sa správa k vlastným občanom a jednoducho to nie je správne. A ak tu bude niekto z vás tvrdiť, že tá vláda to robí dobre, tak klame.
Veď sami musíte vidieť, čo sa deje v okolitých krajinách, že keby ste sa dnes mali porovnávať a bol by tu dneska Maďar, Poliak, Čech, Slovák a Rakúšan, tak ten Slovák, tak ten Slovák radšej zalezie niekde preč, lebo nemá čo povedať, čo preňho vláda za posledný polrok urobila. Nemá čo povedať. On sa nenaje z toho, že elektrinu bude mať možno za rovnakú cenu ako teraz budúci rok. Možno, pretože ešte dodnes nikto to memorandum nevidel a je to len memorandum, ešte to nie je nič záväzné a Slovenské elektrárne to ešte nemusia ani naplniť, vôbec nie. A rovnako to bude aj v iných oblastiach. Pýtam sa, ako je možné, že Nemecko skokovo dokázalo znížiť ceny pohonných hmôt, poskytnúť obyvateľom naozaj lacné jazdenie verejnými prostriedkami ako sú vlaky až tak, že skoro vlaková doprava v Nemecku skolabovala, lebo ľudia pochopili, že to môže byť pre nich alternatíva. Na Slovensku? Benzín a nafta blížiaca sa k dvom eurám a výkrik našej železničnej spoločnosti, že ak nedostanú od Igora Matoviča peniaze, tak od 1. júla musia zrušiť tretinu spojov, ktorými vozia ľudí, čiže prídu ešte aj o možnosť lacnej dopravy do svojej práce. No toto mi povedzte, aký dá, aký sedliacky rozum zdravý toto môže dopustiť? Kde tu je tá logika tohto riadenia? A preto vicepremiér pre ekonomiku sa nemôže tváriť, že je len minister hospodárstva a že si na svojom piesočku robí to, čo treba, a iné ho nezaujíma. Je to vicepremiér pre ekonomiku a je to top tri najdôležitejší človek v prípade ekonomických a takýchto vážnych kríz, akým čelí, ako čelí Slovensko.
Áno, musím povedať, že Richard Sulík je len spoluzodpovedný za tento marazmus, spoluzodpovedný. A musím povedať, a poviem to veľmi otvorene, ani SaS sa nemôže tváriť, že nenesie zodpovednosť za to, čo sa tu deje. Pretože SaS to skúša takým tým spôsobom byť opozíciou vo vlastnej koalícii. Tak ako to skúša minister školstva, že veď ja bojujem za tie platy, ale Matovič mi nedá, no tak čo mám robiť. Tak ako Richard Sulík povie, veď ja hovorím, že znížme tú DPH na benzín alebo spotrebnú daň, ale nechce to ten Matovič dovoliť a takto to opakujú všetci ministri za SaS. Veď nič, ale ste tam a vďaka tomu, že ste pri moci a že ste súčasťou vládnej koalície, tak aj vďaka vám a vďaka SaS Igor Matovič má tú moc, že si tu robí so Slovenskom, čo si tu robí a trhací kalendár a vyškiera sa ľuďom do očí a mstí sa cez ministrov, ktorých neznáša, aj učiteľom, aj lekárom, aj kadekomu ďalšiemu a nedovolí ani ministrovi hospodárstva, ani iným spraviť. Preto by bolo čestnejšie buchnúť po stole a odísť z takejto vlády. Preto naozaj od ministra hospodárstva, vicepremiéra pre ekonomiku by sme v týchto ťažkých časoch vyžadovali podstatne lepší výkon. Žiaľ, ten výkon nevidíme. Pán minister sa venuje úzko len svojej agende, nie je iniciatívny, tak ako by mal byť, a nemyslím, že sa snaží vniesť do tohto krízového režimu a situácii v akej sme aspoň nádej na nejaké, nejaké riadenie a zlepšenie tejto situácie, a preto HLAS, samozrejme, ako opozičná strana bude hlasovať za jeho odvolanie z funkcie. Ale hovorím, Richard Sulík je len spoluzodpovedný ako člen vlády za túto vládu.
Ja si myslím, že dnes táto schôdza mala byť o niekom inom. Táto schôdza, tak ako HLAS hovorí už niekoľko mesiacov, len vďaka časti opozície sa to dodnes nepodarilo splniť, že táto vláda, táto schôdza mala byť o odvolávaní premiéra Hegera, pretože je to on, ktorý je na čele tejto vlády a je on, ktorý riadi tento spolok amatérov neschopných pomôcť ľuďom, ktorí žijú na Slovensku, ktorí tu tvrdo pracujú alebo tu prežívajú svoju starobu. Naozaj začínajú mať vážny problém, ako vôbec prežiť z mesiaca na mesiac. Nič ste tým ľuďom nedali. Len im sľubujete, ale zo sľubov sa nikto nenaje. Preto si myslím, že za takýchto okolností a tak ako sa správa minister financií aj k rezortom SaS by bolo skôr chlapskejšie, keby minister Sulík povedal, viete čo, keď mi nedovolíte pomôcť tomu strádajúcemu Slovensku, tej ekonomike, tým firmám, tým ľuďom, tak jednoducho v takejto vláde nebudem. Ale keďže to povedať nevie, budeme mu aj v HLAS-e povinní vysloviť nedôveru. Hoci myslím, že by najlepšie bolo, aby nás z tohto trápenie sem prišiel zbaviť sám predseda vlády, aby podal demisiu pred parlamentom a aby boli predčasné voľby, ktoré naozaj umožnia Slovensku sa nadýchnuť a dať na čelo našej vlády ľudí, ktorí to naozaj dokážu.
A poprosím, ak niekto bude na mňa reagovať faktickými, ja už vopred ďakujem, len by som poprosil, keby sa to týkalo dnešnej situácie na Slovensku a nech mi nikto nehovorí, čo tu bolo v roku 2015, v roku 2012 alebo 2017. Z toho sa ľudia dnes, v strede júna 2022, nenajedia.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.6.2022 o 18:24 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja plne súhlasím s tým, že dnes rozprávať o tom, že prečo Slovensko nemá plne diverzifikované v podstate dovozy ropy, plynu a podobne je úplne scestné, pretože nikto nemá povinnosť sa na 100 % diverzifikovať voči všetkým nepredvídaným udalostiam. Lenže to, čo je tuná scestné, že tá situácia s dodávkami ropy a plynu sa zdramatizovala vedomím a cieleným rozhodnutím aj slovenských politikov, aj pána Richarda Sulíka. Nikto nemá dva byty, aby ten jeden náhodou, keď mu vyhorí, mal ísť do nejakého druhého. Nikto nemá dve rúry vodovodu, keby náhodou jeden sa upchal do domu a podobne. To znamená, každá jedna takáto zábezpeka predražuje. A myslím si, že Slovensko to, že doteraz bolo napojené na plne stabilné dodávky plynu a ropy z Ruska, ktoré boli za najnižšie ceny v porovnaní s trhom, tak to je realita a tie dodávky boli stabilné. Lenže tu sa pár politikov rozhodlo spôsobom, ktorý Richard Sulík opísal, že ešte v piatok nevedel, že sa niečo bude prijímať v sobotu, v sobotu nevedel, že to bude v nedeľu a v nedeľu zrazu prijali balík, kedy v pondelok ráno Slovnaft dal vedieť, že to je celé zle. Tak takýmto spôsobom sa niektorí politici rozhodli zlikvidovať absolútne stabilnú dodávku energetických surovín vlastne do Európy a na Slovensko tiež. A to, čo ma pri Richardovi Sulíkovi prekvapuje že, keď položil vládu Ivety Radičovej bolo to kvôli nejakým hodnotám a tie hodnoty mali byť tiež, že nechcel, aby Slovenská republika ručila za grécky dlh. Bol o tom presvedčený, je mi to sympatické, povedal si to. Lenže to, že Grécko, či zbankrotuje alebo nie, to bolo vo hviezdach a Slovensko nakoniec žiadne ručenie za grécky dlh nad to, že by niečo splácalo, nenieslo. Lenže v tejto dobe tieto rozhodnutia už dnes majú následky a reálnu cenu, ktorú platia občania Slovenskej republiky a nerozumiem, prečo Richard Sulík je súčasťou týchto rozhodnutí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:39 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán Pellegrini, no nevyhoviem vašej prosbe. Ja si myslím, že naopak, málo sa hovorí o minulosti, vašimi slovami teda častokrát to, že sa dnes nemáme za čo najesť, je výsledkom minulých činov a takto to naozaj je aj v tejto situácii. Vy ste sa pýtali, že prečo v situácii, keď plynu, ropy bolo dosť a bolo za výhodné ceny, by sa niekto zamýšľal nad tým, že či s tým nie je potrebné niečo urobiť. No preto, lebo taký líder by nebol krátkozraký a v tom sa teda líši dobrý líder od krátkozrakého lídra. Preto existuje taký predmet na škole, volá sa dejepis, aby sme sa z našich minulých chýb dokázali poučiť. Klamete, keď hovoríte, že nikto nedokázal očakávať situáciu, ktorá nastala teraz. No dokázal. A keď sa pozriete na verejnú diskusiu v roku 2009, kedy bola prvá plynová kríza a ja odporúčam, však dajte svojim asistentom trošku pošrámať sa na Googli, ja som si vygúglil a hneď prvé tri články sú na tému, že Slovensko je v obrovskom ohrození, a to bol rok 2009, kedy prvýkrát prestal tiecť plyn na Slovensko. Potom prišiel rok 2014 a keď v roku 2009 vám nezvonil budík, tak vám malo v roku 2014 zvoniť tých budíkov aspoň dvadsať, ale, bohužiaľ, nezvonilo. A uzavriete túto absolútne neúspešnú kapitolu vašej činnosti, vašej v zmysle SMER-u, kedy ste Slovensko vystavili obrovskému riziku, tak uzavriete túto kapitolu tým, že spokojne skonštatujete, že veď vy ste takmer dokončili nejaké prepojenie. Tak to považujem za veľmi, ale veľmi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:39 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, dovoľujem si vám odporučiť jednu, jednu publikáciu Parlamentného inštitútu. Pán poslanec, ma teraz nepočúva. Jedna publikácia Parlamentného inštitútu. Vyšlo to len ešte pred dvomi hodinami, tak nájdete to v emailovej schránke. A ona tam práve porovnáva, čo urobili vlády pre boj proti vysokým cenám energií, a tam na začiatku sa hneď píše, že existujú v podstate tri formy podpory, ktoré môže vláda urobiť. Tá prvá je regulácia ceny, druhá je zníženie daní, tretia je sociálna podpora, cielená alebo plošná. Ani jedna sa netýka ministra hospodárstva. Ja viem, vy ste hovorili, že asi by to malo ísť na Hegera, na pána premiéra, ale ani jedna sa netýka ministra hospodárstva. Minister hospodárstva urobil to, čo tu prezentoval. Rokovania so Slovenskými elektrárňami, s plynárenským priemyslom, naplnenie zásobníkov a tak ďalej a tak ďalej. Reguláciu ceny vie robiť URSO a reguláciu ceny vie robiť ministerstvo financií, keď napríklad zníži dane, ale to už je vlastne tá druhá položka, to zníženie daní.
A chcel som ešte jednu vec. Cenová elasticita. Benzín nemá vysokú, ani nafta nemá vysokú cenovú elasticitu. Znamená to, že akokoľvek rastie cena, tak ten spotrebiteľský dopyt nejak veľmi, veľmi neklesá. To je proste ekonomická poučka, ale, samozrejme, že klesá, klesá u tých najchudobnejších. No a preto my tu celý čas s vervou bojujeme na to, aby sme tým najchudobnejších, tým najadresnejším dali nejakú podporu, pretože to je presne ten nástroj, ktorý práve potrebujú tí chudobní ľudia. Naozaj nepotrebujú mať celé Slovensko nejakú veľkú podporu, pretože, pretože základné potraviny, respektíve potravinový balík a energetický balík to je to, čoho sa vzdávajú úplne nakoniec. My potrebujeme dostať adresné peniaze najchudobnejším ľuďom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:39 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
Pán predseda, ja môžem povedať, že v niekoľkých bodoch si presne zhrnul podstatu tej veci, o ktorom, alebo respektíve o ktorých tu dnes sa bavíme v súvislosti s odvolaním ministra hospodárstva pána Sulíka. Po prvé v tom, že zasiahla Slovensko kríza, bezprecedentná kríza a nezasiahla len Slovensko, ale celú Európu, ale dokonca celý svet, a presne tak, ako iné krajiny bojujú s touto krízou, tak aj naša vláda by s touto krízou mala bojovať, a preto vieme dnes adresne povedať, čo naša vláda robí a čo naša vláda nerobí.
A druhý bod, ktorý si jednoznačne sprioritizoval bolo, že traja zodpovední ľudia, ktorí sú na Slovensku vo vláde, a je to premiér, je to minister hospodárstva, ktorý má funkciu vicepremiéra pre ekonomiku, ešte raz opakujeme, vicepremiér pre ekonomiku, pre niektorých kolegov z SaS, a je to minister financií, ktorí tu majú robiť zásadné opatrenia, aby slovenská ekonomika a hlavne Slovensko nebolo v takej situácii, v akej dneska Slovensko je.
A keď už sa bavíme o vicepremiérovi pre ekonomiku, tak skutočne nevideli sme tu doteraz žiadnu radu, ktorá by zasadala pod jeho vedením, ktorá by navrhovala rôzne opatrenia a dnes sa tu bavíme len o jeho pôsobení ako ministra hospodárstva. A keď už sa bavíme, teda ako ostatní kolegovia z SaS hovoria, o jeho pôsobení ako ministrovi hospodárstva, tak treba povedať, že Richard Sulík, čo sa týka Bruselu, a ak tu bola možnosť niečo dojednať v Bruseli, tak nespravil nič a zlyhal na plnej čiare. Pretože ceny benzínu a ceny nafty obetoval za to, že rozpráva tu o nejakých podnikateľských kilečkách a podobných opatreniach, ale, žiaľbohu, z toho on nemôže vyjsť ako kompetentný minister, keď tankujeme najdrahší benzín a najdrahšiu naftu z pomedzi všetkých európskych štátov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:39 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán predseda, počuli sme logické argumenty podložené faktami a hlavne pravdivý pohľad nielen do obdobia tvojej vlády, ale aj praktické ukážky toho, ako by to ďalej táto zvláštna vláda robiť mala. Je jasné, že pomoc doručiť nevie, tak by sa naozaj mohli pozrieť na to, ako to robia krajiny, okolité krajiny, ktoré to robiť vedia. Som veľmi rada, Peter, že si vniesol kultúru a profesionalitu do tejto rozpravy, lebo to je práve to, čo mám pocit, že sa z týždňa na týždeň a z mesiaca na mesiac z tohto parlamentu vytráca. Dobré je aj to, že si opäť upozornil na to, čo nás čaká v najbližších mesiacoch a mám pocit, že ružová budúcnosť to v našej krajine určite nebude. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:39 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Róbert Puci
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán predseda, musím povedať, že absolútne súhlasím s tvojim vystúpením a hlavne s jeho záverom. Tiež si myslím, že dnes sme tu nemali odvolávať ministra hospodárstva Richarda Sulíka, ale dnes sme mali odvolávať predsedu vlády Eduarda Hegera a tým pádom aj celú vládu, lebo treba si uvedomiť, že táto vláda za svoje dva roky fungovania na Slovensku pre Slovensko a pre občanov Slovenska nespravila absolútne nič. A ľudia si zaslúžia možnosť na reparát, aby tie voľby boli čo najskôr, aby sme Slovensko vrátili naspäť do tých správnych koľají. Takže ďakujem za tvoje vystúpenie a súhlasím s tým, že nie je to len o Richardovi Sulíkovi, ale je to o celej vláde.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:39 hod.

Ing.

Róbert Puci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No áno, pán Pellegrini, my sme súčasťou tejto koalície. My sa ani netvárime, že nie sme, ani sa netvárime, že zodpovednosť nemáme. Nakoniec hrdo sa hlásime k tomu, že sme spoluzodpovední a miestami až iniciátormi mnohých reforiem, že sme ten zdravý rozum v koalícii. Ja si nemyslím, že by bolo od nás rozumné, keby sme odišli a nechali by sme tu kolegov bačovať za pomoci niektorých ľudí v tomto parlamente. Hneď by sme tu mali vyššie dane, ja neviem, schválené interrupcie, zakázaný nedeľný predaj, testovali by sme sa ešte dodnes, podľa mňa. Rozdávali by sa tu stovky miliónov eur, ktoré zarobil niekto iný a nikto by tu nevysvetľoval, že to je problém. Je dobré, že SaS-ka je v koalícii a že hovoríme nahlas, že toto je problém, keď niektoré veci sú problém v tej koalície, je to dobré. Ja si myslím, že to prospešné.
Ale, pán Pellegrini, vy ste boli v SMER-e. Viete, a ja som vás vtedy nepočula, vy ste tam boli dlhé roky. Ja som vás nepočula ani za Jahnátka, ani za Žigu, ani za Kažimíra, ani pri všetkých tých kauzách, o ktorých písal napríklad Ján Kuciak. Za mnohé z nich teraz naozaj ľudia reálne končia vo väzení. Ja som vás tu vtedy nepočula vykrikovať a volať po nejakej spravodlivosti a rozčuľovať sa. Napriek tomu, že my sme len v koalícii, vy ste boli v strane. Vy ste raz nevystúpili kriticky k tomu, čo sa tam deje. A dnes hovoríte o našej zodpovednosti. No tak určite ju máme menšiu ako kolegovia, ktorí tie chyby podporujú. Ale vy máte plnú zodpovednosť za smerácke vládnutie a odvolávate dnes ministra, ktorý zastropoval ceny energií aj znížil budúce energie, znížil našu závislosť na Rusku, zvýšil diverzifikáciu, zabezpečil dostatok energií rok dopredu. Jednoducho absolútne ste neobjektívny a len politikárčite. Ste úplne rovnaký v tomto ako SMER. Chceli ste byť iný.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.6.2022 o 18:39 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video