67. schôdza

16.6.2022 - 28.6.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 9:55 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Kamenický, vo svojej rozprave ste spomenuli to, že minister Sulík zjavne nekoná, je zjavne v tomto ohľade nekompetentný a čo je najsmutnejšie nie je to, že odišiel na dovolenku. Jednoducho to len ukazuje jeho charakter a to ako, sa správa voči občanom Slovenskej republiky. Ale ja by som chcel poukázať na jeden veľmi dôležitý fakt. Na úplne bezvýchodiskovú situáciu na východe Slovenska v rámci regiónov Zemplín a Spiš. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, v týchto regiónoch sa nachádza strašne veľa obcí, ktoré sú do 300 obyvateľov a do 500 obyvateľov. Takýmto spôsobom, akým ministerstvo hospodárstva nekoná a akým spôsobom sa zvyšujú zálohové platby za elektrickú energiu a za zemný plyn, tak jednoducho bezvýchodisková a bezútešná situácia týchto obcí ženie starostov a starostky doslova k tomu, že budú nútení vypínať nielen prevádzku verejných budov, ale týmto obciam hrozí doslova a do písmena až likvidácia a budú zápasiť s holou existenciou. Obec, ktorá má do 1 000 obyvateľov, teraz ma na rýchlo napadne, rozprával som s pani starostkou z Tovarného, to je okres Vranou nad Topľou, platili 75 euro nejakú zálohovú platbu za zemný plyn. Keď im prišla ďalšia preddavková platba za zemný plyn, tak na tej faktúre stálo 357. Kolegyne, kolegovia, to je 370-percentný nárast. Obec do 1 000 obyvateľov, 960-970. Ako táto pani starostka má tieto náklady utiahnuť, ako tieto náklady majú tieto obce nejakým spôsobom stráviť, keď nezmyselným balíčkom krúžkovného beriete obciam 500 miliónov eur. SaS-ka kritizuje, SaS-ka nebojuje, SaS-ka radšej dovolenkuje.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 9:40 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:40

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pánovi poslancovi Kamenickému za precíznu argumentáciu.
Prepáčte, ale k tej dovolenke, už to, že prerušujete, pán podpredseda, schôdzu, aby ste sa takýmto spôsobom agitovali za svojho šéfa. No on išiel na dovolenku a kvôli tomu sme prerušili schôdzu. Ako nebláznime. Viete si predstaviť, že by v Nemecku, ktoré vyhlásilo stav výstrahy, lebo nemajú plyn, lebo naozaj je katastrofálna situácia v Európe, že by si minister hospodárstva odbehol s dcérkou niekam do Dubaja, alebo neviem kam, a tam sa vyvaľoval na pláži a špliechal sa o vlny. Viete si to predstaviť? Vy si to už konečne uvedomte, že sme v kríze a tá, že tá kríza dopadá na plecia občanov.
Boli sme aj v Lacom Kamenickým v Banskobystrickom kraji, v Nitrianskom kraji. Všade ľudia hovoria o zdražovaní, kde majú na to, preboha, zobrať? Tie ceny idú o stovky eur hore, keď sa jedná o energie a tak ďalej. A vy nič, ešte sa tvárime, že sa láskavo už Sulík vrátil z dovolenky a už bol na Úrade vlády. No úžasné, gratulujem. Minister hospodárstva si nemá čo dovoliť nebyť v parlamente, keď je odvolávaný, keď tu máme plynovú krízu. A tie nezmysly, a Laco Kamenický o tom hovoril, tie nezmysly o tom, že sankcie niečo riešia, alebo že nejakým spôsobom ideme naprávať Rusko, aby nerobilo vojny, aby neporušoval ľudské práva. A potom ako je možné, že americký prezident Joe Biden ide prosíkať do Saudskej Arábie, do režimu, ktorý je prakticky totalitárny, kde sa kameňujú ženy, ktorý vedie vojnu s Jemenom, kde už zomrelo stovky tisíc ľudí, tam ide prosíkať o ropu. Tam už nevadí, že tam porušujú ľudské práva, tam už nevadí, že plienia Jemen, že riešia vojensky svoje spory, to už nevadí. Veď tu je toľko pokrytecká, pokrytectva a falošnosti, ale tú najväčšiu falošnosť ja vidím v strane Sloboda a Solidarita, oni nemajú hanby. Tak najskôr, presne ako Laco Kamenický hovoril, im bejzbolkou vybúcha po chrbte Igor Matovič, teraz sa tu hrá, že sa ospravedlňuje, absolútne ich tu si z ich robí dobrý deň a oni nič, oni s plechovým ksichtom to znášajú. Hanba vám!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 9:40 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, vy ste hovoril o tom, že boli tam dva ciele pre tieto, kvôli, kvôli, ktorému boli zavedené sankcie, a to, že aby sa Rusko stiahlo z Ukrajiny a aby sa ekonomicky položilo. No, samozrejme, bolo ako tá primárna, primárna motivácia bola, bola poškodiť Rusko a stále zostáva a, ale tam nebolo povedané, že pozor, teraz prestanem s nimi obchodovať s ropou a plynom, tak oni do mesiaca alebo do dvoch mesiacov, alebo do troch sa položia. To nikde nebolo povedané, to iba naivný človek by si myslel, že keď uvalíte nejaké obchodné sankcie, tak to tu krajinu okamžite položí. To znamená, že ten argument, že vidíte, aj tak sa nič nestalo, je falošný argument. Tá primárna motivácia bola poškodiť Rusko ekonomicky a v nejakom dlhodobom horizonte. Ale bol tam ešte jeden tretí dôvod, ktorý vám možno trochu ušiel. Rusko, teda Putin veľmi rád využíva vo svojej propagande takéto svoje velikášstvo, že my zastavíme kohútiky, zavreme kohútiky Európy, my ich ovládame a hocikedy, keď nám budú robiť zle, tak my im zavreme kohútiky. No tak ten tretí dôvod práve je, aby toto sme nepodporovali u Putina takéto velikášstvo, na ktorom on si stavia moc. Že my ovládame toho, tú Európu a my im vieme potom zavrieť kohútiky a my ich zlikvidujeme, pretože my sme proste obrovská veľká krajina a my sme dodávateľ ropy a plynu. Toto je tá primárna ďalšia motivácia, pre ktorú sa robia tieto sankcie. A vy viete veľmi dobre, že Rusko už začalo uťahovať kohútiky a cena plynu rastie aj kvôli tomu, že Rusko začalo uťahovať kohútiky a napríklad, napríklad v Nemecku, ktoré sa už dostáva do problémov. A to nespôsobila Európska únia, to je rozhodnutie Ruska, Putina uťahovať kohútiky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 9:55 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec Kamenický Laco, ja si myslím, že celá debata a vôbec aj predmet odvolávania ministra hospodárstva, ktorý je tu, súvisí so zdražovaním, ale najmä s nekonaním tejto vlády. A my sa tu máme dnes baviť či viac zodpovedný Heger, Sulík alebo Matovič. No všetci sú zodpovední, každý svojim dielom, ale pokiaľ hovoríme o energiách, no je to celkom prirodzené, že táto zodpovednosť prináleží ministrovi hospodárstva. A my sa bavíme teraz o tom, prečo bol taký alibistický prístup na tej Európskej rade zo strany premiéra a prečo sa s tým minister hospodárstva uspokojil aj napriek tomu, že nie je presvedčený, že to rozhodnutie bolo dobré a že sme v tomto prípade nenapodobnili Maďarov, ktorí si obhájili ďaleko viac. A to mala byť aj naša pozícia, pretože sme v podobnej situácii.
Viete a ten, nazvime ho taký, taký individuálny prístup Sulíka, bol na dovolenke, je na dovolenke, nie je, no ostuda je to všetko. Ja som si aj tu odsedel a bol som trikrát odvolávaný, no ale vždy som tu bol, vždy som tu bol. Veď to je úcta k tomuto parlamentu. Tá vládna moc sa odvíja od moci zákonodarnej, to znamená, tá moc výkonná skladá účty práve tu v parlamente poslancom zákonodarnej moci. No a tie riešenia, ktoré ponúkate sú také v dvoch polohách. Na jednej strane beriete, ale veľmi veľa, a na druhej strane dávate, ale veľmi málo. A len istým skupinám sociálnym a zďaleka nie tým, ktorým to prináleží. Každý ôsmy Slovák pod hranicou chudoby, každý tretí dôchodca pod hranicou chudoby.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 9:55 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:55

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkým kolegom, ktorí na mňa reagovali.
Ja si dovolím zareagovať na pána Kazdu. Po dlhšej dobe možno niečo do diskusie s vami, poviem jednu vec. Hovoríte, že cieľom bolo poškodiť Rusko. No tak poškodili sme Rusko? Pýtam sa. Nepoškodili. Proste Rusko vyváža väčšie objemy do Indie, väčšie objemy do Číny, môžeme polemizovať odkiaľ, a ceny ich plynu a ropy sú niekoľkonásobne vyššie ako ich mali. Čiže oveľa menej musia vyviesť nato, aby dosiahli rovnaké zisky. Čiže Rusko nie je poškodené, to je ten problém. Samozrejme, že ekonomické sankcie na nich nejak dopadajú, ale viete na koho dopadajú? Na Slovákov, na Európu. Tak toto bolo cieľom, toto bolo cieľom tých sankcií, aby ten dopad bol násobne vyšší na Európu a na Slovensko ako na to Rusko, o ktorom hovoríte. Hovoríte, že, že uťahujú kohútiky, však my si ich sami uťahujeme, však my, od začiatku tu Heger rozpráva o tom, jak sa treba odstrihnúť. Potom sa čudujete, že dobre, Rusko povie, však vy nás nechcete, no tak nám to zavrú, áno, a využívajú to aj geopoliticky. Však samozrejme, však to nie je hra o piškvorky.
Ďalšia vec, dôležitá diverzifikácia, to je to, čo som stále hovoril, myslím, že to tvrdí dokonca, to tvrdíte aj vy. Treba mať viacero zdrojov týchto, týchto strategických surovín a vyberajme si a berme od toho, kto je pre nás výhodnejší. My sme urobili všetko preto, aby jeden z tých zdrojov sme zavreli a potom sme sa stali závislými od úplne iných zdrojov. Takže toto je hlavný problém. Sankcie sme zaviedli a nepovedali sme, že to bude dopadať hlavne na životnú úroveň ľudí. A nič ste preto neurobili, to je to, čo povedal kolega, najväčšia výhrada, že keď teda ste sa rozhodli tie sankcie zaviesť, tak ich dokončite aj tie opatrenia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 9:55 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:55

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Dámy a páni, pán kolega Kazda tak trošičku sa poradoval, že iba jeden sa prihlásil, bolo to cítiť na ňom, vydýchol si, veľký kameň spadol, ale dobre.
Dámy a páni z koalície, to, čo predvádzate, je neúcta voči parlamentu, je neúcta voči občanom Slovenskej republiky. Vy sa už ani len nesnažíte predstierať, že je tu parlamentná demokracia, že minister podlieha parlamentu a minister má byť tu. Aj vám pripomeniem, že keď ste boli v opozícii práve na chrbte strany SaS sa dostal do tohoto parlamentu pán Matovič, ktorý priniesol tú kultúru, ktorá je tu vami šírená široko ďaleko. Okrem toho priniesol množstvo turistov, ktorí potom politicky chodia z jednej strany do druhej a tvária sa, že majú nové myšlienky. A tie myšlienky sú také, že minister, ktorý je odvolávaný, ani len nemá tú úctu voči parlamentu, aby prišiel sem. Čo sa dialo keď boli naši ministri odvolávaní a nebodaj si odskočil tuto to salónika vzadu, lebo mal tam nejaké stretnutie, okamžite tu stál Matovič, okupoval tento rečnícky pult a povedal, kým nepríde minister nebudeme pokračovať ďalej, to vám treba pripomenúť. Ale vy sa tvárite, že to je v poriadku, ale tvárite sa preto, lebo vy už nemáte úctu ani k parlamentu, ani parlamentarizmu a nemáte úctu ani k ľuďom, lebo ste to prejavovali celý čas počas pandémie. Aj teraz, ako komunikujete a hovoríte tým občanom, áno, musíš znášať to zdražovanie preto, lebo Ukrajina. Lebo toto je to najdôležitejšie, vy ste si uťahovali opasky od ´89 a potom od ´93, no a teraz si musíte znova uťahovať opasky kvôli Ukrajine, lebo vy nedokážete nič urobiť, jedine takúto odpoveď ponúknuť, ale opak je pravdou. A tomu sa chcem venovať aspoň na záver tejto rozpravy.
Dámy a páni, dávam do pozornosti skvelú prácu, ktorú urobil Parlamentný inštitút. Je to porovnávacia analýza „Opatrenia zamerané na zmiernenie vplyvu rastúcich cien energií vo vybraných štátoch". Čo sme počuli od vládnej koalície, počuli sme, že v podstate Európska únia neumožňuje znižovanie daní, pretože je tam nejaká dohoda, ktorá nám to neumožňuje. Rovnako sme sa dopočuli od našej koalície, že jediné, čo vieme urobiť a čo je skvelé, a odprezentoval to aj tu pán minister Sulík, je zastropovanie cien plynu a elektrickej energie. Ale aká je pravda je odkryté krásne v tejto analýze, ktorú chcem v krátkosti predstaviť. Ale na úvod musím povedať aj pre všetkých kolegov v opozícii, ktorí tu možno hovorili niečo, čo nebolo celkom pravdivé, že Európska únia, tak ako aj my sme to už od septembra robili, vás upozorňovala už v októbri a vyzývala členské štáty Európskej únie, aby sa usilovali svojim občanom pomôcť zvládnuť zvyšujúce ceny energií. A píšu tu opatrenia, dámy a páni, a ja ich budem citovať.
Po prvé, regulácie cien. Čo sme predkladali na ostatnej mimoriadnej schôdzi, vážené dámy a vážení páni z koalície, no práve reguláciu cien, ktorú môžeme robiť a robia ich aj okolité krajiny a budem čítať v tom zozname, ktoré to robia. Po druhé, znižovanie daní. Čo sme ponúkali v tých mimoriadnych schôdzach, ktoré sme zvolávali, bolo ich celkom osem, ktoré ste všetky zrušili. Znižovanie daní, čo ste vy urobili? No a potom je tam sociálna plošná podpora. Ale nie sociálna plošná podpora tak, že urobíte krúžkovné a zoberie inému veľmi dôležitému pilieru verenej správy, samospráve, obrovské peniaze, ktorá sa stará o dennodenný život na celom území Slovenskej republiky.
Toto je výsledok slovenskej vlády, za ktorú zodpovedá predseda vlády Heger, minister financií Matovič a váš minister hospodárstva. Toto sú nosní ľudia, ktorí by mali o týchto veciach rozhodovať a pomáhať. K tomu aj ďalší minister ako minister Krajniak. No a poďme k tým číslam.
Pamätáte si, ako tu pri obhajobe minister Sulík hovoril, však sme zastropovali ceny elektrickej energie a ceny plynu. Veď to je skvelá vec. Keby to mali aj v iných krajinách, tak by sa potešili takéto niečo. Tak viete, aký je výsledok? Ja vám poviem. Ten výsledok je taký, že cena elektrickej energie bola zastropovaná na roky, do roku 2024 na úrovni 61,21 eur za megawatthodinu. Ale viete, čo to v konečnom dôsledku znamená oproti roku 2020? No zvýšenie. A to zvýšenie budem hovoriť pre priemernú domácnosť žijúcu v byte by to mohlo znamenať celkový medziročný nárast nákladov približne 3 až 4 eurá za mesiac. A počúvajte ďalej, ale domácnosť, ktoré využívajú elektrinu aj na kúrenie a ohrev vody oproti roku 2020 až 14 eur. Čo to znamená? Že je to 50 eur pre tých, čo využívajú elektrickú energiu len tak bežne, a tí, čo ju využívajú aj na kúrenie, tak je to 168 eur, dámy a páni, na mesiac. Taká je pravda, žiaden zázrak, ktorý tu prezentujete, že sme zastropovali ceny na úrovni roku 2020.
A poďme k zemnému plynu. Zemný plyn sa skladá z viacerých, teda dodávkach zemného plynu z viacerých položiek. Je to cena za distribúciu, preprava plynu a potom je finálna cena. A viete, aký je výsledok? Výsledok je taký, že občania Slovenskej republiky zaplatia 18,69 eura oproti roku 2020, to sa píše v tejto analýze, na mesiac viac. Čo v sumáre za jeden rok znamená 224 eur, dámy a páni. Takže podčiarknime toto celé a výsledok je taký, že zastropovanie, to bombastické zastropovanie cien elektrickej energie a zemného plynu, ktoré tu prezentujete ako obrovský úspech a bodaj by iné krajiny boli urobili také niečo, boli by pyšné, bude stáť daňových poplatníkov Slovenskej republiky 392 eur mesačne naviac. Pardon, ročne. Čiže keď si to spočítate tak čo to je, to je jeden plat. Možno taký dôchodcovský príjem, ktorý jednoducho zaplatia, ale to je len na zastropovanie. A nehovoríme o nárastoch ďalších cien potravín a pohonných hmôt, ktoré sú s tým spojené.
Prečo iné krajiny na základe odporúčania, ktoré je tu jasne zhrnuté, Európskej únie regulácia cien, ktorú sme ponúkali, znižovanie daní a sociálna podpora mohli v iných krajinách urobiť a prečo sme to neurobili, presnejšie ste to neurobili, lebo niekedy využívanie tohto množného čísla je mätúce, ale my sa staviame do pozície, že zastupujeme občanov Slovenskej republiky, ale vaša vláda to nedokázala urobiť a ja budem napríklad citovať: podpora sociálne zraniteľných obyvateľov a všetkých obyvateľov, Slovensko nula. Belgicko – sociálna tarifa, energetický poukaz 80 eur, 100 eur pre energie, na vykurovanie olejom 200 eur poukaz a zrušenie poplatkov za plyn a energiu. Dámy a páni, poďme ďalej. Cyprus – zníženie DPH z 19 na 5 %. Ponúkali sme to v tých schôdzach, ktoré sme zvolávali, a vy ste ich jednoducho odmietli. 10-percentná zľava na účet, za účet na elektrinu, ktorú ponúkal Cyprus svojim obyvateľom. Dánsko – tepelný šek, 800 eur na domácnosť, dámy a páni. Čo sme my ponúkali? My sme ponúkali 1 500 eur, kde by boli zahrnuté aj náklady na vykurovanie, ale aj na zdražovanie. Vy ste to odmietli. Tuto dali Dáni 800 eur na domácnosť. Pokračujem ďalej. Francúzi – jednorazový príspevok vo výške 100 eur alebo jednorazový príspevok, ktorý sa týkal podpory pre všetky domácnosti, ktoré dostali takisto ďalších 100 eur. Chvalabohu, lepšie ako nič. Môžem ísť ďalej. Írsko – jednorazový príspevok 200 eur. Luxemburčania rovnako dali príspevok jednorazový vo výške 400 eur, a môžem pokračovať ďalej pri tej podpore, ktorú urobili ako Rakúšania jednorazový príspevok 300 eur na domácnosť, jednorazový príspevok 150 na občana. Slovinci, rovnako Španieli, môžem pokračovať ďalej. Sociálny bonus Španieli urobili 60 % až 70 %, ale, samozrejme, majú úplne ináč nastavené dane ako my, neberú to samosprávam, ako to robí táto vláda. No a poďme ďalej, čo sa týka zníženie daní a poplatkov. Belgicko – zníženie elektrickej energie s pomocou daní z 21 na 6 %. Zníženie spotrebných daní. Spotrebné dane na pohonné hmoty. Znížili takmer o 20 centov. Čo by to urobilo aj pre naše domácnosti. Boli by to určite významné, významné posuny a pomohlo by to rozpočtu. Alebo Cyprus, rovnako ako som hovoril, z 19 % na 5 % išli, čo sa týka DPH v elektrickej energii. A môžem pokračovať, Chorvátsko – plyn a teplo 13 % z 25 % znížená daň. Francúzsko znížila daň fixne z 22 eur, z 22 a pol eur za megawatt na jedno euro pre domácnosť a 50 percent pre, 50 centov pre podniky. Čiže, dámy a páni, môžem pokračovať Holandskom, môžem pokračovať Maďarskom, ktorí zastropovali nielen ceny pohonných hmôt, ale aj zastropovali ceny základných dôležitých potravín, ktoré sú v tom spotrebnom koši najdôležitejšie pre tie najzraniteľnejšie skupiny, ktoré tu boli spomenuté, ktoré sa ocitajú na hranici chudoby. Každý tretí dôchodca.
Toto všetko tie ostatné krajiny boli schopné urobiť, ale viete, prečo to boli schopné urobiť. No preto, lebo sa vedeli dohodnúť tie vlády a mysleli na svojich občanov. Zatiaľ čo ja mám pocit, že vy myslíte len na to, ako pomôcť Ukrajine, ale nie svojim občanom, a vy myslíte len na to, ako hasiť vaše egoistické hádky falošné v rámci koalície a tvárite sa, že pomáhate ľuďom. Celé Slovensko ste oblepili klamlivými bilbordami. Tisícky, tisícky bilbordov, ktoré hovoria o tom, že 200 eur na, na dieťa. Čo je klamstvo, ktoré už dneska vie spočítať aj žiak v základnej škole, že to tak nie je. Ale vy ho šírite úplne bez akýchkoľvek problémov a dokážete si aj vašu tvár použiť na to, aby ste to klamstvo šírili. Alebo ďalšie, namiesto 25-tisíc bytov nájomných dnes sú bilbordy, ktoré hovoria, že byty nájomné boli schválené. Ja nevidím žiadne byty, ktoré by boli postavené alebo že by naozaj ľudia už mohli tam bývať. A zatiaľ čo inflácia požiera úspory občanov Slovenskej republiky, zdražuje im každodenné živobytie, vláda Slovenskej republiky príjme krúžkovné, ktoré má pomôcť občanom Slovenskej republiky a potom sa chváli, že toto je tá najväčšia pomoc v celom vesmíre. Niečo epické!
A my sme tu dnes práve preto, aby sme poukázali na to, čo robíte, lebo je to naša povinnosť. Poukazovať na to, čo robíte. Ak tu bol summit Európskej únie, kde sa mal jasne formulovať postoj, že potrebujeme mať prechodné obdobie také, aby to nemalo dopad na Slovenskú republiku taký, že budeme mať nedostatok pohonných hmôt, tak sme mali za to bojovať. Mali ste vy za to bojovať, ale ako môže bojovať Eduard Heger, keď spoločne s pani prezidentkou boli prví v prvom rade, ktorí kričali, okamžite je potrebné sa odstrihnúť od ruskej ropy a ruského plynu. Od takéhoto človeka asi nemôžeme očakávať, že bude bojovať na summite a postaví sa za občanov Slovenskej republiky, tak ako to urobili iní. Namiesto toho je tam esemesková komunikácia, kde zrazu z troch rokov sa objaví osem mesiacov a keď Sulík ponúka, no tak musíš rokovať. Nie ja už nebudem rokovať, odkazuje mu Heger a hovorí, nech si to Česi vyrokujú. A keď si to Česi vyrokovali ďalších desať mesiacov, to prechodné obdobie, tak potom ste to prezentovali akože to je úspech delegácie Slovenskej republiky. Veď to je klamstvo, zavádzanie, jedno za druhým. Výsledok je taký, že Slovenská republika z hľadiska pohonných hmôt je prosto ohrozená.
A minister Sulík nepríde ani do parlamentu, aby mal tú úctu k parlamentu, keďže podlieha parlamentu a vypočuje si všetky veci a protiargumenty dáva, ale on si odskočí na dovolenku, preto vy prerušíte schôdzu, pomiešate to tak, aby sme pokračovali v odvolávaní so Sulíkom až po tom, ako sme odvolávali Budaja, pritom Budaja sme dali ako druhého po Sulíkovi, však veď toto všetci ľudia vidia, že to bol zámer a vy sa tvárite, že dnes už ten Sulík je tu a všetko je absolútne v poriadku, však on ide bojovať. No nejde bojovať, dámy a páni, a toto už sa nedá zvrátiť, čo ste urobili, pretože prosto výsledok je taký, že to bude mať vážny dopad na peňaženky daňových poplatníkov.
Preto, dámy a páni z koalície, vráťte sa krátkej cesty, nalejte si čistého vína a povedzte, že jednoducho toto už nedokážete zvládnuť a že škodíte a ničíte Slovensko. Že Slovensko ničíte, že Slovensko už nie je tá krajina, ktorá bola v strednej Európe vnímaná ako tá, ktorá rastie, ale že je to Slovensko, ktoré upadá a zásluhou vašej vlády. A preto ak nie ste schopní, aby ste Slovensku pomáhali a občanom Slovenskej republiky, tak prídite sem do parlamentu, podporte zákon, ktorý bude novelizovať Ústavu Slovenskej republiky tak, aby mohlo byť skrátené volebné obdobie a jednoducho nechajte občanom, aby vyhodnotili tú vašu prácu a dali tu ľudí, ktorým budú dôverovať a ktorí Slovensko vyvedú z tejto obrovskej krízy, do ktorej ste dostali Slovensko. To je jediný liek na vaše hádky a na pomoc občanom Slovenskej republiky. Všetky ostatné, ktoré tu ponúkate, sú len falošnými, falošnými ponukami. Nejaké odprosovanie sa, ale to nepomôže.
Môžete sa odprosovať navzájom jeden druhého, podstata je taká, že všetko to tu ovláda Igor Matovič a všetkých vás manipuluje tam, kde on potrebuje a vy nie ste schopní s tým nič urobiť, ba práve naopak, ešte prepožičiavate vaše tváre na falošnú a klamlivú bilbordovú kampaň, ktorá je po celom Slovensku s tým, že ste obrali obce o obrovské finančné prostriedky, ktoré budú mať veľký dopad na peňaženky občanov Slovenskej republiky a prezentujete to ako antiinflačný balíček. Čo už dnes aj všetky tie liberálne médiá, ktoré vám doteraz pomáhali, už nemôžu ani toto prejsť len tak bez povšimnutia a hovoria o tom, že aký antiinflačný balíček, veď tam žiadna antiinflačná pomoc nie je. Ale vy sa tvárite, že všetko je v poriadku. Preto sme tu. A preto sme zvolali túto schôdzu na odvolávanie Sulíka, aby sme otvorili všetky tieto témy, aby to aspoň ľudia počuli, že my sa snažíme niečo urobiť na rozdiel od vás, aby ste to aspoň vypočuli. My nemusíme byť tí, ktorí v konečnom dôsledku znížia tie ceny alebo zastropujú, ale môžete to urobiť vy, my sa vôbec neurazíme. Dali sme vám mimoriadnu schôdzu, kde ste to mohli urobiť a zastropovať tie ceny, pretože v kapitalizme platí jedna základná poučka. Ak raz niečo zdražie, tak už ťažko to zlacnie. Pretože všetci sa na to nastavia. A Európa ide do obrovskej recesie a bude to len horšie. Preto je bol potrebné podržať to v tých kritických situáciách a dúfame, že to bude čo najkratšie, lebo ak to bude trvať veľmi dlho, tak Boh nás ochraňuj celé Slovensko s touto koalíciou, ktorá tu je na čele s Matovičom a hovorcom pánom Hegerom.
Takže toto je zmysel tejto schôdze, dámy a páni, my vieme, že Sulíka udržíte, preto pán Sulík bez akýchkoľvek problémov odišiel so svojou dcérou na dovolenku, lebo on si je istý, že jednoducho nebude odvolaný. Toto je ten váš prístup a pohŕdanie parlamentom, ale najviac pohŕdate občanmi Slovenskej republiky aj tým, že odpoveďou na všetky tieto argumenty sú „lebo Fico, lebo SMER" a neviem ešte aké výhovorky, ale vy ste tu už viac ako dva roky, dámy a páni, a výsledok vidíte. Zničené, zbedačené Slovensko.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.6.2022 o 9:55 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Blanár, vo svojej rozprave ste spomenuli nielen neustáli a narastajúci cien elektrickej energie a zemného plynu, ale treba si naliať úplne čistého vína. Pán Sulík povedal síce „a", ale nepovedal „b". Áno, je stropná cena 61 euro za megawatthodinu, ale pán Sulík nepovedal, že to platí iba pre domácnosti, ktoré neprekračujú ročnú spotrebu 4 megawatty ročne. A takýchto domácností je ozaj minimum. Severovýchod Slovenska obce a mestá Zemplínu a Šariša jednoducho trápi jeden zvláštny problém a taký jeden nevysvetliteľný Sulíkov efekt. Ak obce doteraz platili 25 euro za megawatthodinu, zrazu faktúry im z ničoho nič vyskočili od 120 do 160. Ešte raz. Od 120 do 160. Obce, ktoré majú 300, 500, 700 obyvateľov, jednoducho likvidácia. Kto to v konečnom dôsledku všetko zaplatí? No jednoducho budú musieť zvýšiť ceny školských obedov, ceny stacionárov denných, súkromných domovov sociálnych služieb, ktoré v podstate tieto obce prevádzkujú, nakoľko štát aj v tomto smere sa spáva macovsky, a efekt je taký, že štát jednou rukou veľkoryso dáva, to znamená, Heger a Sulík budú rozprávať, veď tie rodiny, tí rodičia to budú vedieť utiahnuť z daňového bonusu, ktorý bude od 1. 1. vyšší, lenže už nepovedali to „b", že okrem toho daňového bonusu im obce zoberú ešte aj z vlastného vrecka, pretože ani tento daňový bonus nevykryje tieto obrovské straty. Obce Zemplína a Šariša sú naozaj obce a mestá, ktoré patria medzi dva najmenej rozvinuté regióny na Slovensku. Len v Zemplíne je z ôsmich okresov sedem najmenej rozvinutých a občania, starostovia, starostky, primátori, primátorky protestujú aj teraz v týchto dňoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 10:10 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi podrobne si rozobral vo svojom príspevku, že táto vláda nerobí nič. Povedal si aj to, čo Európska únia prijala reguláciu jednotlivých cien či plynu, energií. Pozrime sa, čo spravili susedné štáty, či je to Maďarsko, Belgicko, Cyprus alebo ďalšie. Jednoducho okrem hádania sa medzi Sulíkom a medzi Matovičom nič iné nerobia. Nehovoriac o tom, že inflácia rastie. Aj to, čo ešte mala riešiť naopak samosprávam, ktoré sú v krízovej situácii, to, čo tu povedal aj pred chvíľočkou kolega, zobrala ďalších 500 miliónov na balíček pre rodiny. Nehovoriac o tom, že keby chcela dať priamu podporu, to, čo som tu už povedal x-krát, v Sociálnej poisťovni máte všetko. Zistite od dôchodcov, od všetky skupiny ľudí, ktorí ten balíček potrebujú. Nie vy ho nasmerujete tak, aby prakticky, teraz som zvedavý, čo spraví Ústavný súd, ale nehovoriac o tom, že trpí slovenský ľud, slovenský národ, ale hlavne dôchodcovia a rodiny slabé, ktoré sú. Ale to je takisto, ako viete, koľko je, ako je slobodných matiek, vieme, koľko je ľudí s minimálnou mzdou, to všetko v Sociálnej poisťovni máte. Všetky rodiny. Ak ešte máte aj to v Sociálnej poisťovni, ktorá rodina aký príjem ročný má. Len to bolo treba nasmerovať, pohrať sa s tým, proste vytvoriť pracovnú skupinu a vyriešiť túto záležitosť. A to isté bolo treba znížiť spotrebné dane, dane DPH-čky. To isté. Do dnešného dňa ste to, čo bola vláda prijala, ste nevyrovnali veci poľnohospodárom. Majú problémy s mliekom, majú problémy cukrári, majú problémy proste pekári. Nerozumiem vám, dokedy chcete tieto veci ťahať. Alebo chcete, aby tí ľudia išli do ulíc? Ja vám vôbec nerozumiem. A to isté. Proste idú komunálne voľby a vy samospráve zoberiete peniaze. Veď to je samovražda. Nehovoriac o tom, že jednoducho tí nemajú dneska na elektriku, vypínajú, proste pomaličky nebudú mať na platenie... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 10:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán podpredseda Blanár to veľmi dobre zhrnul. Zbytočne k tomu vracať. Ale, vážení kolegovia, všimli ste si, čo vám povedal? Akú máte krátku pamäť a poukázal to, čo sa tu stvára alebo ten váš vodca, čo tu stváral predtým. Keď tu nebol nejaký minister a podobne, ako tu blokoval pultík. A teraz robíte presne to isté. Nie je vám potom hlúpe vykrikovať, že čo bolo v minulosti, keď sa presne, robíte presne to isté, čo vy vyčítate, čo bolo predtým. Myslíte, že je to férové? Toto je to iné? Viete, jedno hovorí Sulík novinárom a druhé hlasuje táto jeho pospolitosť tu vedľa mňa. On vyhlasuje, ako chce podnikateľom pomôcť a tu nemá problém potom povedať, však skrachujú, prídu ďalší. A neverím, že nevie, ako hlasujú tí jeho poslanci. Takýto má byť minister hospodárstva? Som veľmi rád, že tento návrh sem prišiel a že môžem hlasovať za to, aby mu bola vyslovená nedôvera a sa poukázalo na všetky jeho prešľapy a vlastne týchto profesionálov zo SaS-ky. Lebo tí jednoduchí vedľa, matovičovci, sa nehrajú na to, že sú profesionáli. Ale vy sa tu tvárite ako majstri sveta a pritom ste amatéri ako nikto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 10:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, vy ste hovorili, že náš, že vláda namiesto toho, aby urobila nejaké opatrenia, tak prijala voľnočasové poukazy. Ja len pripomínam, že sa venujeme vysloveniu nedôvery Richardovi Sulíkovi. On vedie stranu Sloboda a Solidarita. Klub SaS nepodporil voľnočasové poukazy. Takže treba asi niekam inam mieriť.
Dobre ste upozornili na tú, na tú štúdiu. Ja som dokonca na ňu upozorňoval tu v pléne už hodinu po tom, čo vyšla, že je to naozaj veľmi zaujímavá dobrá štúdia. Ale však ona hovorí úplne jasne. Ona tam vymenováva rôzne opatrenia v troch oblastiach, ako sú daňové úľavy, špeciálne jednorazové príspevky, sociálne bonusy a tak ďalej a tak ďalej. Aj upozorňuje teda hneď tá štúdia na prvej strane, že tie formy podpory sú regulácia ceny, zníženie daní, sociálna podpora, väčšinou to sú tie také hlavné opatrenia. Ale ktoré z nich sa týka Richarda Sulíka? Tomu nerozumiem. Všetky tie opatrenia, drvivá väčšina opatrení, ktoré sú tam spomínané, môžete ich kritizovať, že ich vláda nerobí, samozrejme, ale nie k bodu odvolávania Richarda Sulíka. Pretože to je predovšetkým záležitosť ministerstva financií a nie Richarda Sulíka, ktorý tu vymenoval veľmi veľa opatrení, ktoré sa robili. Teraz najnovšie, teraz najnovšie bolo zverejnené, že aj vlastne Slovenský plynárenský priemysel tým, že zobral tú tiahu cien plynu na seba, tak sa dostane, žiaľ, aj do straty, lebo jednoducho bude, zobral tú tiahu, tú tiahu rastúcich cien plynu na seba. A urobilo sa veľmi veľa opatrení, ktoré tu boli jasne menované. Robila sa vtedy prolongácia PPS-ky, robili sa ďalšie a ďalšie množstvo opatrení nato, aby sa udržala, udržala, udržal nízky rast cien energií. Takže myslím si, že je v poriadku, že kritizujete, ale nepatrí to k tomuto bodu. Pretože to naozaj sa týka predovšetkým ministerstva financií.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.6.2022 o 10:25 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video