6. schôdza

20.4.2020 - 30.4.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 11:15 hod.

Mgr.

Eva Hudecová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:55

Juraj Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kotleba, slová pluralitná demokracia vám vysvetlím v rozprave, takisto sa zmienim o Lundských odporúčaniach, o Haagskych odporúčaniach Vysokého komisára OBSE. Ale zarazila ma iná vec. Zarazilo ma to, že vy ste sa aj s celým vaším poslaneckým klubom hrali na najväčších ochrancov ľudských práv vtedy, keď sme prijímali zákon, ktorý umožňoval sledovať chorých na COVID. Chcem vám povedať, že práva národnostných menšín sú integrálnou súčasťou základných ľudských práv a slobôd. Že vy sa neviete vyzliecť z vašej kože, toto vám verím, a čo iné by sa dalo očakávať od ľudí, ktorí by nemali problém zabuchnúť dvere na peci za ktorýmkoľvek z nás. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 10:55 hod.

PhDr.

Juraj Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kotleba, ja vás fakt obdivujem, lebo vidieť niektoré veci a rozmery aj tam, kde nie sú, a presviedčať ľudí o ich existencii, to fakt dokáže len málokto. V tomto ste fakt frajer, len celú dobu čakám, či ako vizionár predstavíte našej spoločnosti konečne aj nejaké iné strašidlá ako LGBT komunitu a rómskych osadníkov. Ja by som teda odporúčala vrhačov kameňov, hlavičkárov v maskáčoch a kúpajúcich futbalistov bez lopty a tu by ste sa napríklad mohli uberať. Je škoda, že ste mali čas len 30 minút, lebo ešte tak dve, tri hodinky a dostali by sme sa aj ku kultúre. A tam ste teda tiež expert najmä v divadelníctve, hovorí o tom celá Bystrica, aj ostatné okolité okresy, aby som teda nepoužila slovo región. Ja som dnes pochopila, že keby vám to čas nepokazil, v podstate by ste mohli ozna, by ste sa mohli označiť za renesančného človeka pre vašich voličov, nie, to nie je urážka byť renesančný človek. To je všetko. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 10:56 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som zareagoval na slová pána predsedu Kotlebu. Dámy a páni, ja skutočne žasnem, ako vládna koalícia dokázala pripraviť tento fantastický materiál, áno, fantastický materiál. Už len čakám, že niekto z vás tu povie, aký blahobyt sa tu zabezpečí pre, pre 5,4 milióna občanov žijúcich na území Slovenskej republiky, že tu budeme žiť v blahobyte, bez žobrákov, každý bude mať prácu, možnosť chodiť na exotické dovolenky, na exotické zájazdy, samozrejme za veľkú mláku.
Na druhej strane som sa v tomto materiáli však nedočítal nič konkrétneho. Príchod, príchodom programového vyhlásenia vlády by malo byť v prvom rade školstvo, zdravotníctvo, regióny, poľnohospodárstvo, podnikatelia, samozrejmá vec aj v dnešnej dobe koronavírus, teda COVID-19. Áno. Každým bodom sa tu letmo s týmto cieľom teraz zaoberáte. Ale o mimovládnych organizáciách, o obrannej politike štátu som sa v programovom vyhlásení vlády dočítal oveľa viac. Napríklad o výdavkoch s ambíciou dosiahnuť dvojpercentný podiel na HDP v roku 2024, to som sa tam tiež dočítal, že bude vyčlenených minimálne 20 % na hlavnú výzbroj a techniku podľa kritéria NATO a Európskej únie. To tam tiež nájdeme. Skutočne mám pocit po naštudovaní Programového vyhlásenia vlády Slovenskej republiky, že v našom štáte to bude všetko v naprostom poriadku. Ale to, že koľko miliónov sa vyčlení na menej rozvinuté okresy v rámci Slovenskej republiky, kedy sa dostavia D1 Bratislava - Košice, kedy sa dostavia R2 Zvolen - Košice, to som, bohužiaľ, tu nenašiel.
Takže čas mi ušiel, takže ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 10:57 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:59

Jarmila Vaňová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kotleba, kolega. Ja viem, že vám asi nebude vyhovovať, ak sa konečne efektívne začne riešiť tzv. rómska téma. Pretože ak by sa to podarilo, čo ja pevne verím, že sa to tejto vláde aj vďaka programovému vyhláseniu vlády podarí, tak vy a vaša strana prídete asi o svoju hlavnú tému. Možno nastal čas, kedy treba porozmýšľať, čím budete oslovovať voliča v ďalších voľbách. Ale to je váš problém.
Spomínali ste, že v programovom vyhlásení vlády sa nedodržiaval alebo celkom neuplatňoval štátny jazyk. Vy sám nie ste jazykovo korektný. Pretože ak v Národnej rade Slovenskej republiky si vy dovolíte Rómov nazývať osadníkmi a cigánmi, tak sa nedá hovoriť o nejakej výške vašej jazykovej korektnosti. Ak potrebujete v tejto oblasti dovzdelať, rada vám s tým pomôžem, tiež som učiteľka, okrem iného. Prosím, používajme korektný jazyk vo vzťahu ku všetkým občanom, pretože sme na pôde Národnej rady Slovenskej republiky, či už ide o Rómov, inak sexuálne orientovaných ľudí, alebo vo vzťahu k ženám.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 10:59 hod.

Mgr.

Jarmila Vaňová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:00

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Veľmi stručne sa budem snažiť ku všetkým.
Pán predseda Kollár, hovoril som o tom, že chýbala informácia, o tom, že ľudia úroky budú musieť zaplatiť, nie o výške samotných úrokov.
Pán poslanec Krúpa, predseda môjho výboru, ak ste chlap a to, čo ste povedali, myslíte vážne, dávam vám tu stávku o 10-tisíc eur, dokážte, nájdite jeden dôkaz, že Mazurek hádzal kamene, 10-tisíc eur je vašich. Keď nie, verejne sa mu ospravedlňte, lebo ste klamali a vychádzate z klamlivých protislovenských médií.
Pán poslanec Benčík, ani slovo ste nepovedali vo svojom príhovore alebo vo svojej faktickej o programovom vyhlásení vlády.
Pán poslanec Pollák, to isté.
Pán poslanec Svrček, ďakujem za kultivovaný príspevok úplne k veci, jeden z mála, veľká vďaka.
Pani poslankyňa Zemanová, ako vždy plytké, od veci, škoda času.
Pani poslankyňa Hajšelová, ďakujem aj vám za príspevok, absolútne konštruktívny. Ja som nespochybňoval boj proti korupcii, ale spochybňoval som to hodnotenie cez Transparency International.
Pán poslanec Stančík, vy ste, vy ste sa prejavili ako predĺžená ruka mimovládok.
Pán poslanec Dostál, u vás som zvyknutý na trošku také k veci príspevky, tento sa vám veľmi nepodaril.
Pani poslankyňa Marcinková, asi sa zhodneme na tom, že v materskej škole sa lepšie uplatní žena vychovávateľka ako nejaký muž, a zase naopak, v traktore asi je muž lepší ako žena.
Pán poslanec Kremský, ja som sa práve naopak mnohokrát pýtal, že ako to myslíte. Ja som neodsudzoval, len vy ste to možno nie celkom dobre počúvali.
Pán poslanec Šefčík, zhodli sme sa na tom, že naozaj sú v tom programovom vyhlásení aj dobré myšlienky, len nechápem, ako ste do toho zaplietli teraz očkovanie.
Pán poslanec Gyimesi, vás musí naháňať asi nejaká trauma z detstva, inak to neviem vyhodnotiť.
Pani poslankyňa Kozelová, ďakujem za váš obsiahly kompliment.
A pani poslankyňa Vaňová, vy by ste si mali naštudovať zákon o štátnom jazyku.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 11:00 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:03

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážení páni členovia vlády, pani poslankyne, páni poslanci, koronavírusová pandémia v plnej nahote, v plnej nahote odhalila naše najslabšie miesto, našu achillovu pätu, a to nielen Slovenska, aj veľa štátov Európskej únie, a tým je potravinová sebestačnosť.
Dnešné potravinové riziko, do ktorého sa dostali viaceré štáty Európskej únie, nespôsobili suchá porovnateľné s rokom 1947. Je to dopad, ktorý so sebou prináša nadvláda svetovej priemyselnej a globálnej produkcie potravín, ktorá za niekoľko desaťročí takmer úplne zničila lokálnu produkciu potravín. Výsledkom je dnešný rozporuplný stav, keď na jednej strane sa hovorí o potrebe udržateľnosti produkcie potravín, o krajinotvorbe, o rozvoji vidieka, o vidieckej zamestnanosti, nevyhnutných opatrení pri boji so suchom a klimatickými zmenami a na druhej strane vedome cestou zlej poľnohospodárskej politiky potláčame lokálnu produkciu potravín, likvidujeme úrodnú pôdu a namiesto toho, aby vidiek živil mesto, posielame vidieckych mužov do automobiliek a vidiecke gazdiné posielame do super a hypermarketov na nákup ovocia, zeleniny, mäsa, aby vedeli uvariť obedy pre svoju rodinu.
Na jednej strane máme médiá plné na, plné klimatických zmien a obáv pred hroziacim sa suchom a na druhej strane na dennej báze likvidujeme dôležité ekosystémy, zbavujeme sa ornej pôdy, lúk a pasienok a zbavujeme sa vody, ktorú namiesto toho, aby sme zadržiavali na mieste jej dopadu, posielame ju betónovými kanálmi až do Čierneho mora.
Vážené pani poslankyne, páni poslanci, každú minútu na svete strácame 30 hektárov poľnohospodárskej pôdy. Je to dôsledok intenzívnej poľnohospodárskej produkcie. Každú minútu, minúta má 60 hodín (správne "60 sekúnd", pozn. red.) a tak to môžme rátať ďalej. Svetové organizácie už roky upozorňujú, že poľnohospodárska produkcia založená na intenzívnej výrobe, je cestou do pekla. Naše konanie v oblasti produkcie potravín, bohužiaľ, bolo a je často založené na pravde a na klamstve. Na jednej strane hovoríme o uhlíkovej stope, hovoríme o znižovaní emisií, a na druhej strane podporujeme koncentrovanú produkciu potravín, ktoré potom stovky až tisícky kilometrov vozíme na autách so spaľovacím motorom. Prečo nepovieme pravdu, že fotosyntéza je základom existencie života a je najdôležitejší proces na Zemi, kedy dochádza k väzbe CO2 a vody a z anorganického materiálu nám vzniká materiál organický, a že fotosyntéza je základom a udržiava stály pomer medzi kyslíkom a oxidom uhličitým. Je to asi preto, lebo by sme museli pôdu, les, vodu a ďalšie ekosystémy nie likvidovať, aby sme ich museli chrániť. Museli by sme podporiť sekréciu uhlíka do pôdnych a lesných a vodných systémov, a nie znižovať obsah humusu v pôde a nie likvidovať naše lesy, a nie likvidovať malé vodné cykly a vyháňať vodu z našich regiónov.
Z produkcie potravín sa stal bezduchý biznis a nástroj na zbohatnutie pár jednotlivcov. Na udržanie tohto biznisu budujeme u ľudí ilúziu hladu, že ak nebudeme podporovať globálnu produkciu potravín, tak hádam tu všetci pomrieme. A na druhej strane 30 % svetovej produkcie potravín končí v spaľovniach, skončí na skládkach odpadu. Vyhadzujeme 30 % svetovej produkcie potravín a jedna miliarda ľudí trpí hladom, pričom potraviny za stovky miliárd eur sa ročne ani nedostanú na pulty predajní a skončia na skládkach odpadu. Iba pre vašu informáciu, priemerný Slovák vyhodí ročne asi 100 kilogramov potravín, čiže my na Slovensku vyhodíme ročne asi 500 ton potravín.
A práve základom programového vyhlásenia vlády je eliminácia možných potravinových rizík, ktoré nám hrozia, ak nezmeníme pomer priemyselnej produkcie potravín, produkciou lokálnej. Cieľom programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva je potravinovo sebestačný štát s rozvinutým vidiekom, udržateľným stavom agropotravinárstva, s cieľom dosiahnuť pomer medzi veľkými a na druhej strane malými, strednými a rodinnými farmami na úrovni 60 : 40. Programové vyhlásenie vlády v oblasti pôdohospodárstva je prienikom programov všetkých koaličných strán a na jeho obsahu sme sa jednoznačne zhodli. Čo ma najviac teší, že do programového vyhlásenia vlády sa dostalo až 90 % programu hnutia SME RODINA. Vláda v oblasti ochrany pôdy sa zaväzuje chrániť nie iba vlastnícke vzťahy majiteľov pôdy, ale chrániť aj jej kvalitu, štruktúru a udržateľnosť pôdnej úrodnosti. A je to prvýkrát, čo sa takéto myšlienky dostali do programového vyhlásenia.
Upozorňujem, že programové vyhlásenie vlády nebojuje proti veľkým, ako je to často mylne a možno aj zámerne interpretované niektorými politickými neprajníkmi. Pravda je taká, že prioritou nie je boj proti veľkým, ale je to pomoc a podpora malým, stredným a začínajúcim farmárom. Napríklad na dosiahnutie potravinovej sebestačnosti v oblasti ovocia, zeleniny a zemiakov už potrebujeme iba obyčajných 50-tisíc hektárov, a upozorňujem, že Slovenská republika má 1,9 milióna poľnohospodársky využiteľnej pôdy, čiže to nie je až také veľké množstvo. A presne tu je priestor na to, aby sme vytvorili podmienky na rozvoj tých malých, stredných a rodinných fariem.
Pre vašu informáciu, Slovenská republika ročne na zápornom salde, čo sa týka ovocia a zeleniny, stráca 40 miliónov eur, čo je hodnota blízka pol percentu HDP. Z druhej strany však nemôžme tolerovať fakt, že viac ako 90 % dotácií poberá iba 20 % slovenských farmárov. A výsledok je dnešný krízový stav, je krízový stav našej sebestačnosti, výsledkom je naša závislosť na dovoze potravín a postupná likvidácia dôležitých ekosystémov, a čo je najhoršie, výsledkom je takmer genocída hlavne východoslovenského vidieka.
Dôležitou časťou programového vyhlásenia je posilnenie práva, posilnenie postavenia potravinárstva. Chceme, aby potravinárstvo na Slovensku bolo na úrovni vyspelých štátov Európskej únie a hlavne aby sme spracovali primárne slovenské suroviny vyprodukované na území Slovenska našimi poľnohospodármi. Podporíme rast živočíšnej produkcie, podporíme špeciálnu rastlinnú a živočíšnu produkciu a prístup malých, stredných a rodinných fariem, aby mali k pôde. Podporíme a vytvoríme zákon o profesionálnych rodinných farmách, pretože rodinné formy podnikania sú základom podnikania, úspešného podnikania a potravinovej bezpečnosti všetkých vyspelých štátov Európskej únie.
V ekonomickej oblasti podporíme všetky formy poľnohospodárskej a potravinárskej produkcie, kde výstupom nebude biznis jednotlivcov, ale bude produkcia potravín. Základom strategického plánu pre roky, pre obdobie po roku 2020 bude v prvom rade transparentnosť pri prideľovaní dotácií, podpora produkcie, nie mulčovania. Bude tam stropovanie dotačných prostriedkov z I. piliera, maximálna redistribúcia na prvých sto hektárov pôdy, maximálny presun prostriedkov z I. piliera do II. piliera a maximálne kofinancovanie prostriedkov II. piliera zo štátneho rozpočtu.
V oblasti dosledovateľnosti, v oblasti kontroly dosledovateľnosti kvality a pôvodu potravín vytvoríme podmienky na to, aby spotrebiteľ už konečne nebol obeťou biznisu, ale aby bol tým, ktorý bude rozhodovať o skladbe potravín v obchodných systémoch. Preto zavedieme potravinový semafor. Bude posilnená podpora predaja slovenských potravín a súčasne podporíme všetky formy vzdelávania dnešných, ale aj budúcich farmárov.
Vážené kolegyne, kolegovia, Slovensko potrebuje v poľnohospodárstve zásadnú zmenu a potrebujeme nevyhnutne posilniť lokálnu produkciu potravín. Cieľom programového vyhlásenia vlády v oblasti pôdohospodárstva je potravinovo sebestačný štát, bohatý a prosperujúci vidiek. Chceme, aby vidiek po dlhých desaťročiach začal aj na Slovensku plniť svoju ekonomickú, produkčnú, sociálnu, spoločenskú a klimatickú a ešte aj environmentálnu funkciu. Preto osobne podporím toto programové vyhlásenie vlády a k tejto podpore chcem vyzvať všetkých, nielen koaličných, ale aj opozičných poslancov Národnej rady.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.4.2020 o 11:03 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:13

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja som veľmi rád, pán Karahuta, že si spomenul potravinový semafor. Ja tu sedím práve z toho dôvodu, že ma tu ľudia zvolili za to, aby bol zavedený, čiže budem zaňho bojovať. A všetci viete, že aj spotrebitelia konečne majú právo vedieť o potravinách všetko, aby potraviny boli naozaj transparentné, aby vedeli, čo obsahujú, čo v skutočnosti obsahujú, pretože podľa zistení mojej organizácie testy potravín, všetci vieme, že 80 % testovaných produktov to, čo sa mi tvrdilo, nebola nikdy pravda a pani Matečná to šikovne všetko hádzala do koša, všetky tieto výsledky a nikdy sa nezverejnili.
Som rád, že spotrebiteľ sa konečne dozvie, odkiaľ potravina pochádza, pretože tá anonymizácia potravín, ktorú tu spustili reťazce vyrobené pre ten a ten reťazec, to musí naozaj skončiť. A som veľmi rád, že si spomenul potravinový semafor aj z toho dôvodu, pretože som sa snažil ako aktivista, tu som drel lavice výborov, zdravotného a pôdohospodárskeho výboru za ešte éry pôdomafie SNS a keď som sa snažil ich presvedčiť, aby bol zavedený a pani Matečná to stopla a rozhodla sa, že proti mne urobí tlačovku vtedy.
Som rád, že nebude spotrebiteľ potrestaný a aj aktivisti nebudú potrestaní za to, že poukazujú na prebaľovačky. Som rád, že tu je pán minister vnútra, ja sa hneď k tomu dostanem, prečo aj, a som veľmi rád, že budeme musieť urobiť revíziu národného potravinového katalógu, kde som podal trestné oznámenie ešte pred vstupom do parlamentu a som veľmi rád, že už sa to vyšetruje. Včera som sa rozprával s vyšetrovateľmi, pretože mám podozrenie, že to bol miliónový tunel, národný potravinový katalóg bol pravdepodobne, mám také indície, tunel za skoro jeden milión eur a že sa to bude vyšetrovať a uvidíme, či ten národný potravinový katalóg sa dá použiť aj pre potravinový semafor. Iba úplne... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 11:13 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:15

Eva Hudecová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Karahuta, ja s vami plne súhlasím. Ja si vás ako odborníka veľmi vážim. Taktiež by som chcela oceniť vládu Slovenskej republiky za to, že jednou z jej priorít je poľnohospodárstvo vzhľadom na to, v akom stave sa momentálne nachádza a vzhľadom aj na to, aké informácie boli v posledných dňoch zverejnené. Toto odvetvie musí byť očistené od korupcie a klientelizmu.
Taktiež oceňujem zvýšenú podporu pre malých a stredných farmárov, ktorí svojou činnosťou prispievajú alebo podporujú rozvoj regiónu a taktiež zvyšujú potravinovú sebestačnosť Slovenska. Toto sú jedny z dôvodov, pre ktoré veľmi rada podporím programové vyhlásenie vlády.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 11:15 hod.

Mgr.

Eva Hudecová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:16

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ja veľmi rád by som potvrdil slová pána poslanca Karahutu, pretože pri súčasnej prebytočnej, prebytočnej produkcii potravín sa rútime do určitého záhubia. Obrovská nadprodukcia a plytvanie potravinami je v súčasnosti jedným z hlavných problémov, ktoré, ktorými sa musíme zaoberať. Pretože kapacita našej planéty pre produkciu potravín je približne na 10 miliárd ľudí a k tejto kapacite sa veľmi neúprosne blížime. Ak chceme udržať tieto naše kapacity na podporu produkcie potravín, musíme inovovať. Musíme inovovať, či je to modernými technológiami, ako Agriculture 4.0, teda poľnohospodárstvo štvrtej úrovne, ktorá reálne kopíruje Industrial 4.0, teda priemyselnosť štvrtej úrovne. Je to zefektívnenie priemyselnej produkcie počítačovou technológiou, šetrením zdrojov či šetrením transportu potravín. Nie je správne, že potraviny, ktoré cestujú tisíce kilometrov či z Holandska alebo zo Španielska, sú stále lacnejšie, ako tie, ktoré dopestujeme na Slovensku a preto vítam aj programové vyhlásenie vlády v oblasti potravinárstva a má moju plnú podporu. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 11:16 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:18

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som touto cestou chcel veľmi pekne poďakovať, že v programovom vyhlásení vlády môžeme nájsť aj konečne vyriešenie obrovského problému záťaže na východnom Slovensku, a to je tzv. chemický trojuholník smrti a odkalisko Poša, ktoré sú veľmi nebezpečné.
Veľmi ma mrzí, že bývalá vláda za x-y rokov nevedela daný problém vyriešiť, čo je veľmi smutné, pretože je jasné, že v týchto častiach týchto odkalísk bývajú ľudia, ktorí majú obrovské karcinogénne nálezy a rôzne iné ochorenia. Je mi ľúto, že práve zdravie občanov bolo na druhej strane a nebola to priorita vlády. Zároveň je jasné, že iba v týchto miestach, napríklad v okolí mesta Strážske v lesoch a ďalej pobehuje zver, kde cudzorodé látky v svalovine zvierat sú prekročené xy-násobne. Je toto možné? Prečo to do dnešného dňa nikto neriešil?
Zároveň som veľmi rád, že v programovom vyhlásení vlády sa nachádza aj informácia, že chceme obmedziť chemické postreky a podporovať zdravšie alternatívy a starostlivosť o zeleň. Ja len z takého príkladu, u nás v Humennom, kde som videl, že na území základnej školy školník striekal proti burine chodník a vzápätí o desať sekúnd na to sa tam hrali deti, po tomto postriekanom chodníku. My sme v meste, sme nemali oporu v zákone, sme sa to skúsili nejako vyriešiť. Som rád, že momentálne bude aj boj proti chemickým postrekom v zákone. Zároveň som veľmi rád, že je tam aj snaha klepnúť po prstoch všetkým rozkrádačom našich lesov, ktorí doslova z nášho prírodného bohatstva spravili osobitný biznis. Pri tejto príležitosti chcem ešte raz poďakovať ministrom, že sa do danej veci pustili a pripravili jedno z najlepších programových vyhlásení, aké kedy Slovensko mohlo mať.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 11:18 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video