6. schôdza

20.4.2020 - 30.4.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:22 hod.

Mgr.

Jarmila Vaňová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec, súhlasím s tebou, že stavebný zákon, ktorý je tu, je zlý. Ako stavbár mám s tým strašne zlé skúsenosti. Stavebné úrady naprieč celým Slovenskom sú tak iné alebo tak rozdielne, že pri jednotlivých si myslím, že som v inej krajine. Každá vyžaduje niečo iné, zbytočná byrokracia, veľakrát nad rámec zákona. Takže vítam túto iniciatívu, že sa má zmeniť stavebný zákon.
Ale čo sa týka diaľnic, že je to zdĺhavé, nesúhlasím. Máme príklad v Chorvátsku, kde vidíme, že keď sa chce, tak sa dá. Je, áno, že teraz v tejto situácii pri koronavíruse to bude možno ťažšie, ale nebude to tu navždy. A môžme dokázať to isté, čo Chorváti, oveľa rýchlejšie, kvalitnejšie a hlavne lacnejšie. Lebo problém pri výstavbe diaľnic je zlé obstarávanie, ktoré sa stále naťahuje, ľudia sa donekonečna odvolávajú alebo firmy a keď sa už obstará, tak sa nezaoberá vlastne zadávateľ, ako sa tá diaľnica vlastne buduje. Dochádza k nim k rozkrádaniu či už vo veľkom tými firmami alebo aj priamo zamestnancami, ktorí tam priamo robia. Pri výstavbe obchvatu Detvy sú všetky tie pletivá, ktoré sú na spevnenie, skoro v každej záhrade po všetkých dedinách. Posypový materiál, ktorý je do základov, tak isto, železo tak isto. Komplet všetci začali v tom období robiť betónové múriky. Mali by sme sa venovať aj tomuto a tým zabránime, keď zamedzíme tomuto rozkrádaniu, že tie diaľnice sa budú stavať rýchlejšie a lacnejšie.
A teraz by som chcel ešte niečo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:05 hod.

PaedDr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:07

Ľuboš Krajčír
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dlhé roky tu počúvame o budovaní diaľnic, prepojenia Bratislavy s Košicami, dokonca bývalý predseda parlamentu jednu dobu povedal, že schopný minister dopravy by to mohol zvládnuť v jednom volebnom období. My sme tu videli úplne niečo iné predchádzajúce roky. Ja sa naozaj teším a som veľmi rád, že dlhodobo neuspokojivý stav údržby a opravy ciest chce kabinet spolu s týmito zmenami napraviť. Napraviť zavedením systému, ktorý umožňuje sledovať stavebný projekt, od stavebného projektu alebo resp. od stavebnej fázy projektovania až do ukončenia jeho životnosti. Som veľmi rád a myslím si, že to bude veľmi prospešné všetkým, aby sme naozaj mohli bez nejakého strácania času v nejakých dlhých kolónach stráviť na cestách. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:07 hod.

PhDr.

Ľuboš Krajčír

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Myslím si, že všetci pociťujeme na Slovensku, že tá údržba ciest je v katastrofálnom stave. Aj tie úseky ciest, ktoré opravujeme, tak to je len taká látanica. Pozrime sa na susedné krajiny. V Nemecku, keď naozaj vyberú ten štvorec, tak úplne hladko to zrobia, kanály nám trčia. Je to veľmi nebezpečné v rámci ako dopravy. Máme tu pána ministra dopravy. Dávam do pozornosti možno len také drobnosti aj v rámci údržby. To nie sú len diaľničné mosty, aby sme udržiavali v poriadku, v náležitom poriadku, ale to sú aj predovšetkým mosty, ktoré sú ponad diaľnice, určite ste aj šoférom, aj vodičom, tak ste si všimli, že tieto mosty sú veľakrát v dezolátnom stave. Tam hrozí nebezpečenstvo, že vám odpadne kus betónu alebo kus nejakej skaly. V tej čelnej rýchlosti, keď na to narazí vodič, tak je usmrtený.
Máme na východnom Slovensku, keď ja som tiež východniar a nedá mi, aby som nespomenul možno také úseky ciest, ktoré sú veľmi nebezpečné a okrem iného spomínal sa tu Kežmarok, Stará Ľubovňa, tie obchvaty, samozrejme, chýbajú týmto mestám, ale Ružbašská Miľava, pán minister, je tak nebezpečnou cestou, je to cesta I. triedy. Tam je dvojito lomená zatáčka. Každý rok, vyžiadajte si tú štatistiku, tam sú vážne dopravné nehody a veľakrát s následkom smrti. Je to jednak zle označené, lebo tie šípky nie sú dooznačené ako dobre, ale tú cestu treba vybagrovať, veď ju treba naozaj zrobiť. Je to oveľa efektívnejšie a oveľa lacnejšie pre tento štát, ako reparovať na chirurgii alebo na traumatológii alebo kdekade týchto pacientov. Tam je strašne veľa dopravných nehôd. Nehovoriac o Svrčinovci, ktorý je upchatý, to vám, myslím si, že vôbec nemusím ako rozprávať. Tam sa nedá prejsť ani osobným autom, nákladným autom. My napríklad, takú drobnosť, z D1 odbočka na Kežmarok, Stará Ľubovňa, ani len to nie je označené. Ja idem domov a už som to dvakrát alebo trikrát aj minul... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:08 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Martin Borguľa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Svrček vo svojom príhovore spomenul teda regionálne rozdiely, obrovské regionálne rozdiely, ktoré sú do veľkej miery spôsobené práve nedotiahnutou cestnou infraštruktúrou. Ja nechcem hodnotiť, že prečo to tak je, že jednoducho tá situácia je taká, či už je to nekvalitným zákonom o verejnom obstarávaní alebo nekvalitným stavebným zákonom, alebo nekvalitným manažmentom tých firiem, ktoré to mali na starosti, a tých manažmentov teda, ktoré tam doteraz pôsobili. Ja však som presvedčený, že toto programové vyhlásenie vlády v časti doprava, ale aj v časti legislatíva je napísané tak, že keď uskutočníme potrebné zmeny v zmysle tohto programového vyhlásenia vlády, tak sa ľady pohnú a naozaj sa stane to, čo sa tu nepodarilo za 30 rokov a naozaj regióny dostanú kvalitné cesty tak, aby, ako pán Svrček spomenul, mohli byť regióny rozvíjané a naozaj tie regionálne rozdiely aby mohli byť zmenšované. Ja v toto pevne verím a som presvedčený, že toto programové vyhlásenie vlády je práve takéto.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:10 hod.

Ing.

Martin Borguľa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za ich faktické poznámky. Začnem od začiatku. V podstate pán kolega Linhart tu spomínal tiež situáciu v Kežmarku. Práve preto som hovoril o tej prioritizácii stavebných projektov alebo infraštruktúrnych projektov a o tom inštitúte budovania preložiek ciest I. triedy, že to je cestou.
Čo sa týka pána poslanca Kotlebu, vy ste spomínal, že hovorí sa v programovom vyhlásení vlády o zrušení stavebných úradov. Áno, hovorí sa, ale tam sa zároveň hovorí aj to, že naopak sa posilní pozícia špecializovaných okresných úradov pri analýze vplyvov zúčastnených aktérov a posilní sa, samozrejme, aj postavenie Slovenskej stavebnej inšpekcie pri kontrole v stavebníctve.
Čo sa týka tých alternatívnych zdrojov, to je asi na desať minút alebo pätnásť minút, takže v pohode, potom sa môžeme stretnúť a porozprávať o tom.
Čo sa týka pána poslanca Kočiša, samozrejme R4 Via Carpatia absolútna priorita pre východné Slovensko, sám cestujem cez Prešov, takže vidím, že čo sa tam deje. Máme medzinárodné záväzky voči svojim susedom či už v Poľsku alebo Maďarsku. Na Slovensku to stojí takým spôsobom, že z Poľska sa viete dostať po Slovensko a od Slovenska cez Maďarsko dolu na Balkán, ale na Slovensku je s tým problém. Ale momentálne, čo ja mám takú informáciu, čo sa týka obchvatu Prešova, ktorý sa teraz ohľadne D1 stavia, tak ide to na veľmi dobrú, ide to veľmi dobrým tempom, takže Prešov by mal byť riešený. No a tiež sa modlím, aby tá R4 hore na Svidník a Vyšný Komárnik bola čo najskôr riešená.
Ďakujem zároveň pánovi Karahutovi. Spomínal si, že hľadania riešení sú dôležité. Tak ako je to v potravinárstve, tak je to aj v doprave, pretože... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:11 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:14

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážení členovia vlády, vážený pán predsedajúci, milí kolegovia, rád by som sa vám pokúsil najoptimálnejšie priblížiť časť obsiahnutú v programovom vyhlásení vlády, a to zlepšenie postavenia a situácie Rómov na Slovensku.
Mojou, ale aj prioritou vlády Slovenskej republiky bude naplnenie viacerých vytýčených cieľov a procesov v snahe o hmatateľné zmeny v tejto oblasti s vplyvom na celú krajinu.
Vo všeobecnosti ide o sociálne, ekonomické a občianske postavenie Rómov v spoločnosti. Dovoľte mi, aby som ale vytýčil dva hlavné a konkrétne piliere, ktoré sú cestou k progresu rómskych komunít v našej krajine, pre prípady prevencie v období pandémie, ale aj v bežnom živote bez COVID-19, ktorý nás snáď už onedlho čaká.
Práca a vzdelávanie. To je hlavným atribútom pre pozitívny rozvoj rómskej komunity s vplyvom na ekonomické, ale aj sociálne spolunažívanie a spoluprácu s majoritou na Slovensku. Jednou z úloh vlády Slovenskej republiky bude maximalizovanie úsilia o zabezpečenie kvalitného vzdelávania a vzdelávania na všetkých úrovniach. V prvom rade ide o zastavenie neoprávneného zaraďovania rómskych detí do špeciálnych základných škôl, čoho sme, bohužiaľ, aj dnes svedkami. Našou iniciatívou budú opatrenia, aby sa v predškolskom vzdelávaní, a budú opatrenia, aby sa v predškolskom vzdelávaní, aby sa predškolským vzdelávaním zraniteľných rómskych detí zo sociálne znevýhodneného prostredia začalo čo najskôr, najlepšie od roku, od veku troch rokov. Som rád, že dnes aj pán kolega pán Kotleba s tým teda súhlasil a tiež kvitoval tento návrh.
Ďalej budeme, sme presvedčení, že čím skôr s tým začneme, tým účinnejší to bude mať výsledok. Ďalej budeme presadzovať zamedzenie predčasnému ukončeniu školskej dochádzky či opakovaniu ročníkov a následnému opusteniu školského systému bez vzdelania a potrebnej kvalifikácie. Myslíme si, že je chybou, že v dnešnej dobe vidíme neprítomnosť začleňovania sa rómskych jednotlivcov z komunít do spoločnosti a na pracovný trh. Preto je nevyhnutné, aby sme podporovali zosúladenie prechodu rómskych detí zo základného školstva na vyššie formy vzdelávania za účelom získania potrebných schopností a zručností. Možno mnohí z vás nevedia, ale aj v komunitách týchto skupín je veľmi veľa šikovných detí, mládeže a mladých.
Naším úsilím je, aby sme ich potenciál využili a ukázali svetu. Chcenie spontánnej a plynulej inklúzie komunít na pracovný trh vládu Slovenskej republiky zaväzuje presadzovať politiky, ktoré budú pomáhať zvýšiť zamestnanosť Rómov s dôrazom na mladých. Vzdelanie ako jeden z faktorov pre obsiahnutie pracovných miest, rovnosť príležitostí na pracovnom trhu, podpora a vznik sociálnych podnikov s cieľom zvyšovania pracovných návykov, posilnenia kvality života, širokospektrálne aj u tej časti rómskej komunity, ktorá napríklad nemá prístup k pitnej vode a základnej infraštruktúre. Áno, žiaľ, ide až o 13 %.
Aj preto vláda Slovenskej republiky bude klásť dôraz na súdržnú komunikáciu so samosprávami, s primátormi a so starostami obcí, pretože rómske komunity vníma ako súčasť politík smerujúcich k vyrovnávaniu regionálnych rozdielov. Situácia ohľadom menej rozvinutých regiónov, zlepšenia štandardov bývania, ako aj zdravotnej starostlivosti nás bude viesť k nastaveniu efektívneho systému, prostredníctvom ktorého budeme môcť situáciu riešiť. Vytýčené ciele a ich naplnenie v oblasti zlepšenia, postavenia a situácie Rómov na Slovensku si vyžadujú aj systémové zmeny, preto zvážime posilnenie štatútu Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity voči relevantným ministerstvám.
Vláda Slovenskej republiky sa bude v maximálnej miere usilovať opatrenia dodržiavať a viesť všetky potrebné kroky k ich najefektívnejšiemu naplneniu a finálnemu riešeniu v praxi skutkami.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.4.2020 o 16:14 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:20

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Plne podporujem, samozrejme, kolegu Petra Polláka. Trošku tento problém budeme komplexne riešiť a teda rád ho predstavím vo faktickej poznámke. Nemôžeme sa stále pozerať na Rómov len ako na minoritu. Máme mnoho, ako Peter spomínal, úspešných Rómov. Máme tu kopec lekárov, psychológov, pedagógov. Nemôžeme dovoliť, aby časť občanov Slovenskej republiky sa dívala na Rómov a na rómsky problém len ako na skupinu asociálov. Máme tu iné rizikové skupiny, ktoré vykazujú asociálne správanie a tento problém neni taký vytknutý. Stále sa pozeráme na rómsky problém viacerí, samozrejme, ako na rasistický problém. Ten musíme radikálne odstrániť.
Som veľmi rád, že, a oceňujem, že konečne máme v programovom, v programovom vyhlásení vlády riešenie komplexného rómskeho problému a som veľmi rád, samozrejme, že tento problém sa bude komplexne riešiť. Dodnes máme na Slovensku viac ako tisíc evidovaných lokalít, kde stále nie je kanalizácia, kde stále nie je voda. To je obrovský problém, ktorý, opakujem ešte raz, treba komplexne riešiť.
Rád by som ešte poznamenal, že aj Úrad splnomocnenca vlády, ktorý tu máme, je považovaný len ako poradný orgán. Čiže budem veľmi rád, keď tento problém nebude vnímaný len ako poradný orgán, ale bude mať vlastnú právnu subjektivitu a bude veľmi úzko prepojený s mnohými rezortami. Budem veľmi dbať o to, aby rómsky problém a Rómovia mali svoje postavenie na Slovensku. Ale čo je najnutnejšie, musíme zmeniť radikálne verejnú mienku, aby Rómovia neboli diskriminovaní a rasisticky terčovaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:20 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Jarmila Vaňová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Podporujem vyhlásenie Petra Polláka a v súvislosti s problémami, ktoré dlhodobo vnímame v mnohých rómskych komunitách, oceňujem snahu a najmä vôľu vlády Slovenskej republiky ich riešiť v prospech celej našej spoločnosti, pretože za 30 uplynutých rokov síce každá vláda oficiálne deklarovala riešenia, avšak výsledky týchto riešení vidíme dnes všetci. Za tých 30 rokov sme si tu v tejto téme zažili kadečo. O tom by vám vedeli ľudia z terénu hovoriť naozaj dlho. Od reštrikcií po nezmyselné projekty, ktoré cieľovej skupine nijako nepomohli ani z krátkodobého a už vôbec nie z dlhodobého hľadiska. S výsledkami nie sme spokojní, to je realita dnešných dní.
Oceňujem preto, že vláda kladie dôraz na vzdelávanie rómskych detí, že deklaruje záujem. Hovorím konečne. Na Slovensku žijú ľudia bez prístupu k pitnej vode, základnej infraštruktúre ako v stredoveku. Život nehodný človeka v 21. storočí v krajine, ktorá patrí do vyspelej európskej spoločnosti. Zlý stav je aj napriek tomu, že na tzv. rómsku otázku sa vyčerpalo obrovské množstvo financií. Ako je možné, že sme sa ako krajina pohli pár centimetrov miesto kilometrov? Dopadlo to s nami Rómami asi rovnako, ako to dopadlo s diaľnicou z Bratislavy do Košíc. Deklaruje sa, že sa bude riešiť tzv. rómska otázka. Ale kým v prvom rade ide o technickú záležitosť, v druhom prípade ide o ľudské bytosti, o občanov Slovenskej republiky. Na tejto téme si kadekto vybudoval a doslova živnosť, pekné živobytie a poniektorí aj politické posty. Situáciu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:22 hod.

Mgr.

Jarmila Vaňová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:24

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Potom pár sekúnd, keď môžem dlhšie rozprávať. No, chcem povedať jednu vec, že vítam tie ambície, ktoré sú, pretože žijem v regióne s najväčším percentuálnym podielom rómskeho obyvateľstva. Tie okresy, Kežmarok, je to okolo 25 až 28 %. To znamená, je dobré sa poučiť alebo porozprávať s tými, ktorí s tým majú denno-dennú skúsenosť a nepísať od stola niekde v Bratislave, ako ideme riešiť rómsky problém. Chcem povedať, že aj keď je tu deklarované, že sa vyrieši a dokonca včera odznelo v tomto pléne, že počas tohto obdobia rómsky problém už nebude existovať, chcem možno fandiť tejto vláde, ktorá ho ide vyriešiť v tak krátkom čase, pretože tento problém tu pretrváva, nechcem povedať desaťročia, možno stáročia.
Konkrétne. Nevidím tam, ako ďalej so vzdelávaním, pretože základ, ako chceme integrovať, je vzdelávanie, infraštruktúra, bývanie a práca. My, ja som bol na jednom sympóziu, mám krátkosť času, ale poviem, kde priamo Róm povedal, viete, v 1989 ste nám neumožnili, umožnili nepracovať, čo bola prvá chyba, a v 1993 ste nám za to začali platiť. Tak potom sa nečudujme jednoducho, že chcete od nás, aby sme pracovali. Čiže treba povedať, v okrese Kežmarok prvá modulová škola. My sme sa do toho pustili veľmi razantne a dokonca s otcom pána Polláka. To sa nám podarilo a dnes koľko tých modulových škôl stojí po Slovensku. To bola konkrétna vec, ktorá začala. Chceli sme pokračovať materskými školami, centrami, rôznymi a tak ďalej v rámci mimoškolských činností. Do toho sa zamerajte, to je jedna dobrá vec.
Práca, máme sociálny podnik. Zamestnáva desať Rómov, ktorí mali exekúcie, darí sa nám ich vracať do života. Tam treba sa smerovať, ak chcete niečo pohnúť. Ale povedať, že vyriešiť túto otázku dokážete za tieto štyri roky... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:24 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, pán poslanec Pollák, vy ste hovorili vo svojom príspevku v rozprave veľa o rozvoji cigánskej komunity, ale nejako ste opomenuli jednu takú zásadnú vec z programového vyhlásenia vlády, kde sa píše o tom, že vláda Slovenskej republiky bude aktívne podporovať férové vysporiadania právnych vzťahov k pozemkom v obciach s prítomnosťou marginalizovaných cigánskych komunít. Chcem sa spýtať, ako si to férové vysporiadanie týchto právnych vzťahov k pozemkom predstavujete, pretože v právnom štáte existuje len jedno férové a spravodlivé riešenie, ako vysporiadať právne vzťahy k pozemkom, ktoré niektorí príslušníci týchto komunít vyslovene okupujú, a to na úkor ich právoplatných majiteľov, a to okamžite zbúrať ich chatrče, ktoré si tam protiprávne postavili a vysťahovať ich. Ja iné riešenie nepoznám. Teda chcem vedieť, aké je vaše, vaša predstava toho férového vysporiadania týchto vzťahov. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.4.2020 o 16:26 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video