73. schôdza

28.9.2022 - 29.9.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

28.9.2022 o 17:40 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

17:40

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, máme nadštandardné vzťahy, sme prakticky obaja vo finančnom výbore. Pripadalo mi to ako plač nad rozliatym mliekom. Dva a pol roka s malými výnimkami ste ho podporoval či už ako predsedu vlády, ktorý predkladal, alebo potom ako ministra financií, jednotlivé zákony. Sám si povedal, že zajtra predložil znova ničím nepodložené 1,3 mld. Takisto ako z večera do rána, večer bolo roz... bola o 400 mil. menej, na druhý deň ráno bolo o 400 mil. viac. Nehovoriac o tom, že tento človek môže si to dovoliť len preto, že na čele vlády stojí bábka. A tá bábka bude sedieť ďalej, páni, vy ste ho tam dali, tak si uvedomte, čo získate, keby ste sa znova vrátili do vlády.
Znova to bude riadiť zozadu pán Matovič, tak jak dneska sedí na úrade vlády a riadi. Páni, veď sa zobuďte! Zobuďte, kde túto krajinu vediete. Táto, títo ľudia vám to raz rád zrátajú. A zrátajú vám to aj ďalšie politické strany, ktoré sa do parlamentu dostanú, lebo s vami nemôžu ísť do koalície, pretože vy ste jednoznačne rozvrátili, tí, čo prídu po vás, tých 17 mld. budú musieť splácať, páni, a to nie je 17 mld., to bude ešte viac, pretože táto koalícia vydrží ďalej, voľby budú najskorej možno v druhej polovici budúceho roku.
Takže páni, uvedomte si a zvážte, že či chcete sa vrátiť do tejto koalícii, a zachovajte si aspoň trocha tvár.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:40 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:40

Marián Viskupič

17:40

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte aj mne, aby som sa v mene strany Hlas, ktorá sa podpísala pod tento návrh, vyjadril k návrhu na odvolanie člena vlády povereného riadením rezortu financií Igora Matoviča.
Podpísali sme sa pod tento návrh preto, že si myslíme, že Igor Matovič je najväčším zlom slovenskej politiky, je to človek, ktorý túto krajinu vedie od deviatich k piatim, a nechcem povedať že do záhuby, ale pod jeho vedením je Slovenská republika ako malá loďka v búrke bez kapitána pohadzovaná vetrom bez toho, aby vôbec sme tušili, kde nakoniec skončíme. 90 % obyvateľov tejto krajiny nedôveruje tomuto človeku a 90 % a možno aj viac percent ľudí tejto krajiny si želá, aby skončil. A preto ak by s týmto návrhom na odvolanie Igora Matoviča prišiel hocikto, hocikto, kolegovia z Republiky, kolegovia zo SMER-u, kolegovia ja neviem skade, vždy by podpisy opozície a HLAS-u dostali, pretože je našou povinnosťou urobiť vždy všetko pre to, aby sme takéhoto neschopného človeka hnali zo stoličky ministra financií kade ľahšie.
Ja nebudem o Igorovi Matovičovi hovoriť vôbec nič, pretože ten človek si to ani nezaslúži a on už nás nemá čím prekvapiť. On sa predviedol sám tu za tú jeden a pol hodinu, a nie prvýkrát. Presne len potvrdil to, čo robí celých 12 rokov. Deštrukcia, lož, manipulácia, nadávky, urážky, jednoducho bordel. Toto je jeho štýl politiky, na ktorom sa nezmenilo nič za 12 rokov a ani sa nezmení, lebo jednoducho on je už taký. Dostal šancu. Možno bol prekvapený, keď vyhral voľby, a už vtedy som hovoril, že sa stal premiérom za trest, lebo on chcel možno dobrý výsledok, ale chcel byť tak v pozadí a niekde to tak všetko dirigovať a nakoniec sa za trest stal premiérom. A na tejto funkcii totálne zlyhal. Musel potupne po roku opustiť túto stoličku, ale našiel si, samozrejme, druhú, stoličku ministra financií, ktorá je jednou z najdôležitejších stoličiek vo vláde Slovenskej republiky, pretože bez ministra financií sa v krajine nepohne nič a žiaden minister nedokáže urobiť nič, pokiaľ mu na to minister financií neposkytne zdroje. Čiže bol a je stále kľúčovou osobou vlády Slovenskej republiky.
Eduard Heger je len tieňovým premiérom - a povedal to tu dokonca predseda SaS Richard Sulík, že skutočným premiérom je, to, čo hovoríme my už dávno a stále - skutočným premiérom tejto krajiny je naďalej Igor Matovič. Krajina je v rozvrate, štrajkujú nám mestá a obce, štrajkujú lekári, štrajkujú vysoké školy, Jednota dôchodcov, štrajkujú odborári, jednoducho nenájdete jednu skupinu obyvateľov tejto krajiny, ktorá by povedala, chvalabohu, vláda nám pomohla alebo nejakým spôsobom rieši náš problém. Nenájdete. Fakt nenájdete. Choďte sa prejsť po ulici.
Každé jedno stretnutie s občanom sa začína vetou: „Kedy nás už zbavíte toho blázna, kedy už skončí toto trápenie, kedy ho dáte zo stoličky ministra financií dolu?“, resp. povedia: „Keď to neviete, len ho pošlite k nám na námestie, my už sa s ním vysporiadame.“ Takto to dnes vyzerá na ulici, a preto sa ani nečudujem, že ten veľký kritik ochranky, pancierových vozidiel sa dodnes vláči s osobným ochrancom za chrbtom, pretože sa bojí vyjsť medzi svojich vlastných občanov, ktorých takto oblbol a doviedol do takejto ťažkej krízy, v akej sa nachádzame.
Ak nebudeme robiť nič tu v parlamente, tak sa ani nič nezmení. To, že SaS-ka odišla, v poriadku, vidíte, už prešiel týždeň schôdze Národnej rady a tá funguje. Vláde tu prechádzajú zákony, prejde im asi aj rozpočet, čo ja viem, jednoducho zatiaľ žiadne vážne zemetrasenie nenastalo, preto hovoriť, že neodvolaním Igora Matoviča sa niečo ide dosiahnuť, to je scenár, ktorý naozaj, práve ten scenár nemôže nikto pochopiť. Igora Matoviča treba odvolať z funkcie, aby nemohol ďalej škodiť Slovenskej republike. A je jedno, čo sa potom stane. Našou úlohou je odvolať neschopného člena vlády. Mne je úplne jedno, kto potom s kým čo bude rokovať, ale nebude Igor Matovič už sedieť na stoličke a nebude škodiť tejto krajine. To má byť naším hlavným cieľom, ak chceme, aby tu zase vládol nejaký pokoj.
Ak neurobíme nič, ja vám garantujem, že to budú nejako zliepať, plantať a tá menšinová vláda nejakým spôsobom aj tak tu dotiahne to možno až do konca volebného obdobia do marca 2024. Ak neurobíme nič, a keď pri tomto hlasovaní zlyháme, tak vám garantujem, že sa to tu budú ešte premotávať až do marca 2024, lebo nejaký spôsob vždy nájdu, lebo sa to vždy možno s niekým podarí upatlať a dohodnúť, aby vždy tie hlasy nejaké boli alebo aby kvórum bolo nižšie. Boli sme svedkami takých menšinových vlád, tá najpamätnejšia je Dzurindova, ktorá tiež fungovala tak, ako fungovala, ešte dodnes sú možno niekde spisy, kde prešetrovala NAKA, lebo sa snažila vyšetriť, či došlo, alebo nedošlo ku kupčeniu s hlasmi poslancov a ich uplácaniu, aby podporovali jeho vládu, preto by som tento scenár teraz nebral ani do úvahy.
Nech si SaS-ka ide, nech sa ponúka, veď nech sa strápnia, nech idú tam, keď ho odvoláme, a ponúknu sa zase do vlády. Hádam už ani ja som neni taký naivný, že tento človek, Igor Matovič, ktorý je tak pomstychtivý, že on dodnes podľa mňa neodpustil ani trojročnému chlapčekovi, ktorý mu v detstve zobral na pieskovisku lopatku, že tento človek bude ochotný ich zobrať naspäť do vlády a že oni budú takí blbí, aby s týmto polobláznom a jednoducho neschopným človekom s najsilnejším predsedom najsilnejšej politickej strany išli znovu do partie. To hádam nemôžte veriť ani nikto. Práve naopak. Ak sa nám podarí odvolať Igora Matoviča, je to prvá výrazná diera do tej ich loďky a väčšia šanca na to, že sa tento marazmus konečne skončí.
Dámy a páni, keď odišla SaS z vlády, vyzval som Eduarda Hegera, aby prišiel pred parlament, a nech požiada o dôveru, lebo sme chceli vidieť, o akých poslancov sa ide menšinová vláda opierať. Menšinová vláda je úplne v poriadku. Takú mali aj v Čechách, ale tak sa hrdo komunistická strana prihlásila k tomu, že síce nie je súčasťou koalície, ale podporuje všetky vládne veci. A vládli. Ale všetci to vedeli. A ja som o nič iné nežiadal, aby len nám pán premiér Heger išiel ukázať, s kým to tu ide do marca 2024 vládnuť, s ktorými poslancami, ktorí budú menšinovú vládu podporovať. A nielen aby sme to videli my, ale aby to videli všetci občania Slovenskej republiky, kto si ide hrdo nalepiť na seba tričko „Podporujem Igora Matoviča.“ Len aby bolo jasno. A nech si ľudia spravia svoj názor. Každý pán poslanec má to právo. Ale nech to verejne sa povie a podľa toho sa my všetci ostatní dokážeme zariadiť.
Jednoducho budúca, nechcem povedať športovú hantýrku, ale pri hlasovaní si oblečieme dresy. Budú sa obliekať dresy a každý si vyberie, ktorý si vyberie. Buď si oblečie na seba dres, že je za odvolanie Igora Matoviča, alebo si niekto na seba nasadí dres: „Podporujem Igora Matoviča, chcem, aby zostal na svojej stoličke a ďalej škodil Slovenskej republike.“ Iba takýto je výber. Žiadna iná cesta neexistuje. A vymýšľať to nejakými príbehmi a podmienkami a neviem čím všetkým je len snaha možno zahmlieť alebo ospravedlniť svoje konanie, ale to už každý poslanec si, samozrejme, bude musieť svojim voličom zodpovedať.
Ja naozaj nechcem hovoriť dlho, pretože si myslím, že rozhodujúce v tomto a v tomto odvolávaní bude najdôležitejšie samotné hlasovanie, a nie rozprava, a preto mi dovoľte ešte raz zopakovať, že zajtrajšie hlasovanie, za zajtrajšie hlasovanie sa budeme každý jeden z nás zodpovedať občanom tejto krajiny a budeme sa im musieť pozrieť do očí a povedať, ako sme hlasovali a prečo sme Igora Matoviča neodvolali. HLAS všetkými 11 poslancami zajtra na hlasovaní bude hlasovať za odvolanie Igora Matoviča a budeme sa tak snažiť naplniť vôľu 90% obyvateľov tejto krajiny.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:40 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som si, pán Pellegrini, zapísal jednu vetu, a síce: „Ak neurobíme nič, tak sa ani nestane nič a Matovič to tu vždy nejako zobchoduje.“ A kľudne aj s pánom Tarabom. Nebude to vôbec prvýkrát, kedy zrazu došli hlasy.
A toto by malo byť mementom práve pre vás, pán Taraba, 14-krát ste hlasovali za odvolanie člena vlády, z toho 2-krát za odvolanie Igora Matoviča. Vtedy ste dobre vedeli, že o nič nejde. Teraz ukážte vašu konzistentnosť a neskrývajte sa za to, čo my spravíme.
Nevieme, čo bude. Jediné čo vieme, že oznámime, že sme pripravení rokovať. Netuším, aká bude vôľa, netuším, či dôjde k dohode, netuším, čo sa stane ďalej. Máme len tej jeden krok. Ale zároveň máme istotu, že ak Igora Matoviča zajtra... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Kollár, Boris, predseda NR SR
Prosím vás pekne, pán poslanec, máte hovoriť, nemôžete sa vyjadriť.

Sulík, Richard, poslanec NR SR
Dobre. Dokončím už len tú vetu.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Ján Ferenčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Igor Matovič predviedol doteraz čoho je schopný, lepšie povedané, aký je neschopný. Neexistuje oblasť života spoločnosti, ktorá je spokojná s pôsobením jeho osobne, ale aj jeho celej družiny, ktorá pôsobí tuná v Národnej rade, ale aj vo vláde. Slovensko, ako bolo už ixkrát už povedané, sa rúti do záhuby, zatiaľ bez akéhokoľvek zrnka nádeje na zlepšenie. Je to pôsobenie hlavne Igora Matoviča a jeho skupiny.
Jediným riešením sú predčasné voľby, ale prvým krokom je odvolanie toho, kto to celé zavinil, a to je Igor Matovič, preto sa čudujem teraz niektorým kolegom, ktorí váhajú, ak je takáto príležitosť, jednoducho ukončiť ten marazmus a trápenie a Slovensku ponúknuť iné riešenia, že teraz váhajú, resp. hľadajú si iné cestičky, ako potiahnuť možno tie dva roky ešte v tom parlamente. Ale ľudia to všetko vidia a presne týchto ľudí, budú vedieť, kto sú to, a im to zrátajú.
Poďme, kolegovia, už to konečne ukončiť, tento marazmus a poďme ponúknuť ľuďom riešenie, pretože na to čakajú, a nič iné ani v našej kompetencii by nemalo byť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

PhDr. Mgr. MBA

Ján Ferenčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Pôsobenie Igora Matoviča v štátnej funkcii a slovenskej politike vôbec má devastačné účinky na túto krajinu. Devastuje verejné financie, devastuje hospodárstvo, devastuje morálku, sociálne aj elementárne kultúrne cítenie.
V politike sa udomácnila nenávisť, nekompetentnosť a čoraz častejšie aj vulgárnosť, aká, predpokladám, nemá v posledných rokoch obdobu, a myslím si, že je preto povinnosťou každého opozičného poslanca zahlasovať za jeho odvolanie z funkcie ministra financií, a to bez ohľadu na to, kto tento návrh predkladá. Nie je predsa možné, aby takýto človek naďalej zastával jednu z najexponovanejších funkcií v štáte. Myslím si, že jeho odchod by bol vykúpením pre túto krajinu, ale mám pocit, že jeho odchod by bol vykúpením aj pre neho samého.
Ďakujem.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Máš pravdu, pán predseda, už veľmi nie je o čom hovoriť, všetci všetko vieme o Igorovi Matovičovi a Igor Matovič má naozaj zo všetkých svojich vlastností jednu výnimočnú, a to tú, že dokáže, alebo dokázal zjednotiť drvivú väčšinu politického spektra a drvivú väčšinu spoločnosti proti nemu. Čo už tu viac budeme hovoriť, poďme hlasovať a budeme vidieť zajtra už jasne a plasticky, kto si oblečie dres opozície skutočnej a kto si oblečie dres vládnej koalície.
A ja teraz to nepoviem v zlom, je to jasné, je to o trojici poslancov okolo pána poslanca Tarabu a ja chcem pána Tarabu a našich bývalých priateľov z opozície poprosiť, hlasujte za odvolanie Igora Matoviča. Zbavte spoločnosti Igora Matoviča ako ministra financií. A toto je naozaj dobre mienená výzva, nič viac a nič menej, pretože ak pán Taraba tu celý čas hovorí o predčasných voľbách, poďme do predčasných volieb a potom všetko ostatné, tak mu chcem pripomenúť ten jeho výrok ešte z leta tohto roku, keď pán Taraba povedal, najprv chce dohodu o predčasných voľbách a potom bude podporovať prípadné zákony z dielne vlády. A teraz to robí presne naopak, bez dohody o predčasných voľbách podporuje zákony tejto vlády, a tak sa to zajtra vyfarbí.
Je to úplne jasné, buď Igor Matovič zajtra padne, alebo nepadne a všetko to bude závisieť na troch poslancoch okolo pána Tarabu. Je to jednoduché ako facka.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Myslím, že dnes už celé Slovensko vie, že toto je vláda Igora Matoviča, nie vláda toho infantilného človeka, ktorý tu prišiel obhajovať človeka, ktorý tu dnes... ktorého tu dnes odvolávame. Toto je vláda Igora Matoviča a je dnes na Slovensku každému jasné, že keď padne Igor Matovič, táto vláda nemá dlhú existenciu, treba si to povedať takto rovno, otvorenie, priamo a prestať hrať tieto politické hry na svojich voličov.
Mňa mrzí, že opozícia v tom prípade nie je jednotná, pretože už to tu bolo povedané niekoľkokrát, zajtra si obliekame dresy. Je to na každom poslancovi, aké dresy si oblečie. Kolegovia zo strany OĽANO tie dresy majú. Majú tam napísané: „Chránim Igora Matoviča.“ Tie dresy si zajtra oblečie aj Boris Kollár a celá SME RODINA, oni budú v tričkách „Chránime Igora Matoviča.“ Rovnako kolegovia ZA ĽUDÍ budú mať tričká - „Chránime Igora Matoviča.“ A je na vás, zvyšní páni kolegovia, či chcete mať aj vy tie tričká, že „Chránime Igora Matoviča,“ a s ním celú túto neschopnú vládu so všetkými neschopnými ministrami, ktorí tu sú. Igorovi Matovičovi na Slovensku dnes nedôveruje takmer 90 % ľudí.
A keď sme tu už odvolávali niekoľko ministrov, nikdy tu nebol (povedané so smiechom) problém s tým, aby sa opozícia jasne postavila a povedala - dosť, stačilo, odíďte, lebo ste zlyhali. Ako zlyhal Mikulec a ďalší. Zajtra máte priestor na to, ako tu už bolo povedané, aby ste povedali dosť tomu najväčšiemu zlu, aké v politike vzniklo.
Bohužiaľ, vzniklo aj zadosťučinením a s pomocou SaS, ktorá pred niekoľkými rokmi priniesla do politiky Igora Matoviča na svojej kandidátke, ale zajtra máme možnosť tomuto človekovi uštedriť aspoň jednu... pozaucho od všetkých občanov, keď bude teatrálne odchádzať z ministerstva financií, keď teatrálne odovzdá svoju pancierovanú limuzínu a teatrálne sa vráti bez ochranky späť do týchto lavíc.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán predseda, presne si to vyjadril vo svojej rozprave, že Igor Matovič za dvanásť rokov v politike predstavuje akurát stelesnenie klamstiev, lží, manipulácií a nadávok, a vôbec nič sa nezmenilo ani tým, že prešiel z parlamentných lavíc priamo na čelo vlády, a je skutočne našou povinnosťou a zodpovednosťou spraviť zajtra to, po čom volá 90 % obyvateľov tejto krajiny, odvolať Igora Matoviča z postu ministra financií a zajtra sa presne ukáže, kto zlyhá a kto zahlasuje za jeho odvolanie.
Ďakujem.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ja súhlasím s predrečníkom, s jeho vystúpením, ale tiež by som podotkol, že ako prvá vec vôbec bola možnosť odvolať Mikulca, ktorý celý čas kryje Matovičovi chrbát, vážení kolegovia zo SaS-ky, celý čas. A ako ste zahlasovali? Zdržali ste sa. Ak ste chceli sa zbaviť Matoviča a oslabiť ho, to bol prvý krok, kde ste sa mohli postaviť, takže, pán kolega, súhlasím s tebou, ale už vtedy sa mohla SaS-ka ukázať, keď to myslí vážne, že sme sa mohli zbaviť ministra, na ktorého, kde priamo svedkovia hovoria, že zobral 100-tisíc euro úplatok.
A pozrime sa do sály, pán kolega, nikto z OĽANO tu neni, čo by hájil Matoviča. Veľmi správne si to podotkol, nikto z OĽANO, ale predsa tu na každé vystúpenie zaznievajú faktické poznámky, ktoré ho hája. Zaujímavé, lebo tie poznámky zaznievajú z opozičných strán, od jedného-dvoch členov opozície, tak, samozrejme, že je tu, logicky sa naskytuje otázka, za čo to je. Je to ovplyvňovanie, kupovanie. Je to za to, že prejde ich zákon, ktorý pomôže len dvom ľuďom, ktorý je tu ďalej v poradí? Prečo ho stál oboje? Hovorí sa, že trafená hus zagága. Koľkokrát zagágala (povedané so smiechom) na každé vystúpenie? A tým rozprávkam, že, príbehom, čo tu hovoria, podmieňovaniam, to nikto neverí, veď to je chabé ospravedlnenie, že fakt za to by sa nehanbili ani v škôlke. Takže trafená hus zagágala a predpokladám, že aj na toto vystúpenie zagága a znova sa ozve, lebo nikto z OĽANO tu neni, kto by hájil Matoviča, ale aj tak tu pravidelne zaznieva hlas, kto ho háji.
Takže, vážení kolegovia, trošku sa zamyslime, a že trestné oznámenia, že niekto sa tu kupuje, alebo nie, však za nami bol takisto s ponukou, aby sme podporili Matoviča, poslali sme ich kade ľahšie. Tak sa netvárte, že to robíte nezištne.
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video