73. schôdza

28.9.2022 - 29.9.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 17:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vstup predsedajúceho 16:40

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem vám, ale už budem naozaj, už budem krátky, takže toho psa, toho psa preskočím, pomoc rodinám tiež. A nebudem už teda venovať klamstvám Igora Matoviča.
Ale nedodržiavanie pravidiel, dokonca ani len vlastných pravidiel, nepredvídateľnosť krokov, zneužívanie verejných financií na osobné politické ciele a znásilňovanie legislatívneho procesu, to sú pre ľubovoľného ministra neprijateľné vlastnosti. No a pre ministra financií sú katastrofou.
Kolegyne a kolegovia, ako vidíte, neriešim ani Igorovu extrémnu pomstychtivosť, ani jeho útoky voči prakticky všetkým v našej spoločnosti, ani jeho vzťahovačnosť, zákernosť či klamstvá, ani extrémnu nedôveru, ktorú on v spoločnosti požíva, a ani len jeho diplomovku, ktorú si nechal napísať, riešim výlučne odbornú stránku veci a to je v prípade rodinného balíčku flagrantné porušenie takmer všetkých pravidiel a znefunkčnenie systému bŕzd a protiváh.
V prípade rodinného balíčku bolo touto, bolo časťou tohto systému brzda protiváh veto prezidentky, to bolo riadne odôvodnené, avšak pomocou fašistov bolo prelomené. Toto sú naše dôvody na odvolanie ministra financií, dokonca aj podľa volebného programu hnutia OĽANO by Igor Matovič mal skončiť v tejto funkcii. Ovšem naše verejné financie majú omnoho väčší problém, ako je rodinný balíček, a to aj napriek tomu, že podľa odhadu Rady pre rozpočtovú zodpovednosť deficit bude klesať. Odhadovaný a očakávaný pokles deficitu nebude, bohužiaľ, z dôvodu lepšieho hospodárenia alebo vyššieho blahobytu a tým pádom z dôvodu vyšších daní, tie dôvody sú iné a veľmi krátkodobé.
Po prvé sú to vyššie príjmy z dôvodu inflácie. Inflácia, obzvlášť v tých rekordných výškach, ktoré máme dnes, tak, samozrejme, škodí a však to má ten krátkodobý klamlivý efekt, že prinesie teraz okamžite do štátu viac peňazí - jednoducho všetko je drahšie, tým je aj DPH vyššia - a to hneď teraz. Avšak o niečo oneskorene, povedzme do roka musí vláda práve o túto infláciu zvýšiť aj výdavky, ako napríklad platy zamestnancov alebo dôchodky, alebo aj to, čo bude kupovať, tak bude o tú infláciu drahšie. A efekt tohto vyššieho výberu daní sa už pri rozpočte na rok ’24 vytratí. Vtedy sa ukážu tie skutočné štrukturálne problémy nášho rozpočtu. Dnes nie. Dnes je to zahalené tým vyšším výberom z titulu inflácie. Skrátka všetko viac stojí, DPH je vyššia.
No a dru... po druhé bude dochádzať pravdepodobne k znižovaniu hotovostnej rezervy. V čase korony, keď Európska únia de facto dočasne vysadila rozpočtové obmedzenia, sme sa predzásobili ako krajina úvermu... úvermi, vtedy v roku 2020 napríklad to išlo do... v plnom rozsahu do deficitu. Mali sme obrovský deficit. A tu súhlasím, že tá dlhová brzda je nastavená zle. A teraz, keď tá zásoba bude klesať, tak logicky sa bude deficit znižovať, ale to tiež nie sú žiadne že ušetrené alebo nanovo vytvorené peniaze a tento efekt je tiež krátkodobý, lebo skončí, keď sa zásoba peňazí minie.
Problém nášho rozpočtu je dlhodobá udržateľnosť, transparentnosť a predvídateľnosť. Zatiaľ čo v Česku štátny rozpočet už schválila vláda, tak tu ho ešte nikto nevidel. Ani napr. Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, ktorá má mať, mala mať, teda ešte to bolo pred voľbami, právo vrátiť ministrovi financií rozpočet na dopracovanie, takže momentálne my máme koniec septembra a rozpočet je Colombova žena. Pritom v programovom vyhlásení vlády je takáto veta a to je tiež jasný záväzok pre ministra financií, tam sa píše doslova: „Vláda SR bude pokračovať v zvyšovaní transparentnosti a zrozumiteľnosti rozpočtu častejším a zrozumiteľným informovaním o jeho priebežnom plnení a úpravách.“
No koho, Igor Matovič informuje? Komu dá k dispozícii? Aká transparentnosť? Toto je ten spôsob, ktorý nám najmä prekáža a pre ktorý on by mal skončiť. On jednoducho, Igor Matovič nie je spôsobilý viesť riadne a podľa zaužívaných pravidiel ministerstvo a podľa tých istých zaužívaných pravidiel zostav.... pripravovať a zostavovať štátny rozpočet.
Po slovensky povedané, pod vedením Igora Matoviča sa hospodári od buka k buku. Miliardové výdavky prichádzajú doslova z večera do rána. O platoch sestier sa rozhoduje o druhej v noci na Facebooku. O opatreniach sa dozvedáme z tlačových besied. A minister školstva alebo ministerka spravodlivosti sa musia doprosovať pána ministra financií, keď potrebujú nízke miliónové čiastky, v prípade ministerstva spravodlivosti to bola, neviem, sedem alebo desať miliónov na valorizáciu platu štátnych zamestnancov, to sú zamestnanci justičnej stráže. Inštitúcie, ktoré sú určené na skvalitňovanie rozpočtu, štátneho rozpočtu, to sú v prvom rade Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, Národná banka Slovenska, ale aj Inštitút finančnej politiky a Útvar hodnoty za peniaze, tieto inštitúcie sú obchádzané vtedy, keď to práve ministrovi financií vyhovuje. No a toto sú skutočné a oprávnené dôvody na Igora Matoviča a toto všetci vidia.
No a na záver, to za tie tri minútky stíham, netuším, či Igor Matovič bude z pozície ministra financií odvolaný, alebo nebude. Vecné dôvody sú bezpochyby dané, to, to vidia úplne všetci, ktorí zrovna nie sú omámení a... a nejak zaslepení. Všetci vedia, že tie dôvody sú dané, no ale to je tá, tie dôvody sú len jedna vec, politický pohľad, to je vec druhá. Niekomu ide o zvoliteľné miesto na budúcej kandidátke, inému o bohvieaké prísľuby a tretiemu o tajuplné dohody. Niekto sa snaží byť konzistentný, aby jeho voliči chápali, prečo mu dali hlas, a niekto iný uplatní krátkodobé politikárčenie.
Poslanci Národnej rady majú teraz príležitosť ukázať, ako veľmi im záleží na verejných financiách, na ich dlhodobej udržateľnosti a na tom, koľko dlhov zanecháme našim deťom. Ak túto možnosť teraz nevyužijú, jedno z akých dôvodov, budú sa musieť s tým vysporiadať oni. Ak Igor Matovič by mal byť odvolaný, tak ako som už vravel, oznámime premiérovi a našim bývalým koaličným partnerom, že sme pripravení rokovať o novej koaličnej zmluve. Neviem, či tak bude. Len to oznámime, ako sme to oznámili 6. júla. V tomto je strana SaS naozaj konzistentná. Keď Igor Matovič nebude vo vláde, my sme pripravení rokovať o novej koaličnej zmluve. No, ak z toho nič nebude, tak áno, budeme zvažovať aj možnosť predčasných volieb. Ale najprv vyčerpáme možnosti - a tá ponuka na rokovanie, to je jedna z nich - na to, aby vláda Eduarda Hegera pokračovala ďalej.
Neviem v tejto chvíli povedať, čo bude ďalej, či vôbec tým rokovaniam dôjde, dôjde, možno sa dohodneme, možno sa nedohodneme, možno tie predčasné voľby budú najlepším riešením. Neviem to a dnes to ale nevie nikto. V každom prípade SaS preferuje možnosť dokončiť volebné obdobie. My sme pragmatici, my zmýšľame racionálne, ide nám o záujem krajiny. To, že nepod... nepodporujeme každú populistickú hlúposť, to je dôkazom toho, že nám ide o záujem krajiny, a nie o rozhadzovanie peňazí od rána do večera.
Ja vám veľmi pekne ďakujem za pozornosť. Ďakujem tým poslancom, ktorí tu ostali, ale aj tým, ktorí to sledujú priamo na online. Viem, že týchto ľudí nie je málo. Vidím, že sú tu aj kamery. A veľmi pekne sa vám chcem poďakovať za ten všeobecný súhlas, že som mohol moju reč dokončiť, ten čas mi naozaj utiekol, Igor Matovič nastavil tú latku vysoko. (Povedané so smiechom.)
Veľmi pekne ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

28.9.2022 o 16:40 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Sulík, myslím si, že úplne každý aj tu, aj na Slovensku rozumie, že máte dvesto objektívnych, subjektívnych možno viac dôvodov na to, aby ste v tej vláde neboli. My to úplne rozumieme, vy ste sa rozkmotrili, ste sa rozhádali, ale keď niekto, nejaký Slovák toto pozerá a má na to chuť, tak musí mať trošku taký pocit, či nepozerá reláciu Pošta pre teba. Proste vy tu vyplakávate, vy dávate si tu také tie svoje citové vyznania, jak ste sa mali na začiatku radi, už sa nemáte radi, kto koho sklamal, nesklamal a tak ďalej.
Ale robme tu politiku. A ja si veľmi vážim, že ste povedali, že vy ste konzistentný a naozaj to chcem oceniť, že vy stále konzistentne rozprávate, že ak vám pomôžeme dať dole Igora Matoviča, vy ten pokus o návrat do vlády urobíte. To je konzistentný postoj. No a aj ja v opozícii som tiež zostal asi jediný konzistentný. Od leta rozprávam, že vzhľadom na to, že sme konzervatívni zas my politici, však aj v opozícii sme aj liberáli, aj konzervatívni, tak ako konzervatívny politik ja vám neviem dať bianko zmenku, že tu máš a choď. Ani vy by ste mi nedali bianko zmenku, keby som sa rozhádal vo vláde s nejakým Igorom Matovičom, a poviem vám, poďte mi pomôcť napr. Štefana Kuffu urobiť ministrom školstva naspäť, pán Sulík. Poďte mi pomôcť odvolať, lebo toto je, ja si s ním neviem rady.
A preto každý, kto toto pozerá, vie, že má plné zuby tejto vlády. Tam neni len Matovič zlý minister. Ste v opozícii, tak vám poviem, my v opozícii považujeme za zlého ministra aj Mikulca, toho ste podržali, máme za zlého ministra Lengvarského, tam je strašne veľa zlých ministrov. A my v opozícii teda považujeme celú vládu za zlú. A naša úloha neni vám robiť vám personálnu politiku a vám pomáhať rekonštruovať vlády a vám pomôcť sa vrátiť nejakou bianko zmenkou, či sa dohodnete, alebo nie. preto konzistentne hovorím, dajte na stôl hlasy na predčasné voľby a ostatok je vybave... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 16:55 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Richard, osobných útokov nula, klamstiev nula, pripomínam Igorovu štatistiku, osobných útokov 37, klamstiev 40.
Pripomínam, že preferencie OĽANO v júli 2020 boli 29,9 % a SMER-u vtedy boli 10,7 %, zatiaľ čo v septembri ’22, teraz, sú preferencie SMER-u 15 %, HLAS-u 19,3 a preferencie OĽANO 7,9. Z tohto jasne vyplýva, že Matovič pomáha Ficovi, tej mafii, o ktorom on, o ktorej on hovorí, tak Matovič svojím správaním pomáha návratu mafií. OĽANO pomáha SMER-u. A aj toto je dôvod a môže, môžeš to Richard odkázať pánovi Tarabovi, že ja napríklad budem kolegov SaS prosiť, aby sme sa teda nevracali v žiadnom prípade (povedané so smiechom) do tejto koalície, keď, keď tam, keď ju bude viesť OĽANO, lebo to je jedno, aj tak to vždy organizuje Matovič. Dobre, sme tam viacerí, ale určite toto budem robiť.
A neviete, ako to dopadne, ale myslím si, že toho sa musíte až tak, pán Taraba, báť ako toho, že je tu jedna jediná istota. Ak Matoviča neodvoláme, určite sa nič nezmení. To povedal Richard veľmi dobre. Takže nehrajte sa tu na opozíciu. Pokiaľ ste sa s nimi dohodli a pokiaľ s nimi teraz kujete bandu, musíte to nejako ospravedlniť, ale vám vôbec neprekáža istota, že tu táto vláda bude ďalej? Lebo rozprávate o nejakej, o nejakej možnosti, že by Igor Matovič s jeho povahou s jeho povahovými črtami, tak ako ho poznáme, dovolil, aby sa SaS-ka mohla vrátiť do vlády. Ja si nemyslím, že to vôbec bude na stole.
Ale ak vám pomôže, ak bude, tak ja určite budem kolegov prosiť, aby sme to nerobili. Preto, lebo OĽANO pomáha SMER-u a my nechceme, aby sa SMER vrátil. Aj to bol dôvod, prečo sme povedali dosť v tejto koalícií.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 16:55 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. (Reakcia v pléne.) Ja by som mohol o týchto veciach hovoriť veľa (ruch v sále), pretože vyše dvoch rokov som pôsobil v klube OĽANO, a môžem len skonštatovať, že môj odchod považujem za osobné vyslobodenie, pretože to, čím sa tam funguje, sú manipulácie, sú to klamstvá a na čele s aj s ich predsedom. Bohužiaľ, je to tak. Už ale už jednoducho tá situácia, ktorá nastala tuto, je neznesiteľná. Je to presne to, čo hovorila aj moja predrečníčka. Nik iný nepomáha opozícií tak, ako Igor Matovič, jeho spôsobom, jeho vyjadrovaním, jeho politikou, agresívnym vystupovaním a tým, že naozaj nie je súci na exekuc... do exekutívy.
A keď sme sa tu bavili o tom balíčku, tak o tom by som mohol porozprávať ja veľmi veľa, pretože som absolvoval strašne veľa rokovaní ešte pred tým hlasovaním o tom povestnom prelomení veta prezidentky. Ja len môžem skonštatovať jedno, že tento balíček nie je taký ten prorodinný balíček, ako je prezentovaný. Je to alebo má to predstavovať tzv. dejinný tektonický zlom, na základe ktorého má dôjsť k z obratu v tých nízkych preferenciách, ktoré OĽANO má, aby títo ľudia, ktorí teda stratili tú dôveru v OĽANO, začali teda sa znova navracať, čiže je to vlastne marketingový ťah alebo predvolebný ťah za peniaze daňových poplatníkov, takže asi toľko. Viac už času nemám.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 16:55 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Juraj, čiže vlastne kupovanie voličov v skratke, hej?
Richard, správne si pripomenul, že je to vlastne Igor Matovič, ktorý začal vládnuť vďaka ohýbaniu chrbta a spájaniu sa s kadekým. Priviera oko, aby sa SME RODINA dokázala dohodnúť so SMER-om, aby predradili bod o zákone o predčasných voľbách, napríklad aby sa vôbec otvorila schôdza, privrie oko a dohodne sa so SME RODINA, ktovie teda ešte s kým, v tom salóniku parlamentnom, aby, aby sa nehlasovalo o 363 v deň, kedy mohla prejsť.
No a, samozrejme, že bol to on, ktorý začal vyjednávať a vládnuť s fašistami a v tomto i naďalej pokračuje. A tento Igor Matovič sa má, má tu drzosť sa, sa tu pred nás predstaví... postaví a morálne káže poslancom SaS.
No a správne si reagoval aj na pána Tarabu, a teda ja mu nezávidím tú dilemu, ktorú bude musieť absolvovať vzhľadom na to, že sa stal súčasťou koalície do veľkej miery. A teda ja len pripomeniem, že pri hlasovaní o nedôvere Matovičovi to bolo tak, že dvakrát za pán Taraba, dvakrát za Kuffa F. a dvakrát neprítomný Kuffa Š., čiže neviem, pán Štefan Kuffa, že či budete prítomný, neprítomný, ale táto Tara... táto, táto dilema je veľmi ťažká pre vás, predpokladám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 16:55 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán predseda strany Sloboda a Solidarita, ja vám celkom nerozumiem, lebo na jednej strane ste si tak povzdychli vo svojom prejave, ako ste si s Máriou vydýchli alebo ako ste sa s Máriou zamysleli nad tým, v akej koalícii sme to vlastne dva a pol roka boli, keď ste počúvali vystúpenie Igora Matoviča.
A na druhej strane stále deklarujete, že sa chcete do tej koalície vrátiť. Pre mňa je to určitá schizofrénia, lebo najskôr pomaly hodinu počúvate, akých desiatok trestných činov ste sa dopustili vo funkcii ministra hospodárstva alebo ako spoluvládca v rámci vládnej koalície Igor Matovič vás tu poobviňoval zo všetkého možného, z krádeží, z korupcie, z klientelizmu. Vy mu nakladáte za to, v akom, avšak oprávnene, v akom ekonomickom rozvrate zanechal štát.
Marián Viskupič tu povie, že deficit bude 17 mld. za to obdobie, čo je Igor Matovič buď premiérom, alebo ministrom financií. Slovensko je na pokraji kolapsu, rútime sa do krachu, kolabujú, kolabuje nám zdravotníctvo, zatvárajú sa tu fabriky, je tu abnormálne zdražovanie, nedostatok energií, za čo nesiete spoločnú zodpovednosť. Vy ste dva a pol roka v tej koalícii boli a vy znova poviete, že napriek tomu všetkému vy do tej koalície chcete ísť znova.
Viete, my by sme si tu mohli otvoriť pukance a naliať kolu a baviť sa na tom všetkom špinavom prádle, ktoré si tu navzájom periete. Keby to nebolo také desivé a strašné, kam ste spoločnou vládou s Igorom Matovičom buď na čele, alebo vo funkcii ministra financií Slovensko priviedli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 17:10 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Sulík, je ťažko vôbec veriť to, čo ste tu všetko povedali, a teraz ste sa rozhodli odvolať bývalého koaličného partnera, bývalého predsedu vlády a ministra financií.
Keby ste toto boli spravili po 90 dňoch, keď ste stúpili do koalícii, beriem a pochopím vás, že ste sa mýlili, pretože ste vedeli, že 10 rokov tento človek vyvádzal to isté, čo vyvádza dneska. No je ešte horšie, že vy ste sa rozhodli proste znova vstúpiť do koalícii, kde ste prakticky dva a pol roka robili rozvrat tejto spoločnosti. Zdravotníctvo v dezolátnom stave, 1 500 lekárov dáva výpoveď, školstvo v dezolátnom stave, nevykryté veci váš minister mal. Mám menovať všetky ďalšie veci, ktoré jednoducho ste sa dostáli? A to nechcem povedať, čo tu povedal pán Viskupič, že verejné financie za dva a pol roka 17 mld. deficit. To je to ozdravenie tých verejných financií.
A stále hovoríte o mafii smeráckej a neviem, o fašistov tu je... jednoznačné záležitosti. Po 28 rokoch ani ja... už som bol presvedčený, že po vláde Kelňu, resp. pána Ľuptáka, HZDS sa nemôže dostáť situácia na Slovensku to, do čoho ste sa, vy dneska ste túto republiku dostali. Veď my kdekoľvek dojdeme, to je jedno teraz či ste z koalície, alebo opozícii, tí ľudia nemôžu nájsť slušného slova. A po dneskajšej schôdzi, ktor... čo tu predvádzate, už ďalší nemusia ani vystúpiť, lebo keď si to ľudia pozrú na televíznych obrazovkách, tak túto bandu treba vyhnať.
Páni, nehnevajte sa na mňa, či ste, či je to taká strana, alebo aká strana, jednoducho ľudia sú znechutení. Znechutení nielen tie, že majú ekonomické problémy, ale znechutenia, že po 28 rokoch zvolili takúto vládu. Páni, spamätajte sa. Nehovoriac o tom, nech...(Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 17:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predseda. Richard, ďakujem za tvoje vystúpenie - fakty, čísla, pravda, zmysel pre realitu, tak nejak by malo vystúpenie vyzerať, nie to, čo sme videli predtým.
Ako si správne poznamenal, Igor Matovič nepočúva odborníkov či z RRZ, alebo z NBS-ky, alebo teda z projektu Hodnota za peniaze. Nečíta a nectí ani svoj predvolebný program. Neriadi sa programovým vyhlásením vlastnej vlády a, bohužiaľ, počúva len sám seba, a tak aj vyzerajú výsledky jeho práce.
Sme krajina v problémoch, sme krajina bez vízie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 17:10 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Sulík, povedali ste, aby krajina bola kvalitne spravovaná. No tak ja vám to poviem. Aj to, čo sme tu počuli ako v tých dvoch vystúpeniach, prihrávate kšefty svojim vyvoleným oligarchom a ste povaľačmi... a povalačmi vlád. To je nepopierateľné, z toho sa nevyzujete. Na jednej strane tuná plačete, že ste mimo vlády, potom ste pripravení zase, že pôjdete naspäť. Ale veď Igor Matovič vám tu dal ponuku, nech sa páči, príďte do vlády. Však vám to v závere povedal a venoval vám možno desať minút z tej, z tej hodiny. A on na vás čaká, žeby ste prišli do vlády, aký ste fajn.
Ale ja vám poviem, jaký ste fajn a aby krajina bola dobre spravovaná. Váš rezort, ktorý ste vy viedli, ministerstvo hospodárstva, kým jedna megawatthodina v januári stála 40 eur, dneska je to 200 euro, 600, 700? Prosím vás pekne, veď krajina je na pokraji kolapsu, firmy kolabujú, rovnako aj rodiny, ľudia majú strach, všetko sa zdražuje. Tak to je tá vaša kva... kvalitne spravovaná krajina. 1,2 mld., ktoré Slovnaft získal na ruskej rope, no tak ste neboli, ochotní podporiť návrh, ktorým by sme pomohli aj rodinám. Áno, psy pre vás v reštauráciách, vy dokážete lámať aj, aj skrátené legislatívne konanie, a aby sme hlasovali o takých nezmyselnostiach vo vašom kilečku, a dali ste prednosť pred našimi deťmi.
No a keď pani Cigániková reagovala tuná takto bokom a nerešpektujeme tento rokovací poriadok, no tak ja si tiež tuná dovolím ako reagovať a povedať, viete, pán Sulík, vy tuná sa takto vykrúcate, ale do predčasných volieb nechcete ísť. Vaše očakávania sú jaké? Tu vyčítate diplomovú prácu Igorovi Matovičovi. Tu máte ministra školstva. Aká je jeho diplomová práca? Nikto tu nerozoberá pána Gröhlinga, že aký je plagiátor. A vy to stále budete vyťahovať, staré veci vo... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 17:10 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:10

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Aj keď sme na opačnej strane politického spektra, ja si vás veľmi rád vypočujem, pán Sulík, lebo reagujete pokojne, vecne. Aj v tých ekonomických otázkach. Ja nie som ekonóm, takže tomu nerozumiem, tak rád si vás naozaj vypočujem, aj keď sme teda z iného z politického spektra. Povedali ste dobrú myšlienku, naozaj že pokiaľ by bola politika na Slovensku správna a dobrá, ako by mala vyzerať naozaj v realitách, v reáli, tak ľudia by, bežní ľudia, občania by nemali vôbec politiku sledovať alebo len veľmi, veľmi okrajovo a mali by žiť tie svoje životy, nie byť každý deň frustrovaní z toho, čo sa na Slovensku deje, žiť v nejakej neistote a podobne.
Tu čo sa handrkujú niektorí poslanci z opozície, že či budú predčasné voľby, alebo nebudú, ja som presvedčený, že keby aj pán Matovič odišiel, že koalícia, SaS a OĽANO už v dnešnej dobe nie je možná. Možnože by to vydržalo mesiac-dva, ale týmto smerom si myslím, že to neskončí. Myslím, že špagety už s pánom Matovičom variť nebudete. (Reakcia z pléna.) Dok... tak doky. (Povedané so smiechom.) A videl som to myslím, že takéto podobné video (povedané so smiechom) už na Tik Toku nikdy nebude.
Ale uznávam aj to, že ste schopný ako máloktorý politik uznať aj svoje chyby, alebo že keď niečo nedotiahnete alebo keď uznáte aj to, že ste sa mýlili, keď ste ako liberálna strana, ste vždy tvrdili, že trh všetko vyrieši. Ale teraz sme sa dostali do inej situácie a sám uznávate, že aj tie, tú energetickú krízu trh nevyriešia, a už pristupujete aj k takým možno ľavicovým riešeniam.
Takže aj ja si myslím, že nech to dopadne akokoľvek, predčasné voľby nás čakajú, lebo všetky tie katastrofy, čo sa k nám rútia teraz na zimu, to už táto vláda nezvládne.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 17:10 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video