73. schôdza

28.9.2022 - 29.9.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:10 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 8:55

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, včera sme mohli celý deň počúvať, ako si tu vymieňala SaS a OĽANO názory na to, ako tu zle dva a pol roka vládli. Hovorili si tu o všetkých zákonoch, o ktorých my veľmi dobre vieme, mimochodom, tu boli naozaj poprijímané také absurdné zákony ako to, že dôchodcovia, ktorí sa nedajú zaočkovať, nedostanú vlastne sociálnu dávku, mimochodom, to, drahá SaS, ste presadili vďaka kolegom predkladateľom z HLAS-u.
A toto sú všetko zákony, ktoré jednoducho si ľudia veľmi dobre pamätajú, s ktorými nesúhlasili. Napríklad tu boli také absurdné veci, že napríklad ja som dva mesiace len preto, že som odmietal ukázať nejakú, nejaký modrý papierik, nemohol chodiť do parlamentu. A očakával som napríklad od SaS, od tej strany, ktorá si hovorila strana slobody, že povie, že viete čo, toto, tieto veci sú za čiarou. Pamätáme si všetci na tie plošné testovania, ktoré sa tu realizovali vždy zas a opäť, a SaS na to dávala súhlasy, len sa to muselo nazvať celonárodný skríning.
A dnes vzhľadom na to, že sa SaS a OĽANO pohádali a už sa nemajú radi, tak prišiel návrh na to, aby nielenže bol odvolaný Igor Matovič, s čím nemá absolútne nikto problém, ale by SaS dostala možnosť znovu rokovať o svojom vstupe do vlády, pretože toto je tá podmienka, ktorá bráni tomu, aby SaS do tej vlády rokovať mohla ísť. Ja chcem veľmi oceniť konzistentný postoj pána Sulíka, ktorý tak ako pred štyrmi mesiacmi, keď sme tu rokovali o tom, tzv. prorodinnom balíku, o tom balíku, pri ktorom bolo hneď jasné, keď sem došiel do parlamentu, že v tej časti krúžkovné je nevykonateľný, a jediný zmysel toho balíka, ako sa to rýchlo ukázalo, bolo, aby Richard Sulík bol odídený z vlády a SaS to veľmi konzistentne hovorila, keď prejde tento zákon, my odídeme z vlády.
A naozaj som bol prekvapený, keď takto jasne jeden z koaličných poslancov, členov vlády príde do parlamentu a povie, ak prejde tento návrh zákona, tak SaS-ka odchádza, vláda padá, hovoril to Boris Kollár verejne v televízii. Dával ponuky opozícii, že keď chcete položiť túto vládu, aby SaS odišla, tak zahlasujte za tento návrh zákona. A zrazu tu vznikla taká zvláštna snaha pomôcť SaS, aby z tej vlády odísť nemuseli. A kým ten Richard Sulík chodil a chodil a hovoril, áno, keď sa toto stane, tak my odídeme, tak tuto kolegovia kadejakí z opozície začali rozprávať, že ale on to tak nemyslí, to on len tak rozpráva, on neodíde, on neodíde.
No a dneska je Richard Sulík v tej opozičnej lavici, to znamená, že odišiel a dodržal, a týmto chcem vyslovene aj uznať, že bol konzistentný a že ja v tej konzistentnosti som mu v tom pomohol. Takže to, že sa nachádzame v stave, že tá vláda sa rozpadla, tak to nie je vďaka tým, ktorí rozprávali, že Sulík to tak nemyslí, ale práve je to vďaka nám, ktorí sme svojím hlasovaním mu v tom pomohli.
A práve teraz jediný zmysel toho, nielen teda politický zmysel toho prorodinného balíka bol ten, že Richard Sulík sa ocitol v opozícii, ale to, čo je dôležitejšie, že sa vyčlenil balík 1,1 mld. euro, ktorý môže byť prerozdelený do rodín na každomesačnej báze, a to je to, na čo budeme aj my tlačiť a žiadať to, aby každý jeden mesiac slovenské deti dostali 200 euro - nie na krúžky, ale aby do rodiny prišli reálne fyzické peniaze, pretože ten balík vyčlenený je.
Takže takto pred štyrmi mesiacmi sme dosiahli dve veci, po prvé sme vyhnali Sulíka do opozície vďaka našim hlasom a druhá vec, sme vybavili teda 1,1 mld. pre slovenské rodiny a deti.
No a teraz tu máme déja vu, alebo teraz to, čo rovnaký príbeh, Richard Sulík sem príde a hovorí, ak odvolám Igora Matoviča, a konzistentne to opakuje, tak on sa vráti do vlády.
Ale on včera povedal ešte druhú dôležitú vec, že ak sa mu do vlády nepodarí dostať, tak potom nevylučuje, že podporí tie predčasné voľby. A predčasné voľby sú jediné normálne riešenie tejto, nazvime to, politickej situácie, ja chcem oceniť teda pána Sulíka, že aj v tejto veci je konzistentný, pretože tí istí, ktorí pred štyrmi mesiacmi hovorili, že Sulík to nemyslí vážne, on do opozície nikdy nepôjde, tak teraz zase hovoria, on to nemyslí vážne, on nepôjde do vlády. To si nevieme predstaviť, že on by sa vrátil do vlády. Veď jak by to bolo. On to tu rozpráva, že áno, on si to predstaviť vie, kolegovia si to predstaviť zo SaS-ky vedia.
A teraz teda otázka je, že kto chce SaS-ke v tomto asistovať. Ja si myslím, že je úplne normálne, aby SaS, ak teda sa do tejto vlády, o ktorej nemá že nikto na Slovensku žiadnu mienku dobrú, nechcela vrátiť, tak nemá najmenší dôvod SaS-ka nám dať hlasy na predčasné voľby. Táto požiadavka v opozícii bola jasná, v lete bolo jasné, ešte v polovici septembra a jednoducho treba akceptovať, že nie všetci poslanci majú nejakú túžbu znovu vidieť napríklad pána Gröhlinga ako ministra školstva alebo pani Kolíkovú ako ministerku spravodlivosti, alebo poprípade aj toho Richarda Sulíka na ministra hospodárstva po tom, čo vidíme, čo sa udialo s cenami energie, ako je Slovensko na to pripravené.
Veľmi často tu teraz sa pestuje taká kultúra, že kto si dovolil alebo nedovolil zahlasovať za nejaký vládny návrh zákona. Včera ste to tu počúvali, tak je veľmi bizarné, že doposiaľ tu existovala taká kultúra, že pestovala ju veľmi výrazne aj SaS, že nikdy nezahlasovali za dva a pol roka za žiaden normálny návrh zákona z dielne opozície. Ja som ich tu mal niekoľko, kolegovia zo SMER-u ich tu mali niekoľko a podobne.
A zrazu napríklad som dal návrh zákona, aby, ľudia keď majú zaplatiť, že omylom nezaplatili diaľničnú známku na diaľnici, pretože mýtny systém ich na 100 % identifikuje, aby v tej pokute, ktorá je trojnásobne vyššia, ako je celoročná hodnota známky, aby mali automaticky hneď aj zaplatenú ročnú. Úplne technický zákon, a SaS tento zákon, prosím pekne, nepodporila. Povedzte mi, čo na tom zákone je zlé. No nepodporila to preto, pretože sa tu pestovala kultúra, že sa nepodporujú dobré zákony a pozerá sa na to, že kto ich predkladá.
A myslím si, že je úplne v poriadku, dámy a páni, keď budete napríklad tu zvýrazňovať a hovoriť, že napríklad ja som teraz podporil návrh zákona o tom, aby daňová úľava sa vyrátavala nielen z platu jedného rodiča, ale z dvoch rodičov, teda príjmu rodiny, pretože zostane viac peňazí do rodinného rozpočtu. Úplne v pohode môžete SaS-ke rozprávať, že vám som podporil environmentálny zákon, aby sa peniaze, na ktorých Budaj sedí a nepoužíva ich, aby boli tieto peniaze navrátené naspäť do priemyslu, ktorý teraz potrebuje tú pomoc. Nemám žiaden problém, aby strana HLAS hovorila, že včera som im podporil šesť zákonov, ktoré tu mali, nemám žiaden problém, aby strana SMER hovorila, že som im podporil včera tri zákony, ktoré prešli, a nemám absolútne žiaden problém, aby ste sa všetci postavili aj napríklad v opozícii a povedali, že za dva a pol roka tu rozprávane, že treba navýšiť dôchodky, a včera sem príde či predvčerom návrh, aby sa zaradil tento bod navýšenia 14., teda 14. dôchodok do programu, a za to nezahlasujete.
Takže toto sú dve úplne odlišné veci. Ak chceme paralyzovať parlament, nech sa páči, môže to byť vaša politická agenda, môžete to robiť, ak nechcete hlasovať za zákony, ktoré ľudia potrebujú, môžete to robiť. A ak chcete sa, drahá SaS, vrátiť do vlády, tak v tom my vám asistovať nebudeme. A práve preto naša ponuka je úplne tá istá, ktorá bola, ktorá bola v lete, ktorá sa nezmenila, ktorú aj tlmočili predkladatelia z opozície, ktorí sa pod tento návrh zákona vám podpísali, teda návrh na odvolanie Matoviča, dajte hlasy na predčasné voľby, pretože nikto neplánuje sa tu zaoberať nejakým Matovičom.
Matovič nikoho nezaujíma, ľudia chcú predčasné voľby a vy to máte v rukách. SaS-ka keď dodá tých dvadsať hlasov, na Slovensku budú predčasné voľby. Je to absolútne férový, nazvem to férová ponuka. Verím, že ju prijmete, a ak ju neprijmete, potom musíte rátať len s tým, že vychádzame z predpokladu, že Richard Sulík, tak ako povedal, ak sa vám do tej vlády nepodarí dostať, tak jednoducho potom nad tými predčasnými voľbami budete rozmýšľať, takže práve preto verím, že si to uvedomíte, že toto je to, čo ľudia chcú, a toto je to, čo aj opozícia ľuďom sľubovala, že bude presadzovať, predčasné voľby, a nie vám riešiť personálnu politiku vo vláde a pomáhať vám.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.9.2022 o 8:55 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. No chcel by som zareagovať na Tomáša Tarabu. Včera po príhovore Igora Matoviča tu do večera do konca schôdze nebol ani jeden poslanec OĽANO, to znamená, že si klamal, že hovoril, že celý deň sme si tu vymieňali názory medzi SaS-kou... alebo SaS-ka a OĽANO, lebo tu z OĽANO nikto nebol, takže prvé slová, ktoré dáš, alebo prvú vetu, tak hneď klamstvo, potom sa ti ťažko verí aj v tých ostatných veciach, že čo ako si myslel, alebo nie, lebo akonáhle po úvodnom príhovore Matoviča na jeho povel všetci stadeto odišli, takže jediný, kto si tu vymieňal názory, boli opoziční poslanci a vy, Tarabovci a Kuffovci.
Takže Sulík nie je v opozícii, to sa mi tiež nevidí, Sulík takisto povedal, že bude podporovať dobré veci a podporuje menšinovú vládu, lebo keby nie, tak tu dávno nie sú a vidíme, že aj schôdze sa otvárajú, aj všetko, takže Sulík podporuje túto vládu, takže žiadne, že si ho dostal do opozície alebo že sa vláda rozpadla, nie je.
A druhá vec. Kto zaručí, že Matovič dovolí sa Sulíkovi vrátiť? Vieme, aký je pomstychtivý, 30 sekúnd po tom, ako by sa odvolal, tak to tu bude armagedon, takže pochybujem, že by sa on dovolil nejakým saskárom vrátiť niekde do vlády. A hovoríš, že sa vrátia naspäť tí ultraliberáli. Len ja sa pýtam, kto je Káčer. Káčer je horší podľa mňa ako Korčok. Hirman, to je podľa mňa horší ako Sulík. To sú takisto ultraliberáli, takže komu chcete zabrániť, aby sa vrátil? Tým ultraliberálom, ktorí teraz sú tam, ultraliberáli? Však vymení jeden za druhého, je to to isté, takže nič nikomu nezabránite, Tomáš.
Ak je Káčer nejako národne orientovaný politik, tak klobúk dole, ale potom by si ich mal trošku naštudovať, ich životopis.
V živote nevymeníme jedného za druhého, aby sa tým zlepšilo. Jedno je horšie ako druhé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:10 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No a to vymieňanie názorov. Kolega to trošku aj upresnil. SaS-i tu boli, áno, presne, oni nie sú žiadna opozícia, ale koalícia, ale nebudem sa týmto veciam venovať, ale skôr tomu hospodárstvu, pretože to páli ako Slovensko, a enormné zdražovanie potravín, energie a toto a všetko okolo toho.
Slovenská republika s Ruskou federáciou má zazmluvnený plyn do konca roka 2028. Pán Sulík namiesto toho, aby rokoval s ruskou stranou a vyjednal ceny plynu, ta behá po Budaji... po Dubaji. Čo to je, prosím vás pekne, aký minister hospodárstva? Keď sme mali ceny 1 MWh 40 eur v januári, nechal to vyletieť na 200, 600, 700 eur. Prosím vás pekne, zdá sa, že aj Slovenské elektrárne predali viac elektriny, ako sú schopní vyrobiť. Teraz budú plakať, skučať.
Ale čo robila strana SaS? Však aj my v Slovenských elektrárňach, my ako slovenský štát, Slovenská republika máme zastúpenie 30-percentné. Čo robili dozorné rady, predstavenstvá, ktoré tam sú? Prečo nekričali ako títo ľudia? Nechali takto všetko zvýšiť.
Samozrejme, že teraz je to zlé, ale keď si minister hospodárstva chodí po výletoch namiesto toho, aby si plnil svoje povinnosti, tak ten obraz Slovenskej republiky je taký, aký je. Je to čosi úplne strašné. A títo ľudia si ešte takí vysmiatí sú, oni sa ešte chcú vrátiť ako do vlády a vládnuť. No zdecimovať ešte to, čo je totálne zdecimované, tak ešte viac chcú všetko zničiť, to je úplne strašné.
My všetko pre to urobíme, aby SaS nikdy sa už nedostala do vlády, nikdy nedostala. A teraz v žiadnom prípade. Všetko budeme robiť pre to, aby, aby táto strana smrti zostala tam... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:10 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tomáš Taraba, zhruba v strede rozpravy si sa spýtal veľmi dobrú otázku, že kto chce v tomto strane SaS asistovať, čo robí. Odpoveď tu máme a veľmi presnú. Iba populisti HLAS-u. To je jediné zoskupenie okolo Petra Pellegriniho, ktoré sa ku nim pridalo a podporuje ich. Nikto iný. Ani SMER im nechce pomáhať, len boli zatlačení do kúta.
Dokonca ani zahlasovať za odvolanie Matoviča nechcú, len každý, kto vie počítať, kto vie elementárnu matematiku, tak vie dopredu, aké bude kvórum. Tak jasné, že je populistické povedať, áno, budeme hlasovať za odvolanie. No, keď viem, že nás tu nebude dosť, no tak jasné, zahlasujem, aj keď to nechcem. Toto je pravda a toto treba povedať.
Včera v závere rozpravy som vystupoval jak posledný a presne toto som sa pýtal, lebo tu vykrikovali dole okolo Suju, že jak tu oni budú do nohy. Chlapci, som zvedavý, koľko vás tu bude. A dneska na tom hlasovaní sa ukáže, koľko tu bude poslancov z opozície, ktorí kričali, že zahlasujeme za a podporíme odvolávanie. Áno, populisti HLAS-u sú jediní, ktorí stoja na strane SaS-ky.
To, ako si povedal potom, že vláda sa rozpadla zásluhou našej strany ŽIVOT. Áno, je v rozpade, však jedna strana, liberálna strana proste vypadla preč. A keď tu padajú narážky na nejaké nominácie ministrov, ja som povedal, však my sme kritizovali aj kritizujeme a aj kritizovať budeme. Prichádzajú návrhy zákonov, ktoré budú pokračovať na riadnej schôdzi. Myslíte si, že ja budem ospevovať ministrov, to, za čo robili? Však len ich môžem ďalej kritizovať, keď nerobia tie veci tak, ako mali robiť.
A zopakujem to ešte raz, to, čo si povedal a čo tak málo odznieva. Áno, strana ŽIVOT má najväčšiu zásluhu na tom, že sa táto vláda rozpadla.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:10 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo. Kolega Tomáš Taraba, 37 % detí... rodín má deti v závislom postavení. Potom sú ešte rodiny, ktoré už majú povedzme deti dospelé alebo deti nemajú, ale len 37 % rodín bude benefitovať z... z tej formy pomoci.
Ale tu treba povedať, že inflácia proste dopadá na všetkých, a tá línia nemôže byť, že teda máš deti, pomôžeme, nemáš deti, nepomôžeme. Tá línia musí byť úplne inde. My všetci, ktorí sme v nejakom slušnom postavení a vieme infláciu zvládnuť, to musíme zvládnuť sami a krajina, štát musí pomôcť všetkým tým, ktorí to nezvládajú. Tí, ktorí sú zraniteľní, a tu je jedno, že či majú deti, alebo teda majú deti dospelé, alebo nemajú deti. Čiže ten, základné nastavenie tej mantry toho balíčka je úplne zlé. Pomáha aj tým, ktorým nie je to potrebné, ale čo je horšie, nepomáha tým, ktorí to veľmi, veľmi potrebujú. Toto je, štát nikdy nebude mať dostatok peňazí, aby vykryl celú infláciu. To sa jednoducho nedá.
Ďalšia vec. Ja nerozumiem proste tomu obratu. Krstný otec všetkého obmedzovania slobody, všetkého zatvárania krajiny, všetkých plošných testovaní je Igor Matovič, tak to je a ty dneska po štrnástich hlasovaniach za odvolanie akéhokoľvek člena vlády, po dvoch hlasovaniach priamo za odvolanie Igora Matoviča proste absolútne nekonzistentne meníš názor a teraz toho, koho vlastne kritizuješ samotného v tom prejavy... prejave, ho teraz ideš podporovať.
Ja mám len jednu otázku. Čo je teda tým skutočným dôvodom, aby si po takýchto štrnástich hlasovaniach takto ten svoj názor zmenil? A keď ho, keď proste podržíš Igora Matoviča vo funkcii, ako sa tým priblížiš k tvojmu cieľu, ktorý teda máš deklarovaný cieľ, že predčasné voľby? Veď ty nijak tomu cieľu nepomôžeš. To ťa nepriblíži k nemu ani o jeden maličký krok.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:10 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Pán Taraba, konzistentnosť. Koľkokrát to zaznelo vo vašom prejave? Päťkrát, šesťkrát? Však treba to spočítať potom.
Keď som včera hovoril o tom, že vám nezávidím tú dilemu, ktorá vás čaká pri hlasovaní dnes o jedenástej, tak svojím vystupovaním aj včera, aj dnes to len potvrdzujete. Toto je obrat roka. Po dvanástich hlasovaniach za vyslovenie nedôvery akémukoľvek ministrovi a dvoch hlasovaniach o... za vyslovenie nedôvery Igorovi Matovičovi tu vlastne dva dni hľadáte nejakú dôveryhodnú výhovorku, prečo dneska odvolanie Igora Matoviča nepodporiť. A tá dohoda už nemôže byť, nemôže byť očividnejšia s Igorom Matovičom, ktorý vám mediálne predostrel vlastne tú líniu, ktorou sa treba vybrať, teda že keď Matovič bude odvolaný, tak SaS-ka sa vráti do vlády. A vy ste po tom chňapli ako po údenom a donekonečna to tu opakujete. V poriadku. Ja len hovorím, teda že konzistentnosť, keď o nej tak často hovoríte, tak sa treba na to pozerať aj do vlastných radov.
Tak ako sme nikoho nelámali cez koleno, aby sa pridal svojím podpisom na náš dokument a vyhlásenie tejto mimoriadnej schôdze, samozrejme, nelámeme nikoho cez koleno, aby, aby hlasoval za alebo proti dnes. Je to len na vašom svedomí a vedomí, ako hlasovať budete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:10 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:10

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia z SaS, takže to, že keď Matovič nebude vo vláde, vy sa vrátite do vlády, keď Matovič bude odvolaný, vy sa vrátite do vlády (povedané so smiechom), to rozprávate vy. Však vy to rozprávate od júla. (Povedané so smiechom.) Čo tu vy rozprávate, že si to vymyslel niekto v opozícii? Však to je vaša rétorika. Však včera to tu Richard Sulík asi šesťkrát povedal, veď vy ste sa, vy ste teraz trápni pred celým Slovenskom, lebo ste sa sami vyšachovali z vlády. Však vy ste sami sebe zarezali krk, vy ste prišli sem povedať, ak schválite prorodinný balíček, my odchádzame. No nech sa páči, choďte preč, schválili sme vám ho. Teraz ste si povedali, ak odvoláte Igora Matoviča, my sa vrátime, no a my sme neni na hlavu padnutí, že my vám, SaS-ke...
Povedzte mi, za tie dva a pol roka, roky, čo ste tu, čo ste vy urobili, čo ste vy urobili v tej ochrane tej slobody. Však všetko to tu prechádzalo vami. Však Mária Kolíková bola tá hlavná tvár, ktorá tu v skrátenom konaní dala zmenu ústavy. My sme jediná krajina na zemeguli, ktorá v čase núdzového stavu v skrátenom konaní menila ústavu. Však toto je vaša politika, takže toto je vaša rétorika, vy ste s týmto došli a teraz ste prekvapení, že ja som neni nejaký pajác ako tuto kolegovia napríklad z prednej lavici, z opozície, s ktorým vy sa stretnete niekde s nimi pri Banskej Bystrici, a povedia, nevedia nám pomôcť v opozícii dať nám dole Matoviča, dôjdite vy s odvolávaním Matoviča. A došli. Musel ich až Fico už potom poslať do paže, že my sme neni malé deti, aby sme vám my v tomto asistovali.
Však včera tam... v podstate div že nesedela pri nich Cigániková a dohadovala, že čo ďalej. Však to, vidíme to na internete, tie fotky, tak čo sa tu vy, a potom poviete, že s kým sa nerokuje. (Reakcia z pléna.) A jasné, vážne, tam si bola, však čo sme to nevideli všetci. Jasné, že si tam bola. (Reakcia z pléna.)
Takže my, takže, takže realita je takáto. Vy ste si dali podmienky, ktoré teraz vy očakávate, že my vám ich budeme plniť, aby vy ste zostali vo vláde. No nebudeme. Dajte hlasy na predčasné voľby, všetci sa môžete zbaliť a ideme do predčasných volieb. To je celé, pomáhať vám nebud... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:10 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No tak na začiatok, pán Taraba, my sme to boli, čo tlačili na to zrušenie kontrol na hraniciach, vďaka nám sa zrušili. My sme to boli, čo ča... čo tlačili na to, aby prestalo konečne plošné očkovanie, ktoré teda... plošné testovanie, pardon, ktoré teda stále dokola bolo, zatváranie obchodov, keď boli otvorené kostoly, a toto vlastne boli dôvody, prečo sme sa dostávali neustále do konfliktov, a veľmi pekne ďakujem, že si spomenul to, jak som sedela tu pri pánovi poslancovi Urbanovi (povedané so smiechom), ja som mala pôvodne napísané, napísané niečo iné, možno, keď stihnem, vrátim sa aj k tomu.
Ale včera večer dal Igor Matovič status, kde ma odfotil, jak sedím pri pánovi dokto... (reakcia z pléna) čupím, čupím pri pánovi poslancovi Urbanovi, ktorý je lekárom, myslím, v ružomberskej nemocnici, ktorého ja mám vo výbore, a prosím pekne, napísal k tomu: „Podstata dňa na jednom obrázku,“ Janta Pen... „Janka Penta Cigániková s Urbanom od Mazureka“ alebo niečo také, no tak prosím vás pekne, toto je presne dôvod, prečo je Igor Matovič nebezpečný.
A, Tomáš Taraba, ja teda žasnem, ako ty ideš že kompletne líniou OĽANO vrátane tohto. To je normálne, že oni, ja viem, že oni fungujú, že im teda komunikačné pošle, že čo majú hovoriť, a ja som nevedela, že ty si teda do toho mailing listu zahrnutý tiež, ale teda preto je to úplne, že nedá sa to povedať, že inak ako svinstvo, lebo pán MUDr. Urban podal pozmeňujúci návrh zákona ku koeficientom platov, hovorím to tu, má tu kolegov, dúfala som, že tu bude, ale však keby som teda povedala niečo nesprávne, nech ma potom opraví alebo kolegovia jeho, podal pozmeňujúci návrh zákona na zvýšenie koeficientov platov pre lekárov špecialistov. No na koho by toto najviac dopadlo? Samozrejme, na rozpočet, na ministra financií. Áno?
Tak prečítala som si ten pozmeňujúci návrh zákona a išla som k nemu. Naša šéfka klubu mi ho dala do ruky a išla som k nemu vysvetľovať mu, prečo je nebezpečné takýmto spôsobom pridávať jedným, druhým, tretím, prečo práve špecialisti, si nemyslím, že by mali byť práve tí, ktorí by mali mať zvýšenie, a že vidím aj iné skupiny zdravotníkov, aký to bude mať dopad na verejné financie, že síce sme v opozícii, ale mali by sme byť zodpovední k tým financiám, toto som mu tam rozprávala. Čiže ja som obhajovala rozpočet. Ja som obhajovala rozpočet. A minister financií bez toho, aby sa opýtal, a čo mám akože s ním skovávať, keď sa bavím o jeho pozmeňováku? Tak jasné, prídem, opýtam sa.
Tomáš, s tebou som sa koľkokrát bavila? Úplne vecne, normálne. A dokonca veď to bolo to, prečo, za čo si ma chválil, čo sa teda stalo. Už sa nemôžem baviť s ľuďmi o ich pozmeňujúcich návrhoch? Však toto je normálne sila.
No ale podstata je, že, že, že tá zákernosť, že bez toho, aby prišiel opýtať sa, teda len tak to šíria. Vlastne tú spoločnosť Igor Matovič vedie do situácie, kde, kde jednoducho je to stále konflikt, je to stále extrém, zo všetkého je problém, všetko je prekrútené. A pritom sa bavíme s človekom, ktorý, on sám predsa rokoval s pánom poslancom Beluským, ktorého požiadavky zapracoval do svojho návrhu zákona. Vtedy to bolo akože nieže v poriadku, to sa tak má, hej. Je, je to neuveriteľné. Bavíme sa o strane, ktorá 189-krát porušila koaličnú zmluvu tým, pokiaľ sme boli v koalícii my, tým, že hlasovala za opozičné návrhy zákonov. Nieže, nieže ľudia, ktorí prišli na kandidátke ĽSNS, hlasovali za koaličné, ale, naopak, koaliční poslanci za OĽANO hlasovali za zákony ĽSNS, alebo teda odídencov z ĽSNS z toho 125-krát, 125-krát. A teraz tu bude vykrikovať, že je to problém?!
Je to predsa pani poslankyňa Hatráková, vtedy ešte za klub OĽANO, ktorá kandidovala za tú ombudsmanku, o ktorej máte video, chlapci z klubu z ĽSNS, kde sľubovala, že nebude dávať deťom, že nebude dávať LGBT partnerom, nebude dávať deti. A za to teda pýtala hlasy od, od kolegov. Však to sa tu verejne vie. Tak tento Igor Matovič urobí takúto fotografiu, keď sa šéfka zdravotníckeho výboru baví o jeho zákone s členom zdravotníckeho výboru, s lekárom o zvýšení platov alebo zvýšení koeficientov lekárov špecialistov. A opakujem, vyzývam, pokiaľ som povedala niečo, čo nie je pravda, nech ma pán MUDr. Urban kľudne opraví alebo jeho kolegovia. Hovorím to tu verejne, lebo takto to bolo. A to sa bavíme o človeku, ktorý tam vzadu vyjednával k 363 so smerákmi, hlasákmi, so všetkými, a čo máme z toho fotku. Nechutné niečo, čo ten... tento človek robí. Nechutné.
K tej... k tej Pente dokola. Nebudem teda vysvetľovať, prečo je konkurencia dobrá a čo sa asi môže stať, keď 6 mld. odvodov dáme jednému politickému nominantovi, šéfovi Všeobecky do ruky, keď bude existovať iba tá. Poviem iba, že je strašne nekorektné, keď človek, s ktorými sme spolu bok po boku organizovali protesty pri Bonaparte, pred Bonaparte, štyri roky sme spolu bojovali, ktorý na mňa nemá vôbec nič, tento človek úplne v pohode, len preto, že s ním nesúhlasíte, to sa stáva úplne každému, úplne v pohode začne poškodzovať vašu povesť. Nemá jediný dôkaz.
Ja mám teda poctivé financie. Mám zobratú hypotéku. Mám byt na rozdiel od ministra financií, aj vlastním veci, aj sa dá vypočítať, že teda z mojich verejných príjmov sa tie... ten môj majetok dal kúpiť. Ale úplne v pohode príde a len preto, že veríte v konkurenčný systém, že veríte v to, že tá štátna poisťovňa nemá byť monopolom, pretože keď ten poistenec nebude kam mať ísť, nebude žiadny dôvod na to, strážiť tie výdavky. Nebude žiadny dôvod na to, čo sa robilo v minulosti bežne vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni, že tam dám do vačku nejakému kamarátovi a dám drahšiu zmluvu alebo... teda prepáčte, kamarát dá do vačku šéfovi poisťovne a dám drahšiu zmluvu. Z verejných financií viac zaplatím. Príkladom bol masér Kostka alebo teta Anka, to sa bežne dialo, takže o tomto nebudem hovoriť.
Ale čo poviem k Pente, aby ste vedeli, jak je Igor Matovič manipulatívny človek. Tak aby ste vedeli, Igor Matovič je poistencom Dôvery, dámy a páni, celú dobu, čo o tom hovorí, on je poistencom Penty. A toto nie je, že informácia. On mi to povedal aj medzi štyrmi očami. Zatínala som zuby. Nikdy som to nepovedala, lebo to sa nerobí, keď to povie v súkromnom rozhovore.
Ale teraz som zistila, že to sa dá verejne zistiť. Každý, kto má elektronický občiansky s elektronickým podpisom, si môže nájsť bezpodie... rozdelenie bez spolu... bezpodielového spoluvlastníctva manželov Matovičovcov. Dá sa to normálne verejne, ktokoľvek si to môže zistiť, tam nájde rodné číslo Igora Matoviča. To rodné číslo, keď nahodíte do databázy poistencov, tak vám vyhodí poisťovňu. Tá poisťovňa je Dôvera. Toto je človek, ktorý len vie, na čo ľudia počúvajú. Vie, že počúvajú na Penta. Vie, že počúvajú na fašisti. Úplne bez problémov to robí on bežne. Ale potom na ľudí, ktorí normálne že vecne argumentujú, len s ním nesúhlasia, on dokáže nakydať toľko špiny. Toto je presne dôvod, prečo Igor Matovič by nema... by nemal byť nieže ministrom financií, on by nemal byť vôbec v nejakej exekutíve. Tu v parlamente jak mu to ide, tu vykrikuje. On tu vie proste sedieť... stáť dve hodiny a naozaj útočiť na všetko, čo sa pohne, čo s tým nesúhlasí, to mu ide, tu treba, aby bol. Ale, prosím vás pekne, nepúšťajme ho, nepúšťajme ho k financiám, lebo čo sa týka len zdravotníctva, tak v podstate de iure ministerstvo zdravotníctva navrhuje rozpočet, ale de facto rozpočet, je to rozpočet ministerstva financií a ten zdravotnícky bol s obrovskými, obrovskými fatálnymi chybami.
Ministerstvo úplne bežne dofinancováva štátne inštitúcie bez znalosti problematiky. Povedzme si, že Všeobecnej zdravotnej poisťovni už skoro 400 mil. eur priklepli, priklepli bez toho, aby očakávali nejakú efektivitu. Vidíme všetci, v akom stave je Všeobecná zdravotná poisťovňa, napriek tomu, že musím povedať, že niektoré, niektoré kroky, ktoré robila boli na príkaz politikov. Dám príklad. V čase pandémie platila Všeobecka ako jediná poisťovňa nemocniciam paušály, v ktorých boli zahrnuté aj laboratóriá, a zvlášť platila aj tým laboratóriám na príkaz politikov, lebo teda však to treba. Ale tie laboratória mali dosť vysoké zisky na to, aby, aby toto nemusela robiť Všeobecka. A už vôbec nie, aby to potom museli občania platiť.
Čiže navrhuje nominantov bez znalosti sektora. Komunikuje s odbormi minister financií a sľubuje nesplniteľné. Aj to, čo tu máme teraz, je, tie výpovede lekárov, to je predsa výsledok komunikácie Igora Matoviča. Objednáva vakcíny a lieky, ktoré ešte ani nie sú schválené, robí medzinárodnú hanbu. V podstate to, ako vyzerá zdravotníctvo dnes, je do veľkej časti zásluha ministra financií.
Takže nemám viac času. Vedela by som rozprávať veľmi veľa. Ale teda aspoň toľko k tomu, že aký je tento človek pomstychtivý, a k tomu, že Taraba ide v línii s OĽANO a že je zahrnutý do mailing listu, lebo úplne rovnaké argumenty, nechutné, podlé, začína používať aj on. Je mi to ľúto.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.9.2022 o 9:10 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Áno, môžem potvrdiť kolegyne, kolegyne Cigánikovej slová, pretože včera, keď sa zastavila tuná pri pultíku, a s MUDr. Urbanom skutočne rozprávali iba o jeho pozmeňujúcom návrhu zákona. MUDr. Urban ako lekár špecialista ide zakomponovať alebo chce, alebo snaží sa zakomponovať do svojho pozmeňujúceho návrhu zákona dvaapolnásobok pre lekárov špecialistov. Kolegyňa Cigániková mu tvrdila, že lekári špecialisti majú peňazí viac než dosť a že to bude štát stáť niekoľko desiatok miliónov eur. To je všetko.
Že psychopaticky chorý pacient Igor Matovič si dovolil ešte aj z takejto nieže jednoduchej veci, kedy kolegyňa poslankyňa a kolega poslanec diskutujú o problematike, v ktorej sú doma, to znamená o probléme zdravotníctva a zdravotníckych zariadení, a tento človek dokáže ešte aj toto zneužívať spôsobom takým, že zdravému človeku sa už rozum úplne zastaví a chorý sa nad tým už nepozostavuje. Takže ja si naozaj myslím, že ľudia, ktorí tohto človeka ešte dokážu tuná v pléne Národnej rady Slovenskej republiky obhajovať, že on vlastne nie je problém.
Kolegyne, kolegovia, ak Matovič nie je problém, tak ja sa pýtam, čo je problém. Globálne otepľovanie? Matovič je problém. SaS-ka ak by chcela vstúpiť po odvolaní Matoviča do vlády, tak jednoducho všetkým treba zobrať občianske preukazy a prihlásiť ich na nejaké špeciálne vyšetrenie, pretože toto by sami podkopali sebe nohy.
Čiže, kolegyne, kolegovia, ja budem hlasovať za odvolanie Igora Matoviča. Hnutie REPUBLIKA má tu päť poslancov. Všetci piati tu budeme sedieť, všetci piati ho budeme odvolávať. Kto ho odvolávať nechce, tak sú za tým nejaké zákulisné hry, zákulisné kšefty alebo nejaké vyhliadky do budúcna. Čiže nepomôže žiaden alibizmus, nepomôžu žiadne vykecávačky. Igor Matovič je zlo a tohto zla sa dnes musíme, kolegyne, kolegovia, zbaviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:25 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:25

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja by som len teda naozaj potvrdil to, že tá komunikácia s MUDr. Urbanom bola absolútne vecná. Bola na základe odbornej témy, ktorá, prirodzene, musí, musí byť diskutovaná, keďže sú, sú s kolegyňou poslankyňou aj na jednom zdravotnom výbore spoločnom, takže je to úplne normálne.
A veľmi dobre vieme, tak ako tu sedíme, a vedia to aj poslanci, ktorí nie sú v sále, že podobné komunikácie v súvislosti s problematikami či už navrhovaných zákonov, alebo dávaných pozmeňovacích návrhov, alebo komunikácia z prostredia výborov je absolútne normálne. Je to úplne prirodzené. Každý z nás jednoducho sa stretol. Je úbohé, že to tu niekto fotí a že to niekto takýmto spôsobom zneužíva. A na druhej strane to len poukazuje na tú argumentačnú núdzu a na to, že ten človek nemá už čo povedať, nemá ako obhájiť ten svoj postoj alebo ten svoj názor.
Myslím si, že niektorí kolegovia tu pravdepodobne už spravili, spravili dávno isté dohody a dnes nevedia, ako to obhájiť, ako to proste svojim voličom, ak im nejakí ešte ostali, vysvetliť a objasniť, ale myslím si, že ľudia majú dosť rozumu na to, aby to dokázali prečítať. A v podstate aj to, čím končila včerajšie, čím končilo včerajšie rokovanie, to boli všetko argumenty a diskusie, ktoré absolútne odkryli karty náš všetkých, ako tu sedíme.
Takže podobné scénky a podobné fotografie a výlevy na Facebooku sú naozaj len dôkazom toho, že tí ľudia už, už nevedia, čo by použili, už nevedia, ako by to zdôvodnili.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.9.2022 o 9:25 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video