75. schôdza

19.10.2022 - 10.11.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

27.10.2022 o 9:10 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

8:55

Peter Dobeš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, vážený pán minister, Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj ma uznesením určil za spravodajcu k návrhu zákona (tlač 1212). V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

27.10.2022 o 8:55 hod.

RNDr.

Peter Dobeš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, predložený návrh ústavného zákona súvisí s pripravovanou novelizáciou volebného zákona, ktorou sa má okrem iného zaviesť voľba poštou zo zahraničia aj pre voľby prezidenta Slovenskej republiky a vytvoriť legislatívne predpoklady pre možnosť zosúladenia termínu konania druhého kola volieb prezidenta Slovenskej republiky a volieb do Európskeho parlamentu tak, aby sa tieto voľby mohli konať v rovnakom termíne.
Naplnenie uvedených cieľov je možné dosiahnuť iba zmenou ústavných lehôt, a to konkrétne nasledovne: v súvislosti s navrhovaným zavedením voľby poštou prezidenta Slovenskej republiky zo zahraničia sa navrhuje predĺžiť lehota, dokedy sa majú uskutočniť nové voľby v prípade, ak sa druhé kolo volieb prezidenta neuskutoční z dôvodu, že pre druhé kolo nie sú dvaja kandidáti, resp. dokedy sa má uskutočniť prvé kolo volieb, ak sa úrad prezidenta uvoľní pred uplynutím funkčného obdobia. Z pôvodne ústavou zakotvených 60 dní sa navrhuje, aby sa voľby v týchto prípadoch uskutočnili najneskôr do 110 dní od ich vyhlásenia.
V súvislosti s vytvorením predpokladu na to, aby sa v budúcnosti mohlo konať druhé kolo volieb prezidenta Slovenskej republiky a voľby do Európskeho parlamentu v jednom termíne, sa skracuje lehota, dokedy sa má uskutočniť prvé kolo volieb prezidenta pred uplynutím funkčného obdobia úradujúceho prezidenta; z pôvodne ústavou zakotvených 60 dní sa navrhuje, aby predseda Národnej rady vyhlásil voľby prezidenta tak, aby prvé kolo sa uskutočnilo najneskôr 30 dní pred uplynutím funkčného obdobia úradujúceho prezidenta.
Bez schválenia zmien, ktoré sú predmetom predkladaného návrhu, nie je možné naplnenie spomenutých cieľov, ktoré sú zároveň podrobne rozpracované v rozsiahlej novele volebného zákona.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, dovoľujem si vás požiadať o podporu predloženého návrhu ústavného zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2022 o 9:10 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci.
Pán minister, páni poslanci, teda pardon, najprv pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte, aby som vás informoval o prerokovaní vládneho návrhu ústavného zákona vo výboroch.
Národná rada pridelila návrh ústavného zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre verejnú správu a regionálny rozvoj. Ako gestorský výbor určila ústavnoprávny výbor, ako aj lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výboroch.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh ústavného zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko.
Ústavnoprávny výbor vládny návrh ústavného zákona prerokoval, avšak neprijal uznesenie, keďže návrh uznesenia nezískal súhlas trojpätinovej väčšiny všetkých členov výboru. Výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj nebol uznášaniaschopný.
Návrh spoločnej správy výborov vrátane stanoviska gestorského výboru prerokoval ústavnoprávny výbor na 137. schôdzi. Stanovisko gestorského výboru ani návrh spoločnej správy výborov neboli schválené, keďže návrh stanoviska gestorského výboru nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov ústavnoprávneho výboru.
Predseda ústavnoprávneho výboru ma zároveň určil za spravodajcu, preto predkladám túto informáciu a budem navrhovať ďalší postup.
Pán predseda, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2022 o 9:10 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, návrh novely zákona o Hasičskom a záchrannom zbore reaguje na potreby a poznatky vyplývajúce z aplikačnej praxe výkonu štátnej služby príslušníkov Hasičského a záchranného zboru a príslušníkov Horskej záchrannej služby, ktorí taktiež spadajú do pôsobnosti zákona o Hasičskom a záchrannom zbore.
Definícia štátnej služby týchto príslušníkov sa rozširuje o plnenie úloh zboru príslušníkov v zahraničí. Doba zaradenia príslušníka mimo činnej štátnej služby z dôvodov vylučujúcich vykonávanie štátnej služby bez nároku na služobný plat sa nebude započítavať do času výsluhových rokov hodnosti a zo závažných dôvodov bude možné príslušníka preveliť do iného miesta výkonu štátnej služby s jeho súhlasom až na šesť mesiacov.
Zriaďuje sa nová funkcia nadriadeného, ktorým bude vedúci zmeny.
Zavádza sa nový dôvod zaradenia príslušníka mimo činnej štátnej služby a explicitne sa uvádza povinnosť príslušníka podrobiť sa v súvislosti s výkonom štátnej služby dychovej skúške, prípadne aj vyšetreniu z dôvodu, či nie je pod vplyvom návykových látok.
Príslušník trvale sa starajúci o dieťa bude mať nárok na dovolenku vo vyššej výmere, čím sa táto právna úprava zosúlaďuje s právnou úpravou Zákonníka práce. Nanovo sa upravujú ustanovenia o rekondičnom pobyte, ktorý sa bude môcť vykonávať v kúpeľných ústavoch ministerstva vnútra alebo formou aktívneho odpočinku na území Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o podporu predloženého návrhu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2022 o 9:10 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som ako určený spravodajca predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore v znení neskorších predpisov (tlač 1099).
Výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor podáva Národnej rade spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky.
Národná rada uznesením č. 1621 z 23. septembra 2022 pridelila vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore v znení neskorších predpisov na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre obranu a bezpečnosť ako gestorskému. Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenej lehote.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona. Výbory Národnej rady, ktorým bol návrh zákona pridelený, zaujali nasledovné stanoviská: Ústavnoprávny výbor uznesením č. 571 z 13. októbra 2022 odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť. Výbor pre obranu a bezpečnosť uznesením č. 187 zo 17. októbra 2022 rovnako odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a v stanoviskách poslancov vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade návrh zákona schváliť.
Gestorský výbor ma určil ako spoločného spravodajcu, aby som vystúpil na schôdzi Národnej rady k uvedenému návrhu zákona v druhom a treťom čítaní a predniesol spoločnú správu výborov a odôvodnil návrh a stanovisko gestorského výboru.
Spoločná správa výborov k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore v znení neskorších predpisov v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť č. 196 na svojej 84. schôdzi.
Ďakujem, skončil som. Otvorte, prosím, rozpravu, pán predsedajúci.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2022 o 9:10 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Tak len v krátkosti.
Tak ako pán minister spomenul už v úvodnom slove, tak sa dopĺňa medzi funkcie nadriadených aj vedúci zmeny a pre výkon tejto funkcie nebol navrhnutý žiadny príplatok za riadenie, a preto sa týmto pozmeňujúcim návrhom navrhuje doplniť príloha č. 3 zákona č. 315/2001, kde sa ustanovujú príplatky za riadenie pre jednotlivé funkcie nadriadených aj o určenie príplatku za riadenie pre tohto nadriadeného. Teda vedúci zmeny bude mať príplatok za riadenie ako riadiaci pracovník. Je to pochopiteľné. Takže prečítam vám ten pozmeňovák.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov, poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Lukáša Kyselicu, Marcela Mihalika, Jany Majorovej Garstkovej k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore v znení neskorších predpisov, parlamentná tlač 1099.
Čl. I sa dopĺňa bodom 19, ktorý znie:
"19. V prílohe č. 3 treťom bode sa pred bod 3.1 vkladá nový bod 3.1, ktorý znie:
"3.1 vedúci zmeny 5 – 20"."
Doterajšie body 3.1 až 3.6 sa označujú ako body 3.2 až 3.7.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2022 o 9:10 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:10

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, primárnym cieľom predloženého návrhu zákona je reakcia na odporúčania schengenskej hodnotiacej komisie, ktoré vyplynuli z hodnotenia Slovenskej republiky v roku 2019. Návrh zákona prináša viaceré zmeny v oblasti návratov štátnych príslušníkov tretích krajín z územia Slovenskej republiky a v tejto súvislosti sa upravujú niektoré ustanovenia o administratívnom vyhostení a zaistení.
Na základe poznatkov aplikačnej praxe sa ustanovuje, že rovnako ako vstúpiť na územie Slovenska, aj vycestovať z nášho územia bude možné iba s platným cestovným dokladom. Nebude sa to však vzťahovať na cudzincov, ktorí budú z nášho územia administratívne vyhostení alebo sa rozhodnú pre dobrovoľný návrat do tretej krajiny.
Na úseku pobytov návrh zákona vychádza v ústrety podnikateľom, ktorí v čase podania žiadosti o obnovenie povolenia na prechodný pobyt nemajú z akýchkoľvek dôvodov uhradené svoje pohľadávky. Na ich úhradu budú mať ešte ďalších desať dní od podania žiadosti.
V súlade so žiaducim etablovaním odídencov do našej spoločnosti im novela zákona umožní podať žiadosť o iný druh pobytu na policajnom útvare na území Slovenska. V praxi to znamená, že odídenci, ktorí sa už čiastočne začlenili do našej spoločnosti a našli si napríklad zamestnanie alebo študujú, budú môcť požiadať o zodpovedajúci druh pobytu a nebudú odkázaní na dočasný štatút odídenca.
Určením konkrétneho dátumu sa obmedzujú niektoré prechodné ustanovenia prijaté v súvislosti s krízovou situáciou spôsobenou ochorením COVID-19. Tieto bude možné uplatniť najneskôr do 31. januára 2023.
V nadväznosti na predložený návrh zákona sa novelizuje aj zákon o správnych poplatkoch, kde sa premieta úprava správneho poplatku za vydanie dokladu o pobyte v súvislosti s jeho doručovaním na adresu cudzinca a zákon o službách zamestnanosti, ktorý sa zosúlaďuje so zákonom o pobyte cudzincov.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, návrh zákona bol prerokovaný v určených výboroch a pripomienky, ktoré z nich vzišli, odporúčam schváliť. Zároveň si vás dovoľujem požiadať o podporu predloženého návrhu zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

27.10.2022 o 9:10 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Igor Hus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som ako určený spravodajca predniesol informáciu o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony (tlač 1100a).
Národná rada uznesením č. 1622 z 23. septembra 2022 pridelila vládny návrh zákona (tlač 1100) ústavnoprávnemu výboru a výboru pre obranu a bezpečnosť ako gestorskému.
Výbory prerokovali predmetný návrh zákona v stanovenej lehote. Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
Výbory Národnej rady, ktorým bol návrh zákona pridelený, zaujali nasledovné stanoviská uvedené pod bodom III tejto spoločnej správy a odporučili Národnej rade návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi.
Návrh spoločnej správy vrátane stanoviska gestorského výboru prerokoval výbor pre obranu a bezpečnosť na svojej 84. schôdzi 18. októbra 2022. Spoločná správa ani stanovisko gestorského výboru neboli schválené, keďže podľa zákona o rokovacom poriadku Národnej rady nezískali potrebný súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných členov výboru. Predseda výboru ma poveril ako spoločného spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výborov.
Ďakujem, skončil som, otvorte rozpravu, prosím.
Skryt prepis

27.10.2022 o 9:25 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Takže v krátkosti. Je to už druhé čítanie, tak v krátkosti vám uvediem ten návrh zákona o financovaní voľného času dieťaťa a o zmene a doplnení niektorých zákonov, ktorý predkladám spolu s kolegom Milanom Vetrákom.
Cieľom návrhu zákona je
– spresniť niektoré ustanovenia zákona o financovaní voľného času dieťaťa z dôvodu zmeny vybraných parametrov tak, aby celý mechanizmus bol efektívnejší a prístupnejší pre všetkých užívateľov, a to pre oprávnené osoby aj poskytovateľov voľnočasových aktivít. Medzi tieto úpravy patrí predovšetkým:
a) zmena limitu čerpania z časového na nominálny, t. j. na konte dieťaťa môže byť maximálna suma 1 000 eur,
b) zrušenie časovej viazanosti použitia príspevku 60 eur na mesiac,
c) predĺženie periodicity potvrdzovania účasti dieťaťa na voľnočasovej aktivite a jej hodnotenie z jedného na sedem kalendárnych dní;
– nastaviť vhodnejší postup postihovania záškoláctva žiakov pri plnení povinnej školskej dochádzky a detí pri plnení povinného predprimárneho vzdelávania prostredníctvom sankcií za priestupky a správne delikty, čo je už aj v súčasnosti spôsob, akým je do určitej miery riešená táto problematika v zákone 596/2003 o školskej správe v školstve a školskej samospráve a
– vypustenie § 8 ods. 3 zo zákona 600/2003 o prídavku na dieťa a o zmene a doplnení zákona č. 461/2003 o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, ktorý je v súčasnosti namietaný aj prezidentkou Slovenskej republiky pre možnú protiústavnosť v konaní vedenom na Ústavnom súde Slovenskej republiky pod spisovou značkou Rvp 1640/2022.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

27.10.2022 o 9:25 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

György Gyimesi
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, dovoľte mi, prosím, ako spoločnému spravodajcovi výboru predniesť informáciu o prerokovaní návrhu poslancov Vetráka a Kyselicu na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon 232/2022 o financovaní voľného času dieťaťa.
Národná rada uznesením č. 1609 z 21. septembra 2022 pridelila návrh na prerokovanie týmto výborom: výboru pre financie a rozpočet, ústavnoprávnemu výboru, výboru pre sociálne veci, výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport. Určila zároveň Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie predmetného návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Poslanci Národnej rady, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona.
K predmetnému návrhu zákona zaujali výbory tieto stanoviská: výbor pre financie a rozpočet o návrhu nerokoval, pretože podľa § 52 ods. 2 zákona Národnej rady o rokovacom poriadku nebol uznášaniaschopný. Výbor Národnej rady pre sociálne veci neprijal uznesenie, keďže návrh uznesenia nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov.
Odporúčanie pre Národnú radu – návrh schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi (ústavnoprávny výbor a výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport).
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III tejto informácie vyplývajú pozmeňujúce a doplňujúce návrhy uvedené pod bodom IV. Ako spravodajca navrhujem, aby sme o bodoch 1 a 2 hlasovali spoločne a o bode č. 3 osobitne.
Návrh spoločnej správy vrátane stanoviska gestorského výboru prerokoval Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet na 106. schôdzi dňa 18. októbra 2022. Stanovisko gestorského výboru ani návrh spoločnej správy neboli schválené, keďže návrh stanoviska gestorského výboru nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov výboru. Predseda výboru ma zároveň určil ako spravodajcu, aby som na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku rokovania výboru.
Skryt prepis

27.10.2022 o 9:25 hod.

PhDr. PhD.

György Gyimesi

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video