75. schôdza

19.10.2022 - 10.11.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

8.11.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Peter Cmorej
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som sa, žiaľ, nestihol prihlásiť do rozpravy. Tak aspoň takto faktickou. Mali sme tlačovku ku inému dôchodkovému zákonu, keď sa začal prerokovávať tento bod. No, ja som teda predkladateľom zákona, spolupredkladateľ, a musím povedať, že nie som úplne spokojný s tým výsledkom prezentovaným v pozmeňujúcom návrhu. Naša ambícia teda bola určite priniesť vyššiu zľavu na poplatku. Jedno percento v priebehu troch rokov je pomerne kozmetická zmena. Ale teda rozumiem tomu tak, že takáto je dohoda, a teda rozumiem tomu tak, že to podporí aj celá koalícia, čomu sa teším.
Ja teda môžem potvrdiť všetko, čo Tomáš hovoril. Osobne budem teda veľmi pozorne sledovať, ako sa bude vyvíjať výška prostriedkov pod správou, keďže to bol taký hlavný argument, že uvidíme, ako v tomto turbulentnom, ako v týchto turbulentných dobách sa bude vyvíjať teda reálna výška inkasovaného poplatku, a hlavne tie menšie DDS-ky teda avizovali, že nižší poplatok by nezvládli.
Takže uvidíme, ako sa to bude reálne vyvíjať a podľa toho možno teda prídeme aj s nejakou ďalšou novelou. Napríklad z tých debát vyplynulo, že by sa určite napríklad dala vylepšiť povinnosť zamestnávateľov prispievať do III. piliera zamestnancom, ktorí sú vo vyšších rizikových skupinách, kde teda povinnosť existuje, ale veľmi často to obchádzajú. Len to by bola rozsiahlejšia zmena, aj, napríklad aj do zákona o inšpekcii práce by sa muselo ísť, takže to nebolo na pozmeňujúci návrh. Taktiež je otázne, že či toto zníženie odmeny za uzatvorenie zmluvy na 8 % je naozaj to maximum, čo by tento systém zvládol, lebo teda toto je gro nákladov tých DDS-iek. A ja osobne teda, čo som sa 15 rokov živil prevažne sprostredkovaním, tak viem povedať, že toto sa uzatvára ako, toto sú, toto... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.11.2022 o 10:25 hod.

Mgr. Ing.

Peter Cmorej

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, novelou Zákonníka práce č. 248/2022 sa účinnosťou od 1. januára 2023 umožnilo na základe dohody o pracovnej činnosti možnosť vykonávať pracovnú činnosť v rozsahu najviac 520 hodín v kalendárnom roku a najviac na osem mesiacov. Okruh sezónnych prác je definovaný v prílohe č. 1b Zákonníka práce. Ide o práce v oblasti poľnohospodárstva, vybrané typy, typov prác cestovného ruchu, rovnako vybrané typy prác potravinárstva a lesného hospodárstva.
Prvotným motívom prijatia tejto úpravy bolo sflexibilniť rigidný charakter dohôd o pracovnej činnosti, ktorý pre sezónne práce nebol vhodný, odstrániť problém s nedostatkom pracovných síl zapojením osôb, ktoré sú bez práce.
Nedoriešeným problémom však zostala neatraktívnosť sezónnych prác pre osoby bez práce, nakoľko to pre ne znamená stratu práce. Tento rozsah hodín 520 nie je pre nich atraktívny a to znamená, že ak by sa chceli legálne zamestnať v rámci sezónneho zamestnávania, prišli by o podporu v nezamestnanosti, ako aj o dávky sociálneho poistenia, alebo stratu dávok v hmotnej núdzi, ktoré sú vyplácané zo systému štátnych sociálnych dávok. Preto som predložila spolu s kolegom tento návrh, cieľom ktorého je umožniť v súlade, teda v zákone č. 5/2004 o službách zamestnanosti, zamestnanosti, uchádzačovi o zamestnanie byť v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce a tiež v zákone č. 417/2013 o pomoci v hmotnej núdzi zakotviť, že podľa dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce sa nepovažujú za príjem podľa citovaného zákona. Uvedené zmeny umožnia osobám bez práce zamestnať sa v oblasti sezónnych prác bez toho, aby neprišli o dávky vyplácané podľa osobitných predpisov.
Predkladaný návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, zákonmi a všeobecne záväznými právnymi predpismi, medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná, ako aj s právom Európskej únie.
Návrh zákona nebude mať negatívny dopad na štátny rozpočet ani na rozpočet verejnej správy a na rozpočty samosprávnych krajov a obcí.
Ja by som sa chcela prihlásiť do rozpravy ako prvá.
Vážení kolegovia a kolegyne, ja vás prosím o podporu tohto zákona, pretože som presvedčená, že týmto zákonom podporíme odstrániť jednak nelegálnu prácu a podporíme integrovať dlhodobo nezamestnaných do zamestnania.
Ďakujem za podporu.
Skryt prepis

8.11.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bola výborom určená za spravodajkyňu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 1256. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 1316 z 3. októbra 2022 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade Slovenskej republiky v prvom čítaní.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

8.11.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:40

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, zamestnávanie v poľnohospodárstve a potravinárstve najmä počas sezónnych prác sa stáva čoraz vypuklejším problémom. Z každej strany počúvam podnikateľov v agropotravinárskom sektore, že je čoraz ťažšie nájsť pracovnú silu na zber ovocia, na zber zeleniny a následne aj na jej spracovanie napr. v konzervárni.
Naposledy som si vypočula podnikateľa, majiteľa firmy, ktorý spracúvava koreninovú papriku na výnimočný produkt, produkt s chráneným označením pôvodu Žitavská paprika. Ide o výnimočný produkt zapísaný v európskom registri, s chráneným označením. Podmienkou zachovania jeho zápisu v registri je jeho výroba. A majiteľ spoločnosti síce papriku vyrábať chce, dokonca má dohodnutých aj pestovateľov papriky, ale najväčším problémom preňho je zber tejto papriky a, pretože nemá, nevie nájsť pracovnú silu na vykonanie tejto síce jednoduchej práce, ale teda málo atraktívnej.
Čiže upravili sme Zákonník práce, ktorý umožňuje vykonávať sezónne práce v poľnohospodárstve pri zbere a spracovaní ovocí a zeleniny, ale zárobky nie sú pri takýchto činnostiach vysoké a rozsah 520 hodín, samozrejme, nie je atraktívny, a preto o túto prácu záujem nie je. Ten neprejavujú ani nezamestnaní, pretože akonáhle sa musia preukázať občianskym preukazom, prídu o svoje dávky. Inštitút sezónneho zamestnávania tak zostáva neatraktívny aj pre osoby bez práce. Problém nastáva, keď sa musia oficiálne prihlásiť do systému, čím prídu o podporu v nezamestnanosti, ako aj o iné dávky.
Preto predkladáme tento návrh, ktorý umožňuje v zákone o službách zamestnanosti uchádzačovi o zamestnanie byť v pracovnoprávnom vzťahu na základe dohody o pracovnej činnosti na výkon sezónnej práce a tiež v zákone o pomoci v hmotnej núdzi zakotviť, že sa dávky podľa tejto dohody nepovažujú za príjem podľa citovaného zákona. Uvedené zmeny umožnia osobám bez práce zamestnať sa v oblasti sezónnych prác bez toho, aby prišli o dávky vyplácané podľa osobitných predpisov.
Ešte dodám, že miera nezamestnanosti nízko kvalifikovaných pracovníkov, najmä mladých ľudí a s nízkou kvalifikáciou patrí na Slovensku medzi najvyššie v rámci Európskej únie. Vysoký zostáva aj podiel dlhodobej nezamestnanosti a rozdiel v zamestnanosti medzi osobami s vysokou a nízkou kvalifikáciou je u nás najvyšší v rámci Európskej únie, pričom osoby s nízkou kvalifikáciou čelia najvyššej miere nezamestnanosti v celej Európskej únii, je to 42,9 %. To je údaj z tretieho štvrťroka roku 2021.
Náš návrh zákona preto cieli práve na týchto nezamestnaných, ktorým chceme pomôcť integrovať sa do trhu práce a získať, pomôcť im získať aspoň základné pracovné návyky.
Vopred ďakujem za podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.11.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:40

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Slovenskej národnej rady č. 330/1991 Zb. o pozemkových úpravách, usporiadaní pozemkového vlastníctva, pozemkových úradoch, pozemkovom fonde a pozemkových spoločenstvách v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon o registri trestov, predkladám z dôvodu zavedenia väčšej transparentnosti na tomto úrade, ako aj odbornej zdatnosti predstaviteľov Slovenského pozemkového fondu.
Navrhovaný zákon vytvára podmienky pre zvýšenie odbornosti a kompetentnosti štatutárnych orgánov a členov rady pozemkového fondu najmä stanovením kvalitatívnych, kvalitatívnych kritérií pre zastávanie funkcií člena rady pozemkového fondu, generálneho riaditeľa a námestníka pozemkového fondu. Uvedené je základným predpokladom pre kvalifikované a kvalitné rozhodovanie orgánov pozemkového fondu. Vytvárajú sa tiež nové a transparentné kritériá pre kreovanie orgánov pozemkového fondu. Zároveň sa zákonom sprístupňuje verejnosti činnosť rady pozemkového fondu a umožnením verejná kontrola činnosti rady pozemkového fondu.
Potreba prijatia navrhovanej právnej úpravy vychádza z presvedčenia, že pozemkový fond je významnou inštitúciou, v ktorej správe a vlastníctve je veľké množstvo nehnuteľností Slovenskej republiky a ktorá hospodári s významným rozpočtom. Inventarizácia tohto majetku dodnes nebola vykonaná. Keďže nebol daný súhlas na podriadenie Slovenského pozemkového fondu ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, navrhovanú úpravu považujem za minimalistický krok stransparentnenia procesov na Slovenskom pozemkovom fonde. V súčasnosti prebieha poslanecký prieskum na pozemkovom fonde a prvotné zistenia naznačujú, že nie je správne, že pozemkový fond podlieha prakticky výlučne kontrole Najvyššieho kontrolného úradu.
Predložený návrh zákona má neutrálny vplyv na rozpočet verejnej správy a nemá negatívny vplyv na podnikateľské prostredie. Má pozitívny sociálny vplyv a nemá negatívny vplyv na životné prostredie ani na informatizáciu spoločnosti a je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a ostatnými zákonmi, ako aj s právom Európskej únie.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, týmto vás chcem poprosiť o podporu tohto zákona.
Znenie návrhu som prepracovala v súlade s dohodou s kolegami z poslaneckého klubu OĽANO. A samozrejme, aj v rámci druhého čítania som pripravená na rokovania a môžme diskutovať o tom, či všetky navrhované ustanovenia sú správne, a môžme teda ich, samozrejme, aj ešte upraviť.
Vopred ďakujem za podporu.
Skryt prepis

8.11.2022 o 10:40 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:55

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegovia, kolegyne, dovoľte mi, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku informovať o spravodajskej správe k... Na spravodajskú správu som bola určená Výborom Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, a to k návrhu zákona tlač 1240.
Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona, ktorý spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajkyňu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada uzniesla na tom, že vládny návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady a Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 30 dní a v gestorskom výbore do 32 dní od prerokovania návrhu zákona v Národnej rade v prvom čítaní.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.11.2022 o 10:55 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:55

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, podľa môjho názoru predložený návrh vôbec nerieši (ruch v sále, zaznievanie gongu) kritickú situáciu na Slovenskom pozemkovom fonde a nevenuje sa podstatným stránkam činnosti fondu, ale iba výberu jeho funkcionárov a podľa môjho názoru aj to zle.
Ak si predkladateľka napríklad myslí, že prekážkou pre členstvo v rade fondu je štátnozamestnanecký pomer k Ministerstvu pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky, tak sa veľmi mýli. Ako potom môže byť rezortný minister braný na politickú zodpovednosť za prešľapy na fonde, keď jeho ministerstvo je vylúčené z možnosti mať vo vrcholovom fonde svojho zástupcu?
Ďalší problém vidím pri výpočte vzdelaní, ktoré musí mať osoba, aby sa mohla uchádzať o členstvo v rade fondu. Medzi týmito kritériami je aj poľnohospodárske vzdelanie, ale je to napísané tak, že musí ísť o vzdelanie v oblasti poľnohospodárstva a krajinného inžinierstva, a keďže je to kumulatívne, pretože je tam tá spojka "a", mohli by sa o členstvo v rade fondu uchádzať výlučne absolventi Fakulty záhradníctva a krajinného inžinierstva SPU Nitra alebo obdobnej vysokej školy v zahraničí. Tým by boli z tejto možnosti vylúčení ostatní poľnohospodári, ktorých je drvivá väčšina.
V novele takisto vzniká podozrenie, že ľudia na fonde budú zakonzervovaní, aby svojou neodbornosťou naďalej presadzovali svoje zlé predstavy pri správe z verejného, zverejneného štátneho majetku, ktoré majú zároveň negatívne dopady hlavne na poľnohospodárske podniky. Veď ako inak si možno vysvetliť navrhované prechodné ustanovenie... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.11.2022 o 10:55 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:10

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predseda, so súhlasom troch poslaneckých klubov (SMER – sociálna demokracia, SME RODINA a OĽANO) dovoľujem si požiadať o presunutie návrhu novely Zákonníka práce ohľadom príplatkov za práce v neštandardnom čase na budúcu riadnu schôdzu, decembrovú schôdzu.
Odôvodnenie: Vzhľadom k tomu, že máme naozaj záujem, aby tento návrh prešiel čo najširšou väčšinou, a prebiehajú ďalej rokovania aj s pánom ministrom práce, aj s ďalšími partnermi, tak si dovoľujeme požiadať ešte o čas, aby sme vedeli nastaviť tento návrh zákona tak, aby naozaj mohol, mohol prejsť, aby mohol byť v budúcom roku účinný.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

8.11.2022 o 11:10 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

11:10

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne, pán predseda. Chcel by som týmto spôsobom otvoriť rozpravu, aby bolo možné ešte predložiť pozmeňujúce návrhy, ktoré upresnia tento návrh. Ďakujem.
Skryt prepis

8.11.2022 o 11:10 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:10

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Bol tam podaný pozmeňovák, ktorý sme stiahli, však to bolo kvôli tomu hlasovaniu, a predkladáme nový pozmeňujúci a doplňujúci návrh.
Ide o to, že z dôvodu právnej istoty a jednoznačnosti právnej úpravy sa navrhuje doplnenie prechodného ustanovenia, ktorým sa potvrdí okamžité uplatňovanie novej právnej úpravy konania vo veciach ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy aj v konaniach začatých predo dňom účinnosti novej právnej úpravy, a s ohľadom na predpokladanú dĺžku legislatívneho procesu sa navrhuje čo najskorší možný termín účinnosti zákona.
Takže teraz ho prečítam. Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Lukáša Kyselicu a Milana Vetráka k návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Milana Vetráka, Dominika Drdula, Miloša Svrčeka, Anny Remiášovej a Jána Kerekrétiho na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok v znení neskorších predpisov (tlač 1189).
Návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 162/2015 Z. z. Správny súdny poriadok v znení neskorších predpisov, sa mení a dopĺňa takto:
1. Čl. I sa dopĺňa bodom 9, ktorý znie:
„9. Za § 493c sa vkladá § 493d, ktorý vrátane nadpisu znie:
㤠493d
Prechodné ustanovenie k úpravám účinným dňom vyhlásenia
Na konanie vo veciach ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy začaté predo dňom účinnosti tohto zákona sa použijú predpisy účinné odo dňa účinnosti tohto zákona."."
2. V čl. II sa slová „15. novembra 2022" nahrádzajú slovami „dňom vyhlásenia".
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.11.2022 o 11:10 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video