77. schôdza

15.11.2022 - 1.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

15.11.2022 o 11:31 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 11:31

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, vážený pán predseda vlády, vážení členovia vlády, dovoľte mi, aby som v mene skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky predložil návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Slovenskej republiky pánovi Mikulcovi. Je to už opakovaný pokus poslancov Národnej rady vyvolať hlasovanie o nedôvere tomuto ministrovi. A v tomto aktuálnom prípade je tento pokus spojený s úplným zlyhaním ministra vnútra Romana Mikulca pri nakladaní s nelegálnou migráciou, ktorej je Slovenská republika, nie vo veľkej miere, ale je vystavená.
Mrzí ma, že namiesto toho, aby sme sa na konci roku 2012 pripravovali na oslavu 15. výročia schengenu, musíme dnes konštatovať, že vláda Slovenskej republiky nie je schopná si plniť povinnosti, ktoré vyplývajú zo schengenských zmlúv. Predovšetkým nie je schopná vláda Slovenskej republiky zabezpečovať vnútorné hranice Slovenskej republiky s Maďarskou republikou. Je mi to ľúto preto, lebo viem, a ja predpokladám, že najmä minister zahraničných vecí, ktorý tu sedí, by to potvrdil, aké bolo náročné sa stať členom schengenu.
V roku 2006, potom ako skončila druhá vláda Mikuláša Dzurindu, vláda Slovenskej republiky dostala list z Európskej únie, osobitne z Európskej komisie, ten list stále existuje, v ktorom nám oznámili, že Slovensko nespĺňa kritériá vstupu do schengenu a že nemôžeme preto rátať, že 1. január 2008 je realistický. Vytvorili sme veľký tlak diplomatický, medzinárodný a Slovensku bolo daných k dispozícii deväť mesiacov na nápravu všetkých nedostatkov, ktoré bolo treba odstrániť tak na vonkajšej hranici schengenu, v tomto prípade je to takmer stokilometrová hranica s Ukrajinou, ako aj všetky ďalšie opatrenia, ktoré sa týkali letísk. Jednoducho to, čo očakáva schengenská legislatíva od členského štátu.
Môžem s hrdosťou konštatovať, že sa nám to podarilo. A dokonca v roku 2008 bolo Slovensko vyhlásené za premianta, pokiaľ ide o vstup do schengenského priestoru, ktorý bol potom vyvrcholený 1. januára v roku 2008 rôznymi spomienkovými a súčasne oslavnými podujatiami, najmä odstraňovaním hraničných kontrol na hraniciach s našimi susedmi, s výnimkou, teda ako som povedal, Ukrajiny, pretože to je vonkajšia hranice schengenu. Je preto smutné, že po tomto obrovskom úspechu, že dnes krátko pred koncom roku 2022 musíme hovoriť o brutálnom zlyhaní vlády Slovenskej republiky v schengenskom priestore.
Dámy a páni, očakávam, že dnes budeme počuť od predstaviteľov vlády Slovenskej republiky, že ničomu nerozumieme. To je pomerne tradičná komunikácia vlády, pokiaľ je podrobená konštruktívnej kritike. Mňa doslova prekvapilo a šokovalo vyhlásenie predsedu vlády Slovenskej republiky pána Hegera, že súčasná vláda zvláda migračnú krízu lepšie, ako sme ju my zvládali v roku 2015, kedy bol vrchol tejto krízy a kedy sa denne cez Európu presúvalo viac ako 10-tisíc nelegálnych migrantov. Chcem pripomenúť, že v roku 2015 sme prijímali kroky tak na národnej úrovni, ale predovšetkým na medzinárodnej úrovni. Rád by som spomenul mimoriadne vážnu dohodu, ktorú Európska únia podpísala s Tureckom, ktorá bola veľmi drahá, pretože Európska únia sa zaviazala vyplatiť Turecku 3 mld. eur za to, že Turecko bude zadržiavať a robiť všetko preto, aby vlna migrácie nepokračovala smerom do západnej Európy.
Na národnej úrovni sme robili všetko pre to, aby sme mali chránenú predovšetkým slovensko-maďarskú hranicu, ale boli sme aj solidárni, pretože sme posielali našich policajtov strážiť vonkajšiu hranicu schengenu. Ja sám som navštívil macedónsko-grécku hranicu. Vtedajší minister vnútra Slovenskej republiky Robert Kaliňák rovnako veľmi aktívne pôsobil na všetkých miestach v Európe, kde naši slovenskí policajti pomáhali zvládnuť túto obrovskú migračnú krízu.
Napriek všetkému je treba zdôrazniť to, že najväčší úspech, a to bolo pre nás najpodstatnejšie, sme dosahovali pri ochrane našej vnútornej hranice s Maďarskom. A dnes tvrdiť, že táto vláda lepšie zvláda migračnú krízu, keď sa hovorí o stovkách migrantoch, ako my v čase, keď denne išlo cez Európu desaťtisíc migrantov, je úsmevné. Áno, je pravda, že Slováci nemali možnosť vidieť na Slovensku živého migranta, lebo Robert Kaliňák s jeho policajtami nikoho cez maďarsko-slovenskú hranicu jednoducho nepustil. A to sú výhovorky typu, že sa to nedá a že nemáme ľudí. Dobre viete, že podstatnú časť tejto hranice tvoria vodné toky. Dobre vieme, že ideme o nejaký úsek, zelené hranice na úrovni okolo 6 alebo 7 km medzi Čuňovom a Rajkou. Po technickej stránke bolo veľmi jednoduché zabezpečovať, ak bola, samozrejme, vôľa a ochota týchto 7 km alebo 8 km zelenej hranice medzi Slovenskom a Maďarskom - a to bol aj dôvod, to bol aj dôvod, prečo na Slovensku nikto nikdy nevidel žiadneho nelegálneho živého migranta. Boli dokonca situácie, ktoré boli krízové, keď sme získali informácie, že z Budapešti má byť vyslaný vlak plný nelegálnych migrantov smerom na Slovensko, ale my sme urobili možno opatrenie, ktoré nebolo príliš pekné, zakázali sme tomuto vlaku zastaviť v bratislavskej, na bratislavskej železničnej stanici a pokračoval ďalej až do Českej republiky.
A robili sme aj iné opatrenia, pretože všetci prevádzači a nelegálni migranti vedeli, že keď sa pokúsia prekročiť maďarsko-slovenskú hranicu, budú zadržaní, lebo to boli nelegálni migranti, budú zadržaní. A toto, samozrejme, nelegálni migranti v žiadnom prípade nechceli a dokonca sme mali možnosť vidieť aj veľmi častú komunikáciu esemeskovú alebo iného typu medzi prevádzačmi, ktorí priamo upozorňovali ľudí, ktorí sa snažili prekročiť hranice smerom do Českej republiky a do západného Nemecka, nechoďte cez maďarsko-slovenskú hranicu, tam budete zadržaní a pôjdete do cely policajného zadržania, pretože ste nelegálni migranti. Aj to bol určite preventívny, silný dôvod, pre ktorý sme túto obrovskú vlnu migrácie zvládali.
Do tohto obrovského súboja sme museli zvládať aj súboje, ktoré sa týkali pokusov niektorých veľkých členských štátov Európskej únie zaviesť povinné migračné kvóty. Nechcem o tom hovoriť príliš dlho, len postavím jednoduchú otázku. Čo by dnes urobil predseda vlády pán Heger, keby mal na stole povinné migračné kvóty? Tohoto sa ja veľmi bojím. Bojím sa veľmi toho, aj preto musí dôjsť k výmene vlády, pretože je vysoká pravdepodobnosť zhoršenia migračnej situácie. A je vysoká pravdepodobnosť, že budú opätovné pokusy v rámci Európskej únie zaviesť povinné migračné kvóty pre členské štáty.
My sme mali odvahu a je treba poďakovať aj vtedajšiemu českému premiérovi, aj vtedajšiemu a už aj súčasnému premiérovi Maďarska za to, že sa pridali k tejto blokácii, a hoci sme neboli príliš populárni v Európskej únii kvôli tejto našej tvrdosti, to, že malá členská krajina má právo veta, sme využili a migračné kvóty nikdy neboli zavedené. Mám veľkú obavu, že súčasná štátna, štátna reprezentácia vedená prezidentkou Slovenskej republiky, predsedom vlády Slovenskej republiky a ministrami tejto vlády by konala inak a že by súhlasila s povinnými migračnými kvótami. A ja chcem len veriť, že budú mať toľko šťastia, že nebudú tejto skúške vystavení, pretože by cez túto skúšku určite neprešli.
Dnes tak porovnávame migračnú krízu z roku 2015, kedy sme mali vrchol tejto krízy, išlo o august 2015, nie sme vystavení takémuto náporu. A nerád by som dnes počul od predsedu vlády alebo niekoho iného, že my tomu nerozumieme, že my nevieme, o čom hovoríme. Tak teda, dámy a páni, my veľmi dobre vieme, o čom hovoríme a čo sme všetko zažili v roku 2015 a čo sme predovšetkým všetko urobili.
A, prosím, neurážajte Slovensko, inteligentných ľudí, tvrdeniami, že vy lepšie zvládate migračnú krízu, ako bola zvládnutá v roku 2015. Na jednej strane nie sme vystavení takému náporu, ako bolo Slovensko vystavené v roku 2015, ale sme vystavení medzinárodnej hanbe a poníženiu vďaka neschopnosti ministra vnútra Romana Mikulca a prezidenta Policajného zboru Štefana Hamrana. Hovoriť v tejto situácii o migračnom úrade je zbytočné, pretože dali ste capa záhradníkom.
Vážené dámy a páni, posadiť na čelo migračného úradu bývalého výkonného riaditeľa Nadácie otvorenej spoločnosti, to chce veľkú mieru predstavivosti. Dobre vieme, aký vzťah k nelegálnej migrácii má zakladateľ tejto nadácie v zahraničí. Čo teda môžeme očakávať? Neschopný minister vnútra, ktorý je pod obrovským tlakom, pobehujúci prezident Policajného zboru, migračný úrad, ktorý je nastavený mentálne a filozoficky úplne inak, pokiaľ ide o migráciu. Aké výsledky sa dajú očakávať od predstaviteľov výkonnej moci, ak sú takto nastavení?
Nikdy od vstupu, dámy a páni, Slovenskej republiky do schengenu sa nám nestalo, aby nám susedná krajina alebo krajiny zaviedli jednostranné hraničné kontroly pre neschopnosť našej vlády a predovšetkým ministerstva vnútra a ministra vnútra Romana Mikulca zvládnuť súčasné migračné toky, ktoré ani zďaleka nie sú také veľké, ako boli, ako som už uviedol, v roku 2015.
Kto prechádza cez česko-slovenské hraničné prechody, musí potvrdiť, že tieto jednostranné hraničné kontroly sú veľmi dôsledné. Ja som sám prešiel cez slovensko-české hranice za posledný mesiac asi štyrikrát a čakal som v rade, ktorý bol niekedy aj polhodinový, a bola to dôsledná kontrola. Dôsledná kontrola počtu ľudí v aute, otvorenie batožinového priestoru, jednoducho tak, ako to má byť, plus dôsledná kontrola zelenej hranice, ktorá je tvorená alebo ktorá existuje medzi Českou republikou a Slovenskou republikou.
Rovnako, ja teraz nechcem robiť žiadneho sudcu, sa domnievame, že Česká republika koná v súlade s medzinárodnými zmluvami a v súlade s týmito zmluvami nelegálnych migrantov vracia späť na územie Slovenskej republiky. Áno, môžeme vidieť nejaké zlyhania. Nemôže sa stať, že príde české policajné auto a prekročí česko-slovenskú hranicu, príde na územie Slovenska a tam niekde vypustí migrantov. Ale pravda je taká, že ak Česká republika prostredníctvom svojich orgánov zadrží nelegálneho migranta, ktorý sa pokúša prekročiť slovensko-českú hranicu, podľa príslušných medzinárodných zmlúv má právo vrátiť tohto nelegálneho migranta naspäť na územie, odkadiaľ prišiel.
A, prosím, nevyhovárajme sa teraz, že Maďarsko nechce od nás brať späť nelegálnych migrantov, ale veď ich nikto nechytá na tých hraniciach. Prečo by malo Maďarsko od nás brať migrantov, keď sa nám potulujú po stanovom mestečku v Kútoch alebo pri Holíči a sú vzdialení, ja neviem, koľko kilometrov od maďarskej hranice? Na toto sa už nevzťahujú žiadne medzinárodné predpisy, čiže je to len planá výhovorka vlády a ministra vnútra, aby nemusel si plniť povinnosti, ktoré sa od neho pri ochrane štátnej hranice, spoločnej hranice s Maďarskou republikou, chránil.
Je doslova šokujúce, ako niekedy reaguje prezident Policajného zboru, ktorý ešte predtým, ako bol prípad ojedinelý prekročenia hraníc dodávkou českej polície vyhlasoval, že česká polícia tým, že si plní povinnosti z príslušných medzinárodných zmlúv, pácha zločin nelegálneho prevádzačstva. To je urážka. Urážka nášho bezprostredného suseda, s ktorým máme najlepšie vzťahy. A takejto urážky sa môže dopustiť len hlúpy človek. Prepáčte za tento expresívny výraz.
Dámy sa páni, ako sa stalo, že nelegálni migranti s takou ľahkosťou prichádzajú do Kútov, Holíča a ďalších slovenských pohraničných miest, kde sa pokúšajú nelegálne prekročiť našu štátnu hranicu do Českej republiky? Nuž, tá odpoveď je jednoduchá, ja som ju naznačil už v úvode môjho vystúpenia. No preto, lebo minister vnútra, prezident Policajného zboru, ale aj šéf migračného úradu zlyhali. Sú neschopní a jediné, čo vedia, sa vyhovárajú. Teraz už je neskoro chodiť po Európe, ukazovať sa, organizovať tlačové konferencie, míňať peniaze daňových poplatníkov za letecký benzín. To je úplne zbytočné, je to neskoro, pretože mlieko je rozliate, a fakt je ten, že my na Slovensku máme dnes nelegálnych migrantov, a ak nepristúpime k dôslednej ochrane maďarsko-slovenskej hranice, tento počet bude prudko stúpať. A potom naozaj môžeme mať veľmi vážny problém.
Nechcem zneužívať vyhlásenia a výpovede niektorých nelegálnych migrantov, ktorí sa voľne pohybujú po Kútoch alebo v iných pohraničných mestách. Výpoveď jedného z nich, ktorý tvrdil, že je Sýrčan, ale ani Boh nevie, kto je, o tom ešte budem hovoriť, bola veľmi jasná. Povedal, že hranica je „very, very open“ a že to vedia všetci prevádzači. A že všetci hovoria tým migrantom: „Choďte tadiaľ, tá hranica je very, very open.“ Možno by bolo dobré, keby sme od teraz volali ministra vnútra „very, very open“. To je asi najlepšia známka toho, ako sa správa, čo urobil za posledné týždne v tejto vážnej kríze. Títo migranti, nelegálni migranti, pripomínam ešte raz, vedia, že ich nikto nezastaví v nelegálnej migrácií, a tak sa kľudne presunú napr. do Kútov, kde sa opakovane pokúšajú prekročiť hranice do Českej republiky, keď sa im to nepodarí a sú zadržaní českou políciou alebo armádou, lebo vieme, že česká strana nasadila už aj armádu, a sú vrátení na územie Slovenskej republiky, tak sa idú najesť do stanového tábora, dobijú si telefóny a opäť sa na inom mieste pokúsia nelegálne prekročiť štátne hranice medzi Slovenskou republikou a Českou republikou.
Za tieto situácie, dámy a páni, a môže chodiť predseda vlády Heger do Čiech, koľko len chce, pokiaľ bude stáť stanový tábor v Kútoch, pokiaľ bude otvorená hranica medzi Maďarskom a Slovenskom bez akejkoľvek kontroly, pokiaľ bude Česká republika vidieť, že nerobíme nič na ochranu slovensko-maďarskej štátnej hranice, nikdy nepristúpi v krátkom čase k zrušeniu hraničných kontrol. Neurobí to, lebo keby to urobili za situácie, že my nechránime slovensko-maďarskú hranicu, a otvorili by hranice so Slovenskou republikou, tak by im Nemci zatvorili štátne hranice. A kladiem si otázku celkom logickú, prečo by si vytvárali Česi podmienky na dlhé rady čakajúcich áut na hraniciach s Nemeckom, veď slovenská vláda to všetko zoberie na seba len preto, lebo nie je schopná.
Dámy a páni, namiesto toho, aby nelegálni migranti boli zadržaní, lebo sú nelegálni a nežiadajú o azyl, dáva sa im povolenie na tzv. tolerovaný pobyt do odstránenia prekážok, pre ktoré nemôžu byť doma. To žartujeme? To akože budeme čakať na koniec vojny v Sýrii? A povieme, že on má tolerovaný pobyt dovtedy, pokiaľ neuplynie alebo nezanikne nejaká prekážka, kvôli ktorej odišiel z územia krajiny, hoci nevieme, odkadiaľ títo ľudia reálne sú. Ja neviem, kedy Sýria a ďalšie štáty, odkadiaľ títo ľudia idú, budú bezpečné krajiny.
Znovu to pripomeňme slovenskej verejnosti, nelegálny migrant je nelegálny migrant. Keď prekročí hranicu Slovenskej republiky, buď musí požiadať o azyl, keď nepožiada o azyl alebo inú ochranu, tak je nelegálny migrant a musí byť zadržaný a musí byť vrátený na územie krajiny, odkadiaľ prišiel, teda susednej, alebo vrátený do pôvodu, odkadiaľ prišiel, pokiaľ vieme, odkadiaľ tento človek reálne aj je.
Pán minister vnútra, vy ani netušíte, kto sú tí ľudia, vám garantujem, ktorí sú v tábore v Kútoch alebo ktorí sa pohybujú po území Slovenskej republiky. Naša skúsenosť v roku 2015 bola, pán minister, že 90 % tých nelegálnych migrantov nebolo zo Sýrie. Boli to všetky možné krajiny.
Viete, keď prechádza Ukrajinec cez hranicu na Slovensko, tak má pas a vieme si ho vylustrovať, vieme pozisťovať základné informácie. Čo vieme o týchto ľuďoch, ktorí prichádzajú na územie Slovenska? Že sú hlavne mladí, že sú to muži a že nemajú pasy. A majú len mobily, nič iné. Ale neviete, kto to je a čo to je. Nepoznáte, či nie je členom, či nie je napojený aj na nejakú teroristickú skupinu. Neviete, akú má kriminálnu históriu. Neviete, na koho je napojený, a ani netušíte, odkadiaľ ten človek pochádza, či je reálne zo Sýrie, kde je vojnový konflikt, alebo či náhodou nepochádza z Maroka, alebo z iných krajín, na čo, pochopiteľne, nemá právo, aby potom nelegálne vstupoval na územie Európskej únie.
My vnímame, pán minister, že svojou neschopnosťou ste spôsobili obrovské bezpečnostné riziko pre Slovenskú republiku. Je to nielen medzinárodná blamáž, je to nielen prejav neschopnosti. Nakoniec, nad tým sme si mohli poplakať a nechať to tak, ale vy tým, že ste nechali voľne prísť na územie Slovenskej republiky ľudí, o ktorých nič nevieme, odkadiaľ sú, kto sú, čo sú a čo chcú, okrem jedinej veci, prekročiť hranice do Českej republiky, tak si myslím, že bezpečnostné riziko, ktoré je vytvorené takouto situáciou, je obrovské. A toto je asi ten hlavný dôvod, pán minister, prečo musíte odísť z funkcie ministra vnútra.
Pokiaľ ide o migrantov, ktorí prídu na územie Slovenskej republiky a navštevujú tento stanový tábor v Kútoch, dá sa v krátkosti povedať, že naša podarená vláda im posiela akúsi pozvánku, že dôjdite sem, tu sa môžete vyspať, najesť, dobiť si baterky a potom môžete ísť ďalej. Jednoducho dôjdite, vážení nelegálni migranti, je jedno, odkadiaľ ste, na Slovensko, postaráme sa tu o vás a potom môžete z Kútov ako zo základného horolezeckého tábora robiť toľko pokusov o zdolanie Nanga Parbatu, teda nelegálny prechod do Českej republiky, koľko len chcete. To je šialené. To je šokujúce, čo ste tu v tejto krajine, pán minister, spôsobili.
Roman Mikulec spôsobil, ako som už povedal, Slovensku nielen medzinárodnú blamáž pri príležitosti 15. výročia vstupu Slovenskej republiky do schengenu. Je to neschopný minister. Nebudem dnes rozoberať všetky jeho avantúry, ako jeho rodina zarábala a zarába na všetkom možnom. Nebudem dnes spomínať ani to, ako riadi všetky procesy zneužívania trestného práva na boj s opozíciou. Jednoducho je to neschopný minister, ktorý ešte aj ohrozuje túto krajinu, pretože vytvára obrovské bezpečnostné riziko. Nechráni hranice s Maďarskom. Nezadržiava tam nelegálnych migrantov a nevracia ich Maďarsku. A, samozrejme, vystavuje Slovensko zbytočnému riziku konfliktu migrantov s našimi občanmi, ku ktorému môže kedykoľvek prísť.
Viete, my teraz možno pozeráme na to s takým kľudom, že nič sa nedeje, ale dá sa očakávať, že nával migrantov nelegálnych bude väčší a bude stúpať aj nervozita ľudí, ktorí bývajú v tejto časti Slovenskej republiky. By som sa vôbec nečudoval, že dôjde k nejakej tragédii. Som zvedavý, čo potom budete hovoriť. Samozrejme, budete tvrdiť, že na vine je SMER - sociálna demokracia, keď sa stane niečo a niekto niekomu ublíži v tejto lokalite Slovenskej republiky.
To, že vystavil Roman Mikulec a jeho nepodarení kolegovia Slovákov a Slovenky ponižujúcemu čakaniu na českých hraniciach, jednoducho to už je iba dodatok k tomu, že urobil zo Slovenskej republiky menejcenný členský štát Európskej únie. Po tom všetkom, čo sme o Romanovi Mikulcovi povedali pri iných odvolávaniach, toto je už len taká čerešnička na torte, ale taká veľká ako cukrová repa.
Roman Mikulec musí byť odvolaný, prosím vás, poslanci vládnej koalície, sami to tu hovoríte po chodbách, že už sa za neho hanbíte, tak to poďte vyriešiť. Alebo, pán minister, nevystavujte vašich poslancov takémuto tlaku a urobte to sám. Jednoducho váš odchod z pozície ministra vnútra je nieže želaný, že bude dobrou správou pre Slovensko, ale je potrebný. Potrebný, lebo funkciu zjavne nezvládate.
Preto v mene skupiny poslancov Národnej rady navrhujem, aby Národná rada Slovenskej republiky po tom, čo prebehne rozprava, vyslovila Romanovi Mikulcovi, členovi vlády Slovenskej republiky, ktorý je poverením riadením ministerstva vnútra, nedôveru.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.11.2022 o 11:31 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:01

Igor Hus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som vám predniesol informáciu o výsledku prerokovania návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky (tlač 1293).
Predseda Národnej rady svojím rozhodnutím č. 1349 z 8. novembra pridelil návrh (tlač 1293) na prerokovanie výboru pre obranu a bezpečnosť. Predseda Národnej rady zároveň určil, aby výbor pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor pripravil na schôdzu Národnej rady správu o výsledku prerokovania uvedeného návrhu.
Predložený návrh výbor pre obranu a bezpečnosť prerokoval 10. novembra 2022 na svojej 89. schôdzi výboru a neprijal platné uznesenie z dôvodu, že predložený návrh uznesenia nezískal potrebný súhlas poslancov.
Návrh správy o výsledku prerokovania návrhu (tlač 1293a) prerokoval výbor pre obranu a bezpečnosť na 89. schôdzi 10. novembra 2022. Správa výboru nebola schválená, keďže návrh správy nezískal súhlas potrebnej väčšiny členov výboru.
Predseda výboru pre obranu a bezpečnosť (ruch v sále a zaznievanie gongu) v súlade s rokovacím poriadkom poveril Igora Husa, aby na schôdzi Národnej rady informoval o výsledku prerokovania návrhu (tlač 1293), a poslancov Marcela Mihálika, Lukáša Kyselicu a Annu Andrejuvovú, aby tiež plnili úlohu spravodajcov.
Ďakujem, skončil som, otvorte rozpravu, prosím.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.11.2022 o 12:01 hod.

Mgr.

Igor Hus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:01

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som predniesol stanovisko vlády k návrhu skupiny poslancov na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením ministerstva vnútra, vláda Slovenskej republiky považuje za politicky motivovaný, podložený nepravdivými a zavádzajúcimi informáciami, so snahou o diskreditáciu ministerstva vnútra.
Minister vnútra Roman Mikulec, svojou funkciou vy... svoju funkciu vykonáva a z nej vyplývajúce úlohy plní profesionálne a odborne so zreteľom na občana. Úlohy ním riadeného rezortu sú postavené najmä na ochrane ústavného zriadenia, verejného poriadku, majetku a bezpečnosti vrátane ochrany štátnych hraníc. Tieto hodnoty sú optikou, na ktoré Roman Mikulec prihliada pri riadení rezortu vnútra a pri jeho rozhodovaní vo veciach patriacich do jeho kompetencie.
Vláda Slovenskej republiky sa razantne ohradzuje a odmieta všetky tvrdenia poslanca Fica a ďalších opozičných poslancov podpísaných na v poradí už ôsmom návrhu na vyslovenie nedôvery a odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca. Tvrdenia predkladateľov, ktorí ho opäť cielene a manipulatívne obviňujú zo zlyhania, považuje za ďalší politicky motivovaný útok.
Tentoraz hrubo a necitlivo zneužili problematiku nelegálnej sekundárnej migrácie. Rezort vnútra a rovnako tak minister vnútra od začiatku túto problematiku aktívne a kontinuálne vysvetľujú a zároveň sa starajú o základné potreby nelegálnych migrantov v našej krajine. Ak by opozícia uvedenú problematiku cielene a s účelom vyťaženia lacného politického kapitálu nemanipulovala, pochopila by, že súčasná prítomnosť nelegálnych migrantov na území Slovenskej republiky je priamym dôsledkom zavedenia hraničných kontrol Česka voči Slovensku na spoločnej vnútornej hranici schengenu. Tento krok urobila česká strana protiprávne, v rozpore aj s európskymi právnymi rámcami a schengenským kódexom. Urobila tak napriek svojmu sľubu a výslovnej dohode z predchádzajúcich rokovaní, že sa tak nestane, resp. že to môže byť a bude až jej posledný krok.
Ministerstvo vnútra intenzívne komunikuje a koordinuje svoje kroky s Ministerstvom zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky. Rovnako aktívne a pravidelne informuje vládu Slovenskej republiky, ktorá všetky doterajšie kroky rezortu vnútra podporuje a stojí si za nimi. To isté platí aj vo vzťahu k informovanosti Európskej komisie v tejto oblasti.
Vláda Slovenskej republiky považuje za dôležité zdôrazniť, že sa prostredníctvom ministerstva vnútra stavia k riešeniu tejto problematiky tak, aby rešpektovala všetky svoje medzinárodné záväzky, chovala sa ako rovnocenný člen a partner Európskej únie, dodržujúc všetky smernice a právne predpisy, neopomínajúc princípy humanity.
Z uvedených dôvodov nevidí vláda Slovenskej republiky žiadny relevantný dôvod na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra Romanovi Mikulcovi, plne ho podporuje a zámer predkladateľov na jeho odvolanie nepovažuje za dôvodný, ale iba smutne opakovaný hysterický pokus o odpútanie pozornosti od škandálov a káuz predošlých vlád, ktorých bola strana SMER - SD súčasťou.
S poukazom na uvedené skutočnosti vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Romanovi Mikulcovi, poverenému riadením Ministerstva vnútra Slovenskej republiky.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.11.2022 o 12:01 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:01

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. Vážení, vážení, vážení, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte, aby som sa vyjadril k tým veciam, ktoré tu odzneli od pána Fica.
Na úvod mi dovoľte sa ospravedlniť vzhľadom na to, že už teraz som mal byť na konferencii v Rumunsku - Salzburské fórum - práve k téme migrácie, tak ak dovolíte, po uvedení môjho, mojej reči sa potom vzdialim.
Pán Fico, vy ste, samozrejme, tu vo svojej reči povedali strašne veľa lží a neprávd, a ja rozumiem tomu, že ste aj na to upozornili, že budeme asi reagovať týmto spôsobom. Ale dovoľte, ja, ja, ja nepôjdem na vašu úroveň. Neskĺznem k obviňovaniu a nejakému bezbrehému manipulovaniu, ale poďme, poďme k faktom. Ja rozumiem aj tomu, že využijete každú jednu príležitosť na to, aby ste odvolali ministra vnútra, a práve preto, aby ste odpútali pozornosť, a práve preto, aby všetky tie škandály, ktoré vychádzajú na povrch, ohľadom vašich ľudí, ohľadom systému, ktorý ste tu vytvárali 12 rokov, aby, samozrejme, toto bolo nejakým spôsobom zdehonestované, a aby ste to prekryli. Ja myslím, že tie veci, ktoré postupne vyplávavajú na povrch, o taškách plných peňazí nájdených u vašich ľudí a podobné veci postupne ľudia vidia a budú vidieť aj do budúcna.
A toto, čo sa snažíte urobiť, je len chabou zámienkou na prekrytie týchto vašich zlyhaní za 12 rokov, rovnako ako chabou zámienkou na prekrytie toho, čo ste sa snažili dvanásť rokov pomáhať občanom Slovenskej republiky, akože pomáhať občanom, a nedali ste ani zďaleka toľko, čo im táto vláda dala za dva roky, za dva a pol roka pôsobenia, desaťnásobne viac, ako ste to urobili vy, napriek tomu, že ste mali rozpočet, napriek tomu, že ste nemali infláciu, nemali ste krízy, nemali ste absolútne nič na starosti, ale, samozrejme, rozumiem tomu, pretože mali ste na starosti samých seba a vynášať tašky plné peňazí niekde do Dubaja a ďalej. Tak to zabralo určite veľa, veľa času. (Reakcie z pléna.)
Samozrejme, že (ruch v sále a zaznievanie gongu), samozrejme, že ste nemali ani takú krízu, a o ktorej ste tu teraz hovorili, teda čo sa týka migrácie, a ktorú teraz sa snažíte zneužívať práve preto, aby ste prekryli tie svoje zlyhania. Ale tak ako som sľúbil, poďme k faktom.
Keď hovoríte o 15. výročí schengenu, áno, samozrejme, veď poďme ho osláviť a to je to, čo my hovoríme stále, schengen je, myslím, jedna z najlepších vecí, ktorá sa dosiahla v rámci Európskej únie. A aj občania Slovenskej republiky si na ňu, na, na schengen zvykli. Schengen je o voľnom pohybe ľudí a tovaru a myslím si, že každý, každému to vyhovuje, ale, samozrejme, keď sa vám to nehodí, tak zrazu schengen treba nejakým spôsobom zdehonestovať, a vy hovoríte o tom, že nie sme schopní chrániť hranice s Maďarskom.
Pán poslanec Fico, schengen je o tom, že my nemáme chrániť hranice, vnútorné, medzi jednotlivými členskými štátmi, a ak dovolíte (reakcie z pléna), ak dovolíte, ja vám... (Reakcie z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, poprosím vás.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.11.2022 o 12:01 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:16

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

10.

A ak dovolíte, tak ja vám len odcitujem nariadenie Európskeho parlamentu a Rady z 9. marca 2016, Kódex schengenských hraníc, ktorý uvádza, že: „Kontrola hraníc je nielen v záujme členského štátu na vonkajších hraniciach, ktoré sa vykonáva, ale všetkých členských štátov, ktoré zrušili kontrolu hraníc na svojich vnútorných hraniciach.“ Zrušili kontrolu. To znamená, keď vy hovoríte o tom, že my nie sme schopní chrániť hranicu s Maďarskom, Maďarsko je členská krajina Európskej únie, my nemáme kontroly medzi Maďarskom a Slovenskom.

Kontrola, pokračujem v citácii: „Kontrola hraníc by mala pomáhať v boji proti nelegálnemu prisťahovalectvu a obchodovaniu s ľuďmi a zabrániť akémukoľvek ohrozeniu vnútornej bezpečnosti, verejného poriadku, verejného zdravia a medzinárodných vzťahov členských štátov. Akékoľvek rozhodnutie o obnovení takejto kontroly by sa malo prijať v súlade so spoločne dohodnutými kritériami a mal by sa náležite oznámiť Komisii alebo by ho mala odporučiť inštitúcia Únie. V každom prípade by obnovenie kontroly vnútorných hraníc malo ostať výnimočným opatrením a malo by sa uskutočňovať len ako posledná možnosť. Obnovenie kontroly vnútorných hraníc môže byť výnimočne nevyhnutné v prípade závažného ohrozenia verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti v nadväznosti na teroristické činy alebo hrozby, ako aj hrozby, ktoré predstavuje organizovaná trestná činnosť.“

A čo je najdôležitejšie v rámci tohto nariadenia, a to naozaj prečítam vcelku: „Migrácia a prekročenie vonkajších hraníc veľkým počtom štátnych príslušníkov tretej krajiny by samy osebe nemali považovať sa za ohrozenie verejného poriadku alebo vnútornej bezpečnosti.“ A teda nemal by to byť dôvod na zavedenie vnútorných kontrol.

Pán Fico, teda pokiaľ vy hovoríte, že my si nevážime schengen a že brutálne sme zlyhali, no práve naopak, my si ctíme schengen, my si ctíme všetky nariadenia, ktoré schengen, zo schengenského kódexu vyplývajú, aj nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, a práve preto hovoríme, že ak chceme migráciu zvládať, tak ju musíme zvládať na vonkajších hraniciach, a nie zavádzať kontroly na vnútorných hraniciach medzi členskými štátmi Európskej únie.

Vy hovoríte o tom, ako ste zvládali migráciu v roku 2005... 2015, pardon, kedy ste prijímali rôzne opatrenia na národnej aj medzinárodnej úrovni. No veď poďme si povedať teda, aká bola tá migrácia v roku 2015, keď žiadna z migračných trás neviedla cez Slovenskú republiku, keď, samozrejme, Nemecko bralo všetkých migrantov a mali, máte pravdu, boli vypravované vlaky z Budapešti, ktoré išli priamo do Nemecka, a na Slovensku práve preto nemuseli občania Slovenskej republiky vidieť žiadneho migranta, pretože všetci išli cez iné krajiny smerom do Nemecka a Nemecko bralo všetkých migrantov.

Ale ak dovolíte, trochu štatistiky. V roku 2015 boli čísla 779, v roku 2016: 301, dnes v roku 2022 sú tie čísla 5 761. Tak, prosím vás pekne, o čom vy hovoríte, že vy ste mali oveľa väčšiu krízu ako, ako je teraz? No tie počty hovoria samé za seba, pán Fico, čiže opäť len zavádzate ľudí, opäť len klamete a hovoríte nepravdy.

Hovoríte, že neprešiel nikto cez hranicu, slovensko-maďarskú, lebo všetci prevádzači boli zadržiavaní. No je rozdiel, pán Fico, medzi prevádzačom a medzi nelegálnym migrantom a ja vás môžem uistiť, že aj v súčasnej dobe všetci nelegálni prevádzači, ktorí boli zadržaní, tak boli aj väzobne stíhaní a sú väzobne stíhaní. A bolo ich tento rok zadržaných vyše dvesto.

Hovorili ste takisto o nejakých povinných migračných kvótach, ktoré ste vy odmietli, a teraz ste spomínali, že ak by sme pred takúto skúšku boli postavení my, tak by sme v nej neobstáli. No ja vás môžem uistiť, pán poslanec Fico, že od nástupu tejto vlády stále je témou, že nelegálne, resp. kvóty nie sú pre nás téma, je to červená čiara. V týchto skúškach obstávame stále rovnako, ako ste ich obstávali my, pre Slovenskú republiku nie je témou povinné kvóty a každý jedno, každé jedno vystúpenie na rade ministrov alebo na medzinárodnom fóre toto opakujeme. Odmietame povinné kvóty a to zdôrazňujem. Odmietame povinné kvóty, na druhú stranu snažíme sa v rámci Európskej únie a s jednotlivými členskými štátmi riešiť nelegálnu migráciu, ktorá, áno, je zvýšená niekoľkonásobne. Vy ste spomenuli dohodu medzi Tureckom v tých rokoch. No áno, bohužiaľ, Turecko dnes púšťa týchto migrantov zo svojho územia v oveľa väčších počtoch, a práve preto hovoríme, a konzistentne už od začiatku, že jediným receptom, ako zabrániť tým tokom po západobalkánskej trase aj smerom na Slovensko, aj smerom do Českej republiky, aj smerom do Maďarska, je chrániť vonkajšiu hranicu práve na maďarsko-srbskej hranici.

Povedali ste, aby sme neurážali Slovensko a inteligentných ľudí, ale neviem, prečo ich urážate vy, pán Fico, práve týmito svojimi lžami a svojimi, svojimi klamstvami, pretože nie sme vystavení žiadnej medzinárodnej hanbe, práve naopak. A hovoria o tom nielen niektoré alebo ďalšie členské štáty Európskej únie, ale aj samotná Komisia, Európska komisia, ktorá aj na základe odporúčania Slovenskej republiky prijala do svojich, do svojho programu rokovania o tom, aby boli napríklad vízová politika Srbska zosúladená s Európskou úniou.

Na základe odporúčania Slovenskej republiky Európska komisia vyzvala ostatné členské štáty k tomu, aby zosúladili svoju národnú legislatívu vo vzťahu k postihom k prevádzačom, pretože na Slovensku prevádzači sú postihovaní podľa Trestného poriadku a sú väčšinou väzobne stíhaní. Nie je tomu tak v iných krajinách. Nie je tomu tak napríklad ani v Českej republike, kde aj po minulotýždňovom rokovaní na úrovni premiérov a ministrov vnútra Česká republika prisľúbila a už pracuje na legislatívnej zmene, tak aby mohli rovnakým spôsobom postihovať prevádzačov.

Takže nie, nemáte pravdu, pán Fico, že prevádzači si povedia, že choďte cez Slovensko, migranti, lebo tam je otvorená, otvorená náruč, a privítajú vás a nič sa vám nestane, práve naopak, prevádzači veľmi dobre vedeli, že potrebujú sa dostať čo najskôr do Českej republiky, pretože tam je trestný poriadok oveľa zhovievavejší oproti slovenskej právnej úprave.

Nebudem tu nejakým spôsobom sa snažiť vyvrátiť vaše reči a urážky na riaditeľa migračného úradu, ktorého ste nazvali, že je z capa záhradník. Myslím si, že tento človek si nezaslúži takéto urážky od vás. Je to človek, ktorý, áno, je uznávaný aj mimovládnymi, neziskovými organizáciami, a pri zvládaní migrácie, pri zvládaní aj krízy odídeneckej z Ukrajiny tieto organizácie výrazným spôsobom pomáhajú štátu a ja im za to aj touto cestou chcem poďakovať. Máme dnes podpísané memorandum s mnohými z nich. Máme podpísané dohody o tom, akým spôsobom štát s nimi môže spolupracovať. Toto ste vy nikdy neurobili. Takéto dohody ani memorandá ste vy nikdy nemali uzatvorené. A tento človek sa výraznou mierou zapríčinil za to, aby sme sa posunuli aj v tejto oblasti dopredu. Takže myslím si, že zrovna od vás, pán Fico, si nezaslúži takéto urážky.
A to už vôbec si nezaslúži ani policajný prezident, ktorý rokuje aj na svojej úrovni a zabezpečuje ochranu majetku občanov, zdravia občanov a všetky veci s tým súvisiace v súlade so všetkými právnymi predpismi platnými nielen na území Slovenskej republiky, aj v rámci Európskej únie.

Hovoríte, že nikdy sa nestalo, aby nám susedné krajiny zaviedli vnútorné kontroly. No veď áno, nemali, nebol dôvod na to, aby to urobili, a my od začiatku hovoríme, že aj Česká republika tým, že zaviedla vnútorné kontroly, porušila schengenský kódex. My sme s nimi o tom hovorili, pán poslanec Fico, aj samotná Česká republika uznala a povedala, že toto je dočasné riešenie v súlade s inými riešeniami, ktoré prijímame my na svojom území, ktoré prijíma Maďarská republika, tak aby, samozrejme, všetci spoločne sme ten migračný tlak zastavili, resp. obmedzili. A uznala aj Česká republika, že toto zavedenie vnútorných kontrol postupne bude znižovať, intenzitu znižovať a, samozrejme, to bude smerovať všetky opatrenia, aj tie, ktoré boli dohodnuté, na minulotýždňovom stretnutí, budú smerovať k tomu, aby tieto kontroly boli zrušené.

To je len k tomu, čo ste spomínali, že Česká republika podľa vás koná v súlade s medzinárodnými zmluvami, tak ako som vám odcitoval aj na úvod, schengenský kódex, môžem to zopakovať, ale bola by to strata času, schengenský kódex jasne, kódex jasne hovorí, že zvýšené toky migrácie nie sú dôvodom na zavedenie vnútorných kontrol medzi jednotlivými krajinami.

Čo sa týka navracovania alebo vrátenia (rečník si odkašľal), prepáčte, migrantov a možností, ktoré aj Slovenská republika v tomto zmysle má, a nielen Slovenská, ale aj Česká republika, takisto platí návratová smernica Európskej únie, ktorá jasne hovorí, a je to aj nariadenie Európskeho parlamentu, ktoré jasne hovoria o tom, že, a znova budem citovať, ak dovolíte, uznesenie Európskej parlamentu z 11. marca 2021 o sýrskom konflikte: „Bod 39 pripomína všetkých členským štátom, že Sýria nie je bezpečnou krajinou, do ktorej sa možno vrátiť. Domnieva sa, že v súlade s proklamovaným stanoviskom Európskej únie by každý návrat mal byť bezpečný, dobrovoľný, dôstojný a informovaný. Vyzýva všetky členské štáty Európskej únie, aby neprijímali zmeny vnútroštátnych politík, v dôsledku ktorých už určité kategórie Sýrčanov nebudú chránené, a aby tento trend zvrátili, ak už takéto politiky uplatňujú naliehavo vyzýva Libanon, Turecko a všetky krajiny v regióne, aby pozastavili deportácie Sýrčanov späť do Sýrie, ktoré sa konajú proti ich vôli.“

Toto je citácia, pán Fico, uznesenia Európskeho parlamentu. Čiže vy ak teraz tvrdíte, že všetkých by sme mali zadržať a vrátiť, tak vyzývate na to, aby sme porušovali tieto uznesenia, aby sme porušovali nariadenia Európskeho parlamentu a medzinárodné právo.

Podľa návratovej smernice občania Sýrie, teda nelegálni migranti, ktorí sú zo Sýrie alebo Afganistanu, sú nenavrátiteľní. A preto my aj tvrdíme, že readmisie, ktoré sú uplatňované, nemajú efekt, pretože aj v readmisných dohodách sa hovorí konkrétne, že ak je uplatnená readmisia, tá krajina, do ktorej je migrant vrátený, musí byť schopná návratu tejto osoby do krajiny pôvodu alebo do krajín tranzitu. V tomto prípade Slovenská republika, bohužiaľ, nie je schopná vrátiť migrantov do Sýrie práve preto, čo som vám čítal, pretože sú neni... nie navrátiteľní.

A práve z tohto dôvodu my hovoríme, že jediným receptom na to, aby sme zabránili vôbec nelegálnym migrantom vkročiť do Európskej únie, kde už potom nastáva problém medzi jednotlivými krajinami, je ochrániť vonkajšiu hranicu schengenu, a práve preto sme vyslali aj príslušníkov Policajného zboru na maďarsko-srbskú hranicu, práve preto rokujeme aj s ďalšími krajinami a dohodli sme sa aj s Českou republikou, že budeme tlačiť aj na ostatné krajiny, tak aby sa pridali k tomuto, pretože to je vec všetkých členských štátov, aby zabezpečili vonkajšiu hranicu, a aj tých...
ktorí vonkajšiu hranicu so schengenom nemajú, práve preto prijímame všetky tie opatrenia, o ktorých teraz vy, samozrejme, ich spochybňujete, a hovoríte, že my kvôli nim zlyhávame.
Čo sa týka prevádzačstva a toho, že ste povedali, že prezident Policajného zboru urazil Českú republiku, lebo povedal, že sa podieľajú na prevádzačstve, no policajný prezident len povedal fakt. A vy ste sám uznal vo svojom vystúpení, pán poslanec Fico, že nie je správne to, ak českí policajti vo svojom služobnom vozidle privezú na územie Slovenska nelegálnych migrantov a tam ich, tam ich vyvezú, resp. vypustia von. Práve preto aj jednotka, vyšetrovateľ jednotky boja proti nelegálnej migrácii koná a práve preto aj prezident Policajného zboru povedal, že v tomto prípade, áno, ide o prevádzačstvo.
Povedali ste, pán poslanec Fico, že migranti vedia, že ich nikto nezastaví, ale ja sa spýtam, ako by to vedeli, že ich nikto nezastaví. Zase tárate... (Ruch v sále.) Pán Blaha, buďte teraz ticho, hovorím ja a neprerušujte ma. (Reakcia z pléna.) Buďte ticho, teraz hovorím!
Migranti, samozrejme, samozrejme že nie všetci sú zadržaní, ale slovenská polícia rozmiestnila svoje hliadky aj na území Maďarska, má zmiešané hliadky na území Maďarska, máme hliadky aj v blízkosti našich hraníc, aj v blízkosti zelenej hranice a po celom území Slovenskej republiky, samozrejme, v súlade s tým, aké sú možnosti Policajného zboru. Požiadali sme o asistenciu aj Ozbrojené sily Slovenskej republiky, ktoré nám v nasledujúcich dňoch začnú pomáhať chrániť tie najviac postihnuté miesta, a, samozrejme, že zadržiavame aj my nelegálnych migrantov, a, samozrejme, že zadržiavame aj my prevádzačov. A musím aj zo skúseností z včerajšej návštevy maďarskej hranice povedať, že naozaj tie spoločné hliadky sa ukazujú ako oveľa efektívnejšie, ako zavádzať kontroly na vnútornej hranici.
Čo sa týka starostlivosti o migrantov a to, akým spôsobom vy tu prezentujete to, že vzniklo stanové mestečko a že teda je to využívané len preto, aby sa mohli nelegálni migranti nejakým spôsobom občerstviť a pokračovať ďalej, no neviem, pán Fico, teda čo je lepšie, či je, aby, aby ležali na železničných staniciach alebo aby sa potulovali teda po okolí v prihraničných oblastiach, alebo je lepšie teda ich mať pod kontrolou aj na základe zabezpečenia takéhoto stanového mestečka, a myslím si, že aj po rozhovore s mnohými starostami z okolitých obcí v prihraničnej oblasti aj s mnohými organizáciami, Červený kríž a ďalšie, ktoré pomáhajú, toto bolo vyhodnotené ako najlepšie opatrenie práve preto, aby nedochádzalo k nejakému nekontrolovanému pohybu týchto nelegálnych migrantov v rôznych regiónoch Slovenskej republiky.
My každého jedného nelegálneho migranta preverujeme, každý jeden prechádza kontrolou biometrických dát, každý jeden, od každého jedného sú brané tieto biometrické dáta a zavádzané do systémov, takže nie je pravda ani to, čo tu šírite, pán poslanec Fico, že by sme nevedeli, kto sú. My vieme o nich všetky dáta a všetky údaje, ktoré aj v rámci spolupráce s tlmočníkmi o nich vieme získať, a čo je veľmi dôležité povedať, naozaj títo nelegálni migranti nechcú zostať na území Slovenskej republiky, nechcú zostať ani na území Českej republiky, oni chcú ísť do Nemecka. A my aj v spolupráci s Českou republikou ako predsedníckou krajinou Európskej únie spolupracujeme na tom, aby sme dali jasne vedieť aj Nemecku, že tento trend jednoducho bude potrebné zmeniť.
Nebudem ďalej hovoriť o vašich ďalších vyjadreniach, lebo ste povedali, že toto je najväčšie zlyhanie vlády Slovenskej republiky a mňa ako osoby ministra vnútra, že sme nezabezpečili hranice medzi Maďarskom a Slovenskou republikou. Dal som vám tu niekoľko faktov z oficiálnych dokumentov Európskej únie a z legislatívy, práve prečo nemáme zavedené vnútorné kontroly. Hovoríme aj o tom, že pokiaľ, samozrejme, to bude potrebné a pokiaľ na to bude dohoda, vieme aj my zavrieť kontroly, vieme aj my zavrieť hranicu medzi Maďarskom a Slovenskou republikou. Ja sa ale pýtam, pán poslanec Fico, čo to prinesie. Prinesie to to, že naši občania žijúci v prihraničných oblastiach budú čakať, aby sa dostali do práce, keď budú chcieť ísť na Slovensko, bude to to isté, čo je teraz na hranici s Českou republikou, a chcem vám len pripomenúť, že to, že občania Slovenskej republiky dnes čakajú v určit.... v niekoľ... kolónach smerom do Česka, to nie je z dôvodu, že sme to zaviedli, toto opatrenie, my, ale z dôvodu, že to zaviedla Česká republika, a my to musíme rešpektovať. Ak bude dôvod na to, aby sme uzavreli hraničné prechody, aj my ich uzavrieme s Maďarskou republikou a zdôrazňujem, toto nie je koncepčné riešenie na zvládanie nelegálnej migrácie v medziach schengenu a platných smerníc Európskej únie.
Ak dovolíte, týmto by som ukončil svoje vystúpenie, vážené dámy, vážení páni a ešte raz sa chcem ospravedlniť za to, že opustím plénum Národnej rady smerom na konferenciu do Rumunska.
Ďakujem za pozornosť a... a prajem pekný deň. (Potlesk.)

Skryt prepis

15.11.2022 o 12:16 hod.

Ing.

Roman Mikulec

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:31

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Toto bolo hotové peklo, pán Mikulec! (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Váš prejav bol priamy a koncentrovaný útok na zdravý rozum, pravdu a zodpovednosť! Pýtam sa vás, keď takto utekáte na lietadielko luxusné, s luxusnou večerou do Rumunska, z koho chcete robiť hlupákov?! Z nich?! Z tých koaličných biorobotov, ktorí sa zase pracú zo sály?! Z nich určite môžte. Oni sa s tou pozíciou hlupákov úplne zžili.
Ale nám tieto vaše kecy nepriniesli absolútne nič. Veď si uvedomujete, čo ste povedali?! Ako minister vnútra v čase, kedy Slovensko zaplavujú tisíce nelegálnych imigrantov, o ktorých nič nevieme, vy poviete, že Slovensko nesmie chrániť vlastné hranice, lebo ste si našli nejaký papierik z Európskeho parlamentu?! Nikoho to nezaujíma. Ľudia chcú žiť bezpečný, normálny a stabilný život, ktorý im vy beriete.
Nie je mysliteľné, aby vy ste sa tu vyhovárali a hovorili, že vlastne Česi sú zlí. Česká republika je zlá, lebo ona si chce chrániť vlastné územie. No kto to kedy videl?! Tak my na Slovensku pustíme cez naše hranice úplne všetkých, vytvoríme im stanové mestečko, umožníme sa im tu zabývať, umožníme im nelegálne prekračovať hranicu do Česka a my sme vlastne tí dobrí a Česká republika je zlá, lebo ona si svoje hranice chráni. Je nepredstaviteľné, čo za nezmysly ste tu narozprávali!
Ako môžete vôbec hovoriť o tom, že Slovenská republika má riešiť situáciu tak, že máme zachraňovať situáciu na vonkajších hraniciach. Ale nič pre to nerobíte, nikto z nás nevidel, aby ste pravidelne navštevovali Maďarsko a stretávali sa na úrovni ministrov vnútra alebo premiérov. Nikto z nás nevidí nejakú snahu pre to, aby ste túto situáciu riešili. Po obrovskom opozičnom tlaku ste sa dopravili do Českej republiky, kde ste sa vyplakali, a zase ste tu na Českú republiku nadávali úplne neprimeraným spôsobom. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Zároveň ste všetkým občanom Slovenskej republiky vlastne teraz oznámili, všetko je v poriadku, nič nejdeme robiť. Nejdeme zaviesť hranice, nevieme zaviesť kontroly, nejdeme zachraňovať situáciu, nejdeme robiť nič, lebo všetko je vlastne v poriadku.
Toto je výsledok Mikulca. Veď vy musíte byť odvolaný!
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:31 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:31

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mikulec, ja som si doteraz myslel, že vy ste iba neschopný babrák, ktorý nevie chrániť slovenské hranice. Ale vy ste teraz v priamom prenose potvrdili, že vy ste sfanatizovaný slniečkar, ktorý ich nechce chrániť, ktorý tu chce navážať tých migrantov, lebo vraj schengen je o tom, že nemáme chrániť hranice. To ste povedali. A vraj tu je nejaké slniečkarske (povedané so smiechom) uznesenie z Európskeho parlamentu a vy salutujete. Keď Brusel, tak takto vy skáčete. Veď to je neuveriteľné! Vy žijete na inej planéte.
Tak tu máme zatvorené hranice s bratským českým národom, sa tu hrnú a hromadia húfy migrantov, vy likvidujete vzťahy s Českom, ešte aj s Maďarskom, Káčer, a za daných okolností sa tu vy potľapkávate po ramene sám seba a sa tvárite ako superman, ktorý tu zachraňuje Slovensko. Veď to je absurdné!
Viete, ten Sýrčan v televízii povedal prakticky o vás, že vy ste very, very open. Po tom, čo som si teraz vypočul, vy nie ste very, very open, vy ste very, very stupid. Ale že very, very. Toto, čo ste tu predviedli, bola zrada slovenských záujmov! Vy máte povinnosť, psiu povinnosť chrániť hranicu a je to sedem km. Róbert Fico to povedal úplne presne, sedem km medzi Čuňovom a Rajkou. A toto vy neviete ustrážiť?! A sa tu vyhovárate.
Šéf vášho migračného úradu je Orlovský zo Sorosovej nadácie Otvorenej spoločnosti. Slniečkar par excellence, ktorý hovorí o migrantoch, že to je, že to sú partneri, to je príležitosť.
A takíto ľudia ovládajú migračnú politiku na Slovensku a sa čudujeme, že je tu takýto bordel. Mikulec, Hamran, Orlovský musia ísť okamžite dole! Okamžite!
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:31 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:31

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán minister Mikulec, toto je pre vás také príznačné, toto je pre vás také úplne typické. Pre vás je nejaká konferencia v Rumunsku o bezpečnosti na schengenských hraniciach prvoradá.
Ale ja sa pýtam, z akého dôvodu je pre vás tak zázračne prvoradá, keď ste ako minister vnútra úplne pochybili pri ochrane schengenskej hranice! A teraz sa odtiaľto vypracete a utekáte na luxusnom lietadielku kdesi do Rumunska, kde si pre vás alebo bez vás nedokážu predstaviť túto zázračnú konferenciu, ktorá nejakým úžasným spôsobom vyrieši a zapláta, zaláta všetky diery na schengenskej hranici, ktoré ste svojou lajdáckosťou a totálne amatérskym prístupom spackali a zničili.
Pán minister Mikulec, nie Česká republika robí chybu, ale Slovenská republika robí obrovskú chybu, pretože nekontroluje a nechráni svoje vlastné štátne hranice. Ak sa tu budete vyhovárať na to, že Česká republika pochybuje a nemá právo kontrolovať svoju vlastnú hranicu, čiže vykonáva nejaký nelegálny akt voči schengenskej hranici a ďalšiemu členskému štátu schengenu, ktorým je Slovenská republika, tak sa hlboko mýlite, pretože Česká republika si na rozdiel od Republiky slovenskej chráni svoj vnútorný priestor a voči tomuto vnútorne chránenému priestoru bude aj naďalej zodpovedne pristupovať.
Pán minister Mikulec, žiadne porušenie Európskej únie sa nekoná alebo žiadne porušenie európskej smernice, európskeho kódexu, Európskej rady alebo medzinárodnej zmluvy sa nekoná, pretože schengenský priestor a vstup do schengenu sa považuje iba to, že hranice majú byť otvorené pre legálny príchod tovaru, legálny príchod služieb, legálny príchod občanov, ale táto migrácia je ne-le-gál-na. Ešte raz vám to zopakujem, pán Mikulec, táto migračná vlna je nelegálna.
Vytvorili ste stanové mestečko, kde si títo nelegálni migranti môžu oddýchnuť a pobrať sa ďalej na západ, pretože áno, máte pravdu, na Slovensku zostať nechcú.
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:31 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:31

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister Mikulec, minister vnútra Českej republiky po zavedení kontrol na hraniciach so Slovenskou republikou povedal, že je to opatrenie, ktoré robí v záujme ochrany občanov Českej republiky, teda svojich občanov. Ja sa chcem spýtať, pán minister Mikulec, čo ste urobili vy a ministerstvo vnútra na ochranu občanov Slovenskej republiky, najmä z hľadiska zníženia bezpečnostných rizík. No neurobili ste, neurobili ste nič.
Pán minister Matovič keď prednášal stanovisko vlády k návrhu na vyslovenie nedôvery, tak povedal, že vláda sa stará o základné potreby migrantov. No to je síce pekné, ale ja sa pýtam, kedy sa vláda začne starať o základné potreby svojich občanov, teda občanov Slovenskej republiky, najmä potrieb z hľadiska zabezpečenia bezpečnosti a zníženia bezpečnostných rizík, ktoré plynú z takejto nelegálnej migrácie.
Ďalej ste povedali, že stanové mestečko bolo najlepšie riešenie a po konzultácii so starostami je to najoptimálnejšie riešenie. No to sme mohli vidieť v ostatných dňoch pri protestoch, ktoré prebiehali práve v Kútoch a v týchto oblastiach.
No a nakoniec ste povedali, že, že kon... zavedenie kontrol na hraniciach s Maďarskom nie je koncepčné riešenie. No isteže to nie je koncepčné riešenie, takisto ako nie je koncepčné riešenie uzavretie alebo zavedenie kontrol na slovensko-českých hraniciach zo strany Českej republiky, ale je to dočasné riešenie na eliminácie akútneho bezpečnostného rizika spojeného s akútnou migráciou a myslím si, že to sme mali urobiť aj my, a na to ste mali mandát.
Ďakujem.
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:31 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:31

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, začal ste tým, že nebude nikoho urážať, ale 4 minúty ste nám tu rozprával bludy o SMER-e. Ja zhrniem to vaše vystúpenie do nejakých 3 bodov.
Po prvé ste nám oznámil, teda že už ste mali byť v Rumunsku, ja len dúfam, že teda za jedným účelom, a to tým, že sa idete lúčiť s rezortnými kolegami.
Po druhé rozprával ste nám bludy o SMER-e a po tretie, ako nás chvália v Európskej únii. Ja neviem, ja sa potom pýtam, či Rakúšania a Česi si potom vymýšľajú. Výsledok vášho stretnutia je taký, že Česi nám oznámia, že kontroly ďalej budú pokračovať a vôbec nekončia.
Ja by som sa skôr opýtal, čo ste spravili, aké opatrenia, keď ste sa dozvedeli, že títo migranti ku nám idú. Možno aj to by som zhrnul len do jedného bodu, vysúťažili ste na priamo firmu tú istú, aby varila pre migrantov, tá istá, čo varila aj pre Ukrajinu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

15.11.2022 o 12:31 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video