77. schôdza

15.11.2022 - 1.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 16:31 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

16:01

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolega Mizík dobre povedal, že táto vláda, a to je aj taký v podstate jej spoločný menovateľ, všetkých ministrov tejto vlády, že uprednostňuje cudzie záujmy pred našimi vlastnými slovenskými národnými záujmami. A to sa tiahne v podstate celou touto jej politikou, a teraz je to najvypuklejšie práve pri tej tzv. obrovskej migračnej kríze, ktorú zažívame, pretože táto vláda dá viacej na to, čo jej povedia v Bruseli, v Štrasburgu alebo vo Washingtone, ako to, čo jej povedia jej vlastní ľudia, vlastní voliči, vlastní občania Slovenskej republiky v našich mestách, v našich dedinách. Jednoducho všetko cudzie je bližšie ako vlastné.
A, no ja musím dodať aj to, že tento problém s migrantami, to nie je len o tom, že tu prídu nejakí cudzí ľudia, pretože títo cudzí ľudia prichádzajú z krajín, ktoré sú civilizačne úplne inde, ako sme, ako sme my v rámci Európy, po všetkých stránkach, to si treba uvedomiť, a preto aj ten prílev migrantov do Európy je v podstate civilizačným stretom. A my jak tento civilizačný stred prehráme, tak potom to bude znamenať koniec Európy v takej podobe, ako ju poznáme, ako ju poznáme teraz.
A treba dodať aj to, že to, čo sa nepodarilo týmto, alebo to, čo sa nepodarilo tým, tým ázijským, tým africkým dobyvateľom v minulosti, pred niekoľkými storočiami zbraňami, hrubým násilím, tak to sa im teraz darí práve tým, že do Európy dostávajú čoraz viacej migrantov. Lenže teraz to nerobia zbraňami, teraz my sami dobrovoľne práve takýmito vládami, ktoré ľudia, bohužiaľ, volia im umožňujeme, aby Európu - a vrátane Slovenska - postupne ovládli.
Skryt prepis

15.11.2022 o 16:01 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ďakujem za faktické poznámky, v ktorých ste pripomenul históriu.
Áno, raz sa Európa zbavila osmanského panstva. Vtedy ten ich, tá ich svätá vojna, džihád skrachoval, boli vyhnaní, lenže teraz to robia presne inými, úplne inými zbraňami, nie s mečami, šabľami a s kanónmi, teraz to robia pomocou podpory európskych zradcov a robia to plánovane, by som povedal tak v úvodzovkách, veľmi rýchlym, veľmi rýchlym a veľmi veľkým množením. Príklad vidíme v Kosove, v srdci Srbska. Tam jednoducho populačná krivka týchto moslimov sa zväčšila tak, že Srbi boli vytlačení a sú minimálna menšina.
Na toto si nedala pozor západná Európa a na toto doplatí. Európa už nikde nebude takú, taká, akú som ja poznal pred 30 rokmi. Všetko to už je len islamský kalifát. V mnohých mestách, úplne v mnohých mestách, nedá sa tam žiť. Ešte raz poviem, chodím často do Talianska, tam sa nedá sadnúť s manželkou do kaviarni v centra Ríma, 200 otravných - no, slušne poviem - idiotov tam chodí a naťahuje ruky. A keď mu nedáte, už cerí tie obrovské zubiská a robí problémy. Toto je tam takto. Je tam násilie, vraždy, znásilňovanie.
My toto tu nechceme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 16:16 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:16

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem veľmi pekne, pán podpredseda.
Dámy a páni, samozrejme, toto nie je vôbec jednoduchá téma. A aj ostatná hodina tejto rozpravy naozaj ponúkla rôzne, rôzne bizarné vystúpenia. Mne sa zdá, že hodne toho, čo tu doteraz zaznelo, bolo reagovať na pána predsedu Fica a pani Sakovú ako bývalú ministerku vnútra. Žiaľ, ani jeden z nich tu nie je, tak skúsim byť všeobecnejší, aby aj tí, čo nás sledujú, aj vy, ktorí ste možno nepočuli v tejto sále ich vystúpenie, aby ste vedeli, o čom hovorím.
Rozdelil by som tie vaše vystúpenia, ak môžem, kolegovia z opozície, asi na také dva prúdy. Jeden je ten, ktorý sa týka migrácie, samozrejme. A druhý je ten, ktorý hovorí o Národnej kriminálnej agentúre a vyšetrovaniach. To viacerí z vás spomínali, koniec koncov pán predseda Fico robil počas tejto rozpravy v kinosále dole na prízemí aj tlačovú konferenciu, kde hovoril o tom, ako je NAKA zločinecká skupina. Spolu, samozrejme, s Danielom Lipšicom, ako by to už bolo, keby ho nespomínal.
Javí sa mi, že, a to považujem za, za taký kolorit, povedať, je úplne dobrým právom opozície odvolávať ministra. Úplne bez debaty. Ten dôvod ani nemusí byť. To opozícia proste robí, že príde a odvoláva ministra. Ale tá zmes tých poloprávd a rôznych konšpirácií, ktoré tu zazneli, mi príde až taká zvláštna od ľudí, ktorí predsa len nie sú prvoplánovo populistickí.
A teda k téme migrácie by som povedal tri veci. Samozrejme, že migrácia je problém. To nikto proste nespochybňuje a podľa mňa tu by ste nikoho nepočuli, keby vám povedal, že nelegálna migrácia je v poriadku. Nie, je to problém. Akurát, že som očakával od vás niektorých, nebudem klamať, nie od všetkých, že proste pomenujete aj možnosti riešenia týchto problémov. Znelo tu, to je úplne fér, povedať, že riešením je alebo riešením sú hliadky na maďarsko-slovenskej hranici. Ale akosi ste nepovedali, že na maďarsko-slovenskej hranici tie hliadky sú. Je pravdou, že nie sú úplne všade. Ale pravidelne rotujú tí policajti na maďarsko-slovenské hraničné prechody, pravidelne tam nájdete policajtov a kontrolujú dodávky alebo tie väčšie nákladné vozidlá a pozerajú, či tam proste nie sú migranti, nelegálni migranti.
Mrzí ma, že v tejto debate neznelo a vidím, že už prišiel pán predseda Fico, ktorý častokrát hovorí aj o tom širšom celoeurópskom probléme, že, že toto sa naozaj týka celej Európskej únie. A že to, čo môže Slovensko urobiť okrem tejto parciálnej veci, ak, a podľa mňa nikto z vás tu nie je taký naivný, že si myslí, že keď zavedieme na každom hraničnom prechode na maďarsko-slovenskej hranice hliadky, že to vyrieši tú migráciu. Keď tí chlapi, ženy a deti sú schopní preskočiť alebo preliezť štvor- alebo päťmetrový múr, teda plot na srbsko-maďarskej hranici, tak akože zelená hranica na Slovensku im nebude robiť problém.
Čo je problém, je momentálne to, akým spôsobom sa k Slovensku správa Česká republika. Ja nerozumiem tomu, že pán premiér Fiala na stretnutí s premiérom Hegerom na jednej strane povie, v tomto sme partneri a tu si budeme pomáhať. A potom zároveň svojho koaličného partnera ministra vnútra Víta Rakušana nechá, aby 20 minút pred oficiálnym stretnutím pána Hegera a pána Fialu oznámil, že budú pokračovať hraničné kontroly.
A keď teda tak Česko brutálne chce riešiť tú nelegálnu migráciu, nerozumiem, prečo nerobí hraničné kontroly aj s Poľskom, aj s Nemeckom. Mne sa to javí, že toto je politické rozhodnutie pána Rakušana, ktoré je tolerované jeho koaličným partnerom a premiérom a ktoré narúša dobré česko-slovenské vzťahy. To hovorím s plnou vážnosťou, lebo doteraz my sme mali nadštandardné vzťahy a celá Európa nám ich závidela.
Dnes jednoducho Česká republika hovorí, že toto je iba váš problém, to si vyriešte. Ja neviem povedať koľko, ale človek má takú pachuť z toho, že čiastočne aj tým, že Česko je predsednícka krajina a že musí kooperovať v rámci celej Európskej únie, toto je akýsi revanš za rok 2016. Alebo, aby to nebolo zneužité politicky, je to revanš za to, že nechceme povinné kvóty, že proste Slovenská republika odmieta povinné kvóty, a toto je jedna zo vzácnych zhôd, ktorá v tejto snemovni je naprieč koalíciou a opozíciou.
Lenže, ak to môžem tak možno pejoratívne povedať, to, že niektorý z vás sa vysmievate z toho, že chceme celoeurópske riešenie, je podľa mňa neférová kritika, lebo vy viete, že ten problém je v Sýrii, resp. v Turecku. Tam je ten hlavný migračný tok, ktorý zasahuje Slovenskú republiku. A to bez Nemecka nevyriešime, lebo mnohí by ste mohli dávať lekciu z tohto vy mne, nie ja vám, ste vo vrcholovej politike dlhšie. Viete, ako to bolo počas poslednej migračnej krízy, ako sa museli dohodnúť s Erdoganom, čo mu museli sľúbiť, čo mu museli zaplatiť, akým spôsobom museli garantovať utečenec... utečenecké tábory v Sýrii, aby sa ten migračný tok spomalil, aby tam mohli byť tie kontrolné stanoviská, aby tí ľudia vedeli prechádzať procesom. Erdogan má za chvíľku voľby a Nemecko si povedalo, že jednoducho teraz jednoducho toto nebudeme riešiť v takejto sfére.
A to je podľa mňa jeden z kľúčových problémov a práve preto sa mi zdá tá kritika toho, že potrebujeme celoeurópske riešenie za... za neférová a za taká nepoctivá. Ja rozumiem, že niektorí z kolegov, ktorí vystúpili, že pre ich voličov je to atraktívne, kričať o tom, že ako migranti tu prichádzajú, ako chcú robiť zle našim ľuďom a podobne a podobne, ale nič z toho proste nie je pravda a hlavne nerieši ten problém.
Či budú, alebo nebudú hliadky na maďarsko-slovenských hraniciach, s čím my nemáme žiadny problém, to nevyrieši ten problém. Problém vyrieši to, že Európska únia ako celok zaujme jasné stanovisko. Bude rokovať s Tureckom a s ďalšími krajinami a bude jednoducho hľadať to, akým spôsobom stabilizuje tú situáciu.
Sme v politike a v Národnej rade, tak dovoľte mi, pán predseda Fico, si trošku rypnúť. Viackrát som vás počul, že ešte keď ste boli aj premiér, že máte výborné vzťahy s Viktorom Orbánom. Ja neviem, že koľko teraz tých výborných vzťahov ste použili a či ste komunikovali aj s tým, lebo ja chcem veriť stále tomu, že ide aj o vec ako takú, nejde len o politiku a o Mikulca. To som povedal, ešte tu asi neboli, Mikulca máte právo kedykoľvek odvolávať, akéhokoľvek ministra, to už robíte ôsmykrát. Ale ak ide o vec a o problém a o riešenie toho problému, tak si myslím, že naozaj potom by sa mal každý do toho zapojiť, každý, kto to trochu vie pomôcť a vie hovoriť aj s maďarským premiérom, vie hovoriť v Nemecku s našimi politickými kolegami, aby sme sa posunuli, lebo riešenie nelegálnej migrácie, aj keby sme sa celí ohradili, keby boli na každom hraničnom priechode hliadky, a teraz či už je to s Poľskom, alebo s Maďarskom, a tak to izolovane vyriešiť nevieme. To potom možno je to riešenie také, že by naozaj musel byť okolo Slovenska plot, čo je, samozrejme, pre všetkých neprijateľné.
Ja opakujem, nerozumiem politike pána premiéra Fialu a nerozumiem tomu, prečo na jednej strane hovorí, že Slovenská republika je jeho najbližší partner, a na druhej strane necháva Víta Rakušana robiť to, čo robí. To je podľa mňa niečo, čo kazí dobré česko-slovenské vzťahy.
A ostatne... Ďakujem, vidím, že už mám reakcie. Chcem reagovať ešte na vás, pán Fico, lebo mali ste tlačovú konferenciu v kinosále. Je to taký trochu evergreen, ale keď máte nejaké časti tých nahrávok a keď hovoríte o tom, ako či už Daniel Lipšic, alebo Národná kriminálna agentúra manipulujú všetky tie procesy, ja by som bol fakt rád, keby ste to celé zverejnili. My počujeme nejaké, nejaké časti, ale normálne to zverejnite všetko. Všetko nech to ide von, nech to ľudia môžu vidieť a počuť, lebo potom, odpustite, nenadobúda to, žiadny iný dojem sa netlačí na myseľ ako to, že to je proste účelové. Že tí, ktorí sú dnes obžalovaní alebo obvinení, tam sedia vedľa vás a všetko je súčasťou obhajoby. Však sú to ľudia, ktorých poznáte, zrejme im veríte, ale pre nás ostatných to nevyzerá ako nič iné, ako súčasť proste obhajobnej stratégie.
Ak máte, ak sú tie podozrenia také vážne, tak to pustite celé von. Evidentne máte k dispozícii nahrávky, lebo potom to nemôžem zobrať nijako inak ako snahu o to, že proste chcete oslabiť Špeciálnu prokuratúru, podľa mňa by ste ju najradšej zrušili. Samozrejme, že Daniela Lipšica by ste najradšej odvolali a celé to nechať nejako vyšumieť. Toto odmietam, lebo ak sú nejaké podozrenia, či v koalícii, alebo v opozícii, tak sa majú vyšetriť. Sám hovoríte, že dávate trestné oznámenia, nech sa vyšetruje, nech sa robí, ale, ale účelovo niečo postrihať a pustiť von, to vytvára proste nijaký iný dojem ako len to, že toto je obhajoba, snaha spochybniť a snaha, snaha zrušiť Špeciálnu prokuratúru, resp. oslabiť, oslabiť jej dôveru v očiach verejnosti.
Ja sa teším na tie faktické poznámky, verím, že to bude normálna diskusia. Ja som aj preto vystúpil, aj keď nikto z koalície nevystupuje, lebo táto téma je vážna. Počúval som pozorne, čo hovoril pán predseda Fico, čo hovorila pani Saková, a verím, že to riešenie je opäť v tejto téme - napriek tomu, že vládna koalícia nesie zodpovednosť za krajinu - širšie, a nedá sa povedať, že za toto môže len, len Roman Mikulec.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

15.11.2022 o 16:16 hod.

PhD.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:16

Marián Saloň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán kolega Šeliga, musím oceniť vašu šikovnosť, ako ste sa tak šikovne snažili podsunúť tému dnešnej tlačovej besedy nášho predsedu, lebo tieto dôvody boli odvolávaním, pri odvolávaní sedemkrát predtým ako dnes. A keď ste si všimli ani predseda Fico vo svojom úvodnom slove, ani ja vo vystúpení za klub sme nepovedali ani slovo o téme manipulácie trestných konaní a podobne preto, aby sme nevytvárali zámienku pre niekoho iného, takže túto tému si nechajme bokom a tvárme sa, že ani neodznela.
Hovoríte, že sa čudujete pánovi Fialovi, alebo, alebo teda to neviete pochopiť, ale to treba pochopiť tak, že pán Fiala je predseda vlády, a predsa nie minister vnútra, ale vláda Českej republiky na svojom zasadnutí rozhodla o tom, že uzavrú hranicu so Slovenskou republikou, následne to predĺžila a následne ohlasovali ďalej, že to bude pokračovať, čiže nie pán minister vnútra. To nebola svojvôľa, či je to koaličný, alebo aký partner, to bolo kolektívne rozhodnutie vlády, na čele ktorej stojí premiér, takže toľko k tomu.
A to, že Vít Rakušan dvadsať minút pred rokovaním oznámil, že hranice ostanú uzatvorené, nie že 20 minút pred rokovaním, on to povedal 20 minút po tom, ako na Slovensku vyšla informácia, že predseda vlády Heger sa ide stretnúť s pánom Fialom, tak nám nechali odkázať ešte, že, chlapci, cestujete do Čiech zbytočne, lebo aj tak to nepůjde. To bol celý ten problém.
A keď hovoríte o hliadkach, že, že by neboli účinné na hraniciach, veď som to hovoril aj vo svojom vystúpení, v rokoch 2015 a 2016 presne tou demonštráciou tých cvičení a demonštráciou toho, že sme pripravení na riešenie tejto krízy, tak to mal byť odkaz tým migrantom, nechoďte sem, lebo budú naplnené schengenské pravidlá, čo sa týka... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 16:16 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Šeliga, zaujala, zaujali ma tri také veci, ktoré ste spomenuli.
Prvá, že de facto abstrahujme na ochranu slovensko-maďarských hraníc, lebo na maďarsko-srbských hraniciach preliezajú štvormetrové ploty, a tým pádom prelezú aj našu zelenú hranicu. Tak keď dokáže niekto preliezť štvormetrový plot, tak treba z neho robiť sedemmetrový plot, ten už by nemal vedieť, a keby preliezol aj ten sedemmetrový plot, tak potom je zle koncipovaný, treba ho urobiť tak, aby sa šmýkal, aby z neho preliezť nevedeli, pretože tak sa chránia hranice.
Do normálneho štátu sú, sa chodí otvorenými dverami a tie dvere sú legálne. Každý vie, kde je hraničný prechod, a tade má ísť. A kto prelieza ploty, kto prelieza zelené hranice a podobne, tak je ilegálny emigrant, ktorý nemá politické dôvody na emigráciu, má ekonomické, pretože keby mal politické, tak ten politický azyl dostať musí, takže vy týmto argumentom ste vlastne priznali, že tu drvivá väčšina tých imigrantov nemá politické dôvody, ale má iné, a preto využíva iné spôsoby prechodu, takže toto ja odmietam.
Druhá vec, no povedali ste, že pán Fiala, vy ste sa sním teda ako vláda aj stretli a dvadsať minút pred tým vám oznámili, že tak či tak hraničný prechod bude, no tomu sa hovorí, že vás majú v paži. Česká republika vás má v paži. Normálne máte najbližšieho premiéra, ktorý mal byť vám blízky, a on vám 20 minút predtým niečo oznámi, vás neberú vážne v tejto veci. Tak preto sa nemôžeme diviť, že to aj na tých prechodoch tak vyzerá.
Áno, ja to tiež považujem, že to je priam ponižovanie, čo tam robia Česi, pretože Rakúšania zastavujú len veľké autá. Ja som išiel do Čiech, naschvál som si to išiel vyskúšať, jeden a pol hodinu som čakal v kolóne. Išiel som malým autom, musel som zastať, otvoriť kufor, otvoriť zadné dvere, jedny, druhé. A to je ponižovanie. Tam nemôže byť 20 migrantov.
Česká republika robí oveľa väčšiu nadprácu. A to, čo vám tým odkazujú, nad tým sa... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 16:31 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šeliga, nikto nie je, sa neháda, že pri ilegálnej migrácii je nutné spoločné celoeurópske riešenie. Koniec koncov už keď tá kríza prepukla s nelegálnymi migrantami v roku 2015, tak to bola vtedajšia vláda, ktorá tlačila na to, že to riešenie musí prísť tam, kde ten konflikt prepukol, a musíme chrániť spoločné hranice. Ale popierate to celé tým, že tvrdíte, že čo by tak pomohlo pri ochrane slovenského územia, že teda majú byť hliadky na maďarskej hranici.
Áno, majú byť, riešenie je veľmi jednoduché a to je to, ktoré bolo prijaté v roku 2015 za vtedajšej vlády. Vtedy ste tu videli jedného migranta? Vtedy tu nebol ani jeden, pretože sa robilo všetko preto, aby nedošlo k takej situácii, ako tu máme situáciu dnes, že to je prvýkrát za 15 rokov existencie schengenu, kedy máme zatvorené hranice so susednými našimi krajinami. Je to zlyhanie ministra Mikulca. A vy tu útočíte na Českú republiku za to, že si chráni svoje územie? Za to, že v prvom rade pozerá na záujmy Českej republiky? Veď by to malo byť pre vás príkladom a pre celú túto vládu, že, berte si príklad od Čechov, že si chránia svoje územie, nie ako my, že sme tu urobili z južnej hranice promenádu. A tí samotní migranti vám hovoria v tých všetkých rozhovoroch, prečo išli cez Slovensko, pretože to je najjednoduchšie. A obdivujem vás, že dokážete obhajovať neobhájiteľné a už ôsmykrát pri ôsmom odvolávaní obhajujete najneschopnejšieho ministra Mikulca, zase tu obhajujete mafiánske praktiky Daniela Lipšica.
Ale asi to bude tým, že vy už ste poprel aj samého seba, keď ste hovoril o tom, že najprv nebudete v jednej koalícii s konzervatívnymi poslancami, to vám teda nejako prešlo.
A potom ste hovorili, že nebudete v jednej koalícii tuná s kolegovcami od Kotlebov. Ale minulý týždeň ste sa v tej koalícii objavili a ja vám gratulujem, ste v koalícii s fašistami.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 16:31 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja sa chcem tiež vrátiť k tomu, čo ste, pán poslanec, povedal ohľadne zavedenie kontrol, nie uzavretia hraníc, ale zavedenia kontrol medzi Českom a Slovenskom. Ja si tiež osobne myslím, že to bolo skôr politické rozhodnutie zo strany českej vlády, a myslím si, že bolo dosť nešťastné to rozhodnutie.
V roku 2019 kontrolovala naše hranice aj medzinárodná hodnotiaca komisia, ktorá povedala, že napríklad na ukrajinsko-slovenskej hranici vonkajší schengenský priestor, vonkajšia schengenská hranica, si ukážkovo plníme svoje povinnosti zo strany slovenskej polície.
A keď došlo k vojnovému konfliktu na Ukrajine vo februári 2022, tak vtedy aj tak nás žiadali zo strany českej vlády, že plňte si svoje povinnosti, a máme tu schengenský priestor, tak očakávame, že budete plniť všetky európske normy na sto percent, tak teraz človek by tak očakával, že aj česká strana bude taká trošku solidárna a budeme spolupracovať viac, a preto som aj tiež zostal taký nemilo prekvapený z postoja českej vlády.
Musíme si povedať, že slovensko-maďarská hranica má tuším cez 655 kilometrov a momentálne je prakticky, čo sa týka personálu, nemožné zabezpečiť úplnú hranicu, čiže s tým súhlasím, čo si povedal. Bohužiaľ, toto je problém, ktorý budeme musieť riešiť na oveľa väčšej úrovni, čo sa týka aj dodržiavania readmisných dohôd, pretože readmisnú dohodu, ako iste vieme, je možné plniť len vtedy, keď tá dotknutá krajina môže vrátiť toho migranta naspäť na územie pôvodu, a väčšinou tí imigranti pochádzajú zo Sýrie. V Sýrii stále prebieha vojna, čiže tie readmisné dohody nie je možné plniť. Čiže skôr sa tiež prikláňam k tomu, aby sme s Maďarmi posil... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 16:31 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Robert Fico

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Pán poslanec Miroslav Suja s faktickou poznámkou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 16:31 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:31

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Šeliga, vy sa čudujete, že Česká republika nemá hraničné kontroly s Poľskom a Nemeckom. No tomu sa netreba čudovať, lebo Poliaci a Nemci si robia svoju robotu na rozdiel od Mikulca, na rozdiel od Mikulca. A ďakujem, že pán Šefčík mi skáče do reči.
Takže, pán poslanec Šeliga, ja by som sa tomuto nečudoval. Česi nechcú zažiť to, čo zažili pred tým, keď šestnásťročné dievča tam znásilnil nejaký čierny utečenec z Afriky. To sa stalo. Darmo pán Šefčík krúti, lebo ja viem, že on pedofilov obhajuje, ale, bohužiaľ, je to tak. Je to tak. Šestnásťročné dievča v Čechách znásilnil Európan z Afriky. A nemal doklady, odmietol vypovedať, nikto nevie skade je, akurát že bol čierny, tak sme vedeli, že je z Afriky, pán poslanec Šefčík. Ale toto vám vadí, keď sa takéto informácie dostávajú na povrch. Takže, pán poslanec Šeliga, tak sa nečudujme, že Poliaci... že Česi toto nerobia.
A hovoríte o NAKE a o manipulovaní dôkazov, a že by sa to nejak malo povedať alebo zverejniť. No u mňa je to priamo v zápisnici. A myslíte si, že to pomôže za súčasného vedenia, pán poslanec Šeliga? Vôbec to nepomôže. Je to v zápisnici, kde svedok udal, že áno, tieto slová povedal vyšetrovateľ a zapísal ich tam. A ja ich dementujem, to nie je pravda. Je to vyšetrovateľ NAKA. A pomôže to? Dneska to tu počuje prokurátor, počuje každý. Nepomôže to. Za súčasnej vlády a vedenia to nepomôže. Tak načo to hovoriť. Len čakať, že po tejto vláde príde niekto, naozaj čo bude to chcieť vyšetriť, že mu pôjde o právny štát a o pravdu, a nie o manipulovanie svedkov alebo podsúvanie a vkladanie svedkom do úst slovo, ktoré vôbec nepovedali, čo je aj priamo zapísané v zápisnici. Ale teraz to absolútne nepomôže.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

15.11.2022 o 16:31 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video