78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

30.11.2022 o 12:40 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

12:25

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Kolega Marián Viskupič, 30 minút si rečnil. Pred chvíľou, pred pár minútami, minulý týždeň na finančnom výbore to boli desiatky minút, keď ty a opozícia ste dookola rečnili o rozpočte, ako je zlý. Rečníte dookola, tak ako aj môj predrečník kolega Lehotský a aj napriek tomu, napriek vašim dlhým rečiam máte problém štátny rozpočet schváliť. Štátny rozpočet, ktorý bol vypracovaný v súlade s legislatívou Slovenskej republiky, čo potvrdili aj mnohé dôležité inštitúcie, okrem iného aj dnes vystupujúci predseda NKÚ či Rada pre rozpočtovú zodpovednosť.
Marián, mrzí ma, že napriek mnohým plamenným rečiam z tvojej strany a zo strany opozície je jasné, že rozpočet nemáte vôľu podporiť a nechcete, aby bol schválený. Nemáte vôľu, aj keby sa vašim mnohým pripomienkam vyhovelo, tak ako to bolo aj spomenuté na finančnom výbore. Veľmi ma mrzí, že vám nejde o ľudí, ale ide vám o politické body a predčasné voľby. Len ja si myslím, že politické vydierania alebo získavania politických bodov ku politike patrí, ale že, že toto používate aj pri najdôležitejšom zákone roka o štátnom rozpočte ma veľmi mrzí. Hodiny sme rokovali, ako som spomenul, minulý týždeň na finančnom výbore k štátnemu rozpočtu. Tak ako sa patrí sme vás hodiny trpezlivo počúvali, nemali sme problém, mnohí, mnohí sa k vašim námietkam vyjadrili... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

30.11.2022 o 12:25 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:40

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Marián, keď ste odchádzali z koalície, ste povedali, že chcete byť konštruktívnou opozíciou, tak mne príde logické, že ak niekto predstavuje rozpočet, tak práve začne rozprávať s tými ľuďmi, s ktorými chcel byť konštruktívnou opozíciou, a nie s tou, ktorá sa nemá konštruktívne baviť. Pretože tá, ktorá konštruktívna nie je, s tou môžeš maximálne rozprávať o bandúrkach, ale nie o rozpočte, čož je podľa mňa logické. Ale naša platforma, ktorá funguje, my sme mali tiež, máme nejaké pripomienky k rozpočtu, ale my sme išli a o nich rokujeme, pretože tak je to správne. Ak s niečím nesúhlasíš, rokuj, rokuj, pokiaľ nenájdeš nejakú zhodu. Ale prísť a odmietnuť akékoľvek rokovania a potom hovoriť, ako je čo všetko zlé, mi príde dosť také populistické a práve od teba by som to nečakal, lebo ťa považujem za takú hlavu rozumu a to by si mal posúvať ďalej a nie takto sa zachovať. Ak chceš niečo zmeniť, rokuj, ale takto k tomu pristupovať nie je správne.
Ďakujem.
Skryt prepis

30.11.2022 o 12:40 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:40

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. No ja ďakujem, samozrejme, za všetky pripomienky, nestihnem sa ku všetkým vyjadriť. Ja to poviem inak. Dnes má vláda jednu mantru, proste rozpočet je stále prezentovaný ako pomoc všade a pre všetkých. Bohužiaľ, ani to tak nie je, ale proste áno. Vláda ale však nehovorí o tom, že rozpočet aj berie, berie firmám, berie ľuďom, berie formou daní, odvodov, rôznych poplatkov, no a čím viac hodnotí ten rozpočet, odčerpá z ekonomiky, tým menej je potom tá ekonomika konkurencieschopná voči, vnútorne, ale aj voči zahraničiu.
A, vážení koaliční poslanci, ono je, to je na pána Kuriaka, práveže ono je ľahké, populistické hovoriť, že schváľme rozpočet, ktorý má pre všetkých a pre každého. To je ľahké. To, čo hovoríme my, je ďaleko ťažšie, že nemôžme každému rozdať, nemôžme proste zaplaviť krajinu peniazmi, lebo to vo finále ľuďom poškodí. A prosím, toto si ale uvedomte, že ak súhlasíte a budete súhlasiť s týmto rozpočtom, tak okrem ohromného zadlženia to znamená aj súhlas so zvyšovaním daní. Zdanené boli už úspory v II. pilieri, to je podľa mňa, to je podľa mňa dôchodková lúpež storočia. Máme tu na stole, a budeme o tom rokovať, strojnásobenie a rozšírenie osobitného odvodu. Toto pokriví a postihne rôzne, rôzne odvetvia. Daň z osobitnej stavby, daň namierená na ropu, proste plus ďalšie, ďalšie škodlivé nápady, ale aj toto hovorte, keď hovoríme, že ako všetkým a všade pomáhame.
Hovorte aj to, že tá škôlka v tej, v tom akomkoľvek meste bude stáť ďaleko viacej, lebo tým samosprávam ste tie peniaze zobrali, dali ste ich rodičom, ale tí rodičia ich zaplatia za drahšiu škôlku, lebo tie obce niektoré nevedia zostaviť rozpočet, pretože na rozdiel od ministra financií, ony musia bežný rozpočet zostavovať vyrovnaný, nie napísať si... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

30.11.2022 o 12:40 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:40

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, ja rozdelím svoje vystúpenie na tri časti, vzhľadom na čas, ktorý mám, nebudem dlho rečniť a v prvej úvodnej časti by som sa chcel trošku politicky vyjadriť k tej celkovej atmosfére, v ktorej prejednávame rozpočet Slovenskej republiky na rok ´23. V druhej časti poviem nejakých pár zásadných pripomienok aj s ohľadom na to, čo poviem v tej prvej časti a na konci dňa, teda vystúpenia, by som chcel predložiť pozmeňujúci a doplňujúci návrh k tomuto rozpočtu.
Teda na úvod k tej atmosfére, ktorú tu máme, no tak poviem otvorene, ja si teda pamätám rozpočty, kedy sa rokovalo dni o rozpočte a bola tu aj určitá dávka odbornosti. Ja mám pocit, že sme sa tu zvrhli absolútne do nejakej politickej prekáračky a s odbornosťou to už nemá absolútne nič spoločné. Na jednej strane je tu strašne malý záujem o rozpočet, vidím, že kedysi sa väčšina teda strán vyjadrovala aj teda k jednotlivým kapitolám. Dnes už toto to akosi sa vytratilo a musím povedať, že to ma skutočne veľmi mrzí, že tá debata sa dostala na takúto úroveň.
Pochopil som, pochopil som pána ministra Matoviča, že jemu ide momentálne o to, aby presvedčil SaS-ku o tom, aby zahlasovala za tento rozpočet. Na druhej strane, keď oveľa príčetnejší postoj je, teda musím povedať, aj pána Gyimesiho, ktorý povedal teda, že neočakáva teda ako od opozície, že by mala hlasovať za tento rozpočet. Ja sa teda chcem opýtať, aká opozícia kedy zahlasovala za náš rozpočet, ktorý sme kedy predkladali.
Napriek tomu, napriek tomu hneď na úvod poviem, že boli sme vzhľadom na tú celkovú situáciu, ktorá tu je, vzhľadom na to, že chceme byť konštruktívni, tiež navrhujeme určité riešenia, ale to riešenie spočíva v jednej veci. Prvá zásadná vec je, že my, ak teda máme ako opozícia podporiť tento rozpočet, požadujeme, samozrejme, garanciu predčasných volieb vzhľadom na to, že ak sa pozrieme, napríklad sa tu dnes hlasovalo o výročnej správe Slovenskej republiky. Jako to dopadlo? No neprešla. Ja si teda nepamätám, že by nejakej vláde neprešla výročná správa Slovenskej republiky. To je v podstate ako keby vyslovenie nedôvery tejto vláde aj ministrovi Matovičovi.
Ja keď sa pozriem, ja si pamätám rozpočet, keď sa tu prejednávali, boli tu aj nejakí ministri, dnes tu nie je absolútne nikto. Ja sa opýtam na výbor pre financie a rozpočet, keď ja som bol ešte ministrom, tak opakujem to každý rok, lebo to treba opakovať, po tri roky sa pán minister Matovič neukázal na výbore pre financie a rozpočet pri prejednávaní rozpočtu na ďalší rok. Toto som teda nezažil, ja si to nepamätám, žeby minister, môže byť zastúpený štátnym tajomníkom pri akomkoľvek zákone, ale pri rozpočte tak to si skutočne, skutočne nepamätám.
Nebudem reagovať na všelijaké tieto, tuto osobné útoky, lebo ja už mám fakt pocit ako keby pán Matovič sa, jak sa povie, vyžíval v tom, že keď sa s niekým musí hádať alebo na niekoho útočiť, ja v podstate skôr by som, skôr by som teda očakával, že skutočne sa tu niečo dozvieme o rozpočte. Z jeho vystúpenia, jak už tu bolo povedané, ja som sa teda o rozpočte veľa nedozvedel.
Jediná vec, ktorú som sa dozvedel, teda keď sa pozrieme na čísla, aby som prešiel teda k meritu veci, tak sme sa dozvedeli, že ja teda vždy porovnávam náš celoročný rozpočet z roku 2019, výdavky štátneho rozpočtu nám stúpli z 18 mld. na 35 mld., skoro o 95 %, čo je skoro dvojnásobné navýšenie výdavkov, a to ešte v roku 2022 ste mali výdavky vo výške 25,5 mld., ale aj tie ste si navýšili na 27 mld. To je o 50 % viac. Na budúci rok o ďalších 50 %. Ja teda neviem, či pán Matovič fakt predpokladá, že už ideme do volieb, treba nadeliť ľuďom, ale problém je aj v tom, ako nadeľuje tým jednotlivým oblastiam.
Keď sa pozrieme na výdavkové tituly, tak ja napríklad keď sa pozriem, ja si pamätám teda rozpočet Úradu vlády z roku 2019 na úrovni 46 a 47 mil., dnes Úrad vlády míňa 193 mil., nárast o 412 %. Obrana oproti minulému roku nárast o 56 %, 760 mil. navyše. Keď si pozriete niektoré ministerstvá, samozrejme pánu Budajovi treba dať, treba dať pani Remišovej, len ja chcem upozorniť na jednu vec. Veľkým problémom tohto rozpočtu je, či sa budú napĺňať čísla, čo sa týka čerpania eurofondov. Na tom to je postavené, čo sa týka eurofondov je tam niekoľko miliárd, myslím, že okolo 7 mld., na ktorých je postavený tento rozpočet. Tak som teda zvedavý. Ak nemáme vyčerpaných 40% zo starého programového obdobia. Plán obnovy 6 mld., už to tu bolo povedané. Máme tu ďalšie nové programové obdobie, keď zoberiete, ani jedna výzva, prešli tri roky, ani jedna výzva z nového programovacieho obdobia nebola. Toto je jedno z najväčších rizík tohoto rozpočtu. Málo sa tu, málo sa tu o tom hovorilo. O tej netransparentnosti môžem povedať, my sme boli kritizovaní, že všeobecná pokladničná správa aké má čísla, no môžem vám povedať, ak sa pozriem na rok 2019, tak všeobecná pokladničná správa za našej vlády bola 1,96, skutočnosť v roku 2019 1,96 mld. Viete, koľko je dnes? 7,8 mld. A to bolo 10, len sa presunulo 2,4 mld. z tých 3,4 do jednotlivých kapitol, čiže 10 mld. Päťnásobné navýšenie, teraz to je štvornásobné navýšenie. Toto je tá transparentnosť.
Hovorilo sa o tom, že urobíme ´zero-based budgeting´, že tam budeme mať investície vyčlenené a že tie budeme míňať a budeme efektívni a neviem čo. Pán šéf Útvaru hodnoty za peniaze už zdupkal, alebo neviem teda, či tam ešte je, lebo už sa objavil v nejakej politickej strane, ale ak si pozrieme ÚHP, tak ja sa teda chcem pýtať, ako tie investície míňate. Na obranu to sa minie všetko, ale ostatné investície, to upozornila na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, čerpanie na úrovni okolo 40 %. A investície sú budúce príjmy tohto štátu, a toto sa tu nedeje. Toto je obrovský problém. Plán obnovy bude problém, všetko ostatné bude problém, lebo táto vláda je amatérska a neschopná vyčerpať tieto prostriedky. Viete, my prídeme za rok, za dva a potom budeme hovoriť, no tá pani Remišová, ten minister neurobil to, tamto, lenže toto Slovákom je putna, oni potrebujú, aby tie investície na Slovensko prišli, aby sa tá ekonomika rozvíjala. Toto sa proste, bohužiaľ, bohužiaľ, nedeje.
Čo sa týka ďalších vecí, výdavkové limity, jednoznačne oklamanie Európskej únie. Dali ste si to do programového vyhlásenia vlády, mali ste si to naplniť. Prijali ste zákon, samozrejme, zákon o rozpočtových pravidlách, nenaplnil sa, už do konca septembra mali byť výdavkové limity na budúci rok. Podľa mňa je to porušenie zákona, na základe ktorého to robíte. Najväčší problém je, že Európska komisia na to upozornila, lebo ste si dali do míľnikov na plán obnovy. To sa ešte nestalo, aby Európska komisia zvrátila míľnik typu, že nám najprv niekto povedal, že to sme splnili, oni idú vyplatiť peniaze a potom zistia, že ste sto nesplnili. To je proste klamstvo obyčajné, ale to už je typické, ten chaos zo Slovenska prenáša pán Matovič už aj do Bruselu.
Ďalšia vec, dlhová brzda, samozrejme, nevysporiadali ste sa s dlhovou brzdou. Upozornila vás na to Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, mohol by som tu hodiny rečniť o tom, ako my sme chceli napríklad v minulom období iba jednu jedinú úpravu, aby sa zmenil hrubý dlh na čistý dlh kvôli tomu financovaniu, čo sa tu chváli pán minister. Nikto nám to neodsúhlasil, a to bolo v prospech Slovenskej republiky, a dnes tu ide niekto rozprávať o záujmoch Slovenskej republiky. A to, že ste si navýšili hotovostnú rezervu, pán minister, je aj vďaka strane SMER, že vám to povolili, lebo sa tu menil zákon, lebo mohli byť maximálne niekde okolo 5-6 mld. a povolili sme zvýšenie tohto limitu na predaj dlhopisov Slovenskej republiky, čiže aj vďaka nám máte tie, tie, to lacné financovanie.
Bude treba, samozrejme, sa vysporiadať v marci s tým, že, že bude v podstate potrebné, 5. marca budete potrebovať, ak sa teda nezmení zákon, vzhľadom na to zadlženie, ktoré máte mimo všetkých sankčných pásiem, čiže nad všetky limity tohto zákona budete musieť viazať 3 % HDP, budete tam mať, budeme sa tu baviť o škrtaní z tohto rozpočtu, s tým ste sa nevysporiadali, budete musieť predložiť na budúci rok vyrovnaný rozpočet. A ďalšia vec, samozrejme, by malo byť hlasovanie o dôvere vláde. Ako to urobíte, samozrejme, zase poviete, no nemáme tam termín, tak to necháme až na koniec roka 31. 12. Ale toto je v podstate vizitka vás, ako, ako dokážete riadiť tento štát, nedokážete ho riadiť, proste nie ste na to kompetentní. O ďalších rokoch nebudem hovoriť, ´24, ´25, stále vám tam chýbajú, s deklarovaným rozpočtovým cieľom tam chýbajú vyšpecifikované opatrenia v roku ´24 o 1,2 % a 2,1 % v roku 2025.
Poviem otvorene, o rozpočte by som tu mohol rozprávať celý, ešte možno dve hodiny, ale nemá to zmysel, fakt to nemá zmysel. Ja som asi poslanec, ktorý sa najviac vyjadruje k rozpočtu, idem do všetkých debát a budem stále debatovať, lebo si nemyslím, že, že tu niekto povie, však keď to nechcete schváliť, tak o tom sa nebavme. Tak keď sa nebudeme baviť, tak si tu schváľte čo chcete, na konci dňa mám pocit ako keby sa tu fakt jednalo len o tom, kto za rozpočet zahlasuje, alebo nezahlasuje. Za mňa môžem povedať, my sme opozícia, to, čo povedal pán Gyimesi, vy ste zodpovední za vládnutie, vy máte doručovať opatrenia a nás vyzývať, aby sme vám tu niečo schvaľovali, no my vám budeme schvaľovať, keď vy budete s nami rozprávať, keď sa budete s nami baviť. A platba za to, že vám niečo podporíme, sú predčasné voľby.
My sme avizovali, týmto by som možno skončil, lebo hovorím, mal by som to ešte dlho, ale avizovali sme pozmeňujúce návrhy. Ja chcem predložiť pozmeňujúci návrh, kde by som teda odôvodnil to, že, to, čo sme avizovali, že presuny troch miliárd. Netvrdím, že niekde som ich zobral, niekde ich budeme dávať. Netvrdím, že nemôžme sa baviť o inom nastavení, ale, samozrejme, prvotný, prvotné je garancia predčasných volieb. Nepredpokladám, že tento pozmeňujúci návrh prejde v tejto snemovne, ale nikto za nami ani nebol, nikto sa s nami nebavil, ale aj tak ho predložím. Samozrejme, my nesúhlasíme s tým návrhom, tak ako je, zostaviť rozpočet nie je jednoduché, to musím uznať. Robia to mnohí ľudia na ministerstve financií, je tam obrovské oddelenie. Samozrejme, minister je ten, ktorý určuje priority na konci. A my sme sa, my sme ochotní sa tu baviť o akomkoľvek inom nastavení toho pozmeňováku, ale, ale my požadujeme, aby sme mali zagarantované predčasné voľby.
Nepredpokladám teda, že by sa našla väčšina, dovolím si ho teda prečítať.
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Roberta Fica, Juraja Blanára, Ladislava Kamenického k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2023, tlač 1193.
V súlade s ustanoveniami zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov predkladáme pozmeňujúci a doplňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona o štátnom rozpočte na rok 2023, tlač 1193.
Vo vládnom návrhu zákona navrhujeme tieto zmeny a doplnenia:
1. V prílohe č. 4, časti 48 Všeobecná pokladničná správa sa suma výdavkov spolu za kapitolu „7 779 199 009" znižuje o
a) sumu 400 mil. – rezerva na negatívne vplyvy pandémie COVID-19,
b) o sumu 60 mil. – rezerva na výdavky súvisiace s vojnovým konfliktom na Ukrajine,
c) sumu 940 mil. – rezerva na kompenzačné opatrenia súvisiace s rastom cien energií,
d) sumu 750 mil. – výdavky na transfer do štátnych finančných aktív.
2. V prílohe č. 4, v časti 11 Ministerstvo obrany Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu za kapitolu „2 092 833 949" znižuje o sumu 600 mil. eur a suma výdavkov na program 096 Obrana „1 704 240 971" sa znižuje o sumu 600 mil. eur.
3. V prílohe č. 4, časti 18 Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu za kapitolu „1 681 143 421" znižuje o sumu 150 mil. eur a suma výdavkov na program 075 Starostlivosť o životné prostredie „1 496 666 677" sa znižuje o sumu 150 mil. eur.
4. V prílohe č. 4, časti 3 Úrad vlády Slovenskej republiky v Kóde sa suma výdavkov spolu za kapitolu „193 213 922" znižuje o sumu 100 mil. a sumu výdavkov na program 06P Tvorba a implementácia politík „189 144 813" sa znižuje o sumu 100 mil. eur.
5. V prílohe č. 4, časti 22 Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu za kapitolu „5 110 569 611" zvyšuje o sumu 1,5 mld. a suma výdavkov na program 07C Sociálna inklúzia „3 383 660 619" sa zvyšuje o sumu 1,5 mld.
6. V prílohe č. 4, časti 21 Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky sa suma výdavkov spolu za kapitolu „1 730 175 602" zvyšuje o sumu 1,1 mld. eur a suma výdavkov na program 07A Zdravotná starostlivosť „1 576 789 441" sa zvyšuje o sumu 1,1 mld. eur.
7. V prílohe č. 4, časti 20 Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky sa
a) suma výdavkov spolu za kapitolu „4 031 072 348" zvyšuje o sumu 400 mil. eur,
b) suma výdavkov na program 026 Národný program rozvoja športu v SR „95 851 205" zvyšuje o sumu 30 mil. eur,
c) suma výdavkov na program 077 Vysokoškolské vzdelávanie a veda, sociálna podpora študentov vysokých škôl „715 849 524" zvyšuje o sumu 190 mil. eur a
d) suma výdavkov na program 078 Národný program výchovy, vzdelávania a mládeže „2 766 248 149" sa zvyšuje o sumu 180 mil. eur.
Ďakujem, skončil som a odovzdávam pozmeňujúci návrh.
Skryt prepis

30.11.2022 o 12:40 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
78. schôdza NR SR - 2.deň - B. popoludní 2
 

Vystúpenie v rozprave 14:55

Vladimír Lengvarský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, páni poslanci, ministerstvo zdravotníctvo predkladá návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578 o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 341 Z. z., ktorým sa dopĺňa a mení zákon č. 578 o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti a tak ďalej, ako reakciu na požiadavky Lekárskeho odborového združenia, ktorým zabezpečí stiahnutie hromadných výpovedí zo strany lekárov v ústavných zdravotníckych zariadeniach.
Cieľom predloženého návrhu zákona je zvýšiť zákonom určenú minimálnu výšku základnej mzdy lekárov tak, aby bola konkurencieschopná v porovnaní s ostatnými krajinami V4 a upraviť zákon o stanovené násobky, o ktoré sa bude lekárom navyšovať základná zložka mzdy za každý odpracovaný rok až do výšky, až do doby 30 rokov. Súčasne v návrhu budú riešené aj požiadavky Lekárskeho odborového združenia na zmene v systéme vzdelávania, uľahčenie a urýchlenie špecializačného štúdia a ďalšie technikality.
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o prerokovanie predloženého vládneho návrhu zákona. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.11.2022 o 14:55 hod.

brig. gen. MUDr. MPH

Vladimír Lengvarský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, ako spoločný spravodajca výboru predkladám spoločnú správu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení zákon č. 341/2022 Z. z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. (tlač 1330a) .
Uvedený vládny návrh zákona prerokovali určené výbory: ústavnoprávny výbor, výbor pre financie a rozpočet a výbor pre zdravotníctvo ako gestorský výbor. Ústavnoprávny výbor a výbor pre financie a rozpočet vyslovili súhlas s predloženým návrhom zákona a odporučili Národnej rade uvedený návrh zákona schváliť. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo vyslovil súhlas s predloženým návrhom zákona a odporučil Národnej rade uvedený návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, ktoré sú obsiahnuté v IV. časti spoločnej správy.
Gestorský výbor nedostal žiadne stanoviská poslancov, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predloženému návrhu zákona (tlač 1330) vyjadrených v uzneseniach uvedených pod bodom IV tejto správy a v stanovisku gestorského výboru odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona (tlač 1330) schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Spoločná správa obsahuje osem pozmeňujúcich návrhov. Gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 8 spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 186 z 30. novembra 2022, kde ma výbor poveril za spoločného spravodajcu k predloženému návrhu zákona.
Pán predsedajúci, skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.11.2022 o 15:10 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pekný deň prajem. Ctený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážená pani poslankyňa, ctení páni poslanci, príhovor a rozprava bude veľmi krátka, pretože to podstatné sa udialo na zdravotníckom výbore, ktorý pred chvíľou skončil. A to najdôležitejšie je, že dohoda sa našla a teda naplní sa to, aby od zajtrajšieho dňa, keď mali dôjsť do platnosti výpovede, neboli, alebo respektíve boli pri lôžkach našich pacientov naši slovenskí zdravotníci. Takže pokiaľ svojím hlasovaním odsúhlasíme nielen návrh zákona, ale aj pozmeňujúce návrhy, ktoré na výbore boli podané, alebo aj pozmeňujúce návrhy, ak tu ešte odznejú, ktoré by mohli podmienky zlepšovania praxe v dĺžke 30 rokov posunúť aj na naše sestry alebo ostatných zdravotníkov, tak od zajtra budú mať konečne kľud na prácu, nebudú sa odkladať operácie, nebude ohrozená plánovaná či akútna zdravotná starostlivosť. A naši pacienti, ako som už povedal, budú liečení našimi zdravotníkmi. Bolo to na poslednú chvíľu. Z krízy v zdravotníctve bola dráma, ale ja verím, že aj tým dnešným hlasovaním, ktoré bude o sedemnástej hodine, zabezpečíme to, že opäť sa vrátime do normálnej práce k našim pacientom.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.11.2022 o 15:10 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Ja by som si dovolil tiež len zopár slovami vyjadriť vďaku aj tu pánovi ministrovi, aj celej vláde Slovenskej republiky, že sa podarilo vyrokovať zmier. A úprimne, ja som považoval návrh Lekárskeho odborového zväzu nad rámec tej, tej druhej dohody, tej druhej ponuky vlády za problematický, nakoľko žiadali, aby bola zvýhodnená prax lekára až na 30 rokov zvyšovaním koeficientu na rozdiel od ostatných zdravotníckych pracovníkov. Ja som sa k tomu aj vo viacerých diskusiách aj v rámci nášho hnutia vyjadroval, že si myslím, že toto nie je úplne férové. A preto som veľmi rád, že, že vláda a koalícia naďalej rokovali. A takisto aj kolegovia z nášho poslaneckého klubu sa snažili tieto veci vyrokovať a doriešiť tak, aby zavládla, by som povedal, určitá férovosť aj vzhľadom na iných zdravotníckych pracovníkov v sektore. A preto sa teším, že tu budú predložené pozmeňujúce návrhy mojich kolegov, ktorí, ktorí, by som povedal, túto určitým spôsobom skrivodlivosť vyrovnajú aj tým, ktorí doteraz mohli mať pocit, že ich prax nebude dostatočne ohodnotená na úroveň spoločne s lekármi.
Takže ešte raz veľká vďaka za to, že sme v tomto bode a že teda dnešným dňom aj Lekárske odborové združenie pred chvíľou na výbore vyjadrilo spokojnosť aj s predloženými pozmeňujúcimi návrhmi, ktoré sú v spoločnej správe k predmetnému návrhu zákona, ktoré v mnohom výrazne zlepšia ako vzdelávanie našich budúcich zdravotníckych profesionálov, najmä lekárov. Tak, samozrejme, zlepšujú ich hodnotenie. A teda teším sa na to, že v tomto ohľade zdravotníctvu v našej krajine svitá na lepšie časy, hoci, samozrejme, aj tých bodov z memoranda a, samozrejme, úloh a možností, ako to zdravotníctvo zlepšiť, je pred nami ešte veľmi veľa. V tomto želám ministrovi zdravotníctva, ktorémukoľvek, či súčasnému alebo budúcim, len to najlepšie, aby čo najviac pre naše zdravotníctvo stihol dohnať. Pretože to zdravotníctvo naozaj v posledných rokoch výrazným spôsobom mešká za okolitými krajinami, najmä Európy.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.11.2022 o 15:10 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Vladimír Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy a páni, tiež mi dovoľte pár poznámok. Budem reagovať aj na kolegu Krajčího.
Je to dva týždne, myslím si, čo sme za stranu SMER – sociálna demokracia podali návrh na uznesenie, ktoré prešlo v Národnej rade a ktoré Národná rada potvrdila nutnosť komunikovať s Lekárskym odborovým združením o ich podmienkach a vytvoriť memorandum, ktoré by zaručilo, že naši lekári sa vrátia k svojim pacientom do našich nemocníc a nebude ohrozená zdravotná starostlivosť. Tá cesta, ktorú sme prešli za tie dva týždne, bola, nebola jednoduchá. Bola aj tŕnistá. Snáď sa mohlo urobiť niečo iné a niečo lepšie, ale som naozaj tiež vďačný za to, že sa nám to vydarilo, tá cesta, a je to veľmi dôležité. Považujem to stále za určitý začiatok toho, ako by sme sa všetci tí, ktorí sú tu v tejto, v tomto, v tejto Národnej rade a majú a majú pod patronátom alebo majú záujem o zdravotníctvo, aby sme bez rozdielu politických strán o tom rozprávali a hľadali cesty, ako posunúť slovenské zdravotníctvo dopredu, k tomu nech nám Boh pomáha. A ešte raz ďakujem všetkým zúčastneným za, za cestu, ktorú sme mohli spolu prejsť.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.11.2022 o 15:10 hod.

MUDr. PhD.

Vladimír Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:10

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. A možno moje vystúpenie bude úplne iné ako všetky ostatné, ktoré tu dnes k tejto téme zaznejú. Ale vôbec sa zaňho nebudem hanbiť. Aj vonku, keď sa ma novinári pýtali, že či predpokladám, že tu bude niekto, kto bude nejakým spôsobom sabotovať tento návrh a bude tomu brániť, aby bol prijatý, som povedal, že nepredpokladám, lebo však skoro všetci poslanci hlasovali za skrátené legislatívne konanie k tomuto návrhu. Ale moje svedomie by mi nedovolilo zároveň povedať, čo si o tomto návrhu a tomto hlasovaní v skutočnosti myslím. A rovnako som aj novinárom povedal, že bol by som rád, aby dnes tento návrh cez tento parlament neprešiel.
Dovoľte, aby som povedal, prečo si myslím, že by to bolo správne. Na druhej strane, vopred beriem a nikoho, ani koaličných poslancoch, ani opozičných nenahováram, aby ste to urobili, aby ste sa riadili tým, ako si, čo si praje Matovič. Ja tu vystupujem teraz ako minister financií a človek, ktorý by mal byť v štáte zodpovedný za to, aby sa prostriedky na mzdy štátnych zamestnancov medzi ľuďmi rozdeľovali spravodlivo.
Spravodlivá mzda za odvedenú prácu je už rozoberaná v Biblii pred dvetisíc rokmi. Je to základný pilier spravodlivosti v akejkoľvek spoločnosti a spravodlivé odmeňovanie utužuje súdržnosť akejkoľvek spoločnosti. Či už tú spoločnosť berieme firmu, či tu spoločnosť berieme, povedzme si, jeden rezort, napríklad zdravotníctvo, školstvo, alebo či tú spoločnosť berieme v širšom ponímaní ako všetci štátni zamestnanci, alebo celý štát. Vieme, že v situácii, kedy štát narába s obmedzenými zdrojmi a štátny rozpočet, ak by sme nemali obmedzené, alebo ak by sme mali neobmedzené zdroje, tak asi neprijímame zákon o štátnom rozpočte. Míňame, každému dávame, čo mu vidíme na očiach. Ale ak raz máme obmedzené zdroje, mali by sme sa správať ako zodpovední ľudia, ktorí nehľadia len na jednu skupinu ľudí štátnych zamestnancov, ale ktorí pozerajú a hľadajú tú vnútornú spravodlivosť alebo snažia sa ju udržiavať.
Týmto návrhom, ktorý sa dnes prijme, my urobíme extrémnu nespravodlivosť medzi odmeňovaním zdravotníkov v nemocniciach. A to, čo hovorím, to nie je preto, že závidím nemocničným lekárom, ktorých prácu si vážim a najmä tých, ktorí sú kvalitní, dobrí, poctiví, ústretoví a sú odborníci. Politicky sa nezhodneme a stojí pán Baláž na úplne druhej strane, ale keď teraz tak letmo som pozrel, akurát som tu zbadal pohľad jedného lekára, o ňom som počul iba dobré, čo sa týka odbornosti a je zrejme fachman vo svojom fachu. Zároveň prajem každému pánovi v tejto sále, aby jeho odbornosť nepotreboval využívať. Ale ten návrh, ktorý predkladáme, ten vôbec nepomáha alebo nesnaží sa rozdeľovať medzi nemocničnými lekármi, medzi tými, ktorí sú naozaj fachmani vo svojom odbore a ktorí sú fušeri. Medzi tými, ktorí sú ochotní a urobia pre pacienta alebo znesú aj modré z neba, a medzi tými, ktorí ho majú na saláme. Medzi tými, ktorí sú ochotní potiahnuť a operovať možno aj poobede v nie úplne zvyčajných hodinách, a medzi tými, ktorí povedia, že o druhej padla. Lebo jednoducho má na to nejaké svoje odborárske právo. Medzi tými, ktorí v žiadnom prípade a nikdy nezoberú úplatok. A medzi tými, ktorí bez problémov ho kedykoľvek zoberú a ešte si ho aj chladnokrvne vypýtajú. Medzi tými, ktorí sú schopní vydierať a brať si za rukojemníkov chorých ľudí, a medzi tými, ktorým sa to hnusí.
Tento návrh úplne rovnostársky, komunisticky nadeľuje všetkým rovnako. Prepáč, Ďuro, keď ťa tu vidím, neber to osobne, medzi lekárom v Kráľovskom Chlmci a medzi lekárom v Bratislave. Veľmi chybné rovnostárske odmeňovanie, kde vôbec nepozeráme na kvalitu poskytnutej práce, na ochotu toho daného lekára, na tímovosť toho daného lekára, kde nepozeráme na to teda, či je skorumpovaný, alebo nie je, či je ochotný pracovať aj a urobiť niečo viac a možno skracovať nejaké čakacie doby, kde vôbec neprikladáme alebo nepozeráme, nevyhodnocujeme nejaké key pillars alebo nejaké ciele a vyhodnocujeme ich. Ale kde rovnostársky všetkým a tvárime sa, že týmto sme my vyriešili problém.
Keď sme rokovali s lekárskymi odborármi, tak keď som hovoril, že použime ten balík, my sme ochotní, chceme vidieť nejakú reformu za to z pohľadu ministerstva financií, aby sme naozaj sledovali najlepší záujem pacienta, použime ten balík, okej, chcete 100 mil. eur navyše voči českým platom, ale ja by som chcel vidieť, že budeme za to aj niečo od lekárov očakávať. Že za tým bude nejaký lepší výkon, viac výkonov, kratšie čakacie doby, ústretovejší prístup možno voči, voči pacientov, možno voči personálu. Nie, nie. My potrebujeme nových kolegov v nemocniciach, a preto tento návrh dávame a my potrebujeme všetkým rovnako zvýšiť koeficienty. Hovorím dobre, počkať. Hovoríte, že potrebujete nových kolegov a nejde vám o vaše vlastné platy, lebo voči nám sedeli ľudia, ktorí práve mali tú prax od 20 do 30 rokov, kde bol najväčší spor, či predĺžime z 20 na 30 rokov a teda pri týchto atestovaných lekárov, či pôjdeme z 2 % vyššie na 3 %.
Dobre, tak si skúsme spraviť skúšku správnosti. A hovorím im, že keď vám ide o to, aby ste mali nových kolegov, tak presne tú istú sumu použime na nábor nových kolegov, aby si nemocnice mohli získať zo zahraničia možno našich Slovákov, ktorí študovali v Brne, v Olomouci a vyštudovali tam medicínu a zostali v českých nemocniciach, a budete mať náborové príspevky 100-tisíc, 50-tisíc, koľko nemocnica bude potrebovať, bude si vedieť hairovať, nakúpiť, headhunting, alebo akokoľvek tomu povieme, robiť si nábory v zahraničí a získať naozaj najkvalitnejších z kvalitných atestovaných odborníkov, aby ich získali do slovenských nemocníc. Nie, nie, nie, nie, my chceme koeficienty pre všetkých rovnako. No tak ešte raz. Buď vám ide o získanie nových kolegov do nemocníc, čo stále tu hovoríte za týmto stolom, alebo vám ide o rovnostárstvo pre všetkých. Lebo v tom čase, keď sme sa bavili, ponuka na stole bola – dorovnanie českých platov. Štyritisícdvestosedemde... pardon, 4 240 eur v priemere, čo v tom prípade už bolo približne o 3 % viac ako české platy.
Oni nie, my potrebujeme pridať a pýtali si dodatočných sto miliónov eur, lebo potrebujeme nových kolegov. A stále ako Hlava XXII sme sa nevedeli pohnúť ďalej. Hovorím, keď potrebujete nových kolegov, tie isté peniaze vám dáme, len ich sústreďme naozaj na získavanie kvalitných atestovaných odborníkov, ktorých nalákame do tých nemocníc. Nie. My potrebujeme všetkým rovnako zvýšiť koeficient. Nič iné mi z toho nevyplynulo, len im išlo o peniaze, pre všetkých rovnako, bez ohľadu na to, na najlepší záujem pacienta. A toto ma na tom mrzí.
Míňame veľmi vzácne zdroje na to, aby sme jednu skupinu zdravotníkov výrazným spôsobom preplatili, lebo dušu na srdce, či ruku na srdce (povedané so smiechom), pardon, dať český plat na Slovensku, už môžme byť všetci veľmi spokojní a povedať si, že naozaj sme vyšli veľmi v ústrety. Ale pýtať si okrem toho ešte ďalších sto miliónov, lebo my chceme mať ešte o desať percent viac ako v Čechách, považujem naozaj za amorálne konanie. A teraz nieže za amorálne konanie tých lekárov v tých nemocniciach, nie od tých odborárov, ktorí tam voči nám sedeli. Sa tvárili, že oni sa musia poradiť a že čo teda nejaký kompromis. V skutočnosti som videl, chlapci, štyria, sa dohadovali tam, si povedali, že tak takto budeme vydierať, však teda máme tú moc, máme v rukách rukojemníkov, tých chorých ľudí napojených na prístroje a podobne, a budeme tlačiť tú vládu, však teda môžeme. Vyšlo nám to v 2011, vyjde nám to aj teraz. Považujem to naozaj za hyenizmus, amorálne konanie a takéto branie si rukojemníkov za rovné, rovno, rovnaké branie si rukojemníkov, jako keď terorista zoberie, unesie lietadlo a povie, že ho vyhodí do povetria, keď sa mu nesplní jeho modré, želané modré z neba.
Mrzí ma to, že takto musím hovoriť, a ešte raz upozorňujem, nehovorím o nemocničných lekároch. Hovorím o odborároch z LOZ, z Lekárskeho odborového združenia, ktorých reprezentuje pán doktor Visolajský, ktorým týmto verejne vyslovujem, že ním pohŕdam, lebo tento človek týchto ľudí viedol, áno, zrejme mu postavia aj sochu na Slovensku, ale to, čo urobil, je naozaj amorálny skutok voči spravodlivosti minimálne v tých nemocniciach.
Ako sa teraz budú cítiť tie zdravotné sestry?! Dennodenne budú s tými svojimi kolegami a budú vidieť, že tuto odborári lekárski nám vyjedli našu misku. Tie peniaze patrili všetkým, ale privlastnila si ich iba jedna skupina ľudí, lebo prví vyzbierali výpovede. Vie vari hlbšie klesnúť lekár, v tomto prípade odborár – lekár, ktorý by sa mal riadiť Hippokratovou prísahou, ktorá hovorí, že v akejkoľvek životnej situácii prioritný bude záujem na ochrane zdravia a života toho chorého človeka. Môže vari hlbšie klesnúť, ak takýto človek povie a nahucká ostatných 2 100 ľudí na kľúčových pozíciách, ešte strategicky tak, aby to boli tie kľúčové anesteziologické oddelenia v nemocniciach, aby vypol doslova srdce nemocnice, a zoberie si za rukojemníkov chorých ľudí a povie, že keď sa to nedá, tak on v pohode stiahne tých nahuckaných 2 100 ľudí, keď nedostane o 10 % viac ako české platy, on nahucká tých ľudí, zoberie ich z nemocníc a spôsobí to, že mnoho ľudí na to doplatí zdravím a mnoho ľudí na to doplatí svojím vlastným životom.
A keď sa tých ľudí takto opýtate zoči-voči pri tom stole po desiatkach hodín rokovaní, že či to naozaj myslia vážne, že či naozaj Hippokratova prísaha nič nehovorí a že či naozaj sú toto schopní spraviť len preto, aby namiesto českých platov mali ešte o 10 % viac, tak povedia, viete čo, to nás nezaujíma, toto sú naše požiadavky a vy to buď splníte, alebo nesplníte, a keď nám to nesplníte do 30. novembra, tak vás to bude stáť mnohokrát viac po 1. decembri, lebo túto zľavu, čo vám ako vláde ponúkame, tak tá zľava platí iba do konca novembra.
Prepáčte, vy dnes stopäťdesiati sa tu idete ukloniť do hlbokého úklonu pred vydieračmi, pred ľuďmi, ktorí si brali rukojemníkov alebo chorých ľudí za rukojemníkov. A tým, že to robili lekári oblečení v odborárskych plášťoch, tak sa idete ukloniť pred vagabundami, ktorí si brali alebo spáchali najväčší zločin, ktorý lekár môže spraviť, a to je brať si život človeka do zálohy a hroziť, obrazne povedané, že ho odpojí od prístrojov. Lebo voči nám tam sedeli ľudia a zastupovali ľudí, ktorí jediní vedeli ovládať tie prístroje. Oni jak by od toho 1. decembra odišli, ak dnes im teda nedáte to výpalné, tak oni sú schopní od zajtra odísť od tých ľudí napojených na prístrojoch. Od tých ľudí, ktorí držia, ktorých tie prístroje držia pri živote.
Vy sa dnes a dnes Národná rada Slovenskej republiky, najvyšší zákonodarný orgán, ide ukloniť pred vydieračmi, ktorí spáchali najväčší zločin voči spoločenskej morálke počas 33 rokov existencie demokratického Slovenska. Lebo áno, do politiky som išiel preto, lebo považujem za absolútne zlyhanie politika, keď okráda svojich vlastných voličov a na to doplácajú ľudia v nemocniciach, lebo jednoducho keď niekto zo spoločného kradne, je menej peňazí na ochranu životov a zdravia, a tým pádom na korupciu v politike doplatia chorí ľudia v nemocniciach. Čiže toto považujem za dno konania politika. Ale za ešte omnoho väčšie dno považujem, ak takýto istý proces pácha samotný lekár, ktorý by sa mal riadiť Hippokratovou prísahou.
Viem, že nie je veľa odvážnych možno ľudí, ktorí by dnes sa postavili proti. Za tých, ktorí tú odvahu nemajú a možno to tak cítia, tu dnes stojím. Stojím tu za všetky tie zdravotné sestry, všetkých tých sanitárov, tých fyzioterapeutov, záchranárov a všetkých 24 iných zdravotníckych profesií, ktorí v zdravotníctve pôsobia. Stojím tu za tých ambulantných lekárov a ambulantné sestry. Moja mama celý život robila detskú sestru v ambulancii. Dnes viem, že len preto, lebo si niekto povie, že má tú moc nad životom a zdravím, že si povydieral vládu a ukradol doslova ostatným zdravotníkom sto miliónov eur, ktoré mu nepatrí, že všetkých tých ostatných 24 zdravotníckych profesií utrie biedu. Obrazne povedané, tam bol veľký stôl, na ktorom bolo 25 tanierov. Tuto si prišiel pán doktor Visolajský a povedal si, ja mám, ja som vyhral jackpot, lebo ja mám tých 2 500 výpovedí a ja teraz ovládam tie životy a zdravia a vy sa všetci zo mňa poseriete, lebo si netrúfnete ísť do zápasu s nami a netrúfnete si bojovať za tú spravodlivosť. Áno, má pravdu, my sme kapitulovali ako spoločnosť, priznajme si to. Hlasovali ste pred hodinou-dvomi za tento návrh tromi, štyrmi, neviem, kedy to presne bolo, že hlasovali 132 zo 134, ktorí ste boli v tejto sále.
A ešte raz hovorím, ja vás teraz nenahováram na poslednú chvíľu, aby sme tu spravili nejakú sabotáž, nejaké kamikadze a ideme teraz do zápasu s nenažranými odborármi. Nie, bohužiaľ, asi je rozhodnuté. Ale spáchali sme zločin voči súdržnosti v tých nemocniciach, voči spravodlivému odmeňovaniu, lebo my sme tu z jednej skupiny ľudí urobili ľudí, ktorí majú nárok mať o 10 % vyššie platy ako v Čechách.
A ja sa teraz pýtam naozaj, či teda upierame tým ostatným zdravotníckym profesiám, ďalším 24 profesiám mať presne rovnaký nárok, mať o 10 % vyššie platy ako v Čechách. A pýtam sa v širšom ponímaní, upierame vari tento nárok všetkým ostatným profesiám v štáte? Tým štyristotisíc... 470-tisíc iným zamestnancom štátu okrem nemocničných lekárov? A pýtam sa, keď im to upierame, z akého dôvodu im to upierame?
Prečo by aj učitelia teda nemohli mať o 10 % vyššie platy ako v Čechách? Prečo by aj kuchárky v tých škôlkach alebo na tých školách nemohli mať o 10 % vyššie platy ako v Čechách? Prečo by rušňovodiči, prečo by policajti, vojaci, úradníci, smetiari, ľudia, ktorí nám pomáhajú možno, alebo vám pomáhajú v tejto budove? Osobne si myslím, že každý z nich má dnes po tomto zlyhaní zákonodarného zboru, keď odhlasuje tento návrh, má odteraz nárok na o 10 % vyššie platy ako v Čechách.
Ak si dávate otázku, čo by nás to stálo, stálo by nás to 4 miliardy eur, ak by sme chceli túto nespravodlivosť vyrovnať, ak by sme si povedali, že dobre, my sme tak bohatý štát, že na Slovensku nebudeme štátnych zamestnancov platiť českými platmi, ale všetkých štátnych zamestnancov zaplatíme o 10 % viac ako v Čechách. Asi všetci vieme, že na štyri miliardy navyše len tak nemáme. Je to približne, približne trošku menej ako polovička výberu z DPH. Je to veľké zlyhanie, je to nemorálne konanie alebo výsledok nemorálneho konania odborárov z LOZ, ktorí sa síce cítia za hrdinov, ale v skutočnosti opľuli všetkých ostatných zdravotníkov, ktorí v nemocniciach a v zdravotníctve na Slovensku pôsobia. Lebo týchto sto miliónov, čo si vybral, zobrali navyše, navyše voči českým platom alebo navyše voči tomu, čo sme už aj v zákone predtým schválili, bude chýbať všetkým tým ostatným zdravotníckym profesiám. A keď to nebude chýbať tým ostatným zdravotníckym profesiám, bude to chýbať chorým ľuďom v tých nemocniciach. Bude chýbať na nové prístroje, bude chýbať na nové lieky, bude chýbať na inovatívne lieky, bude chýbať na možno nové chemoterapeutiká a biologickú liečbu rakoviny, kde Rumunsko má dvakrát či trikrát viacej takýchto liekov, ktoré môžu pacienti užívať a na Slovensku ich nemáme. Je to veľké zlyhanie.
Prepáčte, že som vystúpil k tejto téme, cítil som to za potrebné. Zároveň som hrdý na Moniku Kaveckú, ktorá čochvíľa prednesie pozmeňujúci návrh, kde aspoň čiastočne tú krivdu voči zdravotným sestrám dodatočne vyplníme, a rozšíri počet rokov, ktoré sa budú počítať ako roky praxe z 20 na 30 rokov. A zároveň som veľmi rád, že následne aj kolega Marek Šefčík urobí to isté a predloží rovnaké rozšírenie pre všetky ostatné zdravotnícke, nižšie zdravotnícke povolania alebo profesie v rámci, v rámci nemocníc. Je to aspoň čiastočné ospravedlnenie sa voči všetkým tým okradnutým ostatným zdravotníckym pracovníkom, okradnutým odborármi z LOZ.
A ešte raz na záver, vážim si prácu každého statočného, dobrého, poctivého lekára, či už v nemocnici alebo v ambulancii. Ale mali by sme byť spravodliví. Nemali by sme urobiť ambulantných lekárov ako chudobných príbuzných. Nemali by sme urobiť zo zdravotnej sestry, ktorá dnes musí študovať vysokú školu, ako menejcennú pracovnú silu, ktorá zarába trikrát menej ako lekár. Mali by sme si strážiť a byť schopní bojovať o základnú spravodlivosť pri odmeňovaní, aby nikto nemal pocit, že je platený menej preto, lebo jednoducho niekto si vytrucoval vydieraním a braním si rukojemníkov viac.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.11.2022 o 15:10 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video