78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:56 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:56

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň. Ďakujem za slovo, vážený pán podpredseda.
Vážený pán generálny prokurátor, vážené kolegyne, kolegovia, mám pocit, že tu v sieni zákonnosti sa vznáša taký zaujímavý súboj vyhranený napriek tomu, že nás je tu zhruba 15 % z plného stavu, tak ten zápas je pomerne silný a ja sa bojím až pomenovať jeho kontúry, ktoré ma napadajú. A radšej to teda nepoviem, pretože naozaj nie som človek, ktorý by ovládal túto problematiku tak, aby mohol hovoriť nejaké súdy, ale predsi len jedna súvislosť ma napadá. Dala by sa zastrešiť takou otázkou úplne románovou, že kto to vlastne je pán doktor Žilinka.
V tejto súvislosti si pomôžem v úvode takou historickou paralelou, včera bolo tuším 152 rokov tomu, čo sa pobral na večnosť Alexander Dumas starší. Kto by nepoznal Grófa Monte Christa? A mňa napadá jedna úvodná scéna z tohto románu, keď Edmond Dantés, šťastný a spokojný človek, sa dostáva pred prokurátora Villeforta s nejakým anonymom a všetci to vedia, ako sa to zvrtne. Miesto rozsudku oslobodzujúceho, ktorý má už na jazyku pán prokurátor, zrazu tam vznikne istá obava o jeho existenciu, toho pána prokurátora, a zrazu Edmond Dantés sa dostáva na tuším 17 rokov na ostrov If. Proste ako málo stačilo na to, aby ten pán generálny prokurátor vtedajší, alebo štátny zástupca, alebo ako ho vtedy nazývali vo Francii, zmenil to úsmevné a prajné rozhodnutie na rozsudok takmer smrti.
Dovolil som si to preto povedať, lebo naozaj neviem, kto je pán generálny prokurátor Žilinka. Ale viem jednu vec, o ktorej vie aj pán prokurátor, on už tuší, že ju teraz, budem o nej hovoriť, a tá vec sa stala skôr, ako sa stal generálnym prokurátorom. Stala sa ešte v časoch, keď som sedel na ministerstve pôdohospodárstva a naozaj popri funkcii som sa dostal k takým nejasným informáciám, predpokladám, že možno ma aj upozorní pán podpredseda Národnej rady, že som teda mal urobiť nejaký iný krok a dať nejaké trestné oznámenie, ale na to to nebolo, som sa dostal k tomu, že Policajný zbor, resp. jeho istá časť sa cíti zahanbená, znepokojená a znevážená tým, že pričom oni veľmi dobre vedia, ako to bolo s únosom Vietnamca, ale chceli by, aby sa to objasnilo. A ja som vtedy urobil niekoľko takých krokov, ktoré nesúviseli s funkciou ministra pôdohospodárstva, a urobil som ich s dobrým úmyslom a s čistým svedomím aj s pánom Dr. Lipšicom. A vtedy vlastne vznikla pomerne nádejná situácia, že ľudia, ktorí vedia, aká je pravda, prehovoria. A potom prišlo to, že generálnym prokurátorom v decembri 2020 sa stal pán Dr. Žilinka. A kauza, ktorá sa už niekoľko rokov riešila, zrazu z jeho úst dostala veľmi jasné kontúry, za pár týždňov to bolo tuším, pán generálny prokurátor, alebo možno mesiac, naozaj neviem, keď ste dali, keď ste dali na verejnosť známe vyjadrenie, že nenachádzate viny na Slovenskej republike a nič také ako pobyt uneseného Vietnamca sa na našom území nemohlo udiať.
Mňa to, mňa to vtedy prekvapilo, ale ako, už som to povedal, ako neznalého veci, ale nejde o mňa, lebo však napokon som len chcel pomôcť možno pravde na svetlo božie, ale veľmi prekvapilo, ba čo viac, zaskočilo to tých, ktorí chceli prehovoriť a ktorí po vašom vyjadrení zrazu začali mať tie obavy, o ktorých ste mi už tu, veď viem, že sme si to už v tejto sieni zákonnosti takto verejne vymieňali názor na to, povedali, že ako môžte konať, keď tí ľudia vlastne nechcú nič povedať. (K rečníckemu pultu pristúpil predkladateľ a ukazoval rečníkovi svoje podklady.) Dobre. Ja verím, že sa to možno aj vďaka tomu, že nie som ani prvý, ani druhý, ktorý dneska hovorí o prípade Vietnamca, že sa to vari podarí pohnúť, tobôž keď nám záleží na tom, aby sme neutrpeli medzinárodnú hanbu, však? Asi môžme si tu vymieňať v tejto sieni zápasy s rôznymi slovnými matmi, ale asi celej stopäťdesiatke záleží na tom, aby sme pred Európou, pred svetom vypadali dobre, a tuším, že teraz stále z Nemecka môžu zaznievať také nejaké podivné úsmevy, že čo to tí Slováci vlastne robia, keď nám je v tejto veci jasno.
A prečo to hovorím? Nie kvôli tomu, veď ja verím, pán generálny prokurátor, že určite vo svojej reči vystúpite a zaujmete k tomu stanovisko a zrejme použijete aj doklady, ktoré ste mi teraz chceli predložiť, ale ja by som chcel nadviazať na to, že ako je potrebné, aby sa vašimi ústami naozaj veci vysvetľovali. Tu zaznelo viackrát obvinenie, alebo nenazvime to obvinenie, to je nevhodné slovo, ale názor, že málo komunikujete, že tá transparentnosť, ktorú vám pripomínali aj kolegovia, že je veľmi dôležitým nástrojom vo vašej vysokej funkcii a že ak teda sa má niečo vykonať, tak že je veľmi potrebné, aby ste o tom hovorili tak otvorene, ako je len možné na to, aby ste neohrozili priebeh vyšetrovania. A ja si myslím, a preto aj vystupujem, že bolo by veľmi dobré, aby práve, a hovorím to v mene práve tých ľudí, v mene policajtov, ktorí sa cítili už tým v tom decembri alebo v tom novembri 2020, keď som sa to dozvedel, zahanbení tým, že ten prípad je vlastne jasný a že to vrhá na nich také zlé svetlo, ani keby boli oni nejakí nehodní svojich funkcií, aby sa to konečne vyšetrilo, lebo ak ste povedali, že nič také sa nenašlo na vašom stole, resp. vo vašich spisoch, kde by sa dalo povedať, že Slovensko má s tým niečo spoločné, tak zrejme dnes už táto veta neplatí. A to je vlastne ten rozdiel, keď sme si takto pred časom, neviem, či už to nie je aj celý rok, na túto tému tu hovorili verejne, tak to je ten rozdiel, že už vieme, že nemecké orgány postúpili ďalej.
A ja pevne verím, pán generálny prokurátor, že aj vy konkrétne v tomto prípade, ktorý je takým ukážkovým príkladom toho, že treba rozprávať, treba oslovovať verejnosť, treba im hovoriť, že čo to Slovensku hrozí, ak aj o tom, ako to tu už niekto povedal, že o tom Vietnamcovi nikto vlastne nevie... No vieme o ňom, vedia o ňom a keby aj nie, treba dbať na dobré meno Slovenskej republiky aj v tejto súvislosti. Tak pevne verím, že dnešná vaša odpoveď bude rešpektovať aj to, že Európa, resp. Nemecko postúpilo v tomto prípade ďalej, a ja pevne verím, že ak sa k tomu vyjadríte akokoľvek, veď určite nie tak, ako si želám ja, ale tak, ako vám káže vaša profesionálna česť a svedomie, že vlastne vďaka tomu postúpime ďalej, aby Slovensko síce bolo krajinou, v ktorej je parlament, kde sa ľudia vášnivo sporia o svoju pravdu, ale tí sporiaci sa ľudia rešpektujú slušnosť, zákonnosť a demokratické princípy. Čo iné si želať, ak nie práve niečo také v dnešnom rozbúrenom svete, keď toť neďaleko od nás ľuďom padajú na ich domy rakety?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2022 o 15:56 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Mičovský, ďakujem za kultivované vystúpenie. V každom prípade, áno, všetci sa stotožňujeme s tým, že je dôležité aj to, ako vyzeráme v zahraničí, ako, aby sme boli dôveryhodní a podobne, aj teda v prípade toho Vietnamca, tak je to, áno, vec, ktorá nemusí slovenskú verejnosť až tak trápiť, lebo jej nerozumejú vlastne, o čo tam išlo, ale v poriadku, ak je tam trestný čin, je dobré ho, samozrejme, dohľadať a zadokumentovať. Ale ešte pred tým, ako budeme vyzerať dobre pred zahraničím, tak je dôležité, aby sme vyzerali dobre pred zákonnosťou. A úloha generálneho prokurátora práve by nemala byť to, že pred kým ako má dobre vyzerať, ale že či tie veci obstoja z pohľadu zákona. A ja sa trošku obávam, že my sme tu za tie dva roky sa posunuli na takú trajektóriu, že čo ako vypadá, a nie čo ako je. A svojím spôsobom práve to právo a kde patrí aj odsudzovanie ľudí a podobne, by malo byť dosť postavené na technických a jasných veličinách, podkladoch, dôkazoch a nie na nejakých emóciách a čo ako vypadá. To je dosť exaktná vec.
A ja napríklad žasnem, keď teraz druhýkrát vyšla informácia, že nejaký Haščák je znova obvinený, a prišla tá informácia v ten istý deň, kedy sa odvolával Mikulec, čo nás asi malo ohúriť. A prvú vec, ktorú som si všimol, že ho obvinila tá istá pani, kvôli ktorej sa štát musel už raz ospravedlniť, lebo 16 miliónov by sme platili odškodné. A tá istá pani, ktorá to teda, to prvýkrát tak kvalitne urobila, že toť Dostál s Kolíkovou sa museli ospravedlňovať, a teraz my sme mali padnúť čo, do kolien, že wau, že znova? Toto už tu neplatí. Jednoducho to sú exaktné veci a práve ja si myslím, že čo uškodilo celej tej vašej vláde, že ste si nedali poriadok, keď buď to niektorí ľudia nevedia, alebo sú to neni morálne spôsobilí urobiť, ale jednoducho vám to robí zlé meno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:56 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:56

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Taraba, zhodneme sa na tom, že dôležitá je nie krása, aj keď určite politici by mali teda vedieť aj rozprávať tak, aby to bolo aj zaujímavé, aj pekné, ale oveľa dôležitejšia je pravda. A práve v mojom vystúpení mi nešlo o nič iné, len o pravdu. Ak sme uviedli do omylu nemecké orgány, Poľsko a možno aj niekoho ďalšieho, tak vari bez ohľadu na to, koľko občanov to zaujíma na Slovensku, je v našom záujme, aby sme tú pravdu poznali nie kvôli tomu, že by sme chceli trestať, lebo na to ozaj tu nie sme, ale hlavne kvôli tomu, aby sme sa poučili, aby sme si zase obnovili tú starú pravdu, že na každého raz dôjde a je veľmi dobré, keď potom sa nemusíme hanbiť. A verím, že o tento prístup ide aj v tomto prípade uneseného Vietnamca.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 15:56 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:56

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Vážený pán generálny prokurátor, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi, aby som sa opäť vrátil k Správe generálneho prokurátora Slovenskej republiky o činnosti prokuratúry a poznatkoch prokuratúry o stave zákonnosti v Slovenskej republike za rok 2021.
Mrzí ma, že moji predrečníci sa ani slovom nedotkli tejto správy a skôr išli po takom povrchu, po takých tých mediálne známych veciach a nerozoberali vlastne správu, s ktorou tu prišiel pán generálny prokurátor a ktorá je predmetným bodom tohto rokovania.
Ja mám výtky voči tejto správe, ale práve preto tu som, tak ako aj na výbore pre ľudské práva, kde sme sa bavili s pánom generálnym prokurátorom o jednej časti správy o Generálnej prokuratúre za rok 2021, tak opäť tu takisto vystupujem ako pred rokom a s tou istou vecou. A chcem povedať hneď na začiatok, že posun vo veci, ktorá sa týka kriminality mladistvých, tam je. A dovoľte mi teda, kolegyne, kolegovia, aby som sa dotkol práve tejto veci.
Tento rok správu v súvislosti s marginalizovanými komunitami pán generálny prokurátor trochu lepšie aj vysvetlil a odlišnejšie, keď okrem klasického zhodnotenia ste uznali, že mladistvá kriminalita mladistvých, alebo teda kriminalita mladistvých vychádza aj od rodín s dobrým ekonomickým či sociálnym zázemím a nielen od rodín so slabým ekonomickým či sociálnym zázemím. Podľa mňa by sa ekonomické či sociálne zázemie nemalo riešiť pri žiadnej kriminalite a jednoducho ak niekto pácha trestný čin, tak podľa toho by mal byť aj potrestaný a nie podľa toho, či má dobré alebo zlé ekonomické zázemie.
A tak ako som povedal, aj keď vidím posun, aj v súčasnosti je tam hneď niekoľko nedostatkov, ktoré aj naďalej podporujú rétoriku namierenú voči marginalizovaným skupinám obyvateľstva, ich stigmatizáciu či stereotypizáciu, a to priamo teraz, keď aj vláda sa snaží vlastne v tejto otázke alebo v tejto téme konať. Oproti tým ľuďom, ktorí tu boli pred nami, využívali vlastne marginalizované skupiny obyvateľstva hlavne v politickom boji a stav, v ktorých sú rómske osady, alebo boli, no, jednoducho aj sú, tak využívali hlavne na ten politický boj a ten stav, ktorý je v rómskych komunitách, je zodpovedný ich práci a ich činnosti vo vláde.
Najviac je to vidieť práve v posledných dvoch vetách správy o Generálnej prokuratúre, ktorá sa týka vlastne kriminality mladistvých, a teraz budem citovať: "Najviac prípadov trestnej činnosti mladistvých sa vyskytlo v Košickom kraji, v obvode Okresnej prokuratúry Spišská Nová Ves, Okresnej prokuratúry Michalovce, Okresnej prokuratúry Trebišov a v Prešovskom kraji v obvode Okresnej prokuratúry Bardejov a Okresnej prokuratúry Kežmarok, kde podiel kriminality mladistvých na celkovej kriminalite predstavuje až 10 %. Ide pritom všetko o okresy s vysokým podielom marginalizovaného obyvateľstva."
A tak ako aj pred rokom, tak aj dnes vlastne tu stojím pri hodnotení okresov s najvyšším podielom kriminality mladistvých v našej krajine, kde opäť hovoríte, že všetko sú to okresy s vysokým podielom marginalizovaného obyvateľstva. Spomínať túto informáciu podľa môjho názoru nie je vhodné najmä v súvislosti s vyvolávaním vášní v slovenskej spoločnosti, ktorá je po krízach či dlhodobej vláde Roberta Fica poriadne rozdelená a ďalšie impulzy rozhodne nepotrebujeme. Dúfam teda, že aj vaším zámerom, pán generálny prokurátor, nie je ukazovať prstom priamo na marginalizované obyvateľstvo. Takýmto spôsobom ich totiž v rámci spoločnosti ešte viac odcudzíme a v ich životoch plných generačnej chudoby môžu mať ešte menšie šance na normálny život, ako mali doteraz, alebo sa budú ešte ťažšie etablovať do toho normálneho spoločenského života.
Dôležité je tiež spomenúť, že medzi okresmi s najvyššou kriminalitou mladistvých za rok 2021 ste napríklad nezaradili mnohé ďalšie okresy s vysokou prítomnosťou marginalizovaného obyvateľstva, a to napríklad okres Revúca, okres Rimavská Sobota či Levoča, Lučenec, Gelnica, Stará Ľubovňa a mnohé ďalšie, čo jasne naznačuje, že vyššie percento marginalizovaného obyvateľstva v danom okrese nemusí okamžite znamenať vysokú mieru kriminality mladistvých z prostredia. Rovnako, samozrejme, to platí aj naopak.
Rád by som ešte pripomenul, že na mladistvú kriminalitu má vplyv určite viac faktorov ako len tie, ktoré ste v správe spomínali, preto by som bol na vašom mieste určite miernejší pri opise danej problematiky a nutne nevyvolával nechcené vášne. Ja verím tomu, že ani vám o to nejde, pán generálny prokurátor, aj pri poslednej vlastne konzultácii na výbore pre ľudské práva, kde sme si to vysvetlili.
A ja chcem v tejto súvislosti spomenúť aj napríklad rómske občianske hliadky alebo teda MOPS-ky, ktoré sa dneska, dnes, v dnešnom čase premenovali, ktoré určite pomáhajú obciam, starostom, primátorom. A jednoducho aj pri tom tlmení tej kriminality, ak teda spomínate, že vyššie percento mladistvých, kriminality mladistvých je práve v tých marginalizovaných skupinách, že by som vás rád videl ako partnera pri tom, aby sme naďalej posúvali tento projekt, ktorý pomáha naozaj či samosprávam, primátorom, starostom a jednoducho obyvateľom tej obce, kde tí ľudia monitorujú a mapujú vlastne obec celých 24 hodín.
V konečnom dôsledku ja verím, že situáciu chápete, a chcem veriť, že vaším zámerom určite nebolo ukazovať prstom na marginalizované obyvateľstvo. Musíme si však všetci uvedomiť, že s ďalším stigmatizovaním či stereotypizáciou bude čoraz ťažšie mladistvým z marginalizovaného obyvateľstva alebo teda prostredia stať sa plnohodnotnou súčasťou našej spoločnosti.
Veľmi pekne ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2022 o 15:56 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán kolega Pollák, za tvoje vystúpenie. Si myslím, že to je jedna z vecí, ktoré sa dajú vytknúť tej správe. A si myslím, že aj podstatná. Podobne ako to, čo si ty vytýkal tejto správe, ja som si všimol podobnú vec, a to je neprimeraná váha, ktorá sa v tej správe kladie tomu, aké je zloženie páchateľov stíhaných podľa toho, akého, aké majú štátne občianstvo.
Ja si myslím, že hlavne pokiaľ ide o občanov členských štátov Európskej únie, že to je úplne neprimerané a je to zbytočné, že sa mu kladie prílišná váha v takejto správe a, samozrejme, potom niet dosť priestoru na veci, ktoré naozaj sú dôležité. Lebo nerozumiem tomu, že možno s výnimkou nejakých, nejakých, nejakej potreby medzinárodnej kooperácie, že aký je rozdiel, že či sa nejakého trestného činu dopustí Čech, Rakúšan alebo Slovák, to naozaj v podmienkach Európskej únie a Schengenského dohovoru je naozaj úplne zbytočné. A podobne teda je to aj s rozdeľovaním podľa toho, že či niekto je z margini... marginalizovanej komunity alebo nie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 16:11 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktickú poznámku. Ja chcem veriť, že tak ako to bolo minulý rok, a ten posun som videl naozaj v správe generálneho prokurátora v tom, že tu stať, kde sa rozoberala tá kriminalita mladistvých, tam je. A verím tomu, že aj po tejto rozprave zrejme bude možné zmeniť do budúceho roka opäť tú správu tým lepším smerom, aby sme tam naozaj nemuseli dávať tú výnimku alebo teda ten podtón k tomu, že v okresoch, kde je vyššie percento marginalizovanej kriminality, je vyššia kriminalita mladistvých.
Ja po konzultácii s viacerými krajskými, ale aj okresnými policajnými riaditeľmi som sa pýtal, či si vedú nejaké štatistiky, a jednoducho nevedú a v tom, kto spácha trestný čin, jednoducho sociálne a ekonomické zázemie toho človeka sa neskúma ani nejakým spôsobom nepotvrdzuje. Tak ako som povedal, ten, kto pácha trestný čin, nech si odpyká svoj trest a jednoducho nech je zodpovedný za to, čo urobil. Ale určite nie za to, určite nie tak, že by sme skúmali toho človeka, akým, z akého prostredia – či z ekonomického, alebo sociálneho prostredia – vychádza.
Verím tomu, že správa budúci rok už nebude obsahovať možno tieto, toto súvetie, a verím tomu, že aj táto rozprava k tomu dopomôže.
Veľmi pekne ďakujem a prajem vám všetko dobré.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 16:11 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:11

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán generálny prokurátor, vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené kolegyne, kolegovia, ja by som sa tiež dotkol niektorých vecí. Kolega tu predo mnou hovoril o tom, že nehovoríme len o správe, ale niektorí ideme ku povrchu alebo o, hovoríme o nejakých mediálnych veciach. Ale ja si myslím, že nie každý je členom branno-bezpečnostného výboru alebo ústavnoprávneho výboru či ľudskoprávneho, kde občas pán generálny prokurátor je pozvaný, a aj toto je príležitosť tu v pléne sa ho niektoré veci opýtať. Tak aj ja využijem túto príležitosť.
Pán generálny prokurátor, ja som absolvoval, alebo bol som prítomný na verejnom vypočutí, kde ste vy hovorili, keď ste sa uchádzali o túto funkciu. A keď si pamätáte, ja som vám dal aj otázku niekedy na, už pri konci vášho verejného vypočutia ohľadom vašej rodiny, že ako to berie vaša rodina. Vedel som, že ešte predtým, povedzme to tak, mafia šla po vás a... že ako to budete zvládať alebo ako to bude zvládať vaša rodina. To bola možno taká otázka mierne na odľahčenie, lebo padali tam omnoho ťažšie otázky, ktorým ste sa venovali. A padli tam aj otázky ohľadom spomínaného § 363 a vy ste sa tam vyjadrili, že pripúšťate to, nechcem teraz od slova do slova citovať, ale parafrázujem, že pripúšťate to, že tam sú potrebné zmeny.
Ja som, ja som po tom, ako ste sa stali generálnym prokurátorom aj vám zablahoželal a poprial vám všetko dobré vo vašej funkcii. Ale prešli, prešiel istý čas a musím povedať, že niektoré veci tak ako verejnosť, aj mňa znepokojujú. Nehovorím, že celú verejnosť, ale časť verejnosti určite.
Napríklad vy ste sa pochvalne vyjadrovali o ruskej prokuratúre, stihli ste byť ešte na návšteve pred vypuknutím vojny, ktorú vyvolali v Rusku. Potom ste sa už... v Rusku, teda Rusi na Ukrajine, potom ste sa už veľmi k tomu, k tej chvále nevyjadrovali, a takých príspevkov je aj na vašom facebooku viac. Napríklad, napríklad spomeniem v súvislosti s tým cintorínom už spomínaným v Ladomirovej, vy ste 16. 9. OČTK vyzývali na trestné konanie v súvislosti s tým, čo sa stalo, o údajnom zničení cintorína alebo poškodení cintorína v Ladomirovej, ale potom som na vašom facebooku nikde nenašiel ospravedlnenie za to alebo že to bol nejaký hoax šírený smerom z Ruska. Tak dobre by bolo, dobre by bolo ospravedlniť sa, pretože ten pán starosta v tej obci mal vyhrážky smrťou jemu, jeho rodine a bolo to aj na základe toho, čo ste rozširovali predtým vy. Muselo ho, musela ho chrániť polícia.
Pán generálny prokurátor, ja vás teraz vyzývam, aby ste pokojne si vypočuli moju rozpravu a reagovali potom. Nemusíte mi skákať do toho stále. Úplne buďte pokojný. Tak v súvislosti s tým, čo ste teraz spravili, že ste mi dvakrát či trikrát do toho skočili, poviem ďalšiu vec.
Pred rokom ste mali správu, presne tak ste tu sedeli a ja som sa vás pýtal na váš názor na zničenie dôkazov, myslím, že išlo alebo pamätám si, že išlo o nejaký USB kľúč, a ja som sa to isté pýtal vás aj špeciálneho prokurátora. A padli tam úplne rozdielne pohľady na tú vec. Vyšiel som za vami, za tieto dvere potom a mimo kamier ste vybuchli, pán generálny prokurátor, v zmysle, že ste boli nervózny z toho, že tu musíte sedieť. Že ste boli nervózny z toho, že musíte...
Pán generálny prokurátor, ja vás prosím, aby ste nereagovali teraz na mňa. Mám ja slovo. Robíte to opakovane. Prekvapuje ma, že človek na tak vysokej pozícii v OČTK reaguje takýmto podráždeným spôsobom. Dobre, môžme sa rozčúliť, môžme hovoriť aj emotívne, ja to takisto robím, ale prekvapilo ma to vtedy, keď ste vybuchli, že ja mám aj inú robotu ako chodiť na, poslancom vysvetľovať na výbory nejaké veci. Nevymýšľam si, takto ste vybuchli vtedy.
Pán generálny prokurátor, mám tu poznačených ešte pár vecí, ktoré znepokojujú verejnosť. Napríklad v súvislosti s tým, že ste hovorili o tom, aby sa niektoré dôkazy zničili, lebo boli získané nezákonným spôsobom, tak ja sa chcem znova a znova opýtať, respektíve vám pripomenúť, že naozaj verejnosť znepokojuje aj to, čo sa dialo na tej poľovníckej chate. Keď Fico hovorí o tom, keď ubezpečuje, ja to takto poviem, spolupáchateľov v rámci systému "našich ľudí", že ešte majú vo vás poistku. Keby ste boli na strane tých ľudí obyčajných, vám by to, vás by to neznepokojovalo? Ja si myslím, že verejnosti sa niet čo diviť, že takto reaguje. Ani nám sa niet čo diviť, že takto reagujeme. Generálny prokurátor by nemal nahrádzať, nahrádzať sudcov, a to už tu bolo, to už tu bolo povedané. Ja by som bol rád, keby sa veci došetrili. Ja viem, vy máte nejakú úlohu v spoločnosti, áno, zákon, zákon využívate a zastavili ste konania voči veľkým rybám, na ktorých sú nastavené reflektory a kamery, ale chcem sa opýtať na záver svojho vystúpenia takú jednu vec, ktorá ma veľmi zaujíma.
Pán generálny prokurátor, vy vystupujete často, prepáčte, že to tak poviem, až bohorovne a vo mne toto vzbudzuje znepokojenie. Pripúšťate, pán generálny prokurátor, že vy ako osoba alebo aj generál... ako generálny prokurátor sa môžte v niečom mýliť? Úprimne ma to zaujíma. Lebo ja som za vášho pôsobenia ešte nevidel ani raz, že by ste sa za niečo ospravedlnili, že by ste povedali aj v súvislosti s tými facebookovými statusmi, ktoré som povedal, alebo s inými vecami, že prepáčte, v tomto a v tomto som ťa, som sa zmýlil. Viackrát sa stalo, obvinili vás aj kolegovia v rozprave, a ja už nemám toľko času, aby som to znova rozoberal, ale počuli ste to, že ste klamali. Na verejnom vypočutí ste nás oklamali. Ja osobne som vám dal hlas, pretože ja som vás predtým nepoznal, bol som presvedčený niektorými svojimi kolegami, že je to dobrá voľba, Maroš Žilinka ako generálny prokurátor.
Potom vyšli vaše stretnutia so závadovými osobami alebo so závadovou osobou, a práve o tom ste klamali takisto na verejnom vypočutí. Znepokojuje ma to. Pán generálny prokurátor, ja verím, že vystúpite aj v rozprave, nielen v záverečnom slove, aby mohli, aby sme mohli my ako poslanci ešte na vás reagovať.
A pýtam sa opakovane, vy ako osoba Maroš Žilinka a takisto ako generálny prokurátor pripúšťate, že sa môžte v nejakej veci mýliť? Napríklad ohľadom toho, čo ste sa minule názorovo nestretli ohľadom tej, toho zničenia toho dôkazu s Danielom Lipšicom, so špeciálnym prokurátorom, pretože tie odpovede boli úplne odlišné.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

6.12.2022 o 16:11 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, určite na mňa generálny prokurátor nepôsobí bohorovne. Nepôsobil a myslím si, že ani pôsobiť nebude. Čiže táto vaša uštipačná poznámka na záver vášho vystúpenia podľa mňa nebola celkom korektná, ale to už si musíte vy vysporiadať, či ste sa to chcel spýtať nejako vážne, alebo ste len potreboval poukázať na nejakú nedôveru voči osobe generálneho prokurátora.
Ďalšia vaša poznámka v rozprave, že generálny prokurátor vyspevuje alebo ospevuje, alebo dáva na nejaký piedestál slávy ruskú prokuratúru, ja som niečo také nezachytil. To, že bol v Rusku na oslavách generálnej prokuratúry, nebol jediný, ktorý tam bol. Nepovažujem to za hrdelný zločin. Bola to slušnosť, bola to kolegialita, to je celé.
Čo sa týka ďalšej vašej poznámky, že vraj generálny prokurátor na základe podnetov z Kremľa, Ruska, možno priamo od Putina reagoval tak, ako reagoval v rámci zničenia alebo pokusu o zničenie vojenského cintorína v obci Ladomirová, v prvom rade si tam musíme vysvetliť dve základné veci, pán kolega, a to zlá, nedostatočná a úplne nekonštruktívna komunikácia medzi veľvyslanectvom Ruskej federácie a medzi vedením obce. Tam vznikol zásadný a základný problém a Generálna prokuratúra na čele s generálnym prokurátorom sa do tejto problematiky vložila tak, ako mu z jeho pozície vyplýva. Čiže vôbec nezasahoval do ničoho, len sa vyjadril k danej veci tak, ako generálny prokurátor sa vyjadriť môže, má a v danej chvíli, v danej situácii uzná za vhodné. To je všetko.
A to, že vám pán generálny prokurátor občas skočil do reči, fajn, ale vy to robíte celý čas.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 16:26 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Šefčík hovoril o tom, že ako sa pán generálny prokurátor ešte ako kandidát na verejnom vypočutí na ústavnoprávnom výbore vyjadroval o § 363, a teda že ho nebude citovať. Tak ja ho môžem aj zacitovať, lebo tak je to verejne dostupné, čo hovoril: "Bolo by dobré zaoberať sa tým, a ono je to aj v programovom vyhlásení vlády, to oprávnenie generálneho prokurátora zrušovať právoplatné rozhodnutia v prípravnom konaní, pretože toto nám hlavne na Úrade špeciálnej prokuratúry robilo posledné roky šarapatu, ale opäť je to o tom, ako sa tá moc chytí."
Toto nám povedal pán vtedy kandidát na generálneho prokurátora, uchádzač o post kandidáta na generálneho prokurátora Žilinka na ústavnoprávnom výbore, a teda aj mne sa pokúša skákať do reči, ale ja ho teda nepočujem, takže, takže mám podobný zážitok, ako mal pán poslanec Šefčík, ale teraz sme, teraz sme ďalej od seba. Ale ja podobne ako pán poslanec Šefčík budem veľmi rád, keď pán generálny prokurátor využije tú možnosť a vyjadrí sa k tým veciam, na ktoré sa ho poslanci pýtajú. Ako predkladateľ správy má možnosť prihlásiť sa neobmedzene, viackrát, bez časového limitu, takže... a ja verím, že bude mať dostatočný priestor na to, aby reagoval. Teda predpokladám, že keď niekto ho obviňuje z klamstva, tak má potrebu na to reagovať a reaguje na to spôsobom, ktorý je, povedal by som, chlapský, teda taký, že aspoň faktickou poznámkou je možné naňho reagovať, nie až v záverečnom slove.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 16:26 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:26

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Šefčík, chcem na jednu vec reagovať, ktorú ste povedali, to sa týkalo voľby generálneho prokurátora. Tam bol ešte taký moment, že klub SaS preferoval doktora Šantu. Ja som to vtedy povedal aj Igorovi Matovičovi. Prosím? (Reakcia z pléna.) Aj Honz, ale aj doktor Šanta boli v hre. A ja som toto povedal Igorovi Matovičovi a on práve napriek, aby urobil napriek, tak začal pretláčať u vás na klube Dr. Žilinku, aby... (reakcia z pléna), áno, a bol som pri tom, takto to bolo, aby ste teda toto vedeli.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

6.12.2022 o 16:26 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video