78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:34 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:32

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Naozaj ten ich odpor k tomu, aby ľudia mohli v referende skracovať volebné obdobie, to je u nich normálne že politické a kultúrne presvedčenie, pretože každý vidí, ako je takmer nemožné urobiť na Slovensku platné referendum. Z tých všetkých referend bolo platné ledva jedno, a to práve preto, že dve tretiny spoločnosti sa nezúčastňuje volieb a tým pádom sa nezúčastňuje ani referenda, ani podobne. A keďže to vedia, aj napriek tomuto, ako bojujú proti tomu, aby si ľudia mohli v referende odvolávať tých, ktorých vymenovali, tak to je u nich normálne že základná črta, a práve preto sa za to hlasovať nedá.
To, že došlo 27 % ľudí k voľbám, k týmto, teda k referendovej otázke teraz, je obrovské množstvo, 1,2 mil. ľudí je naozaj obrovské množstvo. Napriek tomu, že existovala celá škála politikov vládnej koalície, ktorí odhovárali ľudí, aby sa toho nezúčastnili. To, že to urobila prezidentka, ktorá je jediný inštitút v podstate priamo odvodený od toho, že ľudia ju do tej funkcie zvolili, a to, že ako stádovito všetci poslúchajú, dobre, je to politická vôľa, nejdeme voliť.
Však z tohoto, to, čo je absolútne až, až šokujúce, že jediný, kto prejavil elementárnu zodpovednosť a väčšiu odvahu ako oni všetci, tak bola ich kolegyňa Romana Tabák.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:32 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:34

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo. Ja len sa vrátim k tomu začiatku, o ktorom hovoril môj kolega, keď traja ústavní činitelia povedali unisono nie referendu, premiér, prezidentka, predseda parlamentu.
No ono toto, dámy a páni, nie je prvý raz a mňa to napadlo v súvislosti s tým, s tými novými ľuďmi, ako je teda Mikuláš Dzurinda, ktorý sa chce vrátiť do politiky, on bol ten, ktorý prvý povedal po jednom takomto zmarenom referende tú povestnú vetu, ktorú teda si veľmi pamätám: „Ďakujem vám za aktívnu neúčasť.“ Ďakujem vám, voliči, za aktívnu neúčasť, keď takisto to referendum nesplnilo svoj účel v podstate preto, lebo sa ho zúčastnilo pod 50 % ľudí. Tuná prvý raz zaznelo to, že to referendum sa dá takýmto spôsobom zmariť. Dovtedy to nikoho nenapadlo. A vy teraz ste vlastne pokračovatelia tejto dzurindovskej éry v tom najhoršom slova zmysle, keď tiež ako tie zmarené referendá... Však koľko ich bolo? Osem zmarených? Osem, nie? Jedno z tých deviatich bolo úspešné. Toto všetko, tam sú niekde korene. A toto sú ľudia, ktorí sa v súčasnosti chcú vrátiť do slovenskej politiky. A hovorím to len preto, aby sme si všetci uvedomili, že toto tu už raz bolo. A toto je návrat vlastne týchto starých skúsených harcovníkov, ktorí si myslia, že ľudia zabudli. No nezabudli. Ďakujem vám za aktívnu neúčasť. Ešte raz to hovorím, Mikuláš Dzurinda, autor, rok by som si musel spomenúť niekde.
No a hovoril si o tých fašistoch. No, ja si myslím, že o tých novodobých fašistoch ešte budeme veľmi veľa počuť v rámci tohoto, tohto chcenia novodobého rozdelenia sveta.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:34 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:36

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. A ja to vnímam zase takto, že pani Kolíková a jej kumpáni veľmi dobre vidia do hláv ľudí, a poviem, v akom slova zmysle.
Začnem tým, že traja činitelia najvyšší odhovárali ľudí, aby sa zúčastnili referenda. Ale to neboli len traja najvyšší činitelia, to boli aj ostatní. Mne mnoho ľudí prišlo povedať, že pracujú na okresných úradoch a bolo im naznačené, že sa referenda... nie je želané, aby sa zúčastnili. Mnoho ľudí, kde sú župani a primátori niektorí, takisto ktorí sú spojení s vládnou garnitúrou, bolo im naznačené, aby sa referenda nezúčastnili. A ja sa vás pýtam, viete, koľko ľudí približne pracuje v štátnej správe a v samospráve? Je to 1,4 mil. Ja týchto ľudí úplne chápem, že majú obavy o svoje živobytie, o prácu, pretože o tú by veľmi ľahko mohli prísť a neboli by schopní splácať energie, účty, teplo a všetko, čo ja... Tak by ohrozili vlastné rodiny a tak možno niektorí naozaj tú odvahu neprejavili a do toho referenda nešli.
Ale, bohužiaľ, táto vláda im za deväť mesiacov nič nepomôže, aby vlastne zlepšili svoju životnú situáciu. A tak pani Kolíková vidí do hláv ľudí, a preto si myslí, že referendum nie je správne, pretože ak sa zmení vláda, prídu voľby, a naozaj na Slovensko sa opäť vráti demokracia, ľudia budú slobodnejší a budú môcť ísť do tohto referenda, a to si, myslím, neželajú.
Takže, vážení, ešte raz treba týmto ľuďom poďakovať, ktorí prišli do tohto referenda, a prišlo ich veľmi veľa, pretože naozaj im boli kladené rôzne prekážky a sami mi povedali niektorí, že v strachu o svoju rodinu, o svoje deti radšej volili, že nepôjdu, ako by mali byť vo svojom zamestnaní alebo na štátnych úradoch perzekvovaní. Takže myslím si, že vieme, prečo sa toto všetko tu deje. A teraz všetci tu z opozície... či vlastne z koalície mlčia. Nech sa k tomu vyjadria, lebo sami vedia, ako to fungovalo, a hlav... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:36 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:38

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaho (správne Blaha, pozn. red.,), čo čakáš od vlády, ktorá za dva a pol roka, resp. nič nespravila. Čo sa dalo rozvrátiť, rozvrátila. Hneď jak nastúpil covid, prosím vás, to, čo začala predvádzať, zruinovala samosprávu.
Povedzte mi, čo spravila v školstve? Povedzte mi, čo spravila v zdravotníctve? Povedzte mi, čo spravila v sociálnych veciach? Vymenujte mi, vymenujte mi jednu pozitívnu vec, ktorú za to obdobie táto vláda spravila. Je v jednosmerke, vie, jak skončí. Skončí najhoršie v dejinách, ako ktorá vláda dostala si. Ja sa divím pánovi Hegerovi, že ešte nepochopil, že jeho éra skončila. A divím sa aj pani prezidentke, že ešte chce poveriť ďalej pána Hegera, aby vládol deväť mesiacov.
Páni, nechcete proste sa dostať, veď si zoberte, v jakom stave sa naše hospodárstvo nachádza. Z hľadiska energií, ktorých sme vás deväťkrát žiadali, aby bola zvolaná mimoriadna schôdza, nič ste nespravili. Do dnešného dňa ste nestanovili limity. Prakticky samospráva nevie, čo ďalej. Školy nevedia, čo ďalej. Zdravotníctvo nevie, čo spraviť. Kategorizácia nemocníc. Čo ste chceli, to ste všetko rozoštvali. Povedzte mi, čo bude ďalej? Takisto sa budete hádať, ako ste sa tu, ako sa tu hádali koaliční partneri, keď Matovič naložil pánovi Sulíkovi? Alebo povedzte mi, ktorá vláda, ktorá tu bola doteraz, predvádzala to, čo vy predvádzate. Ani jedna.
Prosím vás, zbaľte sa a choďte odtiaľto čo najskôr preč!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:38 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Každý jeden člen vlády alebo každý jeden... (Ruch v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Ešte poprosím Humenčanov, aby nerušili rokovanie.
Nech sa páči.

Kočiš, Eduard, poslanec NR SR
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Každý jeden člen vlády alebo každý jeden volený zástupca ľudu by mal byť hrdý na to, že dostal od ľudí mandát – možno silnejší, možno slabší, ale ten mandát by mal uplatňovať v tom zmysle, aby všetky zákony sa uvádzali do života a boli na prospech spoločnosti, teda Slovenskej republike.
Celý tento chaos, ktorý tuná vznikol tým, že najvyšší ústavní činitelia odrádzali, odhovárali a doslova dehonestovali inštitút referenda tým, že odrádzali, aby šli voliči, sympatizanti, občania Slovenskej republiky vyjadriť svoj názor k urnám, malo iba ten jediný výsledok a ten jediný efekt, že volebná účasť bola iba na úrovni 27 %, čo si myslím, že napriek tak silnej antireferendovej kampani, aká ešte na Slovensku nikdy nebola, je to aj tak veľmi dobré a kvalitné číslo.
Z deviatich referend na území Slovenskej republiky bolo platné iba to referendum o vstupe Slovenska do Európskej únie a aj to preliezlo veľmi tesne, myslím, 52 alebo 53 %, takže ak 27 % ľudí, voličov na území Slovenskej republiky, ktorých bolo skoro 1,2 mil., vyjadrili v drvivej väčšine svoj názor, že nesúhlasia s tým, aby táto vláda naďalej vládla, aby tento politický marazmus sa na území Slovenskej republiky propagoval ďalej, aby parlament bol nefunkčný, vláda disfunkčná, tak jednoducho nie je dôvod na to, aby takýto pozmeňujúci návrh zákona, ktorý pošliapava demokraciu a jej demokratické princípy, v tomto pléne prešiel.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:40 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:42

Ľubomír Vážny
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán poslanec Blaha, stotožňujem sa s tebou v tvojom vystúpení s tou tvojou kritikou, ktorá ozaj bola namieste, a chcem len doplniť, že je tu... (Reakcia z pléna.) Ako? (Reakcia z pléna.) Chcem len doplniť, že sú tu jasné signály a medzi tie jasné signály sa dá započítať nedôvera vláde, ktorá bola vyslovená, výsledky referenda, ktoré sú ozaj udivujúce, a také ešte neboli doteraz, myslím tých 1,2 mil. nespokojných, je tu tá katastrofa, lebo ináč sa to nedá nazvať, vo vládnutí v tejto vláde, ktorá má v súčasnosti vyslovenú nedôveru. Tá katastrofa spočíva vo všetkom, to je školstvo, zdravotníctvo, eurofondy, do ktorej oblasti zabŕdneme, hospodárstvo - vyslovená katastrofa. Ten štát je nestabilný. Je to hrozné, čo sa tu deje! Jedine výhodou týchto vašich hádok je to, že zakrývate tú katastrofu vo vládnutí a prehlbuje sa ozaj katastrofa štátu, hospodárska situácia štátu, finančná situácia štátu je úplne na dne. Ja neviem, čo sa s tým bude robiť v budúcnosti.
A vy v tejto dobe ešte chcete, mali by ste byť šťastní, že môžu byť predčasné voľby v máji, v júni, a vy to chcete ešte predlžovať (povedané so smiechom), tú vašu agóniu o ďalších štyri-päť mesiacov? Veď to nemá žiadny, žiadnu logiku v politickej prezieravosti, v nejakej politickej stratégii. Čo vy bláznite? Ja vám nechcem radiť. A vy by ste mali byť šťastní, že môžu byť predčasné voľby v júni, v máji, a vy to ešte predlžujete ďalej, aby ste dosiahli ešte väčší mínus vo vašich preferenčných hlasoch. Však vy takto v septembri dosiahnete, ozaj nedosiahnete ani 5 %, čo sa tu deje, lebo postupne sa to na tých ľudí nakladá, či už v hospodárskej sfére, tak aj v osobnej sfére. To je veľmi nebezpečné, čo sa tu deje.
A tí ľudia sa naozaj budú búriť alebo sa nevzbúria, ale jednoznačne vám ešte tie zvyšky, ktoré máte nejakých sympatií, keby ste ich vedeli zužitkovať v máji, v júni, by vám bolo dobre. Ale v septembri, verte mi, že to bude veľmi nebezpečné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:42 hod.

Ing.

Ľubomír Vážny

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:44

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
No, ja som žasol, keď som počúval pani Kolíkovú, s čím prišla sem do pléna. Neviem, či ten termín predčasných volieb 30. september je kvôli tomu, aby práve takéto návrhy a takéto opatrenia mohla táto bývalá vláda a koalícia prinášať, aby sme o tom mohli rokovať, ale prepáčte, mne to pripadá, že už nás, už nás snáď ani nič neprekvapí v rámci, v rámci návrhov a opatrení, ktoré chcú do tohto termínu prijať, pretože to sa môžme rovno baviť o tom, že zrušíme, zrušíme parlamentné voľby.
To je tak pritiahnuté za vlasy, že keby sme niekomu povedali, že tu budeme dnes hovoriť o tom, že sa má ľuďom zobrať možnosť vyjadriť sa v referende, tak by si ľudia klopali na čelo a povedali, že maľujeme čerta na stenu. A toto je presne dôkaz toho, že tu vládol a stále, žiaľ, aj ovláda Slovenskú republiku absolútny amaterizmus, pretože neviem si predstaviť, že by sme prišli s iniciatívou zobrať ľuďom referendum a že by sme neočakávali, že takáto iniciatíva sa proti nám otočí. A presne toto sa stane. Toto sa, tento nápad a táto diskusia sa otočí proti bývalej koalícii a tak ako sa oni obávajú volieb a ako sa obávajú toho, že súčasná opozícia silnie, tak ja garantujem všetkým týmto koaličným poslancom, že tá pozícia opozičných strán bude po takýchto návrhoch oveľa, oveľa väčšia. A verím tomu, že občania si to všimnú a že na to budú reagovať, a že či už to budú prieskumy, alebo samotné predčasné voľby, kedykoľvek sa uskutočnia, tak jednoducho ľudia dajú najavo týmto politikom a týmto amatérom, že čo si o nich myslia.
Takže nechápem dosť dobre tú iniciatívu, ale je potrebné si uvedomiť, že kto tu najviac hovorí o demokracii, kto tu kričí najviac, že sú to demokrati, pretože toto nemá, priatelia, s demokraciou absolútne nič spoločné. A vy nebojujete proti nám, vy bojujete proti ľuďom!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:44 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:46

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ďakujem pekne, pán podpredseda, za slovo.

Pán poslanec Blaha, zamýšľal si sa nad tým, že prečo strana Solidarita teda nechce dať do ústavy referendum. Ja si osobne myslím a odpoviem za chvíľku na túto otázku. Ja si osobne myslím, že aj strany koalície SME RODINA, ja neviem, možno aj viacero poslancov z OĽANA nemá dôvod nedať referendum do, do ústavy. Veď ako povedal pán Susko, referendum, referendom sa môžu občania vyjadriť k vážnym otázkam. A toto je vážna otázka. Ale ja odpoviem, pán poslanec Blaha, ti, že prečo strana Sloboda a Solidarita. To je zase jej hra. Významnou mierou sa SaS-ka zaslúžila o pád tejto vlády a podľa mňa dávajú nesúhlas s referendom len preto, aby mohli predlžovať, predlžovať obdobie tejto vlády, to znamená, že nechcú predčasné voľby. Toto je podľa mňa hra pani Kolíkovej a nehovorím, že možno celej SaS-ky, ale minimálne významnej miere, pretože mal som pocit, že s týmto ani pán Sulík nesúhlasí vzhľadom na jeho vyjadrenia. Čiže toto je hra SaS-ky o to, aby neboli predčasné voľby, lebo neverím, že veľká časť aj koalície by mala mať s týmto problém, lebo to absolútne problém nie je.
Ďakujem.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:46 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:48

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Blaha, pamätáte si na vaše vyjadrenie k referendu spred pár rokov? Možno vám oživíme spomienky. Citujem, ako ste sa vyjadrili k referendu o rodine: Nesúhlasím s ponižovaním menšín cez referendové otázky. Pamätáte si to? V roku 2015. Ubehlo odvtedy pár rokov, ale tak nebolo to až tak dávno a dneska tu veľmi aktívne obhajujete referendum. Vo vašom plamennom prejave ste tvrdili, že my berieme slobodu a ľu... a popierame ľudské práva, lebo sme nevyzývali ľudí k referendu.
Čo ste vy robili v roku 2015 vo veľmi dôležitom, pán Blaha, vo veľmi dôležitom referende, kde išlo o rodiny s deťmi? Kde ste vtedy boli? Pre vás je ochrana menšina, no ja som za ochranu menšín, nepopieram práva ani jednej menšiny, ale zase by sa malo aj prihliadať na právo väčšiny, majority tejto spoločnosti. Vy, vy sa tu budete plamenne rozohňovať, rozhadzovať rukami, vykrikovať, vykrikovať či vrátane pána premiéra, alebo aj na prezidentku ste zaútočili. Je to každého osobné právo, tak ako bolo aj vaše v roku 2015, keď ste sa vyjadrili a vyzývali ste ľudí, opakovane ste vyzývali ľudí, aby nešli k referendu. Vyjadrovali ste sa, ako vo vašom klube SMER-u, ako riešite eticko-kultúrne a ja neviem aké, aké otázky.
Ja budem veľmi rád, keď vo faktickej aspon... aspoň jednou vetou zodpoviete, že prečo ste v roku 2015, nie je to ani osem rokov odvtedy, prečo ste vtedy popierali právo vyjadriť sa slobodne ľuďom v referende. A dneska tu budete plamenne, plamenne rozprávať tie vaše bludy. Ako... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:48 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:50

Vladimír Faič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážený pán poslanec Blaha, milý Ľuboš, tiež zápasím, resp. neviem si dať odpoveď na isté otázky, ktoré súvisia tak s demokraciou, ako aj s prijímaním tej novely ústavy, ale aj s inými otázkami, najmä vo vzťahu k demokracii.
Povedal si a pred tebou to povedal aj Robert Fico, že o demokracii sa dá hovoriť vtedy, o demokratických politikoch, ak si dáme na misku váh vzťah k istým otázkam, či už je to k priamej demokracii, či je to k právu možnosť sa vyjadrovať, či je to už právo podieľať sa na istých veciach, a spomeňme si na začiatok tejto vlády, keď jedna výrazná predstaviteľka tejto rozbitej vládnej koalície prišla dokonca s pexesom, kde mala fotky tých, ktorých sa majú dotknúť orgány činné v trestnom konaní. Skutočne to bol veľmi demokratický počin!
Veľmi demokratický počin je, ak tu naši kolegovia hovoria, vy buďte ticho, nehovorte nič a šúchajte nohami a čakajte, že príde NAKA. To sú, samozrejme, demokratické prejavy tu v parlamente.
No a tú nezodpovedanú otázku mám, veď to nebol SMER, ktorý zhodil Igora Matoviča z funkcie predsedu vlády. To nebol SMER, ktorý ho zhodil z funkcie ministra financií. To nebol SMER, ktorý vám tú vládu rozbil, ale váš koaličný partner. A dneska vás zaťahuje do ďalších vecí. A vy si to nevšímate, vy tu veselo útočíte na nás, hoci vaši nepriatelia sú úplne iní.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.1.2023 o 14:50 hod.

RSDr.

Vladimír Faič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video