78. schôdza

29.11.2022 - 22.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

26.1.2023 o 18:01 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:51

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ondrej, apelovať na torzo vládnej koalície alebo na tú malú smiešnu skupinku vládnych poslancov, ktorí ešte tak slepo naďalej budú podporovať všetko to, čo bývalá vládna koalícia prednesie alebo prinesie do pléna Národnej rady Slovenskej republiky, je, myslím, úplne zbytočné, pretože oni už majú nastavené, nalinajkované a majú spravenú nejakú takú predikciu, že iba septembrový termín predčasných parlamentných volieb je ten správny, pretože tak to povedal guru Igor Matovič a tento termín majú zaškatuľkovaný ako nejakú hodnotu, ktorá už musí byť nastavená len tak správne, pretože nastavená bola niekým, kto v tomto klube alebo v tejto sekte rozhoduje.
Tvoj apel na vládnych poslancov, ktorí naozaj majú nejaký pud sebazáchovy a chceli by sa možno v budúcnosti ešte niekedy pozrieť do pléna Národnej rady Slovenskej republiky, či už na kandidátnej listine subjektu, ktorý ich tu nominoval po prvýkrát alebo na mieste alebo na kandidátnej listine iného subjektu, ktorý sa tu možno dostane prvýkrát, ktorý tu ešte nikdy nebol, je iba na nich a vlastne tieto určité charakterové vlastnosti, ak úplne nestratili, by mali propagovať a prezentovať, ako niečo, že aj ja mám vlastný názor, aj ja môžem povedať to, čo si myslím a nemusím iba počúvať to, čo my niekto vehementne ráno povie a ja do večera nesmiem mať iný názor, pretože tak to u nás funguje a tak to u nás inak nesmie byť.
Čiže, vládni kolegovia, vládne kolegyne, ktoré tu nie ste, skúste sa nad slovami Ondreja Ďuricu naozaj zamyslieť, pretože je to odporúčanie, ktoré je iba dobré pre vás, pretože, tak ako bolo povedané, občania nezabúdajú, a tak ako to hovoria mnohí lídri terajšej vládnej koalície, ozaj vaši voliči nežerú seno.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 17:51 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:53

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Ďurica, pán poslanec, ono je zaujímavé, že vy tak strašne riešite druhých, ale ja myslím, že je správne, keby ste riešili seba a vlastnú stranu, lebo nikde nie je napísané, že vaša strana sa dostane do parlamentu. Nikde nie je napísané, že aj vy sa dostanete do parlamentu, lebo občania si pamätajú všeličo. Občania si pamätajú aj odsúdených poslancov, odídených poslancov z vašej strany a to je podľa mňa oveľa horšie, ako keď tu sedia údajne nejakí komedianti. To je oveľa horšie, keď tu vy ste pritiahli do parlamentu ľudí, ktorí páchajú trestné činy. To je oveľa smutnejšie, ako keď tu niekto dá na kandidátku teda údajných komediantov podľa vás.
Pokiaľ ide o to, že čo občania chcú a čo nechcú. No, veď na to vám dala odpoveď tá účasť v referende. Ona síce bola vysoká, ale je z nej jasné, že ani svojich vlastných voličov ste tam nedokázali všetkých pritiahnuť. Čiže tí ľudia vám dali úplne jasnú odpoveď, ako to tu vyzerá, s tým koho tu chcú a koho tu nechcú. Čiže oni nechcú, nepotvrdili to, čo vy tu celý čas hovoríte o nejakej nedôvere a podobne. Lebo načreli ste aj do tej nedôvery ako takej, ale hovoríte, že neželajú si napríklad Hegera? Veď podľa posledného prieskumu spred pár dní je Heger štvrtým najdôveryhodnejším politikom na Slovensku spolu s Ficom na tej istej úrovni a nad ním už je len Pellegrini a Čaputová. Žiadny z tých politikov nemá viac ako 44 %. Čiže to skôr signalizuje o tom, že je tu nedôvera v politiku a v politikov ako takých, nie v konkrétnych politikov. To len vy si tak účelovo vysvetľujete a viete, čoho sa najviac ľudia boja. Lebo aj to povedal nedávny prieskum. Kvôli predčasným voľbám sa najviac boja toho, že sa tu nedovyšetrujú trestné činy nominantov bývalej garnitúry. To je prvá vec a druhá vec čoho sa boja, je návratu bývalej garnitúry do vlády. Napriek tým predčasným voľbám. Toho sa najviac boja. Čiže tí ľudia si myslia úplne niečo iné ako to, čo ste vy prezentovali vo svojom príspevku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 17:53 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán poslanec Ďurica, vy hovoríte veľmi zovšeobecňujúco, čo si ľudia želajú. Ale je to zavádzajúce, pretože všetci si to neželajú. Ja tiež poznám ľudí, ktorí si želajú všeličo a nebudem to tu zovšeobecňovať, že všetci. Všetci určite nie a ani väčšina. Zaujalo ma vo vašom prejave ako povýšenecky ste posudzovali poslancov podľa toho, čo predtým robili.
Áno, sú tu v našich laviciach, keď zoberem za OĽANO, učitelia, psychológovia, ekonómovia, právnici, herci, ochranári, občianski aktivisti a tak ďalej. Mohol by som menovať, ale to predsa nie je dehonestujúce. Ja posudzujem človeka podľa toho, či je čestný, charakterný, poctivý alebo nie. Nie je toto dôležitejšie kritérium? Z vašich úst, vy sedíte vedľa ľudí, poviem vedľa človeka, ktorý agresívnym spôsobom kričal na matku s deťmi. Urážal ju vulgárne. Bol odsúdený za rasistické výroky a on tu sedí a vy sedíte vedľa neho a nás posudzujete.
Ďalší, ktorý školil Černákových vrahov. Vy vedľa nich sedíte a nás posudzujete skrz to, čo sme predtým robili. Tak to sa mi zdá veľmi falošné a pokrytecké, pán Ďurica, hoci váš prejav bol kultivovaný a nekričali ste na nás guľometovou paľbou ako tí dvaja, ktorých som spomínal. Vlastne ani nemenoval radšej.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 17:55 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Pán Ďurica, takisto chcem oceniť váš kultivovaný prejav. Rozdiel medzi vami a Mazurekom je naozaj v tej kadencii slova a v hlasitosti. Ja sa dotknem viacero takých tém, ktoré ste vlastne otvorili v tejto rozprave, a vy ste hovorili o tom, že my bránime ľuďom vlastne prísť k voľbám. Nie my umožňujeme ľuďom prísť k predčasným voľbám. Áno, vláda padla, bohužiaľ, a dobré by bolo, a teda aj správne, aby sa voľby konali v predčasnom termíne. My navrhujeme september, ak teda budete s nami súhlasiť, aby voľby neboli v roku 2024, aby nám tu nevládla nejaká úradnícka vláda, tak budete súhlasiť s týmto termínom. Spomínali ste aj úroveň v parlamente, ale tú úroveň v parlamente, bohužiaľ, tú kazia vaši kolegovia, ktorí tu naozaj vrieskajú, dehonestujú ľudí, vysmievajú sa ľuďom, poslancom za ich minulosť, tak ako povedal môj kolega a nebudem už tu opakovať a máte pravdu. Máte úplnú pravdu. Ľudia sledujú tieto rozpravy naše a vaše, môžem povedať, že majú úspech celkom na internete, len, bohužiaľ, že majú proste tú takú negatívnu a, a nepríjemnú emóciu, keď vlastne hovoríte, stále nadávate na, na, na poslancov, na ľudí a jednoducho rozosievate takú tú nenávisť. Tú nenávisť rovnako rozosievate v spoločnosti aj voči Rómom a jednoducho stávajú sa z nich terče.
Ja budem určite potom aj reagovať na vaše uznesenie, ktoré predkladáte na ďalšiu riadnu schôdzu, ktoré, bohužiaľ, takisto iba roznesie v spoločnosti ďalšiu nenávisť a teším sa vlastne na tú rozpravu a na to vysvetlenie od vás, kedy zase budete ukazovať na Rómov ako na tých, ktorí tu nejakým spôsobom môžu za všetko zlé v tejto krajine. Asi všetko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 17:57 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:59

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegom za reakcie, aj za tie kritické, aj tie pozitívne.
Čo sa týka pána poslanca Vetráka. Pán kolega, ja netvrdím, ani my netvrdíme, že budeme, budeme po voľbách sedieť v parlamentných laviciach a v podstate to nie je, to nie je dôvodom alebo hlavným nejakým motívom, prečo robíme politiku a prečo sa verejne vyjadrujeme. Sú tu však nejaké nálady v spoločnosti a nejaké dlhodobé prieskumy, sú tu konkrétne politické kroky, ktoré táto vláda urobila, na základe toho sa aj rozpadla. Boli tu nejaké kroky, ktoré robil Matovič a to, kde sa ocitla Slovenská republika, kde sa ocitol parlament dnes, to je, či chceme, alebo nechceme výsledkom Igora Matoviča, pretože aj tá vaša koalícia sa rozpadla. Tak ako to bolo menované neskôr aj pri tom odvolávaní vlády vďaka, vďaka povahe, charakteru a nejakej politickej línii Igora Matoviča.
Čo sa týka pána Šefčíka. Pán Šefčík, ja som v tej rozprave, samozrejme, v rámci toho kontextu povedal, že niektorí poslanci koalície sa profilujú ako komedianti alebo sú komedianti, ale myslel som to práve v kontexte toho, čo som hovoril svojím správaním. Mne nevadí, že tu je niekto herec alebo spevák, alebo sa akokoľvek dotýka kultúry, to nie je otázka povolania, to nie je otázka toho, že tých ľudí chcem nejako podceňovať, to je otázka toho, ako v tomto parlamente vystupujú a sú tu naozaj komedianti, ktorí, ktorí dlhodobo, dlhodobo dehonestujú úroveň Národnej rady.
A čo sa týka kolegu Polláka. Súhlasím s vami, súhlasím s vami, že tá úroveň je taká žalostná, ako je, ale myslím si a to presvedčenie mám, že toto priniesol Igor Matovič. Tú nekultúru a tú agresivitu do politiky priniesol Igor Matovič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 17:59 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:01

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Vážený pán predsedajúci, pani poslankyne, páni poslanci, priznám sa, že v poslednom období dostávam veľmi veľa otázok, že prečo keď strana SMER - sociálna demokracia bola súčasťou vlády, prečo sme neriešili Ústavu Slovenskej republiky a ani samotné referendum, ale otázka, teda odpoveď je veľmi jednoduchá. Dovtedy nikto nevyslovil pochybnosť o tom, že je možné skrátiť volebné obdobie či už prostredníctvom referenda, alebo prostredníctvom poslancov Národnej rady Slovenskej republiky. Veď uvediem konkrétne príklady.
Od roku 1993 sa trikrát stalo, že Národná rada Slovenskej republiky sa rozhodla skrátiť volebné obdobie, čo viedlo k predčasným parlamentným voľbám, či išlo o vládu Vladimíra Mečiara, alebo druhú vládu Mikuláša Dzurindu, alebo koniec-koncov naposledy to bolo v roku 2011, kedy predčasne skončila vláda Ivety Radičovej. Dokonca, ak sa nemýlim, tak sa v histórii uskutočnili dve legitímne referenda, ktoré mali za cieľ skrátiť volebné obdobie. Boli legitímne, aj keď neboli úspešné, pretože sa ich nezúčastnil dostatočný počet ľudí. Ten bod zlomu nastal až vtedy, keď strana SMER iniciovala referendum a pani prezidentka Čaputová sa obrátila na Ústavný súd, aby sa vyjadril, či tie otázky, ktoré mali byť v referende, či boli v súlade s Ústavou Slovenskej republiky a Ústavný súd Slovenskej republiky konštatoval, že nie sú v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, pretože otázky nemali normotvornú povahu a zároveň odporučil zákonodarcovi, aby explicitne dal do Ústavy Slovenskej republiky možnosť, ako sa dá skrátiť volebné obdobie, čo by viedlo k predčasným parlamentným voľbám. To znamená, buď uznesením Národnej rady Slovenskej republiky, alebo referendum. A čo sa stalo včera? Inak musím povedať, že som presvedčený o tom, že keby vláda Eduarda Hegera nebola v demisii a keby sa nebolo konalo v sobotu referendum, tak táto Národná rada v tomto volebnom období by nikdy nepristúpila k novelizácii ústavy.
A čo sa stalo včera? Včera Národná rada Slovenskej republiky rozhodla, že tým, že novelizovala Ústavu Slovenskej republiky, že môžeme, Národná rada sa môže uzniesť na skrátení volebného obdobia, ak za to bude hlasovať 90 poslancov, teda ústavná väčšina. Ale nechápem jednej veci, dámy a páni z bývalej vládnej koalícii, prečo ste vyhodili z tejto ústavy možnosť, aby o skrátení volebného obdobia nás poslancov rozhodlo referendum. Veď nechcem to tu pripomínať, už viackrát to tu zaznelo, moji predrečníci to povedali, že predsa vláda ľudu je v tom, že má buď priamu, alebo nepriamu formu. Tá nepriama je cez nás volených zástupcov a jeden z inštitútov priamej demokracie je práve referendum. Čoho sa tak bojíte? Tak naozaj ja som včera vo svojom statuse označil toto hlasovanie, ktoré sme my poslanci SMER-u sociálna demokracia nemohli za týchto okolností podporiť, že ide o čierny deň slovenskej demokracie a za týmto mojím názorom si stojím.
Dámy a páni, teraz ešte k referendu pár poznámok. V predvolebnom období to bolo práve hnutie OĽANO, ktoré sa oháňalo týmto inštitútom a hovorilo, že viacero zákonov by sa malo prijímať cez inštitút referenda, dokonca hovorili tom, že potrebné kvórum by sa malo znížiť z 50 na 25 %. A realita je úplne iná. Veď vy ste zobrali možnosť ľuďom legitímne rozhodnúť o skrátení volebného obdobia poslancov Národnej rady cez tento dôležitý inštitút. Navyše zavádzate aj tým, že sme v nejakom predvolebnom období, že strana SMER spolu s HLAS-om a s Republikou majú záujem meniť volebný systém. Opäť to tak nie je. To váš šéf Igor Matovič to hodí do verejnosti a my sa máme brániť pred niečím, čo vôbec nie je založené na nejakých reáliách.
Opäť. Pred voľbami do Národnej rady poslednými to bol práve Igor Matovič a jeho kolegovia, ktorí tvrdili, že jeden volebný obvod je prežitok, že treba ustanoviť minimálne osem volebných odvodov a niektorí išli tak ďaleko, že hovorili o 75 volebných obvodoch. Tak prosím vás, neobviňujte nás z niečoho, s čím nemáme absolútne nič spoločné a navyše keď ste túto polemiku voviedli do spoločnosti práve vy.
A teraz sa dostávam k meritu, a to je dátum predčasných parlamentných volieb. Nuž ja si neviem dobre predstaviť, že vláda Eduarda Hegera, ktorá je tu v demisii od decembra minulého roku, má vládnuť do 30. septembra, dokonca to je len dátum volieb, ale ona bude vládnuť ešte ďalej. Myslím si, že niekedy na prelome októbra a novembra, pretože najprv sa musí kreovať vláda, potom vláda musí predstúpiť pred Národnú radu a získať, získať mandát. To znamená, je to pre mňa nepredstaviteľné a ja osobne si myslím, že buď 27. máj, alebo 24. jún to sú reálne termíny, kedy by sa mali predčasné parlamentné voľby uskutočniť. No a tie dôvody, pre ktoré torzo vládnej koalícii hovorí o tom 30. septembri, sú také zvláštne a pri niektorých mi až behá mráz po chrbte. To, že vy máte problémy, to nás nikoho nezaujíma, ani občanov Slovenskej republiky. To nie je výhovorka, že potrebujete čas, aby ste sa nejakým spôsobom skonsolidovali a opäť pospájali, ale to, čo ma vyrušuje, je, že ľudia, ktorí sa hrajú na demokratov, ale len vtedy, keď sú v opozícii, sa neštítia hovoriť o tom, že 30. september má byť preto, aby orgány činné v trestnom konaní mali dostatok času na to, aby uzatvorili rôzne kauzy, politické kauzy a pozatvárali predstaviteľov opozície. A akým spôsobom? Ani to vám nevadí, že sú to vymyslené výpovede ľudí, ktorí v minulosti páchali závažnú trestnú činnosť, že týmto ľuďom za túto závažnú trestnú činnosť hrozia prísne tresty a oni len preto, aby sa vyvinili, tak sú schopní povedať čokoľvek na kohokoľvek. Už sme tu boli svedkami vydávania šéfa SMER-u sociálna demokracia, lídra opozície do väzby. Neprešlo to len tesnou väčšinou a obávam sa, že to do toho septembra budete chcieť opäť zopakovať. A stále tu máme angažovaných policajtov, elitných vyšetrovateľov, aj prokurátorov, aj sudcov, ktorí sú ešte schopní stále vám k tomu asistovať.
Pán Matovič, prosím vás, ak ma počúvate, tak sa obráťte z kratšej cesty, veď Slovensko sa nachádza v ťažkej ekonomickej situácie a treba riešiť tieto veci. Je tu vojna. Nikto z nás nechce vojnu, ale ja legitímne, to je podľa mňa legitímny názor, keď budem hovoriť, že som proti tomu, aby Slovenská republika zásobovala Ukrajinu zbraňami. Som proti tomu. Môžete ma označovať ako prisluhovača Kremľa. Nie je to tak, pretože ja som vojnu a agresiu Ruskej federácii viackrát odsúdil a nemal som s tým problém. Ale nehájime záujmy Slovenskej republiky. Aj preto si myslím, že ten dátum chcete čo najviac predlžovať.
A ešte keď som sa dotkol pána bývalého predsedu vlády a bývalého ministra financií Matoviča, tak mi napadá také prirovnanie z obdobia Francúzskej revolúcie s Máriou Antoinettou, tá na rozdiel od pána Matoviča bola aspoň pekná, ale nebola príliš rozumná. Hovorilo sa jej Madame Déficit, pretože rozvrátila absolútne financie a skončila pod gilotínou. Ja neželám nikomu nič také, ale želám predstaviteľom OĽANA, aby si ten hnev od ľudí vyžrali a aby tú politickú gilotínu v tých predčasných parlamentných voľbách zažili.
Dámy a páni, pevne verím, že ešte stále je tu možnosť, aby sme sa rozhodli pre skorší termín predčasných parlamentných volieb a nie 30. septembra. A tento dátum je taký zaujímavý, pretože 30. septembra v roku 1938 bola Mníchovská dohoda, kedy Briti a Francúzi nechali napospas Československo Adolfovi Hitlerovi. Nedovoľme, aby sa takýto dátum s takým koncom zopakoval v novodobých dejinách Slovenska.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.1.2023 o 18:01 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Naozaj skorší termín parlamentných volieb, ako je septembrový termín, by bol len pre dobro veci a najmä pre dobro všetkých občanov Slovenskej republiky. A naozaj sa nesmieme pozerať či napravo, či naľavo, kto je koho sympatizant alebo kto koho volil, alebo kto má voči niekomu nejaké antipatie. Jednoducho vláda bola odvolaná. Vláda je v demisii a vláda má dovládnuť spôsobom takým, že má priviesť Slovenskú republiku k novým predčasným parlamentným voľbám. To však neznamená, že táto vláda si bude uzurpovať 9-mesačný termín na to, aby argumentačne alebo nejako detinsky argumentovala, že musíme dodať alebo musíme ponúknuť občanom možnosť, akým spôsobom chceme tú pomoc, ktorú sme pomôcť dať nestihli, nejako tým občanom priniesť. Čiže toto nie je argument, zatiaľ počas dvoch dní, o ktorých prebieha táto rozprava, mnohí členovia vládnej koalície, ktorí by mali vysvetliť, prečo je ten termín septembrových predčasných parlamentných volieb pre nich tak dôležitý, to neurobili. Neargumentovali to ničím.
A tak ako som povedal už troška skôr, naozaj sa bojím, že môže dôjsť k ústavnej kríze a že to hlasovanie 31. januára môže dopadnúť úplným fiaskom. A my tu budeme mať vládu, ktorú bude nominovať prezidentka Slovenskej republiky. A to bude naozaj fiasko pre všetky politické strany, pretože dohodnúť sa na termíne predčasných parlamentných volieb je našou psou povinnosťou. A naozaj nesmieme hazardovať s tým, že tu bude vláda, ktorú nikto nevolil, vláda, ktorá bude dosadená. A bude to naozaj iba vláda nejaká bábkovláda bez kompetencií, síce s právomocami, ale úplne vymyslená.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 18:12 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Ja vám musím troška oponovať v tom, čo ste hovorili, že ten zmiešaný volebný systém, že to je len nejaká chiméra. Keď si pozriete napríklad stránku Hospodársky novín alebo aj stránku strany HLAS, tak tam je ten rozhovor s pánom Pellegrinim. Sám povedal, tam to má názov alebo nadpis článku je Dozrel čas na zmenu volebného systému, prečo by sme nevytvorili zmiešaný volebný systém, ktorý bla, bla, bla, umožní sa dostať do parlamentu. Regionálne voľby ukázali, že je potrebné začať od tejto téme zásadne hovoriť a tak ďalej a tak ďalej. Ale nechcem len na toto poukazovať.
A čo sa týka toho referenda. Sami ste povedali, že aj Ústavný súd povedal, že aj tá referendová otázka má mať normotvorný charakter. Preto už ten prvotný návrh, ktorý prebiehal k zmene tej ústavy, tie prvé rokovania boli už vo štvrtok, kde bol hotový prvý návrh, tak tam bolo toto ľudové hlasovanie. De facto je to taký istý plebiscit 350-tisíc ľudí a tak ďalej a tak ďalej. Tie postupy sú tam. Budiš, ale tá forma tej priamej demokracie tam bola. No hneď sprvoti to strana SaS zavrhla a ďalej sa o tom nerokovalo. Ale ja vám tu sľubujem, garantujem, že takýto návrh bude predložený. Len hovorím, je tam plno aj hlavne legislatívnych vecí, ktoré treba ošetriť, lebo sami dobre vieme, že povaha referenda má silu ústavného zákona. Tak keď má silu ústavného zákona a možno odvolať v takomto nejakom hlasovaní, ja neviem, poslancov Národnej rady alebo skrátiť si volebné obdobie, tak potom či sa nezačnú otvárať nožnice, že, ja neviem, v ústave je zagarantovaná funkcia generálneho prokurátora, šéfa NKÚ a toto. Či tam nebude priamo demokracia aj na tieto ostatné funkcie, ombudsman a tak ďalej a tak ďalej. Viete, to sú veci, o ktorých treba rokovať. Je jednoduché napísať zákon, dať do niekde. Ale keď to otvára rôzne nožnice, tak treba o tom naozaj rokovať. (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 18:14 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:16

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Kéry, pán predseda výboru, pár poznámok k tvojmu vystúpeniu. Začnem tým, že odkiaľ ste mali tušiť, že tu bude niekedy na Slovensku spochybňovaná, spochybňované skrátenie volebného obdobia ústavným zákonom a tak ďalej a tiež pokiaľ ide o referendum. Pokiaľ by, a nehovorím, že vy osobne, lebo predsa len sa venujete viac zahraničnej politike, ale pokiaľ by tí, ktorí sa u vás venujú právu, sledovali judikatúru českého Ústavného súdu, z ktorej väčšinou slovenský Ústavný súd čerpá, tak už v roku 2010, teda pred vašimi dvomi poslednými vládami, bolo jasné, že český Ústavný súd povedal, že ad hoc ústavné zákony nie sú v súlade s ústavou a takýmto spôsobom nie je možné skracovať mandát poslanca. Čiže vy ste tu celý čas vedeli, že je to problém a nič ste s tým neurobili. A nehovorím, že vy osobne, ale vaši teda vy ich považujete za expertov právnych.
Pokiaľ ide o to referendum. Ako ste správne povedali, referendum by mali mať otázky, ktoré majú normotvorný charakter. Že prečo chcete prelamovať judikatúru a navrhujete, aby sa skracovalo volebné obdobie referendom. Pretože to musí byť iný typ ľudového hlasovania, napríklad taký ako máme u pani prezidentky. Čiže nevyhovárajte sa a tieto veci, pretože vy by ste asi mali veľmi dobre vedieť, ako to je. A len hráte to pred ľuďmi. Lebo ak by ste im chceli naozaj dať nejaké práva v referende, tak by ste im znížili kvórum a to ste päťkrát v tomto parlamente odmietli. Pretože päťkrát to OĽANO predkladalo. A predložíme to aj 6-krát a uvidíme, akí budete hrdinovia pri znižovaní kvóra. Pretože vy si veľmi dobre uvedomujete, že by sa to mohlo týkať v budúcnosti aj vás. A ako pán Blaha povedal, prečo sa tak bránite referendu. Veď je tam 50 %, aj tak nikdy nebude platné. To je presne ten vás názor. Len Potemkin.
Pokiaľ ide o volebné program OĽANO, tak sledujte pána Pellegriniho, ktorý tu chce vytvoriť ilúziu o demokratických voľbách. No a pokiaľ ide o tie ďalšie veci, tak sa vyjadrím vo vystúpení mojom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 18:16 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:18

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán predseda výboru Kéry, ty si spomenul aj tie tri roky, keď v ´94, 2006 a 2011 došlo k skráteniu volebného obdobia. Čiže z tých doterajších 8 volieb sme mali tri predčasné voľby. A ono by sa to mohlo zdať, že to taká bežnejšia prax v rámci týchto podmienok tuto na Slovensku, ale nie je to tak. A riešilo sa v minulosti tento postup osobitným ústavným zákonom. Ten text bol veľmi krátky. Bol tam presný dátum, kedy by malo dôjsť k predčasným voľbám. Ale týmto dochádzalo v podstate k obchádzaniu ústavy a určite to nebolo ústavne komfortné. Preto aj došlo k rozhodnutiu Ústavného súdu z júla 2021, kde nám dalo jasne popis a inštrukcie, že akým spôsobom to máme riešiť a v ktorých, v ktorých situáciách.
A čo sa týka referenda, že my sme odobrali možnosť formou referenda riešiť túto otázku, teda možnosť skrátenia volebného obdobia okrem uznesenia. Ja sa chcem opýtať, že či sme vypustili aj čl. 93 Ústavy Slovenskej republiky, že tam nemáme vôbec možnosť referenda. Otázka na vás, že dnes v prípade, ak by ste vyzbierali 350-tisíc podpisov a išli by ste požiadal pani prezidentku, pri splnení, samozrejme, všetkých povinností v zmysle ústavy o vypísaní ústavodarného referenda, dnes by vám to nevypísala, to ústavodarné referendum, ktoré bolo minulú sobotu?
Čo sa týka do budúcna, tak priamo do textu sa malo rozhodnúť o skrátení volebného obdobia, teda priamo do textu ústavy, to nám jasne Ústavný súd povedal, a práve z toho dôvodu prišla aj táto zmena ústavy, kde sme to riešili týmto spôsobom. A čo sa týka ešte toho referenda, veľmi dobre viete, že aj hnutie SME RODINA prišlo na februárovú schôdzu s ďalším návrhom, kde otvárame túto otázku. A je len na predstaviteľoch všetkých politi... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.1.2023 o 18:18 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video