79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

12.12.2022 o 9:40 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

9:10

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pani poslankyňa, vy ste hovorili, že sme nič nespravili so správaním Igora Matoviča. Mne vyčítate zlodejinu, korupciu a idete odvolávať Eduarda Hegera s klonmi SMER-u, ktorí tu vybudovali korupčný systém našich ľudí. Tak sa zamyslite, čo robíte.
A prihlásil som sa do tejto faktickej hlavne kvôli tomu výboru, že ste nám vyčítali, že sme sa spojili s pánom Urbanom a že on šiel na výbor alebo zúčastnil sa výboru a hlasoval, síce nehlasoval za, ale hlasoval, resp. zdržal sa hlasovania, bol prítomný a dovolil tak, aby bol výbor uznášaniaschopný. No tak vy chcete diktovať iným ľuďom, či na výbor majú, alebo nemajú chodiť? Snáď je jeho vec, že prišiel na výbor.
Hovoríte o Všeobecnej zdravotnej poisťovni, o tom, čo sa deje v nemocniciach, o zdravotných poisťovniach všeobecne, ale neodvolávate ani ministra zdravotníctva, ani ministra financií, ale odvolávate rovno Eduarda Hegera.
Ja vám neberiem odborné argumenty, môžme sa o nich rozprávať, môžme sa o nich baviť, veď niekoľkokrát sme mali aj minulý týždeň výbor a odzneli tam argumenty z vašej strany aj Marek Krajčí hovoril svoje argumenty. Ale takto, že vy budete vyčítať niekomu, že chodí na výbor? Tak to, to snáď nie.
A toto, čo ste hovorili, že sme 125 zákonov extrémistov podporili, tak to si skutočne nepamätám, že by im toľko zákonov prešlo. To čo je za blud? My sme mali svoje návrhy, a to, že niekto hlasoval za ne, to je jeho vec.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:10 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani kolegyňa, vy sa tej Republiky asi musíte strašne báť, keď stále nás dookola omieľate, a asi aj po tom prieskume, ktorý vyšiel teraz v nedeľu, tá obava alebo tie obavy sú možno namieste, ale môžem vás ubezpečiť, že tie naše čísla sú oveľa vyššie.
Ale poďme k meritu veci a k tomu, čo ste hovorili v rozprave. MUDr. Urban naozaj nikomu nič nesľúbil, že bude nejako hlasovať, iba povedal, že príde na výbor, aby bol zdravotnícky výbor uznášaniaschopný, a myslím si, že človek, ktorý má tri atestácie, je natoľko svojprávny, aby vedel, za aký zákon má hlasovať a za aký hlasovať nemá, alebo je proti jeho vôli. Čiže to by bolo v kocke a v skratke všetko.
Čo sa týka straty Všeobecnej zdravotnej poisťovne, tak tá vykonáva najkomplikovanejšie zákroky a vykonáva najkomplikovanejšiu liečbu a má najviac poistencov. Čiže automaticky, keď nevytvára zisk ako súkromná zdravotná poisťovňa Dôvera a Union, tak automaticky vytvára alebo generuje stratu. To je jednoducho holý fakt. Ja som zástancom jednej zdravotnej poisťovne, a to je asi tak do budúcna aj moja vízia.
Čo sa týka poistencov, tak okolo 180-tisíc ľudí mení k 1. 1. 2023 poisťovne, je tam nejakých 71 500 ľudí z Dôvery, z Unionu 47,5-tisíc, zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne 61-tisíc. Každý jeden poistenec si vyberie poisťovňu, ktorá mu najviac vyhovuje, a to, že niektorí poslanci Národnej rady budú vždy lobovať za ten súkromný sektor v poisťovacom odvetví, je to váš názor, je to vaše právo, ja vám to neberiem, ale podľa mňa jedna Všeobecná zdravotná poisťovňa by určite stačila a stíhala zastrešiť celý segment zdravotníctva.
A čo sa týka poistencov štátu, tak tí väčšinou zostali v rukách Všeobecnej zdravotnej poisťovne, čiže naozaj tie hrozienka si berú súkromné poisťovne, a to, čo je nákladné, to zostáva na pleciach štátnej poisťovne.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:25 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, pani kolegyňa Bittó Cigániková, ja zdravotníctvu veľmi nerozumiem, som ani nechcel reagovať, ale už keď tu hlásate úplné, očividné nezmysly, tak už musím.
Prvá vec, akože kritizujete to, že niekto prišiel na výbor, aby bol uznášaniaschopný, tak myslím si, že vám ako predsedníčke výboru to tiež bolo veľmi milé, keď prišiel ktokoľvek na výbor, aby bol uznášaniaschopný, ale už nie ste predsedníčka, tak už teraz je to zlé. To je klasická taktika. Čím horšie, tým lepšie. Žiaľ, ste sa pridali k SMER-u a k ďalším, ktorí to takto robia tu už pomaly tri roky, a teraz vy ste do toho vkĺzli, úplne super.
No, k tým nezmyslom. Tvrdíte, že 24 % pri zvýšení daňového bonusu pomôžeme rodičom a ostatným dáme menej. No to je očividný nezmysel, lebo ľudí, ktorí zarábajú minimálnu mzdu, čo myslíte, koľko je na Slovensku? 4 % všetkých zamestnancov. Čiže ak by ich bolo 75 %, vtedy by to sedelo zhruba. Toto sú také nezmysly. Ako dajte k tomu fakty, z ktorého to vychádza. To ste si vymysleli hausnumero, ktoré tu teraz hlásate.
Ďalšie hausnumero je to vaše tvrdenie o tom, koľko zákonov extrémistov sme podporili. Vtedy, keď ste robili tú štatistiku, ja som si dal tú robotu, že som si pozrel tie dáta, čo ste tam dali, boli tam nezmysly. Medzi tých extrémistov ste zaradili aj Martina Čepčeka, dokonca ešte v čase, keď bol členom poslaneckého klubu OĽANO. Zaradili ste tam zákony SME RODINA a podobne. To boli nezmysly. Ja som vám to už vtedy písal, že hlásate hlúposti. Prosím vás, si to prejdite. A teraz bez hanby hlásate takéto číslo len preto, že vám to tam vyšlo, ako ste si to tam nahádzala.
Prosím vás, držte sa faktov, lebo hlásate naozaj hausnumerá a nezmysly.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:25 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janka, ďakujem pekne, že si nám predstavila aj zlyhania tejto vlády v tak dôležitej oblasti, akou je zdravotníctvo, a naozaj ukázala si, že to neni iba o tej politike, ale o tých individuálnych zlyhaniach jednotlivých rezortov. Koniec koncov budeme o tom asi hovoriť aj v ďalších rozpravách, tak ako sme postupne poprihlasovaní.
A toto je asi ten najlepší dôkaz toho, že toto nie je iba o Eduardovi Hegerovi, ktorý drží Igora Matoviča, ale naozaj je to aj o tých ostatných ministroch, ktorí takisto by mali skončiť v tejto vláde.
Ale súčasne ja sa pýtam, kde sú tí ministri dneska, lebo ja keď sa pozerám tuná oproti sebe, tak zase nevidím ani jedného jediného ministra tejto vlády, ktorá je dnes odvolávaná.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:25 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Janka, spomínala si veľa vecí a ja to zhrniem, že ako OĽANO si dáva také statusy a názvy, že nekradneme, pomáhame. Veľmi správne si povedala, že tá pomoc, ktorú OĽANO prináša, nie je cielená, nie je solidárna a nie je... tým pádom je aj veľmi drahá a nie správne nastavená.
Nekradneme. Ale lúpež nádeje je oveľa horšia ako nejaká iná lúpež. Tá sa nedá priamo potrestať a veľmi, veľmi ťažko sa vracia.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:25 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, odpúšťam. REPUBLIKA rastie a už nás... (Krátka pauza. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
... ignorujú.

Ďurica, Ondrej, poslanec NR SR
... prehliadajú, ale... Nie. Ďakujem pekne za slovo.
Pani kolegyňa, ja by som len chcel povedať to, čo tu povedali už kolegovia vo faktických, ale teda práve preto som sa prihlásil. MUDr. Urban, samozrejme, je zodpovedný a slušný človek a ako poslanec považuje za dôležité zúčastniť sa výboru. Ja takisto som členom výboru. A keď prídem na výbor, ktorý ma svojím obsahom zaujíma, tak sa nepozerám na to, či je tam dosť koaličných poslancov, ale jednoducho prídem tam preto, lebo chcem o tej problematike niečo vedieť a chcem potom na základe tých informácií ďalej pracovať ako poslanec, a toto isté robí aj pán Urban, takže nevidím, nevidím dôvod vyčítať mu to.
Samozrejme, vám sa to v tej rozprave hodilo, aby ste to nejakým spôsobom prepojila s tou, s tou spoluprácou, ale vy veľmi dobre takisto poznáte pána MUDr. Urbana a je to, je to zodpovedný poslanec, ktorý prišiel na výbor preto, aby sa ho zúčastnil. A veľmi dobre vieme všetci, aké je to nepríjemné, keď tie výbory nie sú schopné rokovať, keď tam ľudia prídu častokrát z druhého konca republiky a zistia, že jednoducho počet je taký, že sa nedá, nedá pracovať.
Takže v tomto zmysle si myslím, že tá výčitka voči pánovi Urbanovi, ktorý ani nehlasoval za ten zákon, nebola na mieste.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:25 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. A áno, však ja nevyčítam účasť na výbore ako takú, on sa zdržal pri zákone, ale pri mnohých hlasoval tých návrhoch aj v prípade tej Všeobecky a nehlasoval za návrh, ktorý by zabezpečoval tých 4,5 % za poistenca štátu, inými slovami, dnes platí štát 32 euro za svojich poistencov, dôchodcov, matky s deťmi, nezamestnaných, invalidoch, tí, čo, bohužiaľ, spotrebovávajú, lebo ju potrebujú, najviac zdravotnej starostlivosti. My sme navrhovali, aby to bolo 54 eur, kým v Čechách napr. je to 78.
Tento návrh naozaj nemôže nikomu ublížiť, ale garantuje aj v prípade provizória napr. zvýšené platby do nemocníc, do ambulancií pre pacientov, a toto váš kolega nepodporil, ale zato podporil svojou účasťou to, aby bolo možné odhlasovať tie hrôzostrašné veci, o ktorých som hovorila, a zakryť jednak to, že táto vláda keď podá návrh zákona, tak ho musí stokrát opravovať, lebo tu by to pekne, pekne by sa to hodilo do toho odvolávania, že ako sa im darí. Ale toto zakryl a zakryl tie prešľapy, takže ja len o tomto hovorím. Samozrejme, keď sa rozhodol nepodporiť poistencov, ale podporiť túto vládu a kryť ju, tak je to jeho rozhodnutie. Ja som tiež sklamaná, tiež považujem pána Urbana za niekoho a som považovala, s ktorým sa dá normálne baviť o týchto veciach.
No a čo sa týka tých rečí o klonoch SMER-u, čo tu stále počúvame, to je jednoducho smiešne, keď práve táto vláda pod taktovkou OĽANO priviedla ľudí k tomu, že radšej budú voliť znova ten hrozný SMER, preto, lebo vláda pod taktovkou OĽANO je ešte horšia.
No a čo sa týka toho, tej spolupráce, tak, Peter, ty si hovoril, že je to zlá štatistika. SME RODINA 330-krát porušila koaličnú zmluvu, z toho 205-krát išlo o návrhy ľudí, ktorí prišli na kandidátke ĽSNS, a OĽANO 189-krát, z toho 125-krát na bývalú ĽSNS... (Prerušenie vystúpenia časomerom a reakcie z pléna.)
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:25 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:25

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Dnes, 12. decembra pokračuje rozprava k odvolávaniu vlády, vlády, ktorej predsedá Eduard Heger. Vláda Slovenskej republiky stratila dôvod na svoju existenciu. Prečo? Lebo škodí celému Slovensku. Ale takto to už naozaj nemôže ísť ďalej.
Pán premiér síce nie je prítomný, ale chcem sa mu prihovoriť, lebo, pán premiér, predseda vlády Eduard Heger, ľudsky si mi naozaj blízky, avšak kamarátstvo nemôže byť rozhodujúce v kľúčových chvíľach pre Slovensko. Tento krok odvolania vlády sme sa uro... rozhodli urobiť z viacerých jasných dôvodov a na mysli máme najmä ľudí, ktorí žijú na Slovensku, a budúcnosť našej krajiny. Pripomeniem v krátkosti, že po tom, ako sme v júli vypovedali koaličnú zmluvu, očakávali sme, že premiér Eduard Heger, tvoja vláda, pán premiér, si uvedomí hrozbu, ktorá bola v uprednostnení koaličného partnera SME RODINA a vyštvaní strany Sloboda a Solidarita z koalície.
Všetko sa potvrdzuje, SME RODINA, ktorá sa ani nehanbí robiť kroky spojené s podkopávaním princípov právneho štátu spolu so SMER-om a za aplauzu ľudí z fašistickej strany. A ja som osobne dôverovala premiérovi a klub SaS opakovane vyslovoval Eduardovi Hegerovi silnú podporu. Tá bola zjavná aj pri podpore reformných balíkov, kde práve v klube SaS, ty, pán premiér, si mal istotu podpory, lebo SME RODINA nepodporila žiadnu z kľúčových reforiem. Veľmi dobre si pamätám, ako sme napočítavali každý jeden hlas, aby sme mali dosť hlasov, lebo SME RODINA nebude hlasovať. Pán premiér, stále mal čas na štátnický postup v tom, čo sa očakáva od premiéra zvrchovaného štátu. Žiaľ, službu ľuďom si postavil nad vlastné záujmy, tie pocity a falošnú lojalitu k osobám, ktoré evidentne poškodzujú Slovensko a nahrávajú návratu obávanej politickej garnitúre Fica a spol. Áno, mal si postaviť službu ľuďom nad tie vlastné záujmy. Nepostavil si.
Vláda, ktorá si hovorí, že je vládou pre ľudí, vytvorila polarizujúcu atmosféru spoločnosti, kde rastie nenávisť a extrémizmus. Podľa prieskumov sa vytráca dôvera občanov k demokratickým inštitúciám a hrozí kríza demokracie, ako povedala aj pani prezidentka v správe o Slovensku. Vláda legitimizuje nenávistné prejavy nielen voči ženám, ale aj voči menšinám. Doteraz nedokázala odsúdiť ani teroristický čin... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
Pán poslanec Šeliga, prosím vás, netelefonujte niekde inde, veľmi vás počuť.
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:25 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:40

Anna Zemanová

9:40

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, s niečím sa dalo súhlasiť, ale viete, ja nerozumiem jednej veci, ako vy v SaS-ke môžte hovoriť niečo o nominantoch bez vzdelania.
Ja som sedel na jednej vedeckej rade, kde sa ma kolega z Poľska pýtal, že či je naozaj pravda, že nás minister školstva je plagiátor. Vy tu idete hovoriť niečo o vzdelaní? Vy, čo ste na šéfa Banského úradu dali dizajnéra nábytku? Prosím vás, dá sa s veľa vecmi súhlasiť, ale vy sa nikdy, ale nikdy nevyjadrujte k odbornosti.
A čo sa týka tých výborov a uznášania, ja sa pýtam, keď sa bol výbor pôdohospodárstva, kde ste vy členom, a váš návrh sa tam prejednával na odvolanie vlády, kde ste boli. Ani jeden zo SaS-ky tam nebol. Tak zasa hráte nejakú hru, že dve tretiny klubu zahlasuje a potom sedem-osem klu... členov sa zdrží ako pri Mikulcovi?
Skryt prepis

12.12.2022 o 9:40 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video