79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

12.12.2022 o 14:40 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

14:25

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, na tvoje vyjadrenie len v krátkosti. Však my sme to dnes počuli aj rozprave, tuším to spomínala tvoja predrečníčka v rozprave pani Cigániková, že ale nám ide o úradnícku vládu. Ktorákoľvek vláda je lepšia ako Hegerova vláda.
To, že po nás potopa, že tu budeme mať vládu, ktorá nebude mať legitimitu z volieb, ktorá nebude mať legitimitu od zdroja moci, od občanov, toto je úplne jedno. Jednoducho dôležité je, aby tu bola aj úradnícka vláda, aby Heger so svojimi ministrami skončil. Toto je podstatné a to povedali otvorene, tuším to povedal aj pán Gröhling v nejakom rozhovore, takže zbytočne sa tu bude niekto vypravdovať alebo rozprávať, že najväčší problém je Matovič, lebo Matovič, toto je najdôležitejší argument, vôbec to nie je o Matovičovi, pretože Matovič padol ako premiér, bola vymenená vláda, prišiel Heger, a keby aj dnes padol Matovič, že by skončil ako minister financií, je to úplne jedno, lebo zase by bol argument, ale tam niekde vzadu stojí Matovič a ťahá nitkami zase a šnúrkami na Hegerovej vláde, čiže toto sú úplne také scestné argumenty a, bohužiaľ, mne tu chýba tá vecná argumentácia.
O tej vecnej argumentácii sa tu nebavme a už vôbec sa tu nebavme o nejakom rovnakom metri, pretože nám je tu vytýkané, že stopíme nejaké reformy, ale pritom SaS-ka nám napríklad bombardovala nájomné bývanie. Otázku nájomného bývania. Ten segment funguje všade v Európe, len na Slovensku je najväčší problém. Aj keď sme mali svoje argumenty, bola tam pracovná skupina zložená z desiatok odborníkov, jednoducho o tom oni ani nechceli počuť, takže toto je tá SaS-ka.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:25 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:25

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak, Jozef, si myslím, že dal si do toho srdce, že si dal von naozaj všetko, čo ťa trápi, bolo to dobré vystúpenie, kopec správne pomenovaných vecí, si myslím, trafených, klinček po hlavičke a podobne.
Áno, SaS-ka vidí za tým celým len, žiaľbohu, ten problém s Igorom. Existuje taký film s názvom, že Being John Malkovich. Paradoxne, neviem, či ste to videli, je to známy herec americký, John Malkovich. A vlastne v tom filme všetko funguje vlastne očami toho herca a myslím si, že je to dobrá taká paralela, že vlastne SaS-ka sa dostala do tejto situácie, ona naozaj uletela do tohto sveta. A treba im držať palce, aby z toho sveta, z toho filmu sa dostali naspäť, zobudili sa a začali riešiť tuná problémy ľudí, vrátili sa späť do parlamentu a boli prítomní.
Ďakujem.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:25 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:25

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Pročko, ďakujem za tvoju rozpravu. Za to, že si to takto poňal a znova, znova zopakoval SaS-ke, že či nevnímajú tie kontrolky. Ja poviem jednu z nich.
V piatok vystúpil Fico a povedal: „My sa budeme tešiť, ale pre túto krajinu to bude katastrofa.“
To je obrovský maják, nie kontrolka. Áno, oni sa budú tešiť, mafia sa bude tešiť, bude sa tešiť Pellegrini, bude sa... budú sa tešiť extrémisti, ale pre túto krajinu to bude katastrofa. Hovoria to aj odborníci, ale vidíte, hovorí to dokonca aj Fico.
Nejdú odvolávať Matoviča, hoci Matoviča majú v ústach, stále, neustále, idú odvolávať Eduarda Hegera a tým celú vládu.
Tak ako ty, Jožo, ani ja veľmi dobre nerozumiem, čo sa to tu deje, pretože možno sú nejaké dohody v zákulisí, veď sa spojili s HLAS-om, možno sú tu veci, o ktorých nevieme. Ja naozaj neviem o tých veciach, neviem o tom zákulisí, a asi keby mali také dohody, nesprávali by sa inak.
V SaS že vraj na klube hlasovali jednotne. No, hej, veď predtým už 3-4-krát očisťovali svoju stranu, poslednýkrát Klus odišiel, aby hlasovali jednotne. Ja som videl video, Blahová, Rajtár, Galko. Pozrite si to video. Pozrite si, milí kolegovia zo SaS, na čo vás títo vaši bývalí kolegovia vyzývajú.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:25 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Jozef, za tvoje vystúpenie zo srdca. Chcem pripomenúť jednu vec, keď bola úvodná reč pri odvolávaní premiéra Eduarda Hegera, tak Richard Sulík spomenul Igora Matoviča 19-krát a Eduarda Hegera 6-krát. Takže o kom je to odvolávanie? To vôbec nie je o Eduardovi Hegerovi, ale tu ide o pád vlády. Je pravda, sme v menšine, ste vo väčšine. Čítal som rôzne vyjadrenia v médiách dneska, že už máte tú sedemdesiatšestku, tak potom to je jednoduché, keď ste vo väčšine, tak tú sedemdesiatšestku zoberiete k pani prezidentke, zrekonštruujete vládu, podporu zas budete mať v parlamente tej sedemdesiatšestky a môžte vládnuť, schválite si rozpočet a môže to ísť ďalej.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:40 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Žiadne hlasovanie nebolo ohľadom toho, či budeme, alebo nebudeme podávať návrh na vyslovenie nedôvery vláde, bola o tom diskusia, zhoda členov poslaneckého klubu SaS, kde sú ľudia, ktorí sú aj členmi SaS, a takí, ktorí sú členmi SaS, teda ktorí nie sú členmi SaS, takže tieto bludy, ktoré tu šírite sú naozaj nepravdivé.
Je úplná jednota ohľadom podania tohto návrhu, a to preto, pretože máme zhodu v tom, že demokratické hodnoty, ktorým sme verili, že by tá vláda mala garantovať, tak už tu nie sú a nie je tu ani protikorupčný étos, ktorý sa ukazuje v hlasovaniach, napr. protischránkový zákon aby platil aj pre nájomné byty, keď chceme dať odkaz generálnemu prokurátorovi, že koná nesprávne, tak poslanci súčasní OĽANO aj poslanec Drdul napríklad nevedia odmietnuť správu... správu generálneho prokurátora, ale zahlasujú za ňu aj s ďalšími poslancami.
Proste jednoznačne poslanci OĽANO buď v tom nemajú jasno, alebo si hlasujú, naozaj ako chcú, no tak potom si hlasujte, ako chcete, ale nehovorte, že toto je protikorupčné hnutie, ktoré zásadne bojuje proti korupcii a hlasuje v parlamente tak, aby korupcii zabránilo, lebo vtedy, keď mohlo, tak sa to vlastne ukazuje v tých kľúčových hlasovaniach, že to nevie urobiť. A nevedelo to urobiť ani pri zákone, ktorý súvisel s transparentnosťou prokuratúry a tiež s riešením § 363, a chýbali tam práve hlasy poslancov, ktorí prišli na kandidátke OĽANO, proste tak to je.
Takže v kľúčových hlasovaniach nie je dosť poslancov OĽANO, aby tí, čo prišli z OĽANO, naozaj dotiahli boj proti korupcii.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:40 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Kolíková, budem na vás hneď. Prosím vás pekne, o protikorupčnosti nerozprávajte vy, pretože moja rodina nemala žiadne výhody z môjho pôsobenia ani na poslaneckom, ani na žiadnom inom. Moja rodina, pani Kolíková, nie, tak, prosím vás, vy o protikorupčnosti, prosím, nehovorte! Prosím!
A naozaj toto hnutie, pani Kolíková, je protikorupčné! Keby nebolo protikorupčné, tak sa tu nedejú tie veci a nie sú obvinení tí ľudia. Vy ste boli dva roky, pani Kolíková, ministerka spravodlivosti a nadávate, celé vaše hnutie na, na súdnictvo, tak čo ste tam robili, pani Kolíková? Čo ste na tom ministerstve robili? Mňa vytáčajú veci, keď mne niekto rozpráva o protikorupčnosti, že nie som, že nie, že... To pŕŕ, pani Kolíková!
Ondro Dostál. No, Ondro, čo ti poviem? Ty si už opozičný, veď si im to minule povedal, že prečo si, ja som ti minule, sa rozprával s tebou vieš kde, rozprávali sme sa, že prečo si teda neupozornil toho Suju a toho Mazureka, keď rozprávali, akí sme idioti, blázni a tak ďalej. Vieš, čo si povedal vtedy? Že veď ty si už opozičný, že ty si už opozičný.
A to, že, Ondrík, som nato... si verejný činiteľ, a natočil som si vzadu, natočil som si vzadu poslankyňu Národnej rady, ktorá hrubo urážala, ale neskutočným spôsobom toho Šipoša, čo poslankyňa Národnej rady by nemala robiť, by to nemala robiť.
Ale, Ondrík, nepočul som, že by ty si bol dodžubal Mazureka, ktorý nás natáčal vzadu, keď sme pili kávu. Raz si ho upozornil, Ondro? Toto je to tvoje farizejstvo, Ondrík. Takže keď na jednu stranu chceš byť spravodlivý, tak buď aj na druhú stranu spravodlivý.
A ostatným kolegom, čo mám povedať? Oni sú jednoducho už, oni sú tak, tak ovplyvnení tým Sulíkom a tak nenávidia toho Matoviča, že to už nejde. Inak to, oni to už nemôžu inak vrátiť, len takto. Je mi to ľúto a opäť im želám len a len veľa zdravia, šťastia a pokoja v duši.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, páni ministri, kolegyne, kolegovia, chcel by som sa v čo najvyššej možnej miere, ale bez zbytočných emócií vyhnúť osobnej rovine. Pokúsim sa preto najskôr odľahčenou formou a následne s plnou vážnosťou popísať situáciu, v ktorej sa nachádzame, ako aj svoj osobný postoj.
Režisérka Mariana Čengel Solčanská si všimla, že hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera je plánované na utorok 13. decembra, teda na Luciu. S týmto dátumom sa podľa našich ľudových zvykov spája množstvo magických obradov. Jedným z nich je napísať meno niekoho, kto nám škodí, na papierik. Čie meno by som tak ako prvé napísal ja, je zrejme jasné každému v tejto rokovacej sále. Nie preto, že by ten, koho myslím, škodil mne osobne či mojim blízkym, hoci pretože škodí nielen svojej strane, vláde, ktorú doposiaľ ovláda, parlamentu, kde má dostatok verných, nekritických a hlučných prívržencov, a sprostredkovane celému Slovensku, škodí nepriamo aj mne.
Tomu, koho meno by som na spomínaný papierik napísal, neprajem osobne nič zlé, iba skromne pripomeniem, že nebyť práve jeho, dnes by sme v tejto situácii neboli. Ak nám akútne hrozia všetky tie zlé veci, ktorý tu... ktoré tu spomínajú členovia vlády či poslanci okyptenej koalície, teda že ak vláda padne, ľuďom sa nedostane pomoci a budú sedieť v tme, v chlade a nebodaj aj hlade a na dôvažok bude nad nimi pomstychtivo práskať bičom Fico, ktorý prepustí všetkých svojich zo žalárov a nebodaj tam zavrie nás.
Nakoľko, ako je evidentné, apely pozostávajúce na jednej strane z uplakaných prosieb, na druhej obvinení a neraz aj urážok, sú neúčinné, prečo, páni kolegovia, neoslovíte toho, kto je hlavným hýbateľom každej udalosti od volieb v roku 2020 vrátane odvolávania vlády, aby v záujme Slovenska a jeho občanov prejavil dobrú vôľu, odlepil sa konečne z ministerskej stoličky a zachránil tak Slovensko pred vami prerokovaným smutným osudom.
Pokiaľ ide o mňa, pokiaľ by tak urobil a z vlády by si ako spoločníkov pribalil ministra vnútra a spravodlivosti, za odvolanie vlády by som ja osobne určite nehlasoval.
Zdôrazňujem, že je to môj názor, nie názor poslaneckého klubu, ktorého som členom. Včera v televíznej debate minister Naď povedal, že Igor Matovič svoju funkciu ponúkol členom poslaneckého klubu OĽANO, ale na výzvy SaS vraj určite neodstúpi. Nuž, ja nie som člen SaS a vzhľadom na vek a ako aj na to, že sa už v politike nemienim angažovať, už do žiadnej strany vrátane SaS nevstúpim.
Naviac pán minister priamo tu v sále opakovane povedal, že si ma vraj váži. Zopakovali to aj viacerí poslanci OĽANO. Ak je to tak, skutočne v dobrom a úpenlivo ho prosím, aby v záujme Slovenska potlačil svoje ego a z vlády odišiel. Ak tak urobí, dovolím si tvrdiť, že k odvolaniu vlády ani nedôjde. Priznám sa, že sa necítim dobre, keď tu dnes takto stojím. Necítim sa dobre preto, že členmi vlády, ktorú máme odvolávať, sú ľudia ako Rastislav Káčer, ktorého si pre jeho ľudské a diplomatické kvality nesmierne vážim, ľudia ako Ján Budaj, o ktorom priatelia ochranári hovoria, že je najlepším ministrom životného prostredia v histórii Slovenska, či Jaro Naď, ktorý je podľa mňa naozaj dobrým ministrom obrany a dôsledne stráži našu proeurópsku, proukrajinskú a euroatlantickú orientáciu.
No ale stojím tu napriek tomu, lebo inak nemôžem. Rovnaké slová pred 501 rokmi povedal istý mních vo Wormse pred cisárom Karolom V. a množstvom rímskych a cirkevných hodnostárov. Slová, ktoré poznačili históriu, povedal preto, že nebol ochotný odvolať to, čo predtým napísal. A rovnako ja, hoci ktorý sa s ním v ničom nemôže porovnávať, to hovorím preto, že rovnako nemôžem odvolať, zaprieť to, že som z vlastnej vôle a podľa svojho vedomia a poznania podpísal. Nemuseli by sme tu takto stáť, keby niekto vypočul apel, ktorý sám nazval ultimátom či vydieraním, správal sa racionálne a už v lete toho roku, keď koalícia na základe jeho rozhodnutia, zahodila ústavnú väčšinu a ocitla sa v menšine, sa bolo rozhodlo inak.
Ale mohli sme tu stáť už aj skôr, mohli sme tu stáť po marci 2021, keď Igor Matovič ponúkol poslaneckému klubu ZA ĽUDÍ svoj nápad. Ten pozostával v tom, nechať ministrov za SaS podať demisiu a následne vládnuť v trojkoalícii. Súviseli s tým ponuky kresiel a kadečoho iného. Neprešlo to vďaka jednej ministerke a šiestim poslancom z tohoto klubu, ako aj dvom, ktorí z neho už predtým práve kvôli Igorovi Matovičovi odišli. Vláda by už vtedy bola stratila ústavnú väčšinu a premýšľajme spolu, ako dlho by pri tom, ako klub OĽANO postupne opúšťali jednotliví poslanci, trvalo, kým by stratila aj väčšinu prostú. A čo by za krátko nasledovalo.
Pýtajú sa nás, čo nám urobil premiér Heger. Nuž problém je skôr v tom, čo neurobil. Nie nám, ale čo neurobil ako predseda vlády, ktorý je zodpovedný za jednotlivých ministrov, ako aj za vládu ako celok.
Je to už dosť dávno, keď v roku 1992 stál pracovník prezidenta Václava Havla, vtedajší generálny prokurátor Českej a Slovenskej federatívnej republiky Ivan Gašparovič. Hoci to netušil, bol tam kvôli tomu, že ako generálny prokurátor nekonal vo veci stíhania zločinov bývalého režimu, a poslednou kvapkou bola krádež zväzkov ŠtB v Trenčíne. Tieto dokumenty boli neskôr opakovane zneužívané premiérom Vladimírom Mečiarom. A Gašparovič ale netušil, že práve toto bude dôvodom jeho práve v tej dobe odvolania. Gašparovič po tom, ako prečítali odvolací dekrét, prekvapene zahabkal: „Pán prezident, ale ja som predsa nič neurobil.“ Václav Havel na to lakonicky povedal iba dve slová: „Právě proto.“ No a v tom právě proto je práve to, čo nazývajú bratia Česi jadrom kúzla, a to, kvôli čomu tu dnes takto stojíme, a je pred nami dilema, ako ďalej.
Ja môžem povedať za seba, že tak ako tu povedali kolegovia, zajtra za pád vlády, pokiaľ teda si pán minister, a teda reálne skutočný premiér pán Matovič nevstúpi do svedomia, a teda v záujme záchrany Slovenska nepodá demisiu, a ako som už aj povedal, nepribalí k sebe ešte minimálne dvoch ministrov, za vyslovenie nedôvery vláde, zahlasujem.
Ďakujem.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:40 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janko, ty si len potvrdil teraz, že presne, že Igor Matovič je pre vás naozaj obrovská, veľká hrozba. Nie, nie táto vláda, ale Igor Matovič a vy kvôli tomu, aby Igor Matovič už nikdy nebol nikde, ste ochotní Slovensko uvrhnúť do rúk Fica, Pellegriniho, fašistov. To je, teraz, teraz si to potvrdil.
Ale ja ti chcem povedať, že aj tu sediaci Ján Budaj Igorovi Matovičovi povedal kritických vecí, aj ja mu hovorím kritické veci, ale my sme sa na klube, keď Igor Matovič, čo si povedal pravdu, ponúkol, že odíde, tak sme sa zhodli my, sme sa zhodli, že nie, že stačilo. Veď ste už chceli raz, aby nebol premiérom, no tak sme vám vyhoveli. Tak teraz sme povedali Igorovi, Igor, my ťa podporujeme a fakt ho podporujeme. To, že má... že Sulík rozpráva o ňom, aký je, no tak to ovplyvnil vás, ale my nie že sme ovplyvnení, ale ja Igorovi dôverujem a moji kolegovia tiež, ale majú výhrady naši kolegovia v klube proti veciam, ktoré Igor aj urobil.
Mne sa strašne veľmi páči, že tu dnes nie je, teraz nie je Janka Bittó Cigániková, pretože ona je určite spravodlivá, a tak ako dehonestovala Kuriaka, ktorý čítal, tak určite by aj teba teraz dehonestovala, že si to celé prečítal, tak som veľmi rád, že tu Janka nie je a že ty si to mohol celé prečítať.
Janko Benčík, teba si tiež veľmi vážim, vážim si to, čo si robil, ako si bojoval proti fašistom, ale teraz si so Sujom, sedí vedľa teba, objímate sa a idete spolu, idete spolu povaliť vládu, Janko Benčík.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:40 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:40

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janko, v svojej predchádzajúcej faktickej poznámke, ktorú si mal, už ani neviem, po kom to bolo, si nás nazval obskúrnymi poslancami.
A teraz chceš, po tých obskúrnych poslancoch, aby s vami hlasovali. Neviem, či toto má nejakú logiku, ale faktom je, že ste spúšťačom súmraku demokracie, a to sa tým obskúrnym poslancom vôbec nepáči, ale vôbec.
A ak mi takto, táto pečiatka na čele zostane, že budem naďalej obskúrny poslanec, ale podržím túto vládu a budem sa snažiť a bojovať z posledných síl o poslednú kvapku demokracie, ktorá tu v tejto krajine zostane, tak to spravím a budem ten biľag obskúrneho poslanca niesť naďalej na sebe, úplne v pohode.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:40 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

14:55

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. To je, pán poslanec Benčík, podľa vašich slov stačí, keď odíde jeden člen vlády, a k odvolaniu vlády by ani neprišlo, ak som to dobre pochopil, ak ste to takto myslel. Aj ak by tomuto členovi vlády išlo o dobro Slovenska a Slovákov a nebol pri prilepený o svoju stoličku, tak dávno je preč.
Len ako vidíme tie reči plačlivé koaličných poslancov, že čo bude so Slovenskom, keď náhodou táto vláda padne, však počuli ste, stačí, keď, keby ten jeden, a nemusíte sa báť, čo bude so Slovenskom. Tak zjavne tu nejde o to, že čo bude so Slovenskom. Ide vám len o to, aby jeden konkrétny člen vlády ostal a mohol to tu riadiť naďalej, o nič iné, takže tá fraška, ktorú tu predvádzajú koaliční poslanci, je len divadlo pre ľudí, aby sa ukázalo, že ako im ide o osud Slovenska.
Pritom vám ide len o jedno, udržať toho blázna pri moci. O nič iné.
Skryt prepis

12.12.2022 o 14:55 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video