79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:10 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:10

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za všetky faktické. Peťo, keď chceš ísť na ministerstvo hospodárstva, to je aj o zodpovednosti a naozaj táto zodpovednosť je na tom ministerstve veľmi, veľmi vysoká a málokto si na to trúfne, čiže ja sa nečudujem ani Peťovi Kremskému, ja sám neviem, či by som si na to naozaj trúfol. Budem ale reagovať najmä na pána Svrčeka, ešte predtým možno na to, či tu sedela pani Kolíková, alebo nesedela. Ja pokiaľ viem, tak ona tu bola naozaj celý čas. Možno nebola v sále, ale minimálne počúvala všetky pripomienky, ktoré boli vznesené.
No a k tým... k pánovi Svrčekovi, k tým tvrdým opatreniam. Aj opatrenie sa dá robiť viacerými spôsobmi, a to buď je naozaj adresné, premyslené alebo je to jednoducho helicopter money, ktoré iba zadlží ďalšie generácie, a toto je to, čo som kritizoval.
Či nám vadí Igor Matovič, no vadí, pretože naozaj on dnes si urobil z Eda Hegera iba tieňového premiéra a reálne je on tým, kto aj na tej vláde to ovláda, ťahá a tak to fungovalo aj v minulosti.
Čo sa týka zadlžovania. Áno, zadlžujeme sa, pretože máme krízy, ale aj toto sa dá robiť s omnoho menším vplyvom na ten štátny rozpočet a to je to, čo som spomínal aj ja v rozprave. Jednoducho my sme ako SaS-ka nemali žiaden prístup k verejným financiám. Všetko nám bolo odopierané a napriek tomu sme dokázali urobiť také veci, na ktorých dnes stojí pomoc domácnostiam v energetickej kríze. Bez jediného centu, bez toho, aby sme museli siahať na štátny rozpočet.
No a čo sa týka toho provizória. Toto provizórium, ktoré je, ono nebude trvať večne. Ono bude raz prelomené a štátny rozpočet schválený, ale už to nebude robené touto vládou, ktorá na to nemá žiadnu legitimitu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:10 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:10

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Vážení kolegovia z poslaneckého klubu SaS, budem sa prihovárať vám, pretože vy ste naši partneri. A vaši partneri by sme mali byť my, nie HLAS. Vy ste s nami na jednej lodi, nie s HLAS-om. Ak chceme žiť v spravodlivejšom, poctivejšom, lepšie spravovanom štáte, my musíme vedieť spolupracovať.
Vyslovenie nedôvery vláde Eduarda Hegera tejto spolupráci ublíži. Ublíži Slovensku, ublíži ľuďom, ktorí tu žijú, ublíži vám, ublíži nám, ublíži demokracii, ublíži spravodlivosti. Slovensko ešte nie je zabehanou demokraciou, kde sa pri moci striedajú jeden silný pravicový blok so silným ľavicovým blokom s dlhoročnými demokratickými tradíciami. Slovensko je krajinou, kde sa už tri dekády striedajú garnitúry postkomunistického, mečiarovského typu a garnitúry prozápadného protikorupčného typu.
Vážení kolegovia z poslaneckého klubu SaS, my a tým myslím nás aj vás spoločne, my nepatríme k stranám mečiarovského postkomunistického typu. My a tým myslím nás aj vás spoločne, patríme k stranám prozápadného protikorupčného typu. Spolu sme schválili kvalitné programové vyhlásenie vlády. Spolu sme schválili viaceré užitočné zákony a mali by sme v tom pokračovať, pretože my patríme na jednu loď. Vy nepatríte na jednu loď s HLAS-om a budem to ilustrovať teraz na konkrétnych rozhodnutiach tohto parlamentu.
Ak si pozrieme napríklad hlasovanie o súdnej mape, z poslaneckého klubu OĽANO za to hlasovalo 48 poslancov, z jedenásťčlenného bloku strany HLAS ani jeden.
Ak si pozrieme hlasovanie o obmedzení § 363, z poslaneckého klubu OĽANO hlasovalo za 46 poslancov, z bloku strany HLAS ani jeden. Boli proti. Všetci jedenásti.
Alebo tu mám návrh na vyslovenie nedôvery vtedajšiemu ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Z poslaneckého klubu OĽANO nehlasoval za nikto. Z bloku strany HLAS bolo za vyslovenie nedôvery Richardovi Sulíkovi 11 poslancov.
Návrh na vyslovenie nedôvery vtedajšej ministerky spravodlivosti Kolíkovej, z dnešného poslaneckého klubu strany OĽANO ani jeden hlas za. Z bloku strany HLAS boli za všetci, 11 poslancov.
A už toľkokrát najmä pani poslankyňou spomínané rozhodovanie Národnej rady o zbavení poslaneckej imunity jedného nášho kolegu. Z poslaneckého klubu OĽANO, ako viete, 48 hlasov za. Z tábora strany HLAS 11 hlasov proti.
Vážení členovia poslaneckého klubu strany SaS, my sme vaši partneri, nie HLAS. To, čo vám prekáža na nás alebo na hnutí SME RODINA, to vám HLAS nevynahradí. V boji za spravodlivejší, poctivejší a lepšie spravovaný štát sme vaším partnerom my, nie HLAS. V boji za rovnosť pred zákonom nemôže byť HLAS partnerom pre žiadnu stranu prozápadného protikorupčného typu. Teraz ani po voľbách. Bez ohľadu na to, či tie voľby budú v riadnom termíne, alebo budú predčasné.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2022 o 10:10 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Grendel, mne sa páči ten váš plačlivý prejav, že ako ste vy na spoločnej jednej lodi a neviem čo. Ale pravda je taká (povedané so smiechom), že nikto viacej nedourážal a nenaložil SaS-ke ako Igor Matovič. Ja sa čudujem, že pred dvomi rokmi neodišli od vás po tom, čo ten váš dokonalý premiér im nadával do vrahov, zlodejov, podvodníkov, že majú na svedomí tisíce mŕtvych, konkrétne Sulík a podobne. Toto sú tí (povedané so smiechom), teraz čo... o... ktorých prosíte o pomoc.
Nemal ste problém dva a pol roka toto tolerovať Matovičovi. Ani raz ste sa ich nezastal a nepovedal nie, Igor Matovič, nie je to pravda. Nie, toleroval ste im to. A teraz idete tu plakať a oslovovať ich. Dva a pol roka tu ubližujete ľuďom, občanom Slovenskej republiky. A teraz sa zrazu cítite, že vám niekto ide ubližovať? Dva a pol roka tu hrdúsite celé Slovensko. Áno, súhlasím s tým, že SaS-ka je s vami na jednej lodi, s tým sa dá súhlasiť, lebo dva a pol roka vám toto pomáhala. Dva a pol roka SaS-ka, OĽANO, SME RODINA a tí BEZ ĽUDÍ vám tu pomáhali ničiť celé Slovensko. S tým sa dá súhlasiť.
Ale to vaše vyplakávanie, ako prepáčte, takýto herecký výkon, veľmi slabý. Je neviem, či vám každému predpísali, ako máte vystupovať, ale ide to ako cez kopirák.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Gábor, ďakujem za tvoje vystúpenie. Myslím si, že to bolo veľmi také múdre a rozumné v tejto situácii.
Ja som dosť skeptický, pretože myslím si, že SaS-ka, strana, ktorá vždy sa chválila tým, že bojuje za zdravý rozum, úplne ten zdravý rozum stratila a prestala si všímať fakty. Prestala si všímať, stráca historickú pamäť.
A to, čo si spomínal, ako, ako hlasoval HLAS, je presne to, čo hovorí o ich prístupe, o tom, akí naozaj sú. A to, čo teraz vlastne SaS-ka robí, je to, že si toto nechce všímať. Nechce na to brať ohľad. Proste ide za iným hlasom a iným smerom, ako tie vyše dva roky vo vládnej koalícii, keď sme sa snažili naozaj zmeniť túto krajinu a unesený štát vrátiť ľuďom do rúk.
A k tej historickej pamäti. SaS-ka už raz povalila demokratickú vládu a ja len pripomeniem dve čísla. Potom vo voľbách v roku 2012 mal SMER 40,42 %, SaS mala 5,88 %. Kolegovia, smerujete k tomu, aby ste toto zopakovali.
Toto, čo robíte, k tomu smeruje. Je to samovražedné. Zastavte sa, prosím, vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda Gábor Grendel, vypočul som si tvoje vyjadrenie a môžem súhlasiť s tým, že keď sme boli spoločne v koalícii pri prijímaní reforiem, tak nám išlo, samozrejme, o spoločnú vec, aby sa pohlo Slovensko ďalej.
Ja sa zase vrátim k tej súdnej mape. A ty si aj spomínal súdnu mapu. Keď sme zostavovali programové vyhlásenie vlády v 2020., tak jasne sa aj konštatovalo, že Slovensko je na chvoste dôveryhodnosti v justíciu. Sme boli tuším úplne na spodných priečkach, asi len Chorvátsko bolo za nami. A, samozrejme, že išli sme do toho procesu, aby sa súdna mapa prijala. A pamätám si tie veľmi ťažké rokovania aj na koaličnej rade, aj na poslaneckých kluboch, keď dokonca pani exministerka nám nadávala do klamárov, že si vymýšľame, klameme. Ale preniesli sme sa cez to, lebo sme vedeli, že potrebujeme prijímať reformy. Nakoniec sme tie modifikované reformy, aby boli aspoň vykonateľné, sme prijali.
A dnes tu sedíme a máme tu návrh na vyslovenie nedôvery vláde zo strany SaS-ky, čiže logicky spôsobia to, že tie reformy nebudú môcť byť vykonateľné a nebudú ani financie zo štátneho rozpočtu, pretože zároveň budeme riešiť aj buď rozpočet, alebo provizórium.
Čiže tu vidíme tú schizofréniu, že akým spôsobom sa riešia tieto otázky. A len na taký dodatok. Hovoril si tu o prozápadných, proreformných, prodemokratických stranách, ale viackrát si otvoril aj stranu HLAS. Ja len na dovysvetlenie. Čiže HLAS nie je tá prodemokratická, prozápadná strana? Len takúto otázku by som položil.
Ďakujem. Aby som mal dovysvetlené.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:25 hod.

JUDr. Mgr. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Grendel, milý Gábor, no, je pravda, že my so SaS nemáme toho veľa spoločného, sú to dva hodnotove odlišné svety, najmä čo sa týka prístupu k ľuďom. Nebudem to tu opakovať. My vidíme ľudí. Oni vidia excelovské tabuľky.
Ale tie tvoje príklady, teda tie fakt stoja za veľa, v úvodzovkách. Tak po prvé, že my sme si dovolili hlasovať za odvolanie ministra hospodárstva a SaS nie? Za toho ministra hospodárstva, o ktorom tvoj šéf, Gábor, povedal, že je idiot, a posielal ho kopať hroby? Však za takého ste mali hlasovať aj vy za odvolanie. Nie?
Potom že sme si dovolili na rozdiel od SaS-ky hlasovať za odvolávanie Márie Kolíkovej? Tej Márie Kolíkovej, ktorej šéf, Gábor, povedal: „Mária, ty si ten podvod spáchala.“ Ja si myslím, že aj ty, Gábor, si mal hlasovať za odvolanie podvodníčky na pozícii ministerky spravodlivosti.
Súdna mapa, Gábor, ty si si nevšimol, že celá justičná obec proti nej protestovala v uliciach? To sú tie vaše reformy. Čiže tie tvoje prípad... príklady naozaj boli veľmi uletené.
A spája nás jedno, Gábor, jedno jediné. Už nechceme túto vládu. To nás spája. Viac ako 80 % ľudí nechce túto vládu. A viac ako 90 % ľudí nechce Igora Matoviča. A vy robíte všetko preto, vy robíte všetko preto, aby ste sa udržali na tých teplých miestach. Dokonca sa spomína veľký obchod výmenný, Mikulca za Borguľu.
A tvoje meno sa spomína, Gábor, ako možného ministra vnútra. Ja len pevne verím, lebo ťa poznám, že naozaj keby si sa ním stal, tak budeš strážiť zákonnosť všetkých procesov a neskĺzneš na takú úroveň ako pán Mikulec. Aspoň to, prosím ťa, by si mohol postrážiť, keď už tak velice mudruješ.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán podpredseda, dali ste to podobne ako pán minister Naď, čiže dali ste to na Naďa. Dali ste to takým prosíkom, že idete sa prihovárať demokratickej SaS, pretože vy ste partneri, a to, že SaS podala návrh na odvolanie vlády spoločne s HLAS-om, to sa vám nejako nevidí.
Spomínali ste, že hnutie OĽANO je demokratická strana prozápadného typu. Tu by som sa trošku chcel zastaviť. Pán podpredseda, máte naozaj pocit, že hnutie OĽANO môže byť protikorupčné hnutie, ak má vo svojich radoch niekoho takého, ako je Roman Mikulec? Ten Roman Mikulec, o ktorom sú jasné dôkazy, že prijal úplatok vo výške 100-tisíc eur? Ten Roman Mikulec, ktorý dohadzoval kšefty spriazneným firmám OĽANO, ktoré im zabezpečovali ozvučenie? Následne im dával cateringové zmluvy na Vyšnom Nemeckom. Dovtedy boli dobrovoľníci z miestnych organizácií všakovakých dobrí, pretože varili pre týchto utečencov, a zrazu už variť v rámci dobrovoľnosti netreba, pretože Roman Mikulec si vymyslel, že cateringová firma z Bratislavy zvládne túto situáciu oveľa lepšie a oveľa kvalifikovanejšie.
Pán podpredseda, legálne získané nahrávky odposluchov o manipulácii vyšetrovania, o manipulácii trestných konaní, toto je výsledok práce protikorupčného ministra vnútra Roman Mikulca? Jednoducho ak takéto rukolapné dôkazy sú, a ešte stále budete tvrdiť o svojom hnutí, že ste protikorupčný - v úvodzovkách - aj protizá... aj prozápadný a naďalej chcete hrať nejaký prím v rámci demokratickej spoločnosti na Slovensku, tak môj názor je, pán predseda, taký, že po budúcich alebo predčasných parlamentných voľbách budete mať... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:25 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda. Ďakujem ti, Gábor, máš úplnú pravdu. Partneri strany SaS sme a vždy boli my. Stáli sme na spoločných barikádach. Dlhé roku... dlhé roky sme spolu bojovali proti politickej mafii, ktorá sa tu zakorenila. Rozoberal si tu naše spoločné hlasovania a veľmi dôležité hlasovania, kvôli ktorým vlastne prešli aj reformy. A treba povedať, že tak ako strana OĽANO, tak aj strana SaS sú reformné strany. Aj vďaka strane SaS prešli reformy, ktoré v tomto volebnom období sme predložili my. Rozoberal si tu aj odvolávania. Áno, niekoľkokrát tu bol odvolávaný minister Matovič alebo minister Sulík, alebo takisto pani Kolíková. A treba povedať, že poslanci za stranu OĽANO nikdy nezahlasovali proti odvolávaniu nejakého ministra, čo sa na rozdiel od SaS nedá povedať.
Zároveň si zabudol na jedno odvolávanie. A to na predsedníčku výboru Cigánikovú, ktorá bola odvolávaná vlastne zo svojho postu ako predsedníčka výboru pre zdravotníctvo, ktorého sa poslanci OĽANO nezúčastnili. Neodvolali ju. My krvavé oči na rozdiel do SaS nemáme. A ja verím tomu, že aj toto je príklad toho, že poslanci SaS sa ani nezapojili do tejto debaty, nereagovali na teba, že sa v nich pomaličky ozýva to svedomie aj skrz tvoju rozpravu. Verím tomu, že nebudú stáť na tej zlej strane histórie a nepovalia vládu Eduarda Hegera, ktorej boli súčasťou dva a pol roka, lebo takýto precedens tu nikdy nebol, aby koaličná strana, ktorá tu s nami bojovala proti politickej mafii, sa tu bude teraz spájať s politickou mafiou a bude odvolávať vládu, ktorú, za ktorú bojovali aj oni pred voľbami v roku 2020.
Ešte raz, ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:25 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Ďakujem za všetky faktické poznámky. Ak nie všetky, tak skoro všetky potvrdili, umocnili a prehĺbili dojem o tom, aké rozdielne sú tie dva svety, o ktorých som hovoril vo svojom vystúpení v rozprave.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.12.2022 o 10:40 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:40

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, poslankyne, poslanci, milí hostia, SMER sa rozpadol na dve časti a bol na ceste do zabudnutia, vravel navrhovateľ odvolania premiéra Richard Sulík a dodal, že protikorupčné hnutie OĽANO Fica vzkriesilo.
Obviňuje nás zo spolupráce s tým či oným, ale zabúda nielen na svoje opakujúce sa raňajkové hodiny klavíra u mafiána Kočnera alebo na svoje rokovanie v Maďarsku s Kotlebom. Zabúda na koordinovanie sa s extrémistickou časťou opozície pri blokovaní parlamentu alebo spoločnom postupe s nimi napríklad pri hlasovaní o zákone o pomoci tehotným ženám. Ale predovšetkým sa Richard Sulík už aj oficiálne odhalil, keď prosil Pellegriniho, klon SMER-u, aby podpísal on i ďalší spolupáchatelia korupčného systému našich ľudí schôdzu na odvolanie premiéra. O to absurdnejšie vyznieva jeho vyjadrenie smerom k premiérovi v zmysle toho, že mu je ľúto, že je to práve on, kto ho odvoláva.
Nie ste to len vy, pán Sulík, ale podali ste si ruku s ľuďmi ako Žiga, Pellegrini, Saková, Tomáš a ďalší, ktorí sú naozaj spolupáchateľmi systému našich ľudí a spoločne a spoločne s Ficom tu predstavovali to, proči... proti čomu ste spoločne s OĽANO bojovali. Nie je možné nijakým spôsobom ospravedlniť vaše spojenie s mafiou, s ktorou chcete podrezať krk premiérovi a jeho vláde.
Vraj už nie sme protikorupční. Ja si spomínam na správu šéfa Slovenského pozemkového fondu Janka Marosza, ktorý popisoval, čo sa dialo a ako sa to teraz pod jeho vedením mení, 29-tisíc žiadostí driemajúcich na Slovenskom pozemkovom fonde len čakalo na korupčné praktiky - tu máš obálku, vybav tú moju. Bolo to podhubím na obludnú korupciu a špinavé obchody s pozemkami. Niekoľko ľudí muselo z SPF odísť, sú podané trestné oznámenia, riaditeľ Slovenského pozemkového fondu koná. Spravil všetko pre to, aby Druckerovi a spol. cvakli zuby naprázdno v súvislosti s pozemkami pri Trnave.
Rovnako tak by som mohol hovoriť o korupcii a uprednostňovaní „našich ľudí“ smerákmi, SNS a ďalšími spolupáchateľmi na Envirofonde. Spomínate si na medializované nahlásenie korupcie a usvedčenie korupčníka Martinom Feckom? Myslíte si, že bol prvý na ministerstve, kto sa stretol s korupciou? Určite nie. Ale je človekom, ktorý nepodľahol vábeniu peňazí a verný protikorupčnosti OĽANO konal presne tak, ako mal. SaS-ka, máte aj vy takýchto nominantov? Verím, že áno.
Kaliňák sa vyjadril, že korupcia na najvyšších miestach sa nevyšetruje, lebo neexistuje. Za smeráckeho systému, korupčného systému táto jeho veta znie, ako keby poprel gravitáciu, veď majú rozkrádanie krajiny v DNA.
Protikorupčnosť - že vraj sme ju stratili. Vy ste slepí alebo iba nechcete vidieť to, ako sa domček, ako domček z karát začal rúcať korupčný systém „našich ľudí“? Vy nevidíte, čo vypovedajú spolupracujúci obvinení? Nevidíte obvinených, ale už aj odsúdených zo spomínaného systému? Nevidíte, že polícia, vyšetrovatelia, prokurátori, sudcovia majú rozviazané ruky a mafii horí pod zadkom ako ešte nikdy? Mafia a ich oligarchovia útočia na túto vládu odvtedy, čo vznikla. Momentálne Haščák napĺňa schránky ľudí svojimi novinami, v ktorých brýzga na OĽANO a s ďalšími a ďalšími výpoveďami ľudí zo systému aj niektorým ľuďom z tejto Národnej rady sa spí čoraz ťažšie. Vy to naozaj nevidíte? Nie je to náhodou výsledok toho, že tu nastala zmena po voľbách v roku 2020? Nie je to predovšetkým zásluha Matoviča, OĽANO a, áno, aj vaša?
Smeráci majú svojich oligarchov, ľudí v pozadí, na ktorých nie sú nastavené kamery a reflektory. Tí vycítili, že najslabším miestom koalície je Sulík. Potrebovali túto vládu položiť na lopatky a odporúčali tým, ktorí na to mali dosah, pracujte na Sulíkovi, ten je to miesto, cez ktoré to môže padnúť, má už aj skúsenosti s povalením vlády a zdá sa, že to zvládne znovu. Nastavil sa proti Matovičovi ako premiérovi a systematicky na tom pracoval, až sa mu to podarilo. Igor Matovič sa vzdal postu premiéra.
Dohoda na vláde počas pandémie pre Sulíka znamenala, že to má pred médiami bojkotovať a odsúdiť. Už vtedy bolo jasné, že máme opozíciu v koalícii. Zúčastnil som sa len niekoľkých koaličných rád a na jednej takej od jedného z členov odznelo: „Pán Sulík, vy ste parazit tejto koalície. Dobrými vecami, ktoré sa podaria, sa chválite, ale od tých nepopulárnych sa dištancujete a kritizujete nás.“ Nestačilo. Igor Matovič sa vzdal postu premiéra, ale prekážal SaS-ke a ja si dovolím tvrdiť, že predovšetkým mafii a jej oligarchom aj na poste ministra financií. Celé leto sa hralo o to, či SaS ostane v koalícii, alebo odíde od zodpovednosti, opustí nielen koalíciu, ale aj ľudí. Momentálne je pred schválením rozpočet na pomoc ľuďom, rodinám s deťmi, firmám, školstvu, zdravotníctvu, dôchodcom a tak ďalej. Ale problémom asi je, že to nie je rozpočet futrovania vreciek mafií a jej oligarchom, tak teraz je najvyšší čas na povalenie vlády.
Myslím si, že Richard Sulík vďaka nenávisti, ktorú prechováva k Igorovi Matovičovi, takýmto spôsobom len poslúži mafii. Nič nezíska ani on, ani SaS. A stratí pritom celé Slovensko, pretože rozpočet pomoci bude ohrozený a myslí... myslím tým, že bude ohrozený, myslím si, že bude ohrozený aj vznik demokratickej vlády. Momentálne zažíva Slovensko krízy, ktoré sú naozaj kruté, pandémia, inflácia, zdravotnícka kríza, energetická kríza. Vláda pomáha ľuďom, tu v parlamente schvaľujeme zákony, ktoré majú doručiť pomoc ľuďom. Situácia je veľmi zložitá a vieme z histórie, že nikdy krízy neprinášajú volebný úspech demokratickým silám. Najoblúb... najobludnejším príkladom je obrovská podpora Hitlera v čase hospodárskej krízy. Skratkovité riešenia naoko zjednodušenia zložitých problémov a ich riešenia sú pre ľudí príťažlivé a lákavé. Extrémisti a mafia v takýchto časoch rastú so svojou popularitou. Predčasné voľby, ku ktorým nás Richard Sulík chce dohnať, lebo iné scenáre sú podľa mňa nepravdepodobné, dopadnú pre Slovensko katastrofálne.
Fico okrem toho, že sa pred pár dňami aj tu v pléne vyhrážal špeciálnemu prokurátorovi a robí tak bežne smerom k vyšetrovateľom a k prokurátorom, povedal teraz v rozprave čosi obludné. Niežeby to bola jediná hrozná veta, ktorú vyslovil, ale táto kričí nad všetky a odhaľuje úplne na kosť to, ako zmýšľa on i celá jeho smerácka partička, či už jedného, alebo druhého, naklonovaného SMER-u. Fico povedal: „My sa budeme tešiť, ale pre túto krajinu to bude katastrofa.“
Tento člen z vrchných poschodí systému „našich ľudí“, mafián z poľovníckej chaty je pripravený pomôcť Richardovi Sulíkovi povaliť túto vládu. Aj extrémisti z Republiky sa už trasú, kedy sa tak stane, pretože práve oni ponúkajú ľuďom tie skratkovité riešenia podobne, ako to robil istý Adolf tiež v čase kríz, ktoré trápili ľudí.
Historické skúsenosti jasne hovoria, ako to po povalení vlády dopadne. Dobre pre Slovensko určite nie.
Richard Sulík či iní bohatí ľudia, ktorí majú zadné dvierka vo forme odchodu na svoje ranče či do Dubaja, alebo iných destinácií, asi veľmi znepokojení nie sú. Sú tu však aj chudobnejší, chudobní, jednoduchí, obyčajní ľudia alebo aj ľudia stried... strednej triedy, ktorí tu chcú normálne žiť, vychovávať svoje rodiny, poctivo pracovať či tešiť sa z vnúčat a mať radosť z toho, že žijú na Slovensku. Tí ľudia nechcú ísť preč zo Slovenska, ale nechcú žiť v krajine, kde je niekto nad zákonom, kde funguje korupčný systém „našich ľudí“, ktorý jedným zabezpečuje blahobyt a beztrestnosť a druhých bez akýchkoľvek zábran nivočí. A ak sa niekto snaží proti nim bojovať, ako to robil roky Igor Matovič, tak ho ničia šikanovaním cez policajnú mafiu.
Pamätám si, keď sme v rokoch 2017 či 2018 s kolegami v škole v kabinete diskutovali o tom, že sa snáď z toho Slovensko ani nikdy nedostane. Ráno pred vyučovaním sme si čítali články Kuciaka, Vagoviča a ďalších, ktorí popisovali, ako to tu fungovalo. V jedno ráno sme s kolegom otvorili v kabinete najčerstvejšie články a prepadla nás neuve... neuv.. neuveriteľná bezmocnosť, zavraždili Kuciaka a jeho snúbenicu. Mal som slzy v očiach a cítili sme zlosť, hnev, ale predovšetkým bezmocnosť. Potom prišli zhromaždenia za slušné Slovensko. Pozvali ma, aby som vystúpil na pódiu v Skalici ako stredoškolský učiteľ, neskôr aby som míting moderoval, potom aj krátko vystúpil na veľkom zhromaždení v Bratislave.
Neskôr prišiel telefonát od predsedu poslaneckého klubu Michala Šipoša s ponukou ísť na kandidátku OĽANO a pomôcť v boji proti tomu, čo tu predstavovali smeráci. Rád by som teraz povedal, že som nezaváhal, ale zaváhal som. Vzal som si týždeň na rozmyslenie, hovoril o tom s manželkou aj s kolegami. O týždeň sa ozvali znova a ja som to vzal. Nepredpokladal som, že to vydá na parlament zo 48. miesta na kandidátke, ale vložil som sa naplno do toho boja za to, aby smeráci padli. A oni padli. Korupčný systém sa začal rozpadať.
Verím, že sa spravodlivosť na Slovensku už nezasekne a bude platiť zákon pre každého. Kvôli nasledujúcim generáciám, ktoré tu prídu po nás, vás žiadam, nepovaľte vládu, schváľme rozpočet pomoci ľuďom a nedovoľme ich návrat. Nedovoľme návrat mafie! Nech spravodlivosti nič nestojí v ceste. Prosím, poslanci zo strany SaS, nevráťte Slovensko mafii napriek tomu, že váš šéf Richard Sulík sa takto už rozhodol.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.12.2022 o 10:40 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video