88. schôdza

14.3.2023 - 31.3.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:30 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 10:09

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pán navrhovateľ, včera sme sa rozprávali o tomto návrhu zákona. Ja som chcel rozprávať ešte o jednej veci, ktorú ste tu vy tak jemne-jemne naznačovali a ja by som bol rád, aby sme si ju teraz prebrali.
V zákone, v tomto zákone chcete nahradiť v každom ročníku základnej školy jednu hodinu a pridať alebo vytlačiť inú hodinu a pridať jednu hodinu telesnej výchovy. Kvôli tomuto návrhu zákona budú musieť školy žiakom nejakú hodinu zobrať. O tom sme sa včera rozprávali. Nejakú hodinu zobrať, aby mohli odučiť telesnú, pretože ten stanovený počet hodín stále zostáva rovnaký. Takže budú absolvovať menej hodín jazykov, menej hodín matematiky, menej hodín informatiky len preto, že vy ste sa rozhodli, že má sa, má tam byť jedna hodina telesnej. Znova si zopakujme to, čo sa reálne udeje.
Existuje taký že záväzný dokument, je to rámcový učebný plán, ktorý hovorí, že koľko v danom ročníku sa má odučiť hodín a čo sa má odučiť. Teda koľko sa má odučiť matematiky, koľko sa má odučiť slovenčiny, koľko sa má odučiť cudzieho jazyka a ostatných predmetov. Tento plán, rámcový plán, vám hovorí aj o počte hodín, ktoré sú tzv. že voľné, ktoré smerujú k tomu, aby sa jednotlivé základné školy profilovali, aby si v rámci tých hodín vybrali o jednu hodinu matematiky navyše, o jednu hodinu matematiky, o jednu hodinu slovenčiny navyše, o jednu hodinu cudzích jazykov navyše. V 1. ročníku napríklad má žiak 20 takýchto povinných hodín a dve disponibilné, ktoré sa rozhodujú. V 2. ročníku je 20 hodín a tri disponibilné, ktoré sa rozhodujú. Niekde sa vyučuje viacej jazykov, niekde technika, niekde matematika, niekde šport a niekde náboženstvo. V rámci týchto disponibilných hodín sa vyučuje náboženstvo.
Môžem vám povedať, že ja som výrazný podporovateľ cirkevných škôl, výrazný podporovateľ. Urobili sme množstvo krokov na to, aby cirkevné školy mohli žiadať rôzne projekty, pretože to dovtedy nebolo možné a boli vylúčené ako iný zriaďovateľ, lebo by tam bol konflikt záujmov. Ja som podporoval aj navštevoval cirkevné školy kvôli tomu, že tam bol iný duch, iná profilácia a rodičia si mohli rozhodnúť, na ktorú školu pôjdu, a bolo úplne správne, že v rámci týchto disponibilných hodín bola aj jedna hodina náboženstva.
Viete, čo je najväčšia absurdita tohto návrhu zákona, ktorý predkladajú štrnásti poslanci OĽANO? Najväčšou absurditou je, že tento návrh navrhujú kresťanskí politici OĽANO a výsledkom bude, že sa zruší jedna hodina náboženstva v cirkevných školách. A vy to veľmi dobre viete, pretože ste to včera naznačovali.
Pán poslanec, vy to veľmi dobre viete, že ste to naznačovali. A vysvetlime si, a vysvetlime si, že prečo, vysvetlime si, že prečo? Pán Kašper, zavolajte si, každý jeden z vás si zavolajte riaditeľovi cirkevnej školy (reakcia z pléna) volaj, volaj, aby vám to vysvetlili, čo sa stane v 4. ročníku, čo sa stane v 4. ročníku, hej? Na inom prúde, inom prúde škôl si riaditelia a rodičia, prepáčte, nie riaditelia, rodičia vyberajú medzi tým, že či chcú náboženskú výchovu alebo etickú výchovu, hej, to je správne. A takto to odsunieme a rodičia nech si vyberú. Na cirkevných školách je to predmet náboženstvo, ktoré je tam presne dané, ktoré je tam presne dané. Náboženstvo ešte spred 30 rokov pri prijatí vatikánskych zmlúv bolo dohodnuté, že sa budú vyučovať dve hodiny náboženstva, čo je správne, ja s tým súhlasím. Keď sme robili obsah vzdelávania, som povedal, nechajte to tam, tak je to správne, doteraz sa učilo dve hodiny náboženstva, nech sa učí aj ďalej dve hodiny náboženstva s tým, že tá jedna hodina je daná a tá jedna hodina ide z disponibilných hodín, z disponibilných.
V 4. ročníku je iba jedna hodina disponibilných, iba jedna. V 4. ročníku na cirkevných školách túto jednu hodinu využívajú na náboženstvo a vy teraz prijatím týchto, návrhu zákona urobíte to, že na cirkevných školách budú učiť v 4. ročníku iba jednu hodinu náboženstva a druhú im poviete, že budú učiť telesnú. Toto je to, čo ste prijali. A tak ako sa pozerám na niektorých z vás, viete, že mám pravdu, pani poslankyňa Šofranko. Vy to viete, že mám pravdu. Viete, že mám pravdu, viete. A je úplne, proste toto je amaterizmus v školstve, čo ste vy tu predviedli, absolútny amaterizmus. Tak ste si strelili do kolena návrhom týchto, návrhom tohto zákona. Tak ste ukázali, že nerozumiete školstvu, tak ste ukázali, že to nemáte prekonzultované, že ste urobili takýto krok a teraz ho tu podporujete. Podporujete profi... zrušenie profilácie cirkevných škôl a kľudne si zavolajte každému jednému riaditeľovi cirkevných škôl, zavolajte si im.
Mne včera písali, že prečo som to neotvoril večer, nechcel som ešte o tom rozprávať, tá debata bola úplne o niečom inom. Dnes ráno som telefonoval aj s jednotlivými arcibiskupstvami, kde opätovne si krútili hlavou, že prečo toto robia poslanci OĽANO a potvrdili to, že no neviem, budeme teda musieť odobrať nejakú hodinu matematiky, budeme musieť teda odobrať nejakú hodinu telesnej, aby sme tam mali to náboženstvo. Ale čo urobíme v tom 4. ročníku? Budeme to musieť učiť navyše a niektorí páni riaditelia to majú vypočítané, že ich to bude stáť štyritisíc euro navyše, lebo štát nepošle tieto peniaze. Vy ste takí amatéri, že idete proti sebe, reálne idete proti sebe. Vy týmto návrhom zákona rušíte jednu hodinu náboženstva v cirkevných školách a všetci to viete, že to tak je. A všetci tíško, tíško pretláčate tento návrh zákona.
Pán poslanec Šefčík, dúfam, že vystúpite a že poviete, že to nie je pravda, alebo budete musieť povedať, že to je pravda, že v 4. ročníku nebudú mať dve hodiny náboženstva, ale že budú mať iba jednu hodinu náboženstva a jednu hodinu budú mať telesnej výchovy. A vy tu rozprávate o nejakom pozmeňujúcom návrhu v druhom, v druhom čítaní? Vy idete urobiť niečo takéto, že čo idete? Idete to navýšiť potom, aby na cirkevných školách sa mohlo učiť to náboženstvo? Je úplne neuveriteľné, čo tu dokazujete, neuveriteľné pod akým rúškom, pod akým falošným rúškom tu chcete pretlačiť tretiu hodinu telesnej, neuvedomujete si, že škodíte profilácii školám, škodíte profilácii cirkevným školám a cirkevné školy sa vám za toto, ja neviem, že či poďakujú, že nebudú môcť učiť to náboženstvo, lebo toto je reálny fakt, reálny fakt. V 4. ročníku základných škôl beriete školám možnosť učiť náboženstvo a hovoríte im, že majú povinne mať telesnú výchovu. Toto je tento návrh zákona, nech sa páči, zahlasujte za tým, ohľadom tohto návrhu zákona, a verte, že keď zahlasujete, tak sa spustí taká lavína sťažností riaditeľov cirkevných škôl, že sa na vás spustí taká lavína v rámci tejto oblasti, že až. Pretože to, čo robíte vy, je absolútne pre mňa nepredstaviteľné, nepredstaviteľné, lebo doteraz stále idete iba nejakú ideológiu, ale človek povie, že okej, však je to nastavenie, môžme to nejako komentovať, môžme mať nejaký iný návrh. Ale aby ste vy išli proti vlastnej ideológii, tak to je pre mňa už úplne nepredstaviteľné. Ja, ja tomu nechápem. Ja nechápem, prečo nechcete, aby na cirkevných školách sa vyučovalo náboženstvo, nerozumiem tomu. (Reakcia z pléna.)
V čom je nezmysel? Poď mi odpovedať, prosím ťa, prihlás sa do faktickej a povedz mi. V 4. ročníku je jedna hodina disponibilných (reakcia z pléna), v 4. ročníku je jedna hodina disponibilných a jedna hodina náboženstva. Keď povieš, že telesná má byť v tej disponibilnej hodine, kde budú učiť to náboženstvo? (Reakcia z pléna.) Kde dáš, kde dáš tú jednu hodinu? Nedávaj riešenie v zákone, prečo to ideš dávať do zákona? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec Gröhling, ste ho požiadali, aby vo faktickej poznámke, teraz s ním diskutujete, to asi nie je celkom v poriadku, tak dokončite svoje vystúpenie.

Gröhling, Branislav, poslanec NR SR
Ďakujem veľmi pekne za upozornenie, pán predsedajúci, áno, len pán poslanec sa ma pýtal, tak som mal potrebu, som sa nechal strhnúť, ospravedlňujem sa. Proste tým faktom, ktorý teraz robíte a vy si to teda uvedomujete, lebo už máte pripravený nejaký pozmeňujúci návrh. Najväčšia absurdita tohto návrhu zákona je, že kresťanskí politici OĽANO navrhujú to, že sa zruší jedna hodina náboženstva a nahradí sa telesnou výchovou. Toto je reálny fakt a v tomto zákone sa to potvrdzuje a toto ste predložili a toto ste podpísali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

17.3.2023 o 10:09 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:18

Ján Kerekréti
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Dovoľte mi pripomenúť ešte jeden vážny dôvod, prečo by sme mali trvať na tom, aby naša mládež bola zdravá a zdatná. Chodil som niekoľko rokov na rozlúčky, keď armáda naša odchádzala na rôzne misie do sveta a, samozrejme, som sa potom rozprával aj s tými dôstojníkmi, ktorí tam boli, a tí mi hovorili tak s úsmevom, že, že tí poslední branci, ktorí boli ešte v rámci povinnej vojenskej služby, že keď nastúpili, tak v rámci rozcvičky nedokázali zabehnúť jeden kilometer, polovica z nich odpadla na, po 500 metroch. A hovoria, že no čo by nás tí ako ubránili, však oni by nestačili ani utekať pred nepriateľom.
Takže, žiaľ, je to síce s úsmevom, ale je to aj veľmi vážne, že tá kondička bola veľmi slabá. A teda cieľ je, aby naša mládež bola zdravá, mala pohyb a bola zdatná a k tomuto želám dobré zákony.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:18 hod.

Ján Kerekréti

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:20

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Pán poslanec, ty si vychádzal pravdepodobne z rámcového učebného plánu, ktorý je navrhovaný v rámci kurikulárnej reformy a potom naozaj tie hodiny sedia tak, ako boli uvádzané v tvojom príspevku. Ja vychádzam z toho, že budeme musieť v utorok vládny návrh zákona o výchove a vzdelávaní, školský zákon, odmietnuť alebo príde sem minister a povie, že ho sťahuje z rokovania Národnej rady Slovenskej republiky, pretože máme tu dva, dve novely školského zákona a tieto dve novely nejakým spôsobom nehrajú a nevytvárajú kompatibilný celok vo vzťahu k kurikulárnym a obsahovým zmenám, ktoré sa majú zaviesť od septembra tohto roku.
Takže vychádzam z toho, že buď pán minister príde v utorok a povie, sťahujem vládny zákon, alebo teda ho táto snemovňa bude musieť odmietnuť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:20 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán exminister, to by som nestihol vo faktickej poznámke, ale ja som prihlásený aj do ústnej rozpravy. Rozmýšľal som podľa toho, ako sa bude vyvíjať rozprava, lebo ja už som raz v rozprave bol, že sa odhlásim, ale aby som mohol reagovať na tie veci, ktoré ste hovorili, a vysvetliť, ako to je, lebo ja som skutočne 18 rokov bol v praxi, učil som a viem, o čom to je. Takže, takže teraz sa obmedzím len na toto tvrdenie a viac v tej rozprave.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:21 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:21

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, Braňo, pokiaľ si bol preč, tak tu prebiehala pomerne kultivovaná v kľude debata, ja si myslím, že táto téma spájala toto plénum skorej, teraz si sem vletel, zrejme zo včera do rána ti niekto zavolal, že áno, toto môže byť nejaký problém, tak si to tak zase nafúkol, ten problém (potlesk), že ako sa to, ako sa to opäť nedá riešiť, ale naozaj je veľa spôsobov, veľa riešení, ako sa to dá. Dokonca nový štátny vzdelávací program, ak by si si to možno pozrel a naštudoval, zrejme o ňom moc nevieš, práve, práve zosúlaďuje tie disponibilné hodiny tak, aby v každom ročníku boli dve. Takže aj v tom štvrtom ročníku, čo si teraz povedal, že súčasný stav je tam, že tam je len jedna, tak aj v tom štvrtom ročníku, čo už bude druhý cyklus, teda po tom novom, sú dve hodiny disponibilné, čiže dá sa to tam riešiť. Ale to sa dá riešiť aj inými spôsobmi, nielen teda tým, že sa fixne zrovná disponibilná hodina. Áno, dá sa to riešiť aj tak, že sa, ak sa odborníci zhodnú, že treba, niekde sa dá ubrať hodina, aj takým spôsobom sa to dá riešiť. Lebo však vieme, že keď sa s tým vysporiadali iné štáty, ktoré majú päť hodín telesnej výchovy, tak my sa zase len na to pozeráme tak, že ako sa to nedá urobiť a hľadáš spôsob. Hádžeš sa tu naozaj už o zem, to musím povedať, že len hádžeš, hľadáš spôsob, ako sa to nedá spraviť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:21 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, ja na jednej strane chápem tento váš pohľad na túto problematiku, ale na druhej strane sa na to musíme pozrieť vždy z pohľadu žiaka. Ja keď si spomeniem pol roka, rok, rok a pol dozadu, keď som občas navštívil nejakú hodinu telesnej výchovy, ktorú mali buď žiaci v exteriéri alebo v interiéri, a videl som, že čo nedokážu žiaci 1. alebo 2. stupňa základnej školy, tak niekedy sa mi nad tým naozaj až rozum zastavoval. A ako futbalový tréner, ktorý si prešiel prípravkami až po žiactvo, tak naozaj niekedy človek žasol nad tým, že prišlo dieťa, ktoré bolo v kategórii U13, mal 12 rokov a nevedel urobiť kotúľ. Čiže nie je to chyba ani školského vzdelávacieho systému, nie je to chyba ani nízkeho alebo nedostatočného počtu disponibilných hodín, ale je to chyba v tom, že naše deťúrence sa naozaj málo hýbu. Súhlasím aj s tým, že majú iné možnosti, iné vymoženosti, aké sme mali my, ale to naozaj nie je tým problémom, ktorý musíme riešiť. Pridaním jednej hodiny telesnej výchovy, s ktorým týmto programom alebo s týmto celým plánom ja naozaj môžem iba súhlasiť, týmto deťom neuberáme. Naozaj ako bolo povedané, každá jedna škola, či už bude cirkevná, alebo bude štátna, naozaj bude mať možnosť od jedna po deväť tú jednu disponibilnú hodinu si určiť samú, aká chce, čiže vôbec tou hodnou telesnej výchovy nebude ochudobnená a nebude jej umožnené či už pridať hodinu matematiky, fyziky, chémie, dejepisu, geografie alebo náboženstva, etiky poprípade niečoho iného, čo daná škola uzná za vhodné, kde majú žiaci nedostatky.
Čiže hovorím, v tomto naozaj musíme hľadať spôsoby a nie hľadať nejaké nezmyselné riešenie, že sa to nedá. Všetko sa v tomto prípade dá zvládnuť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:23 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán poslanec, ty veľmi dobre vieš, že ja nie som spolupredkladateľkou tohto zákona, tak neviem, prečo si sa takto na mňa zameral. A veľmi dobre vieš, že môj pohľad na tento zákon je veľmi reálny.
Ja som hneď v úvode rozprávala, vie to aj Karol, vedia to všetci predkladatelia, že s touto, s týmto návrhom nesúhlasím a že budem dávať pozmeňujúci návrh zákona. Samozrejme, musím dodať, že áno, podporujem pohyb, som si vedomá všetkého, čo tento zákon prináša, ale nepáčilo sa mi to, ako si sa opätovne na mňa zameral a ja sa ťa opýtam, prepáč, pán bývalý minister školstva, čo si pre telesnú výchovu urobil ty za svoje pôsobenie?
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:25 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:26

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Pán kolega Gröhling, ďakujem vám, že ste ako minister pamätali aj na cirkevné školy. Nevedel som, že ste boli až taký aktívny a zanietený pre cirkevné školy, nezachytil som to, ale určite sa budem, čo poznám riaditeľov cirkevných škôl, na to pýtať. Som prekvapený, ako vám zrazu záleží na ubraní hodiny náboženskej výchovy. Keby k tomu aj v tom štvrtom ročníku došlo, že to ste ma naozaj v tomto milo prekvapili. Možno ste na dobrej ceste vášho obrátenia, keď to tak trošku odľahčím, lebo naozaj tak zanietene ste rozprávali, že to, to by nedokázal ani hociktorý z nás. Ako vy hovoríte, ako vy hovoríte, liberáli, katolibancov, ako nás nazývate, ale dobre, ako veľmi zanietene ste o tomto rozprávali a bojovali za hodinu náboženskej výchovy hlavne v štvrtom ročníku. Viete, ja si myslím, že keby aj tá jedna hodina v tom štvrtom ročníku chýbala, ja sa vôbec neobávam, že by si cirkevné školy nedali s tým rady a hlavne učitelia, ktorí majú záujem vštepovať deťom náboženskú výchovu, tak možno aj v zmysle ´v zdravom tele zdravý duch´, tak by boli, boli v tomto určite vynaliezaví a možno by to spojili. V každom, si myslím, meste je, je priestor, kde, kde sa, kde by sa tí učitelia mohli s deťmi v rámci spomínanej náboženskej výchovy vybrať možno na nejakú kalváriu, na nejaké pútnické miesto a spojiť, spojiť to duchovno s pohybom. Napríklad v našom meste... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:26 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:28

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán bývalý minister, pán bývalý minister školstva hovoril, že chceme zobrať jednu hodinu inú, ale najhoršie je na tom to, že vy, ty teda so svojimi kolegami chceš zobrať pohyb a zdravie detí, aby mali o sto percent viac času pohybovej a telesnej výchovy na školách bez toho, vravím, aby to štát stálo čo i len jedno jediné euro. Naopak, ten vplyv na zdravotníctvo a na iné veci má vlastne pozitívny vplyv a veľmi dobre vieš, že v iných krajinách, či je to Maďarsko, či je to Nórsko alebo Francúzsko, že je päť hodín telesnej výchovy na základných školách a tam to ide. A nehovorím o Slovinsku a iných, iných štátoch. Ty úmyselne vyberieš jeden príklad z tisíc príkladov, ktorý sa týka možno 0,001 % tých hodín alebo žiakov a rozprávaš tu desať minút o tom, ako cirkevné školy, im ideme zobrať jednu hodinu týždenne a v štvrtom ročníku. A veľmi dobre vieš, a tak ako som ťa vyzval teda, ak dáme riešenie, že či to podporíš, tak som zvedavý, či áno, že sa to dá úplne jednoducho vyriešiť aj v druhom čítaní aj pozmeňujúcim návrhom. Keď už to inak nepôjde, tak tak, že sa zo zákona vyjme tento štvrtý ročník cirkevnej školy, ak to už inak nepôjde, aby mohli mať tie svoje dve hodiny, ktoré im patria. Nikto im ich nechce zobrať, tak prosím ťa, tu teraz nešír takéto bludy, že teraz kvôli tomuto je ten zákon zlý, keď veľmi dobre vieš, že sa to dá takýmto spôsobom aj inými spôsobmi vyriešiť tak, aby sme ani cirkevným školám o nič neprišli a aby mohli vyučovať počet hodín cirkevných tak, ako to mali doteraz.
Najväčšia absurdita tohto celého je to, že vlastne ty si (povedané so smiechom) mal byť ten prvý na tých barikádach, ktorý by mal bojovať o to, aby život a zdravie detí boli na prvom mieste, a ty si prvý, ktorý bojuje proti tomu. Tak tomuto ja naozaj asi nikdy nepochopím. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:28 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:30

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak Braňo Gröhling, včera si dával mantry o tom, že máme málo telocviční. Keď sme ti povedali, že všetko sa dá, tak si zmenil mantru na to, že nie sú peniaze. Keď sme povedali, že aj peniaze sú, tak dnes si dal kresťanskú mantru. No mňa si, Braňo, odvalil. Ty si zástanca toho, aby kresťanské deti mohli mať náboženstvo a pozor, vy kresťania! Pozor, vy kresťania, vy si uberáte hodnotu! Vy si uberáte náboženstvo! No tak som zavolal riaditeľovi náboženskej školy, ako si povedal. Vieš, čo mi povedal, Braňo, že vieš čo, Jožo, v najhoršom prípade, on je telocvikár, v najhoršom prípade spravíme krúžky náboženské potom. Braňo, ty hľadáš všetko, ako sa to nedá. Chytáš sa tu za tú svoju krásnu vyholenú hlavu a dávaš si ju do tohto dole a robíš tu gestá, že, bože, čo títo tu trepú? Braňo, ty namiesto toho, aby si naozaj hľadal riešenie, aby si pomáhal, aby tie deti, tak ako ti povedal Kašper a ostatní, že všade, teda vo veľkých krajinách je päť hodín telesnej výchovy, tak ty nám tu dávaš svoje mantry, ako sa to nedá, ako sa to nedá, ako sa to nedá. No, Braňo, keby si ty bol so mnou vo firme, ja ťa vykopnem hneď. Ja ťa hneď vykopnem. Veď ty, ty len to hľadáš, ako sa to nedá a nie, ako sa to dá. Nie to, ako poďme, poďme to urobiť spôsobom. A keď sme ti vyvrátili tie tvoje mantry, že sa to dá, dá, dá, tak zajtra prídeš s čím? Dneska si prišiel s tým, že my kresťania, teda ty, inak to musím povedať, že ty a Cigániková ste v tomto úžasní. Vy tu vytvárate, keď nejaký problém je, tak začnete ideológiu a začnete kresťanov. No, Braňo, ja som väčší liberál ako ty, a to mi ver, to mi ver.
Takže, Branko, prosím ťa, ja ťa prosím, prosím, nehľadaj to, ako sa to nedá, ale hľadaj to, ako sa to dá. Ty zase vystúpiš a povieš, no viete, ale to zoberieme žiakom ich výchovný proces a budú horší z matematiky. Tak dáš ďalšie.
Braňo, telesná výchova je potrebná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

17.3.2023 o 10:30 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video