88. schôdza

14.3.2023 - 31.3.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

28.3.2023 o 19:13 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:55

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Poďme sa teda baviť vecne o tomto návrhu zákona, ktorým by každý volič dostal 500 eur za účasť vo voľbách. Viem, že na časť voličov ešte stále funguje hra na city ako Janko a Martinka, mafia, fašisti a podobne. Tento návrh môžem oceniť ako výborný predvolebný marketingový ťah, osobne by som ľuďom dopriala aj 1 500, 2-tisíc, 5-tisíc... (Reakcia navrhovateľa.) Prečo nie. Ale takéto devastačné atómovky Igora Matoviča budú mať nedozerné dopady na štátny rozpočet. V čase krízy, v ktorej Slovensko je, a kedy sa každým dňom prepadá na predposledné priečky štatistík v rôznych ukazovateľoch, je nemysliteľné takúto bombu schváliť.
Vráťme sa však v čase. Do roku 2013, kedy práve Igor Matovič predkladal novelu zákona o politických stranách a hnutiach, zacitujem vám niečo, čo bolo v dôvodovej správe:
„1. Zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu.
2. Ušetriť značný objem finančných prostriedkov v štátnom rozpočte.
3. Zrušiť možnosť parlamentných politických strán a hnutí viesť volebnú kampaň, čo pomôže občanom, ktorí sa rozhodnú vstúpiť do boja s politickými stranami a hnutiami a tým zadosťučiniť demokracii a rovnosti šancí, keďže dnes sú tieto politické strany a hnutia vo výraznej mediálnej výhode.
4. Prinútiť politické strany a hnutia k zodpovednej politickej práci počas celého volebného obdobia a nespoliehať sa na ohlupovanie voličov predvolebnou kampaňou či kupovanie rozdávaním reklamných predmetov a občerstvenia.
5. Minimalizovať korupčné prostredie vytvorené počas volebnej kampane, kedy strany získavajú finančné prostriedky aj neoficiálnou cestou.“
Summa summarum tak teraz aj v súčasnosti predkladaný zákon je čisto-čisté ohlupovanie a kupovanie si voličov zo strany OĽANO.
Kde bol Igor Matovič posledné tri roky, keď mal ústavnú väčšinu? Ak by to bolo pre neho dôležité, určite by sa to do programového vyhlásenia vlády vsunulo aj tento návrh z roku 2013.
Teraz sa pozrime na fakty, aj keď už tu odznelo to stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky, kde sa jasne uvádza, že ak by bola účasť rovnaká ako v parlamentných voľbách v roku 2020, ktorých sa zúčastnilo cca 2,9 mil. voličov, tak by to negatívne ovplyvnilo štátny rozpočet vo výške viac ako 1,4 mld. eur. Ale predpokladá sa, že ak by tento návrh prešiel, tak zúčastniť by sa mohlo 4,4 mil. oprávnených voličov, čo by malo negatívny dopad na štátny rozpočet takmer 2,2 mld. eur. Dopady by teda vo výdavkovej časti boli miliardové, avšak návrh už neobsahuje, odkiaľ by sa to vykrylo, odkiaľ by štát získal príjmy na túto srandu. Áno, bolo tu spomenuté, že časť by išla zo solidárneho príspevku, čiže zdanením rafinérií, avšak je to len nepatrná časť. Zvyšok - neviem. Čo by, koho by sme ďalej zdanili, ktoré firmy alebo aké dane a poplatky by sme pre ľudí vymysleli?
Celý tento návrh je síce pekné predvolebné piár Igora Matoviča, mnohí mu aj uveria, že to myslí úprimne, odvážne a pre ľudí, ale Slovensko už vie za posledné tri roky, čo sa udeje aj vďaka týmto skvelým populistickým nápadom z dielne OĽANO.
Ohlupovanie a kupovanie si voličov je síce v móde a, bohužiaľ, aj bežnou praxou, ale Slovensko potrebuje konečne odborný, triezvy, systémový prístup k riadeniu a k spravovaniu vecí verejných. Prečo, ako tu bolo povedané, neísť opačnou cestou, ak nám teda záleží na demokracii a chceme, aby všetci občania išli k urnám? Prečo neísť tou cestou, aby teda kto sa volieb nezúčastní, dostal pokutu alebo bol znevýhodnený? Toto by malo oveľa menší dopad na štátny rozpočet.
Rada by som tento návrh podporila, ale moje ekonomické vzdelanie mi to nedovoľuje, kým Igor Matovič konkrétne vopred neuvedie, ako v štátnom rozpočte tento jeho skvelý sociálny nápad vykryje.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

28.3.2023 o 18:55 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:00

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani kolegyňa Slavěna Vorobelová, mrzí ma, že vy za týmto návrhom zákona vidíte iba to, čo tam nie je, že nejakú volebnú korupciu, kupovanie voličov. Ja to tam nevidím a verím tomu, že ani mnohí, mnohí ľudia na Slovensku. Príkladom toho bolo aj včerajšie stretnutie v Námestove, keď som sa rozprával už potom mimo, mimo diskusie s niektorými ľuďmi, tak, a niektorých som sa aj pýtal konkrétne na, na tento návrh zákona, tak tí ľudia sa s tým stotožňovali, lebo vidia za tým, vidia za tým, čo aj ja, zvýšenie účasti vo voľbách a na druhej strane takisto ako aj ja sa stotožňujem, že je to pomoc rodinám a v tejto, v tejto ťažkej dobe, ja si myslím, že to bude prospešné.
Pozitívne vnímam na tomto návrhu práve tú skutočnosť, že zvýši sa účasť vo voľbách. Ja moc prieskumom nedávam nejakú veľkú váhu, ani, ani im moc neverím na základe doterajších skúseností, že aké, ako častokrát skresľovali preferencie jednotlivých strán a hlavne OĽANO, ale podľa prieskumov doterajších hrozí, že najbližšie voľby v septembri budú mať najnižšiu účasť za posledných niekoľko volieb a to je obrovská hrozba. Práve preto ja si myslím, že je dobre načasovaná aj táto pomoc na zvýšenie účasti, lebo podľa prieskumov hrozí, že prídu iba tí sklamaní voliči, tá skupina tých nenávistných ľudí a, Boh ochraňuj Slovensko, že by týchto pár ľudí, táto skupina mala rozhodnúť o ďalšom smerovaní Slovenska.
No a ako hovorím, skúste sa aj pozrieť na to, že prečo nepomôcť tým ľuďom... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.3.2023 o 19:00 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:02

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pani poslankyňa Vorobelová, tu, dobre som povedal meno?

Pčolinský, Peter, podpredseda NR SR
Vorobeľová. (Správne „Vorobelová“, pozn. red.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Tak ja sa to naučím. (Povedané so smiechom.) Tu citovala návrh, ktorý sme predkladali v 2013. roku. Verte, že ak by bol súhlas medzi koaličnými partnermi aspoň, aspoň taký maličký (rečník gestikuláciou prstov naznačil rozsah), taká maličká šanca na súhlas, tak by to dávno bolo v koaličnej zmluve.
A ja som osobne naozaj presvedčený o tom, že bolo by, veľmi by pomohlo veci, aby strany, politické, by neboli financované zo štátneho rozpočtu, lebo v tom prípade by nemali peniaze na oficiálnu volebnú kampaň a ja najradšej by som zakázal volebné kampane, lebo vtedy by sme donútili politické strany, aby sa snažili zaujať svojich voličov počas celého volebného obdobia, a nielen vo finále. Ale nie je tu nejaká veľká, veľká vôľa takéto niečo podporiť, ale predpokladám, že tým, že ste to čítali, takže už aspoň váš hlas na takúto zmenu k dispozícii máme, takže už treba zohnať ešte tých pár desiatok ďalších.
Odkiaľ by sa to vykrylo? Však to ste v podstate aj vy povedali, že áno, prijali sme aj návrh zákona, kde vieme zdaniť zisk z vojny, v tomto prípade Slovnaftu a áno, ja som hovoril, že ak by bolo treba viac, tak teda to zdanenie nebude len jeden rok, ale bude, bude dva roky, tri roky, štyri roky, koľko bude treba. Každopádne treba predpokladať, že bodaj by teda vojna skončila čím skôr, ale sankcie voči Rusku budú platiť naďalej, tým pádom tá zľava na ruskú ropu bude, bude aj naďalej a takto by sme to vedeli vybrať.
Ale každopádne ďakujem za váš príspevok do hip-hopu, pardon, za váš názor, ktorý ste vyjadrili, a som rád za každý názor v tejto veci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.3.2023 o 19:02 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:04

Slavěna Vorobelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za faktické pripomienky. Ja nespochybňujem pomoc ľuďom ani rodinám. Ako som povedala, som aj za tisíc euro, 1 500, 5-tisíc. Najmä. Ale v konečnom dôsledku to musia zaplatiť predsa ľudia. Nie sme krajina zázrakov ani neobmedzených možností.
Čiže ak chceme tú demokraciu a chceme tú účasť vo voľbách, tak poďme, ako tu bolo povedané mojím predrečníkom v rozprave, opačnou cestou, poďme možno udeľovať pokuty, kto sa volieb nezúčastní, ale to by sa nehodilo do piár strany OĽANO.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.3.2023 o 19:04 hod.

Ing.

Slavěna Vorobelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 19:05

Igor Matovič

Vystúpenie spoločného spravodajcu 19:13

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak ja by som ešte chcel vystúpiť, ak je tá možnosť, využiť to.
Všetkým kolegom, ktorí tu do tejto hodiny ostali, chcem poďakovať, aj novinárom, veľmi si to vážim, lebo už mohli ste odísť, aj všetkým, ktorí sa starajú o chod Národnej rady a zabezpečujú bezpečnosť, technikom, taktiež šéfovi organizačného oboru. Vieme všetci, že je toto veľmi... (Reakcia z pléna.) Prosím? Aj kuchárky, samozrejme, všetci, čo sú tu a vďaka ktorým môže Národná rada fungovať, ale podstatná vec pri tomto zákone, lebo my sme boli aj teraz s kolegom z SaS Viskupičom v diskusnej relácii, a oni hovoria, že to je korupčný zákon. A ja hovorím, že v čom je korupčný, nech mi vysvetlí. Tak najprv hovoril, že však lebo to presadzuje jedna strana. Hovorím, ale však vy si môžte voliť, každý si môže voliť, koho chce. My nechceme, že by volili OĽANO, nech volia si koho chcú. No a keď som sa ho druhýkrát opýtal, že v čom to je korupčné, tak povedal, no lebo z ekonomického pohľadu na to peniaze nie sú. Ale ja hovorím, no tak ale na jednej strane tu sa bavíme o korupcii a teraz si preskočil do ekonomickej oblasti.
A keď sme pri ekonomickej oblasti, tak krásne sa ukázalo, že bohaté firmy, ktoré majú nadmerné zisky, konkrétne napríklad Slovnaft, z tej lacnej ruskej ropy, tak tu keď tie peniaze môžme získať pre ten štátny rozpočet, tak tu zrazu oni nevidia, nepočujú, lebo to netreba zdaňovať bohatých.
Keď som prišiel s argumentom, lebo on mi hovorí, ale to všetko ľudia zaplatia. Ja hovorím, ale keď má nadmerný zisk Slovnaft, miliardu za tú lacnú ruskú ropu, akí ľudia to zaplatia. Však to je miliarda, ktorá môže odísť do maďarského štátneho rozpočtu a my hovoríme o tom, aby prišla do nášho štátneho rozpočtu.
Ďalší argument, máme tu ďalšie bohaté, extrémne bohaté firmy, ktoré zarobili na kríze, v energiách, bohaté možno banky, energetické firmy, prečo by sme nemohli tým firmám povedať, aby sa rozdelili z obyčajnými ľuďmi. Prečo by sme nemohli 500 euro dať každému človeku, ktorý príde rozhodnúť o demokratickom smerovaní Slovenska 30. 9.? No ale môžem vás potešiť, kolegovia, čo sa mi páči, tak televízia JOJ si dala urobiť prieskum u agentúry AKO a vyšlo im, že keď by 500-eurový príspevok prešiel, tak účasť by sa zvýšila na 89 %. Takže toho sa veľmi boja, tie štandardné strany, toho sa veľmi boja tí, ktorí si už myslia, že tie prieskumíky, ktoré im tak vychádzajú plus-mínus, že už to tak budú mať, už to majú v kapse, a strašne sa boja toho, že tie voľby môžu dopadnúť úplne inak, ako si oni už nadizajnovali, a už si predstavujú, že jak už budú v tom parlamente, už tie platy, saká nové sa budú kupovať a tak ďalej, no a tuná teraz prišiel... A teraz zase prišiel ten Matovič, ale to je korupčné, lebo to Matovič s tým prichádza, mi hovorí tá redaktorka. Ja hovorím, že za to, že Matovič dostal dobrý nápad? Však mali iní prísť s tým, keď majú nápady, mali iní prísť s tými nápadmi.
No tak takú sme mali celkom dobrú diskusiu, tak len som vás chcel povzbudiť, že keby tých 500 euro prešlo, volebná účasť by išla takmer na 90 %, boja sa toho veľmi, ako čerti kríža, a ja verím tomu, že aj poslanci, ktorí teraz ešte hovoria, že nepáči sa im to, že nepodporia to, kolegovia so SME RODINA, napríklad teraz tu vidím dvoch, že nakoniec ešte to zvážia, a tak ako oni hovoria, že podporovať rodiny, podporovať ľudí, budú aj oni a pri hlasovaní zajtra o 11.00 hod. tento zákon podporia. A môžu sa pridať všetky strany. Keď sa pridajú všetky strany a budú hlasovať za 500 euro, nikto nebude môcť povedať, že to vybavil Matovič. Všetci spoločne to vybavíme pre tých ľudí a ľudia na Slovensku si zaslúžia, si myslím, túto pomoc.
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom, vidíme sa zajtra a teraz našich kolegov z OĽANO pozývam na rokovanie poslaneckého klubu, lebo my máme radi keď náš klub zasadá a diskutujeme do... do dlhej noci... neskorej.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

28.3.2023 o 19:13 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:13

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Už som povedal, nedávate pozor, pán podpredseda. Ale zopakujem vám to ešte raz, ste ešte najmladší, pán podpredseda, vo funkcii, tak vám to zopakujem ešte raz.
Zajtra o 11.00 hod. hlasujeme o tomto bode návrhu zákona.
Skryt prepis

28.3.2023 o 19:13 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:13

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
No tak pozrite sa, ničím si nemôžme byť istí, lebo viete, človek mieni, Pánboh mení, ale keď sa dožijeme, tak myslím, že by to mohlo byť o jedenástej zajtra.
Skryt prepis

28.3.2023 o 19:13 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:13

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Aj ja vám pekne ďakujem. Za spoluprácu. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Skryt prepis

28.3.2023 o 19:13 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
88. schôdza NR SR - 10.deň - A. dopoludnia
 

Uvádzajúci uvádza bod 9:11

Karol Kučera
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Takže dobré ránko, vážení kolegovia, kolegyne zatiaľ nevidím. Dúfam, že nejaký ten časový sklz sa nám podarí dohnať. Teraz si myslím, že tieto zákony, ktoré mám, by nemali vyvolať nejakú veľkú, veľkú vlnu rozpráva. Takže uvádzam zákon o dani z príjmov. Ako bolo povedaná, je to návrh teda poslancov Národnej rady, ktorú predkladal najmä teda Richard Nemec. Je tam aj moje meno, Marek Šefčík a Peter Vons predkladajú návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov.
Cieľom tohto návrhu zákona je zjednodušiť administratívu a podávanie daňových priznaní športových odborníkov, ak majú príjmy z inej samostatnej zárobkovej činnosti. Obdobný systém platí aj pre zdaňovanie príjmov z vytvorenia diela a z podania napríklad umeleckého výkonu. Takáto právna úprava zníži administratívnu náročnosť a byrokraciu pri vyplácaní odmien športovým odborníkom a predpokladá sa možný pozitívny vplyv na štátny rozpočet, hoci aktuálne nie je možné tento dopad vyčísliť.
Takže zatiaľ toľko a nech sa páči.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

29.3.2023 o 9:11 hod.

Karol Kučera

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video