8. schôdza

3.6.2020 - 10.6.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 16:03 hod.

Mgr.

Jozef Bubnár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:50

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Tomáš, no vy začnete tým, že povedzme si pravdu, nalejme si čistého vína - a začnete klamať. (Smiech v sále.) A potom klamete skoré celé svoje vystúpenie.
To, že na mieste predkladateľa nesedí, nesedel Juraj Šeliga, ktorý bol podpísaný ako prvý, ale Alojz Baránik, je technické nedopatrenie, že pán Šeliga tu nestihol prísť, keď sa začalo, začalo o tom rokovať, lebo veľmi rýchlo prebehli tie prvé dva body, ale vy - a myslím, že aj spolu s fašistami - ste si z toho odkonšpirovali, že pán Šeliga sa cíti nejako zle a nie je schopný sa za ten návrh postaviť, keď včera sme všetci piati stáli na tlačovej besede a obhajovali sme ten návrh. Povedali sme, že spravíme odbornú diskusiu, a nebojíme sa argumentovať nebojíme sa, povedať, prečo navrhujeme, čo navrhujeme, a že si za tým stojíme.
A pokiaľ ide o tú politizáciu a argumentovanie Radou prokurátorov, tak ja by som vám rád pripomenul rok 2013, keď Robert Fico ešte predtým, ako Rada prokurátorov povedala, že chce za generálneho prokurátora pána Čižnára, pripustil teda, že pán Čižnár by bol dobrý kandidát, keby s ním prišla Rada prokurátorov.
To nebola politizácia, keď predseda vlády predseda najsilnejšej politickej strany verejne hovoril o tom, že jeho bývalý spolužiak by bol dobrým kandidátom na generálneho prokurátora, ak to navrhne rada prokurátorov, a potom, čuduj sa svete, Rada prokurátorov, nezávislý orgán, záruka apolitickosti navrhne Jaromíra Čižnára a SMER si ho zvolí a Gašparovič, prezident im ho vymenuje?
To je apolitický výber generálneho prokurátora, áno?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 15:50 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Po tom, aké korupčné podozrenia tu sprevádzali tajnú voľbu generálneho prokurátora počas vlády Ivety Radičovej, je pre mňa ťažko pochopiteľné, ako môže niekto obhajovať tajnú voľbu prokurátora, generálneho prokurátora. Tajná voľba generálneho prokurátora je lex Kočner. A my lex Kočner nechceme pri voľbe generálneho prokurátora.
Celkom úsmevné, pán poslanec Tomáš, že pri svojej argumentácii sa odvolávaš na ministerku spravodlivosti, keď sa ti to hodí, na pani prezidentku, keď sa ti to hodí, O. K., ale potom ťa vyzývam, aby si bol konzistentný a vždy sa opieral o stanoviská pani ministerky Kolíkovej a pani prezidentky Čaputovej. A naozaj k dokonalosti mi chýbalo už iba to, aby si sa zakrýval ešte aj stanoviskami investigatívneho centra Jána Kuciaka. To by to tak zaklincovalo. Chcel by som aj vecne zareagovať k tomu, čo si povedal, že pán Lipšic obhajuje páchateľov vrážd. Či je niekto, alebo nie je páchateľom vraždy, to nechajme na súdy.
Pán Lipšic zastupuje možno obvinených alebo obžalovaných.
Posledná poznámka, nezachytil som podobné kritické slová, keď Hamšík chcel byť generálny prokurátor alebo keď Hamšík chcel byť predseda Ústavného súdu. Vieme, že nehovoríme o Hamšíkovi, ale o predsedovi SMER-u, ktorého sa pýtali, že či by zobral ponuku stať sa generálnym prokurátorom, a odpovedal, že aj Hamšík je v Neapole spokojný, ale keby dostal tú ponuku od Manchestru United, taká by sa ťažko odmietala.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 15:52 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:54

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán poslanec Tomáš, myslím, že ste pomenovali všetky zásadné úskalia tohto návrhu zákona, ktorý naozaj vyzerá, že, že je účelovo šitý na niekoho, na kom je koalícia už vopred dohodnutá. Ja nebudem špekulovať o tom, kto, kto to je.
Chcem len pripomenúť ešte jednu zásadnú vec, ktorú máme už dnes v zákone ako jeden z dôvodov na odvolanie generálneho prokurátora, a to je, ak sa stal členom politickej strany. Čiže ak takéto niečo má byť, má byť dôvodom na odvolanie generálneho prokurátora, potom je aj otázka, či kandidát, ktorý je ešte dnes alebo bol v minulosti príslušníkom nejakej politickej strany, ho automaticky z tejto funkcie nediskvalifikuje. Bez ohľadu na to, čo bolo v minulosti, ale v súčasnosti máme takýto právny stav, a teda ja na toto už vopred upozorňujem.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 15:54 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:55

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Moja faktická poznámka bude veľmi krátka a výstižná, pán poslanec Tomáš.
Vy vravíte, že budúce obsadzovanie postu Generálnej prokuratúry je politické? To myslíte vážne? A čo ešte váš súčasný generálny prokurátor pán Čižnár? Mimochodom, bývalý spolužiak pána Fica. To je podľa vás tiež v poriadku?
A to, že má byť verejné vypočutie budúcich fundovaných potencionálnych kandidátov Generálnej prokuratúry, považujem za zodpovedné, správne, transparentné, transparentné a hlavne čestné, čestné.
A čo sa týka pána Čižnára, ešte súčasného generálneho prokurátora, tak som si dovolil nájsť na internete, v rýchlosti prečítam.
Syn generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý sa volá Juraj, je od konca minulého roka prokurátorom na okrese v Bratislave. Do funkcie ho vymenoval otec po úspešnom zvládnutí výberového konania. Ako čakateľ prokuratúry mal Juraj Čižnár podľa zákona absolvovať trojročnú prax, ktorú mu skrátili. Ak by ju dodržal, rozhodoval by o jeho prijatí zrejme už nový generálny prokurátor. Čiže aj toto bolo v poriadku, pán poslanec Tomáš?
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 15:55 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:57

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No ja priznám sa, však nič iné som nečakal. To už ten argument, ktorý používate, je zrecyklovaný stokrát. Tá Kinder čokoláda to trochu osladila, ale dnes nikto nehovorí o Lipšicovi, len vy. Dookola, dookola, dookola Lipšic. My tu nastavujeme systém. Veď nepoviem, že sme v rozprave ku voľbe konkrétneho človeka, konkrétneho generálneho prokurátora, tak vtedy rozumiem, že nejaké meno kritizujete, nekritizujete a podobne. Nehovoriac o tom, že máte právo navrhnúť ešte kvalitnejšieho človeka alebo odborníka, alebo odborníčku, ako navrhneme my. V tomto vám nijako ruky nezväzujeme.
V súvislosti s tajnou a verejnou voľbou vy dookola radi používate argument, že november
’89 nám vydobyl tajnú voľbu. Tam sa obávam, že prichádza k veľkej dezinterpretácii, pretože tajnú voľbu vydobyl občanom, ktorí volia a rozhodujú, kto ich bude reprezentovať. Našou povinnosťou ako ich reprezentantov je sa im zodpovedať a zodpovedať sa im aj tak, aby videli, ako hlasujeme. Ja som za. Hlasujme o všetkých veciach verejne, akurát na to treba zmeniť niektoré zákony.
A tie mená, už to povedal kolega Grendel, vy naozaj nemáte problém sa zaštítiť pani prezidentkou Čaputovou, pani ministerkou Kolíkovou, radou prokurátorov a tak ďalej a tak ďalej. Kiež by ste používali rovnaký meter a nepoužívali dvojaký kilometer ako v blahej pamäti hovorí jeden z vašich kolegov. Nepovažujem to potom za korektnú diskusiu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 15:57 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:59

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Erik, hovoril si, že je všetko dohodnuté dopredu. No ja ti za 53 poslancov môžem povedať, OĽANO, že nič sme si dopredu nedohodli. Tá voľba, ktorá nie je otvorená, teda je otvorená, ale nie tajná, je preto, Erik, aby sa tu nemohlo korumpovať, aby niekto nemohol dávať obrovské milióny za to, aby niekto v tajnej voľbe volil niekoho, kto je nečestný, nemorálny a je to človek, ktorý sa za peniaze dá skorumpovať ako Trnka, ktorý si s Počiatkom, s vašim ministrom financií rozprávali o tom, ako ste, ako niekto tu ukradol miliardy. Spomínal si tu Zimbabwe, Erik, dvakrát, ale Zimbabwe, Erik, vieš, tam sa nekorumpovalo sudcovia ako Kočner ako u nás, takže Zimbabwe nespomínaj.
Povedal si, že sa stavíš o čokoľvek s pánom Šeligom. Je tak, Erik, stavíš sa o čokoľvek s hocikým? Áno? Dobre. Tak ja sa s tebou chcem staviť, keď nebude Lipšic prokurátorom, tak odídeš zo SMER-u, keď bude, odídem ja z OĽANO. Súhlasíš? (Reakcie z pléna a smiech v sále.)
A posledné, Erik, povedal si tu... (Ruch v sále.) Môžete ma počúvať, pán... Jak sa volá ten, čo ide zo SMER-u preč? (Smiech v sále.) Pellegrini, prosím vás, rozprávam sa s pánom... (Smiech v sále.) Bárs by ma počul. (Smiech v sále.) A na záver si povedal (ruch v sále), prosím ťa... (Ruch a smiech v sále.) Môžte mi zastaviť, lebo, lebo toto chcem rozprávať s pánom... Jéžiši!
Eričku, vieš, prečo odišla pani Remiášová? Lebo si tu rozprával, že sa nemajú, že sa majú obhajovať obete. Eričku, a vaša strana s mečiarovcami tu roky nevyšetrila vraždu človeka, tak ty mi tu nič nerozprávaj.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 15:59 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:01

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Tomáš, vy viete všetko dopredu, všetko, ako bude, aká bude voľba, úplne všetko. Pritom Gábor Grendel, kolega, tu v rozprave vymenoval argumenty, tak si to, prosím vás, pustite ešte raz a popremýšľajte nad tým, čo hovoril.
Dobroslav Trnka, to je tá nahrávka s Počiatkom, ktorá tu bola spomenutá, je tým najhrubším, čo tu od generálneho prokurátora verejnosť vôbec videla! A ktovie čo ešte všetko nevidela, všakáno?! Trnka sa teraz bráni úplne trápne ako váš predseda Fico kedysi, že jeho hlas vraj nie je jeho hlasom na inej nahrávke.
Ja verím, že ak zvolíme verejným hlasovaním po verejnom vypočutí generálneho prokurátora, tak to bude človek, ktorý sa nikdy za svoje slová a činy hanbiť nebude.
Chcem ešte povedať niečo na adresu toho, čo ste hovorili ohľadom Daniela Lipšica. Médiá sa opýtali, myslím, že Richarda Sulíka a asi aj premiéra, že či by si vedeli predstaviť na tej pozícii takého človeka, ako je Daniel Lipšic. Odpovedali, zjednoduším, že áno. Samozrejme, médiá to prekrútili a to vám vyhovuje a zneužívate to podsúvaním verejnosti, že sa tu niečo šije na konkrétnu osobu. Ja vôbec neviem, či sa napokon Lipšic vôbec prihlási do tej voľby, ak ten zákon prejde, môže.
Je však nepoctivé z vašej strany hľadať chyby na Lipšicovi, ak Fico spĺňa kvalifikácie na prezidenta, generálneho prokurátora a na predsedu Najvyššieho súdu. Morálnu kvalifikáciu na to určite nespĺňa.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 16:01 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:03

Jozef Bubnár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Erik Tomáš, ja, ja som veľmi mierumilovný človek, ja sa nedokážem s nikým hádať a myslím, že raz v živote som sa pohádal iba s mojou svokrou (povedané so smiechom), ale ja chcem sa s vami naozaj porozprávať tak ľudsky.
Ja som teraz tri roky učil v Humennom, vy ste v Humennom takisto, na jednej strednej škole a milujem túto oblasť nášho Slovenska, je nádherná, sú tam úžasní ľudia. Erik, vy ste pred chvíľočkou povedali, že je nás tu 95 a môžeme si robiť, čo chceme, ako chceme, to je naozaj pravda. Ja sa vás ale chcem spýtať, vy ste si tak niekedy sadli a urobili takú hĺbkovú analýzu, že ako k takej mystickej akty X udalosti vôbec došlo? Prečo tu 95 poslancov a zvlášť možno 53 poslancov za stranu Obyčajní ľudia sedí? No ja vám to poviem.
Ono je to preto, že slovo politik sa tými rokmi v podstate zmenilo významovo na skorumpovaný, hajzel, mafián, človek, ktorému sa nedá veriť, a vo voľbách 29. februára 2020 sa ľudia postavili a povedali, že jednoducho dosť, už máme dosť tých ľudí v sakách, ktorí tu roky nás zavádzajú, klamú, korumpujú, a vyslovene si tam začali posielať ľudí z ulice. Povedali, Joži, choď tam ty, tebe veríme, proste urob nám konečne nejaký reštart krajiny. A ja si myslím, že my to tým ľuďom dlžíme, my im musíme dať to, čo chceli, a vec ako prokuratúra je čosi veľmi kľúčové, je to garancia spravodlivosti a toho, že z tých ľudí naozaj...
Tak ďakujem za slovo. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 16:03 hod.

Mgr.

Jozef Bubnár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:05

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja fakt rozumiem, že sa ťažko počúva, keď vám niekto tu urobí nejaký rešerš faktov a vyjadrení od Rady prokurátorov cez pani ministerku spravodlivosti. Je to bolestivé, lebo viem, že to robíte nasilu, musíte to urobiť, asi to máte príkazom. Dobre.
A, pán kolega, ktorý ste posledný hovoril, prepáčte, meno mi vypadlo, ale musím povedať, že ja som to nemyslel nejak v zlom, že máte 95 hlasov. Ja práve naopak. Rešpektujem parlamentnú väčšinu, a preto hovorím, máte právo robiť, čo chcete, s tou svokrou tomu rozumiem, to je v poriadku.
No ale teraz vecne. Strach, pán Baránik? Ako možno vy ho chcete šíriť, ale ja strach z vás určite nemám, ani z nikoho, ani nemám mať prečo, takže mňa nezastrašíte ani takýmito tvrdými vyjadreniami. Možno by si mladší kolegovia mohli pozerať na tú vašu rétoriku, lebo naozaj nezodpovedá vášmu zovňajšku, vyzeráte ako inteligentný človek, ale niekedy, čo z vás dokáže ísť, je naozaj zastrašujúce až, ale možno len pre niekoho.
No, pán Dostál, neviem, v čom som klamal, fakt, lebo že vraj celé vystúpenie, vy tak dbán..., vždy tak dbáte na tie, na tie fakty, tak všetko to, čo som pomenoval, skúste mi vyvrátiť.
To, že pán Šeliga nesedel na mieste hlavného navrhovateľa napriek tomu, že tu prišiel už desať minút po, po pánovi, po tom začatí rozpravy, O. K., ale o tom sa ani nechcem baviť, takže nehovorte o klamstvách.
A posledná vec. Ak tu niekto klamal, tak hovoril pán Baránik, že to len my a rada prokurátorov vraj tvrdíme, že treba vyberať z prokurátorov. Tak ešte raz, pán Baránik, prečítajte si ministerku spravodlivosti, prezidentku a ďalších ľudí, takže klamete vy, pán Baránik.
A keď tu niekto vraví o tom, že tajná voľba, že počas tajnej voľby sa korumpovalo, som rád, že ste to pripomenuli, vládni kolegovia, som veľmi rád, lebo, Gábor, asi si spomenieš, že ak tu boli podozrenia z korupcie počas voľby Dobroslava Trnku, tak tie smerovali práve ku poslancom Ivety Radičovej vlády, veď teda že, takže... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

4.6.2020 o 16:05 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:07

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, venujeme sa dnes problému, ktorý v podstatnej miere odhalí, ktorým smerom vykročí politická kultúra a demokracia na Slovensku.
V minulom období zažila táto sieň celý rad happeningových akcií zo strany vtedajšej opozície a dnešnej koalície v ohrození demokracie a nastolovaní tyranie. Verejnosť mala možnosť počúvať celý rad negatívnych prívlastkov na štát a zároveň verejných deklarácií, ako to bude robiť inak, ako budete demokratickí, ako vytvoríte nezávislosť polície, súdnej moci a prokuratúry. Radi ste používali slovo zmena, sľubovali svetlejšie, transparentnejšie začiatky, ale dnes všetci vidíme, že opak je pravdou. Vaše viaceré mocenské rozhodnutia a kroky sú zmenou, áno, to súhlasím, ale k horšiemu. V priamom prenose verejnosť vidí, ako vám deň po dni zachutila moc, a vytvárate si svoje pravidlá. Nanucujete svoje vnímanie spravovaniu veci verejných.
Chcem tu pri tejto príležitosti jasne povedať, že už vám dávno nejde o verejný záujem, ale účelovo už len o ten úzko mocenský a stranícky. Vláda pod vedením predsedu zneužíva koronavírus na šírenie strachu do spoločnosti, aby sa pod rúškom boja proti nemu okliešťovali demokratické práva a presadzoval scenár tzv. riadenej demokracie. Dnes už neplatí, že chceme nezávislého policajného prezidenta, ale práve naopak ho má menovať priamo minister. Dnes už neplatí tak ako pred voľbami, že ľudia majú právo zhromažďovať sa, ale, naopak, treba im toto právo obmedziť. A dnes už rovnako neplatí, že obsadzovanie okresných úradov bude na základe odbornosti. Idete zriadiť politické komisie, ktoré dosadia tých politicky správnych OĽANO ľudí do úradov. Čudujem sa koaličným partnerom, že sa nečinne pozerajú, ako sa Slovenská republika mení na OĽANO štát, ktorý ovláda neomylný premiér.
Rovnako nevychádzam z údivu, ako dokážete mocensky ignorovať odporúčania prezidentky a právnych expertov, dokonca samotnej ministerky spravodlivosti, ktorí vás varujú pred dnešným krokom, a tým je politizácia Generálnej prokuratúry. Chcem apelovať na časť koaličných poslancov, ktorí vnímajú riziká krivenia slovenskej demokracie v súvislosti s prijatím tejto legislatívy, aby nepodporili tento zákon. Chcem tu jasne povedať, som zástancom Pellegriniho politiky zodpovednej zmeny, ktorá prispela k očiste súdnictva, prokuratúry a uvoľnila ruky polícii v zmysle pravidla, padni komu padni, nech tí, ktorí zlyhali vo verejných funkciách, sú spravodlivo vyšetrení a potrestaní. Ale apelujem, nerobme z toho verejné divadlo a nekrivme v mene toho zákony a demokraciu na Slovensku. Nepodporte tento návrh, pretože je výsmechom nielen do tváre vašich voličov, ktorí uverili vami ponúknutej politickej zmene, ale aj poškodzuje záujem Slovenska v zahraničí. Apelujem na vás, nepodceňujme tento aspekt, pretože sa nám môže tvrdo vrátiť. Dobre viete, že zahraničná politika Slovenska môže byť iba taká silná, aká je silná domáca politická a ekonomická scéna. Musím jednoznačne povedať, že vaše rozpory vo vládnej koalícii, neschopnosť riešiť ekonomiku, ako aj nedemokratické tendencie uchopovania moci vyvolávajú otázniky nad smerovaním krajiny, a obávam sa, že môžu postupne oslabovať pozíciu Slovensko na zahraničnopolitickom poli.
Vláda Petra Pellegriniho vám odovzdala štát s vysokým zahraničnopolitickým renomé a Slovenská republika sa tešila a rešpektu rovnako v Bruseli, vo Washingtone, v Moskve alebo v Pekingu. Preto sa obraciam aj prostredníctvom môjho vystúpenia v Národnej rade na slovenskú verejnosť, že správanie sa vládnej koalície je v ostrom rozpore so zahraničnopolitickými záujmami Slovenskej republiky a v krátkom čase môžeme čeliť veľmi nepríjemným otázkam zo strany strategických zahraničnopolitických partnerov. Na pondelkovej tlačovej konferencií som vymenoval niekoľko prešľapov tejto vlády, ktoré už vyvolávajú negatívny záujem medzinárodného spoločenstva, a v mojom dnešnom vystúpení sa zameriam na pokus predkladateľov o politizáciu prokuratúry, ktorá má vysoký potenciál zaznamenať ďalšie negatívne reakcie zo zahraničia. Poviem aj prečo.
Predkladatelia v dôvodovej správe uvádzajú, že sa pri novelizácií zákona o prokuratúre riadia odporúčaniami Benátskej komisie Rady Európy a taktiež praxou iných členských štátov Európskej únie. Tu musím skonštatovať, že selektívny výber, zdôrazňujem, selektívny výber odporúčaní Benátskej komisie je na mnohých miestach neúplný až zavádzajúci a prax v iných členských krajinách ukazuje, že konečný cieľ predkladateľov dosadiť za generálneho prokurátora pána advokáta Lipšica je v úplnom rozpore s aktuálny stavom profesného obsadenia pozície generálneho prokurátora v členských štátoch Európskej únie.
Dôvodovú správu predkladateľov by som teda označil za účelovú správu. Táto účelová správa totiž opomína aj viaceré všeobecne akceptované princípy identifikované v odporúčaniach Benátskej komisie, ktoré sú považované za nevyhnutné k tomu, aby pôsobenie prokurátorov nepodliehalo politickým tlakom. Boli tu rôzne ohlasy ohľadom Rady prokurátorov na Slovensku, tak by som odporučil prečítať si právne stanoviská, odporúčania poradného výboru európskych prokurátorov, ktorí asi nebudú skorumpovaní, ktoré sa týkajú nezávislosti prokuratúry a z ktorých Benátska komisia často vychádza.
Poradný výbor európskych prokurátorov prijal v roku 2014 tzv. Rímsku chartu, ktorá obsahuje európske normy a princípy fungovania nezávislej prokuratúry. Uvediem len niektoré z nich.
Jedným zo základných princípov podľa bodu 4 Rímskej charty je zabezpečiť čo najväčšiu nezávislosť autonómiu prokuratúry ako neoddeliteľnú súčasť nezávislosti súdnej moci, zdôrazňujem, súdnej moci, a nie exekutívnej alebo legislatívnej moci. Túto všeobecnú zásadu, ktorú zdôrazňuje aj Benátska komisia, sme povinní neustále posilňovať. To vyplýva aj z našich záväzkov v Rade Európy. Naopak, aktuálna novela ide v príkrom rozpore s touto zásadou a posilňuje právomoci Národnej rady na zasahovanie do nezávislého výkonu funkcie generálneho prokurátora. Navrhované nové subjektívne dôvody na odvolanie generálneho prokurátora z funkcie môžu viesť k politizácii výkonu jeho alebo jej funkcie a oslabujú princíp vonkajšieho nezasahovania do nezávislosti jeho alebo jej práce.
Návrh na rozšírenie okruhu kandidátov na post generálneho prokurátora obsiahnutý v navrhovanej novele je tiež otázny a veľmi kontroverzný. Rímska charta aj Benátska komisia totiž hovoria o tom, že spôsob výberu generálneho prokurátora musí získať širokú dôveru a rešpekt verejnosti, ako aj členov súdnictva, prokuratúry a právnických povolaní. Berúc do úvahy už spomínané výhrady pani prezidentky, ministerky spravodlivosti, rady prokurátorov a mnohých významných právnych expertov, som presvedčený, že v prípade prijatia vašej novely je aj tento základný všeobecne akceptovaný európsky princíp vážne ohrozený.
Vrátim sa k dôvodovej správe, kde sa odvolávate na britský systém, ktorý jediný vyberá prokurátora aj z radov advokátov a ktorého menuje predseda vlády. Tento systém je však založený na anglosaskom práve, tzv. common law, na rozdiel od slovenského systému, ktorý sa riadi európskym kontinentálnym právom. Common law vychádza z tradície podávania žaloby priamo zo strany exekutívy, to jest z polície, a nie nezávislého verejného žalobcu. Výrazu attorney general ktorý sa používa vo Veľkej Británii alebo v USA skôr zodpovedá slovenský výraz generálny advokát, a nie generálny prokurátor. Viem, že pán advokát Lipšic je zástancom anglosaského práva, ale v prípade jeho záujmu o post generálneho prokurátora si zmýlil krajinu. Nemali by sme kvôli tomu meniť príslušný zákon ani náš právny systém. Ak by sme dôsledne čítali odporúčania Rady Európy, pán Lipšic ako dlhoročný vysokopostavený politik by sa nemal stať ani členom Súdnej rady, nieto ešte generálnym prokurátorom.
Ak sa odvolávame na prax iných krajín EÚ, tak dnešný generálni prokurátori pochádzajú z radov prokurátorského, 23 krajín, alebo súdneho stavu, 4 krajiny. Takže vidíme, že pôvod prokurátorského stavu výrazne prevyšuje, a mali by sme sa skôr venovať štandardom a výnimkám.
Výber generálneho prokurátora týchto, mimo týchto dvoch stavov jej považovaný skôr za výnimku než za pravidlo. V dôvodovej správe je tiež odvolávka, že sú takéto prípady, ale jediný individuálny prípad, ktorý som našiel a v ktorom Benátska komisia uvítala rozšírenie profesií na výber prokurátorov, bol prípad Čiernej Hory, avšak aj tu išlo o výber hlavného špeciálneho prokurátora, ktorý je u nás zástupcom generálneho prokurátora a jeho podriadených, a v tom čase odporúčaní išlo o novovznikajúcu krajinu s obmedzeným počtom sudcov a prokurátorov, a ktorá si nevedela rady s vonkajším, zahraničným organizovaným zločinom. V dnešnom, v dnešnom, v dnešných časoch to už nie je prípad Slovenska ani všeobecne uznávané pravidlo Rady Európy. Súčasná právna úpravy voľby aj odvolávania generálneho prokurátora z roku 2001 plne zodpovedá európskym demokratickým štandardom, je vyvážená a minimalizuje politické zasahovanie do výkonu prokuratúry. Samotný pán Lipšic sa ako vtedajší vedúci úradu ministra spravodlivosti na tvorbe existujúceho zákona aktívne podieľal.
Pán podpredseda Grendel spomenul pána generálneho prokurátora Milana Hanzela, ktorý sa stal ako politik, ako jediný politik v histórii Slovenska prokurátorom. Práve kvôli tomu bola prijímaná táto legislatíva v roku 2001 aj za účasti pána, pána Lipšica, aby sa predišlo nástupu politických nominácií na post generálneho prokurátora. Takže buďme preto rozumní a hľadajme také riešenia, ktoré potvrdia, že Slovenská republika je naďalej demokratickým štátom, kde sa ctia pravidlá a kde politika nie je povýšená nad právo a spravodlivosť. Je to náš záväzok voči voličom, a tak ho aj napĺňajme.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

4.6.2020 o 16:07 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video