90. schôdza

2.5.2023 - 25.5.2023
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:15 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:08

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No ja musím povedať, že tak ako Kočiš, tak aj Podmanický klamú a zavádzajú. Ja som prečítal to, čo nám priniesli dobrovoľní hasiči, čo chcú zmeniť dobrovoľní hasiči, ale normálni dobrovoľní hasiči, nie tí, ktorí si sprivatizovali hasičov. Slovenská poľovnícka komora je to isté, čo dobrovoľná požiarna, to isté, to je to isté, to isté naozaj. My chceme len spravodlivosť.
Klamete, klamete a klamete, Podmanický. Nikdy som nepovedal, že ideme niečo likvidovať. Ideme to spravodlivo, spravodlivo vyriešiť. Podmanický, vy klamete, zavádzate.
Kočiš, klamete a zavádzate. Vy, Kočiš, keď rozprávate o psychopatoch, tak vaša predná lavica, tak to je, to je vesmírna, galaktická psychopatická skupinka ľudí.
Jednoducho, pán Kuffa, naozaj my nejdeme rušiť dobrovoľných hasičov, my nejdeme rušiť ich tradície, my nejdeme ich organizácie, ich preteky, my nejdeme rušiť dobrovoľné hasičstvo na Slovensku. Vy stále, vy stále rozprávate, pán Kuffa, o tom, že mali by sme to zachovať. No my to zachovávame. My všetko zachovávame. Vy ste nepočuli rozpravu? Vy ste nepočuli, čo rozprával tamto cétéčkár, čo rozprával Podmanický, čo rozprával Kočiš? Oni rozprávajú stále o tom istom, že vy ste chcete zrušiť dobrovoľníctvo, vy chcete zrušiť hasičov dobrovoľných. Stále to je o občianskom združení, ktoré si berie peniaze štátu a zarába na dobrovoľných hasičoch a pozor, oni ich nezastrešujú. Obciam sa nič nemení. Práve naopak, chceme to všetko zefektívniť. Oni si tu roky zaviedli svoje kšefty a tie kšefty chcú podržať. O ničom inom to, pán Kuffa, nie je.
A ja si myslím, že vidíte veľmi dobre, tak ako ste videli tú Slovenskú poľovnícku komoru, a to, čo predviedli teraz pred chvíľou, Pčolinský, tak to bola čistá hanba.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:08 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 12:10

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda, za slovo. Najskôr odôvodním, a potom prednesiem ten návrh.
Ja mám rád elementárnu spravodlivosť a chcem povedať, aby to aj takto odznelo pre záznam, že poslanec Pročko dnes vystupoval v rámci rozpravy a faktických poznámok síce emotívne, ale nijakým spôsobom nenarúšal rokovanie Národnej rady Slovenskej republiky, ako ho predchádzajúci, predchádzajúci podpredseda, podpredseda Národnej rady, ktorý viedol Národnú radu, pán Pčolinský obvinil. Vy ste mu, on mu prerušil jeho vystúpenie podľa môjho názoru neprávom. Povedať poslancovi, že ho za tri roky má plné zuby, je prinajmenšom prehnané tvrdenie, a preto iba ľudsky prosím, pána Pčolinského, nechcem, aby sa o tom hlasovalo, aby sa pri najbližšej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.5.2023 o 12:10 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:12

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Čiže, vážení kolegovia, tento zákon neprejde práve kvôli ľuďom, ako je Jozef Pročko. Tak ako neprešiel poľovnícky zákon práve kvôli Jozefovi Pročkovi. Ak chcete, aby vám niečo prešlo, zakážte Pročkovi vystupovať, to je len moja rada. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.5.2023 o 12:12 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:13

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No tak nehnevajte sa, ale aj predstavitelia SME RODINA, ktorí tu sedia, verím, že sú slušní, musia uznať, že toto, čo, čo teraz predviedol podpredseda parlamentu, bolo cez čiaru. Riadne cez čiaru.
My sa tu bavíme fakticky o zákonoch, a on príde a arogantne hovorí, že zákony prejdú len vtedy, keď nejaký poslanec sa k nim nebude vyjadrovať? To kam sme sa takto dostali?! Veď rokujeme o zákonoch a ja som len uviedol na pravú mieru, že poslanec Pročko vystupoval dnes určite len v rámci rozpravy a faktických poznámok vecne k zákonu a bol krivo obvinený, že narúša rokovanie Národnej rady. Priatelia, ale, ale toto bolo ešte povýšenie toho všetkého, čo sa tu stalo. Veď nemôžme podmieňovať prijímanie zákonov tým, že či nejaký poslanec sa k nim vyjadrí, rokuje o nich, alebo nie.
Opätovne žiadam pána podpredsedu Národnej rady Pčolinského, ľudsky, Peter, aby si sa ospravedlnil, a poďme z tejto cesty dolu a poďme normálne rokovať. My chceme mať priateľské vzťahy, chceme normálne rokovať, ale nemôžeme si takto zakazovať vystupovať v rozprave a podmieňovať schvaľovanie zákonov týmto, už sa opakujeme.
Ďakujem pekne. Verím, že to urovnáme a že, že sa to nebude hrotiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:13 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:15

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ja si myslím, že, ja si myslím, že moje vystúpenia sú vždy, triafajú do čierneho a to, to niektorým ľuďom veľmi vadí. Ja som taký, ja viem naozaj šliapnuť na otlak, ale čo je veľmi dôležité, tak to je to, keď mi pán Pčolinský povedal, že vyrušujem.
Viete, ja som ho tu zažil vzadu, to, čo on robil počas... a tu moji kolegovia mi to môžu dosvedčiť, to čo on robil počas vystúpení, ale nikdy som mu nepovedal, aby nevyrušoval. Zažil som pána predsedu parlamentu Kollára, ktorý emotívne vystupoval, emotívne vystupoval voči SAS-ke a ja aby som si v živote mu nedovolil povedať, aby zakázali mu SME... SME RODINA vystupovať, aby zakázali vystupovať Pčolinskému. Mne je to len ľúto, pretože naozaj ja som len povedal príklad, že Slovenská poľovnícka komora je detto, čo je teraz v tomto zákone. Smerohlasáci si vytvorili organizácie, na ktorých zarábajú. Nezarába alebo nie je to v prospech hasičov.
A ja len vo svojej naozaj faktickej chcem povedať vecne ešte stále k tomu (povedané so smiechom), že, dobrovoľní hasiči, nikto vás nechce rušiť. To, čo som ja prečítal, bolo od dobrovoľného hasiča, ktorý je zároveň profesionálom, ktorý len chce, aby to bolo naozaj spravodlivé, nič iné.
A ja chcem zaželať SME RODINA veľa, veľa naozaj porozumenia, pretože nikdy som sa im nestaral do ich vystúpení. Nikdy som sa Pčolinskému (povedané so smiechom) nestaral do jeho vystúpenia. Nikdy by som si nedovolil povedať povedať, že, prosím vás, nedovoľte Pčolinskému rozprávať veci, lebo, lebo nebude, nebude, neprejdú zákony. Keby som sa mal podľa tohto správať... (Povedané so smiechom.) A koľkokrát my SME RODINA podali ruku, a tu je pán Lukáč, ktorý presne minule rozprával, že (povedané so smiechom), že to nie je pekné, keď ti niekto podá ruku a oklame ťa, no tak Karahuta to spravil, oklamal ma. A ja som to len povedal a šliapol som tým na, na otlak a táto reakcia Pčolinského bola presne na to.
Ďakujem, a želám celej SME RODINE veľa prosperity s progresívcami. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:15 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:17

Štefan Kuffa

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:19

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som len sa chcel pridať k tomu, že bolo by mi naozaj veľmi ľúto, ak by akékoľvek osobné animozity medzi niektorými poslancami zatienili to, o čom sme tu hovorili faktograficky, a myslím si, že veľmi k... aj konštruktívne k samotnému návrhu zákona a ja by som chcel naozaj poprosiť všetkých poslancov aj z klubu SME RODINA, aby to, že či sa niekomu niečo páči, alebo nie nemalo vplyv na to, či teraz tento zákon naozaj vie pomôcť dobrovoľným hasičom, a ja som o tom presvedčený, že môže. Hovoril som o tom aj v predchádzajúcich vystúpeniach, tento zákon je zacielený na to, aby pomohol dobrovoľným hasičom, tým, ktorí naozaj reálne zasahujú v jednotlivých obciach. My si ich prácu vážime, nikto ich prácu nedehonestuje a ide iba o to, že dobrovoľná požiarna ochrana, ktorá nie je, nie všetci dobrovoľní hasiči sú členmi Dobrovoľnej požiarnej ochrany, to si treba uvedomiť. A Hasičský a záchranný zbor navrhuje v tomto zákone, aby prevzal administratívnu úlohu za Dobrovoľnú požiarnu ochranu na seba a nemuselo dochádzať k navyšovaniu finančných prostriedkov, navyšovaniu kapacít personálnych pre Dobrovoľnú požiarnu ochranu, tak aby tie dotácie a všetky tie veci s tým súvisiace vedeli zvládnuť.
Takže ešte raz požiadam, aby osobné animozity nemali vplyv na to, aká je argumentácia pre alebo proti zákonu, ktorý môže pomôcť a pomôže Dobrovoľnej požiarnej ochrane.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.5.2023 o 12:19 hod.

Ing.

Roman Mikulec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 12:26

Ivan Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Milé panie poslankyne, vážení poslanci, ďakujem vám za tú rozpravu, ktorá prebehla a ktorá bola pomerne veľmi hlboká, pokiaľ ide o, o tú vecnú stránku, nie o tú emotívnu. Pomohlo mi to pochopiť lepšie, vlastne o čo v tomto návrhu zákona ide. Viete, že som krátko v tejto funkcii a sa oboznamujem so všetkým, takže aj pokiaľ ide o tento návrh, tak som si ho, samozrejme, prečítal, ale, ale táto diskusia mi pomohla. Chcem možno na... na úvod vyjadriť svoje ospravedlnenie za to, že mi uniklo to slovo zbytočným administratívnym článkom. Nie je dobré takto hodnotiť, ale je mi jasné, že o to ide. (Povedané so smiechom.)
Chcem taktiež povedať, že nikdy by som sa nepodpísal pod niečo, čo ruší čosi, čo dobre funguje, to by som sa nepodpísal. Ale na to, aby som zistil, že či to naozaj dobre funguje alebo že či sa navrhuje niečo lepšie, je potrebné, aby sme o tom hovorili. A ak máme o tom hovoriť, tak na to musí byť priestor a ten priestor rokovací poriadok Národnej rady Slovenskej republiky vytvára medzi prvým a druhým čítaním.
Takže ja vás poprosím, aby ste predsa len, aj keď máte výhrady voči všeličomu, posunuli tento návrh zákona do druhého čítania. Chcel by som ešte povedať takú svoju osobnú spomienku, pred 22 rokmi som slúžil v tejto istej funkcii, vtedy boli v roku 2001 veľké povodne, chodili sme celé noci po celom západnom Slovensku hlavne, lebo išlo o Moravu a Bratislavu a tie kanály, ja si pamätám, ako, ako obetavo tam pracovali príslušníci dobrovoľných hasičských zborov. Mne sa teda zdá, že sa volali vtedy obecné, ale už si to presne nepamätám. Ne... nepamätám sa. Ale nejde o názov a ale ide o to, že ja si veľmi vážim prácu týchto dobrovoľných hasičov a taktiež si vážim aj to dedičstvo, o ktorom hovoril pán podpredseda Blanár, tej vôbec dobrovoľníckej činnosti, pretože na tom vyrastali aj naši buditelia aj, aj ľudia, vlastne v podstate oni niesli tú štafetu národnú vtedy, keď sme boli súčasťou Uhorska, takže ja si to veľmi cením, a, samozrejme, ten názov, si myslím, že naozaj nie je to rozhodujúce, ale ja nemôžem do toho zákona nijako zasiahnuť, keď je v prvom čítaní a keď je už podaný. Takže ak ho posuniete do druhého čítania, môžeme o tom hovoriť, ja som pripravený sa stretnúť aj s ľuďmi z toho dobrovoľného, z tej Dobrovoľnej požiarnej ochrany Slovenskej republiky, vypočuť si ich videnie, no a potom sa rozhodnem aj ja, či, či zákon nechám v legislatívnom procese a požiadam prípadne vládu o príslušný krok, alebo sa napokon rozhodnete vy v ďalších štádiách legislatívneho procesu. V tejto chvíli, si myslím, že by bolo lepšie, keby ste ho pustili do toho druhého čítania, lebo inak sa o tom už vlastne nebude dať rozprávať až do volieb.
Pokiaľ ide o, o výčitku pani poslankyne Vorobelovej... Hovorím správne? Že či, že existujú aj vážnejšie problémy, ktoré Slovensko dnes má, súhlasím, existujú, ale toto je na stole. Je to v programe a je treba riešiť aj tie veci, ktoré možno nepatria medzi tie naj... najzávažnejšie. To neznamená, že pritom nemusíme myslieť na tie najzávažnejšie. (Povedané so smiechom.)
Takže prosím o podporu a ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.5.2023 o 12:26 hod.

JUDr. Ing.

Ivan Šimko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:26

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Ja by som len chcela povedať, že hlasovať sa o tomto návrhu bude dnes o 17.00 hod.
Skryt prepis

25.5.2023 o 12:26 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:26

Ivan Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Budem si dávať pozor, aby mi zas neunikol nejaký expresívnejší výraz.
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, ochrana svedka predstavuje najvyšší stupeň ochrany, ktorý štát svedkovi garantuje a ku ktorému sa pristupuje, ak bezpečnosť svedka nie je možné zabezpečiť iným spôsobom.
Predložený návrh zákona má nahradiť doteraz platnú právnu úpravu z roku 1998, pričom sa pri jeho vypracúvaní vychádzalo zo súčasných skúseností pri zabezpečovaní ochrany svedka. Podľa návrha... návrhu zákona je ohrozeným svedkom svedok, ktorý poskytuje svedeckú výpoveď alebo iný dôkaz o najzávažnejších zákonom definovaných trestných činoch, na základe čoho u neho vzniká dôvodná obava ohrozenia jeho života alebo zdravia zo strany páchateľov týchto trestných činov či iných osôb. Ohrozený svedok sa stáva chráneným svedkom, ak sa voči nemu vykonáva program ochrany, ktorého výkon zabezpečuje útvar Policajného zboru. O tom, či sa voči ohrozenému svedku začne vykonávať program ochrany, rozhoduje komisia, ktorej členmi sú zástupcovia ministerstva vnútra, spravodlivosti a Generálnej prokuratúry. Návrh na vykonávanie programu ochrany podáva podľa štádia trestného konania vyšetrovateľ, prokurátor alebo sudca.
Ak je bezprostredne ohrozený život alebo zdravie ohrozeného svedka, je možné požiadať aj o predbežné vykonávanie programu ochrany. Ide však o výnimočný inštitút a vykonáva sa len do času začatia výkonu programu ochrany, teda toho riadneho. Vykonávanie programu ochrany je dobrovoľné a vyžaduje písomný súhlas ohrozeného svedka s podmienkami a spôsobom vykonávania programu ochrany. Návrh zákona stanovuje aj povinnosti chráneného svedka, ktorých dodržiavanie je nevyhnutnou podmienkou účinného vykonávania programu ochrany. Program ochrany prebieha v utajenom režime. Chránenému svedkovi a blízkym osobám sa častokrát mení identita, prípadne sa vysťahujú aj do zahraničia, a preto je potrebné, aby sa im poskytovala všestranná pomoc. Opatreniami, ktoré prispejú k riešeniu problémov súvisiacich so zmenou životných prostriedko... podmienok, sú rôzne druhy pomoci a podpôr zamerané najmä na sociálnu a ekonomickú adaptáciu.
Útvar ukončí vykonávanie programu ochrany, ak chránený svedok písomne požiada o jeho ukončenie, alebo ak chránený svedok zomrel či bol súdom vyhlásený za mŕtveho. O ukončenie programu ochrany môže požiadať podľa štádia trestného konania vyšetrovateľ, prokurátor či sudca, alebo aj útvar Policajného zboru, a to najmä v prípadoch odpadnutia dôvodov na poskytovanie ochrany alebo pri porušení povinností, ku ktorým sa chránený svedok zaviazal. V takomto prípade o programe ochrany rozhoduje komisia.
Pri vykonávaní programu ochrany, pri vykonávaní programu ochrany útvar Policajného zboru spolupracuje s príslušnými orgánmi iných štátov a medzinárodnými organizáciami na základe medzinárodných zmlúv, ktorými je Slovenská republika viazaná alebo na základe požiadavky ministra vnútra Slovenskej republiky. Navrhované zmeny si vyžadujú novelizáciu zákona o Policajnom zbore vo vzťahu k výkonu kontroly dodržiavania programu ochrany a predbežného vykonávania programu ochrany.
Vážený pán predseda, predsedajúci, vážené dámy, vážené, vážení páni, prosím vás opäť o posunutie návrhu do druhého čítania.
Ďakujem.
Skryt prepis

25.5.2023 o 12:26 hod.

JUDr. Ing.

Ivan Šimko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video