9. schôdza

7.7.2020 - 15.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:41 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:36

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Žiga, ja stále som majiteľom, nemôžem byť konateľom firmy, ktorá zamestnáva 20 ľudí. Ja som ešte nezažil počas toho, ako som tu, nejaké skrátené legislatívne konanie, ktoré by bolo proti ľuďom. Naozaj tieto všetky legislatívne procesy, ktoré sú takto skrátené, sú na to, aby pomohli ľuďom.
Ale ja som zažil za vašej vlády, pán Žiga, skrátené legislatívne konania, ktoré boli preto, aby vašim smeráckym priateľom pomohli, aby vašim smeráckym kšeftárom dali možnosť zarobiť. Tieto skrátené legislatívne konania, aj toto, ktoré predkladá pán Sulík, sú preto, aby pomohli ľuďom.
A tieto vaše vystúpenia naozaj aj dnes, to je pre mňa, dnes tu zaznelo viackrát, divadlo od vášho kolegu Blanára, neviem, či je s vami alebo vy ste teraz čo, proti nemu alebo s ním, neviem. Ale divadlo, ktoré tu predvádzate vy, je niečo neskutočné. Naozaj hráte obrovské divadlo pred Slovenskom a ja môžem povedať za ľudí, ktorí podnikajú, tieto veci nám pomáhajú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:36 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:38

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán kolega Žiga, dajte si ruku na srdce a povedzte na rovinu, my máme problém pomôcť podnikateľom na Slovensku. Pretože toto vy robíte. Toto celú dobu vy robíte.
Dané podnikateľské kilečko pomôže podnikateľom viac ako celá politika strany SMER za posledných 12 rokov. Ja viem, že doteraz sa tvorili len zákony, ktoré by boli blízke pre firmy a podnikateľov blízkych strane SMER, ale tomu je koniec. Podnikateľské prostredie na Slovensku patrí k jedným z najhorších v celej Európskej únii a to je katastrofa. Konečne nechajte robiť ľudí, ktorí sa tomu rozumejú a chcejú zlepšiť to podnikateľské prostredie na Slovensku.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:38 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Miroslav Žiak
Skontrolovaný text
Pán poslanec Žiga, vy ste celkom vtipný človek, lebo po 12 rokoch vašej vlády, vašej vlády, ktorá tu šikanovala, buzerovala a ničila podnikateľov, prichádza zákon v super rýchlom konaní, ktoré po vašich 12 rokoch vlády, keby sa aj vrátil v čase, bude možno nedostatočný. Ja nerozumiem vášmu, vašej argumentácii, že vy idete kritizovať rýchle, super rýchle konanie akékoľvek. Podnikatelia sa potrebujú konečne po vašich vládach nadýchnuť a fungovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:39 hod.

Ing.

Miroslav Žiak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, vážení kolegovia, pán minister nám tu predkladá zákon, ktorý má zlepšiť podnikateľské prostredie. Však kto by takýto zákon nepodporil, ak by to bolo skutočne tak?
Ale, vážený pán minister, odzneli tu už nejaké pripomienky a, bohužiaľ, ja musím s nimi súhlasiť i s pánom Kamenickým alebo s pánom Suskom, pretože mám taký pocit, že nepatrí to pod skrátené legislatívne konanie. Áno, ako poukázal pán Kamenický, teoreticky vďaka tomuto zákonu, ak to prejde, a predpokladám, že prejde, však máte 95 hlasov, pomôžeme našim bankám, komerčným bankám, v tomto roku 2020 150 mil., na budúci rok tiež 150 mil. A teraz sa vás skutočne pýtam, či tých 300 mil. nebude chýbať v rozpočte Slovenskej republike?
Ja som čiastočne naštudoval tento zákon, je tam v podstate 80 návrhov, vašich návrhov, vážený pán minister, ale mám taký pocit, že vy ste to zrejme neprerokovali možnože ani v tripartite, pretože tí ľudia sa k tomu nehlásia, zatiaľ som nečítal žiaden materiál, bolo by skutočne potrebné, aby sa to prerokovalo.
A tiež vám navrhujem stiahnuť tento zákon a dať to normálnou formou, aby to sa s tým Národná rada zaoberala.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:39 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:41

Peter Žiga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne aj kolegom za milé reakcie na moje vystúpenie. Len niekoľko poznámok.
Chcem povedať, že, kolegovia, ja som vyjadril v zásade svoj názor na to, že s tým, s čím prišiel pán minister Sulík do pléna Národnej rady, jednak nespĺňa atribúty na skrátené legislatívne konanie a jednak ani nespĺňa atribúty na to, aby sme to nazývali lex korona. Z hľadiska toho, že to nespĺňa atribúty na skrátené legislatívne konanie, som povedal v reči, že to vôbec nie sú opatrenia, ktoré si vyžadujú nejaký časový stres alebo niečo podobné. Samozrejme, sú dobré a sú účinné pre podnikateľské prostredie, ale nesúvisia s koronou nijak, pretože to nie sú žiadne zásadné ekonomické reformy, žiadne pomoci sektorovým ekonomikám typu cestovný ruch, gastronómia i priemysel alebo niečo podobné. To sú len také mikroskopické alebo mikroopatrenia, ktoré možno podnikateľskému sektoru pomôžu, ale boj s koronakrízou nevyriešia.
A aby som to nehovoril ja, ja vám odcitujem, ešte mám chvíľku času, zástupcu Asociácie zamestnávateľských zväzov pána Machunku, už ho citoval aj pán kolega Susko, ja ešte ho doplním. On v zásade povedal to, že: "V opatreniach ide najmä o drobné veci, ktoré síce potešia, ale výslednou ušetrenou sumou si nie som istý. Je tam niekoľko zaujímavých vecí, ale nie tak z pohľadu mikrobiznisu, ale hlavne z pohľadu bánk."
Takže chcel som len povedať, že toto nerieši problematiku koronakrízy a ekonomických dopadov, ktoré koronakríza donesie, je to zlepšenie podnikateľského prostredia, o ktoré sme sa snažili aj my v minulosti a veľa vecí nám prešlo. A toto nie je boj s koronakrízou, to je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:41 hod.

Ing. PhD.

Peter Žiga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:43

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som veľmi ocenil, keby pán Žiga na mňa reagovať mohol, ďakujem pekne. A to preto, lebo, pán Žiga, teda viackrát ste namietali, že nie je dôvod na skrátené legislatívne konanie. Keby som vás mohol pekne poprosiť, ja viem, že ste teda natoľko chlap, že sa nevyhnete tejto výzve, že by ste to dali do porovnania s tými trinástymi dôchodkami. Ja viem, že vy ste vtedy boli minister ako aj pán Kamenický, ale dobre ste to sledovali, páni, obidvaja, čo sa tu dialo v januári a vo februári, na poslednú chvíľu dôchodky, ktoré mali tak či tak platiť až od januára, o ktorých váš vtedajší stranícky šéf povedal prednedávnom, však to sme robili, aby sme získali volebné hlasy, však teda bolo to aj všetkým jasné. Tak keby ste toto mohli, prosím vás, porovnať.
A teraz mi dovoľte reagovať na niekoľko vecí, ale nie teda k tým meritórnym, aj keď to tu párkrát odznelo, lebo však o tom ešte rozprava bude, na ktorú sa veľmi teším, a preto chcem reagovať iba na veci týkajúce sa skráteného volebného konania.
Padlo tu viackrát, že to nie sú nejaké veľké veci. Súhlasím, nie sú. Stokrát nič umorí vola, pán Žiga, a 114-krát drobnučké zlepšenie v sume pomôže podnikateľom. Ten dopad na štátny rozpočet je niekde približne nula, nechajme teraz, prosím vás, bokom bankový odvod, bavme sa o tých zvyšných opatreniach, je približne nula, je, bolo by vyslovene škoda, hospodárska škoda by bola, keby sme to nespravili teraz, nech to platí čím skôr.
Vy hovoríte, pán Žiga, že však máme kľud, kam by sme sa ponáhľali, veď to pekne, čo kde budeme? No vy ste sa štyri roky neponáhľali. Lenže počas vášho štvorročného neponáhľania prepadlo sa Slovensko z 30. na 45. priečku Doing Business. My sme možno naposledy stúpali, keď ja som robil rovnú daň s Ivanom Miklošom a odvtedy za tri vlády SMER-u, kde vy ste teda boli významný činiteľ, to išlo dole vodou.
Tak ale veľmi chcem oceniť, že hovoríte, že aspoň teda tie samotné opatrenia sú okej a že teda viete si viacero predstaviť, že podporíte, za to, samozrejme, som vám vďačný. Keď ale raz máme dobré opatrenia, ktoré pomôžu, a tí podnikatelia, tí sú tak vyžmýkaní a kadečím sú vyžmýkaní, povinnosťami, kontrolami a my tu rušíme 70 %, opatrenie začína slovíčkom zrušíme niečo. To by ste mali chcieť ako prví a mali by ste to chcieť ihneď, teraz ešte, keď, keď nedoznela korona, lebo my sme dočasne zastavili množstvo kontrol, a preto je dôležité s tým dojsť čím rýchlejšie, aby znovu nezačali, nerozbehli sa tí kontrolóri do ulíc.
Viacerí z vás, aj pán Šimko a pred ním aj pán poslanec Susko, vraveli, a dúfam, že si to nemýlim, že, no podnikatelia nie sú až tak veľmi za. Ja som s nimi rokoval, ja som s nimi dlho rokoval a zajtra donesiem písomné potvrdenie, že všetkých 6 veľkých podnikateľských organizácií, menovite AZZZ, RÚZ, SOP, AZP, Klub 500 a ešte aj Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora, že plne podporujú tieto opatrenia, ja vám to donesiem ukázať čierne na bielom. To, že nejaký zástupca povie niečo v rádiu, áno, aj to treba brať vážne, ale len relevantná je táto oficiálna podpora.
Nemajte najmenšiu obavu, že to nebolo prediskutované. Tu som v sále videl ministra sociálnych vecí. No ten, ten stratil vlasy z jednania, pri jednaní s odborármi. On bol práve, pán Krajniak bol ten, ktorý, ktorý si dal naozaj veľmi záležať na tom, aby to bolo všetko na tripartite prediskutované. A bolo. A môžem vám povedať alebo možnože aj pán Krajniak sa k tomu vyjadrí, veľká väčšina tých opatrení má súhlas odborárov. Ďaleko cez polovicu.
Bolo to prediskutované aj na jednotlivých ministerstvách, len teda neutekali sme za vami, pán Žiga, to s vami diskutovať, to, dúfam, mi odpustíte, kvôli krátkosti času, ale inak je to poctivo prediskutované, pripravené. A to skrátené konanie je oprávnené a ja teda veľmi dúfam, že vo faktickej poznámke mi poviete, prečo tie dôchodky boli a toto by nemalo byť oprávnené.
No potom tu padlo také, že zrýchlené konanie je nedôstojné, neodôvodnené, neviem čo. Zrýchlené konanie v prvom rade má pomôcť podnikateľom. To nie je tu na to, aby tuto selanka akademická povedala, že, ježiš, no teraz to je dôstojné. My potrebujeme pomôcť podnikateľom, ktorí teda hodne, hodne si vytrpeli za predošlej vlády.
Posledná poznámka, ktorú by som chcel teraz povedať, je k všeobecne, tunák pán Žiga teda mi dal poučenie, že mali, mal by som si legislatívny súboj riadne vybojovať, a teda nie to robiť takto skrátene. Ja si tie súboje budem chodiť vybudovať každý jeden, ja vám hovorím, už nepredložím. Toto považujem za dôležité. Je to pripravené, môže to ísť, všetko ostatné, ja si sem pekne prídem na tie dve čítania a možnože vás potom aj prejde ten, ten úsmev, ktorý ste teraz práve nasadili.
Takže toľkoto. To skrátené konanie je odôvodnené. Má zmysel. Zabráni škodám. Áno, zabráni škodám, v prvom rade tomu, aby veľký počet subjektov išiel rovno do krachu, lebo im to aspoň trošku pomôže. A keď nepôjdu, keď časť firiem nepôjde do krachu aj kvôli tomuto, aj kvôli týmto 114 opatreniam, no tak štátny rozpočet, samozrejme, neutrpí také škody, to asi vám nemusím objasňovať.
Tak teším sa na to vysvetlenie k tým trinástym dôchodkom.
Ďakujem vám.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

7.7.2020 o 18:43 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:50

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, no tak dobre, bavme sa o trinástych dôchodkoch.
Ja vám poviem, v čom je rozdiel medzi trinástymi dôchodkami a týmto legislatívnym skráteným konaním. Vy viete dobre, že toto legislatívne skrátené konanie nie je odôvodnené, viete to veľmi dobre, pán Susko vám to veľmi jednoznačne vysvetlil. Ale ja na rozdiel od vás alebo od pani prezidentky nebudem podávať na Ústavný súd, aby rozhodol, že či je to, je to v súlade so zákonom, alebo nie je. V tom je ten rozdiel. Lebo my tým dôchodcom tie trináste dôchodky doprajeme. A ak vám to prejde, ja viem, že vy máte väčšinu, zvalcujete si to, odhlasujete, prejde vám to a budú mať vaši podnikatelia výhody. Ja nie som proti podnik... (Reakcia z pléna.) Aj naši, dobre. Nie som proti podnikateľom, ale...
Ale nechajte mi čas, prosím, lebo potom si poprosím ďalší čas.
Ale vy hovoríte tak, že, že však banky nechajme nabok. Ja hovorím, nenechajme banky nabok. To je ten podstatný, to je podstatná časť tohto, tohto dealu, ktorý tam je. Viete, prečo sa to tak strašne ponáhľa? Lebo bankový odvod sa platí od 1. 7. tohto roku a banky ušetria ďalších 150 mil. za tento rok, lebo do 1. 7. zaplatili 150 mil. A to je merito veci.
Načo ste dali bankový odvod do tohto zákona? To my vysvetlíte, pán minister. Ja na toto čakám odpoveď. Lebo keby ste to nedali, tak môžme sa vecne baviť o tom, čo je z tých opatrení dobré a čo je zlé. A budem hovoriť a budem sa pýtať potom v normálnej rozprave konkrétne. Lebo všetci hovoríme, dávame tomu nejaké nálepky, ale budem rád fakticky debatovať o tom, čo je obsahom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:50 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:52

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán minister, budem sa pokúsiť trošku aj odpovedať na vaše otázky, je to prekvapujúce, že minister dáva otázky teraz do pléna. I ja som predkladal skrátené konanie zákona ohľadom trinástych dôchodkov. Vôbec sa za to nehanbím, som rád, že pán kolega Kamenický zadefinoval k obsahu.
Ale, ak dovolíte, boli ste to vy, vaša koalícia, ktorá sa zaviazala dokonca aj v programovom vyhlásení vlády, že budete transparentní, čistí, nepoškvrnení, jednoducho, že budete iní ako my. A vy to teraz zdôvodňujete s tým, však vlastne ste takí istí. (Smiech, potlesk a pokrik v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:52 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:53

Ján Richter
Skontrolovaný text
Ja som rád, že to podporili, pretože to je do vlastných radov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:53 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:54

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No treba povedať, že pani prezidentka sa po tomto rozhodnutí parlamentu obrátila na Ústavný súd. Ja očakávam, že taký prísľub, ako tu v parlamente dala, že aj v tomto prípade sa obráti.
Viete, v zákone sa uvádza, že hrozia veľké národnohospodárske škody. Pán minister, kto bude zodpovedný za tie dva týždne oneskoreného podania sem do parlamentu za tie hospodárske škody, ktoré vznikli? Lebo to je vec len vládnej koalície, že ste sa zaoberali nejakou diplomovkou a neriešili vážne hospodárske škody.
Ja by som chcel oceniť v tomto prípade aj postup ministerstva práce, pretože z tých pôvodných 170 opatrení ubudlo. Viaceré výhrady, a treba oceniť aj postup odborárov, pretože nie je tu minimálna mzda, nie je tu Zákonník práce, nie sú tu zákony, ktoré sa týkajú ochrany bezpečnosti zdravia pri práci, nie je tu taký veľký zákon, v úvodzovkách, ako sú gastrolístky. Jednoducho ostali tu len, ak to má byť kilečko, desať dekov tých menej podstatných vecí, ktoré v tomto prípade riešite.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

7.7.2020 o 18:54 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video