9. schôdza

7.7.2020 - 15.7.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 13:03 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:37

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem za slovo.
Pán poslanec Čepček, súhlasím, že petícia je zlá, samozrejme, je zlá, ale aj tá trojpätinová väčšina je tiež zlá, je zlá. To si, nevravme si, že nie. Ak chceme na začiatok začať niečím a myslíme to úprimne, tak začnime tou polovicou, že stačí nadpolovičná väčšina prítomných, ak to myslíme úprimne. Ja si myslím, že to by mal byť náš cieľ na začiatok, ak chceme niečím začať, toto.
A sám si priznal, že sa kupujú celé obce. To znamená, že keď sa dokážu kúpiť obce, dokážu sa kúpiť aj poslanci. Tak im to sťažme, sťažme týmto spôsobom. Som rád, že kývaš, že súhlasíš so mnou.
A v jednom si sa ale mýlil, nezrátajú to ľudia tým starostom a ja ti, vieš prečo, poviem ti prečo. Preto to nezrátajú, lebo tí starostovia majú z toho peniaze, peniaze minú na rozvoj obcí a tá väčšina ľudí, ktorá nehrá, vidí, že obec sa rozvíja. Inak tie peniaze by nezískali, preto ich budú voliť aj naďalej, preto to títo starostovia aj robia. Tak ja si myslím, že vo všetkom si mal pravdu, ale v tomto jednom ťaháme za kratší koniec a tí starostovia, ktorí tie peniaze získajú a použijú na rozvoj obcí, budú mať nad nami navyše. Preto ak, ešte raz, ak to myslíme úprimne a chceme začať malým krokom, skôr, ako to chceme všetko zrušiť, ak je taký záujem, tak začnime tou nadpolovičnou väčšinou kvóra prítomných.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:37 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:39

Jozef Šimko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, vážení kolegovia, vážený pán Čepček, zacitujem vaše slová a tie hovorili, obrovský problém je zohnať 30 % podpisov. No ak je obrovský zohnať 30 % podpisov, tak zrejme tí občania vo vašom meste to nepovažujú za problém mať kasína a herne v tom meste. Pretože ak by to nebol problém, tak hravo zoženiete tie podpisy, to vám za to ručím. A znova musím jednu vec povedať, že jasné, iný problém je v Nitre, iný je v Rimavskej Sobote, iný je v Banskej Bystrici, iný je v Lučenci, to je normálna vec. Napríklad my v Rimavskej Sobote momentálne, zatiaľ nedostal som žiadnu sťažnosť zo strany obyvateľov, teda vypadá to tak, ako keby problém tam nebol. Ale to nielen v Rimavskej Sobote, ale v rámci celého okresu Rimavská Sobota. Berem, Nitra má problém, to súhlasím s vami, a chcete to riešiť. Ale s tým, že vy stiahnete teraz zo zákona a vybereme petičné hárky, teda tých trojpätino... teda 30 % podpisov a neurobíme to, čo nám hovoril pán Suja, to znamená, že znížime kvórum z troch pätín na polovicu, tak zrejme tento zákon neurobí nič.
Ale znova sa opakujem, ja sa bojím, že sa stretneme, stretneme s problémami a zrejme to, ak by sme úplne zakázali tento hazard v rámci celej Slovenskej republiky, že to nám v podstate vytkne Brusel a nakoniec nám povedia, že to nie je možné. Možnože pôjdeme na systém napríklad, ako majú Maďari, to by som tiež podporoval.
Takže ja za tento návrh, pán primátor Nitry, ja vám zahlasujem, samozrejmá vec, ale verte mi, nič s týmto zákonom na Slovensku nevyriešime.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:39 hod.

JUDr.

Jozef Šimko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:41

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem aj ja kolegovi Čepčekovi za príspevok a v rámci Banskej Bystrice je tu dosť kolegov, tak oni vedia, aký bol aj u nás problém, a teda respektíve aj je. A aj podľa môjho názoru najväčší problém tých herní je to, že tí ľudia, študenti, žiaci idú okolo do tých herní, keď idú do škôl, keď idú domov, keď idú na poštu. U nás to bolo napríklad na sídlisku Fončorda, kde to zašlo až do takej anomálie, že tie herne boli v strede sídliska, kde ľudia nachádzali v blízkom parčíku striekačky, mamičky nechodili už vonku s deťmi večer, lebo sa báli, až po našom, dovolím si povedať, obrovskom tlaku a po mojom videu, na ktoré som hrdý, tak na základe týchto vecí niektoré herne svoju činnosť skončili, ale keby sa to nebolo udialo, tak neviem, čo s nami je doteraz.
Máme v Banskej Bystrici ulicu Horná, ktorú už obyvatelia miestni premenovali na ulicu Hernú, lebo na päťdesiatich metroch sú štyri herne vedľa seba. Dobre počujete. Štyri herne vedľa seba tam, aj kde bývajú, kde bývajú ľudia, kde bývajú študenti. Bystričania veľmi dobre vedia, že za toto zahlasujem, že som za to veľký bojovník a obetujem aj toho pol milióna eur, o ktoré v rozpočte napríklad mesto Banská Bystrica príde, lebo to sú také peniaze.
Len sa, samozrejme, obávam, že niektorí primátori a poslanci budú mať s tým problém, ale k tomu sa ešte určite vrátime, možno v septembri. Ale myslím si, že toto je jediná cesta a určite to skúsme, je to možnosť, ako sa zbaviť tých herní na území mesta, na území obcí, a týmto spôsobom sa výrazne zvýši táto možnosť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:41 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:42

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Martin, ja by som aj touto cestou chcel poďakovať za tvoje vystúpenie v rozprave, pretože podľa mňa tento zákon je veľmi skvelý boj; veľmi skvelý krok v boji proti hazardu a určite má zmysel bojovať proti herniam, hoci nevieme do budúcnosti presne teraz povedať, že aký výsledok príde po tomto zákone. Ale ja snáď verím, že tento výsledok bude pozitívny.
Ja možno aj z takých vlastných skúseností, bohužiaľ, tých smutných, moji traja kamaráti počas života spáchali samovraždu hlavne kvôli tomu, že veľa času trávili v herni a ich finančné prostriedky si napožičiavali a mali obrovské záväzky, čo ich viedlo už k samovražde, pretože ich nedokázali splácať a nechali po sebe len svoje manželky a deti a tie hypotéky, ktoré ostali. Takže ja si myslím, že s kasínami a herňami sa spája len smutný príbeh a je na čase pomaličky, pomaličky s nimi skoncovať, či pomaličky v tejto prvej časti, v herniach v mestách, ale možno v budúcnosti aj s tou ich online formou, pretože veľa ľudí sa práve z tejto formy neskôr presunie na tú online formu. A verím, že v budúcnosti zákony budú obmedzovať aj takýto hazard. Tak verím, že sa nám to podarí a budeme práve týmito zákonmi chrániť ľudí, ktorí by si v budúcnosti mohli siahnuť na život.
Ďakujem krásne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:42 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:44

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. My sa tu už vyše hodiny bavíme o tom, o zodpovednosti obcí a miest, čo sa týka boja proti hazardu. Ale už to tu naznačil aj pán poslanec Suja, veľmi dôležitú úlohu v tomto boji zohráva aj samotná Finančná správa. Mnohí ľudia, ktorí trošku poznajú, ako hazard funguje, veľmi dobre vedia, že v kontrole hazardu zo strany štátu, čo sa týka bývalých daňových riaditeľstiev, ale aj Finančnej správy, stále to kontrolujú tí istí ľudia, už niekoľko rokov, nemenia sa. Takisto tí istí ľudia spravujú tieto automaty. A je tu vážne podozrenie, že môže dochádzať k únikom finančným do štátneho rozpočtu, preto by bolo veľmi dobré, aby si na to podnikanie detailnejšie posvietila aj samotná Finančná správa a možno by sme zistili, že to podnikanie, ak by si Finančná správa robila svoju úlohu tak, ako by mala, možno nebude až tak zaujímavé a výhodné pre prevádzkovateľa hazardných hier.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:44 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:45

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Čepček, ja sa vám chcem naozaj úprimne poďakovať a viete za čo? Za to, že ste vo svojom príspevku úplne jasne a bez nejakých servítok pomenovali tie nedokonalosti súčasného nastavenia toho systému, nazvem to, že povoľovania alebo obmedzovania hazardu. Že aké to je v podstate, aké to je postavené úplne na tenkom ľade a že mnohokrát tí ľudia aj samotní tí poslanci, ktorí by aj chceli, tak vlastne nič v tom súkolesí, nič nezmôžu. Nič nezmôžu.
A ja som váš prejav práve vnímal ako také volanie po tom, aby toto bol naozaj len taký prvý krôčik, prvý, ja to nazvem, prvý nesmelý krôčik v boji alebo v skutočnom boji proti hazardu. V skutočnom boji. A vidíte, že v podstate v tomto pléne v tomto volebnom období sa tu zišla naozaj zaujímavá zostava poslancov a poslankýň a je tu obrovská príležitosť s tým naozaj zakročiť. Vykrútiť, vykrútiť tomu hazardu krk. Medzi nami v našom klube budete mať určite podporu.
A aby neboli pochybnosti, my aj tento prvý krôčik určite podporíme, kolegyne, kolegovia z vládnej koalície, ale vnímame ho skutočne len ako taký nesmelý začiatok. To, že ho kritizujeme, neberte tak, že ho nepodporíme, lebo podporujeme každú aktivitu, tak ako pri obmedzení potratov, tak aj pri obmedzení hazardu, lebo je to rovnaké zlo. Ale pri týchto nesmelých začiatkoch to nesmie skončiť, lebo to bude obrovsky premrhaná príležitosť.
Čiže, pán poslanec Čepček, ďakujem aj kvôli tomu, že ste vlastne poslancom koaličným, o to väčší význam a váhu mal hlas tento váš pri tomto vystúpení. A v najlepšej viere, kolegyne, kolegovia, chcem veriť a dúfať, že toto je len začiatok.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:45 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:47

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Veľa povedal môj predrečník, takže by som musel opakovať, nechcem.
Pán kolega Čepček, rovnako pán primátor Hattas, nechcem, aby to vyzeralo tak, že s tým fantastickým krokom a s tou dobrou iniciatívou jednoducho nesúhlasíme, lebo že vám chceme dávať, hádzať polená pod nohy. To vôbec nie. My, práve naopak, my vás chceme podporiť, povzbudiť, pretože, pán poslanec Čepček, vy ste, vy ste tu vo svojom príhovore viackrát na nás sa obrátil, že prosím vás, podporte nás alebo pomôžte nám schváliť túto, tento zákon. My vás naozaj chceme len povzbudiť a podporiť, to je celé. Nechcem, aby to tu vyznelo tak, že tu kritizujeme za každú cenu všetko, čo ste, čo ste tu povedali.
Na druhej strane chcem povedať aj na margo toho, čo povedali kolegyne poslankyne. Nespochybňujeme tú zodpovednosť alebo ten prístup starostov, primátorov, ale na základe toho, čo tu bolo povedané od všetkých tých zainteresovaných, ktorí v minulom období alebo v minulosti aktívne vystupovali proti tejto hazardnej loby, tak naozaj nám to príde tak, že títo funkcionári v tých mestách, v tých obciach budú veľmi, veľmi ohrozenou skupinou, ktorá bude naozaj čeliť, čeliť týmto tlakom v oveľa väčšej miere ako predsa len poslanci, ktorí tu boli spomínaní. Takže ten signál z Národnej rady musí byť naozaj veľmi, veľmi jasný na podporu všetkých týchto krokov. Takže zopakujem na záver, my podporujeme a podporíme a chceme vás v tom povzbudiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:47 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:48

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom za podporu aj za slová, ktoré ste povedali. Ja určite z mojej strany chcem pozmeňovací návrh, aby sa znížilo to kvórum na nadpolovičnú väčšinu. Ja som za. Každá jedna zmena, ktorá sa v tomto zákone stane, je plus. Áno, tí primátori, starostovia, ja im do hlavy nevidím, ani vy im nevidíte do hlavy. Nikto nevie, ako rozhodujú.
Ja vidím ešte jeden veľký problém, a to sú sídliská, hlavne v meste Nitra, kde máme tam, myslím, tri kasína alebo herne na sídlisku priamo pod oknami obyvateľov, čo je obrovský problém z toho titulu, že deti, už keď odchádzajú z domu, vidia hazard priamo z okna, resp. keď vychádzajú z domu, vidia to po ceste do školy.
Mesto Nitra malo z hazardu jedno percento rozpočtu, to pre mesto Nitra ako krajské mesto, si myslím, že to nie je až taký veľký balík peňazí. Obávam sa, že tie obce, tie počítajú každé euro, každý cent. To znamená, tam to vidím skôr ako problém.
Áno, online hazard je obrovský problém, to viem. A viem, uvedomujem si, že ten problém online hazardu sa stupňoval v tomto čase koronakrízy. Mám aj informácie ako, budem za to, aby bol nový zákon, aby bol vo väčšom rozsahu a aby riešil všetky formy podnikania v hazarde, lebo si myslím, že je to negatívne dedičstvo, ktoré sme tu dostali.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 12:48 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:51

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Takže podľa nariadenia hygienika nemusím mať rúško, lebo mám astmu, tak si dovolím bez rúška.
No, vážení kolegovia, ospravedlňujem sa, budem trošku možno, možno expresívnejší. Niektoré príspevky mali hlavu a pätu, niektoré nemali ani hlavu, ani pätu, niektoré boli vyslovene že hlúposti.
Skúsme trošku úvod do reality, čo sa týka predkladaného návrhu zákona. Cieľ návrhu zákona podporujem. Určite budeme hlasovať za. Samozrejme, budú tam nejaké pozmeňovacie návrhy, pretože niektoré veci treba precizovať, niektoré veci treba jasne špecifikovať, aby sa napríklad nestalo, že mesto prijme VZN-ko, že nechceme na svojom území mesta hazard, niekto si to bude vykladať inak, lebo záväzné stanovisko dáva ministerstvo, resp. Úrad pre reguláciu hazardných hier. To znamená, že jeden z pozmeňovacích návrhov bude ten, aby bolo jasné, že mesto dáva súhlasné alebo nesúhlasné stanovisko, aby to nikto nemohol nejakým spôsobom spochybňovať.
Ďalšia vec, ktorá tu bola spomínaná a ktorú bude treba vyriešiť, aby zase na druhej strane sa nestalo, že mestské zastupiteľstvo odmietne zakázať prevádzkovanie hazardných hier na území mesta a o dva týždne príde alebo o mesiac príde zase VZN-ko, o mesiac zase VZN-ko a každý mesiac bude to isté VZN-ko, kým nebude želaný stav. Čiže aj toto treba vyriešiť, nech to má hlavu a pätu. Lebo potom zastupiteľstvá sa nebudú zaoberať ničím iným, len na každom jednom vézetenkovom hazarde, lebo niekomu sa nebude páčiť výsledok.
Keď sa tu odvolávame na samosprávu a na poslancov, ktorí sú volení, no tak dajme im tú dôveru, nech oni si rozhodnú, či ten hazard bude, alebo nebude. A keď poslanci mestského zastupiteľstva povedia, že chceme hazard, tak aj to treba rešpektovať, hej? Netvárme sa, že toto je dobré rozhodnutie, toto je zlé. Tak buď rešpektujeme vôľu občanov, ktorí si ich zvolili, a vôľu poslancov.
Čiže tento návrh zákona určite podporíme, ale ešte pár pozmeňovákov tam bude, ktoré si myslím, že ešte vylepšia ten návrh zákona a bude jasný a nikto nebude môcť spochybňovať výsledky prijatého VZN-ka.
Mnohí ste tu rozprávali o všetkom možnom, aký je ten hazard zlý, škaredý a tak ďalej. Ono všetko je to pravda, má svoje následky, ničí to rodiny. Ale. Tritisíc rokov je tu hazard, tritisíc rokov. Nedávno som čítal, že najstaršie hracie kocky objavili v Číne, mali vyše tritisíc rokov. Čiže netvárme sa, že hazard je niečo, čo dnes luskneme a nebude. On bude. Vždy bude. Chlapi, ktorí z vás, keď ste boli mladší, starší alebo akíkoľvek, koľkí z vás hrali karty v krčme? Priznajte sa! Mnohí. Koľkí z vás hrali karty v partii aj o peniaze. Mnohí. Tak sa netvárme, že nikto z vás s hazardom nikdy nič nemal.
Hazard zakázať sa nedá. Je to nezmysel a bolo by fajn, keby poniektorí ste si uvedomili, že sa to nedá, je to nereálne. Ten hazard tu bude vždy. Ide o to, či štát nad ním bude mať kontrolu, alebo nebude mať kontrolu. Napríklad v meste Brno zakázali na území mesta herne. Všetci sa tešili. Za tri mesiace mali 62 nelegálnych prevádzok. Šesťdesiatdva nelegálnych prevádzok. Dodnes s týmto tam bojujú. Čiže dá sa to, ale treba veľmi zvažovať aj ďalšie kroky a všetko, čo s tým súvisí. Čiže hazard zlikvidovať neviete, ten tu bude vždy. My ho môžme veľmi prísne regulovať, kontrolovať, obmedzovať, môžme s ním robiť veľmi veľa vecí.
Poniektorí viete, že chcete ten hazard nejako zlikvidovať, len neviete ako. Tých spôsobov je strašne veľa. Ale rozlišujme, resp. nerozlišujme, že stávkové kancelárie, však to je mäkký hazard, lebo počúvam, že to je mäkký hazard. Jaký mäkký hazard? Necháš tam peniaze? Necháš. Necháš ich v herni? Necháš. Hazard nie je ani mäkký, ani tvrdý, ani neviem aký. Je to hazard.
A teraz, aby ste boli aj trošku v obraze, aká je realita na Slovensku, čo sa týka čísel. Tak poďme, poviem vám čísla za prvý kvartál tohto roka. Lebo mnohí, mnohí tu rozprávate, že tie herne, to je, to je, to je strašné, to je najväčší problém, to najviac ničí rodiny. A ja vám hovorím, že nie. Herne sú najmenší problém. A viete prečo? Za prvý kvartál tohto roka na kurzových stávkach, to znamená všetky stávkové kancelárie, Slováci nechali v stávkových kanceláriách 416 mil. euro za prvý kvartál. Živé hry, to znamená kasína a živé hry, za kvartál 14,5 milióna. Výherné prístroje, čiže automaty, za prvý kvartál tohto roka 67 miliónov. Videohry, to prvé boli VHP-čka, výherné prístroje a teraz videohry, to sú videoloterijné zariadenia, to je trošku niečo iné, tam nechali Slováci 296 miliónov. Čiže si pamätajte, že nejakých 70 miliónov a nejakých 300 miliónov. 370 miliónov sú automaty, hej? Aby ste, aby ste pochopili, že čo vám chcem povedať. Kartové hry, tam je nejaká smiešna suma, 360-tisíc, to je nič.
Ale čo je dôležité, čo je dôležité, lebo to sú, to sú celkom zaujímavé čísla, a teraz tú tabuľku otvoriť (rečník vyhľadával údaje na svojom mobilnom telefóne), to sú zaujímavé čísla, napríklad lotérie. Lotérie, to znamená, to znamená TIPOS a... lotérie, lotérie, pardon. (Rečník ďalej vyhľadával údaje na svojom mobilnom telefóne.) Aha, tu sú. Lotérie NIKÉ a TIPOS, tak lotérie za prvý kvartál boli 11 miliónov, čiže to nie je nejaké veľké číslo, kasína 67 miliónov, ale čo som vám vlastne chcel povedať, že za prvý kvartál tohto roka Slováci nechali v hazarde zhruba 1,2 mld. euro. 1,2 miliardy euro. Herne z toho tvorili asi tretinu. Dve tretiny tvorili kurzové stávky a online kasína, online hazard. Čiže ja vám dnes hovorím, najväčší problém pri hazarde nie sú herne, najväčší problém sú online hry a stávkové kancelárie. Tam idú dve tretiny peňazí, tam minú Slováci najviac peňazí. To sú čísla, to sú reálne fakty.
A teraz v čom je rozdiel? Všetkým nám vadia tie herne a vadia nám preto, lebo ich vidíme, vy ich vidíte na tých sídliskách. Ale nikomu, nikomu, ako nikto nerozpráva o online, lebo ten nevidíte. Ale tie herne vidíte, tie vadia každému, ale ten online nikomu nevadí, v úvodzovkách, lebo ten nevidíme. Ale uvedomte si, že dve tretiny peňazí idú tam, tam ide najviac peňazí. A ja sa pýtam napríklad, prečo by sme nemohli, už som to vravel vo faktickej, keď zakážeme hazard na území mesta, tak prečo ideme zakázať len herne a kasína? Prečo nejdeme zakázať aj stávkové kancelárie? Prečo nejdeme zakázať aj online? A dá sa to úplne jednoducho. Keď štát vedel zablokovať na blackliste vyše 200 webov, keď sa robil zákon o hazarde a riešili sa tam online licencie, keď štát vedel vyše 200 webov, ktoré bez nejakej licencie a bez platenia akýchkoľvek poplatkov podnikali na území Slovenskej republiky, prečo by mesto nemohlo na základe VZN-ka poslať súdu žiadosť o zablokovanie týchto a týchto internetových adries na území mesta. Samozrejme, že sa to dá. Zisťoval som po tej technickej stránke, dá sa to. Že poďme sa baviť aj o tom, nielen herne a kasína, ale aj online. Lebo viete čo, potom ja sa pýtam, keď zakážeme herne a kasíne dajme tomu v Nitre, tak ja sa môžem pýtať, no dobre, páni poslanci mestskí, ale ten online vám tam nevadí? Či s onlinom ste sa dohodli, či jak to je? Chápete? Stávkové kancelárie, však poviete si, že však čo, stávkové kancelárie. A tam sa nemíňajú peniaze? A dokonca stávkové kancelárie ako jediné nie sú v tzv. registri vylúčených osôb.
Register vylúčených osôb je novela zákona z roku 2016, ktorá začala platiť v 2019 1. januára, a spôsobil to, aby ste trošku chápali, že tie herne sú, tie herne ako že sa sekajú každým rokom, spôsobil to, že ony spadli zhruba o 30 až 40 percent a zavrelo sa asi 27 percent prevádzok po Slovensku. Pretože register vylúčených osôb znamená, že ak poberáš sociálnu, respektíve dávku v hmotnej núdzi alebo máš dlh v Sociálnej alebo zdravotnej poisťovni, tak nejak je to špecifikované, máš zákaz...
Ak dovolíte, kolegovia, ak mi dovolíte ešte minútu, súhlasíte? Ďakujem pekne.
... zákaz chodiť do tej herne. Vy musíte dať občiansky preukaz, oni to prejdú cez čítačku a tá čítačka vyhodí, či ste v tom registri. Ak ste, von, nemôžte hrať. Musia to mať herne, musia to mať kasína, musí to byť aj na online, hej, keď sa chcete zaregistrovať na online a vytvoriť si tzv. hráčske konto, musíte dať občiansky preukaz, na základe ktorého oni verifikujú, či ste, alebo nie ste, hej? Ale stávkové kancelárie nie. Ja tvrdím, že si to vylobovali pri tvorbe zákona. Stávkové kancelárie nie. Čiže poďme riešiť aj to, že aj stávkové kancelárie musia byť v registri vylúčených osôb a poďme sa baviť o tom, že ak mesto ide zakázať na území mesta herne a kasína, nech sú tam aj stávkové kancelárie a nech je tam aj online. Lebo v tom prípade zvýhodňujeme inú časť hazardu voči dajme tomu tým herniam a stávkovým kanceláriám.
A posledné čísla. V hazarde pracuje na Slovensku zhruba 15-tisíc ľudí. Hazard zaplatí štátnemu rozpočtu zhruba 250 miliónov euro ročne na rôznych daniach, poplatkoch, odvodoch a tak ďalej. Je to pomerne veľká položka, čiže my ako štát musíme si položiť otázku, čím nahradíme 250 miliónov, to je jedna vec. A druhá vec, akú prácu nájdeme pre tých 15-tisíc ľudí, pretože my dnes v tejto situácii pre nich prácu nemáme, bohužiaľ. A to je aj odpoveď, páni z ĽSNS, keď ste sa pýtali, neviem, pán Šimko, alebo aj vy, pán Kotleba, že, alebo pán Kuffa, už neviem teraz, prečo sme hlasovali na minulej schôdzi za odloženie platby... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec ...

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
...za odloženie platby. To nebola žiadna podpora a zrazu to bolo odloženie platby. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím vás, aby ste dokončili myšlienku. Už sú dve minúty. (Povedané súbežne s rečníkom.)

Pčolinský, Peter, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Asi toľko. (Povedané súbežne s predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.7.2020 o 12:51 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:03

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcel zareagovať na pána poslanca Pčolinského. S niektorými vecami sa dá súhlasiť, s niektorými trošku nesúhlasím. Čo sa týka toho, ako si hovoril o tom, že hazard je tu už dlho a bol tu dlho a bude tu. S tým súhlasím, že ten hazard jednoducho tu je. Ale ja tam vidím viacero momentov, na ktoré sa, na ktoré sa ja pozerám trochu inak.
Prvá vec je, že ja vidím rozdiel v hazarde, čo sa týka stávkových kancelárií a čo sa týka herní. Nechcem tu teraz obhajovať nejak stávkové kancelárie alebo tento segment, ale ja som, tam je aspoň základná férovosť v tom, že keď niekto sleduje tie športové zápasy a tipne si na ten daný tím, tak tam má šancu vyhrať. Lebo proste ten zápas nejako skončí a on má možnosť vyhrať. Pri týchto herniach, o ktorých sa bavíme my, tam nevyhrá nikdy. Vyhrá, občas mu tam niečo ten automatík vyhodí, 20, 30, 50 euro, aby ho nalákal, ale vo finále ho zderie tak, že skončil. Čiže ja vidím tam ten rozdiel. Ja som proste nezaregistroval, keď to beriem z toho môjho príkladu, z toho nášho mesta, že by tie stávkové kancelárie tak zruinovali tie rodiny ako tie herne. Čiže tam vidím ten jemný rozdiel.
A potom vidím aj rozdiel v tom, a tu je aj odpoveď možno pre kolegov z ĽSNS, že prečo my prichádzame práve teraz s týmto návrhom. Je to jedna vec, ktorá pomáha tým obciam a mestám, tým mestským poslancom, obecným na to, aby im to nekomplikovalo život v tom, aby tú nezmyselnú petíciu museli dávať. A toto je len ten náš útržkovitý teraz návrh, ktorý riešime, ktorý môžme v druhom čítaní, samozrejme, vylepšiť. Ale my sa musíme komplexne zamyslieť nad celým zákonom o hazarde. A to je aj to, čo hovoril pán kolega Pčolinský, že my sa môžme pozerať na to, ako to majú napríklad v zahraničí, či už v Maďarsku, ja som bol v Holandsku, veľké mestá, veľké kasína. Keď tam príde človek, ktorý je bohatý, má peniaze, môže hrať. Ale nie tí malí, chudobní, ktorí v tých obciach a dedinkách prehrávajú celé svoje majetky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.7.2020 o 13:03 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video