82.
Ďakujem pekne. Pán kolega Blanár, tri poznámky.
Po prvé, ukrajinský parlament nezakázal ruštinu. Ukrajinský parlament si odhlasoval v tom čase, ktorý ste spomínali, si odhlasoval, že zvýši kvórum na používanie ruštiny, následne to prezident vtedajší, ako úradujúci prezident, Turčinov nepodpísal a to nikdy nevstúpilo do platnosti. To po prvé.
Po druhé, asociačná dohoda s Ukrajinou nie je jediná dohoda, ktorá je niečím špecifická. Všetky tri dohody, o ktorých dneska bola a je reč, čiže aj s Moldavou, aj s Gruzínskom, aj s Ukrajinou, sú dohody s krajinami, ktorých časť je anektovaná, protiprávne, v rozpore s medzinárodným poriadkom. V prípade Ukrajiny je to Krym, v prípade Moldavy je to Transdnestersko, v prípade Gruzínska je to južné Osecko a Abcházia. Opakujem, anektovaná protiprávne Ruskou federáciou. A treba dodať, že takou krajinou je aj Cyprus, ktorý bol prijatý ako člen Európskej únie, pričom jeho severná časť je okupovaná Tureckom, kandidátskou krajinou. Ešte sa k tomu vrátim. Ale teda Ukrajina v žiadnom prípade nie je až taký unikát.
No a ešte komentár krátky k slovu rusofóbia. No tak fóbia je v psychológii, v psychopatológii používané slovo na označovanie patologického, čiže neodôvodneného strachu, ako klaustrofóbia a podobne. Ale musím povedať, že úzkosť, ktorú vyvoláva Rusko v danej chvíli, je autentická, nie je to fóbia, je to oprávnená úzkosť, keď sa tak pozerá človek na to, že čo dnešným Ruskom, Putinovým Ruskom hýbe.
To je všetko. Ďakujem.