61.
Ďakujem pekne za slovo. Vážené kolegyne, vážení kolegovia, moc pochádza od občanov, hovorí Ústava Slovenskej republiky, preto na úvod by som chcel vyzvať ľudí, občanov, aby prišli aj dnes večer vyjadriť svoju vôľu, svoju slobodnú vôľu, svoj názor a svoje postoje k súčasným udalostiam a k politickej situácii a tzv. novej, aj keď skôr staronovej vláde.
Aký je k tomuto všetkému postoj, a k participácii ľudí, postoj nového designovaného premiéra pána Pellegriniho, budem ho citovať: "Súčasnú vládnu koalíciu zrodili výsledky demokratických parlamentných volieb v roku 2016 a v nich je vyjadrená aj vôľa ľudí." Ďalej povedal: "Vnímam aj tie hlasy, ktoré vystupovali s výsostne politickými požiadavkami, vyriešiť politickú krízu je však úlohou nás politikov." Bez nejakého rešpektu k ústave a k slobodnej vôle ľudí. Nový premiér (reakcia z pléna), nový premiér hovorí síce v chrumkavej obmene, ale to isté čo Mečiar, je po voľbách v roku 2016, zvykajte si! Je po voľbách, zvykajte si!
Pán Pellegrini, pán premiér, myslíte, že vôľa ľudí vyjadrená vo voľbách 2016 bola mať stranu a poslancov vládnej koalície, ktorých strana zanikla po pár mesiacoch? Je toto vôľa ľudí? Volia ľudia na to, aby strana, ktorú volili, po chvíli zanikla a jej poslancov prevzala úplne iná strana? Je toto vôľa ľudí? Myslím si, že ľudia dávajú svoju vôľu verejne a masívne najavo v poslednom čase a toto ich vôľa nie je. Potvrdzujú to aj presné prieskumy verejnej mienky.
Absolútne zásadnou vecou vo vláde, aj v tejto novej vláde, je otázka a vec rozhodovacích právomocí. Expremiér Robert Fico hovorí, že buďte kľudní, ja nikam neodchádzam. Celým svojím prejavom naznačil, že bude naďalej riadiť vládu, možno trošku z úzadia, ale riadiť vládu a rozhodovať.
Preto, pán nový premiér, chcem, aby ste sa otvorene vyjadrili, kto bude riadiť vládu? Budete to vy alebo to bude Robert Fico? Takže Robert Fico klamal. Pán Pellegrini hovorí, že to bude, bude on.
Chcem vedieť, kto bude mať aj konečné slovo na koaličných poradách, pretože sa týkajú predsedov koaličných strán, a predseda SMER-u - SD je naďalej Robert Fico. Takže o dôležitých veciach v koalícii, ktoré bude nasledovať vláda, bude rozhodovať podľa dohody Robert Fico, a nie Peter Pellegrini, tak hovoria dohody. Pokiaľ je to inak, poprosím o verejné vyjadrenie, nielen kričanie v sále. Vopred ďakujem za takéto vyjadrenie.
Takisto, keď sa pozrieme na koaličnú dohodu, tak je tam minimálne jedna až dve veci, ktoré sú v rozpore s Ústavou Slovenskej republiky, na ktorú ste sa, pán Pellegrini, odvolávali vo svojom prejave. Hovorí to o tom, že premiér sa musí opýtať iných koaličných partnerov v prípade, ak chce odvolať ministra. Ústava hovorí, že je to právomoc premiéra Slovenskej republiky. Chcem sa teda opäť pýtať a spýtať, kto bude rozhodovať? Bude rozhodovať premiér v zmysle ústavy alebo bude rozhodovať koaličná rada zložená hlavne z predsedov koaličných strán, a teda Robert Fico a ďalší a nie premiér.
Slovensko potrebuje zásadnú reformu súdnictva, prokuratúry a polície. Chcem sa spýtať pána Pellegriniho a pána Druckera, ktorý tu sedí, koľko času pri príprave programového vyhlásenia vlády venovali týmto zásadným oblastiam, kde je veľká vôľa, obrovská vôľa ľudí, aká tu možno nebola od Nežnej revolúcie, spraviť zásadné zmeny. S kým ste o tom diskutovali, koľko času ste nad tým strávili? Aké konkrétne zmeny idete presadiť v prokuratúre pri skorumpovaných prokurátoroch, aké systematické zmeny idete presadiť v polícii, aké organizačné zmeny idete presadiť, aké personálne zmeny idete presadiť? Pretože Tibor Gašpar je len hlava polície, ale je tam viacero ľudí, ktorí tam nemajú čo robiť a prznia prácu aj dobrých a čestných policajtov, ktorých našťastie máme a ktorých prácu mnohých z nich poznám a chválim ju.
Čo budete robiť so súdnictvom? Odchádzajúca pani ministerka vydala štatistiky, ktoré hovoria, že doba súdenia súdov sa zvýšila. To je len jeden parameter, ale hovorí za všetko. Vo vašom programovom vyhlásení vlády je, že chcete skrátiť túto dobu, ale ona sa zvýšila podľa najposlednejších štatistík. Čo s tým budete robiť, chcem konkrétnu odpoveď. Ďakujem vopred, pýtam ju slušne.
Pán Tomáš Drucker, nový minister, myslím, že vnútra teraz, chcem sa spýtať, prečo podľa Roberta Fica najlepšom ministrovi vnútra v histórii Slovenskej republiky, modernej Slovenskej republiky nastupuje do jeho funkcie krízový manažér? Je na ministerstve vnútra a v polícii kríza, takže ju musí riešiť krízový manažér? Lebo to bol váš hlavný atribút, ktorým vás ostatní predávali, že ste dobrý krízový manažér. Je tam teda kríza? Ak je tam kríza, prosím, popíšte ju presne, v čom spočíva a ako túto krízu na ministerstve vnútra po najlepšom ministrovi vnútra v histórii Slovenska budete riešiť.
Chcem sa vás opýtať na váš jasný postoj aj ku kauze Bašternák, lebo teraz ste minister vnútra a je vo vašej kompetencii zabezpečiť riadne, tentoraz už riadne vyšetrenie kauza Bašternák, Kočner, prevodov medzi exministrom Kaliňákom a Ladislavom Bašternákom.
V júni 2016, takmer pred dvoma rokmi, ste na to odpovedali, a tentoraz už chcem ale presnú odpoveď, teraz budem citovať vašu predošlú odpoveď. "Pýtal som sa svojej manželky," to je citácia, "ktorú používam ako taký štít, čo si o tom myslí, a povedala, že tomu vôbec nerozumie a že je to nejaké divné celé."
"Na otázku, či sa o kauze rozprával s Kaliňákom", teraz citujem z médií, "priznal, že zatiaľ nie, ale keď bude priestor, určite sa na to Kaliňáka opýta", citácia nasleduje, "je veľmi dôležité, aby sa tieto veci vykomunikovali." Chcem sa spýtať, či ste sa teda rozprávali o tom s Robertom Kaliňákom, či ste si vykomunikovali tieto veci, s kým si ich bolo treba vykomunikovať, a chcem poznať váš presný postoj teraz ako už ministra vnútra, ktorý sa uchádza o dôveru Národnej rady Slovenskej republiky.
A keď hovorím o tomto uchádzaní sa, vidíme, ako vážne je braté. Je brané tak vážne, ako je braná vôľa ľudu, ktorá sa ignoruje. Je brané tak vážne, že z vlády je tu niekoľko, naozaj len niekoľko členov napriek tomu, že toto je najvážnejšia vec prejednávaná v parlamente, ktorá sa týka vlády a je to de facto prvý alebo druhý deň vlády, ktorá ešte nedostala dôveru, napriek tomu nie je záujem vlády ako takej vypočuť si poslancov, ktorí rozhodujú o dôvere vláde. Nie je zjavne záujem odpovedať im na otázky, takže minimálne dúfam, že či už teraz, alebo aspoň v pondelok niektoré otázky budú presne zodpovedané a veľmi jasne, nie zahováraním, nie peknými marketingovými rečami, nie pozlátkom, ale naozaj a do hĺbky. Ľudia potrebujú poznať pravdu, potrebujú poznať, čo plánujete presne robiť, ako do hĺbky ste sa vecami zaoberali a čo podniknete.
Čo sa týka personálneho obsadenia polície, a teda hlavne Tibora Gašpara, Tibor Gašpar nemal byť policajným prezidentom už dávno a za veľmi veľa vecí, hovoril som o nich v minulosti, ale jedna vec v súvislosti s brutálnou vraždou Jána a Martiny je osobitne závažná. Tibor Gašpar prišiel s veľmi starým a obohratým trikom, keď chcete zdiskreditovať obeť, keď sa snažil nahovoriť verejnosti, že páchateľmi sú nejakí dvaja feťáci, nejakí drogoví díleri, ktorí mali nejakú motiváciu v súvislosti s drogami zavraždiť Jána Kuciaka a jeho snúbenicu. Za toto okamžite do päť sekúnd alebo troch sekúnd nemal byť prezidentom Policajného zboru. On to vzápätí odvolal, lebo videl, že pobúril si týmto, touto nehoráznosťou verejnosť. Je to starý trik, ktorý sa používa, je nechutný a nemôže ho použiť policajný prezident Slovenskej republiky.
Ja pevne dúfam, že táto vražda, dvojitá vražda sa vyšetrí, že bude zostrojený medzinárodný tím, ktorý aspoň od toho momentu ju bude poctivo vyšetrovať a všetku podporu, ktorú treba do toho, myslím si, že aj opozícia dá, keď budeme vidieť, že to je naozaj slušné vyšetrovanie, naozajstné vyšetrovanie. Ale pokiaľ na čele Policajného zboru bude Tibor Gašpar, budú tam ďalší podobní ľudia, tak táto dôvera tu absolútne nemôže existovať a nebude existovať ani dôvera verejnosti v naozajstné vyšetrovanie tejto brutálnej vraždy. A my chceme poznať naozajstného páchateľa a objednávateľa tejto vraždy.
Tibor Gašpar je takisto prepojený veľmi pevne s tzv. skupinou Bödörovcov, ktorí ovládajú SBS-ku Bonul, ktorá zase má štátne zákazky, klientske centrá, to určuje ministerstvo vnútra, to je ďalšia vec, chcem stanovisko, ako sa mienite vysporiadať s SBS-kou Bonul a s Bödörovcami, ktorí majú do veľkej miery obsadenú nielen nitriansku, ale aj všeobecne políciu vrátane toho, že naozaj majú tohto prezidenta súčasného Policajného zboru. Chcem počuť jasný postoj, pretože je to vážny problém, keď je polícia v rukách nie ministra, nie vlády, nie parlamentu, ale keď je polícia v rukách nejakej silnej záujmovej skupiny.
Pán Peter Pellegrini, oceňujem, že tu ste, na vaše doterajšie miesto podpredsedu vlády pre investície a informatizáciu nastupuje pán Raši, ktorý hovorí, že nie je ani IT-čkár a nie je ani ekonóm. Navyše pochádza z regiónu, o ktorom Robert Fico tvrdí, že tam nie je vôbec nič. Prišiel teda z ničoho nič a ja by som chcel vedieť, ako by ste mu poradili v tejto novej funkcii, ktorú ide prevziať po vás, čo by tam mal najviac robiť, ktoré by mali byť prvé kroky. V čom by mal pokračovať v tom, čo ste robili vy.
Pán Pellegrini, viete, že sme mali výmenu názorov na elektronizáciu štátnej správy pred pár týždňami, keď ste ešte boli podpredseda zodpovedný za túto oblasť, a vtedy som pripomenul, že na túto elektronizáciu štátnej správy sa minula za posledné roky takmer miliarda. Minula sa veľmi pochybným spôsobom, veľmi plytvajúcim a neefektívnym spôsobom a máme za túto miliardu veľmi málo funkčné systémy. Viete, čo ste mi vtedy na to odpovedali, a ja sa chcem spýtať, či na svojej odpovedi trváte. Vaša odpoveď spočívala v tom, že to tak nie je a že mi o tom, citujem, "nedovolíte rozprávať", povedali ste to dvakrát. Je váš postoj rovnaký, ani teraz mi nedovolíte rozprávať o pochybnej informatizácii štátnej správy? Po prvé. A po druhé, ak je tak, aké konkrétne kroky podniknete, aby ste mi nedovolili rozprávať ako poslancovi Národnej rady Slovenskej republiky? Pán Pellegrini, sú to vaše slová, nie moje slová, uveďte to na pravú mieru, ak je to v inom kontexte.
Pán Pellegrini, dnes na finančnom výbore, výbore pre financie a rozpočet, sme rozprávali aj o elektronizácii štátnej správy, o vašom bývalom úrade podpredsedu vlády a nový podpredseda vlády pán Raši povedal, že čo sa týka systémov štátnej správy, skúšal ich ako užívateľ, keďže nie je ani ekonóm, ani IT-čkár, ani niečo ďalšie, skúšal používať Slovensko.sk. Neviem, či viete, čo povedal, povedal, prihlásil som sa, snažil som sa tam nejakým spôsobom zaregistrovať, spraviť nejaké základné úkony. Povedal, priznám sa, ani po veľkej snahe sa mi to nepodarilo. A to je hlavný portál, od ktorého sa odvíjajú takmer všetky ostatné portály na interaktívnu komunikáciu s občanom, a teda medzi štátom, medzi vládou, medzi štátom a verejnou správou a občanmi. Vášmu nástupcovi sa nepodarilo tento hlavný portál, ktorý sám osebe stál vyše 50 mil., použiť.
Chcel by som teda vedieť váš názor na toto, keď som ja hovoril o málo funkčných, takmer nefunkčných systémoch, tak ste povedali, že mi o tom nedovolíte rozprávať. Chcem vedieť, či teda pánovi Rašimu dovolíte o tomto rozprávať, alebo to bolo poslednýkrát.
Na záver by som chcel ešte raz zdôrazniť, že ani táto staronová vláda, lebo neprešla žiadnou reálnou rekonštrukciou, vidíme tu väčšinu starých ľudí, v zmysle služobnom starých ľudí, vidíme tu ľudí, ktorí boli zaangažovaní vo viacerých kauzách, ktoré sa mediálne prevalili, aj v takých, ktoré sa neprevalili. Ale napríklad kauza Čistý deň, keď tu vidím pána Richtera, a o finančnej správe, za ktorú je zodpovedný minister pán Kažimír, ktorý sa, áno, v niektorých oblastiach sa snaží robiť dobré kroky, ale je zodpovedný aj za finančnú správu zo zákona a od tej dáva, bohužiaľ, ruky preč a necháva tam pána Imreczeho, pána Maka (správne „Makóa“), pána Luterána robiť si, čo oni uznajú za vhodné, a je tam toho nevhodného veľmi veľa.
Je to staronová vláda s drobnou obmenou, skôr marketingovou, nevyjadruje vôľu ľudí, ani vláda Roberta Fica, predošlá, nevyjadrovala vôľu ľudí po voľbách v roku 2016, moju dôveru nemá. Viem, že nemá ani dôveru mojich kolegov z opozície a som veľmi zvedavý, ako sa s týmto stavom vysporiada, keďže ľudia, a to je najdôležitejšie, keďže od nich pochádza moc, hovoria v prieskumoch verejnej mienky, hovoria to na námestiach v obrovských množstvách, aj keď sú na slovenské pomery nevídané od Nežnej revolúcie, že ich podporu táto vláda nemá. Budem veľmi zvedavý, budem sledovať každý krok tejto vlády a myslím si, že táto vláda nebude mať v tomto zložení príliš dlhé trvanie.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)