87.
Ďakujem pekne za slovo. Skúsim naozaj čo najstručnejšie svoj príspevok k tomuto bodu.
Ak uvažujeme, že jeden zo základných bodov tohto návrhu je zhruba 10-percentné zvýšenie koeficientov pre všetkých starostov vo všetkých tých kategóriách, ktoré sú tam určené, tak máme myslieť aj na to, že keď sa spomína, že tie koeficienty boli znížené v roku 2011, že od roku 2011 narástli v realite platy prostredníctvom zvyšovania priemernej mzdy o 21 percent. To znamená, že nestalo sa, že by nerástli, narástli o 21 % a teraz navyše to bude extra 10. Pokračuje tým opäť len ďalšie lobovanie Združenia miest a obcí Slovenska pre; v prospech starostov. Netýka sa to len takýchto finančných vecí, týka sa to aj kompetencií, ktoré prekračujú, resp. sa posúvajú smerom od poslancov k starostom a vôbec sa nerieši vyrovnávanie tých pozícií medzi obecnými zastupiteľstvami a starostami.
Ďalšou vecou je 10-percentné zníženie odmien, možných odmien, to znamená, že nie každý starosta ich musí dostať, no keď to zoberiem s tým, že už automaticky dostanú tých 10 % teraz, tak vôbec nemusia riešiť znižovanie toho holuba na streche. Čo je, čo je dôležitejšie, argumentom ďalším je aj to, že sa prispôsobujú odstupné pre starostov v Zákonníku práce. To aspoň tak to píšete v dôvodovej správe. Vôbec to nie je pravda, pretože dvojnásobné, respektíve dvojmesačné odstupné podľa tohto návrhu dostane starosta, ak odrobil šesť mesiacov, v realite zamestnanec musí odrobiť aspoň dva roky. Pri trojnásobnom; trojmesačnom odstupnom starostovi stačí odrobiť jedno volebné obdobie, to znamená že štyri roky, zamestnanec musí odrobiť päť rokov. A ďalej sa to už len zvyšuje. Pri štvormesačnom odstupnom starosta musí odrobiť dve funkčné obdobia a zamestnanec 10 rokov. A čo je najhoršie, pri päťmesačnom odstupnom starostovi stačí 12 rokov, pri zamestnancovi, ten musí odrobiť 20 rokov u svojho zamestnávateľa. Takže ten nepomer stále ostáva oproti Zákonníku práce. Tváriť sa, že sa to približuje, to je nezmysel.
Navyše celý čas sa tu bavíme o tom, že každý vie, že voľby sú na dobu určitú, to znamená, že keď je niekto zvolený, jeho volebné obdobie skončí, to znamená, že neviem o tom, že by bolo niekde v Zákonníku práce určené, že zamestnanec, ktorý má prácu na dobu určitú, na záver dostane odstupné. To tam nikde neviem nájsť a myslím si, že tak by to ani nemalo byť.
Argumentuje sa zvýšenými, zlepšenými makroekonomickými výsledkami a potom nerozumiem, prečo sa, naopak, pred pár mesiacmi, naopak, znížili odmeny pre poslancov obecných zastupiteľstiev, kde je to niekde až o 70 percent. To znamená, že ak je tento argument teraz, myslím si, že pred troma mesiacmi mal byť rovnako, takže nemali sme znižovať, ale zvyšovať tie odmeny poslancov. Skôr sa divím, že neprešiel ten druhý návrh, ktorý ste chceli spraviť, a to znamená, že znížiť počet poslancov ako takých. Takže to ste sa asi neodvážili ani podať.
Čo je pre mňa dôležité, platnosť tohto zákona má byť k 1. 11. tohto roka, to znamená, že dotkne sa to ešte všetkých starostov, ktorí budú končiť, hlavne čo sa týka tých, odstupné, takže je to naozaj také všimné, ďakovné pre všetkých starostov, ktorí teraz v súčasnosti končia.
Pre mňa dôležitá časť, ktorá málokedy sa všíma, je, a to je položka dopadu na rozpočet verejnej správy. No, samospráva je súčasťou verejnej správy a keď zoberieme len minimálny, naozaj minimálny plat starostov, tak ten rozdiel po tomto zvýšení je 179 eur aj s odvodmi. Pri všetkých obciach, keď ich napočítame, že sa pri všetkých obciach len takto priemerne, to znamená, že neberiem, že primátor Bratislavy má úplne iný plat a tak ďalej a, zase naopak, v niektorých obciach je minimálny, resp. nulový, tak priemerne keď to zoberiete, tak sa bavíme o tom, že je to cez 500-tisíc mesačne aj s odvodmi za, len toto zvýšenie, nehovoríme celkovo, len toto zvýšenie. To znamená, že má to dopad na rozpočet obcí 6,2 mil. eur, ktoré by obce mohli použiť na úplne niečo iné ako to, že Národná rada im prikáže, že to majú dať starostom. Takže ten dopad naozaj na fungovanie obcí je, lebo, ako sa hovorí, mať 6,2 mil. alebo nemať 6,2 mil. je 12,4 milióna.
Takže určite takýto návrh nepodporíme už len kvôli tomu, že je nevyrovnaný a opäť smeruje len k tomu, že sa posilňujú starostovia prostredníctvom lobovania Združenia miest a obcí Slovenska.
Ďakujem.