236.
Kolegyne, kolegovia, vyšlo to tak, že predkladáme návrh novely rokovacieho poriadku, ktorý sa týka hodiny otázok práve vo štvrtok, teda v deň, keď sa konáva hodina otázok, počas ktorej členovia parlamentu, poslanci, kladú otázky členom vlády a tí na ne odpovedajú. Môžme aj dnešnú hodinu otázok použiť ako vhodnú ilustráciu na to, prečo sme s týmto návrhom zákona prišli.
V rámci hodiny otázok, ktorá sa koná každý štvrtok, pokiaľ zasadá parlament, prvú štvrťhodinu odpovedá na otázky poslancov premiér a zvyšnú trištvrte hodinu ostatní členovia vlády. Dnes, a to sa nestáva úplne výnimočne, ale stáva sa to, miesto pána premiéra Pellegriniho odpovedal pán vicepremiér Kažimír, a zároveň dnes odpovedal v rámci tej prvej štvrťhodiny na tri otázky, čo je také obvyklé, že dve až tri to vyjde časovo, a odpovedal na dve otázky, ktoré položil opozičný poslanec, pán poslanec Klus, a na jednu otázku, ktorú položil pán poslanec Blaha, ale to bola tiež veľmi netypická otázka, lebo evidentne si ju pripravil sám a s nikým sa nekoordinoval.
No, inštitút pýtania sa členov vlády nemá iba slovenský parlament, majú ho aj iné parlamenty, napríklad britský parlament je známy tými otázkami, ktoré členovia parlamentu, poslanci, kladú členom vlády. Ale medzi tým, tou hodinou otázok v britskom parlamente a slovenskom parlamente existujú dva základné rozdiely, teda pokiaľ ide o kladenie otázok premiérovi. Prvý rozdiel je v tom, že premiérovi kladú otázky britskí poslanci v stredu, v slovenskom vo štvrtok. Druhý rozdiel – ten je oveľa podstatnejší – je v tom, že v britskom parlamente je hodina otázok alebo pýtanie sa členov vlády a pýtanie sa premiéra reálnym nástrojom kontroly vlády parlamentom a predovšetkým opozíciou, v slovenskom parlamente je to často iba nedôstojná fraška.
Jednou z hlavných úloh parlamentu v parlamentnej demokracii je kontrolovať vládu. A nielen tým, že vláda je závislá od dôvery väčšiny parlamentu a keď tú dôveru stratí, tak vláda padne a buď príde nová vláda, alebo sa, alebo sa vypíšu predčasné voľby. Parlament má pozerať vláde na prsty aj priebežne. Výbory si môžu predvolať členov vlády a pýtať sa ich, poslanci môžu vykonávať poslanecké prieskumy, poslanci môžu písomne alebo aj ústne interpelovať členov vlády a dostať na to zväčša písomnú odpoveď do 30 dní, ale najrýchlejšou a pre verejnosť a pre kontrolu vlády teoreticky najzaujímavejšou formou tejto kontroly je práve hodina otázok, keď poslanci v stredu položia nejaké otázky, potom, potom sa z nich nejaké otázky vyžrebujú a členovia vlády na druhý deň na ne odpovedajú.
Tie rozdiely; a zoberiem si naozaj príklad britského parlamentu, ktorý je tým známy; sú však dramatické. V britskom parlamente je pýtanie sa členov vlády zaradené každý deň od pondelka do štvrtku a v slovenskom iba vo štvrtok. V britskom parlamente je premiérovi či aktuálne premiérke a jej odpovediam na otázky poslancov vyhradená každá streda v rozsahu pol hodiny, trištvrte hodiny, slovenský premiér odpovedá vo štvrtok štvrťhodinu. V oboch – a to je podobnosť – sa tie otázky určujú nejakým náhodným výberom, teda žrebovaním, v slovenskom parlamente zo všetkých položených otázok, v britskom parlamente je to tak na striedačku, že vládny poslanec, opozičný poslanec, vládny poslanec, opozičný, a špeciálne je tam vyhradený priestor pre lídra opozície, keď ide o kladenie otázky premiérovi, ktorý má právo položiť viacej otázok a ide teda, ak je prvý vylosovaný vládny poslanec, tak potom hneď nasleduje ten, tá otázka lídra opozície alebo otázky lídra opozície, alebo ak je prvý opozičný, tak je opozičný, vládny a potom líder opozície. A bývajú to veľmi zaujímavé a vzrušené prestrelky medzi premiérom a lídrom opozície, keď navzájom na seba, na seba reagujú, je to veľmi živé a je to pre divákov pútavé a voliči sa mnohé dozvedia a môžu si aj na základe toho, ako sú schopní, schopní jednotliví politici reagovať, vytvoriť názor na nich a názor na tie témy, o ktorých hovoria, lebo sú to, sú to dôležité témy.
V slovenskom parlamente vo vzťahu k členom vlády vcelku, áno, no tak kladú poslanci otázky a členovia vlády na ne odpovedajú, ale poslanci SMER-u si za poslancovania premiéra Fica urobili stratégiu, že masovo kladú premiérovi množstvo otázok, ktoré sú len rôznymi obmenami niekoľkých otázok. A tie otázky sú, to nie sú kritické otázky, ktoré kontrolujú vládu, to sú nahrávky na smeč.
Mali sme, mali sme dnes hodinu otázok, tak aké otázky, teraz nechám toho pána poslanca Blahu, ktorý dnes sa blysol samostatnými otázkami, ktoré určite neboli dohodnuté.
Pán poslanec Martinák: "Vážený pán premiér, aký nový impulz priniesla pre Vás Vaša návšteva v Spišskom Hrhove?"
Pán poslanec Augustín Hambálek: "Vážený pán premiér, v pondelok ste na Slovensku prijali ruského ministra priemyslu a obchodu Denisa Manturova, v akých oblastiach vidíte potenciál na spoluprácu medzi Slovenskom a Ruskou federáciou aj napriek sankciám, ktoré sú momentálne uplatňované proti Ruskej federácii?"
Pán poslanec Róbert Puci: "Vážený pán premiér, Peter Kažimír bol už druhýkrát v tomto roku vyhlásený za najlepšieho ministra, čo si o tom myslíte a čo to znamená pre Slovensko?" No, to určite si neželá premiér takúto otázku a musí sa veľmi premáhať, aby na ňu odpovedal.
Vážený pán; pán poslanec Blanár: "Vážený pán predseda vlády, aký je váš postoj k envirokriminalite, považujete ochranu životného prostredia za dostatočnú?"
Pán poslanec Dušan Galis, neuhádnete: "Pán Kažimír bol už druhýkrát v tomto roku vyhlásený za najlepšieho ministra financií. Ktoré faktory to ovplyvnili a aký to má význam pre Slovensko?" Poslanci SMER-u sa proste nejakým spôsobom dokážu zhodnúť na položení tej istej otázky.
Pán poslanec Kvorka: "V minulých dňoch ste sa stretli s ministrom priemyslu a obchodu Ruskej federácie, aké témy boli na tomto rokovaní a aký význam mali pre Slovenskú republiku?" Hm, zasa zhoda.
"Vážený pán predseda vlády," zase pán poslanec Blanár, "ako vnímate po aktuálnom rokovaní s ruským ministrom priemyslu", zase to tu máme, "zaistenie dodávok plynu pre Slovensko?"
Pán poslanec Ľuboš Martinák: "Vážený pán premiér, Peter Kažimír bol už druhýkrát vyhlásený za najlepšieho ministra financií. Ktoré faktory to ovplyvnili a aký význam to má pre Slovensko?"
Pán poslanec Kvorka: "Peter Kažimír bol už druhýkrát v tomto roku vyhlásený za najlepšieho ministra financií. Ktoré faktory to ovplyvnili a aký to má význam pre Slovensko?" Tam ani ste to nezmenili na nejakú inú variantu.
Pán poslanec Martin Nemky: "V minulých dňoch ste sa stretli s ministrom priemyslu a obchodu Ruskej federácie, aké témy..." No, to sme tu už mali tiež.
Potom pán poslanec Nemky sa pýta na kontrolný deň na ministerstve dopravy a pán poslanec Ježík opäť na ministra priemyslu Ruskej federácie. Tak to sú všetko otázky, kde má premiér príležitosť pochváliť sa alebo povedať názor na nejakú vec, na ktorú chce povedať. Keby tieto otázky boli pripravované, teda ja neviem, vy asi viete, kde sú pripravované, ale ja to poviem tak, že keby boli pripravované na komunikačnom oddelení Úradu vlády alebo strany SMER – sociálna demokracia, tak by určite nevyzerali inak.
Považujem za smutné, že táto prax, ktorá tu začala za pána premiéra Fica, pokračuje aj za pána premiéra Pellegriniho, no a preto prichádzame spolu s kolegami z poslaneckého klubu SaS s návrhom, ako to zmeniť, keďže problém je v tej prvej štvrťhodine, tak navrhujeme, aby prvé dve otázky položili opoziční poslanci, keby to bola hodina otázok na premiéra, tak navrhneme striedanie. Samozrejme, že nemôžme mechanicky prebrať model Veľkej Británie, ale behom tej štvrťhodiny prvej zvykne premiér odpovedať na dve, maximálne tri otázky, pričom na tú tretiu už obyčajne nie je možnosť reagovania. Keď budú prvé dve otázky vyžrebované, ako to navrhujeme, iba spomedzi tých otázok, ktoré položili opoziční poslanci, tak nebude problém, aby dokázal premiér zodpovedať na dve, možno aj na tri, a tam by sa mohlo ujsť aj na vládnych poslancov, ktorí ale majú možnosť komunikovať predsa, poslanci SMER-u, mi nehovorte, že nemajú možnosť komunikovať a pýtať sa premiéra aj inde ako na hodine otázok.
Druhá vec, ktorú navrhujeme, je, aby členovia vlády vopred informovali o tom, že budú neprítomní a aj o dôvodoch svojej neprítomnosti, lebo my sa tu pýtame a pýtame sa, ja neviem, ministra životného prostredia a odpovedá nám minister dopravy, ktorý iba prečíta tú odpoveď a nie je už schopný zareagovať na ďalšiu otázku, čiže nech členovia vlády, však predpokladám, že dva dni dopredu poznajú svoj program, povedia, že nebudú tu. A je to aj taká prevencia pred tým, že; a to sa mi raz stalo, že teda raz bola vyžrebovaná nejaká otázka ešte moja na premiéra Fica, ktorá bola asi nepríjemná, a pán premiér sa pobral niekde na východ a mal nejaký výjazd, čiže nemal stretnutie na úrovni Európskej únie, ale išiel niekde na východ si robiť, robiť výjazd, čiže aj tomuto by sme tým zabránili.
Takže toto sú dve veci, ktoré navrhujeme upraviť vo vzťahu k hodine otázok, a tiež si vás dovolím požiadať o podporu nášho návrhu.