242.
Ďakujem veľmi pekne. Ja som mal, samozrejme, pripravený podstatne dlhší elaborát, ale mnoho z toho, čo som chcel povedať, už odznelo vďaka predstaveniu návrhu zákona kolegom Ondrejom Dostálom. Ja som tiež mal pripravený príklad z Veľkej Británie, ktorú považujem za symbol parlamentarizmu a presne to, akým spôsobom by sa to celé konať malo. Naozaj tie slová, ktoré tu odzneli, nedôstojné alebo fraška, to je to, čo sprevádza hodiny otázok, napriek teda tomu, že dnes som bol ja ten šťastný, u ktorého boli vyžrebovaná otázka č. 1 na premiéra, otázka č. 3 na premiéra, problém je v tom, že premiér tu dnes nebol. Ale nevadí, myslím, že pán podpredseda vlády Kažimír ho celkom dobre zastúpil. Napriek tomu si myslím, že treba ísť po systémovom riešení, a preto sme predložili tento návrh zákona.
A ja by som možno ešte doplnil k tým takým zaujímavým výhradám, ktoré pán poslanec Dostál už spomínal, že je zaujímavé, že tie odpovede sú vždy takmer presne pripravené na päť minút. Asi vedia tí, ktorí ich na Úrade vlády alebo jednotlivých ministerstvách píšu, koľko znakov je potrebných na to, aby bol niekto schopný prečítať to za päť minút. V prípade napr. pána ministra Érseka je to možno ešte trošku kratšie, pretože tam je tá intonácia trošku pomalšia, ale všimli sme si to asi všetci, a práve preto chcem, aby v Národnej rade Slovenskej republiky zavládol nový duch v hodine otázok, a rád som sa pridal k tomuto návrhu zákona.
A pevne verím, že ak je toto slovo do bitky, ktoré povedal pán poslanec Podmanický, a teda že je ochotný za to zahlasovať, verím, že to je pozícia celého poslaneckého klubu SMER – sociálna demokracia, tak my sme pripravení, samozrejme, diskutovať s vami v druhom a treťom čítaní aj o posunutí platnosti, pretože my nenavrhujeme návrhy zákonov podľa toho, či sme v súčasnosti v opozícii, alebo či budeme v budúcnosti v koalícii, ale preto, aby sa parlamentarizmus na Slovensku dostal do kategoricky, do inej kategórie z hľadiska politickej kultúry. Takže to bol hlavný motív a pevne verím, že nám pomôžete tento návrh zákona dostať do politickej praxe na Slovensku, za čo vám aj ja vopred ďakujem.