272.
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ako už z názvu tohto návrhu zákona vyplýva, jedná sa o cestnú premávku a súčasťou tej cestnej premávky sú nielen vozidlá a motoristi, ale aj cyklisti. My sme sa pokúsili po viacmesačnej debate v rámci jednotlivých zodpovedných relevantných inštitúcií a subjektov prísť s návrhom, s legislatívnym návrhom, ktorý by mal riešiť ochranu cyklistov ako jednej z najzraniteľnejších skupín v rámci cestnej premávky.
Ideme do spresnenia bočného odstupu, najmä pri predbiehaní zraniteľných účastníkov cestnej premávky. Jednak tým predbiehaním, predchádzaním by sme mohli nazvať ako určitý jazdný úkon vykonávaný v pohybe za jazdy, pri ktorom zvyčajne dochádza k vybočeniu zo smeru jazdy, a je teda potrebné zohľadniť viaceré faktory, aby bolo predbiehanie bezpečné a aby zo žiadnych týchto účastníkov cestnej premávky nedošlo k ohrozeniu. Jedným z tých kľúčových aspektov bezpečného predbiehania je dodržanie dostatočného bočného odstupu od predbiehaného vozidla. Faktory vyplývajúce z tohto, z týchto úkonov, ktoré majú zabezpečiť dostatočnosť bočného odstupu v súvislosti s týmito úkonmi, vyplývajú len zo všeobecných pravidiel cestnej premávky a podstatné je, že to musí byť taký bezpečný odstup, aby nedošlo k ohrozeniu, resp. k obmedzeniu predbiehaného vozidla.
Najmä z preventívnych a edukatívnych dôvodov je však žiaduce, aby boli základné faktory, ktoré musia vodiči pri predbiehaní zohľadniť, výslovne uvedené priamo pri samotnom pravidle o predbiehaní. Navrhuje sa preto doplnenie pravidla o predbiehaní tak, aby vodič musel prihliadať najmä na rýchlosť, druh svojho predchádzajúceho vozidla, poveternostné podmienky a stav a povahu vozovky, čo sú základné parametre dodržania bezpečnosti.
Ja by som chcel ešte uviesť, že okrem základných parametrov týchto bez... týchto úkonov v rámci bezpečného predbiehania sa navrhuje zo zákona, do zákona aj ustanoviť navyše aj minimálna bočná vzdialenosť, ktorá by mala byť zabezpečená od predchádzajúceho vodiča a dodržať by ju mal pri predchádzaní malých motocyklov, cyklistov, chodcov, pričom odstup by mal byť spravidla najmenej jeden meter pri najvyššej dovolenej rýchlosti do 50 km za hodinu a najmenej 1,5 metra v ostatných prípadoch. Dodržanie tejto vzdialenosti by v zásade malo reflektovať na vyššie uvedené kritéria, nemožno ju však brať absolútne, ale skôr ako odporúčanie, pričom prioritné bude pri spornej situácii neohrozenie predchádzaného účastníka, minimálny bočný odstup je definovaný prostredníctvom číselného vyjadrenia aj napríklad v Nemecku, Francúzku, v Belgicku v ďalších krajinách Európskej únie. Keďže sa týka predovšetkým cyklistov, možno predpokladať, že predmetná právna úprava prispeje k tomu, aby v niektorých situáciách vodiči viac premýšľali nad tým, či aktuálne cyklistu predbehnú, alebo nie, pričom, daná právna úprava bude na dané situácie mať pozitívny dopad. Ohľadne tejto oblasti, samozrejme, prebehli viaceré diskusie, či už rámci politického spektra, alebo aj také interné rokovania v rámci vymedzených subjektov, tak ako som hovoril na začiatku. My sme mali od tuším marca tohto roka viaceré stretnutia či už na Prezídiu Policajného zboru, na ministerstve vnútra, na sekcii legislatívy, na ministerstve dopravy, kde pôsobí aj národný cyklokoordinátor, ako aj v rámci sekcie cestnej dopravy. Zároveň sme mali aj rokovania s jednotlivými subjektmi zo strany aktivistov, ktorí sa venujú tejto oblasti, a môžem povedať, že je to taká oblasť, ktorá sa určite dotýka veľa ľudí, a práve z toho dôvodu sme chceli prísť s úpravou, ktorá by bola výsledkom konsenzu v rámci rokovaní medzi jednotlivými tými subjektmi.
Áno, všimol som si aj to, že prišli aj iné subjekty napríklad v rámci politického spektra tuto v pléne, ktoré sa tejto téme aj venovali predložením legislatívy s tým, že trošku ma mrzelo, že do toho bola zatiahnutá politika, a dokonca aj my sme boli obvinení, že tu riešime politiku pri týchto veciach, ja si myslím, že určite na záver dňa budeme všetci radi, keď sa budú hľadať riešenia, ktoré pomôžu ochrane cyklistov, a nielen cyklistov, ale aj chodcov, pričom nejde len o predloženie legislatívy. Tá legislatíva musí byť aj aplikovateľná, musí byť taká, ktorá reálne aj bude ochraňovať týchto účastníkov cestnej premávky, a musím povedať, že je to spektrum viacerých činiteľov, nie je to len o legislatíve, je to aj o pôsobení buď z ministerstva dopravy, alebo z ministerstva vnútra, taktiež o vplývaní na edukatívu tých účastníkov cestnej premávky a pôsobením cez sociálne siete.
Ja som aj veľmi rád, že napríklad zo strany Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky bola pripravená aj taká kampaň pre verejnosť, aby tí účastníci začali viac myslieť na tých cyklistov, ktorí sú fakt najzraniteľnejší, ale aj na chodcov de facto, a zo strany tiež Policajného zboru alebo Prezídia Policajného zboru, zo strany odboru dopravnej polície boli tiež pripravené viaceré kampane, ktoré v rámci tých sociálnych sietí boli púšťané vonku a vplývané na tých účastníkov cestnej premávky, že začnite rozmýšľať aj na tým, že máme tu týchto účastníkov, a je dôležité na to myslieť. Myslím si, že je dôležité rozprávať o opatreniach, ktoré majú zvýšiť bezpečnosť najzraniteľnejších účastníkov, a v rámci tých, hľadania toho riešenia, tých riešení a poznatkov sme vychádzali pri príprave aj z ostatných krajín, čiže ako dochádza k aplikovaniu tej legislatívy, akým spôsobom sa chránia títo účastníci, aké sú tam poprípade možno problémy alebo aplikačné problémy, ktoré, ktoré by sme mohli vychytať aj pri tejto úprave.
Samozrejme, že každá legislatíva môže byť na začiatku kritizovateľná, ale máme tu aj ten legislatívny proces, v rámci ktorého vieme tie muchy vychytať, a ja som pripravený aj s ostatnými spolupredkladateľmi tohto návrhu o tom diskutovať, rokovať, pretože si myslím, že na záver dňa by mala byť fakt reálne do tej aplikácie pustená legislatíva, ktorá by mala ochrániť ľudí, ktorí majú záujem o to, aby boli na tých cestách chránení, veď tiež mám deti, chodíme do prírody, chodíme na tých bicykloch, čiže môžem povedať, že tiež mám eminentný záujem o to, aby sme mohli bezpečnejšie jazdiť, ako je to v súčasnosti.
Bohužiaľ, musím povedať, že aj u nás v rodine bol prípad, kedy došlo, došlo k smrteľnej nehode, kedy môjho rodinného príslušníka pred pár rokmi zmietol kamión a dokonca ho vcucol pod koleso a došlo k smrteľnému úrazu, čiže myslím si, že i naša rodina si zažila takýto prípad, ktorý bol pre nás veľmi, veľmi taký emočne silný, a myslím si, že účelom toho, že predkladám túto právnu úpravu, je aj to, aby sa takéto prípady stávali čo najmenej, takže ja som pripravený na diskusiu a zatiaľ za mňa toľko.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)