184.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, návrh zákona, poslankyňa (Povedané so smiechom.), návrh zákona o niektorých opatrenia v sociálnej oblasti v súvislosti so situáciou na Ukrajine prekladám v nadväznosti na vyhlásenie mimoriadnej situácie v súvislosti s hromadným prílevom cudzincov na územie Slovenskej republiky spôsobeným ozbrojeným konfliktom na území Ukrajiny.
Návrhom sa rieši niekoľko okruhov problémov v oblasti sociálnych vecí a rodiny súvisiacich s prílevom cudzincov tak, aby bolo možné účinne a efektívne poskytnúť, respektíve organizovať rôzne formy pomoci a podpory odídencom z Ukrajiny.
Slovenská republika musí zabezpečiť starostlivosť o maloleté deti bez sprievodu z Ukrajiny, a aj keď nie je počet týchto detí aktuálne výrazne veľký, ide o počty, na ktoré nie sú centrá pre deti, rodiny kapacitne vybavené. Starostlivosť o maloletých bez sprievodu z Ukrajiny vieme riešiť štátnymi centrami pre deti a rodiny, avšak dôsledky vojnového konfliktu nie je možné predvídať, a je potrebné sa pripraviť a otvoriť priestor na
zabezpečenie starostlivosti o vyšší počet maloletých detí bez sprievodu aj v akreditovaných subjektoch.
Intenzívna odborná pomoc pre deti z ozbrojeného konfliktu prináša so sebou zvýšené výdavky, ktoré však nie je možné riešiť pri aktuálnom, zákonom stanovenom mechanizme poskytovania finančných prostriedkov na zabezpečovanie starostlivosti o deti v akreditovaných centrách pre deti a rodiny. Navrhuje sa preto doplnenie zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele tak, aby bolo možné v súčasnej mimoriadnej situácii, riešiť prípadnú potrebu zabezpečenia starostlivosti o vyšší počet maloletých deti z Ukrajiny bez sprievodu aj za pomoci akreditovaných centier pre deti a rodiny.
Súčasťou návrhu novely tohto zákona je aj spresnenie osobitného ustanovenia pre čas mimoriadnej situácie, núdzového stavu alebo výnimočného stavu tak, aby bol utvorený jednoznačný právny základ aj na dočasnú úpravu podmienok výkonu počas situácie súvisiacej s vojnovým konfliktom.
Ďalej sa s cieľom umožniť poskytovať vrátené pomôcky a zdvíhacie zariadenia do užívania aj odídencom, navrhuje doplniť zákon č. 447/2008 Z. z. o peňažných príspevkoch na kompenzáciu ťažkého zdravotného postihnutia. Je tiež potrebné reagovať na zvýšený dopyt rodín s malými deťmi po zabezpečení operatívnej a dostupnej starostlivosti o deti počas prípravy a účasti rodičov týchto detí na trhu práce. Navrhujú sa preto vytvoriť právne podmienky na možnosť poskytovania služby na podporu zosúlaďovania rodinného a pracovného života poskytovaním starostlivosti o dieťa v detskej skupine v domácom prostredí, alebo inom prostredí umožňujúcom poskytovanie tejto starostlivosti fyzickou osobou najviac štyrom deťom, a to vo veku v zásade od narodenia po začatie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole. Uvedením sa vo všeobecnosti posilňujú nedostatočné kapacity zariadení starostlivosti o deti v pracovných dňoch v pracovnom čase.
Navrhovanou právnou úpravou sa zjednoduší vznik oprávnenia poskytovať takúto formu starostlivosti o dieťa v domácom prostredí alebo v inom prostredí umožňujúcom poskytovanie tejto starostlivosti. Príjem z úhrady za poskytovanie predmetnej služby sa navrhuje nepovažovať za príjem na účely pomoci v hmotnej núdzi. Z dôvodu potreby možnosti okamžitej reakcie na rôzne vopred nepredvídateľné životné situácie a sociálne udalosti sa ďalej navrhuje rozšíriť splnomocňovanie ustanovenia § 104a zákon o sociálnych službách tak, aby bolo možné ustanoviť nariadením vlády Slovenskej republiky operatívne čo najširší okruh osobitných podmienok v oblasti sociálnych služieb a odchýlok od uplatňovania zákona, a to bude v konkrétnej situácii účelné a potrebné.
Novelou zákona č. 561/2008 Z. z. o príspevku na starostlivosť o dieťa sa navrhuje upraviť poskytovanie príspevku na starostlivosť o dieťa pre novú formu poskytovania starostlivosti v tzv. detských skupinách, a to vo výške najviac 160 euro mesačne. Napokon sa navrhuje umožniť Ústrediu práce, sociálnych vecí a rodiny, úradu práce, sociálnych vecí a rodiny a obciam poskytovať osobné údaje, ktoré spracúvajú v súvislosti s výkonom štátnej správy v oblasti pomoci v hmotnej núdzi aj medzinárodnej organizácii. Ide o reakciu na uzatvorenie medzinárodnej zmluvy s Úradom vysokého komisára OSN pre utečencov.
Ďakujem za pozornosť.