188.
Ďakujem pekne za slovo.
Ďakujem všetkým poslancom, ktorí posunuli tento návrh do prvého čítania. Návrh má zabezpečiť takú základnú spravodlivosť. Áno, máme niektorých, keď to tak poviem, niektoré firmy, niektorých podnikateľov, ktorí dovážajú ruskú ropu na Slovensku, na Slovensko a majú z toho mimoriadne zisky. Takže toto je v podstate návrh de facto z mimoriadneho zisku z dovozu ruskej, alebo prameniaceho z dovozu ruskej ropy. Výpočet je veľmi jednoduchý. Diskont, ktorý, alebo teda rozdiel ceny medzi svetovou cenou ropy Brent, ktorá sa ťaží v Severnom mori, a medzi cenou alebo reálnou cenou pri dovoze ruskej ropy, tento rozdiel od neho sa odpočíta päť dolárov za barel a z toho rozdielu navrhujeme daň, mimoriadnu daň z tohto mimoriadneho zisku vo výške 30 %.
Pri súčasnej výške diskontu, ak by sa držal tento diskont nasledujúcich 12 mesiacov, dokážeme získať takto ročne do štátneho rozpočtu približne 300 miliónov eur. Pri predpokladanom odpojení sa Slovenska od dovozu ruskej ropy alebo od ruskej ropy niekde za tri roky je celkový pozitívny dopad tohto návrhu, ak by sa udržal ten diskont alebo rozdiel v cenách svetovej ropy, alebo teda ropy Brent a ruskej ropy v tej úrovni aká je dnes, by bol celkový dopad skoro až 1 miliarda eur, ktoré by skončili v štátnom rozpočte.
Budem veľmi rád, ak sa nájde väčšina v tomto pléne, ktorá nebude si tu vymýšľať výhovorky alebo nejaké tanečky a nejaké návrhy čo jako, kde jakú ďalšiu daň znížiť. My nie sme teraz v situácii, že zdroj nový, ktorý by sme takýmto spôsobom získali, tak rovno ideme zase niekde si vymyslieť a minúť na niečo, čo nie je treba. Máme kopu výdavkov, ktoré sú dôležité zrealizovať, takže v štátnom rozpočte určite sa nám pomôžu, je to naša spoločná, určite nám pomôžu. Je to naša spoločná kasička, peniaze sa nestratia. Takže budem veľmi rád za podporu každému rozumného človeku v tejto sále.
Ďakujem pekne.