192.
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážený pán minister, vážený pán premiér a milá kolegynka, kolegovia, už by sa dalo menovať ozaj asi úplne každého, je nás tu pár. (Reakcia z pléna.) No, každopádne nechcem zdržovať, posledných pár slov asi ku dnešku. Myslím, že som jediný v rozprave.
Áno, rokujeme teda o špeciálnej dani z ruskej ropy, a veľmi jednoducho, okej, áno, ruská ropa, tak ako pán minister povedal, má určitý diskont, a teda má z nej Slovnaft určitý vyšší zisk, ako by bolo bežné. Áno, pripusťme to, je to tak, okej. No, a teraz ten návrh je, že Slovnaft má teda ten zisk vyšší, dobre. A teraz ale pozrime sa na štát, hej. Štát tým, že je cena benzínu, nafty vyššia, tak aj tá porcia DPH je vyššia, takže aj štát má v podstate z tohto celého, ja by som povedal, že rovnako nenáležitú výhodu ako rafinéria, pretože vlastne kvôli vojne je tá cena vyššia a jednoducho štát má na tom skutočne vyššie príjmy. V podstate sa dá povedať inak, že príjmy zo spotrebnej dane a z DPH za motorové palivá je asi na dvojnásobnej úrovni oproti stavu pred dvoma rokmi.
No, čiže ja hovorím, že a štát by sa rovnako mal vzdať takéhoto zisku, ktorý mu padol do lona, pretože, a o tom tu rozprávame dva dni, máme tu teda infláciu, zhodou okolností zrovna tie palivá sú neviem či aj nie úplne najvyššou komoditou, ktorá narástla úplne viacej, najviac zo všetkých, a teda je výraznou súčasťou, ktorá spôsobuje infláciu. No, a preto si myslím, že najlepšie by bolo, ak by beneficientom toho, vlastne tej dane, ktorou sme teda znížili zisk Slovnaftu nebol štát, pretože ten už tiež má toho navyše, ale urobme toho beneficienta občana, aby profitoval ten, kto je na začiatku, ten, kto vlastne platí tie výrazne vyššie ceny palív ako v minulosti. A takto by to bolo v podstate spravodlivé.
Aj takto vieme pomôcť. Nebude to to obligátne, čo tu padá dva dni, že nebudú to len rodiny, takto vieme pomôcť skutočne každému. Každému, kto je motorista, čo je veľká väčšina národa. Takže ten návrh je, aby sme, aby sme znížili DPH z palív, a takto vlastne umožnili občanom, aby skutočne platili nižšie ceny.
Čiže tú myšlienku pána ministra posuňme do tej roviny, aby z toho mali niečo občania tohto štátu, aby sme im dali, samozrejme, dočasne po dobu rovnakú ako bude táto mimoriadna daň na ruskú ropu, aby sme im dali takúto výhodu. Takže v tomto zmysle budeme, budeme ešte hľadať cestu dohody, aby sa takéto niečo stalo.
Čiže v súlade s tým, že pre SaS je zvyšovanie daní červenou čiarou, vieme si to predstaviť vtedy, ak sa jedna daň zvýši, prípadne vznikne nová, vznikla nová, ale aby sa rovnaký výnos použil na zníženie inej dane. Jasným beneficientom sú občania. Ja si myslím, že je to jasná pomoc v tejto situácii, kedy teda inflácia je vážne veľká. A zároveň by to trošku mohlo pomôcť aj v tom, že keďže tie palivá sú aj výraznou časťou spotrebného koša s výrazným nárastom, takže mohlo by to pôsobiť aj trošku proti inflačne, malo by to taký trošku tlmivý efekt na zvyšovanie inflácie. Toľko.
Ja všetkým kolegynkám a kolegom želám pekný zvyšok dňa a pekný víkend. Ďakujem pekne, skončil som.