Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2017 o 15:53 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 18:39 - 18:41 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Asi ťažko ma bude niekto podozrievať, že mám nejakú náklonnosť k pánovi generálnemu prokurátorovi, ale tu sa ho musím zastať, pokiaľ ide o to, čo kolega Kotleba hovoril, pokiaľ ide o skúmanie Slovenského štátu. Ja si myslím, že nič v tom návrhu, v tej správe by nebránilo v tom, aby sa história naša skúmala, tak ako sa má skúmať história naša komunistická. A tak ako sa úplne otvorene a vecne skúma história tretej ríše v Nemecku, tak ako je to správne, aby sa, aby sa národ vyrovnal so svojou minulosťou. Takže tam, si myslím, že tá kritika je, podobne ako to uvádzal kolega Dostál, neoprávnená.
Pokiaľ ide o to 300-eurové vybavenie korupcie, tam, naopak, s kolegom Kotlebom musím súhlasiť. Jednoducho riešenie korupcie tak, ako to u nás prebieha, je odsúdeniahodné. Najviac ma zaráža to, keď sa práve korupčné prípady riešia tzv. odklonmi, to znamená dohodou o vine a treste. Keby bolo na mne, toto výslovne zakážem. Každý korupčný prípad by sa mal dostať pred súd, mal by byť publikovaný tak, aby sa čo najviac nádejných korupčníkov dozvedelo, aký osud ich čaká, keď budú korumpovať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 18:22 - 18:24 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kauza piešťanského cétečka jednoducho bola veľmi nešťastná. Proste bolo, bola to nejaká dosť primitívna zlodejina a proste takto by sa veci nemali robiť. To potom má za výsledok to, že pán generálny prokurátor je postavený do situácie, kedy si musí vybrať, že či bude prokurátor alebo či bude služobník politickej mafie, ktorá mala toto v rámci svojich kšeftov. Ja myslím, že by sme už ani nemali toľko molestovať s týmto, ani by sme ho nemolestovali, keby nám jednoducho sľúbil, že už také veci nebude robiť. Tak dajme mu s týmto nachvíľu šancu, aby sa k tomu vyjadril. Kto čítal to rozhodnutie jeho, tak, a trochu sa v tom vyznal, tak musel buď sa smiať, alebo plakať, ale nič tu nesvedčí o tom, že by tu bol nejaký záujem na Generálnej prokuratúre chrániť verejný záujem, chrániť štát a zastupovať štát tak, ako by to mala robiť prokuratúra, tak ako by to robilo štátne zastupiteľstvo, keby sme nejaké mali. Jednoznačne z toho razí snaha vysekať tých ľudí.
A čo je najzaujímavejšie na tom, že Generálna prokuratúra by mala sa snažiť o to, aby veci vyzerali dobre, nielen aby boli dobrými, ale aby aj vyzerali dobre. A toto tu jednoducho opustila.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 16:16 - 16:18 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som len drobnú poznámku mal k tomu, čo pani kolegyňa Remišová hovorila o tom, že členmi disciplinárnych senátov by mali byť aj neprokurátori. V poriadku, ale dôležitejšie ako to je to, že tieto osoby ako sú morálne disponované. A ja osobne by som sa nebránil tomu, aby sme zaviedli to, aby mali povinne bezpečnostnú previerku, pretože len tak vieme dosiahnuť to, že takéto ich postavenie nie je zneužívané. Čiže neprokurátori, to nič konkrétne nedefinuje. Niektorí prokurátori alebo mnohí prokurátori môžu byť oveľa lepší v disciplinárnych konaniach ako osoby z iných právnických povolaní. Ide o to, že kto to je.
Viem o neprokurátoroch, ktorí sú v orgánoch prokuratúry, ktorí by tam absolútne nemali byť. Ale tak to je.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 15:53 - 15:55 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani kolegyňa Vaľová, možno o tom riadení ľudí viem viac, ako si myslíte. Mám nejaké skúsenosti z veľkých spoločností, ktoré, kde som bol členom manažmentu, ktoré boli, mali podstatne viacej ľudí ako tisíc, a viem z toho, že riadiť takmer akýkoľvek počet ľudí sa nedá bez toho, že by existovala prirodzená autorita, a to je to, o čom som hovoril. Ak nejaký vedúci nepoužíva prirodzenú autoritu preto, lebo robí správne veci, chová sa slušne, chová sa zodpovedne, dodržiava zákon, dodržiava slušnosť, tak potom sa tí ľudia riadiť jednoducho nedajú. Represia nestačí. Takže toľko k tomu.
Ešte by som trošku narazil na to, čo uvádzal kolega Rajtár, pokiaľ ide o ten monopol prokuratúry. Monopol prokuratúry by sa ľahko dal nabúrať tým, že by sa použilo to, čo u nás vždy panovalo a čo aj SaS má vo svojom programe, a to je súkromná trestná obžaloba. Toto je niečo, čo musíme dosiahnuť na to, aby sme všetkých tých kšeftárov v tej prokuratúre jednoducho vykorenili.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 15:52 - 15:53 hod.

Alojz Baránik
Ja by som si v krátkosti dovolil reagovať na, na kolegyňu Vaľovú. Viete, mne to riadenie ľudí, možno vás to prekvapí, ale... (Reakcia z pléna a prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 20.6.2017 15:18 - 15:47 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Najprv by som reagoval priamo na vystúpenie pána generálneho prokurátora. Chcem zopakovať to, čo som uviedol už na ústavnom, ústavnoprávnom výbore, že keď má nejaký problém, ktorý by sa dal vyriešiť nejakou legislatívou, nech sa obráti s dôverou na nás, my mu radi pomôžeme. Ale zdá sa, že nič také sa nedeje, takže sa mi, zdá, že sa mu tie problémy nejako hodia.
Podobne je to aj s tými jeho nárekmi o tom, že ako tí prokurátori niektorí nepracujú a disciplinárne konania nefungujú. Zdá sa mi, že pán generálny prokurátor má vážny problém s autoritou, a to neveští nič dobré. Si myslím, že je to tam na tej prokuratúre všelijaké.
Inak začnem trochu netradične, a to citáciou zákona, pretože cítim potrebu, že, že my musíme zasadiť toto rokovanie do nejakého rámca, aby sme vedeli, že čo vlastne tí prokurátori, prokurátori majú za povinnosti a čo majú robiť a čo nemajú robiť. Podľa zákona o prokurátoroch a čakateľoch prokuratúry a ospravedlňujem sa pánovi generálnemu prokurátorovi, samozrejme, toto je niečo, čo on z nás ovláda najlepšie, a je mi to nepríjemné, že to tu musím hovoriť, ale hovorím to pre dobro nás ostatných, aby sme si uvedomili, čo to znamená alebo by malo znamenať byť prokurátorom.
Prokurátor je povinný plniť povinnosti, ktoré mu vyplývajú z Ústavy Slovenskej republiky, z ústavných zákonov, zo zákonov aj ostatných všeobecných záväzných právnych predpisov, ako aj úlohy a pokyny uložené nadriadeným prokurátorom, ak bol s nimi riadne oboznámený. Splnenie pokynov je prokurátor povinný odmietnuť, ak by jeho splnením, by spáchal trestný čin, priestupok, iný správny delikt alebo disciplinárne previnenie. Je ďalej povinný chrániť verejný záujem a slúžiť verejnému záujmu, je ďalej povinný vykonávať svoje služobné povinnosti svedomite, nestranne a bez prieťahov, je povinný nedať sa ovplyvniť individuálnymi a čiastkovými záujmami, záujmami politických strán alebo politických hnutí, nepodľahnúť tlaku verejnej mienky alebo oznamovacích prostriedkov a odmietnuť akýkoľvek zásah, nátlak, vplyv alebo žiadosť, ktoré by mohli viesť k ohrozeniu jeho nestrannosti. Konať objektívne a prihliadať aj na všetky rozhodné okolnosti bez ohľadu na to, či sú pre strany alebo účastníkov konania prospešné alebo neprospešné. Chrániť ľudskú dôstojnosť, základné ľudské práva a slobody, nezvýhodňovať a nepoškodzovať strany alebo účastníkov konania pre ich pohlavie, rasu, farby pleti, jazyk, vieru a náboženstvo, politické či iné zmýšľanie, národný alebo sociálny pôvod, príslušnosť k národnej, k národnosti alebo k etnickej skupine, majetok, rod alebo iné pohlavie, alebo iné postavenie, prehlbovať svoju odbornú kvalifikáciu, používať pri plnení svojich služobných povinností informačné systémy a tak ďalej a tak ďalej.
A tu je zaujímavé, je povinný zdržať sa verejného vyslovovania svojich názorov na prípady, ktoré nie sú právoplatne skončené. Zdržať sa konania, ktoré by mohlo viesť k stretu služobného záujmu s osobnými záujmami prokurátora, najmä nezneužívať informácie získané v súvislosti s výkonom funkcie prokurátora na vlastný prospech alebo na prospech iného, nevykonáva činnosť, ktorá je nezlučiteľná s výkonom funkcie prokurátora.
Uviedol som niektoré z týchto základných povinností prokurátora preto, lebo to bude mať trochu dosah na to, o čom budem ďalej hovoriť a o čom iste budú hovoriť aj moji kolegovia. Prezentácia správy generálneho prokurátora je jedna z mála príležitostí, kedy je možné fungovanie prokuratúry podrobiť nejakej kritike. Na tejto správe je pritom zarážajúce to alebo viac zarážajúce to, čo v nej nie je, ako to, čo v nej je. Kto sa totiž zamyslí a niečo vie o tom, musí vnímať prokuratúru a jej dodržiavanie zákonnosti na Slovensku tak, že je to vlastne na pokraji udržateľnosti. Považujem za samozrejmé, že najvyšší podiel na tomto smutnom stave našej spoločnosti má práve vedenie prokuratúry. Nihilizmus, rozpad občianskej spoločnosti, príklon časti obyvateľstva k extrémistickým názorom a politickým stranám sú zapríčinené najmä tým, že prokuratúra nechráni spravodlivosť ani dodržiavanie zákona, ale je slúžkou mafiánskej politickej garnitúry.
Včera nám v rozprave riaditeľ Slovenskej informačnej služby pripomenul, že informácie poskytované Slovenskou informačnou službou dostáva aj generálny prokurátor. Z toho je potom jasné, že ak prokuratúra nekoná vo veciach, ktoré pália spoločnosť, ktoré spoločnosť polarizujú, nerobí tak preto, že akosi nestíha alebo že o týchto problémoch nevie. Nekoná preto, lebo konať nechce a nesmie. To, čo sa eufemisticky volá zametanie pod koberec, je v skutočnosti kradnutie našej slobody, našich ideálov, nášho zmyslu života, nášho pocitu spolupatričnosti a nášho pocitu, že žijeme v spoločnosti, v ktorej chceme žiť.
Samozrejme, vedenie prokuratúry je určené a upečené z komunistického cesta, je pre nich toto akosi normálny stav a navyše takto to fungovalo posledných 25 rokov. Bolo to takto aj predtým, ale nie až tak, pretože vtedy za komunistov prokuratúra bežne nechránila bežných kriminálnikov, tak ako je tomu dnes, a prepojenie vládnucej triedy na obyčajných kriminálnikov vlastne ani neexistovalo. Čiastočne možno aj preto, že nebolo až tak moc čo ukradnúť.
Pokiaľ ide o závažné trestné činy a trestnú činnosť, ktorá naozaj trápi podstatu našej spoločnosti, je to tak, že len zriedka si niekto trúfne povedať, čo vlastne prokuratúra naozaj robí a čo sú to vlastne za kádre, že vedia veľmi presne, v čom a ako sa to deje, a klamú a klamú a klamú, že všetko je v poriadku. A, bohužiaľ, nezostáva to len pri tom.
Dôsledkom tohto stavu a skutočnosti, že prokurátori sú inteligentní ľudia, ktorí si vedia odhadnúť svoje riziko, dôsledkom je to, že nejeden z prokurátorov, a to podľa miery svojej nejakej morálnej podstaty a svojho morálneho kompasu sa buď pridávajú, alebo tolerujú trestnú činnosť. Zapájajú sa do trendu, ktorí oni sami vidia na najvyšších miestach. Nachádzajú si takpovediac svoju vlastnú zlatú baňu v rámci všadeprítomnej beztrestnosti. Uvediem už zľudovelú citáciu nebohého Ernesta Valka: "Prečo by som si kupoval advokáta, keď si môžem kúpiť sudcu?" Toto ale platí hlavne v civilnoprávnych konaniach, pretože v tých o úspešnosti korupčníka či iného kriminálnika rozhoduje súd.
Ale ako je to v trestných veciach? Tam podľa zásady, že bez žalobcu niet sudcu, s konečnou platnosťou a navždy rozhoduje o tom, či nejaké vec bude trestne stíhaná, alebo nie, len a len prokurátor. Pritom si je treba uvedomiť, že súdne konanie prebieha verejne, to znamená, že spoločnosť má aspoň akú-takú možnosť sa presvedčiť o tom, ako prebieha, a dokonca dnes už si môže aj následne pustiť zvukový záznam z jednotlivých pojednávaní. V predsúdnom konaní však, tam, kde rozhoduje len prokurátor, takáto verejná kontrola neexistuje. A teda je namieste zamyslieť sa, zamýšľať sa nad tým, či existuje niečo, čo by bránilo prokurátorom v tom, aby si svoju výlučnú právomoc využili na to, aby si robili svoj vlastný biznis.
Tu je možno vhodné uviesť nasledujúcu citáciu zo správy generálneho prokurátora, citujem: "Trestný odbor sa zameral na odstránenie zásadných pochybení v postupoch prokurátorov v trestnom konaní. Na pravidelných poradách riaditeľky trestného odboru s námestníkmi krajských prokurátorov pre trestný úsek a okresnými prokurátormi boli zovšeobecňované problémy a nedostatky, ktoré sa vyskytli v práci prokurátorov. Boli vykonané previerky na podriadených prokuratúrach, a to tak prokurátormi Generálnej prokuratúry, ako aj prokurátormi nadriadených krajských prokuratúr." A teraz: "Pri zistení závažných nedostatkov boli v niektorých prípadoch vyvodené aj disciplinárne opatrenia". Ale aké disciplinárne opatrenia to boli? Čo boli ich dôsledky, čoho sa týkali? Čo mali tieto pochybenia za následky pre obete trestných činov? To nevieme. Nikdy sa to nedozvieme, pretože činnosť prokuratúry je utajená. Pri prokurátoroch to nie je tak ako pri sudcoch, kde sú disciplinárne konania verejné a je možné si urobiť záver o ich oprávnenosti a priebehu.
Navyše zo správy predkladanej pánom generálnym prokurátorom sme sa dozvedeli jednu zaujímavú informáciu, že len veľmi malý zlomok vecí, u ktorých prokuratúra podáva obžalobu na súd, len veľmi malý zlomok vecí je súdom vrátených a obžaloba je neúspešná. Teda inými slovami, čo prokurátor na súd dá, to viac-menej súd aj odsúdi. A teda aby sme parafrázovali uvedenú citáciu o sudcoch na pomery medzi prokurátormi, povedali by sme o kupovaní si prokurátorov asi toto: "Prečo by som, prečo by som si ako súčasť gangu nenakradol na vratkách DPH, keď si môžem kúpiť prokurátora? Prečo by som sa nevyhýbal plateniu svojich dlhov tým, že rozpredám svoj majetok, keď si môžem kúpiť prokurátora? Prečo by som neparticipoval na aktivitách pedofilného gangu, keď si môžem kúpiť prokurátora? Prečo by som nekradol cez verejné obstarávania, keď si môžem kúpiť prokurátora? Prečo by som nekradol dotácie cez porušovanie predpisov na ochranu životného prostredia a ničil tým životy tisícov ľudí, keď si môžem kúpiť prokurátora? Prečo by som nekšeftoval s falošnými pohľadávkami, keď si môžem kúpiť u prokurátora dovolanie, a to aj tak, že sa jedná o dovolanie v prospech súkromnej osoby, a nie proti štátu." Samozrejme, tento príklad predpokladá aj kúpenie si toho sudcu.
Teda prečo by som nechápal, nepáchal akúkoľvek inú trestnú činnosť, keď si môžem kúpiť prokurátora? Uznávam, že takéto názory znejú veľmi nepriateľsky, až opovážlivo a sú možno hyperbolické. Treba si však uvedomiť, že terajší stav nezávislosti našich orgánov činných v trestnom konaní je presne taký, ako to naznačujú tie kauzy, ktoré celú spoločnosť zaujímajú a traumatizujú ju a ktoré nikdy neboli vyšetrené priamym podriadeným generálneho prokurátora, ktorý jediný je oprávnený podať návrh na jeho odvolanie.
Tiež si pritom položme otázku, či je to, či je tu niečo také, čo by bránilo prokuratúre a prokurátorom v tom, čo tu naznačujem. Čo by to tak asi mohlo byť, čo by im bránilo? Máme tu snáď nejaké, nejakého legitímne zvoleného generálneho prokurátora, ktorý má k tomu zodpovedajúcu autoritu, ktorý nie je nominantom politicko-mafiánskeho gangu, ktorý sa musí obávať toho, že by mohol byť trestne stíhaný, keby sa generálnym prokurátorom stal riadne zvolený a protiústavne nevymenovaný Jozef Čentéš? Máme tu snáď vedenie prokuratúry očistené od komunistických kádrov? Alebo máme také vedenie, ktoré komunistickú, tajnostkársku, povýšeneckú mentalitu založenú na tom, že bežný človek nesmie vedieť nič o tom, čo a ako sa na prokuratúre robí, lebo prokuratúra je akási mysteriózna lóža, ktorej členovia jediní smú tieto veci vedieť? Máme tu otvorené výberové konania pri prijímaní alebo povyšovaní prokurátorov? Alebo tu máme "výberové konania" hlavne pri povyšovaní, kde sa "vyberá z jedného" teda tak ako za komunistov, keď sme mali možnosť voliť z jedného. Máme tu generálneho prokurátora, ktorý ochotný sa podrobiť kritickému rozhovoru v masovokomunikačných prostriedkoch, tak ako je to bežné v riadnych demokraciách? A na záver máme tu vedenie prokuratúry, ktoré rešpektuje zákon, aspoň pokiaľ sa jedná o jeho vlastné konanie a pokiaľ sa týka jeho samotných prokurátorov?
Existuje obrovské množstvo príkladov toho, ako si prokuratúra pod súčasným vedením neplní svoju úlohu. Ako zneužíva svoj monopol na to, kto bude a kto nebude trestne stíhaný. Viacerí opoziční poslanci sú prakticky denne oslovovaní tými zúfalými ľuďmi, ktorí sú odkázaní na zvôľu policajta a hlavne prokurátora, tohto všemocného jedinca, ktorý môže všetko. Poviem tu teraz niekoľko príkladov, ktoré jasne ukazujú, na ktorej strane práva stojí naša prokurátora. Niektoré z nich sú verejne známe a o niektorých viem čosi viac, ako je bežné, čo súvisí s tým, že som poslanec alebo prípadne aj advokát. Tieto kauzy ukazujú na to, že si prokuratúry, prokuratúra plní svoju úlohu nie podľa ústavy a zákona.
Prípad prvý, krytie trestného stíhania sudcu. Podľa správy generálneho prokurátora, nie, podľa, podľa informácii poskytnutej na stránke Generálnej prokuratúry v decembri roku 2016 vydal generálny prokurátor stanovisko o tom, ako majú prokurátori riešiť povinnosť alebo situáciu, kedy Ústavný súd odoprel súhlas na trestné stíhanie sudcu podľa ústavy v znení pred účinnosťou ústavného zákona, ktorým v roku 2014 táto podmienka trestného stíhania sudcu bola zrušená.
V každej riadnej a slušnej krajine by šéf prokuratúry povedal, mne je to jedno, ak máme dosť na to, aby sme obžalovali sudcu, je našou svätou povinnosťou tak urobiť, aj keby sme riskovali, že kvôli predtým odopretému súhlasu Ústavným súdom sme ho stíhať nemohli, teraz ho jednoducho stíhať budeme, ako nám to umožňuje dnešné znenie ústavy. A nenecháme súd... A potom necháme súd rozhodnúť, kto má pravdu. Ale, samozrejme, u nás to je inak. U nás má ochrana sudcov, ktorí majú byť trestne stíhaní, prednosť. Teda nie ochrana spoločnosti pred nehodným sudcom, ale ochrana čoho, vlastnej pohodlnosti alebo dokonca nejakého konkrétneho sudcu.
Prípad druhý. Krytie smeráckych prominentov. Jedná z najznámejších káuz je tzv. piešťanské cétečko. Je to kauza, ktorá je síce staršia, ale rok 2016 je ten, v ktorom padlo rozhodnutie Generálnej prokuratúry zmeniť rozhodnutie krajskej prokuratúry v prospech obvinených. Toto na výsosť politické rozhodnutie postavené na obhajobe obvinených, ktorú by nemohol uznať žiaden súd, ak by sa táto vec pred súd dostala, je zahanbujúce. Je jasné, že práve preto musela byť vec zastavená skôr, ako sa na súd dostala. Z množstva hlúpostí, ktoré z pohľadu stanoviska prokuratúry, teda nie obhajcu, tam by to bolo v pohode, z množstva hlúpostí, ktoré z pohľadu prokuratúry boli v tomto rozhodnutí uvedené, je popretie, je snáď najväčšie, najväčšou tam, kde bolo popreté, že Slovensko je súčasťou, súčasťou jednotného európskeho trhu. Tým, že predraženie cétečka bolo zdôvodnené tak, že podstatne lacnejší prístroj predávaný v Českej republike, a tam tiež nie sú ani zďaleka najlacnejší, že ceny v Českej republike na nás neplatia.
Prípad tretí, krytie úverového podvodníka. Obchodná, obchodná spoločnosť nespláca úver garantovaný jej konateľom, konateľ vidí, že je zle, a kľudne si rozpredá svoje početné nehnuteľnosti a peniaze, ktoré za ne obdržal, zmiznú. Poškodzovanie veriteľa? Ešte to tak! Taký prokurátor Generálnej prokuratúry vám kľudne napíše s konečnom platnosťou, že úmysel prakticky nie je možné dokázať a že existuje 25 rokov starý judikát, žiaden iný odvtedy nie je, ktorý tvrdí, že ani predaj medzi rodinou nie je možné považovať za dôkaz úmyslu poškodzovať veriteľa. A to sa celé trestné vyšetrovanie zaobíde bez jediného výsluchu poškodeného. Na čo teda máme tento druh úmyselného trestného činu v Trestnom zákone?
Prípad štvrtý, krytie obchodu so znečisťovaním životného prostredia, známy prípad devastačného znečisťovania prostredia obce Vlkanová dotačnou mafiou. Prokurátor do odmietnutia sťažnosti napíše, že orgány činné v trestnom konaní nemajú odbornú schopnosť posúdiť, či došlo, alebo nedošlo k danému druhu trestnej činnosti. A načo máme túto skutkovú podstatu trestného činu v Trestnom zákone a zákone o trestnej zodpovednosti právnických osôb? Pritom, keď som bol takto odpálený po tom, čo si prokuratúra vybavila u vlády Fico 2 zmenu zákona, že podnet proti rozhodnutiu prokurátora o sťažnosti už nie je možný, rozhodol som sa, že urobím to, čo som mal urobiť už dávno, podal som trestné oznámenie na dotyčného policajta a prokurátora. A dostalo sa mi odpovede. Odpovede, ktorá nemá ani právny, ani logický základ. Vraj moje trestné oznámenie bolo vyhodnotené ako podnet s tým, že prokurátorka generálnej prokuratúry, div sa svete, vec postupuje krajskej prokuratúre, teda nadriadenej prokuratúre tej, ktorá moje pôvodné trestné oznámenie odpálila. Inými slovami, trestné oznámenie na policajta a prokurátora nie je možné, ak by sa títo previnili len tým, že plnili rozkaz chrániť osobu, ktorá je "náš človek".
Prípad piaty, ochrana nevysvetliteľných majetkov a aktivít niektorých prokurátorov, konkrétne prokurátorov Palovičovcov. Už dlhšiu dobu sa naťahujem s prokuratúrou ohľadom majetkového priznania prokurátora Paloviča. Generálna prokuratúra pritom použila všetky možné finty na to, aby vybavenie mojej žiadosti oddialila. Na zasadnutí ústavnoprávneho výboru mi generálny prokurátor Čižnár povedal, že mi majetkové priznanie nemôže dať v podobe, v akej ho má. Nepovedal ale prečo. Infozákon pritom nerozlišuje, ak je informácia stanovená ako tajná, nemusí byť sprístupnená, všetky ostatné sprístupnené byť musia. Dôvod je teda inde. Prokurátor Palovič má, mal vo vlastníctve byt za 409-tisíc dolárov v čase, kedy neexistoval legálny spôsob nadobudnutia takéhoto majetku.
Ďalší prípad. Pochybné postupy, ktoré prokurátor Palovič ml. mal v súvislosti s kauzou pána Filipa Rybaniča. Prokurátor Palovič mal službu práve vtedy, keď mal dozorovať výsluch pána Filipa Rybaniča po tom, čo tento bol Kaliňákovou osobnou tajnou políciou NAKA protiprávne zadržiavaný za to, že v súlade s jeho oprávnením a povinnosťami zistil prepojenie medzi vyšetrovaným daňovým podvodníkom a práve týmto istým dotyčným prokurátorom Palovičom. Na moju otázku, či bol prokurátor Palovič disciplinárne stíhaný za zjavné porušenie povinnosti nekonať v prípade, kde je zaujatý, som od pána generálneho prokurátora nedostal odpoveď. Pán generálny prokurátor hovorí, že, že klamem, ale ja si naozaj nepamätám, že by som dostal odpoveď na to, že či bol prokurátor Palovič ml. disciplinárne alebo inak stíhaný za to, že konal vo veci, kde zjavne bol zaujatý, pretože to podozrenie z trestnej činnosti spadalo i naňho. Preto sa pýtam, aká je to tá moc, ktorú majú prokurátori Palovičovci nad generálnym prokurátorom, že ich tento takto strašne chráni.
Záverom ešte poviem len to, že toto všetko sú len symptómy toho, akú naša prokuratúra naozaj plní funkciu. Som si istý, že mnohí naši občania majú iné príbehy a mnohé z nich sú veľmi smutné. To preto, že naša prokuratúra nepracuje pre slušného človeka, ale pre toho, kto sa označuje ako "náš človek".
Ale ešte úplne na záver zopár čísel. Súčasťou správy generálneho prokurátora je štatistická ročenka. Nahliadnutím do nej zistíme niektoré zaujímavosti. Takéto sú výsledky tejto prokuratúry za rok 2016, pokiaľ ide o jednotlivé trestné činy.
Zneužitie účasti na hospodárskej súťaži § 250 - stíhaní 2, obžalovaný 1, odsúdený 1. A to, podotýkam, pripomeniem, že odsúdený, mne je to jedno, ja som tu takpovediac zákazník. Prokuratúra nech dosiahne odsúdenie, nech sa snaží. Keď nevedia dosiahnuť odsúdenie, nech ťahajú od válovu, keď to nevedia robiť.
Machinácie pri verejnom obstarávaní - a teraz pozor - stíhaní 3, obžalovaný 1, odsúdený 1. Tí dvaja, samozrejme...
Machinácie v súvislosti s konkurzným a vyrovnávacím konaním, Váhostav a podobní - stíhaní - teraz pozor - 0, obžalovaní 0, odsúdení 0.
Zasahovanie do nezávislosti súdu, to by nás všetkých mohlo veľmi zaujímať - stíhaní 0, obžalovaní 0, odsúdení 0.
Ohrozenie a poškodenie životného prostredia úmyselne - stíhaný 1, obžalovaný 1, odsúdený 0.
Ohrozenie a poškodenie životného prostredia z nedbanlivosti - stíhaní 2 - a teraz pozor - obžalovaní 0, odsúdení 0.
Neoprávnené nakladanie s odpadmi, to už je lepšie - stíhaní 6, obžalovaní 5, odsúdení 5.
A teraz toto je zaujímavejšie, podvodný úpadok, o tom tu všetci hovoríme, prijímame zákony - stíhaní 0, obžalovaní 0, odsúdení 0.
Zamenený úpadok - stíhaný 1, obžalovaný 1 - a teraz pozor - odsúdený 0. Úžera, u nás sa prakticky nevyskytuje úžera - stíhaní 3, obžalovaní 3, odsúdení 0.
Ale vôbec najzaujímavejšie sú informácie o kriminalite vo veciach korupcie, kde za všetky korupčné trestné činy, ako prijímanie úplatku, podplácanie, nepriama korupcia, volebná korupcia, športová korupcia, boli stíhané 0. 0 osôb stíhaných, 0 osôb obžalovaných, 0 osôb odsúdených!
Načo máme tieto trestné činy v Trestnom zákone? Podľa mňa ich vyškrtnime. Tie, tie sú tu len na to, aby tí hlupáci, ktorí si nevedia pomôcť, aby ich dodržiavali? Takí hlupáci, ktorí nepoznajú nejakého prokurátora? Povedzme si teda ešte raz, komu táto prokuratúra slúži, lebo ľuďom neslúži.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 9:36 - 9:37 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Predpokladám, že otázky, ktoré tu kládol pán kolega Krajniak, sú tzv. otázky rečnícke, pretože odpovede na ne všetci dobre poznáme. Taktiež uvádzať to, že niekde okolo ministerstva financií pracujú nejaké organizované zločinecké skupiny, o ktorých snáď je potrebné pána ministra informovať, to je tiež také v oblasti nejakej rozprávky. Je samozrejmé, že pá minister je súčasťou týchto skupín, o všetkom veľmi dobre vie. Je mu to úplne jasné, ale nemôže s tým nič robiť, pretože jednoducho je súčasťou tejto skupiny, a preto ani nechce. Ak chce zostať tam, kde je, tak musí pokračovať v tom, že naša krajina je rozkrádaná cez depeháčky tak, ako aj inak.
A preto je smiešne, aby sa táto vláda dožadovala zrušenia dlhovej brzdy, dokiaľ tieto podvodné a kriminálne transakcie pokračujú.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2017 18:50 - 18:52 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som sa, chcel by som sa zastať pána ministra v tom, že rozumiem tomu, že prečo nedáva alebo nerád dáva peniaze alebo viac peňazí na kapitálové výdavky v zdravotníctve, pretože on je ako súčasťou tejto garnitúry, vie veľmi dobre, že koľko sa tam rozkradne. Tam, v zdravotníctve existuje obrovské know-how viacerých mafií, ktoré vedia, ako tie peniaze jednoducho úplne primitívne ukradnúť a po tom známom prípade, ktorý je len jeden z mnohých, toho takzvaného piešťanského cétečka, všetci vieme, že títo ľudia nakoniec, aj keď sa to prevalí, tak majú trestnoprávnu ochranu na najvyšších miestach, to znamená v Generálnej prokuratúre, ktorá nakoniec ich prikryje. Takže pánovi ministrovi sa v tomto smere nedivím, peniaze vložené do zdravotníctva z veľkej časti budú ukradnuté. Čiže v istom ohľade rozumiem tomu, že čaká možno na to, že sa zlepší situácia u nás v oblasti vymožiteľnosti práva a potom tie peniaze, ktoré následne dovolí, aby sa použili v zdravotníctve, budú efektívnejšie využité. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2017 11:57 - 11:58 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som na vystúpenie pani kolegyne Verešovej len reagoval tak, že by som pripomenul tú pamätnú schôdzu, ktorá k téme zariadení Čistý deň prebehla na výbore Národnej rady, kde pani ombudsmanka Tomanová bez zaváhania pri uvedení toho, čo sa tam dialo s maloletými dievčatami, uviedla, že však mali, mali už 15 rokov. To znamená, že táto osoba ani nevie, že sa jedná o chránené osoby, ktoré sú deti, ktorým má byť poskytovaná ochrana, ktorým je poskytovaná ochrana aj podľa Trestného zákona. Toto táto osoba nevie, to znamená, hľadá primitívne výhovorky s jediným cieľom ochrániť inštitúcie, nie chrániť tie deti. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16.6.2017 14:02 - 14:06 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som trošku ešte nadviazal na to, čo povedal kolega Droba. Myslím si, že tento návrh v podstate sa vyhýba detailom a práve pokiaľ ide o fungovanie demokracie, ten problém vždy je v detailoch. Tento návrh nehovorí o tom, že čo by sa stalo, keby nejaký klub alebo nejaká politická strana úplne zmenila svoj program, alebo keby nejakí poslanci zvolení za nejakú politickú stranu sa rozhodli, že s ňou nebudú spolupracovať, zostali by v klube, ale hlasovali by systematicky proti nej alebo by tej strane robili neustále zle. Dokonca by mohli byť z tej strany vylúčení, čo asi by sme ťažko dokázali nejako zakázať, a stále by boli členmi toho klubu. V podstate by sme dosiahli efekt opačný ako ten, o ktorý tento návrh usiluje.
Čiže tak ako to býva u všetkých vecí, ktoré sú nie jednoduché, tak detaily sú zložité. A na to, aby niečo takéto fungovalo, som si úplne stopercentne istý, že by už prišli v demokraciách, ktoré fungujú stovky rokov, ale ešte na nič také neprišli. A to podotýkam, že hovoríme o demokraciách, ktoré majú podstatne silnejšie politické strany a silnejšiu históriu politických strán, ako máme my.
Takže ešte raz zdôrazníme tú myšlienku, ktorú povedal kolega Droba, že sila politickej strany sa netvorí nejakými predpismi, hlavne tými nie, ktoré niečo zakazujú, ale sa tvorí ideami a tvorí sa históriou plnenia tých ideí. A keď to nejaká politická strana dosiahne, tak potom sa jej nebude stávať to, že budú ľudia od nej odchádzať.
A ešte poviem jednu, jednu vec, ktorou zareagujem na to, čo povedal pán poslanec Kotleba. Ak sa dejú veci, na ktoré on jemne narazil, že už vopred je niekto s niekým dohodnutý, že síce pôjde na kandidátku jednej strany, ale bude pracovať pre inú stranu, tak potom sa musíme zamýšľať, prečo sa to tak deje, čo je za tým.
A opäť sa vraciame k tomu, čo som hovoril už predtým, že u nás nefunguje vynútiteľnosť práva, nefunguje polícia, toto sú všetko volebné trestné činy, ktoré by mali byť postihované a ktoré v riadnych demokraciách sú veľmi tvrdo postihované, ale u nás je to niečo, čo ako keby neexistovalo. Čiže keby fungovalo právo a demokracia v tejto krajine, a hlavne právo, tak by sme takéto návrhy nepotrebovali riešiť alebo nepotrebovali sme riešiť ten konkrétny problém, ktorý sa zdá, že tento návrh sa snaží riešiť.
Opäť sa vraciam k tomu, že sila politickej strany spočíva v sile jej ideí a v tom, ako vie tie idey realizovať a akú má históriu v tej realizácii. Nie v takýchto úpravách.
Ďakujem.
Skryt prepis