Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2017 o 16:43 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 17:27 - 17:29 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Tak vezmeme to po poradí.
Kolega Puci, chcem vám oznámiť, že trestné oznámenie už bolo dané tým, že tieto skutočnosti sú verejne známe, a to, že polícia nekoná a že nekoná prokuratúra, tak to je niečo, o čom som hovoril a o čom stále hovoríme, pretože sú súčasťou tejto, tejto organizovanej skupiny.
Kolega Šuca, môj slovník, bohužiaľ, samozrejme, nie je ideálny, ale je obmedzený na to, čo robí koalícia. Koalícia robí stále to isté. Väčšinou kradne a potom to kamufluje. Toto je presne tento prípad. Skúšali niečo ukradnúť a teraz to kamuflujú.
A to je aj na margo toho, čo ste uviedli, že minister konal. Nie, on nekonal, on len kamufloval. Už potom čo mal robiť? Isteže sa nejako potreboval zakryť, tak robil také veci, ktoré nikomu akože nebudú až tak vadiť. Však už sú zahojení všetci, čo si budeme hovoriť, tak samozrejme, že ich poslal niekam, a počítam, že za 6 mesiacov aj tak sa vyskytnú v nejakej inej firme, kde budú pokračovať v tom istom, čo robili doteraz.
Kolega Bublavý, veľkosť tej predmetnej sumy je irelevantná. Tu hovoríme o tom, že za koľko sa právne služby dali obstarať. Nie o tom, že aká veľká je tá suma, to je bezvýznamné.
Pán kolega Kondrót, výberové konanie určite prebiehalo nie tak, ako malo, to vidíme zo zoznamu, veľmi krátkeho, tých účastníkov, ktorí tam boli.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.10.2017 17:10 - 17:20 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja tu mám trochu unikátne postavenie, lebo som tu, myslím si, v tejto rozprave za opozíciu asi jediný advokát, ktorý má nejaké skúsenosti aj v nejakom medzinárodnom prostredí, má skúsenosti aj v súvislosti s úsilím o získanie klienta v medzinárodnom prostredí a viem, že čo to obnáša, aj keď, samozrejme, nemám žiadne skúsenosti s tým, ako sa získavajú klienti v oblasti štátnej správy na Slovensku, a preto sa musím živiť tým, že sedím tu v parlamente, takpovediac.
Chcel by som avšak povedať v tej súvislosti zopár poznámok k niektorým faktickým veciam, pokiaľ ide o to, že čo sa tu stalo a čo sa s tým dá robiť. Ide o to, že ako pán minister, tak aj ostatní dosť husto zahmlievajú a až klamú ohľadom týchto dvoch vecí, to znamená, že čo sa tu stalo a čo sa s tým dá robiť.
Je tu niekoľko veľmi závažných nepresností. V prvom rade to, keby sme aj pripustili, že bola prijateľná podielová odmena vôbec, že sa na to pristalo, tak ako to tu pán Kondrót vysvetľoval, že akí sú hlupáci tí, ktorí nesúhlasia s podielovou odmenou, dosiahli by sme oveľa lepšieho výsledku, keby sa o to, aká vysoká tá podielová odmena má byť, keby sme sa k nemu dopracovali na základe nejakej súťaže a tým myslím čestnej súťaže. Nie súťaže medzi tromi vyhlásenými korupčnými subjektami, ktoré sú všetky tri napojené na stranu SMER a vopred sa dohadujú, že ktorý zoberie ktorý kšeft. Čiže nie tak, ale reálne súťaž, to znamená, že by sa zobrali renomované kancelárie, nie niekto, kto je kamarát, ako niekto, koho jediná kvalifikácia je to, že je kamarát s pánom Počiatkom a podobní, alebo že je kamarát s pánom Ficom a podobní. A keby sa zobrali renomované kancelárie a medzi tými čo i len tromi by sa vytvorilo naozaj súťažné prostredie, tak potom by sme videli, že by sme sa dopracovali k tomu, o čom sa tu dávno hovorí, že by to malo byť možnože 1 % alebo ešte podstatne menej, že by sa tá odmena vytvárala úplne inak.
Podotýkam na rozdiel o tých, ktorí tu hovorili, že je to normálna odmena a že toľkoto stoja advokáti, podotýkam, že najväčšou kanceláriou právnickou na Slovensku je Allen & Overy, ktorej celoročný obrat bol za minulý rok, bol okolo 9 mil. eur, a je to kancelária, ktorá má, ja neviem, možno 100 advokátov tu, alebo minimálne v takom počte na veciach na Slovensku pracujú. Tak si myslím, že je málo pravdepodobné, že by polovica ich tržby bola tvorená jednou transakciou, tak ako sa to tu naznačuje. Oveľa viacej mne ako osobe, ktorá sa pohybuje v tomto prostredí, mi pripadá pravdivé to, čo povedal kolega Dr. Kubina, že odmena za takýto výkon by sa pohybovala hlboko pod miliónom, možnože by bola, každopádne, že by bola v rade státisícov.
Čiže tu sa stala základná chyba a príčinou toho, že sa takáto chyba mohla stať, je to, že tu sa pod ochranou vládnucej garnitúry pácha trestná činnosť. To znamená, že títo aktéri tohto všetkého vedeli, že sa im nič nemôže stať, že nepríde polícia, že nepríde pán Čižnár ani pán Šufliarsky, ani pán Kováčik, že neprídu za nimi a nepoklepú im po pleci, že, moment, pôjdete s nami alebo toto nám vysvetlite. Nič také sa nestalo a oni to vedeli, že sa to nestane. Takže na tomto je to celé založené.
A teraz by som povedal pár slov o tom, že čo by sa malo stať. Všetci veľmi mlžia o tom, ako znejú ustanovenia Obchodného zákonníka, ktoré sa týkajú zodpovednosti štatutárov a členov dozornej rady v súvislosti s výkonom ich funkcie. Paragraf 193 Obchodného zákonníka hovorí ale jasne, tieto osoby zodpovedajú celým svojím majetkom za riadny výkon svojej funkcie a nemôžu sa z tejto svojej zodpovednosti vyviniť inak ako tak, že preukážu, že ani pri všetkom úsilí, ktoré mohli vynaložiť, nemohli spoločnosti zadovážiť menšiu škodu, že nemohli zabrániť výskytu tej škody. Teraz mi povedzte, ako títo závažní páni, pán Bačík a ostatní, ako budú preukazovať, že nemohli pri všetkom úsilí zariadiť to, aby bola ozajstná súťaž medzi advokátskymi kanceláriami o takto veľkú zákazku, keď je úplne zjavné, keď významní advokáti alebo manažéri veľkej advokátskej kancelárie jasne dávajú najavo, že by vykonali túto službu o dva rady, za o dva rady nižšiu odmenu, ako je tá, o ktorej hovoríme.
Čiže my sa pýtame, kde je postihovanie týchto ľudí? No nikde. Zase takisto, ako neexistuje trestnoprávny postih, tak neexistuje ani obchodnoprávny postih. Prečo? Pretože je to jedna banda všetko, to je proste organizovaná zločinecká skupina, ktorá takto funguje.
Tunák nám pán minister hovoril, maľuje nám tu ružové obrázky o tom, že ako on zasiahol, všetko urobil. No jasné. Pri tých prachoch, ktoré sa tam rozdelili na všelijakých províziách nepochybne, tak komu by sa chcelo chodiť do roboty?
Takže chcem na toto všetko poukázať v tej perspektíve, že niekto sa nám tu snaží vytrieť zrak, a pritom s tým si dovolím aj polemizovať, s tým, čo už tu bolo povedané aj zo strany opozície, nie je pravda, že potrebujeme nové nejaké predpisy právne na to, aby sa niečomu takémuto predchádzalo. Nie je to vôbec pravda. My potrebujeme, aby sa dodržiavali súčasné predpisy. Pretože každý predpis je možné porušiť a oni ho aj budú porušovať. Veď na to sú tu. Keď si spomenieme napríklad to, ako ten istý minister, ktorý zodpovedá za toto, to znamená minister Počiatek, keď bol minister financií, tak ako sme už o tom dávno písali, ten dokázal zaplatiť 15 mil. eur za prehratú arbitráž, a pritom tí, ktorí tú arbitráž vyhrali na tej druhej strane, tí si zobrali len 3 mil.
Čiže toto nie je nejaký exces, to je štandard toto. A tí, čo nám tu hovoria o tom, že, jaj, to bol omyl, hneď, ako sme sa dozvedeli o tomto, sme zasiahli. No nie, ako sa oni dozvedeli, ako sme sa my dozvedeli, vtedy zasiahli, keď bol z toho škandál. Keby sa to náhodou stalo, že by si toto nikto nevšimol, tak 64 mil. odíde, alebo možno viac, alebo o niečo menej, kľudne odíde a je to úplne všetko v pohode.
Čiže toto je prax tejto zločineckej skupiny. A to, čo nám tu hovorila koalícia, to je všetko len na vytretie zraku. A keď chcú dokázať, že to tak nie je, chcem vidieť tie žaloby na tých štatutárov a na členov dozornej rady podľa Obchodného zákonníka o nahradenie škody, ktorú spôsobili tým, že konali v rozpore so zákonom navyše a tým spôsobili spoločnosti MH Manažment takto vysokú škodu.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 16:56 - 16:57 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja sa tiež pripájam k tomu, čo už tu bolo povedané, že je odporné sa takýmto trápnym spôsobom navážať do ženy, ktorá je jednou z vedúcich osobností opozície, takýmto trápnym spôsobom, naozaj je, je, je to trapas.
Ja by som sa pristavil avšak skôr pri tom vašom tvrdení, že advokátska firma Allen & Overy si vypýtali od Deutsche Bank nejakú sumu. Vy nemáte predstavu zrejme o tom, že ako v súkromnom sektore funguje obstarávanie alebo zadávanie akýchkoľvek služieb a právnických služieb obzvlášť. Keď si niekto myslí, že to funguje tak ako v rezorte ministerstva hospodárstva, že sa proste dohodnú, že toľkoto sa dá ukradnúť, tak ste na veľkom omyle. Tam ide o obrovskú konkurenciu, a keď to niekto vyhrá, tak musí byť nielen dobrý, ale musí byť aj najlacnejší.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.10.2017 15:43 - 15:45 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Musím, pán kolega Kollár, s tou časťou vášho vystúpenia, ktorá sa týka advokátskych odmien, nesúhlasiť. Jednak ako občan tejto republiky a jednak ako advokát, ktorý má skúsenosti dosť veľké v súkromnom sektore, kde viem, ako sa zmluvy s advokátmi vyjednávajú, a možno vás to prekvapí, ale niektorí tí klienti, s ktorými takto som ja už mal možnosť jednať, sú aj celkom veľké skupiny, ktoré uplatňujú praktiky prevažujúce v súkromnom sektore.
Treba povedať, že keby sme mali ozajstnú súťaž na advokátske služby, tak ako to malo byť, to znamená, že by sa nejednalo o vopred vybratých advokátov alebo advokátske kancelárie, ktoré sú známe veľmi pochybnými stykmi so stranou SMER, ako je napríklad Ecker - Kán a tak ďalej, ktorí akože sú známi tým, že figurovali v kauze Váhostav a podobne, tak si myslím, že by sa tá cena ľahko dostala so všetkým pod 1 mil. eur a možnože ešte aj výrazne nižšie.
A preto nemožno súhlasiť s tým, že 4,9 mil. je v poriadku. To je astronomická suma hlavne pre kanceláriu, ako je kancelária Dr. Bžána, ktorá má jednu koncipientku. To nie je nejaká, nejaká masová organizácia. Takže tu nehovoríme o najlacnejšom právnikovi ani o najdrahšom, tu hovoríme jednoducho o niekom, ktorého jediná schopnosť je konexie na SMER.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.10.2017 12:40 - 12:42 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som na vystúpenie kolegyne Remišovej chcel reagovať tak, že by som chcel upozorniť na to, že bohumilá činnosť tých predkladateľov týchto návrhov by nemala viesť k nejakým prehnaným očakávaniam. Mali by sme si otvorene povedať, že my už sme prekonali obdobie, kedy transparentnosť bola pre vládnu garnitúru problém. Ja si spomínam, že na začiatku tohto volebného obdobia ako jeden z hlavných aktérov týchto kriminálnych káuz, o ktorých sa tu často hovorí, vybuchol od zúrivosti, keď sa mu vytklo niečo, čo následne sa zistilo, že proste to takto je. Transparentnosť je riešenie, ktoré bude mať výsledky v horizonte desiatok rokov. Bohužiaľ, tak to je. Vtip je v tom, že súčasná vládna garnitúra je v podstate zločinecká skupina, ktorá ovládla všetky nástroje na to, aby sa... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec, to si vyprosím!

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
To si môžete vyprosiť, ale ja mám právo to povedať.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Viete, čo? Ak budete takto, ja vás nechám vypnúť.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Neberte mi čas. Teraz hovorím ja.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Čo si to dovoľujete?! Ja nie som člen žiadnej zločineckej skupiny!

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Každý člen zločineckej skupiny by hovoril presne to isté.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Čo si myslíte o sebe?!

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Každý člen zločineckej skupiny by hovoril presne to isté. Vy ste členom zločineckej skupiny.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR

197.
Tak vy ste zločinec! Tak dobre, vy ste tiež zločinec. To je dobré vám počúvať?

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Ja nekradnem. Ja nevládnem tu.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
A ja kradnem?! Pán poslanec, ja kradnem?!!

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
To nevieme. To zistíme, až keď sa dostaneme do vlády.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
To si vyprosím od vás! Čo si to dovoľujete ako právnik?! Môžete zastupovať jedine sliepky!

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Ja som poslanec a ja môžem povedať (povedané súbežne s predsedajúcim), čo ja chcem a vy ma nemáte čo prerušovať!

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.10.2017 16:08 - 16:10 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chápem, čo bolo povedané, že by sa vyžadovala väčšia flexibilita v tom, ako je možné s majetkom nakladať, aj vidíme, že je to v zákone napísané, že nezisková organizácia je povinná s takým majetkom nakladať účelne a s maximálnou hospodárnosťou.
Avšak čo v tom zákone nie je napísané, a vaša dôveryhodnosť pri predkladaní tohto zákona by sa veľmi zvýšila, keby to tam bolo napísané, je to, že čo sa stane, keď to nakladanie s maximálnou hospodárnosťou takým nebude. Keď to my vlastne nevieme, že či tento zákon nie je predkladaný na to, vzhľadom na povesť, ktorú táto vláda a jej poslanci majú, že celé je to len o tom, že koľko sa ukradne a rozkradne a čo sa ukradne a rozkradne. My nevieme, že čo sa stane, ak tí, ktorí nakladajú s takýmto majetkom, jednoducho tento príkaz zákonný neuposlúchnu.
Tento problém nie je vyriešený v prípade obchodných spoločností, kde podľa Obchodného zákonníka sú zodpovední tí, ktorí nakladajú s majetkom, to znamená štatutári a členovia dozorných rád sú zodpovední vlastným majetkom za to, že nespôsobia spoločnosti škodu, a ak škodu spôsobia, tak potom musia preukázať oni, že urobili všetko preto, aby sa vzniku takej škody vyhli.
Ak tam, do tohto zákona, uvediete takéto ustanovenie, potom vám oveľa viacej budeme veriť, že to myslíte vážne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2017 16:52 - 16:53 hod.

Alojz Baránik
Presne tak, ako si povedal, Ondro, toto je človek, ktorý nechápe podstatu toho, čo to znamená byť vo verejnej funkcii, čo to znamená slúžiť. Toto je človek, ktorý má mentalitu takú, že on bude teraz niečomu šéfovať, že je to kšeft, a kto sa opováži ho v tom nejako kritizovať, tak s tým si to vybaví.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2017 16:43 - 16:44 hod.

Alojz Baránik
Budem reagovať na pána podpredsedu Bugára. Myslím si, že je v rozpore so záujmami tohto parlamentu, aby podpredseda, jeho podpredseda dúfal, že člen parlamentu bude súdne alebo inak napadnutý za to, čo tu povedal. Je mi to jasné, že lojalita pána podpredsedu nie je v tomto parlamente, ale v tej bande, ktorá nás tu okráda. Ale nemal by to takto až veľmi dávať najavo.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.9.2017 16:39 - 16:42 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, ja by som v krátkosti niečo povedal o tom vládnom kandidátovi na túto dôležitú funkciu.
Tento kandidát je presne taký, akého môžme od tejto vlády očakávať. Je to advokát, ktorý ako súčasť advokátskej kancelárie Soukeník - Štrpka pracuje najmä pre túto vládu. Táto vláda, samozrejme, pracuje primárne na korupčných aktivitách a táto advokátska kancelária v podstate poskytuje v týchto korupčných aktivitách právne poradenstvo. Je samozrejmé, že advokát, ktorý pomáha takým inštitúciám, ktoré nesú zodpovednosť za, za korupčnú akciu Kompa a rôzne iné, že bude vykonávať svoju funkciu tak, ako riadny advokát vždycky musí vykonávať, to znamená, bude plniť pokyny svojho klienta. Tým klientom, pochopiteľne, je tá korupčná banda, ktorá nám tu vládne.
Takže nič neočakávajme nového od tohto navrhovaného kandidáta na predsedu Úradu pre verejné obstarávanie, len to, čo sme tu mali doteraz, a horšie. Možnože to bude sofistikovanejšie ešte, ako to bolo doteraz, pretože ako advokát, ktorý údajne má veľké skúsenosti s rôznymi transakciami, tak to bude možno robiť trochu lepšie, ako tí, čo to robili doteraz, ale výsledok bude ten istý. Bude sa rozkrádať ešte viac a ešte sofistikovanejšie ako doteraz.
Je, považujem za vrcholne trápne, že pani ministerka musí takéhoto kandidáta sem predložiť. Mne je jedno, keď mi pani ministerka povie, že tento kandidát ako bol vybraný na základe nejakého výberového procesu. Všetci vieme, že ak má takto fungovať výberový proces, tak jednoducho je ten výberový proces vadný. Keď, keď tohto kandidáta schválila táto vláda, o ktorej všetci vieme, že je tu len na to, aby kradla, a prípadne sú k tomu pridružené aktivity na to, aby to nejako vyzeralo, čo ako v rámci toho, čo, čo sa tu deje, tak to hlavne zastrešuje pani ministerka, ktorá naozaj má aj dobré návrhy a snaží sa, aby táto vláda vyzerala, akože tu nie je hlavne na kradnutie, ale aj, aj že niečo robí, tak to je vlastne jej úloha v tejto vláde, tak vieme, že keď táto vláda vybrala takéhoto kandidáta, že čo to znamená. A on naozaj, to vás ubezpečujem, že ten kandidát aj taký je.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2017 15:44 - 15:46 hod.

Alojz Baránik