Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.12.2017 o 9:05 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.12.2017 14:54 - 14:55 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem, kolegyňa Zemanová, za super pohľad na túto problematiku.
Ale zároveň by som sa chcel zastať pána ministra, pretože je pravda, že pán minister v jeho postavení jednoducho nemôže riešiť takéto dlhodobé pohľady na ekonomiku, on je súčasťou – a možnože aj nerád – tej skupiny, ktorú zaujíma len krátkodobé výsledky, ktorú zaujímajú len krátkodobé výsledky, riešenia, ktoré sú z pohľadu dlhodobých výhľadov ekonomiky, sú pre nich nezaujímavé, pretože oni podľa mňa vychádzajú z toho, že po nás potopa. Je to jasné, je to jasné najmä z tých príkladov, ktoré si aj uviedla, ako je to alobalové uhlie a tak ďalej, to je jasné, že im je to proste jedno, že urobia škody za stámilióny len preto, aby si niekto mohol ukradnúť tých pár desiatok miliónov. A myslím si, že pán minister pri najlepšej vôli s týmto prístupom jednoducho nič nie je schopný urobiť, pretože on je tam dosadený ako, pripúšťam, kvalifikovaný odborník preto, aby vedel udržať ten glanc toho celého systému, ale nie na to, aby ten systém zmenil.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 13.12.2017 10:57 - 10:58 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som len chcel uviesť, že sa, som sa chcel poďakovať kolegom poslancom aj z koalície za to, že akceptovali môj koaličný; môj pozmeňujúci návrh, ktorým sa zavedie zodpovednosť, alebo teda vo výboroch podporili môj pozmeňovací návrh, ktorým sa zavedie zodpovednosť štatutárnych orgánov neziskových organizácií, obdobne ako je tomu v prípade obchodných spoločností. Je to niečo, čo by sme si mali všetci zvykať, že takto by to malo fungovať, a verím, že je to dobrá myšlienka. A veľmi pekne ďakujem za podporu a prosím vás o tiež podporenie tohto pozmeňujúceho návrhu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.12.2017 11:20 - 11:21 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu ústavného zákona.
Návrh ústavného zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov.
Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh ústavného zákona prerokovali ústavnoprávny výbor a výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj, za gestorský výbor navrhol ústavnoprávny výbor s tým, aby výbory prerokovali návrh ústavného zákona do 26. januára 2018 a gestorský výbor do 29. januára 2018. Zo znenia návrhu ústavného zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh ústavného zákona prerokuje v druhom čítaní.
Odporúčam zároveň návrh ústavného zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výboroch v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pani podpredsedníčka, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 12.12.2017 9:05 - 9:06 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, dovoľte, aby som podľa § 73 ods. 1 rokovacieho poriadku vystúpil v prvom čítaní ako spravodajca určený ústavnoprávnym výborom k uvedenému návrhu zákona.
Návrh zákona spĺňa z formálnoprávnej stránky náležitosti uvedené v rokovacom poriadku a v legislatívnych pravidlách tvorby zákonov. Predseda Národnej rady vo svojom rozhodnutí navrhol, aby návrh zákona prerokoval Ústavnoprávny výbor, ktorý navrhol aj ako gestorský výbor s tým, aby gestorský výbor prerokoval návrh zákona do 29. januára 2018. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Ako spravodajca určený navrhnutým gestorským výborom odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. Odporúčam zároveň návrh zákona prideliť výborom vrátane určenia gestorského výboru a lehoty na prerokovanie návrhu ústavného zákona vo výbore v zmysle uvedeného rozhodnutia predsedu Národnej rady.
Pán, pán predsedajúci, prosím, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.12.2017 10:54 - 10:56 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo a kolegyni za dobré vystúpenie. Jedinú výhradu, ktorú by som k jej vystúpeniu mal, je síce drobná, ale myslím si, že dôležitá. Asi z dôvodu toho, že sme vyrastali v nejakom inom režime, tak sa u nás dosť často stáva, že keď formulujeme nejakú výtku, tak ju formulujeme tak, že je to chyba štátu. No nie je to chyba štátu, je to chyba vlády a vieme ktorej vlády. Takže treba veci pomenovať. Štát za nič nemôže, za všetko môže vláda. My z opozície sme tu na to, aby sme kritizovali nie štát, ale aby sme kritizovali vládu.
A zaujímavá téma samozrejme k tomuto je aj tá, že či mobilita trpí alebo je akosi sťažovaná tým, že ako fungujú právne vzťahy. Ja už som to tu hovoril a poviem to znova, to, že ľudia nechcú bývať v prenajatých bytoch, je spôsobené tým, že len vo vlastnenom byte sa cítia ako-tak bezpečne, pokiaľ ide o to, že či tam budú bývať ešte aj zajtra alebo za týždeň alebo, alebo za rok. Pretože náš právny systém je tak slabý, že prostá nájomná zmluva nedáva dostatočnú istotu nájomcom v tom, že by sa mali usadiť a vytvoriť si domov v prenajatom byte.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 6.12.2017 1:01 - 1:03 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Na rozdiel od pána kolegu Uhríka si nemyslím, že politická kultúra sa prejavuje tým, že akým tónom sa hovorí, pretože sa môže aj veľmi kľudným a uhladeným tónom hovoriť veci, ktoré sú úplne neprijateľné.
A jedna z tých vecí, ktoré tu takto boli povedané, je aj to, že pán prezident Kiska, že je daňový podvodník. Toto, samozrejme, je úplný nonsens, pretože... (Smiech v sále.) To vám hovorím, to vám hovorím ako právnik, samozrejme, pretože vy ste si vymysleli... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
... vy ste si vymysleli konštrukciu, ktorá sa vám hodí, avšak (ruch v sále), avšak, avšak... (Reakcia z pléna.) No a vy ste čoho doktor? (Zaznenie gongu. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Páni poslanci. Páni poslanci, nevyrušujte vystupujúceho poslanca.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Prezident Kiska je len vlastníkom alebo spoluvlastníkom predmetných spoločností, ktoré boli obvinené z daňových prešľapov, a podnikateľom podľa Obchodného zákonníka nie je vlastník, ale konateľ spoločnosti alebo iný štatutár. (Reakcie z pléna.) Prezident predsa nie je konateľ. (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Nehádajte sa, páni poslanci. Vystupuje pán poslanec Baránik.

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
To je všetko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 19:11 - 19:13 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pokiaľ ide o daňové podvody, samozrejme, my políciu nevlastníme, tak ako vy, pán minister. Takže my nemáme možnosť zistiť, ako presne je to s daňovými podvodmi na vašej strane. Vy túto políciu, špeciálne NAKA, používate na politický boj. NAKA nevyšetruje ťažkých kriminálnikov, hlavne vyšetruje aj, ale hlavne vyšetruje opozičné figúry, ako som ja alebo ako sú iní, a tomu sa venuje NAKA. NAKA nabehne, NAKA, NAKA nabehne na niekoho o šiestej hodine ráno, kukláči nabehnú len zato, že si robil srandu z Fica, keď sa uchádzal o prezidentskú funkciu. Takéto veci vy robíte.
To znamená, že vy vlastníte políciu a na to ste neodpovedali, pán minister, keď som vám to prvýkrát povedal, tak vám to opakujem. Vy vlastníte políciu, vy vlastníte prokuratúru, pretože ten prokurátor, to je váš prokurátor. A darmo vy hovoríte, že Kočner so Sulíkom, to je nonsens. Ja presne viem, že ako ten prokurátor, ktorý bol čestne zvolený, odkiaľ prišiel a kto ho navrhol, všetko o ňom viem, takže nebudete vy mne tu hovoriť, že tam bola nejaká faloš v tom, nie je to pravda.
Čiže, a miesto neho ste si dosadili vlastného generálneho prokurátora, ktorý teraz robí tú špinavú robotu, vás kryje, spolu so špeciálnym prokurátorom Kováčikom vám robia právnu ochranku, aby ste mohli robiť všetky tie veci, ktoré zistíme, čo vlastne sú, keď budeme mať možnosť my sa pozrieť na to, ako pracuje polícia, ako pracuje prokuratúra, ako pracujú súdy.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 18:22 - 18:24 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. V rýchlosti budem reagovať na to, čo bolo povedané o voľbe generálneho prokurátora. Ústavný súd stanovil, že práva prokurátora Čentéša boli porušené v súvislosti s voľbou generálneho prokurátora. Tak ste si vy dosadili svojho generálneho prokurátora, ktorý teraz funguje na základe vašich pokynov, podľa vašich potrieb. Tomu zodpovedajú aj jeho výsledky a výsledky hlavne špeciálneho prokurátora, ktorý nie je nič iné len vaša právna ochranka.
Pokiaľ ide o políciu, ktorú absolútne ovládate politicky a ktorá je len pokračovaním vašich politických záujmov, tak napríklad NAKA sa používa na politické akcie miesto toho, aby sa používala na to, na čo má byť ako vysoko kvalifikovaná organizácia, tak sa používa na také veci, ako je trestné stíhania proti opozičným politikom za to, za trestné činy ako ohováranie a takéto sprostosti všelijaké. To je typický Kaliňák.
Potom pokiaľ ide o políciu, choďte sa pozrieť na nejakú štandardnú služobňu v Bratislave, policajskú, ako to tam vyzerá. Tam, keď prší, tak tam zateká, cez strechu zateká do policajnej služobne a toto je tá polícia, o ktorú sa nám tu stará pán Kaliňák.
Choďte sa spýtať tých policajtov, že či majú radosť z toho, keď musia odťahovať počítače, keď vonku prší. Je tam špina, bordel, v živote sa tam neupratuje, žijú tam ako prasce a toto sú dobrí ľudia. Som zvedavý, že ako ste na nich pyšný, že ako sa o nich staráte. Je to všetko rozkradnuté, a preto na nič nie sú peniaze.
Takto to vyzerá v celej krajine!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 16:49 - 16:51 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Jozef, keď si hovoril o tom, že tvojím cieľom v politike bolo a je rozvoj ekonomiky, tak ako, tak, aby sme sa všetci mali lepšie, treba povedať, že nutnou podmienkou takého rozvoja je to, že Slovensko je právny štát. Avšak práve preto, že tu máme ľudí, ako je Robert Kaliňák, právny štát nemôžeme mať. Nemôžeme ho mať, dokiaľ Robert Kaliňák je ministrom, dokiaľ všetko riadi tak, aby oni mohli všetko a my nič.
A to, že celé jeho vystúpenie je klamstvo, pretože ja nemám možnosť posúdiť všetky jeho výroky z hľadiska toho, či sú klamlivé alebo nie, ale mám možnosť posúdiť tie, ktoré sa mňa týkali. A týkali sa tie dva, ktoré som spomínal, to znamená časy, kedy ja som bol členom dozorného orgánu Národnej diaľničnej spoločnosti, kde som, kde síce on pripísal to, že sa vyplatilo 20 mil. akosi nám, ale realita bola presne opačná.
A druhý prípad je to, že keď sa rozhodnú všetci sudcovia jedného okresného súdu v Bratislave podať trestné oznámenie, ktoré je zjavne neoprávnené nielen fakticky, ale aj právne, tak z toho urobí Robert Kaliňák môj problém. To znamená, opozičný poslanec je na vine tomu, že sa sudcovia snažia docieliť stav, že jeden súd je pre určitý okruh ľudí jednoducho neprístupný. A to nikomu nevadí. Samozrejme, že nevadí, pretože ľudia ako Robert Kaliňák chcú, aby toto nebol právny štát. Na tom je ich počínanie založené.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 16:28 - 16:31 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Tak keď som povedal o vystúpení premiéra Fica, že to bola znôška klamstiev, tak teraz sme videli jedno virtuózne vystúpenie, kde to ten vystupujúci takpovediac celé dal na Kaliňáka.
Ale ku konkrétnostiam môžem povedať toto:
Áno, bolo za čias, keď ja som bol členom Dozornej rady NDS, vyplatených 20 mil. eur Skanske za to, že sa cena navýšila v súvislosti s tunelom Sitina. Ja som bol ten, ktorý aktívne bojoval za to, aby sa táto suma nevyplatila. Požadoval som, aby sa táto suma vymáhala od tých, ktorí túto chybu spôsobili, a odsúhlasil vyplatenie tejto sumy vtedajší minister, ktorý tam bol za KDH, nie za SaS.
A pokiaľ ide o to, že čo tvrdil pán minister, že som niečo údajne povedal o nejakom súde Bratislava V, tak ja som nič nepovedal v prvom rade, ale pripisuje sa mi nejaký výrok a ten výrok nie je nič iné ako vyjadrenie znepokojenia. A to, že niekto dostane z veľmi podozrivých nárokov na zaplatenie zmeniek, ako jeden sudca dostane zo štyroch podaných návrhov tri, a pritom je to nový sudca, to je problém vedenia rezortu spravodlivosti, že ako to vyzerá.
A všetci, kto sa v práve vyznáme, vieme, že právo musí vyzerať spravodlivé, rovnako ako musí byť spravodlivé. A teda nie je nič na tom, že sa niekto nad týmto pozastavoval. A to, že podali trestné oznámenie sudcovia na to, tak to len ukazuje, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis