Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2018 o 12:45 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:49 - 17:49 hod.

Alojz Baránik
Mám naozaj faktickú pripomienku v tom, že nie je možné nikomu podľa mňa zakázať, aby niekomu požičal, to je dosť nelogické. Avšak čo sa dá urobiť a tým vlastne takú pôžičku silne zneatraktívniť, je to, že sa mu dovolí vymáhať len zákonnú výšku dlhu. Čiže to je vlastne ten, ten istý efekt, takže len toľko.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:39 - 17:41 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Z vystúpenia pána predsedu je zjavné, že naozaj toto je vážny problém, myslím, že to potvrdzuje to, že o tom nikto nepochybuje, a ďakujem za to. Pristavil by som sa pri asi dvoch myšlienkach, ktoré boli uvedené. Jednou z nich je to, že, samozrejme, a to vieme, najväčší problém je so súkromnými pohľadávkami, ktoré sú nalepené na tie, na tie pohľadávky štátu alebo verejných inštitúcií, a to sú tí exekútori. To je súkromnoprávna pohľadávka, na ktorú ten exekútor má nárok. Avšak – konal ten exekútor tak, ako mal konať? To je tá základná otázka.
Vtip je v tom, že v Českej republike už judikoval ústavný súd, že ak exekútor nekoná tak rýchlo, ako je možno od neho očakávať, nemôže si nárokovať všetko to, čo si nárokuje navyše. Preto zase sa vraciame k tomu, že tu riešime problémy, ktoré sú spôsobené tým, že základné funkcie štátu sú nefunkčné, že nefungujú súdy. Toto mali a mohli a dokonca aj do minulosti; do minulosti podotýkam; rozhodnúť súdy. Lenže súdy, také, aké ich máme, sú ľahko podplatiteľné, pretože vieme, že aké sú súdy, čím vyššie, tým viac, a preto my sa tu boríme s neriešiteľným problémom, ktorý môže vyriešiť jeden dobrý súd. V Čechách je jeden z najlepších ústavných súdov v Európe. Vyriešené. Žiaden exekútor sem nenasadzuje podľa ľúbosti, čo sa dá.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 17:21 - 17:23 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega Krajniak, myslím, že všetci súhlasíme s tým a najmä tí, ktorí sa na vytvorení tohto problému nijako nepodieľali, súhlasíme s tým, že toto je kardinálny problém pre celú spoločnosť. Týmto sa naozaj môže nezaoberať len ten, komu na Slovensku nezáleží, čo, obávam sa, je veľká časť vládnej garnitúry. Avšak správne ste povedali, že je treba hovoriť o tom morálnom hazarde. Bohužiaľ, ten celkový tón, ktorý, ktorým túto vec prezentujete, málo hovorí o tom, že čo sa tým myslí. Pretože vy často hovoríte o tom, ako tí chudáci sa dostali do tých problémov a ako za to nemôžu. V poriadku, iste sú aj takí, ale potom sú aj takí, ktorí si vedome zoberú pôžičku, lebo vedia, že aj keď je to tretia alebo štvrtá pôžička, že ju nebudú musieť splatiť. Na to existuje riešenie, ktoré my sme navrhli, a to je riešenie také, že musí existovať verejný register, do ktorého sa existujúci dlžník alebo dlžník, ktorý si neplní svoje záväzky, sa zapíše, a akonáhle sa tak stane, tak ten, kto mu znova požičia, tak ten nebude mať nárok na nič iné len na istinu a zákonný úrok.
Takže riešenia existujú, ale realita je taká, že tento celý problém bol vytvorený ako biznis a to ako dôsledok tiež toho, že orgány činné v trestnom konaní nefungujú, to je všetko problém toho, že nefungujú polícia, prokuratúra, súdy, pretože je to výsledok všetko trestnej činnosti.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19.6.2018 9:58 - 10:00 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Tak najprv ku kolegovi Beblavému. No ja viem; neviem, či je to dané tým, že vy ste už v tej politike príliš dlho na to, aby ste to videli, ale realita je a z pohľadu niekoho, kto sa pohybuje v týchto kruhoch podľa mňa najviac z tých ľudí, ktorí tu sedia, to znamená medzi súdmi, a kto píše trestné oznámenia a číta odpovede na tie trestné oznámenia z tej prokuratúry a kto sa naťahuje s generálnym prokurátorom o tom, že či povie, alebo nepo; či odtajní, alebo neodtajní, poskytne majetkové priznanie pánov Palovičovcov a takéto všelijaké veci. Tak ten, ja to vidím, že ako to je, a verte mne, že systém je zhnitý a to je dané tým, že túto republiku nezakladali, ako vy sa rád odvolávate, že v Amerike nejakí founding fathers, ale túto republiku zakladal Mečiar a všetko, čo s tým ide, my ešte stále prežívame. Takže kto si myslí, že my sme sa zbavili toho, čo tu Mečiar založil, tak sa veľmi mýli.
Žiadne pomalé kroky a tu a tam. Nie! To sú všetko postupy, na ktoré je protihráč pripravený. Takže netvrdím, že tu musí byť revolúcia, ale vyžaduje sa tu určitá razantnosť, ktorú napríklad tento návrh neprináša, to je len ďalšia kamuflácia. A to je realita, pretože jeden zo spôsobov, ako udržiavať súčasný stav, je kamuflovať, a ak sa vy na to podpisujete, je to váš problém.
A na záver už len možno len súhlasiť s tým, čo uvádzal Eugen Jurzyca, že inštitúcie miesto riešení, to je ďalšia kamuflácia.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 19.6.2018 9:49 - 9:55 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja by som povedal pár rýchlych poznámok k tomu, čo tu bolo povedané. Samé zaujímavé veci tu boli povedané, nie je zjavné, že ktorá strana má pravdu. Avšak pochybnosti pretrvávajú najmä v tom, že ako je nastavené v tomto zákone, ako je nastavený výber kandidátov. Zase trpíme tým, čím trpíme pri všetkých takýchto aktivitách, a to je taký akýsi incestuálny výber, to znamená, že prokuratúra v podstate tam dáva, bude mať tri hlasy, pretože; a potom jeden hlas bude mať Súdna rada alebo jedného kandidáta a jedného minister. To sú všetky veci, ktoré naznačujú to, že tá organizácia, ktorú snáď nikto z nás nemôže považovať za garanta spravodlivosti u nás, to je tá organizácia, ktorá má snáď najnižšiu možnú dôveryhodnosť zo všetkých, tak tá bude určujúca, pretože; na to, ktorí kandidáti sa tam, sa tam dostanú. A pritom sme; to je organizácia, kde človek číslo dva je ten istý človek, ktorý si atrahoval 61 vecí na to, aby ich dostal pod koberec a nič sa nedeje. Jeho šéf, generálny prokurátor, je s tým spokojný.
Skrátka vzniklo tu veľa všelijakých nepríjemností o tom, že som sa nejak – dokonca neslušne – vyjadroval smerom k pánovi generálnemu prokurátorovi v súvislosti s tým, že bol práceneschopný a tak ďalej, ale realita je taká, že my nemôžeme byť spokojní s tým, ako funguje prokuratúra, a tento zákon práve tej prokuratúre pripisuje skoro najväčšie právomoci v tomto. Ešte nejakú právomoc má určite aj Národný bezpečnostný úrad, o ktorom už veľmi správne bolo povedané, že má dôveryhodnosť asi tak približne takú ako tá prokuratúra.
Takže Slovensko pri všetkých takýchto akciách má, alebo táto vládna garnitúra má pri všetkých takýchto akciách určitú schopnosť určitej sabotáže, podvrhnutia dobrého zámeru. Ak aj ten zámer by bol dobrý, tak výsledok bude taký, že bude ďalší dôvod na nejakú falošnú nádej, že niečo sa zmení, ale v skutočnosti dôjde len k tomu, že ľudia budú zase sklamaní, pretože nič podstatného sa nezmení. Predsa mi nikto nebude hovoriť, že tí ľudia v najvyšších politických sférach, a to všetci vieme, tí, čo, niektorí z nich sedia tu medzi nami, ktorí idú v tých karuselových obchodoch, že tí si to už teraz nezariaďujú, že to bude celé o ničom toto. A ak mi niekto hovorí, no, to ešte uvidíme, ako to bude, no oni vedia, pretože títo ľudia rozmýšľajú strategicky. Tak preto ja osobne neverím, že toto je niečo iné ako čiastočne, na začiatku nejaká, nejaký dobrý zámer, ale ten už bol podchytený touto vládnou mafiou na to, aby sa z toho stala len, stalo len ďalšie pozlátko, ktoré zakrýva tie strašné veci, v ktorých tu žijeme.
Keď sa hovorí, že máme tu záujem na dobrom človeku, nebolo to to isté, keď sa napríklad tu v tomto pléne volil pán Kováčik? Predsa nebolo to už vtedy také? Ten človek, ktorý sa tam dostane, je, s vysokou pravdepodobnosťou sa dá očakávať, že to bude človek, ktorý bude podchytený preto, že naňho niečo majú, alebo že má skrátka nejaký iný problém, vďaka ktorému nikto, kto sa, kto sa z vládnej garnitúry podieľal na trestnej činnosti, ktorú by prípadne tento človek mal akýmkoľvek spôsobom vyšetrovať, sa nedostane do jeho sféry vplyvu. Čiže celé, obávam sa, že tento; naša; participácia Slovenska na tomto programe je dobrá len na to, že sa vytvorí predstava, že sa tu niečo pozitívne deje, vláda to predá ako niečo pozitívne, ale v skutočnosti sa neodohrá nič. Bohužiaľ, takto to je.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.6.2018 12:45 - 12:47 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem. Mňa na tomto návrhu zaujala tá črta okrem iných, ktorá zabezpečí to, že tie, že tie značky by neboli identifikačné, pokiaľ ide o pôvodcu alebo geografický pôvod jej držiteľa, čo, si myslím, že napriek tomu, že sa všetci cítime Slováci, tak predsa je len, je tu dosť veľká miera takej, by som povedal, lokálpatriotskej nevraživosti častokrát a toto sa tým veľmi dobre môže potierať. Čiže toto je tiež jeden element, ktorý by veľmi napomohol toho, aby sme všetci žili ako jeden národ, a nezáleží na tom, či má niekto na aute značky z Košíc alebo z Bratislavy. Sme všetci z tej istej krajiny.
Pripomínam, že pre tých, ktorí to nevedia, že v niektorých krajinách bývalej Juhoslávie práve z tohto dôvodu zaviedli tento systém alebo ten systém, že sa nerozlišuje geografické, geografický pôvod toho auta alebo toho držiteľa značky, práve preto, aby sa nevytvárali trenice o tom, že kto odkiaľ je alebo toto auto odkiaľ je.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 12:48 - 12:49 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som k tomu podnikateľovi Kočnerovi a k potrebe jeho väzby ešte uviedol, že okrem tej pokračovacej väzby, samozrejme, že je tam úplne zjavné, že sú splnené podmienky pre kolúznu väzbu, pretože pán "podnikateľ" Kočner, ten, samozrejme, stále manipuluje dôkazy, stále si vyrába situácie a to všetko, zdá sa, že pod ochranou špeciálneho prokurátora alebo Úradu špeciálnej prokuratúry. Čiže je to symptomatické, všetci vieme, prečo, prečo to tak je. Je to preto, lebo pán Kočner má každého politika nahraného vrátane Richarda Sulíka, akurát že Richard Sulík nebol ochotný sa podriadiť, a preto mal z toho politické problémy. Ale všetci ostatní sú nahratí, on každého má pod palcom takýmto spôsobom a dá sa asi predpokladať, že aj pána špeciálneho prokurátora, pretože to je jeho modus operandi. Takže takto to je.
A pokiaľ ide o to, čo hovorila pani kolegyňa Cigániková, jasné, svedomia sa tu asi ťažko dočkáme, pretože ponad ľudské svedomie ešte je jedna silnejšia vec, a to je strach.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 15.6.2018 12:39 - 12:44 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dobrý deň prajem. Kolegyne, kolegovia, v správe pána špeciálneho prokurátora sa píše okrem iného toto: Treba zdôrazniť, že odhaľovanie a zisťovanie páchateľov korupčnej trestnej činnosti je vo výlučnej pôsobnosti Policajného zboru Slovenskej republiky. Potom je evidentné, že pokles objasnenosti trestnej činnosti je dôsledkom nedostatočnej činnosti polície a tak ďalej a tak ďalej. Tu už sme to počuli výhovorky na to, že vlastne je to všetko chyba polície. Avšak keď dôjde k tomu, že táto polícia, o ktorej tu pán špeciálny prokurátor píše, že je vlastne nekompetentná, keď nájde takú kompetentnosť, že obviní jeho vlastného prokurátora, prokurátora Špirku, to znamená člena jeho organizácie, za ktorým by si mal stáť, tak pán špeciálny prokurátor sklopí uši a hrá to s tou políciou. Čiže potom aká má byť lojalita kohokoľvek k špeciálnej prokuratúre vrátane jej prokurátorov či kohokoľvek iného, kto by sa mal s dôverou na ňu obrátiť, keď vlastný špeciálny prokurátor podrazí svojho vlastného prokurátora v prospech tých, ktorých tento prokurátor chce stíhať? A to s výsledkom, pochopiteľne, že – a o to išlo –, že táto vec, ktorá sa týkala exponentov strany SMER, Počiatka a Kaliňáka, že táto vec je tomu prokurátorovi, čestnému prokurátorovi odobratá, je pridelená inej prokurátorke, ktorá koná podľa predstáv týchto predpokladaných kriminálnikov a stíhanie zastaví, a toto všetko pod dohľadom a v réžii špeciálneho prokurátora.
Táto jedna epizóda hovorí za všetko, neexistuje nič horšie, čo sa na špeciálnej prokuratúre stalo minimálne za minulý rok, ako je táto jedna epizóda. Je to symptomatické preto, čo špeciálna prokuratúra je. Je to organizácia, ktorá prostredníctvom špeciálneho prokurátora bola kompletne ovládnutá zločineckými gangami. A pán špeciálny prokurátor je tam len na to, aby robil prostredníka medzi týmito gangami a verejnosťou, prípadne v tomto prípade aj jeho podriadenými, tak aby všetko prebiehalo bez toho, že by táto nedotknuteľná vrstva, ktorá nám tu vládne a ktorá rozkráda túto krajinu, aby mohla v tom aj pokračovať. A mne je jedno, že čo pán špeciálny prokurátor má za výhovorky, on je tu len na to, aby tento stav tu ďalej udržiaval.
Všimneme si niektoré štatistiky tu – Nula, nula, nula, nula. To sú štatistiky v oblasti, v oblasti korupcie. Je to úplne jasné, že o čo tu ide. Kolega Galko to veľmi dobre pomenoval, keď sa niečo aj stíha, tak sú to, len, len veci, ktoré sa pre potreby takejto správy môžu dať, aby sa tie nuly mohli nejako zdôvodniť, že vlastne nie sú nuly, že niečo sa aj stíhalo, ale reálne tých, ktorí spôsobujú absolútny spoločenský rozvrat tu, tak tí, samozrejme, sú nedotknuteľní. A toto je to zverstvo, ktoré sme tu, bohužiaľ, v minulosti aj za pôsobenia teda aj tých, ktorí sa radi vidia ako pravica, ktoré sme tu dosiahli, toto je to zverstvo, ktoré na základe smiešnych hodnotení pána špeciálneho prokurátora, o ktorom všetci vieme, že z akého prostredia prišiel, že je to človek, ktorý nevie konať podľa vlastného rozumu, ale že je to osoba, ktorá prijíma rozkazy, tak, bohužiaľ, na tomto základe musíme s týmto tu žiť, až dokiaľ nedôjde k diametrálnej politickej zmene, ktorá toto celé zruší.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 11:16 - 11:18 hod.

Alojz Baránik Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som reagoval na to, čo kolegyňa Zemanová uviedla, že hrozí Slovensku v súvislosti s pochybeniami, pokiaľ ide o splnenie environmentálnych podmienok výstavby investície Jaguar parku, že hrozí tam veľká škoda. Treba si uvedomiť, že pri takýchto investičných zmluvách ten investor kupuje tú, tie pozemky od štátu s garanciou, že takýto problém nenastane. Ak ten problém nastane, tak všetky škody znáša štát a je ľahko možné, že toto je niečo, čo sa ukáže v budúcnosti. Možnože sa to ukáže v čase, keď tí, ktorí za toto zodpovedali, všetci vieme, že tam boli všelijaké procesy, keď tí, čo za toto zodpovedali, že keď už budú niekde dávno za vodou, tak že budú to nakoniec bežní ľudia na Slovensku, ktorí tieto škody budú musieť hradiť, a to vôbec si neviem predstaviť snáď ani, že ako by toto fungovalo.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15.6.2018 10:46 - 10:46 hod.

Alojz Baránik
Ďakujem pekne. Kolega Grendel, správna pripomienka, samozrejme, ale na tú otázku, ktorú si položil, že ktovie, ako to je, na to nájdeme odpoveď až potom, keď nová vládna garnitúra, keď slušní politici zasadnú do kresiel, kde budú mať možnosť tieto všetky veci zmeniť.
Skryt prepis