Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

31.3.2017 o 11:50 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 7.4.2017 9:44 - 9:48 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Vážení páni poslanci, vážené pani poslankyne, vážený pán navrhovateľ, vážený pán spravodajca, dovoľte mi, aby som sa vyjadril k návrhu, ktorý znova je len pokusom o populizmus a marketing, kedy niekto dobre sleduje okolité štáty a pozerá, na čom politici v okolitých štátoch zarábajú body.
Poviem to za koalíciu, že nám sa tiež páči návrh na skracovanie dôchodkového veku. Ale my to na rozdiel od vás dokážeme v čase, kedy si to bude môcť dovoliť naša ekonomika. Vy to len vytrhávate, pretože ste videli, ako sme boli na návšteve v Poľsku, kde sa to podarilo, Právo a spravodlivosť, presadiť. A znova len primitívne kradnete nápady, ale bez akejkoľvek podpory.
Kalkulácie len so snahou o konflikt. Ja viem, že potrebujete so mnou konflikt, a keď mi idete hore podávať ruku, mi poviete – šéfe, môžem vám podať ruku? – a potom mi poviete, že som idiot, primitív.
Viete, vy ste celú noc spinkali, kým my sme tu rokovali o dôležitých veciach. Ale ešte raz hovorím, aby som hovoril k návrhu vášho zákona, že na presadenie zákona je treba aj politickú podporu. Váš zákon neobsahuje elementárne odborné náležitosti, tak ako ste neboli ich schopní spísať ani pri amnestiách, ani pri ďalších návrhoch zákona, ktoré často predkladáte len preto, aby ste si urobili tlačovú besedu, len aby ste znova niekomu znepríjemnili život, na niekoho zaútočili, niekoho dourážali. Ja si od takého človeka ako vy vyprosím, aby ste ma neustále urážali slovami primitív a idiot. A naozaj, ak to budete opakovať, potom som si istý vašou diagnózou, pretože ja som ešte vašu diagnózu nevidel. Ale v každom prípade by som chcel povedať, že chápem váš spôsob politiky a neustálu konfrontáciu. Ale skúste dať elementárnu úctu, nielen keď falošne idete podávať ruku a hovoríte mi, že – šéfe, môžem vám podať ruku? –, ale aj v bežnom živote.
Snažíme sa naozaj, aby sme dôchodkový vek žien skrátili. Ale na to treba aj politickú podporu a naozaj odbornú prípravu. Znova ukazujete len svoju falošnosť, arogantný úsmev, snahu o konflikt, pretože máte problémy s mandátom, a veľmi by sa vám hodilo, aby ste sa stal utrpiteľom. Preto provokujete svojím oblečením, správaním, úškrnkami, ale my vám na to už nabehovať nebudeme.
V každom prípade by som povedal, že kto podporí váš návrh, tak podporí návrh zúfalstva, pretože tento návrh nemá naozaj žiadnu ekonomickú kalkuláciu, je len pokusom o zapáčenie sa. A čo ma obzvlášť mrzí, je znova len zneužitím dobrej témy.
Ale sľubujem vám, že skrátenie dôchodkového veku presadí koalícia, verím, že v tomto volebnom období, ale bude to podpora rozumných a slušných ľudí. Pretože vám nikdy nejde o politický dialóg. Pretože týchto ľudí v svojej strane zneužívate len na to, aby ste mohli získať peniaze, potom ich použili, odkopli a poslali peniaze svojej manželke do jej novín.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.3.2017 11:50 - 11:55 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán poslanec Paška.
Nasleduje reakcia europoslancov, ktorí by mali vystúpiť v rokovacej sále v rozsahu piatich minút. Ja by som navrhoval ten spoločný pult, aj keď sme technicky schopní vás zapojiť z miesta. Keďže nemáte možnosť sa prihlásenia, je tu žiadosť len o jednu výnimku, kedy si myslím, že nie je žiaden problém ústretovo vyjsť pánovi europoslancovi Sulíkovi, aby vystúpil prvý, a potom by sme išli v poradí, v akom ste vystupovali, to znamená pri dodržaní toho, ako nasledovalo jednotlivé vystúpenie europoslancov. Ak odpustíte, túto výnimku pánovi europoslancovi radi dáme.
Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.3.2017 11:44 - 11:49 hod.

Andrej Danko
Keď som vypočul pána poslanca, mám výčitky, že sme určili zlý formát. Ale odpustí, ale myslím si, že zaznelo strašne veľa zaujímavých otázok.
Nasleduje posledný prihlásený pán poslanec Jaroslav Paška za poslanecký klub Slovenskej národnej strany. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.3.2017 11:39 - 11:44 hod.

Andrej Danko
Ďakujem.
Nasleduje pán poslanec, pán Jozef Viskupič za poslanecký klub OĽANO.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.3.2017 11:36 - 11:39 hod.

Andrej Danko
Ďakujem.
Nasleduje pán poslanec Ľuboš Blaha za poslanecký klub SMER – SD.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 31.3.2017 11:31 - 11:35 hod.

Andrej Danko
Ďakujem. Zabudol som povedať, že pán poslanec Krajniak vystupuje za poslanecký klub SME RODINA.
Nasleduje pán poslanec Martin Klus za poslanecký klub strany Sloboda a Solidarita.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.3.2017 15:57 - 15:59 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Ďakujem. Nedá mi možno nezačať takou vecou a poviem to v sále, že keď ma niekto oslovuje pán kapitán a má podvodom modrú knižku od toho istého lekára (potlesk), od toho istého lekára, ako má pán Viskupič, tak mi je na usmiatie, lebo ja som si tú vojnu odkrútil a ja viem, aké to je ťažké. Ja som nebol podvodníček a nevymýšľal som si choroby.
Žiaden maják ráno nepoužívam. A, pán Matovič, ja som vám nepovedal, že ste chudák a že mi to vrátite a že jednoducho sa mi budete zase vyhrážať, ako mi zničíte život. Áno, zasiahol ste mi veľa vecí do života, ale mne ste ukradnutý. Takže je mi vás oboch ľúto, že máte také diagnózy, že ste dostali modré knižky. Ja som celkom hrdý, že som bol na vojne (smiech v sále).
Po druhé... (Výkriky v sále. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Poprosím, poprosím vás, kľud v rokovacej sále.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Ale vy ich máte, vy dvaja...

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Viskupič, upokojte sa!

Danko, Andrej, predseda NR SR
... vy dvaja to máte klamstvom. Po druhé, poprosím vás (poslanec I. Matovič sa postavil tvárou v tvár pred predsedu NR SR), poprosím vás, aby ste boli naozaj féroví vo veciach. Ja nestojím tento štát, určite nie toľko, ako stojí... (Poslanec I. Matovič stojí tvárou v tvár pred predsedom NR SR.)
Idete mi povedať diagnózu? (Smiech a ruch v sále.)

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Nie, chcem ti povedať, že si idiot. (Ruch v sále.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, poprosím vás, správajte sa ako slušný človek. Pán Matovič, ukľudnite sa a nenadávajte. Poprosím vás, nenadávajte v rokovacej sále.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Nechajte ma doh... Štefan, v kľude, v kľude (reakcia rečníka na snahu poslanca Š. Zelníka odtisnúť kolegu I. Matoviča). Štefan (rečník upokojujúco odtláča poslanca Š. Zelníka).

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán Matovič, ukľudnite sa a nenadávajte. Poprosím vás, nenadávajte v rokovacej sále.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Ja vás poprosím, naozaj aby ste sa pozreli do zrkadla skôr, než vypúšťate veci a klamstvá, z ktorých ste sa naučili v politike žiť so svojimi štyrmi ľuďmi v strane. Ja verím, že také strany ako vy zmiznú z politickej scény. A keď nie, ja odídem z politiky dobrovoľne.
Prajem vám pekný deň. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 29.3.2017 15:24 - 15:35 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Dobre. Vážení poslanci a poslankyne, aj vysvetlím svoj dôvod, prečo som požiadal o slovo. Pretože ctím pravidlá rokovacieho poriadku aj tradíciu. Dovoľte, dovoľte... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Tieto faktické poznámky sa zapíšu, samozrejme, a môžte sa hlásiť faktickými poznámkami na predsedu Národnej rady a potom sa bude pokračovať faktickými poznámkami na podpredsedníčku parlamentu.

Danko, Andrej, predseda NR SR
A veľmi rád vysvetlím, prečo som vstúpil do tejto debaty. Pani podpredsedníčka Národnej rady, a chcel by som vyzvať, ste podpredsedníčka Národnej rady, nie ste hovorkyňa, ani tlmočníčka požiadavok prezidentskej kancelárie a požiadali ste o slovo a vstúpili do rozpravy spôsobom, kedy tlmočíte požiadavku prezidentskej kancelárie.
Ja si myslím, že je veľmi dôležité, že v tejto sále zazneli veľmi vážne údaje a fakty, o ktoré sme si my, plénum Národnej rady, požiadali Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky. (Hluk v sále.) Som... Som, poprosím vás, aby sme, poprosím vás, aby ste rešpektovali (výkriky v sále) rokovací poriadok.
V prvom rade došlo k zneužitiu svojej kompetencie a právomoci z pozície pani podpredsedníčky Národnej rady, ktorá tu rozprávala veci, ktoré by tu mala rozprávať prezidentská kancelária sama osobitne. (Reakcie v z pléna.) Musím, musím verejne teraz povedať, že po vypočutí pána ministra vnútra Slovenskej republiky som ostal v šoku. Ostal som v šoku, keď počúvam, a to hovorím teraz ako druhý ústavný činiteľ v tejto republike, že niekto nevie rozoznať niečo súkromné a štátne, že niekto nevie, že použiť lietadlo má svoje pravidlá, že na tom malom Slovensku lieta tristokrát za tak krátke obdobie a že si objednať lietadlo pre svojich blízkych z Popradu do Košíc, aby lietadlo prišlo z Bratislavy do Popradu, že na to majú byť nejaké poučky. Na toto netreba žiadne poučky. Na to treba elementárnu slušnosť a výchovu.
Pretože ja som v pozícii predsedu Národnej rady, pracujem od pondelka nie do štvrtka, ale celý týždeň. V živote som nezobral svojho syna a blízkeho príbuzného na palubu lietadla a v živote by som si nedovolil pristaviť lietadlo. A napriek tomu, nech hovorí v tej sále kto chce, čo chce, som predseda Národnej rady, ktorý by takú pozíciu (reakcie z pléna) mohol takisto využiť a zneužiť.
Preto by som chcel, aby v tejto sále Národnej rady sme sa bavili o veciach a rovnakom metri ku každému, pretože keď počúvam tie čísla a náklady voči štátnej kase, ktoré sa dosahujú celkovo k miliónu euro, to považujem za papalášske a nehospodárne nakladanie s majetkom štátu (potlesk), na ktoré netreba žiadne iné inštrukcie.
Ak sa niekto rozhodol byť prezidentom Slovenskej republiky, má tomu prispôsobiť aj svoj osobný život. Má k dispozícii trvalý pobyt, má k dispozícii vilu, na rozdiel odo mňa, má tu vykonávať svoju prácu a neexistuje žiadne obhájenie toho, že si niekto lieta každý štvrtok, aby bol k dispozícii svojej rodine, vymýšľa si služobné cesty a takto nehospodárne nakladá s majetkom štátu.
To vystupujem práve preto k tomu, lebo neexistuje rovnaká mierka na ústavných činiteľov ani z hľadiska médií, ani prístupu. Tristokrát letieť do Popradu a ešte letieť z Popradu do Košíc, na to treba veľkú odvahu a žalúdok.
Ak tu zaznievajú otázky o tom, aké lietadlá by mali sme nakúpiť, ako by sme teda ich mali využívať, tak ja hovorím o elementárnej slušnosti a potrebe citu k štátnemu majetku. Toto je jasný príklad toho, že niekto sa správa papalášsky, že niekto si myslí, že tieto lietadlá za ťažké milióny boli nakúpené na to, aby plnili jeho privátne potreby.
Vystupujem preto tak ostro, pretože som v šoku z tých čísel, ktoré som zaregistroval. Ja som v šoku, že si dovolí ústavný činiteľ v Slovenskej republike, a nie je prvým prezidentom v tejto republike, porovnajme množstvá letov ďalších prezidentov, nie je jediným prezidentom, ale neviem sa zbaviť dojmu, že je tým najsvätejším aj najvyvolenejším prezidentom. Toto nie je osobné. Toto je profesionálny prístup k tomu, že jednoducho...
A môžte sa smiať, pán Matovič. Čo by ste robili so mnou vy osobne, keby som si len raz zobral svojho syna do lietadla do Popradu?
Čo by ste robili na svojom Facebooku aj vy, pán Viskupič, keby Danko previezol svojho syna z Popradu do Košíc? Keby som si nezaplatil svoje letenky na fotbal a išiel privátom a platil ochranku?
Pán prezident sa pýta, čo má robiť s ochrankou? Má ju platiť tak, ako to robím ja, keď si ich niekde beriem, lebo mi to zákon ustanovuje.
Pán prezident sa pýta, že čo s umiestnením, že teda on vlastne šetrí peniaze štátu, pretože je to v poriadku. Áno, bude dostatočný priestor na diskusiu aj s ním, ale ja vystupujem teraz v sále v Národnej rade, ktorá je inštitúciou, kde sa má každý zodpovedať občanom, lebo všetci sme volení od, občanmi. A musím povedať, že som v šoku, že to nemôže ostať bez povšimnutia, keď sa niekto takto papalášsky správa. Keď sa niekto správa tak, že pracuje od pondelka do štvrtku a vymýšľa si služobné cesty na východe, aby mohol špeciálom na východ letieť.
Toto musí skončiť. Toto musí skončiť, pretože tie lietadlá majú svoju životnosť. Tomu nepomôže symbolické rozdávanie 5-tisíc euro mesačne rodinám, keď tu niekto v prepočte rozlieta 360-tisíc a ďalšie sumy. A ja si už nebudem dávať servítky, pretože v politike vidím, že človek dostáva úder zľava a sprava a spravodlivosť neexistuje.
Smejte sa mi do očí, pán Matovič a pán Viskupič, ale ešte raz sa pýtam: keby Danko previezol svojho syna do Varšavy s firmou, v ktorej by pracoval jeho syn a poklepkal stavbu, čo by ste so mnou robili? Čo by robil váš tento arogantný pohľad so mnou?! Čo?! Zosmiešňovali by ste to, urážali, žiadali by ste moje odvolanie. Keby som tristokrát to urobil, ukameňujete ma. Takže sa smejte ďalej, ale majte rovnaký meter na ústavných činiteľov.
Ja to považujem za škodu, ktorá vznikla Slovenskej republike. Považujem to za bezdôvodné obohatenie, ktoré by mal mať prezident v majetkovom priznaní, lebo bol zvýhodnený používaním štátneho majetku, za ktorý neplatil. Nedovolí si to premiér (potlesk), nedovolí si to ani jeden ústavný činiteľ. (Doznievanie potlesku.)
Pýtať sa dnes ministra vnútra, že čo má teda robiť, myslím si, že je dosť dlho vo funkcii na to, že má vedieť, čo má robiť. A v prvom rade by mal slúžiť ľuďom. Nehrať divadlo, nerozdávať symbolicky plat, ale konečne robiť to, aby naozaj spravodlivo a citlivo hájil záujmy nielen tých, ktorí ho volili, ale aj tých, ktorí ho nevolili, ale hlavne každého občana Slovenska. Je aj mojím prezidentom Slovenskej republiky. Nakladá aj s mojím majetkom.
A myslím si, a teraz to poviem opakovane, že teda, ak by som bol ako on, tak od zajtra lietam do Šamorína vrtuľníkom. A povedzte mi, prečo by som nemohol?
Pýtam sa, keď chcem ísť na Javorinu alebo chcem ísť na víkend do Tatier, môžem teda, pán minister, objednať si airbus alebo malé lietadlo a spokojne ísť do Popradu?
A budete spokojní? Ľudia budú v kľude, lebo to sa môže. Teda ak áno, tak pravidlá pre všetkých rovnaké. Ak nie, tak potom sa všetci správajme zodpovedne k majetku štátu.
Neviem, či pán prezident kúpil záclony do svojej kancelárie ako ja. Aj to bolo zosmiešňované. Môžem uviesť milión iných príkladov správania sa k ochranke, z ktorých sa môžte usmievať. Ja nelietam špeciálom na fotbal. Mňa môžte vidieť na obyčajnom letisku a ja sa starám o tých ochrankárov. Pretože som nešiel do tejto funkcie zneužívať svoje výhody, nešiel som tento štát okrádať v týchto veciach, ani v iných. A vyprosím si, aby ste takto zosmiešňovali argument, ktorý tu používam.
A ešte raz hovorím, všetci hovoríte o hospodárnom nakladaní s majetkom štátu. Aký iný príklad, ako keď si v pondelok dá pristaviť lietadlo, štvrtok si odletí do Popradu, je príklad nehospodárneho nakladania s majetkom štátu?! A môže hovoriť, čo chce, ako chce. Tie pravidlá používania lietadiel sú jasné. To hovorím ako človek, ktorý má tak isto oprávnenie na používanie takýchto výhod. Letel som dvakrát vrtuľníkom, oslava SNP, raz pracovne na sever. Nevyužil som v rámci vnútroštátnej prepravy ani raz lietadlo na to, ani by ma to nenapadlo, aby som do Popradu papalášsky letel štátnym lietadlom. Bojím sa aj na tie sumy pozrieť.
Ak sa to naozaj blíži k miliónu euro, tak ho vyzývam, pána prezidenta, aby to preplatil tomuto štátu.
Vyzývam ho, aby toto buď uviedol v svojom majetkovom priznaní ako majetkovú výhodu, opakujem, alebo aby prestal s rozdávaním mzdy a začal šetriť na to, že raz to tomuto štátu zaplatí. A ja ako politik pre to urobím všetko.
Ďakujem vám a verím, že budete spravodliví pre nás všetkých, nielen pre pána prezidenta. Ďakujem. (Potlesk v sále.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 22.3.2017 10:53 - 10:55 hod.

Andrej Danko
Pán poslanec Droba. Pripraví sa pán poslanec Ondrej Dostál.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 22.3.2017 10:50 - 10:51 hod.

Andrej Danko
Pani poslankyňa Soňa Gaborčáková.
Skryt prepis