Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

28.11.2017 o 13:36 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9.2.2018 10:52 - 10:54 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
V prvom rade sa ešte raz ospravedlňujem, ale je tu zástupca Európskej komisie a dal som mu úctu v mene Národnej rade, takže som neutekal. Po druhé, mám informáciu, že tie reakcie boli konštruktívne. Chcem vám poďakovať, aby v tomto neostali a bol by som rád, aby výstup tejto Národnej rady bol konštruktívna a odborná debata.
Chcel by som, aby prestali tie hlúpe reči o províziách a kšeftoch, pretože si neviem predstaviť, vážení zástupcovia médií, ktorý hlupák by pýtal od Fínov, Američanov alebo Švédov provízie. V dnešnej dobe techniky sledovania monitoringu a určite sa neúčastnia zástupcovia obrany ani zástupcovia našej strany žiadnych rokovaní, nikdy ani len lobistických stretnutí. Ak upozorňujem na lobistické stretnutia, nemám záujem urážať ľudí, ktorí sa venujú problematike obrany, transatlantických vecí, ale poukazujem na to, že ak niekto raz píše o niečom podozrivom a potom otočí o 180 stupňov, tak je to zaujímavé. Na druhej strane, ak niekto píše rozprávky, tak je takisto zaujímavé. Takže som neútočil do zástupcov médií, len sa zamýšľam nad tým, prečo niekto takto múti vodu.
A keďže sme stále predmetom útokov a konšpirácií, ako sa rušia súťaže, ako sa teda odkláňa Slovensko, chcem jasne deklarovať, že podporujeme v duchu vyhlásenia troch ústavných činiteľov jasnú orientáciu Slovenska a že chcem urobiť všetko pre to, aby tento proces bol naozaj transparentný, jasný, pretože je to historická šanca konečne túto armádu prezbrojiť. Naša snaha je úprimná a odmietam konšpiračné hlúposti typu nákupu ruských, sovietskych zariadení, ktoré sú nám podsúvané.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 9.2.2018 10:04 - 10:28 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Vážené dámy, vážení páni, vážení páni poslanci, zástupcovia médií. Samozrejme, že téma obrany našej vlasti, a tú milujeme všetci, je veľmi dôležitá a každého občana musí zaujímať.
Napriek tomu, že Európa žije v historicky najdlhšom období mieru, nemôžme vedieť, ako sa situácia v Európe bude vyvíjať. Sami sme svedkom pre nás nepochopiteľných udalostí, vojen a súťaženia veľmocí. Sme malý národ a máme krátko štát a vždy sme s niekým bojovali. Keď dnes máme štát svoj, radi bojujeme medzi sebou. Ale, samozrejme, to nás niekam posúva, a ja nezatracujem žiaden názor, či je opozičný, koaličný, či je človeka z fabriky v Detve alebo v Dubnici. Počúvam a samozrejme, že ak niekto uráža, viem reagovať.
Máme svoj štát a 50 rokov armáda nedostala veľké investície. Armáda je v žalostnom stave, bola v žalostnom stave. Armáda bola pod tlakom na likvidáciu.
Ak som niekedy atakovaný za spochybňovanie orientácie Slovenska, ešte raz hovorím, že považujem Rusov za priateľov, ale nie za partnerov na predaj zbraní, ale za obchodných partnerov a ľudí, s ktorými sa spolupracovať dá a musí. Chcem dobrý vzťah pre Slovensko so Spojenými štátmi aj s Rusmi. Preto by som vás chcel vyzvať, najmä tých, ktorí sa snažíte pôsobiť odborne, že noviny a Google dnes ani Facebook nie sú zdrojom informácií pre ľudí, ktorí sa chcú vyjadrovať k tak dôležitej téme.
Chcel by som jasne povedať, že máme historickú šancu armádu prezbrojiť. Nebudem tu hovoriť o problémoch zákona o verejnom obstarávaní pri drobnostiach, ako sú náboje, ponožky, ale chcel by som povedať, že ctíme jednu zásadnú vec, a to je, že armáda má aj určité špecifiká, kedy sa nevzťahuje na ňu zákon o verejnom obstarávaní, kedy je dôležité nevykrikovať a vás poprosím do budúcna, členov výboru, veci, ktoré sa prerokovávajú pod určitým režimom na vašom výbore a ktoré sú tajné alebo prísne tajné.
Často som útokom so svojou politickou stranou, z rodinkárstva a korupcie. Ak je odvolaný človek, ktorý sympatizoval 20 rokov so SNS, je zle. Ak vyberiem odborníka vojaka, u ktorého som rok slúžil a keď po mne skríkol, tak som vedel, že je zle. Človeka, ktorého si ctím, ktorý prešiel útvarmi za ministra obrany, a dnes hovorím, že je jeden z najlepších ministrov obrany, tak je takisto zle. Lebo sme vyprahnutí, píšete a útočíte. Včera som čítal, ako je teda hádka v koalícii za radary. Nikoho už nezaujímajú procesné veci, aké sú problémy pri verejných obstarávaniach. Ale chcel by som možno zareagovať aj na pár faktov vo vystúpení, ale jasne deklarovať to, že SNS ctí koaličnú zmluvu, SNS ctí proeurópske a proatlantické orientovanie Slovenska, vždy bude hovoriť, že NATO nemá byť útočný pakt, ale obranný pakt, že mám rovnaký rešpekt ku každému, kto je na severe, na juhu, na západe, na východe, ale mám hrdosť. A túto hrdosť chcem naučiť náš národ a našich ľudí, pretože sme, prepáčte, veľmi zakríknutí, zakomplexovaní, vo veľa veciach sa krčíme. A nemyslím si, že máme kupovať hneď niečo nemecké a francúzske.
Ak hovoríte o náraste pracovných síl, tak ja dnes hovorím, že asi zabúdate na to, že máme jedinečnú šancu ešte zachrániť 4-tisíc pracovných miest v zbrojárstve. To nie je len o náraste, to je o tom, že rezort obrany, či je to v LOT-ke, či je to v DMD, stojí pred vážnou úlohou, aby nemusel zatvárať tak ako niektoré ubytovacie zariadenia aj posledné torzá fabrík, ktoré ešte na Slovensku ostali. Takže nesplietajte tu, že 50 a 8 mil. a rozprávky. Tu ide o to, že potom môžme aj to posledné torzo, ktoré tu ostalo po zatváraní fabrík v 90. rokoch a po ustupovaní z trhov, zavrieť. To hrozilo LOT-ke Trenčín, keby nový manažment za prítomnosti SNS neobstaral opravu 200 ruských vrtuľníkov pre americkú armádu, môžme jeho LOT-ku zavrieť. Môžme zavrieť DMD, môžme zavrieť všetky fabriky. Ak bol Danko v Rusku, rozprával aj o kooperácii pre opravu týchto vecí, pretože bez súčiastok z Ruska sa to opraviť nedá. Ale ak niektorí píšete v denníkoch a týždenníkoch veci, pozdravujem, pán Korda, mám rád váš úsmev, ale chcel by som, aby ste písali pravdu, tak by ste mohli napísať aj to, mohli by ste napísať aj to, aký je skutkový stav. Vedľa sa škerí pán Šnídl, ktorý napísal v roku 2011, že GLOBSEC je zaujímavý, lebo to financujú zbrojárske fabriky. Aké je zaujímavé, že mení názor. Aké je zaujímavé, ako ho veľmi teší, keď zaútočí osobne, ale pripravuje rozprávky dennodenne, pretože tieto rozprávky ho živia. Možno by sa zamestnávatelia mali pozrieť na to, či práve to, čo je útok na nás, korupcia a priateľstvo so zbrojárskymi fabrikami, neživí niektorých týchto ľudí. (Potlesk.)
Ja som odmietol, ja som odmietol návštevu Švédska a ctím si švédsku kráľovnú a korunu a ešte raz sa ospravedlňujem, len preto, aby som zase nebol v útokoch a predmete útoku, že lobujem na nejakých stretnutiach za akýkoľvek výrobok. Ak ste rozprávali a písali rozprávky, že niekto chce MIG-y zachovať pre armádu, tak nie, nikto MIG-y kupovať nechcel. A videli ste tlačovú správu, kedy je jasné, že v najbližšom období budú vyhodnotené dva výrobky. Ale môžte písať a robiť čo chcete, ale ja sa s týmito výrobcami nestretávam. A nebudem tu hovoriť o žiadnych výrobkoch, ktoré sú lepšie a horšie, pretože nie som vojak.
A prepáčte, pán Krajniak, na odbornosť v takýchto veciach, ako ste tu púšťal a mám k vám úctu, nestačí dve hodiny na Googli. Na odbornosť v týchto veciach nestačia fotky z Googlu. Aj keď žijeme v dobe, že internet je mocný pán a nemusíš mať politickú stranu, ale stotisíc lajkov a si v strane, a teda a si v parlamente, môžeš rozprávať čokoľvek, raz povieš, že Danko čítal listy, druhýkrát povieš, že máme zlý rokovací poriadok.
Pán poslanec Vašečka, zoberiem ťa nabudúce do Čiech, aby si videl, ako čerpajú z našich info (reakcia z pléna)... No nebol si na služobnej ceste, len raz so mnou v Arménsku, myslím, že sa ti páčilo. Áno, avšak ale slušne, naozaj bola to naozaj pracovná cesta, ktorá nám obom duchovno veľa dala. Ale v Čechách by si videl, ako čerpajú z nášho rokovacieho poriadku. Ak hovoríte a hovorili ste a písali a dnes to majú mládež v hlavách, pretože cez Facebook to bolo veľmi zaujímavé, náhubkový zákon, tak máme jeden z najmodernejších rokovacích poriadkov. A ja som hrdý.
To isté ste rozprávali, keď tu bolo 47 delegácií, ako čítame listy, dnes už nepoviete, prepáč. Teda táto schôdza bola zvolaná s tým, že skúšky boli úspešné alebo neúspešné, to vozidlo? Alebo ja neviem, lebo to podlieha určitému režimu, pán Krajniak. (Reakcia z pléna.) Ale na Googli. V každom prípade ja si ctím každého z vás a snažím sa s každým z vás rozprávať, len vás chcem prosiť, aby ste rozprávali k téme a veciam, ktorým rozumiete, a preto ja v tejto a v tomto vystúpení nebudem rozprávať k detailom, či to má vrtuľku, či to prestrelí samopal. Na to tu bude odborník, minister obrany. S týmto odborníkom si môžu sadnúť vaši odborníci, ako si sadol v nedeľu s pani Matečnou pán Fecko ako tieňový minister pôdohospodárstva. Takto si môže sadnúť pán Gröhling s pani Lubyovou. A nechajme tú diskusiu na vášho tieňového ministra obrany, ak teda vy ním nie ste, a rozdebatujte si to odborne. Ja neriadim žiadne tendre, nestarám sa o tieto veci, nemám prehľad o veciach, o ktorých máte často vy, a žasnem ako novinári na tieto veci nabiehajú. Ja viem, že je to populárne a že sa dnes tak robí politika, ale štát sa neriadi ako obchodný dom. Ani ministerstvo obrany. A keď viete vy v niektorých veciach rozprávať, lebo samozrejme potom nemusíte povedať, prepáč, môžte ma obviniť z čohokoľvek, čo radi robíte, ale vždy ten čas ukáže, aká bola pravda.
Čo vlastne chcem za politickú zodpovednosť v obrane? Chcem to, aby sa naši vojaci nehanbili. Ak niekto kritizuje rezort z vnútra, poviem, že na Deň ozbrojených síl ste mohli vidieť tu výstavku našich ozbrojených zložiek. Áno, hasiči majú lepšiu výstroj a výzbroj.
Mám za sebou niekoľko rozhovorov s prezidentom Slovenskej republiky, ktorý sa samozrejme o túto vec zaujíma, a musím a poviem nahlas, že vždy odkazujem na ministra obrany, a povedať jednu vec. Všetci máme záujem naplniť 2 %, na ktoré sme sa zaviazali. Samozrejme, že tie peniaze musíme minúť hospodárne a armáda ani doteraz nemala dlhodobý plán prezbrojenia. Ak ste sa pýtali dnes, doteraz na obrane teda, koľko potrebujú pozemných vozidiel, koľko lietadiel, nikde nebol taký plán, aký minister obrany predložil vláde. Samozrejme, ja nepopieram, že mohol byť prejednaný v Národnej rade, ale je verejný. To znamená, nie je tam žiadna tajnosť, hovorí sa tam o kusoch, o potrebe vojska. A toto sa dlho zostavovalo s potrebami NATO, s potrebami Slovenska, so špecifikami Slovenska. A taký materiál Slovensko doteraz nemalo. Samozrejme sú tu nazmluvnené veci, ktoré armáda už nakúpila, a ja nie som z tých ľudí, aby som teraz zase kritizoval bývalých ministrov, pretože každý mal, jeden mal krátke obdobie, druhý nebol celkom do rezortu pripravený. Naozaj, ak sa niekto stane mimo rezortu, a preto som ministrov vyberal z rezortov, ministrom, tak sa taký rok musí orientovať, čoho vlastne ministrom sa stal, a to bolo obdobie 90. rokov, 2000, že sa podľa straníckych knižiek robili ministri.
Tak už ak nič, všetci tí, ktorí teda čítate denníky, Sme, jasné, tak aspoň niečo uznajte pri týchto nomináciách. A hlavne uznajte to, že minister Gajdoš je odborník. Nechcem, aby sme dnes tu útočili osobne, ja nebudem naozaj pomenovávať, rozprávať veci, ktoré zaznievali pri zvolávaní tejto schôdze, pretože ja by som chcel, aby to bola schôdza odborná.
Viem a informoval ma minister, aký rozsiahly má prejav, ale nedá mi ešte raz apelovať na jednu vec. Politika je umenie možného, umenie kompromisu. Ak sa budete hádať v politických stranách, budete sa rozpadávať a nebudete schopní vládnuť. Ak sa budete stále len štiepiť a súťažiť, či je lepší byť spolu alebo byť progresívne, nepohneš sa.
Pán Kotleba, aj vy ste skúsil a hovoril ste, že nakúpite lopaty miesto strojov, a to bačovanie dopadlo inak. Určite keď pán minister Gajdoš bude odchádzať, za zostatkové ceny sa nebudú predávať techniky a určite na ministerstve obrany nepracuje ani jeho, ani moja rodina. To znamená, že chcel by som, aby ste aj vy bol objektívny. Rád rozprávate, že keď sa dostanem do parlamentu, peniaze neprijmem, potom ich rád užívate, rád sa šklebíte, rozprávate hlúposti a som rád, že to ľudia vidia.
To, čo ma drží v politike, a to, čo ma drží ísť ďalej, je podpora ľudí a dôvera ľudí. A táto koalícia, a môžte hovoriť, čo chcete, o SMER-e, o SNS, o HÍD-e, ešte vždy dôveru má. A budem o ňu bojovať. Samozrejme, že sú ľudia, ktorí majú iný názor, ale ak máte iný názor a je konštruktívny a ste schopný prijať argument a nie je vo vás len nenávisť, tak musíte vo veľa veciach, ktoré povie aj pán Gajdoš teraz, alebo rozprávajú ministri a vysvetľujú, pretože bol škandál, či gymnáziá, teda 5 %, 10, potom pani poslankyňa Remišová už urobila tri tlačovky, teda raz 5 mil. míňame na školstve, potom ideme rušiť nejaký inštitút analytický a neviem. Ja by som povedal tak, že je ťažko hľadať naozaj pri takýchto útokoch kľud na prácu. Na to, aby sme mohli vymýšľať ako ľuďom viac pomáhať, pretože dennodenne chodím do práce s tým, že zase niekto niečo vymyslí, naloží alebo že sa budem brániť. A keď chcete niečo tvoriť, musíte odolávať individuálnym krikľúňom. Ľudom, ktorým stačí Facebook, virtuálny svet, ktorí nemajú emóciu, ktorí nevedia pustiť slzu, nevedia mať radi, majú strany, kde sú pánmi, pretože sú zabetónovaní. A ja tak žiť neviem a ani som tak nikdy nežil. Ja viem zabojovať, dať emóciu, prijať úder aj dať úder, ale neznesiem zákernosť a hlúposť.
Neznesiem, keď poslanec plače na tlačovke, lebo mi to je ľúto. Neznesiem, keď sa útočí do blízkych, pretože politika a najmä diskusia v Národnej rade by mala byť o posunutí problému. Ak dnes zotrváme v odbornosti, tí, ktorí ste dnes schôdzu zvolávali, ak som prečítal vaše argumenty, verím, že vám budú vyvrátené. Ak sa chcete ale baviť o tom, či Boxer je Mercedes a či Patria je Superb, na to je minister, odborníci. Ale ak sa premešká pri tomto prezbrojovaní šanca zaangažovať 100-percentnú štátnu spoločnosť, tak bude o 4-tisíc ľudí viac na ulici.
A ešte by som chcel zásadne povedať jednu vec, to, čo splietate aj novinári. Tu nikto nič nekúpil. Tu sa len ministerstvo rozhodlo nekúpiť niečo, pretože kúpiť sa dá hocikedy. Kúpiť sa dá kedykoľvek. A bude sa tešiť Francúz, Američan, Holanďan, Švéd?
Tu sa rozhodli dve štátne spoločnosti ešte spojiť, pretože to legislatíva Európskej únie dovoľuje, a spojiť sily na vývoj. Ak toto vozidlo nebude funkčné, bol to posledný pokus, armáda bude musieť kúpiť niečo, čo funkčné bude. Nikto tu peniaze neminul.
Ak čítam už o fabrikách, ktoré sa teda majú spájať s nami, hovorím, že to je ďalšia hlúposť. Pretože tu nikto nevie, kto, kde, čo má vyrábať. A ja hovorím len jednu vec, že v tejto veci mám, a snažím sa tak žiť, čisté svedomie. Preto sa teším diskusii, odbornosti, ale ak ťaháte argumenty, rozlišujte, čo podlieha akému režimu aj v tejto sále pri diskusii, lebo ste členmi a ste zodpovední za informácie, ktoré dostávate. Nie všetky môžte písať na internet, nie o všetkých môžte rozprávať. To je aj tá zodpovednosť voči štátu. A nakladajte s nimi tak.
Samozrejme, že sú tu aj individualisti, ktorí sú už prihlásení do rozpravy a ktorí to patrične využijú, pretože im to zarába politické body. A ja chápem, že aj v spoločnosti sú ľudia, ktorí potrebujú väčšiu emóciu, ktorí potrebujú negativizmus, ale my musíme týchto ľudí presviedčať, že jediná cesta je kľud. Aj v SNS sme mali šialencov a ja som zastupoval ľudí, ktorí ich vyhodili, a nebolo to ľahké. Ja som dnes rád, že nominanti našej strany sú rozumní ľudia a slušní ľudia. A preto by som chcel, aby ste pri diskusii aj tak pristupovali vy k nám. Ja nemôžem urobiť tlačovku, niekoho obviniť z toho, že ma ide zlikvidovať. Ja nemôžem zareagovať emočne tak ako líder opozície, kedy hovorí, že ma niekto dá do zadnej časti v televíznej relácii, pretože som predseda Národnej rady a ctím túto funkciu. Ctím si však aj každého z vás. Každého z vás, ktorí ste dostali mandát a sedíte tu. Ale nedám sa urážať.
Natriasa vás, pán Kotleba. Verím, že tu v 2020 už nebudete.
Ďakujem vám za pozornosť a verím, že časom ľudia pochopia, kto čo ako myslel. Ak si ľudia zvolia inú vládu, bude mať možnosť rozhodnutia zmeniť. Ja dnes ale hovorím, že urobme všetko pre to, aby sme torzo zbrojárskej fabriky zachovali. Aby naši vojaci nechodili na starých Zilloch, nepoužívali starú sovietsku techniku. Aby aj pri rozhodovaniach neskončili tieto nákupy kauzami, ako to bolo v Rakúsku, v Čechách. A hovorím ešte raz, nemýľme si vec, nikto nič nekúpil. Dve štátne spoločnosti niečo vyvíjajú, čo môže armáda použiť. Akonáhle to nepoužije, neprejde skúškami, ja neviem, kedy tie skúšky prebiehajú, aké sú termíny, to nie je predsa o nominantoch SNS. Hádam mi nechcete povedať, že zástupcovia ozbrojených síl, vojaci, NGŠ a všetky tieto komisie sa dajú nejakou SNS v pozícii, keby máme, máme ministra ovplyvňovať. To je nespočetné množstvo ľudí.
A k vášmu útvaru, kde ste slúžil, mám obzvlášť úctu. Pretože môj priateľ, u ktorého som tiež slúžil, Jožo Turček k nemu mal blízko. Nejaký čas u mňa pracoval Jožo Turček. Nejaký čas som bol v armáde aj v bezpečnostných zložkách. Nevyhol som sa ani dobrovoľnej vojenskej službe.
Chcel by som teda povedať jasne, že som pripravený na diskusiu, na hlúposti a útoky osobné reagovať nebudem. Takže nech si tu niekto rozpráva o ZOO. Chcel som, aby táto debata bola konštruktívna, jasná a vyzývam ministra obrany, aby to, čo mu zákon dovoľuje, aby pred vami odkryl, aby vám vysvetlil súvislosti. A keďže podstatná časť v opozícii z vás jej aj skupina ľudí, s ktorými sa dá rozprávať a rozumiete problematike, verím, že niečo aj uznáte.
Ak bude niečo zlé, minister obrany nie je z tých ľudí, ktorý by tento problém neriešil a je pripravený zodpovedať všetky otázky. Takže aj obavy toho, že by táto schôdza nezbehla alebo máme niečo tajiť, boli zbytočné.
Ešte raz vám prajem príjemné pracovné rokovanie a naozaj želám si, aby sme konštruktívne tieto dohady, hlúposti, ktoré šíria odborníci, ako pán Šnídl, definitívne zastavili.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.2.2018 11:42 - 11:45 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, poprosím o kľud v rokovacej sále a ďalším krokom je teda pokračovanie v rozprave. Do rozpravy je prihlásený pán poslanec Blaha písomne.
Nech sa páči, pán poslanec.
A poprosím o zaujatie miesta pána navrhovateľa a pána spravodajcu alebo pani spravodajkyňu. (Ruch v sále.)

(Pokračovanie rokovania o vládnom návrhu zákona o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 817.)
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 21.12.2017 16:51 - 16:54 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Je všeobecný súhlas? (Súhlasná reakcia pléna.) Dobre, ďakujem.
Takže nebudeme hlasovať o návrhu.
Pristúpime k hlasovaniu, pýtam sa, pán spoločný spravodajca, či môžeme pristúpiť k hlasovaniu v druhom čítaní.

Zelník, Štefan, poslanec NR SR
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, keďže počas rozpravy vystúpila jedna pani poslankyňa a osem poslancov, nikto nepodal procedurálny návrh a keďže gestorský výbor neprijal návrh správy vrátane stanoviska gestorského výboru, podľa § 80 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku predkladám návrh na ďalší postup. Vážený pán predseda, dajte hlasovať o pripomienkach prezidenta spoločne bez odporúčania gestorského výboru.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 124 poslancov, za 48, proti 58, zdržali sa 18.
Konštatujem, že sme uvedený návrh neschválili.

Zelník, Štefan, poslanec NR SR
Pán predseda, keďže sme hlasovali o pripomienkach pána prezidenta, sme v treťom čítaní, prosím, otvorte rozpravu.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pristúpime k tretiemu čítaniu bez hlasovania.
Otváram rozpravu v rámci tretieho čítania. Hlási sa niekto do rozpravy? Ak nie, vyhlasujem rozpravu za skončenú.
Budeme hlasovať o vrátenom zákone ako o celku. Pán spravodajca, prosím, uveďte odporúčania gestorského výboru.

Zelník, Štefan, poslanec NR SR
Vážený pán predseda, keďže sme neschválili pripomienky pána prezidenta, dajte hlasovať o zákone v pôvodnom znení. Bez odporúčania gestorského výboru.

Danko, Andrej, predseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 124 poslancov, za 78, proti 46.

Konštatujem, že Národná rada po opätovnom prerokovaní schválila novelu zákona č. 576/2004 Z. z. o zdravotnej starostlivosti, vráteného prezidentom Slovenskej republiky.

Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, chcem vás informovať, že v súvislosti s nastúpením poslanca Ľuboša Martináka podali poslanci členovia poslaneckého klubu za stranu SMER - sociálna demokracia návrh na voľbu poslanca za člena výborov Národnej rady Slovenskej republiky.
Návrh máte rozdaný ako tlač 806.
Podávam návrh na zaradenie tohto nového bodu do programu 25. schôdze, to už bolo, takže pristúpime teda k jeho prerokovaniu.

(Rokovanie o návrhu na voľbu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky za člena výborov Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 806.)


Poslanci, členovia klubu poslancov za stranu SMER - sociálna demokracia v tlači 806 navrhujú zvoliť poslanca Ľuboša Martináka za člena ústavnoprávneho výboru a výboru na preskúmavanie rozhodnutí Národného bezpečnostného úradu.
Chce sa niekto z poslancov vyjadriť k tomuto návrhu? Nie. Ak nie, pristúpime teda k hlasovaniu.
Dávam hlasovať, návrh na voľbu poslanca za člena výborov, ako ho máte v tlači 806. Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 124 poslancov, za 124.

Konštatujem, že Národná rada schválila navrhované uznesenie.

Ďakujem za účasť, vyhlasujem 25. schôdzu za skončenú.
Ešte jeden procedurálny, pán poslanec Madej.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 21.12.2017 16:50 - 16:50 hod.

Andrej Danko
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, poprosím o kľud. Skôr než pristúpime k hlasovaniu, procedurálny návrh - pán poslanec Madej.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 21.12.2017 16:50 - 16:50 hod.

Andrej Danko
Ďakujem. Vyhlasujem rozpravu za skončenú. Pýtam sa spoločného spravodajcu, či sa chce vyjadriť k rozprave. Nie. Ďakujem.
Prerušujem rokovanie do 16.50 hod., kedy budeme hlasovať o predloženom návrhu zákona.

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 11:24 - 11:27 hod.

Andrej Danko
Pán poslanec Mazurek.
Skryt prepis
 

28.11.2017 13:36 - 13:37 hod.

Andrej Danko
S reakciou na faktické, pán poslanec Dostál.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.10.2017 11:56 - 11:56 hod.

Andrej Danko
Ďakujem.
Pán poslanec Budaj s reakciou na faktické poznámky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.4.2017 9:52 - 9:54 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Takže v prvom rade, pán Dostál a Rišo Vašečka, považujem vás za slušných ľudí. A vy považujete za slušné, že tu povie niekto, že predseda Národnej rady je idiot, primitív? Opakovane? To ten kapitán je to najmenej.
Po druhé. Pán Matovič, vy ste taký klamár, ale taký klamár! V živote to, čo hovoríte, som vám nepovedal. Skôr by som od vás čakal milión za to, ako ste tu posledne hrešil, a môžem vám dať číslo účtu, kde ho môžete poslať, keď vaše slovo niečo platí.
Po druhé, áno, nemám nervy, lebo som tu bol celú noc, spal hodinu na rozdiel od neho, ktorý si užíval, oddychoval. Zvolal mimoriadnu schôdzu, neplnil si elementárne povinnosti, a znova len čaká, aby mohol hodiť dole falošný úsmev pred kamery a povedať, ako strašne bojuje za slovenské ženy, na ktoré zhlboka aj tak kašle, pretože ho zaujíma akurát jeho peňaženka a jeho záujmy, urážanie ďalších ľudí.
Ja sa nebudem na niektoré veci, pán Matovič, dlhšie už pozerať, pretože vy nemáte právo o mne hovoriť v sále Národnej rady, že som idiot, primitív a nadávať mi a urážať ma. Nemáte na to právo, pán Matovič. Nemáte na to právo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Pán poslanec Matovič, pán poslanec, otočte sa!

Danko, Andrej, predseda NR SR
Ešte raz to poviete, dávam vás na disciplinárne konanie.

Bugár, Béla, podpredseda NR SR
Hovorte to do mikrofónu! Hovorte to do mikrofónu! Viete, vy ste zbabelec. Hovorte do mikrofónu!

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán Matovič, klamete, pretože ináč neviete pracovať, len urážať, klamať, hľadať konflikt. My vám na tieto hry nabehovať nebudeme, ale nebudem do nekonečna pozerať na to, ako ma v sále urážate. Ešte raz ma urazíte a dávam na vás disciplinárne konanie. Tak ako ste urážali Židov, tak to zopakujem vo vzťahu, ako ma urážate do idiotov a primitívov.
Skryt prepis