Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.3.2019 o 11:38 hod.

JUDr.

Andrej Danko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 19.6.2019 18:02 - 18:06 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Možno prejav sily je si vyholiť hlavu a s takou jednoduchosťou sa dostať do parlamentu. A môžem vás ubezpečiť, celé ĽSNS, že vás v Rusku majú za fašistov a extrémistov. A môžte sa usmievať, môžte chodiť po dedinách, po krčmách a klamať ľudí. Vás nemá nikto vo svete za nič.
To, že klamete národ a rozprávate rozprávky a potom zrazu dostanete päť miliónov od štátu, ktoré si necháte, že si kupujete polia a že ste sa so svojou jednoduchosťou dostali do parlamentu, je len to, že klamete ľudí.
Pri zodpovednom riadení štátu si treba v prvom rade urobiť poriadok v hlavičkách, ak sa chcete vyjadrovať, pretože najprv ste Európsku úniu hanili, dneska máte dvoch poslancov, klamaním, útokmi... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán poslanec Mazurek, upokojte sa!

Danko, Andrej, predseda NR SR
... a spochybňovaním zahraničnej politiky štátu. Zrazu hovoríte, že Európsku úniu treba zreformovať. Zrazu hovoríte, že posielame provokatérskych vojakov. A nehovoria vám nič povinnosti v rámci našich štruktúr NATO? Áno, smejete sa, lebo vám to zarába body. A ja žasnem niekedy, ako národ môže veriť vašim jednoduchým hlavičkám. Ale je iné štát riadiť a niesť zodpovednosť za rezort a je iné rozprávať, vymýšľať si a urážať.
Áno, verím, že sa tento národ preberie a vy, ktorí milujete írske farby miesto národných, rozprávate o Rusku, ktorému vôbec nerozumiete, a pán Kotleba, vás do Ruska ani nevpustia. Vy nemusíte Rusko chrániť. Ja som tam aj o týždeň s najvyššími predstaviteľmi štátu. A veľmi dobre viem, ako oni vnímajú takéto aktivity. A veľmi dobre viem, ako ich vnímajú v Bielorusku, mám veľmi dobrý vzťah aj v Lotyšsku, Estónsku, Litve. Ale áno, sme členmi Európskej únie, sme členmi NATO. Jedná sa o dočasnú prítomnosť v rámci spolupráce našich armád. A to, že si to využívate ako tému, je len vaša plytkosť a hlúposť. Ale nikdy, prosím, do budúcna neútočte na SNS, ako to robíte bežne a dávate trestné oznámenia na mňa.
Ste extrémisti s prejavmi fašizmu a to, že ste extrémisti, povedala práve Ruská federácia vo svojej správe ministerstva zahraničných vecí. Na to nemalo odvahu ani Spojené štáty, aby povedali, že ste extrémisti, ktorí len klamú ľudí. A do budúcna vás poprosím aspoň o elementárnu slušnosť. Slovensko je členom Európskej únie, je členom NATO. O chvíľu budete hovoriť aj to, že z NATO netreba vystúpiť. Áno, to môžte tak hovoriť, ale v každom prípade je veľmi dôležité, aby si Slovensko plnilo povinnosti.
A môžme otvárať diskusiu, či by Slovensku nebolo lepšie ako neutrálnemu štátu. Je možné sa debatiť o tom, či by nebolo lepšie, aby Európa mala európsku armádu. Áno, ja som zástupca toho, aby sme mali európsku armádu, aby tu neboli prítomné iné ozbrojené sily. Ale na rozdiel od vás s tým bojujem. Ja na rozdiel od vás som zabránil tomu, aby bola podpísaná zmluva o prítomnosti iných vojsk. Ja na rozdiel od vás som bojoval s Istanbulským dohovorom. Vy len klamete a klamete verejnosť a verím, že vás raz verejnosť prekukne. Ja na rozdiel od vás viem, čo je to zodpovedne dostávať facku zľava aj sprava.
Takže si ďalej jedzte svoje steroidy a hoľte si svoje hlavy.
Ďakujem vám.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2019 11:54 - 11:56 hod.

Andrej Danko
Pani poslankyňa Gaborčáková.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2019 11:52 - 11:54 hod.

Andrej Danko
Tri faktické pripomienky na vystúpenie pána poslanca.
Pán poslanec Petrák.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.5.2019 11:34 - 11:35 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Dovoľte mi zareagovať.
V prvom rade chcel by som, Martin Fedor, tebe povedať, že máme korektné vzťahy roky, a verím, že sme sa jasne ujasnili, že traja ústavní činitelia, najvyšší, majú jasné smerovanie a víziu v zahraničnopolitickej orientácii. Ja som pripravený si sadnúť.
Vo vzťahu k vám, pani poslankyňa Cséfalvayová, toto už bolo asi siedme, ôsme vystúpenie typu, kedy naozaj necitlivo, nevnímate možno aj iný názor, ja vás veľmi rád pozvem na raňajky a môžeme si to ešte raz porozprávať. Ale chcel by som povedať, že toto vystúpenie bolo ďaleko za hranou. A vaše uznesenie nebude a nebolo schválené ani na koaličnej rade len preto, že ste tam znova to, čo ste v texte tu rozprávala, podsunula. Ak by to bola len čistá deklarácia úcty k vstupu do Európskej únie, kedykoľvek ho schválime. A o tom vás ubezpečujem.
Čo sa týka toho, pán Kolteba, opakovane, ešte raz, keďže tá zmluva je irelevantná, bezvýznamná, teraz naozaj je v rovine draftov, môžeme vám takých draftov dať 50, ale povedal som vám, že my nikdy ten text nepodporíme. A tak ako sme my, nie vy, zastavili istanbulský a tak isto sme my našli variantu v koalícii aj k iným listinám bez ĽSNS, tak verím, že to vydržíme aj ďalej.
Čo sa týka extrémizmu, práve takéto vyjadrovania a polarizácia spoločne pomáha k nárastom takých vecí, akých sme svedkami v dnešnej spoločnosti. A preto som aj ja zvolil tú formu komunikácie aj so stranou pána Kotlebu, tak ako som to urobil v nedeľu a budem v tom pokračovať.
Ešte raz by som povedal, že aj mojich poslancov, samozrejme, vyzývam na vzájomnú úctu v dialógu. Nemám problém to povedať pánovi Paškovi, tak ako vám, pán Poliačik, a verím, že zachováme priateľskú a pracovnú atmosféru v sále tak, aby sme dôstojne reprezentovali občanov. O nič iné mi nejde.
Ďakujem ešte raz a som rád, že som stihol reagovať a môžem odísť do relácie.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.5.2019 11:04 - 11:04 hod.

Andrej Danko Zobrazit prepis
Takže len tak krátko. (Zaznievanie gongu.) Milá pani Cséfalvayová, pán Fedor, kedy Slovenská národná strana povedala, že nectí svoje hodnoty a postavenie, ktorými sa prihlásila k EÚ a k transatlantickým štruktúram? Už aj Marian Kotleba nechce vystúpiť z EÚ, čo považujem za pokrok.
Ty by si nepredsedal žiadnemu Parlamentnému zhromaždeniu NATO, keby to nechcela Slovenská národná strana.
A ty, pani poslankyňa, zvažuj slová pri každom svojom vystúpení. Ikskrát si bola so mnou v zahraničí a nikdy nemôžeš povedať, že by som kedykoľvek povedal. Tak si bola vo Francúzsku a využívaš komfort koaličnej pohody. Ak sa ti nepáči, odíď z koalície, aj tak raz odídeš (smiech v sále), ale, prosím ťa, nerozbíjaj koalíciu. Lebo ľudia, ktorí sú individualisti, exhibicionisti, radi využívajú komfort ťažkých koaličných rokovaní. Dobre sa ti užíva pozícia, ale mohla by si niekedy uznať aj pozitíva. Ja som ešte nepočul, aby si niečo uznala, keď sa niečo podarí. Je veľmi ľahké rozbíjať, ale je veľmi ťažké spájať.
Musel som vystúpiť ako predseda Národnej rady a ešte raz deklarujem, nič sa na pozícii, ku ktorej som sa prihlásil s predsedom vlády a s prezidentom Slovenskej republiky, nezmenilo. Ale to, že chcem mať dobré vzťahy vo Francúzsku, v Nemecku, na Západe, na Východe, k tomu sa hlásim.
Možno by ste sa mohli pozrieť na správanie premiéra Kurza, ktorý sa každý druhý mesiac snaží v Rusku stretávať s najvyššími lídrami. A keď je aj určité, disharmónia vo vzťahoch, viem vás ubezpečiť, že s ministrom zahraničných vecí komunikujem seriózne, ctím tento rezort a snažím sa, aby sa akékoľvek problémy riešili.
Ale to, čo ste dnes povedali, je ďaleko za hranou. A ešte raz, pani Cséfalvayová, ak sa vám nepáči, odíďte z tejto koalície.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2019 11:54 - 11:56 hod.

Andrej Danko
Poslanec Fecko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.3.2019 11:38 - 11:39 hod.

Andrej Danko
Poslanec Pavelka.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 26.3.2019 13:11 - 13:12 hod.

Andrej Danko
V písomnej podobe disponujem návrhom. Poslanec Sopko.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2019 11:52 - 11:53 hod.

Andrej Danko
Bez reakcie pani poslankyne. Vyhlasujem všeobecnú rozpravu za skončenú. Chce sa ešte vyjadriť k rozprave pani navrhovateľka? (Reakcia z pléna.) Môžte v závere, na záver. K pultu, keby ste boli tak dobrá, ako navrhovateľka, na záver.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.2.2019 11:36 - 11:50 hod.

Andrej Danko
Poslanec Kollár.
Skryt prepis