Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2018 o 17:01 hod.

Mgr. art.

Andrej Hrnčiar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 20.6.2018 17:33 - 17:33 hod.

Andrej Hrnčiar
Chcem požiadať o opravu hlasovania, tlač 1043. Hlasovacie zariadenie vykázalo, že som sa "zdržal", hlasoval som "za". Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2018 17:01 - 17:02 hod.

Andrej Hrnčiar
Vyhlasujem všeobecnú rozpravu za skončenú. Pýtam sa, či chce zaujať niekto stanovisko. Nie, prerušujem rokovanie o tomto bode programu. Vyhlasujem 3-minútovú prestávku.

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 12.6.2018 14:40 - 14:51 hod.

Andrej Hrnčiar
Tri faktické poznámky.
Nech sa páči, pán poslanec Tomáš.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 29.5.2018 10:41 - 10:43 hod.

Andrej Hrnčiar
Pán poslanec Kolesár.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.5.2018 18:36 - 18:38 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis
Chcem sa poďakovať za reakciu pani poslankyni Cigánikovej a verím, že takýmto spôsobom budete, pani poslankyňa, vplývať, aj keď budete mať zasadnutia napríklad spoločné opozičných klubov, lebo ja súhlasím s tým, čo ste povedali, absolútne. Je to, bola to neprimeraná reakcia na neprimerané vystúpenie pána poslanca, ktorý to robí zámerne. A keď desaťkrát niekoho poprosíte slušne, tak niekedy sa to musí urobiť kontaktovo expresívne, možno aby sa vyvolala aj takáto diskusia. Ale ďakujem vám za vaše vystúpenie a súhlasím a súhlasím s vami.
A na pána Matoviča len to, že jediný usvedčený daňový podvodník je pán poslanec Matovič. Má len to šťastie, že sa na to prišlo až vtedy, keď jeho kauza daňová bola premlčaná. Našťastie, ja som nikdy nemusel ani krátiť dane, ani prepisovať spoločnosť na bieleho koňa, nemusel som vlastnú matku zatiahnuť do toho, že som klamal, že najazdila 300-tisíc kilometrov ročne a tak ďalej a tak ďalej.
Naozaj ja som hrdý na to, že som spoluvlastníkom spoločnosti, ktorá platí dane, nemá ani jedno euro dlhu, zamestnáva ľudí a je prospešná pre túto spoločnosť.
Jediný usvedčený daňový podvodník v tejto sále je Igor Matovič. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.5.2018 18:25 - 18:32 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán podpredseda, vážené kolegyne, kolegovia, ja naozaj veľmi krátko len zareagujem na vystúpenie pána poslanca Matoviča.
Tí, čo ste pozorne sledovali jeho vystúpenie, tak ste videli, že tak ako obvykle, keď sa zjaví po istej dobe a dlho tu nie je, tak absentuje v jeho psychickom rozpoložení možnosť prejaviť sa a dourážať všetkých naokolo. To, že nazval dámu, že je obluda, že jej ponadával iným spôsobom, predsedu parlamentu niekoľkokrát nazval, že je dilino z Revúcej. Tí, čo ste to pozorne počúvali, tak niekoľkokrát naozaj veľmi vulgárnym spôsobom urazil nielen pani, pani ministerku a aj predsedu Národnej rady.
A ono to v živote chodí tak, že keď človek nemôže pochopiť, keď mu poviete slušne, tak mu musíte povedať takým istým spôsobom. Preto som povedal, že reagovať na faktické poznámky bude "dilino z Trnavy", aby to pochopil.
S tým, čo povedal, nie som absolútne nejako zaviazaný pani ministerke, pretože ja som o tej, alebo budem reagovať faktami, čo povedal pán poslanec Matovič. Nie je pravda, že hotel, ktorý v súčasnosti funguje v lyžiarskom stredisku Valčianska dolina, bol to posledný subjekt, ktorý nedostal nejaké dotácie, pretože je tam viacero spoločností, ktoré predtým dostali nenávratné finančné prostriedky z fondov Európskej únie na penzióny a na hotely, jedine tento hotel bol znevýhodnený. Ja som sa niekoľkokrát verejne vyjadril, že podľa môjho názoru by sa mala podporovať infraštruktúra, nie súkromné penzióny a hotely.
Proces je nastavený tak, ako je nastavený. Ja nemôžem nikomu zo svojich priateľov, nemôžem nikoho žiadať, aby dal alebo nedal žiadosť, pretože nemám na to absolútne žiadne páky. Táto žiadosť bola daná v roku 2015, keď ja som zložil mandát poslanca Národnej rady ako opozičný poslanec a spolu zakladal som stranu SIEŤ a behali sme po regióne. Čiže ja som nemal ani v päte, že vybavovať niekomu niečo, čo som ani ovplyvniť nemohol.
Je klamstvo, že táto dotácia bola udelená na postavenie novej osemposchodovej budovy. Je to na rekonštrukciu hotela, ktorá prebieha, myslím si, že každý sa tam môže ísť pozrieť, aby to videl. Ja som si zisťoval teda aj podrobnosti, aby som vedel reagovať. Celková rekonštrukcia v hodnote 2 mil., ešte milión eur tam dáva ten podnikateľ zo svojich finančných prostriedkov.
Ďalšie klamstvo bolo to, že ja ako primátor som predal svojej spoločnosti, v ktorej figurujem, pozemok, ktorý sa predáva za 50 eur, za 16,60. Takže vždy predáva mestské zastupiteľstvo, nie primátor mesta. A každé mesto a každý primátor a každý starosta má problémy s tým, že sú tzv. zbytkové pozemky, ktoré sa, ktoré sú pre mesto absolútne zbytočné. Sú to napríklad predzáhradky pri rodinných domoch alebo sú to pozemky, ktoré sa nachádzajú vo vnútri nejaké areálu, kde mesto napríklad nemá prístup a podľa, zo zákona má povinnosť sa o takéto pozemky starať a je stanovená cena všeobecným záväzným nariadením, že sa to predáva za 3,30 eur štvorcových pre fyzickú osobu a pre právnickú 16,60. A my každoročne vyzývame aj firmy, aj fyzické osoby, aby si takéto pozemky kúpili, pretože mesto sa ich zbaví a nemusí sa o ne starať, ich kosiť, v zime odhŕňať sneh a mestu vznikajú len ďalšie náklady. Čiže každoročne vyzývame všetkých, ktorí majú takéto pozemky, aby sa prihlásili a mesto im to odpredá, fyzickej osobe za 3,30 a právnickej osobe za 16,60.
Spoločnosť, v ktorej som spoluvlastníkom, vlastní parkovisko a v strede toho parkoviska bol taký štvorec, ktorý vlastnilo mesto, kde nie je žiadny prístup na ten pozemok. V podstate tá spoločnosť, keby to nekúpila, tak by ten pozemok mohla užívať za nejaký nájom, pretože mesto naň absolútne sa nemá nijako dostať ani nič s tým robiť. Čiže sa to predávalo za normálne úradnú cenu stanovenú všeobecne záväzným nariadením, pretože to nebol stavebný pozemok, bol to zbytkový pozemok.
Keďže však išlo o môjho spoločníka zo spoločnosti, tak sme sa dohodli, že táto spoločnosť na oplátku, aby nebol náznak toho, že sa urobilo niečo, že nejaká neprimeraná výhoda, vybuduje pre mesto Martin chodník, čiže zveľadí jej majetok, a bolo to nejak v hodnote nejakých 12- alebo 15-tisíc eur. Čiže táto spoločnosť kúpila pozemok, ktorý mesto, pre mesto bol zbytočný, nemal sa naň ako dostať a nebol stavebný a ešte na oplátku mestu vybudovalo chodník.
Čiže, čiže to, pán poslanec, že pani Remišová teraz môže pozerať internet, zmluvy, to je aj preto, lebo v meste Martin sme prijali protikorupčné zásady a s projektom Transparentné mesto ako prvé mesto na Slovensku sme išli nad rámec zákona vo zverejňovaní všetkých vecí a na základe toho aj vláda Ivety Radičovej, pani ministerka Žitňanská ako ministerka spravodlivosti bola tento projekt v Martine otvárať, aj na základe toho sa menila legislatíva na Slovensku, aj na základe toho, čo sme v meste Martin vybudovali.
Jediná jedna vec za dvanásť rokov môjho primátorovania, ktorú môžete spochybňovať, je práve toto, že spoločnosť, ktorej som spoluvlastníkom, kúpila za úradnú cenu pozemok. Ja mám svedomie čisté, nepredával som to ja ako primátor, ale mestské zastupiteľstvo, ktoré to schvaľovalo. Mám taký dojem, že absolútnou, drvivou väčšinou hlasov.
A, pán poslanec, ak ste citlivý na to, že vás niekto nazve, že ste dilino z Trnavy, tak vás poprosím, nenazývajte dilinom vy ostatných vašich kolegov a garantujem vám, že ani nikto nebude dilinom nazývať vás.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2018 17:43 - 17:45 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis
Pán Matovič, ja si vyprosím, aby ste niekoho obviňovali, že ma na rukách krv týchto dvoch mladých ľudí a je zodpovedný za vraždu, pretože obvinili ste tu už niekoľkokrát túto vládu. A ak na to pôjdem vašou chorou, psychopatickou logikou, tak vám poviem, že za vraždu týchto dvoch mladých ľudí ste zodpovedný vy a vy máte krv na ich rukách, pretože len vďaka vám vznikla táto vláda. Pretože keby ste minulé volebné obdobie nevylákali Rada Procházku na súkromný rozhovor a kapcióznymi otázkami ho dostali tam, kde ste ho dostali, a tento rozhovor si nahrali, a potom zverejnili a psychopaticky ste sa tešili, že Procházku ste zničili a zničili ste SIEŤ. Vy ste príčinou, že vznikla táto vláda, pretože keby ste neurobili to, čo ste urobili, tak dneska je tu premiér Radoslav Procházka.
Váš problém je ten, že vy nemyslíte dopredu a žijete len pre danú chvíľu a vôbec neuvažujete, čo bude o rok, čo bude o dva, pretože vy si nevytvárate koaličných partnerov, ale vy si dlhodobo vytvárate, šírite okolo seba nenávisť a vytvárate si nepriateľov. Pretože dva roky ste bili do SIET-e a do Procházku a dve hodiny po voľbách ste sa chceli bratať, podávať si ruky a kamarátiť a vy ste boli ten, ktorý Procházku nahováral, aby išiel s vami do koalície. Čiže ak je niekto zodpovedný za vznik tejto vlády, tak najväčšiu zásluhu máte na tom vy.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.5.2018 10:01 - 10:01 hod.

Andrej Hrnčiar
Otváram všeobecnú rozpravu. Do rozpravy som dostal jednu písomnú prihlášku.
Za klub SaS, pani poslankyňa Zemanová, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.5.2018 9:59 - 10:00 hod.

Andrej Hrnčiar
Dávam slovo spravodajcovi, ktorého určil navrhnutý gestorský výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, poslancovi Jánovi Kvorkovi.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 10.5.2018 9:58 - 9:58 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis
Prerušujem rokovanie o tomto bode programu.
Nasledujúcim bodom programu je prvé čítanie o

vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 39/2013 Z. z. o integrovanej prevencii a kontrole znečisťovania životného prostredia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Vládny návrh zákona je uverejnený ako tlač 938. Návrh na jeho pridelenie na prerokovanie výborom je v rozhodnutí č. 991.
Nech sa páči, pán podpredseda vlády a minister životného prostredia, máte slovo, aby ste vládny návrh zákona uviedli.
Skryt prepis