Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

2.4.2019 o 17:25 hod.

Mgr. art.

Andrej Hrnčiar

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 3.4.2019 17:05 - 17:05 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, pokračujeme v prerušenom rokovaní hlasovaním.
Prosím poverenú členku výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny, poslankyňu Elenu Červeňákovú, aby uviedla hlasovanie v prvom čítaní o návrhu poslankyne Shahzad na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa antidiskriminačný zákon (tlač 1391), bod 70 schváleného programu.
Nech sa páči, pani poslankyňa, máte slovo.

[Hlasovanie o návrhu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Silvie Shahzad na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 365/2004 Z. z. o rovnakom zaobchádzaní v niektorých oblastiach a o ochrane pred diskrimináciou a o zmene a doplnení niektorých zákonov (antidiskriminačný zákon) v znení neskorších predpisov, 1391.]

Červeňáková, Elena, poslankyňa NR SR
K návrhu zákona vystúpila jedna poslankyňa. Prosím, pán podpredseda, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Hrnčiar Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 146, za 70, proti 10, zdržalo sa 66.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Ďalej prosím povereného člena výboru pre financie a rozpočet poslanca Jozefa Rajtára, aby uviedol hlasovanie o bode 80 schváleného programu, ktorým je prvé čítanie o návrhu poslancov Kotlebu, Schlosára, Beluského, Uhríka a Mazureka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov, tlač 1376. Nech sa páči, pán poslanec, máte slovo.

(Hlasovanie o návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Mariana Kotlebu, Rastislava Schlosára, Martina Beluského, Milana Uhríka a Milana Mazureka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, tlač 1376.)

Rajtár, Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem. Pán predsedajúci, prosím, dajte hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s rokovacím poriadkom prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie. Prítomných 136, za 22, proti 27, zdržalo sa 73, nehlasovalo 14.)

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o tomto návrhu zákona.

Teraz budeme hlasovať o bode 84 programu. Je to prvé čítanie o návrhu poslankyne Petrík na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku, tlač 1359. Prosím spravodajkyňu z výboru pre sociálne veci poslankyňu Petru Krištúfkovú, aby hlasovanie uviedla.

(Hlasovanie o návrhu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Simony Petrík na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 571/2009 Z. z. o rodičovskom príspevku a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1359.)


Krištúfková, Petra, poslankyňa NR SR
Ďakujem za slovo. V rozprave vystúpila jedna poslankyňa. Prosím, pán predsedajúci, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 148, za 57, proti 5, zdržalo sa 85, nehlasoval 1.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Pristúpime k hlasovaniu o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa zrušuje zákon č. 385/2018 Z. z. o osobitnom odvode obchodných reťazcov, tlač 1413. Dávam slovo členovi výboru pre financie a rozpočet poslancovi Radovanovi Balážovi, aby hlasovanie uviedol.

(Hlasovanie o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa zrušuje zákon č. 385/2018 Z. z. o osobitnom odvode obchodných reťazcov a o doplnení zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov, tlač 1413.)

Baláž, Radovan, poslanec NR SR
Ďakujem pekne za slovo. V rozprave vystúpili piati poslanci, pričom pán poslanec Dostál podal jeden procedurálny návrh. Dajte najprv hlasovať o návrhu pána poslanca Dostála.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 144, za 64, proti 64, zdržalo sa 14, nehlasovali 2.
Konštatujem, že tento návrh nebol schválený.

Baláž, Radovan, poslanec NR SR
Pán predsedajúci, dajte hlasovať o tom, že Národná rada prerokuje uvedený poslanecký návrh v skrátenom legislatívnom konaní.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 144, za 82, proti 45, zdržali sa 11, nehlasovali 6.

Konštatujem, že Národná rada na návrh vlády rozhodla, že tento návrh zákona prerokuje v skrátenom legislatívnom konaní.

Pokračujeme hlasovaním o bode 85 schváleného programu, ktorým je prvé čítanie o návrhu poslankyne Petrík na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení, tlač 1360. Dávam slovo spravodajcovi, ktorého určil navrhnutý gestorský výbor pre sociálne veci, poslancovi Jozefovi Mihálovi.
Nech sa páči, pán poslanec.

(Hlasovanie o návrhu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Simony Petrík na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 1360.)

Mihál, Jozef, poslanec NR SR
Ďakujem. V rozprave vystúpili dvaja poslanci bez návrhov. Prosím, pán predsedajúci, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 146, za 70, proti 19, zdržalo sa 57, nehlasoval nikto.

Takže konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Teraz prosím spravodajkyňu, ktorú určil navrhnutý gestorský výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie, poslankyňu Annu Zemanovú, aby uviedla hlasovanie o prvom čítaní o návrhu poslankyne Dubačovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch, tlač 1367, bod 91 schváleného programu.
Nech sa páči, pani poslankyňa, máte slovo.

(Hlasovanie o návrhu poslankyne Národnej rady Slovenskej republiky Viery Dubačovej na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch v znení neskorších predpisov, tlač 1367.)

Zemanová, Anna, poslankyňa NR SR
Vážený pán podpredseda, prosím, aby ste dali hlasovať o tom, že Národná rada sa uzniesla v súlade s § 73 ods. 3 písm. c) zákona o rokovacom poriadku prerokovať predložený návrh zákona v druhom čítaní.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 147, za 48, proti 12, zdržalo sa 86, nehlasoval 1.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Ďalej prosím spravodajcu z výboru pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport poslanca Stanislava Mizíka, aby uviedol hlasovanie o bode 92 programu. Je to prvé čítanie o návrhu poslanca Žarnaya na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve, tlač 1368.
Nech sa páči, pán poslanec, máte slovo.

(Hlasovanie o návrhu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky Ota Žarnaya na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov, tlač 1368.)

Mizík, Stanislav, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, vážený pán predsedajúci, v rozprave vystúpil jeden poslanec. Prosím, pán predsedajúci, dajte hlasovať o tom, že Národná rada Slovenskej republiky sa rozhodla prerokovať návrh zákona v druhom čítaní.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 147, za 34, proti 10, zdržalo sa 103.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Pristúpime k hlasovaniu v prvom čítaní o návrhu skupiny poslancov na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa školský zákon, tlač 1389, bod 68 schváleného programu. Dávam slovo spravodajcovi, ktorého určil navrhnutý gestorský výbor pre vzdelávanie, vedu, mládež a šport, poslancovi Branislavovi Gröhlingovi, aby hlasovanie uviedol.

[Hlasovanie o návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 1389.]

Gröhling, Branislav, poslanec NR SR
Kolegyne, kolegovia, v rozprave vystúpili dvaja poslanci. Prosím, pán predsedajúci, dajte hlasovať o tom, že Národná rada Slovenskej republiky sa rozhodla prerokovať návrh zákona v druhom čítaní.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 144, za 45, proti 12, zdržalo sa 87.

Konštatujem, že Národná rada sa uzniesla, že nebude pokračovať v rokovaní o návrhu zákona.

Pristúpime k hlasovaniu o návrhu uznesenia k správe výboru pre obranu a bezpečnosť o stave použitia ITP za rok 2018, tlač 1306. Dávam slovo poverenému členovi tohto výboru poslancovi Petrovi Šucovi a prosím ho, aby hlasovanie uviedol.

(Hlasovanie o Správe Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2018, tlač 1306.)

Šuca, Peter, poslanec NR SR
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, dajte, prosím, hlasovať o návrhu uznesenia tak ako som ho predniesol v rozprave s odporúčaním gestorského výboru vziať ho na vedomie. Dajte, prosím, hlasovať.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 147, za 129, proti nikto, zdržalo sa 18.

Konštatujem, že Národná rada schválila navrhované uznesenie.

Pokračujeme hlasovaním o návrhu uznesenia k správe osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby o stave použitia ITP za rok 2018, tlač 1307. Dávam slovo predsedovi tohto výboru poslancovi Gáborovi Grendelovi a prosím ho, aby hlasovanie uviedol.

(Hlasovanie o Správe Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Slovenskej informačnej služby o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2018, tlač 1307.)

Grendel, Gábor, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dajte, prosím, hlasovať o tom, že Národná rada Slovenskej republiky berie uvedenú správu výboru pre kontrolu činnosti SIS na vedomie.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 147, za 125, proti 0, zdržalo sa 21, nehlasoval 1.

Konštatujem, že Národná rada navrhované uznesenie schválila.

Nasleduje hlasovanie o návrhu uznesenia k správe osobitného kontrolného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2018, tlač 1308. Prosím, predsedu tohto výboru poslanca Eduarda Hegera, aby hlasovanie uviedol.

(Hlasovanie o Správe Osobitného kontrolného výboru Národnej rady Slovenskej republiky na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2018, tlač 1308.)

Heger, Eduard, poslanec NR SR
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dajte, prosím, hlasovať, že Národná rada Slovenskej republiky berie správu osobitného kontrolného výboru na vedomie.

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 147, za 123, proti 0, zdržalo sa 23, nehlasoval 1.

Konštatujem, že Národná rada predmetné uznesenie schválila.

Teraz budeme hlasovať o návrhu poslancov, ktorí navrhujú, aby sa voľba kandidátov na sudcov Ústavného súdu, tlač 1404, vykonala tajným hlasovaním.
Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 147, za 77, proti 70.
Konštatujem, že Národná rada schválila tajné hlasovanie.
Pristúpime k tajnému hlasovaniu. Chcem pripomenúť, že svoju voľbu vyjadríte tak, že na hlasovacom lístku pri každom mene a priezvisku kandidáta označíte tú alternatívu, za ktorú hlasujete – "za", "proti", "zdržiavam sa". Platný je ten hlasovací lístok, na ktorom je označená alternatíva "za" najviac u osemnástich kandidátoch. Hlasovací lístok je neplatný, ak pri niektorom mene nie je voľba označená, alebo ak je hlasovací lístok menený alebo doplňovaný.
Prosím, všetkých overovateľov, aby sa ujali svojej funkcie. Súčasne ich prosím, aby hlasovali ako prví. Pristúpime k vykonaniu tajného hlasovania.

(Tajné hlasovanie o návrhu na voľbu kandidátov na sudcov Ústavného súdu Slovenskej republiky – nová voľba, tlač 1404.)

(Akt tajného hlasovania.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, pýtam sa, či každý poslanec využil svoje právo hlasovať. Ak áno, vyhlasujem tajné hlasovanie za skončené. Prosím overovateľov, aby sa ujali svojej funkcie. Vyhlasujem prestávku.

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 2.4.2019 17:25 - 17:25 hod.

Andrej Hrnčiar
Vážený pán predseda, posledné hlasovanie, chcel som hlasovať proti, omylom som hlasoval za.

(Prestávka.)

(Po prestávke.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 26.3.2019 14:09 - 14:10 hod.

Andrej Hrnčiar
Pán poslanec Budaj.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.1.2019 17:01 - 17:03 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis
Chcem sa poďakovať za faktické poznámky.
Vierka, ja nehovoril som, že neverím súdom. Nie, ja rešpektujem slovenské súdy, len ja som to bral z vlastnej skúsenosti, že ako politik musí zniesť oveľa viacej ako bežný občan a že je to proste zbytočné sa domáhať pravdy na súde v zmysle ochrany osobnosti, pretože to právo, ústavné právo aj na hodnotiace úsudky a na to, aby novinár písal, čo chce, je oveľa väčšie u novinára ako u politika, ktorý sa chce brániť. Čiže ja osobne by som to už nikdy neurobil.
Pán poslanec Dostál, ja som nehovoril o hodnotiacich úsudkoch. Nemám absolútne žiadny problém ani s tým článkom, ani s tým kontextom dokonca, ako bol napísaný. Ja som len hovoril o tom klamstve. Mne vadí to, že sa, evidentne som dokázal, že sa zapojili Aktuality.sk na čele s pánom Bárdym do špinavej politickej kampane. A usvedčil som ich z klamstva, že aj napriek tomu, že mali platné všeobecné záväzné nariadenie, ktoré si mali naštudovať, napísali klamstvo. A keď som žiadal o opravu, tak tú opravu urobili tak, že ešte aj v tej oprave urobili vedomé klamstvo a klamali.
Čiže mne išlo len o to, aby sa neklamalo. A keby tento zákon bol vtedy v platnosti, tak využijem svoje právo a uplatním si ho na základe tohto zákona. Verím, že to nikdy nebudem musieť urobiť. Ale ak budú Aktuality ešte ďalej klamať a takto písať, tak budem prvý, ktorý to využije.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 31.1.2019 16:32 - 16:49 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, nemám pripravené vystúpenie v rozprave a pôvodne som myslel, že ani nebudem vystupovať k tomuto zákonu. Predsa je to taký citlivý zákon, žijeme v pohnutej dobe a vládnu emócie. Novinári sú citliví, od iste doby pochopiteľne, na vyjadrenia, či ich, na ich adresu alebo na to, napríklad na takéto pripravované zákony, ako ideme schváliť dnes.
Ja chcem hneď na úvod môjho vystúpenia povedať, že ja podporím tento návrh zákona a vítam tento návrh zákona. Hovorím to veľmi otvorene a poviem vám moju osobnú skúsenosť, na základe čoho som sa rozhodol tento zákon podporiť.
Ja sa chcem aj poďakovať za diskusiu, ktorá tu je. Ja aj chápem opozičných kolegov, ktorí vystupujú a prejavujú svoje názory. Absolútne to rešpektujem. Rešpektujem aj vás, pani poslankyňa Milanová, lebo vy máte taktiež osobnú skúsenosť, na základe ktorej tu vystupujete, lebo váš manžel bol neprávoplatne odsúdený za niečo ako novinár. Čiže absolútne vás chápem. A ale poprosím vás, aby ste počúvali aj vy mňa a možno pochopíte to, prečo som sa rozhodol, že tento zákon podporím, aj keď pripravujeme, strana MOST – HÍD nejaké možno vylepšenia alebo nejaké vypustenie niektorých vecí, ktoré považujeme za neprimerané, ktoré sú v tomto zákone, ale samozrejme na to je druhé čítanie.
Čiže ja sa snažím vždy správať slušne voči, voči každému kolegovi. Ja si myslím, že za tie tri roky, čo som tu, ani raz tu nezazneli nejaké urážky, nadávky. Správam sa slušne aj k novinárom. Vždy odpovedám na ich otázky, aj nepríjemné, a vždy aj v ťažkých chvíľach a nepríjemných pre koalíciu, nikdy som neutiekol a vždy som zdvihol telefón a reagoval, pretože si vážim novinársku prácu a vážim si to, čo novinári robia. A som presvedčený, že politici by mali znášať aj kritiku a odpovedať aj na nepríjemné otázky.
Prejdem však k mojej osobnej skúsenosti, pretože som presvedčený a budem veľmi otvorený, že niektorí novinári nerobia novinársku robotu, ale robia politiku. A normálne sa rozhodli, že v tomto štáte chcú zmeniť mocenské pomery. Rozhodli sa, že pod rúškom novinárskej etiky a práce robia normálne politiku. A mne pripadá, že niektoré novinárske, mediálne portály by sa, by mohli normálne založiť alebo sa premenovať na politickú stranu.
Vrátim sa do roku 2016, kedy som bol spoluzakladateľom politickej strany SIEŤ, bolo tesne pred voľbami a kampaň vrcholila. SIEŤ mala dvojciferné percentá, potom sa udiali nejaké veci, o ktorých tu nebudem teda rozprávať, nejaké mediálne výstupy a začal oprávnený regulárny pohon nielen na stranu, ale samozrejme na jej čelných predstaviteľov.
Na sociálnych sieťach bola založená jedna facebooková stránka, ktorú sme si mysleli teda, že založili nejakí naši politickí oponenti, ktorým berieme percentá alebo oslovujeme rovnakú časť voličského spektra. A boli tam uverejňované diskreditačné materiály na politických lídrov politickej strany SIEŤ, mňa nevynímajúc. Bolo to robené tak, že bola zverejnená nejaká informácia, dva, tri dni sa to na tom facebooku zasponzorovalo a potom novinári sa začali pýtať a na základe toho vznikali články. Ja potom úplne na záver poviem pointu.
Väčšinou to bolo o Radoslavovi Procházkovi, no ale, samozrejme, keď sa témy vyčerpali, prišiel som na rad ja, pochopiteľne. A bolo tam zverejnené bombastické odhalenie, že som spolumajiteľom súkromnej firmy, akciovej spoločnosti, kde vlastním 50 % akcií. Ja samozrejme som to mal uvedené aj v mojom majetkom priznaní, pretože v Martine teda o tom všetci vedeli, ja som sa k tomu verejne priznával, ale mal som to v majetkom priznaní, čiže ja som aj novinárom teda povedal, že mám to v majetkovom priznaní, všetko je v poriadku. Ale táto akciová spoločnosť od mesta Martin, kde ja som bol primátorom, mala prenajatý pozemok v centre mesta a potom ho aj neskôr odkúpila na základe normálne transparentného prejednania na mestskom zastupiteľstve, hlasovalo mestské zastupiteľstvo, všetko bolo to zverejnené tak, ako sa patrí.
A samozrejme, že na základe zverejnenia týchto informácií na sociálnych sieťach, na tej stránke my zavolala redaktorka Aktualít pani Veronika Šmiralová a teda že ide robiť článok, aby som jej dodal materiály, že moja firma si najprv prenajala lukratívny pozemok v centre mesta. Aj keď som jej vysvetlil, že nie každý pozemok v centre mesta, nemusí byť lukratívny, keď sa niektorý pozemok nachádza vo vnútropodnikovom areáli, nie sú naň prístupové cesty, nedá sa na ňom stavať. Nebudem to teda vysvetľovať, poviem pointu.
Ja samozrejme som vedel, že idú voľby, že je v mojom záujme, aby som komunikoval, aby som čo najviac informácií poskytol. Tak som jej dodal všetky zápisnice z mestských zastupiteľstiev, všeobecne záväzné nariadenia, kde som ešte vyznačil, že aby to celé nečítala, že kde čo si má pozrieť, aby som jej uľahčil prácu. Ja som komunikoval, vyvolával som jej, lebo som si myslel, že naozaj zachytila niečo na internete, chce urobiť, zdá sa to byť kauza, takže ideme robiť článok. Dodal som veľké množstvo materiálov. Vyšiel článok a ja som neveril vlastným očiam. Nebudem teraz vysvetľovať proste všetky veci, ja rešpektujem, že sa to mohlo niekomu zdať netransparentné. Ja som len chcel, aby boli zverejnené fakty a pravda. Okrem iných vecí bol titulok alebo, respektíve titulok jedného odseku "Osemkrát lacnejšie", kde bolo napísané, že som si ja sám sebe prenajal mestský pozemok osemkrát lacnejšie a to len za 6,50 eura na štvorcový meter, pričom v meste Martin sa pozemky prenajímajú osemkrát drahšie za 50 eur meter štvorcový. Podľa mňa to je taká, to je tak aj bombasticky napísané, lebo to je naozaj svinstvo, keby toto človek urobil, že si prenajme osemkrát lacnejšie niečo a mal by niesť za to nielen politickú, ale aj trestnoprávnu zodpovednosť. Lenže ja som tej pani redaktorke týždeň predtým poslal všeobecne záväzné zariadenie mesta, kde bolo jasne napísané, že pozemky sa prenajímajú za 6,50, maximálna cena, a to bolo prenajaté za maximálnu cenu, pričom som jej dodal ešte aj všeobecne záväzné nariadenia napríklad z Prievidze, z Banskej Bystrice, kde cena prenájmu pozemku bola nejakých 3,70 alebo tak v tom čase. Čiže my sme mali ešte vyššie tie ceny schválené ako iné mestá.
Volal som šéfredaktorovi Aktualít Michalovi Bárdymu zhrozený, že proste klamú, že evidentne klamú. Preposlal som mu všetky e-maily, aby mal dôkaz, že som poskytol tie všeobecne záväzné nariadenia a že tá redaktorka buď si to neprečítala, alebo účelovo klame. Ja som si myslel ešte vtedy, že to bolo len, že to proste neprečítala, že urobila chybu, veď každý sa môžme pomýliť. A žiadal som ich, aby to opravili. Pán šéfredaktor Bárdy dostal to všeobecne záväzné nariadenie. Viete, ako to opravili, pani redaktorka? Oprava, prečiarkli to, čo bolo napísané, nechali to tam a napísali – Oprava, Aktuality: "Ceny prenájmu pozemkov v centre Martina sa nedajú určiť, pretože obvykle sa neprenajímajú, ale odpredávajú."
Takže Bárdy napísal totálne klamstvo, pretože aj redaktorka Šmiralová klamala, ale klamal aj šéfredaktor Bárdy, lebo aj on dostal to všeobecné záväzné nariadenie. Čiže nechali zo mňa urobeného klamára a zlodeja, aj napriek tomu, že pán šéfredaktor Bárdy to všeobecné záväzné nariadenie mal. Písalo sa o špekulatívnych veciach a tak. Proste, ja som bol z toho zhrozený.
Viete, ako to býva? Zverejní sa nejaký článok na internete. A čo sa čaká? Že sa toho chytia, to je, veď žijeme v jednom priestore, tak vieme, že vtedy je průser, keď sa toho chytia telky. Samozrejme, článok vyšiel o šiestej ráno, o ôsmej ráno všetky televízie volali, Markíza, JOJ-ka, RTVS, všetky portály, denníky. Samozrejme sa spustilo, lebo to bolo zaujímavé, ja som to chápal. Ja som mal, našťastie, pripravené celé penzum informácií a všetko to, čo som tej redaktorke dal, a dal som to všetkým tým redaktorom, televíziám všetko.
Dôkaz o tom, že to bolo účelové klamstvo, je to, že nikto to neurobil. A dokonca nebudem, z Denníka N redaktor mi hovorí: "Preboha, veď, veď z tohto je to jasné, čo ste nám dodali." Hovorím: no veď áno, je to jasné a nechápem, prečo to tie Aktuality urobili a prečo urobili také svinstvo, že účelne klamali, keď som im to dal niekoľkokrát. A nebolo z toho nič. Bol z toho, samozrejme, že sa to šírilo po facebooku, na Aktualitách to malo veľkú čítanosť. Mňa osobne to poškodilo, pretože keď niekto aj politicky potom so mnou bojoval, tak za 12 rokov mi vyčítali túto jednu jedinú vec. Nič iné, iba túto jedinú vec a už sa to so mnou bude ťahať do konca života.
Ja som sa bránil, pani redaktorka. Čiže o tom, keby to fungovalo, tak ako hovoríte vy, ja som dal, predložil som nejaké materiály a slušný novinár a slušný šéfredaktor by mal zverejniť opravu tak, ako to je. Klamal, pán šéfredaktor Bárdy klamal. Ja vám potom ešte poviem tú pointu na záver.
Ja som sa obrátil na súd. Prebehol súd, právna zástupkyňa Aktualít rozprávala, áno, my vieme, všetko bolo transparentné, všetko bolo v súlade so zákonom, toto sú len hodnotiace úsudky. Veď novinár má právo povedať hodnotiaci úsudok. Čiže na súde povedali áno, všetko je to pravda, ale na tom súde nikto nebol. Tam som bol ja a bola tam právna zástupkyňa Aktualít. Samozrejme, súd som prehral, pretože ústava, slobodné právo, hodnotiace úsudky, bla-bla-bla, v poriadku.
Ja som po tom začal pátrať, lebo mi to nebolo jedno, lebo cítil som sa poškodený. Lebo ja si myslím, že v meste Martin sme urobili naozaj veľké veci, aj na základe ktorých aj pani Remišová, aj vy opoziční poslanci, aj novinári teraz môžu sledovať faktúry, všetko musí byť zverejnené. To je proste môj projekt, za ktorý som dostal cenu OSN. Samozrejme sa o tom nepísalo, lebo prečo by sa malo písať o pozitívnych veciach. A bolo mi to ľúto, že, že človek sa snaží žiť slušne, naozaj robiť všetko nad rámec zákona a potom účelovo zneužijú proti mne jednu vec, ktorá sa so mnou už bude ťahať.
Ale mne sa podarilo zistiť, lebo nedalo mi. Samozrejme, v Obchodnom registri, keď je eseročka, tak tam si človek pozrie, kto je majiteľ a tak, lenže ja som spolumajiteľom akciovej spoločnosti. Podarilo sa mi zistiť, že ten materiál, ktorý bol uverejnený na tej facebookovej stránke zameranej na diskreditáciu čelných politikov politickej strany SIEŤ, ktorý musel niekto platiť a sponzorovať, lebo to boli všetko sponzorované príspevky, že ten materiál, ktorý sa tam objavil, na základe ktorého Aktuality začali robiť ten investigatívny článok, viete, kto bol vytiahnuť z obchodného súdu v Žiline? Redaktorka Aktualít Veronika Šmiralová.
Ja som to volal najprv jej a potom šéfredaktorovi Bárdymu a pýtal som sa: "Pán Bárdy, pani Šmiralová predáva za peniaze nejaké informácie? Alebo to robí s vaším vedomím a Aktuality sa rozhodli robiť politickú kampaň a chcieť zničiť jednu politickú stranu, lebo, lebo Procházka sa vyjadroval tak, ako sa vyjadroval? Vy viete o tom, že vy ste sa zapojili do politiky a nerobíte novinárčinu a robíte špinavú politiku?"
On, pán Bárdy, ktorý teraz vystupuje, ako nebudem to komentovať, odvtedy mám s ním osobný problém, nezačal riešiť to, že ako je to možné, že jeho redaktorka bola na obchodnom súde. Je o tom záznam. Bolo to zverejnené na špinavej stránke a na základe toho Aktuality začali konať investigatívny článok. On sa nezaujímal o to, že ako to je možné, že toto tá redaktorka urobila, ale zaujímal sa o to, že ako som ja získal túto informáciu. Tak investigatívne, veď aj mám svoje zdroje a snažil som sa dopátrať pravdy.
Vtedy som usvedčil pána Bárdyho z klamstva. A ja som sa nikdy za tri roky nevyjadroval neslušne, nikdy som na nikoho osobne neútočil, ale skúste si pozrieť od toho obdobia komentáre pána Bárdyho, napríklad ako sa vyjadruje k mojej osobe. Že som nula, že prerážam dno slovenskej politiky. Osobne si so mnou pán Bárdy vybavuje účty. Je to pre mňa obyčajný klamár a pre mňa to neni žiadny novinár. Musím to povedať veľmi otvorene.
A tak ako portál Aktuality, ja viem, že to v tejto dobe neznie veľmi príjemne, čo tu hovorím, tak ako sa zapojil do politiky a chcel zničiť, aj sa mu to aj trochu podarilo, politickú stranu SIEŤ, teraz robí presne to isté. Idú voľby a teraz sa rozhodli, že potrebujú dostať stranu MOST – HÍD pod 5 percent. Tak vám odporúčam, dneska, neviem, či už vyšiel ten blog, čo napísal Béla Bugár, a je tam sumár článkov. Skúste si to pozrieť.
A mne, prepáčte, na základe mojej osobnej skúsenosti to vychádza presne takisto, ako sa to dialo v roku 2016. Novinári, niektorí, česť výnimkám, začali proste robiť politiku a nevenujú sa novinárskej práci.
A ja som veľmi rád, že som konečne dostal príležitosť vďaka tomuto zákonu, že to môžem niekde povedať. Pretože keď som to povedal a keď som sa o tom rozprával s inými novinármi, z iných denníkov, proste aj tam, okej, ja to rešpektujem, že tam funguje aj nejaká kolegialita, lebo mi povedali: no, viete, ale to sú kolegovia; ach, ja to chápem, ale. Čiže presne tak. Áno, aj v koalícii funguje kolegialita, lebo to je tak bežné. Tak ja by som potom poprosil aj tých novinárov, aby aj nás chápali, že sme kolegiálni, tak ja chápem, že sú kolegiálni oni, lebo naozaj nemal som nikde možnosť a príležitosť takto verejne konečne povedať pravdu.
A ja to vnímam veľmi osobne, pani poslankyňa Milanová. A preto na záver môjho príspevku chcem povedať, že na základe mojej osobnej skúsenosti budem hlasovať za tento zákon, pretože ja by som si nikdy, keby som túto osobnú skúsenosť nemal, nevedel predstaviť, že takýto zákon by som podporil, ale na základe mojej osobnej skúsenosti to podporím. A už nikdy sa neobrátim na súd, lebo je to zbytočné. Ale ak tento zákon prejde, tak využijem možnosti tohto zákona, aby som zverejnil nie nejaký osobný názor alebo komentár, ale pravdu.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 30.1.2019 11:26 - 11:41 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, otváram 41. schôdzu Národnej rady Slovenskej republiky, ktorá bola zvolaná podľa čl. 83 ods. 2 ústavy a § 17 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku na žiadosť skupiny 33 poslancov Národnej rady.
O ospravedlnenie neúčasti na rokovaní 41. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky požiadala poslankyňa Natália Grausová. O ospravedlnenie neúčasti z dôvodu práceneschopnosti požiadali poslanci Alena Bašistová a Emil Ďurovčík.
Prosím, aby sme sa pred začatím rokovania prezentovali a zistili, či sme schopní sa uznášať.
(Prezentácia.) Prítomných 135.
Čiže sme, Národná rada je uznášaniaschopná.
Overovateľmi na 41. schôdzi Národnej rady budú poslanci Róbert Puci a Martin Klus. Náhradníkmi budú poslanci Peter Šuca a Jana Cigániková.
Poslanci navrhujú na tejto schôdzi prerokovať jeden bod, ktorý je uvedený v pozvánke, je to tlač 1311, návrh na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky.

(Bod programu: Návrh skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na odvolanie Andreja Danka z funkcie predsedu Národnej rady Slovenskej republiky, tlač 1311.)

Podaný návrh bol podľa § 17 ods. 3 zákona o rokovacom poriadku pridelený na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru.
Teraz dávam hlasovať o

návrhu programu 41. schôdze.

Prosím, prezentujme sa a hlasujme.
(Hlasovanie.) Prítomných 141, za 65, proti 74, zdržali sa 2.

Konštatujem, že program 41. schôdze schválený nebol.

A týmto vyhlasujem 41. schôdzu za skončenú.

(Rokovanie 41. schôdze NR SR sa skončilo o 11.34 hodine.)

(Po skončení 41. schôdze NR SR a bez prestávky pokračovalo rokovanie 40. schôdze NR SR.)
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 30.1.2019 11:15 - 11:15 hod.

Andrej Hrnčiar Zobrazit prepis

96.
Ďakujem. Týmto prerušujem rokovanie 40. schôdze. Vyhlasujem sedemminútovú prestávku, o 11.30 budeme pokračovať 41. schôdzou Národnej rady Slovenskej republiky.

(Prerušenie rokovania o 11.23 hodine.)

(Po prerušení rokovania 40. schôdze NR SR a krátkej prestávke sa začalo rokovanie 41. schôdze NR SR.)

(Po skončení 41. schôdze NR SR a bez prestávky pokračovalo rokovanie 40. schôdze NR SR o 11.35 hodine.)
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 30.1.2019 11:15 - 11:15 hod.

Andrej Hrnčiar

94.

Pán poslanec Madej.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 30.1.2019 11:15 - 11:15 hod.

Andrej Hrnčiar

92.
Pán poslanec Heger.

Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 30.1.2019 11:15 - 11:15 hod.

Andrej Hrnčiar
Pán poslanec Kollár.
Skryt prepis