Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

7.9.2017 o 19:54 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 17:37 - 17:39 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Vážený pán premiér Fico, vaša výzva „vyhrajte voľby“ bude čoskoro naplnená. Som o tom pevne presvedčená. A to z jednoduchého dôvodu, už nebude z čoho rozkrádať a vaši oligarchovia vás pustia k vode.
Vy sa tu hrdíte tým, že ste nedali pokyn na zneužívanie tajnej služby, že ste zachovali demokratické voľby, že ste neovplyvňovali televíziu napriek tomu, že ste k tomu mali možnosť, že ste hrali vždy férovú hru? Jednak to nie pravda. A v druhom rade vy vážne očakávate, že v 21. storočí uprostred Európy vám niekto bude ďakovať za to, že dodržiavate medzinárodné dohovory, ústavu a zákony?! Keby to aspoň pravda bola.
Toto je bezprávna krajina! Neexistuje tu spravodlivosť a vymožiteľnosť práva! Ľudia trpia šikanou štátnych orgánov priamo na váš pokyn a na pokyn vašich ľudí! Tí ľudia vonku vás počúvajú a dochádza im trpezlivosť! Generujete jednu vládnu krízu za druhou! Rozkrádate, šikanujete a deštruujete túto krajinu! Choďte do zabudnutia! Najlepšie všetci odrazu a hneď!
Ďakujem. (Reakcie z pléna a potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2017 14:49 - 14:51 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Pán Bublavý, kto vám toto o tých „dietatách“ chystal, prosím vás? Celá prvá časť, ktorú ste, ktorú ste čítali, je v pôvodnom zákone od roku 2010. Prosím vás, povedzte tomu, kto vám to chystal, nech si aspoň pozrie, kto ju tam do toho zákona v tom roku 2010 dal. To som bola ja. To neni novinka! Veď tam tie prednostné formy rodinné, sú tam odvtedy, odkedy sme tam dávali profesionálne rodiny ako prednostné, prednostná forma starostlivosti o deti v ústavoch. Takže prosím vás pekne, aspoň keby ste rozprávali k veci, aspoň keby ste rozprávali k tomuto návrhu zákona, ktorý zlučuje všetky formy starostlivosti do akéhosi centra. Všetky detské domovy, všetky krízové centrá, všetky resocializačné centrá sa 1. apríla zmenia na akési centrum. Akési centrum, kam bude môcť prísť len tehotná žena. Keď ona na druhý deň porodí, už tam nebude môcť ísť. Aj to je chyba v zákone. Napríklad tam bude môcť klopať dieťa. Kto, preboha živého, počíta s tým, že dieťa v kríze alebo v nejakej ťažkej životnej situácii začne blúdiť po sídliskách a hľadať nejaké centrum?! To sú tak nezmyselné a tak pomotané, logicky nenadväzujúce myšlienky, že naozaj je to, je to čisto zber nápadov, ktorý ani nemá správnu legislatívnu formu.
A mňa veľmi mrzí, že tí ľudia, ktorí na tom spolupracovali v tých pracovných skupinách, boli podvedení. Oni teraz sedia k návrhom vyhlášky. Oni teraz idú o tom rokovať. Oni boli naozaj tvrdo zavádzaní. Ešte pred chvíľkou ma pán riaditeľ istého ústavu presvedčoval, že im na tomto stretnutí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 28.11.2017 14:31 - 14:33 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcela len pani kolegyni alebo poopraviť ju o.., o..., v rámci jej poznámky týkajúcej sa kombinovania rôznych funkcií a účelov tohoto zariadenia, ktoré sa bude volať Centrum pre deti, ich rodinu a fyzické osoby, no a tie sa dajú kombinovať, a nielenže sa dajú, oni sa už pripravujú na to, že sa budú dať.
Už teraz je detský domov Studienka prerobený na z polovice resocializačné zariadenie. K tomuto zaujali stanovisko aj obyvatelia bývajúci v bezprostrednej blízkosti, pretože nič paradoxnejšie si neviem predstavovať, ako dať bývalých narkomanov doprostred Petržalky, kde je naozaj frekventovaný tento sociálno-patologický jav, a to, že sa nikto nebojí o tie deti, pretože to zariadenie sa nebude môcť obohnať trojmetrovým múrom s ostnatým drôtom, a ministerstvo už asi naozaj niekoľko, minimálne 5 mesiacov klame, že nič takéto nepripravuje, pričom toto zariadenie je pripravené na to, že bude detský domov/resocializačné centrum uprostred najväčšieho sídliska na Slovensku. Ja som zvedavá, čo to s týmito deťmi urobí a aké, aké nové veci to prinesie do spoločnosti, pretože toto je nebývalé, čo idú urobiť, toto je návrh tak obrovského rozsahu a tak obrovský zásah do sociálnoprávnej ochrany, aký tu ešte nebol, za celých 20 rokov nebol, a preto by bolo seriózne od ministra, aby si ho zbalil, odniesol a priniesol zbrusu nový návrh, ktorý by zapracoval všetky tieto veci aj námietky, ktoré pani kolegyňa mala.
Ja ešte by som si, ešte som si spomenula na vašu poznámku ohľadom tých tehotných žien na margo toho, že je to logický lapsus, tehotnú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 28.11.2017 14:00 - 14:15 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, stretli sme sa tu nad zákonom ministra Richtera, ktorý už dávno nemal byť ministrom, pretože niekoľko rokov držal v ohrození bezbranné deti a je tomu tak i doteraz. V Čistom dni sú stále deti. Toto resocializačné stredisko stále poberá štátne príspevky. Napriek vyjadreniam odborníkov, napriek vyjadreniu Generálnej prokuratúry, napriek dvom obvineným zo sexuálneho zneužívania, napriek prebiehajúcemu vyšetrovaniu ohľadne trestných činov týrania a zanedbávania ešte stále nerušene funguje ďalej.
Spomínam to preto, že zákon, o ktorom práve rokujeme, by sa mohol volať aj lex Čistý deň. To, čo sa podľa ministra neodohralo, to, čo podľa premiéra Fica sú babské táraniny, dostalo z neznámeho dôvodu podobu legislatívneho zámeru.
Nech sa páči, pozrime sa detailne na predložený návrh. Píše sa v ňom:
„Pri vykonávaní opatrení podľa tohto zákona je zakázané využívať ako výchovný prostriedok zákaz kontaktu s rodičmi a ďalšími blízkymi osobami, sociálne vylúčenie, vyžadovanie neprimeraných fyzických trestov, zásahov do vonkajšieho vzhľadu a nosenia znevažujúceho oblečenia, neodôvodnené zasahovanie do stravovania a iné výchovné prostriedky a postupy práce, ktoré dieťaťu môžu spôsobiť poníženie a môžu neprimerane zasiahnuť do jeho ľudskej dôstojnosti.“ Koniec citátu.
Nachádzame tam teda to, o čom vypovedali deti z Čistého dňa. Nemohli sa stretať s rodičmi, boli zatvárané na samotky, museli nosiť znevažujúce oblečenie, boli týrané, bité. Ak sa prehrešil jeden, trpela zaňho celá skupina. Je zaujímavé, že ľudské tragédie, ktoré sa podľa predstaviteľov vlády neudiali, sú odrazu explicitne vymenované priamo v novele zákona. No nie všetky.
Napríklad nie je obsiahnuté v zákone vystaviť dieťa mrazu alebo ho napríklad mlátiť hokejkou, alebo ho posielať do žumpy vyťahovať hygienické vložky, prípadne zobchodovať cigarety za sex! Pýtam sa teda, je to v zmysle tohoto zákona povolené?! Týranie, zneužívanie a zanedbávanie rieši nielen Trestný zákon, ústava, ale aj Dohovor o ľudských právach a Dohovor o právach dieťaťa. Aj zákon o sociálnoprávnej ochrane detí hovorí o tom, že všetky opatrenia majú byť vykonávané so zreteľom na najlepší záujem dieťaťa. Toho ste sa mali držať. A nebol by žiaden Čistý deň. Dnes ste len explicitne vymenovali päť vecí, ktoré sú aj bez toho trestné.
To, že ste to doposiaľ nerešpektovali, hovorí čosi o vašej úrovni morálky a o vašom osobnom rešpektovaní práva. Preto hovorím, že už dávno nemáte morálne právo držať ochrannú ruku nad deťmi a rodinami. Zradili ste najdôležitejšie zo svojich poslaní. Predkladáte zákon, ktorý je plný legislatívnotechnických nedostatkov, odkazy na zlé paragrafy, zmätočné formulácie, logické nedostatky. Je evidentné, že je šitý horúcou ihlou a opäť na úkor tých najbezbrannejších.
Viem o tom, že v týchto chvíľach zvolávate riaditeľov detských domovov, resocializačných centier, predstaviteľov mimovládnych organizácií a sociálnych pracovníkov, aby pripomienkovali pripojenú novelu vyhlášky, pritom ju vaši poslanci dnes s najväčšou pravdepodobnosťou spolu s novelou posunú do druhého čítania. Takže týmto ľuďom ťaháte medové motúzy pod nos, tvárite sa, že ich počúvate, a pritom sa ich chystáte zlikvidovať. Práve v týchto chvíľach rokujú o akýchsi svojich pripomienkach, ktoré tu za ne nemá kto predložiť.
Ak tento návrh prejde, tak 1. apríla zaniknú detské domovy. To nie je 1. apríl. V chaotickom systéme bezprávia, kde deti a ich rodiny nikto nechráni, nastane zmätok, ktorému sa jednoducho nedá rozumieť. Detské domovy prestanú existovať. Znie to dobre, lenže to by nemohlo byť babrácke ministerstvo práce. Vo svojom novom zákone stvorilo monštrum. To monštrum sa volá Centrum pre deti, ich rodiny a plnoleté fyzické osoby. Ak tento paškvil bude schválený, tak od 1. apríla sa každé jedno zariadenie, ktoré sa staralo o deti, podľa tohto zákona premení na centrum bez akejkoľvek zjavnej špecifikácie. Centrum bude prijímať opustené deti, maloletých aj dospelých narkomanov, deti na výchovné opatrenie, detské obete trestných činov, bude poskytovať ambulantné služby aj terénnu sociálnu prácu, aj služby krízových centier pre matky s deťmi, aj domovy na polceste pre mladých dospelých, bude tiež robiť školenia pre profesionálnych rodičov, prichýli deti v kríze, aj všetky, ktoré zaklopú.
Detské domovy už dnes majú problém s tým, že je náročné starať sa o opustené deti na skupinách aj o profesionálnych rodičoch, o profesionálnych rodičov v ich domácnostiach, pritom robiť sociálnu prácu s biologickými rodičmi, chodiť na súdne pojednávanie, sprostredkúvať štart do života mladým dospelým, je málo personálu, málo profesionálnych rodičov. Títo fungujú často so slabými podpornými službami a s malým rozpočtom.
1. apríla im však pribudnú k týmto opusteným deťom aj závislé deti, závislí dospelí, ktorí sa tam budú resocializovať, matky s novorodencami z ulice, jednoducho všehochuť detí aj dospelých v kríze, s rozsudkom aj bez neho. Napríklad centrum bude môcť prijať dieťa len po dohode s rodičom. Predstavte si, že ktorýkoľvek rodič sa môže dohodnúť s ktorýmkoľvek centrom, že tam dá svoje dieťa. Vy nemáte strach z toho, aké právomoci tým odovzdávate riaditeľom centier?! Pýtam sa preto, že ste nedávno povedali, že ich neviete skontrolovať.
Ďalej. Centrum bude môcť prijať dieťa aj na jeho vlastné požiadanie. Úlohou centra je len ohlásiť túto skutočnosť úradu, nemusí nič viac. Ani volať políciu, že pred bránou je stratené dieťa bez dozoru, ani pátrať po nejakom zákonnom zástupcovi, ani volať na súd, len ho následne dajú vyšetriť lekárovi, a to bez akejkoľvek právnej spôsobilosti na tento úkon. Žiadne neodkladné opatrenie, žiadne súdne rozhodnutie, žiadna plná moc od zákonného zástupcu. Dieťa samo žiada o internáciu v ústave? Uvedomujete si, že ste ho uschopnili na právny akt v rozpore s ostatnými zákonmi? Úradom práce zostanú iba zlomky povinností. Na centrá presunuli terénnu sociálnu prácu, ambulantné služby, výkon výchovných opatrení aj prípravu profi rodičov. Keďže centrá budú mať obrovské právomoci, môžu na ne delegovať úrady takmer všetko, dokonca aj zásadné rozhodnutia, ktoré doteraz robil súd.
Minister Richter sa tu nedávno chválil tým, ako posilnil na úradoch rady sociálnych pracovníkov. Za európske peniaze, prirodzene. Lenže projekt rokom 2019 končí a udržateľnosť je podmienkou každého projektu. Ak by projektových zamestnancov z úradov práce prepustil, mal by vážny problém. Pravdepodobne ich teda nastrkajú do štátnych centier, pretože ich kompetencie touto novelou preniesli z úradu práve na centrá.
Ministerstvo financií dalo k návrhu zákona zásadnú pripomienku, kde namietalo, že ministerstvo práce nemá vo svojej kapitole potrebných 60 mil., aby návrh zrealizovalo. Minister Richter ostentatívne ignoroval svojho vlastného ministra financií, jeho pripomienku neakceptoval a zákon predložil s rozporom. Bude to stáť desiatky miliónov, ktoré v rozpočte nie sú. Napriek tomu tento šialený experiment budú financovať všetci občania.
Ľudia s otvorenou mysľou pracujúci v sociálnej sfére sa takmer 30 rokov snažili o deinštitucionálizáciu starostlivosti o deti. Podarilo sa im pomalým a intenzívnym tlakom zlikvidovať megalomanské detské domovy. Podarilo sa im rozbehnúť systém profesionálnych rodín, veľké zariadenia atomizovať na menšie, etablovať maličké detské domovy, ktoré mali len zopár detí v profesionálnych rodinách. Bolo to s ohľadom na najlepší záujem dieťaťa, lebo deti potrebujú blízkosť, starostlivosť a veľa pozornosti a hlavne lásku. Inak ich pobyt v ústave poznačí na celý život. Touto novelou zaniká zákonné obmedzenie kapacity zariadení. Doteraz to bolo 40 detí na jeden detský domov. Čiže na kapacite a na kvalite už zjavne nezáleží, pretože tento strop už neexistuje.
Minister Richter na minulej schôdzi otvorene povedal, že jeho snahou je zlikvidovať súkromné resocializačné zariadenia, pretože ich nevie skontrolovať. To ráčil občanom oznámiť po 20 rokoch existencie neštátnych zariadení, ktoré sa starajú o deti. Z toho vyplývajú dve veci. Prvá. Deti v súkromných zariadeniach boli podľa jeho slov bez kontroly ministerstva.
No a druhá vec. Keďže stropy kapacity zariadení, keďže strop kapacity zariadení bude zrušený, nič už nebráni tomu, aby štátne orgány napĺňali štátne centrá, a tie malé, súkromné, ktoré sa podľa ministra nedajú kontrolovať, tie vyhladoval k smrti. Absolútne proti najlepšiemu záujmu maloletých detí.
K zákonu sa vyjadrovala aj Generálna prokuratúra. V pripomienkovom konaní vzniesla nasledovnú námietku. Vytvorenie nového druhu multifunkčného zariadenia zo súčasných zariadení, ktorými sú detské domovy, detské domovy pre maloletých bez sprievodu, resocializačné stredisko pre drogovo závislých a inak závislých, nepovažujeme za efektívne riešenie zabezpečujúce najlepší záujem dieťaťa, a to predovšetkým vzhľadom na zmiešanie všetkých doterajších foriem opatrení jedným druhom zariadenia. Táto pripomienka, prirodzene, nebola akceptovaná.
Chýba teda zjavný účel novely. Prokurátori, ktorí majú za úlohu opatrenia v takýchto zariadeniach kontrolovať, budú mať podmienky natoľko sťažené, že až teraz začne byť tento sektor bez akejkoľvek vonkajšej kontroly.
Pán minister, oklamali ste ľudí, ktorí na tvorbe novely s vami v dobrej viere spolupracovali. Mnohými predloženými opatreniami riešite svoju neschopnosť riadiť rezort. Robíte zmeny v zákone na základe toho, že vaši podriadení doteraz platný zákon nerešpektovali. A ako reakciu na problémy, ktoré s ochranou detí máte, ste sa rozhodli vytvoriť kolosálny chaos. Vyzývam vás teda, okamžite tento návrh stiahnite! Dávam aj procedurálny návrh, aby bol zákon vrátený predkladateľovi na prepracovanie.
Stiahnite návrh a stiahnite sa aj vy! Škody už ste narobili viac ako dosť. Viete, spomínam si, keď som sedávala so zamestnankyňami vášho ministerstva, a obzvlášť dobre si pamätám na to, ako ma opakovane upozorňovali: „Pri každej vete, pri každej zmene zákona, pamätajte, dieťa je najvzácnejší obchodný artikel. Vždy sa bude niekto snažiť zobchodovať dieťa samotné alebo peniaze, ktoré za ním idú.“
Úlohou vášho ministerstva je deti chrániť, nie spisovať dobré nápady lobistov do deravých zákonov, ktoré budú odrazu ponúkať tisíc a jednu možnosť na zneužívanie detí.
Naozaj už stačilo!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13.9.2017 11:53 - 11:54 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ďakujem pani kolegyni za prednesenie pozmeňujúceho návrhu. Rovnako chcem podporiť jednak jeho, jednak jeho filozofiu a aj to, čo hovoril na margo toho pozmeňujúceho návrhu kolega Dostál, že je to vlastne vykuchaná verzia toho, čo sa snažia naši koaliční kolegovia predložiť.
A som veľmi rada, že pani kolegyňa dôrazne upozornila na retroaktivitu, ktorá spočíva v tom, že, páni z koalície, máte v pláne odstrániť konkrétneho predsedu správnej rady a zasiahnuť mu do funkčného obdobia a do jeho kompetencií. Vyvarujte sa toho, prosím, kolegovia z koalície, aby poslanecký návrh bol posudzovaný Ústavným súdom. Bude to hrozne zlá vizitka práce koaličných poslancov, bude to demonštrácia neúcty k zákonom a k ústave, ktorú zrejme uctievate len verbálne.
Politizujete apoliticky ústav, zastavte sa, prosím, kým je ešte čas.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.9.2017 18:17 - 18:19 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ďakujem, pán kolega, že si veľmi pragmaticky zhrnul gro nášho návrhu zákona. Rovnako ďakujem za ten apel na kolegov z vládnej koalície a chcela by som teda ešte zdupľovať tú ponuku, že ktokoľvek z vás, milí kolegovia, má tu chuť si návrh osvojiť, budeme len radi, pretože nám ide skutočne o záujem dieťa. Nie sú to tisícky detí. Ide o desiatky detí a ja si myslím, že napriek tomu, že nejde o masu detí, ale tie dopady, ktoré na život dieťaťa takéto necitlivé zaobchádzanie má, môže mať naozaj dopad aj na veľkú časť spoločnosti. Ak sa takéto veci dejú systematicky a pravidelne, tak postihnú naozaj v konečnom dôsledku stovky až tisíce detí, z ktorých budú raz dospelí ľudia a budeme sa márne čudovať, prečo sa nevedia začleniť do spoločnosti. No oni sa nebudú vedieť preto, lebo ich táto spoločnosť sklamala, pretože ľudia ich sklamali, pretože väzby citové, ktoré mali k tým, ktorí ich vychovávali, boli pretrhané ako nič.
Takže ja veľmi pekne ďakujem za príspevok a želala by som si, aby pre tento jeden raz ustúpila nejaká opozično-koaličná rivalita.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.9.2017 17:57 - 18:10 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, predkladáme návrh zákona, ktorý zohľadňuje najlepší záujem a práva opustených detí. Počet profesionálnych rodičov klesá, ale počet detí v týchto profesionálnych rodinách stúpa. Nie sú to len štatistiky, sú to dôkazy o tom, že profesionálne rodiny sú preťažené a že na to dopláca dieťa. Preto je nepochopiteľné, že sa opakovane a desiatykrát stretám s tým, že systém sociálnoprávnej ochrany detí úmyselne bráni profesionálnym rodičom v tom, aby si dieťa, o ktoré sa starali roky, ponechali vo svojej starostlivosti alebo si ich adoptovali.
Sú chvíle, keď rodina vyhodnotí, že je v najlepšom záujme dieťaťa rodinu už nemeniť. Zostať s tým, ktorých dieťa pozná, miluje a má k nim hlboké citové väzby. Tak sa stalo napríklad aj v prípade malého šesťročného Jožka, ktorý trávil v profi rodine svoje dni od narodenia. Úžasný nápad dostal po týchto rokoch Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny spolu s Centrom pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže. Napriek tomu, že rodina mala záujem dieťa prijať, malý Jožko bol vo veku šesť rokov vyexpedovaný na Maltu bez zisťovania jeho názoru a bez toho, že by zodpovední rešpektovali jeho najlepší záujem.
Rovnako ako Karolínka, ktorá mala tri roky, keď profi rodina vyhodnotila, že dieťa je u nich už pridlho a vzájomné citové väzby sú prisilné, preto si chcela dieťa nechať navždy a podala žiadosť na súd. Zrejme tým zobudila spiace úradníčky, ktoré si uvedomili, že dieťa celé tri roky nikomu neponúkli. Tak hor sa na medzinárodné osvojenie. A to napriek tomu, že Karolínka žila v tejto profi rodine so svojimi dvoma súrodencami, ktorí ju milovali. Nikto však ich vzťah nerešpektoval. Až po zverejnení príbehu Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu priznalo farbu a psychologička prišla na posledné pojednávanie s tým, že dieťa nemôže byť osvojené, pretože má súrodenecké väzby. Sudkyňa aj žiadatelia z Malty zostali šokovaní. Dievčatko teda nikam neletelo, ale natruc profesionálnej rodine Karolínku zverili jej slobodnému strýkovi, pričom tri roky o ňom nebola v materiáloch ani zmienka a nikto mu Karolínku nenúkal. No potom mu ju z čistej pomsty nanútili.
Ďalšie a ďalšie profesionálne rodiny a deti, o ktoré sa starajú, trpia tým, že sa v tomto systéme cítia ako vazali. Záujem dieťaťa je na poslednom mieste. Mnohí z nich preto, že sú rukojemníkmi situácie, mnohokrát mlčia, no najradšej by kričali. Napríklad keď ich rodiny detský domov preťažuje, keď im pridelia ťažké konštelácie detí, naviac ďalšie dieťa s postihnutím. Keď priamo z terénu bez diagnostiky príde do rodiny dieťa so svrabom, všivavé, nevyšetrené pediatrom ani žiadnym iným odborníkom.
Prečítam vám list, ktorý bude zverejnený v najbližšom čísle časopisu Nebyť sám, je to časopis pre náhradných rodičov, ktorý vydáva Asociácia náhradných rodín. Píše ho bývalá profesionálna matka a s citom sumarizuje, čo sa v systéme práve v týchto chvíľach deje.
"Príjemný deň. Dočítala som posledné číslo časopisu Nebyť sám na jeden dúšok a zostalo mi potom akosi smutno. Nie zo všetkého, ale z jedného článku, ktorý sa ma aj tak bytostnejšie dotýka. Najprv som si myslela, že o tom napíšem len niekomu, aby som verejne nešla s kožou na trh a aby som sa tak nevyautovala, keď sa raz budem chcieť vrátiť do systému, ktorý idem teraz kritizovať. V nadväznosti toho, čo bolo v článku spomínané, ponúknuť náruč, čas i pohodlie. Ešte aj teraz silno uvažujem, či pri príspevku zverejniť svoje meno. Nateraz myslím, že radšej nie, nakoľko sa necítim úplne slobodne v tejto veci, no zároveň nedokážem mlčať, lebo mi ide o živé bytosti, o deti v detských domovoch, resp. v natrieskaných profi rodinách.
Smutno mi zostalo najmä preto, čo bolo v článku spomenuté o aktuálnom nefungovaní profesionálnych rodín. Že klesá počet profesionálnych rodín, že opäť ostávajú maličké deti v skupinách detských domovov, že podpora profi rodín je v skutočnosti ich masakrom. Už dlho sa borím s touto myšlienkou o devastácii profesionálnych rodín, hoc ja som momentálne mimo, keďže som na rodičovskej dovolenke. I tak ma nesmierne trápi to, keď mi volajú a píšu kolegyne aj bývalé kolegyne, aký nátlak sa na nich robí, len aby si vzali ďalšie a ďalšie dieťatko k sebe do profesionálnej rodiny, hoc doma už majú takmer malú škôlku, či už svojich detí, či už náhradkárskych detí, alebo aj, aj. Tiež ma bolí, keď sa mi hlásia potencionálne budúce kolegyne, ktoré by profi rodičovstvo veľmi chceli robiť a ktorým ja momentálne neviem o formálnej stránke profi rodičovstva takmer nič pekné povedať, hoci ešte nedávno, keď ma mnoho iných profi mamín oslovilo, som mohla o profesionálnom rodičovstve hovoriť ako o najkrajšom povolaní na svete, aké len existuje. O tom, aké je to silné, náročné, ale i nádherné povolanie zároveň. O tom, ako sa v profi rodičovstve denne stretáš s Bohom, s jeho požehnaním a priazňou v každom deculku, ktoré dostaneš len preto, aby si ho na chvíľu miloval. O tom, ako veľmi môže byť obohacujúca služba, čas i pohodlie, ak ich dáš s plným nasadením, plným priehrštím tým, ktorí ho najviac potrebujú. O tom, ako veľa dostávaš, keď môžeš dávať.
Ale teraz, teraz sa už len ťažko prederú tieto krásne a pravdivé slová, keď nad tým všetkým visí Damoklov meč formálnej stránky profesionálneho rodičovstva. Keď zrazu mám predstaviť realitu budúcim profi mamám, musím im povedať aj o tom, že v dnešnej dobe už nie je všetko tak, ako kedysi bolo. Vlastne niekedy mám pocit, že už nič nie je tak, ako to kedysi bolo. Presne pred viac ako desiatimi rokmi som písala do Nebyť sám s nadšením, s úžasom z toho, že som sa stala profi mamou jednému úžasnému rómskemu drobčekovi, že som pri tom stretla úplne pokrokovú, empatickú riaditeľku detského domova, ktorá mala tézu, že každé miminko potrebuje jedného človeka len pre seba, o to viac tieto opustené a bezbranné stvorenia, ktoré zažili odmietnutie už v bruchu matky a že práve ony potrebujú a majú dostať ten luxus mať jedného človeka len pre seba, mať jeho náruč len pre ich zranenú dušu. A ona to nielen hlásala, ale aj dodržovala a jednému profesionálnemu rodičovi vždy dávala len jedno profi dieťatko. Dokonca keď sme dostali dvojičky k nám do profi rodiny, tak zamestnala aj môjho manžela, aby sme sa mohli dvojičkám venovať obaja naplno.
Keď sa obzriem späť, tak vidím tých 11 rokov profesionálneho rodičovstva. Tak veľmi by som chcela napísať, že za tých 10 rokov sa toho toľko zmenilo k lepšiemu, ale nemôžem to napísať, lebo by som klamala. Klamala samu seba, klamala svoju rodinu, ktorá je do toho celého priamo vtiahnutá tiež, klamala potencionálne adeptky na nové profi mamy. Nemôžem a nechcem im klamať, preto im musím povedať o dnešnom trende v profi starostlivosti, o tom, že pre najvyšších je dôležitejšie to, či má váš rodinný dom hromozvod, než to, či sú vo vašom dome otvorené srdcia pre prijatie opustených. Že pre najvyšších je najdôležitejšie, aby vykazovali pozitívne finančné zisky a prezentovali veľa muziky za málo peňazí, čiže veľa detí v jednej rodine. Že pomocný podporný tím nie je vždy podporný, ale niekedy i odporný, keď na vás tlačí rovnako ako najvyšší namiesto toho, aby presadzoval vaše názory, resp. potreby detí. Samozrejme, chápem, že v tomto systéme ani nemôže inak.
Čo však nechápem, je práve ten nesystém, ktorý dokáže za pár rokov pochovať to, čo kedysi tak úžasne budoval, ktorý dokáže urobiť to, čo sa píše v článku o tom, že klesá počet profesionálnych rodín, že opäť zostávajú maličké deti v skupinách detských domovov, že podpora profi rodín je v skutočnosti ich masakrom.
A nechcem klamať ani sebe a svojej rodine. Tak rada by som i naďalej pokračovala v tom najkrajšom povolaní na svete. Tak rada by som opäť načerpávala tým, že môžem dávať. Tak rada by som ľúbila tých, ktorých nemá kto ľúbiť. Tak rada by som im dala to, čo denne dávam svojim piatim deťom, aj tým porodeným, aj náhradkárskym. Ale za akú cenu? Za cenu toho, že naša rodina sa zdevastuje vysilením, presilením, neodhadnutím vlastných limitov? Nie zvnútra, ale zvonku nanúteným preťažením, veľmi rýchlym vyhorením? Len preto, že namiesto jedného miminka nám bude ponúkaná súrodenecká skupina troch problémových chlapcov? Komu to čo prinesie, že v domácom prostredí sa nasilu vytvorí klasická domovácka skupina s ôsmimi deťmi? Je toto cieľom: použiť a vyhodiť? Profesionálne rodiny na jedno použitie? A kde budú nové, jednorazové profi rodiny? Kde ich systém nájde, keď počet profesionálnych rodín stále klesá? To už fakt nikomu nevadí, že maličké deti opäť ostávajú na skupinách v detských domovoch? Kto mi odpovie, prečo sa musí systém, ktorý tak pekne začal fungovať, rúcať?
Vlastne odpoveď asi poznám. O to je mi z celého smutnejšie, že sa život malých bezbranných detí zamieňa za ušetrenie financií zo štátneho, že sa zabúda, že za každým číslom v šanóne opustených sa skrýva jeden, vlastne nie jeden príbeh, jedna duša, jedna ľudská bytosť, ktorá nás potrebuje, ktorá potrebuje náruč len pre seba, aby sa mohla dostať z bolesti a krívd, ktoré sa na nej za tak krátky čas stihli napáchať."
Toľko bývalá a možno budúca profi mama. Preto by som chcela upriamiť pozornosť na problém nielen profi rodín celkovo, s tými rôznymi problémami, ktoré v článku vymenovala, a chcela by som zafokusovať hlavne na práva týchto opustených detí. Ak teda dopustíme, že ich systém zabudne v profesionálnej rodine dlhé roky, tak musíme dopustiť aj to, aby tá rodina mala šancu sa stať trvalým útočiskom tohto dieťaťa, aby neprišlo k tomu, že tvrdé zásahy systému hrozným spôsobom narušia vzťahy v rodinách, ale hlavne možno nenapraviteľným spôsobom poškodia dušu dieťaťa a celý jeho ďalší život.
Prosím vás teda v záujme opustených detí, ktoré potrebujú rodinu, aby ste podporili náš návrh zákona. Situácia sa aspoň nepatrne zlepší.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.9.2017 17:52 - 17:55 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, cieľom predloženého návrhu zákona je poskytnutie väčšieho časového priestoru pre profesionálneho rodiča, aby mohol využiť svoje právo podať návrh na zverenie dieťaťa do náhradnej rodinnej starostlivosti alebo dieťa osvojiť ešte predtým, ako bude dieťaťu sprostredkovaná náhradná rodinná starostlivosť, prípadne predtým, než iná osoba vykoná prvý úkon smerujúci k osvojeniu.
Prijatie predloženého návrhu sleduje najlepší záujem dieťaťa, ktorý spočíva najmä v zachovaní vzťahovej väzby, ktorú si dieťa k profesionálnym rodičom vybudovalo. Ak dieťa strávi v profesionálnej rodine dlhší čas, ktorý je neraz počítaný aj v rokoch, je v záujme maloletého dieťaťa, aby zotrvalo v prostredí, ktoré pozná a v ktorom má vybudované bezpečné citové väzby, a to za podmienky, že profesionálny rodič je ochotný prijať dieťa do inej formy náhradnej rodinnej starostlivosti, prípadne dieťa si osvojiť.
Nerešpektovanie vzťahovej väzby medzi dieťaťom a profesionálnym rodičom spôsobuje retraumatizovanie psychicky zraneného dieťaťa, ktorému v prípade záujmu profesionálneho rodiča je možné sa vyhnúť. Ak je dieťa fixované na vzťahovú osobu, je dôležité podniknúť všetky kroky k tomu, aby dieťa zotrvalo v rodine, ktorá prejavila záujem prijať ho do inej formy náhradnej rodinnej starostlivosti, prípadne si dieťa osvojiť.
Profesionálne rodičovstvo je forma ústavnej starostlivosti v domácom prostredí profesionálneho rodiča, pričom profesionálny rodič je zamestnancom detského domova. Náhradná rodinná starostlivosť je spoločný pojem pre náhradnú osobnú starostlivosť a pestúnstvo, pričom spoločným charakteristickým znakom oboch typov starostlivosti je, že na rozdiel od profesionálneho rodičovstva nejde o formu ústavnej starostlivosti o dieťa. Ďalším, najvyšším stupňom je osvojenie, ktorého charakteristickým znakom je zapísanie osvojiteľov do rodného listu dieťaťa ako biologických rodičov.
Obsahovo je návrh zákona koncipovaný ako povinnosť určeného orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately písomne oboznámiť profesionálneho rodiča so skutočnosťou, že dieťaťu bude sprostredkovaná náhradná rodinná starostlivosť, prípadne osvojenie, a zároveň ho písomne poučiť o možnosti prevziať dieťa do náhradnej rodinnej starostlivosti, prípadne dieťa osvojiť.
Ďalej návrh ukladá povinnosť určeného orgánu sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately pozastaviť sprostredkovanie náhradnej rodinnej starostlivosti, prípadne osvojenia, ak získa vedomosť, že bol vykonaný prvý úkon smerujúci k zvereniu dieťaťa do náhradnej rodinnej starostlivosti alebo k osvojeniu s tým, že sprostredkovanie náhradnej rodinnej starostlivosti, prípadne osvojenia, pokiaľ uvedené konanie trvá.
Návrh zákona je v súlade s ústavou, s ďalším zákonmi, všeobecne záväznými právnymi predpismi a hlavne je v najlepšom záujme dieťaťa. Ak dieťa dlhé roky vyrastá v profesionálnej rodine, mali by sme sa profesionálnych rodičov pýtať, či tento svoj pevný a dlhoročný vzťah nechcú spečatiť inou formou pevnejšej väzby, ako je náhradná rodinná starostlivosť alebo osvojenie.
Veľmi pekne vám ďakujem za pozornosť a tiež sa hlásim do rozpravy týmto. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 7.9.2017 19:54 - 20:02 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, naša spoločnosť sa nachádza v morálnom rozvrate. Pôvodcom tohto mravného úpadku je kontinuálna vláda strany SMER – sociálna demokracia. Táto strana po celé roky pred občanmi klamlivo deklaruje, že jej prioritou sú sociálne veci, ľudia práce a slabé sociálne skupiny. Pritom jej činy hovoria o opaku. SMER – sociálna demokracia nie je ani sociálna, ani demokracia. Predseda tejto strany hovorí o sexuálnom zneužívaní a týraní detí ako o "ničom", o "babských táraninách" a nazýva to "smiešne hry opozície". Minister, ktorý má chrániť maloleté deti, ich vystavuje nebezpečenstvu a roky sa nečinne prizerá ich trápeniu. Bez empatie, bez škrupúľ, bez hanby.
Medzi najdôležitejšie úlohy štátu patrí garantovanie spravodlivosti a ochrana práv jeho občanov. O to viac, ak ide o najzraniteľnejšie skupiny obyvateľstva. A ak túto nosnú úlohu štát nespĺňa, nepotrebujeme štát. Pretože bezprávny štát sa mení na džungľu bez pravidiel a predpisov, kde je možné beztrestne znásilniť dieťa, kde je možné týrať a biť malých a slabých z pozície moci, kde je možné sa z toho bez ostychu vysmievať.
Pod rukami ministra Richtera sa rozsýpa celý rezort, pretože právo, spravodlivosť, morálka a odbornosť nemajú pre tohto nominanta SMER-u žiadnu cenu. Vypovedajú o tom obete nášho sociálneho systému, utýraná Lucka, odvlečený Marco, predaní Jožko a Karolínka, tisíce detí v detských domovoch, ktoré mohli spokojne vyrastať vo svojich biologických či náhradných rodinách. Máme 14-tisíc detí mimo vlastných rodín, tisíce čakateľov na sociálnu službu, na ktorú majú zákonný nárok, a predsa sa im nedostáva, tisíce rozvrátených rodín, ktoré nedostali žiadnu pomoc a poradenstvo v ťažkých chvíľach, matky samoživiteľky, ktoré so svojimi deťmi živoria bez prostriedkov, rodiny, ktoré opatrujú svojich chorých bez podpory a na hranici svojich fyzických aj finančných síl, tisíce zamestnancov v tomto rezorte, ktorí pracujú v mizerných podmienkach za mizerný plat. Toto sú výsledky dlhoročnej práce ministra Richtera!
Čistý deň je len vrchol ľadovca. Tento príbeh sa pre verejnosť začal rozkrývať presne pred rokom. No už niekoľko rokov predtým sa na ministerstve a ústredí práce dovolávali ochrany práv pre svoje deti. Množstvo sťažností svedčí o tom, že ministerstvo tieto deti nijak neochránilo.
Počas poslaneckého prieskumu sme sa zoznámili s kontrolnými zisteniami ministerstva a ústredia a rovnako so sťažnosťami rodičov, ktoré hovorili jednoznačnou rečou: Deti sú v ohrození. Už samotný fakt, že ministerstvo dovolilo prevádzku megalomanského zariadenia, v ktorom bolo umiestnených pred rokom až 42 klientov pod kuratelou personálu bez odbornosti, je výbušná kombinácia. Napriek tomu malo ministerstvo v pláne na tento rok rozšíriť kapacitu zariadenia. Počíta s tým dokonca vo svojich oficiálnych dokumentoch. V plánoch ústredia bolo rozšíriť toto pochybné zariadenie, a napriek tomu prominentné, a to nasledovne, citujem z koncepcie ústredia práce na roky 2016 až 2020.
Hovoríme o navyšovaní kapacity zariadenia Čistý deň, n. o. Po prvé, resocializačné miesta v terapeutickej komunite: 50 miest. Denný, týždenný pohotovostný stacionár: 8 miest. Skupinové domy: 12 domov s kapacitou 72 miest. Bytové jednotky: 7 jednotiek s kapacitou 28 miest. Rodinné domy: 20 miest pre dospelých klientov.
To znamená, že najneskôr v roku 2020 malo mať zariadenie Čistý deň kapacitu zvýšenú na 178 klientov. Aké plány sme to tu prekazili? Na každé dieťa platí štát zariadeniu 1 200 eur mesačne. Hovoríme teda o obrovskom, miliónovom biznise na deťoch.
Čo k tomu ešte dodať? Pod ochranou a pod kuratelou ministra Richtera a SMER-u existuje teda zariadenie, v ktorom je tolerované sexuálne zneužívanie, psychické a fyzické týranie, ponižovanie a pošliapavanie práv detí. Nemilosrdnou obžalobou ministra Richtera je aj mimoriadna správa verejného ochrancu práv o skutočnostiach nasvedčujúcich závažnému porušeniu základných práv a slobôd detí postupom orgánov sociálnoprávnej ochrany.
V správe stojí, že, citujem: "Systém trpí mnohými nedostatkami, ktoré umožňujú porušovanie základných práv detí." Uprostred civilizovanej Európy je vymenovanie týchto závažných prehreškov voči právam dieťaťa hrôzostrašným čítaním najmä preto, že sa na nich priamo podieľali štátne orgány. Inštitucionálne potreby stáli nad záujmami detí. A systém chránil sám seba na ich úkor, a to v celom systéme sociálnoprávnej ochrany. Je to osobná a politická zodpovednosť ministra Richtera.
Rada by som apelovala na vaše svedomie, milé kolegyne, milí kolegovia, politizácia tohto problému ma nezaujíma. Je to otázka princípu, či chceme občanom tejto krajiny povedať, že naďalej zotrvávame v obhajobe zverstiev, alebo chceme skutočne chrániť všetky deti, slabých, starých a chorých. Nadchádzajúce hlasovanie má byť posolstvom toho, že nie sme ochotní zmieriť sa s týmto všetkým, s týmto aktuálnym stavom v rezorte ministra Richtera.
Vážené dámy, vážení páni, počas dňa otvorených dverí som sa rozprávala s množstvom ľudí, ktorí nás prišli do Národnej rady navštíviť. Tvrdili, že nemá význam hľadať vo vašich dušiach svedomie, pretože morálka v politike sa nenosí. Ja, naopak, verím v ľudské dobro a v to, že sú medzi nami poslanci, ktorí pod ťarchou dôkazov prednesených na tejto aj na minulej schôdzi pochopili, že situácia je nebezpečná, že problém je vážny a že potrebuje okamžité riešenie. Obraciam sa teda na vás na všetkých, ktorí ste svoje svedomie nezapredali: Urobte tak, ako vám káže poslanecký sľub, a hlasujte podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, za deti a za odvolanie ministra Richtera.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 17:56 - 17:56 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem, pán kolega, za hodnotný príspevok. Ja chcem len podotknúť drobnosť k tým trestným stíhaniam, ktoré ste spomínali. Tento človek, ktorý teda je momentálne prípravné konanie pred súdom a na ktorého padá vina za sexuálne zneužitie dievčat, nie je jediným a toto dievča nie je jediné poškodené. Hovoríme o mnohých trestných stíhaniach vo veci sexuálneho zneužívania, ohrozovania mravnej výchovy mládeže, trestné stíhanie vo veci zločinu týrania blízkej a zverenej osoby. Týka sa to mnohých detí, ktoré ešte stále chodia vypovedať na oddelenia Policajného zboru. A jednoducho tento prípad, keď skončí, bude preukázaných ďaleko viac obetí a ďaleko viac páchateľov, ktorých osobne kryje minister Richter.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis