Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

5.12.2017 o 19:17 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie v rozprave 26.3.2018 17:50 - 18:06 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, túto vládu nemôžeme podporiť. Robí si z ľudí žarty a zahráva sa s ohňom ich nevôle. Ani len za to im nestojí, aby vypracovala programové vyhlásenie vlády, ktoré by zohľadňovalo okolnosti, za ktorých bola zostavená.
Nemôžeme sa zmieriť s ministrom vnútra ako krízovým manažérom pre všetko. Neveríme, že má silu bojovať proti svojim chlebodarcom, neveríme, že sa dokáže zorientovať, vyčistiť rezort a začať ozdravenie. Za to všetko, á, zato však veríme v jeho loajálnosť (správne "lojálnosť") k strane, ktorá ho nominovala. Neveríme spolu s rodičmi zavraždených mladých ľudí v to, že bude bdieť nad nestranným vyšetrovaním. Neveríme, že je schopný to zvládnuť. Nechcel to robiť, nikdy to nerobil a nevie, čo robí. To je veľký problém.
Pochybujeme o ministerke kultúry, pochybujeme o jej kompetentnosti, azda niekto verí v úprimnosť jej ospravedlnenia? Jej výroky o mimovládnych organizáciách a Sorosovi patria do mentálneho sveta mečiarovcov Slobodníka a Hofbauera. To sa nedá prejsť slovíčkom "prepáčte".
Neveríme, že rezort obrany netuneluje peniaze daňových poplatníkov, keď svoje dohody a zmluvy pred nimi zamyká.
Neveríme, že pôda v rukách štátu je dobre spravovaná a dotácie nie sú zdrojom bakšišu pre mafiu.
V kontexte okolností považujem za perfídne, že minister Richter po svojich kardinálnych prešľapoch zotrváva na svojom poste. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny sa rozhodlo, že v rámci Operačného programu Ľudské zdroje premárni neuveriteľné 2 628 983 517 euro.
- Prioritná os Vzdelávanie: 458 mil.,
- Prioritná os Iniciatíva na podporu zamestnanosti mladých ľudí: 194 mil. euro,
- Prioritná os Zamestnanosť: 795 mil. euro,
- Prioritná os Sociálne začlenenie: 294 mil. euro,
- Prioritná os Integrácia marginalizovaných rómskych komunít: 139 mil. euro,
- Prioritná os Technická vybavenosť v obciach s prítomnosťou marginalizovaných skupín: 243 mil. euro.
Ďalšie národné projekty na podporu zamestnanosti, po ktorých sa dobre vykrikuje, ako klesá nezamestnanosť. Napríklad:
- Šanca na zamestnanie: 50 mil. euro,
- Podpora zamestnávania prostredníctvom vybraných aktívnych opatrení na trhu práce: 50 mil. euro,
- Spoločne hľadáme prácu za 7 mil. euro,
- Poskytovanie finančných príspevkov agentúram dočasného zamestnávania: 10 mil. euro,
- Cesta na trh práce: 49 mil. euro,
- Šanca pre mladých: 50 mil. euro,
- Podpora zamestnávania občanov so zdravotným postihnutím: 50 mil. euro,
- Podpora zamestnávania uchádzačov prostredníctvom vybraných aktívnych opatrení na trhu práce: 50 mil. euro,
- Reštart pre mladých: 10 mil. euro,
- Vzdelávanie mladých uchádzačov o prácu: 30 mil. euro,
- Reštart – Príležitosť pre dlhodobo nezamestnaných vrátiť sa na trh práce: 15 mil. euro.
Je obdivuhodné, ba drzé, ako si niekto s dispozičným právom na 2 mld. eur berie zásluhy na tom, že bola zvýšená zamestnanosť. Ak by ste dali 2 mld. Jankovi z Hornej Dolnej, aj nechtiac by zvýšil zamestnanosť o 200 %. Tu sa však zvýšením zamestnanosti chváli minister v čase celosvetovej hospodárskej konjunktúry, keď ekonomika rastie a kulminuje na vrchole kriviek bez akéhokoľvek jeho prispenia. Tie premárnené 2 mld. budeme teraz ťažko hľadať, ale pomôžu nám porozumieť tomu, prečo musí zostať minister Richter sedieť na svojom mieste.
Na podporu náhradnej rodinnej starostlivosti ste vyčlenili 17 mil. eur. Rozpustili ste ich v ničotných a dezorganizovaných projektoch. Z týchto projektov nie je žiaden prospech, pretože náhradná rodinná starostlivosť upadá. Zničili ste pestúnske rodiny, zdevastovali ste systém profesionálnych rodín. Posilňujete ústavnú starostlivosť, to znamená deti v zamrežovaných postieľkach ústavov bez šance na to, aby spoznali normálnu rodinu. Ak by ste všetkým tým náhradným, profesionálnym či ohrozeným biologickým rodinám rozdelili tieto financie, mali by pre svoje ťažko skúšané deti až do konca života peniaze na terapie, kúpele, cvičenia aj na svoju regeneráciu. Nepotrebovali by vaše zbabrané projekty.
Vy ste to však, pán Richter, použili na degeneráciu, na degeneráciu celého systému. Ajhľa, najlepší minister, akého táto krajina nosila, teda podľa jeho straníckeho šéfa Fica, má najvyššiu zamestnanosť, o ktorú sa ničím nezaslúžil. Tá je tu napriek nemu, nie kvôli nemu. No nemal problém dva roky riskovať život a zdravie detí zverených štátu v zariadení Čistý deň. Tým deťom a ich rodinám sa doteraz nikto neospravedlnil za ich utrpenie, lebo pani riaditeľova z Čistého dňa je náš človek z Úradu vlády. Kšefty mala aj s poslankyňou Vaľovou a jej sociálnymi podnikmi pod cenníkom v Humennom, v Repejove aj inde. A našich ľudí treba chrániť aj za cenu zničenia detských životov.
Sociálne služby hynú v posledných kŕčoch, samozrejme, mimo tých privilegovaných. Ľudia s postihnutím majú len malý svetlý odlesk svojich práv ku komisárke Stavrovskej, ktorá sa naozaj zo všetkých síl snaží suplovať prácu mnohých kontrolných orgánov, ktoré na ministerstve nefungujú alebo fungujú pre našich ľudí. Rodičia s postihnutými deťmi živoria na okraji biedy. Zákony, ktoré minister nastolil, generujú chaos a až teraz sa prichádza na to, že ich so žiadnymi odborníkmi nekonzultoval a ich názory a návrhy nebral do úvahy. Budú tým trpieť celé rodiny, ľudia slabí, starí, s postihnutím aj malé deti.
Europrojekty za desiatky miliónov, ktoré spotrebovalo ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, sú neduživé a zbytočné. Nechránia deti, slabých ani rodiny v kríze. Zamestnanci, ktorí v nich mali robiť, nie sú, utiekli. Priestory, ktoré mali byť pre nich vytvorené, nemajú, počítače a vybavenie, ktoré mali byť pre nich nakúpené, neexistujú. Školenia, ktoré mali byť vykonané, nikdy neboli. Premrhané peniaze, stratené v simulácii činnosti, sú však oveľa menšou bolesťou než nekompetentné zásahy štátu do ľudských životov, do životov rodičov, ich detí, do života ich starých rodičov.
Na tejto rozvrátenej sociálnej politike strany SMER – sociálna demokracia nie je naozaj vôbec nič sociálne. Zostáva po nej smútok, zlosť a hanba.
Absurdným paradoxom je, že nad právami detí bdie smerácka tunelárka Tomanová, ktorá nevie ani vlastnej dcére povedať, aby sa držala zákonov.
Všetok svoj voľný čas venujem konkrétnym prípadom a strápeným rodinám, kde strojcom ich osobného a bytostného nešťastia je neschopnosť tohto rezortu. Za ich pohŕdaním voči ľuďom zostávajú zničené konkrétne ľudské osudy. Je to aj môj osobný boj, lebo sa s tými zúfalými ľuďmi rozprávam, som s tými nešťastnými deťmi, žijem ich trápeniami. Som plná ich nespravodlivosti a tej hrôzy a bezmocnosti. Aj preto hovorím, že SMER nie je žiadna sociálna demokracia. SMER je perfídna kleptokratická štruktúra.
V záujme všetkých občanov Slovenska preto je, aby táto vláda skončila čo najskôr. Dovoľte krátky citát z článku, ktorý napísal po smrti Ernesta Valka Ján Kuciak, vypočujme si jeho slová: „Netreba heroizovať človeka z mäsa a kostí, ale je nutné zamyslieť sa nad výsledkami jeho práce a v jej kontexte zhodnotiť náš vlastný príspevok k lepším zajtrajškom, hoci by bol len almužnou, prepitným chudobnej spoločnosti našich čias. Príliš rýchlo zabúdame a zase zabudneme na podobne nepríjemné myšlienky, aké prinieslo zamyslenie nad touto tragédiou. Náš rýchly štýl života nám nedáva priestor na prehodnotenie vlastných priorít, tak zase zapadneme do zapchatých ciest našich životov. Je to škoda. To, čo sa stalo, by malo mať ozdravný charakter, ktorý už nenachádzame vo viere, v morálnych autoritách a vlastne nikde." Napísal Ján Kuciak. Písal epitaf, vtedy nevedel, že sebe samému. Jeho túžba po pravde a spravodlivosti ho priviedla až k smrti. Na ten oltár položil najväčšiu obeť. Až tak ďaleko to muselo zájsť. Vyhasli dva mladé životy, v mierových časoch uprostred civilizovaného sveta zomreli mladí ľudia, lebo bojovali za spravodlivý a právny štát. Nie zbraňou, slovom.
Pre jeho pamiatku by sme mali všetci spolu teraz kričať, nie, nezabudneme, nie, nechceme zabudnúť na priority. Veríme a hľadáme morálne autority, hľadáme pravdu. Kým ich nenájdeme, nezapadneme v kolónach, ktoré sa krokom sunú k ničotnosti. Nikdy nezabudneme na to, čo hľadáme. Hľadáme hodnoty, hľadáme pravdu, hľadáme spravodlivosť, slušnosť a morálku. Toto hľadanie je pointou nášho života. Raz budú dni každého z nás zrátané a bude dôležité, aké vysvedčenie si vystavíme my sami. Najdôležitejšie okamihy budú tie, keď sme stáli na rázcestí a vyberali si tú správnu cestu. Naše rozhodnutia, dobré či zlé, budeme rekapitulovať a premýšľať nad nimi bez svetiel reflektorov, bez kamier, mikrofónov, bez oponentov. Budeme sami so sebou. Je veľmi ťažké byť sám so sebou, keď oponentom je len svedomie.
Rozumiete, dámy a páni, prečo je pre nás nemysliteľné podporiť vládu, ktorá si sama vo svojom programovom vyhlásení hovorí vláda kontinuity? My takúto kontinuitu nechceme. Zomreli pre ňu nevinní ľudia. Vláda takejto kontinuity znamená pokračovanie rozkrádania, korupcie, klamstiev, opovrhovania ľudskou dôstojnosťou, právami aj spravodlivosťou.
Viem, že mnohí z vás považovali za česť podieľať sa na vláde, že ste mali možno o jej fungovaní iné predstavy, že nemáte nič spoločné s tým, po čom kričí státisícový dav na námestiach, a cítite sa ukrivdení. Nepodvádzali ste, nekradli, neklamali, no, bohužiaľ, tí nad vami áno. A teraz chcú zodpovednosť hodiť na vás všetkých, lebo dúfajú, že nebudete hlasovať slobodne podľa svojho vedomia a svedomia, ale podľa vládnej šablóny. Že budete hlasovať zo strachu z tej cynickej grimasy, ktorú vystrúhal Robert Fico pri svojej premiérskej rozlúčke.
Dnešok je však dňom, kedy sa triedi zrno od pliev a kedy číria charaktery. Tejto vláde SMER diktuje kontinuitu rozkrádania. Je a bola to vláda kešu, vláda vlastnou hlavou, vláda našich ľudí a vláda skutkov, ktoré sa nestali. V programovom vyhlásení je aj hrádzou proti extrémizmu, ale kolegovia z ĽSNS sú zrejme veľmi vďační za takúto hrádzu, ktorá im odkláňa tisíce rozzúrených voličov do ich elektorátu. Teraz ste však vy tí najdôležitejší, lebo vás volal Ján Kuciak, keď písal o príspevku k lepším zajtrajškom. Pre jeho nádej, pre jeho mladosť a jeho snahu po hľadaní pravdy v mene všetkých ľudí, ktorí stáli na námestiach, vás prosím a žiadam, aby ste rozsekli gordický uzol a oslobodili túto krajinu od ľudí, ktorí nemajú v skutočnosti nad vami žiadnu moc, lebo ich moc spočíva len vo vašej ochote ju pripustiť.
Táto vláda nemá programové vyhlásenie, táto vláda nemá schopnosti, táto vláda nemá osobnosti, táto vláda nemá morálnu legitimitu. Personálne výmeny na postoch ministrov naozaj vôbec nič neriešia, marazmus zostáva rovnaký. Oligarchia, mafiáni a korupčné spolky s politikmi poľahky prežijú tieto kozmetické zmeny. Ani my, ani vy im v tom nemusíme sekundovať. Preto povedzme jednoznačné nie tejto vláde, a to podľa nášho najlepšieho vedomia a svedomia.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23.3.2018 14:42 - 14:43 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcela poďakovať rovnako kolegyni za to, že aj v našom mene oslovila našich kolegov, a teda ľudí v koaličných laviciach. Ešte stále je čas zatiahnuť ručnú brzdu. Neveríme tomu, že snaha o zmenu je zo strany vládnej koalície úprimná. Nemôže totiž bojovať proti korupcii, rozkrádaniu a klientelizmu, keď je súčasťou a tvorcom tohto marazmu. Vieme, že aj mnohí z poslancov vládnej koalície tomu neveria. Buďte, prosím, vo svojom hlasovaní slobodní. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.3.2018 13:08 - 13:09 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, za poslanecký klub SaS oznamujem, že z tejto schôdze sťahujeme všetky svoje legislatívne návrhy.
Predstavitelia vládnej koalície stratili dôveru občanov, jediné, o čom má zmysel v tejto chvíli rokovať, je ústavný zákon na skrátenie volebného obdobia.
V súlade s § 95 zákona o rokovacom poriadku za skupinu poslancov beriem späť návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k vykonaniu kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami v Úrade komisára pre deti Najvyšším kontrolným úradom Slovenskej republiky (tlač 860.)
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 2.2.2018 9:16 - 9:28 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, len pár chvíľ nás delí od schválenia vládneho návrhu zákona o sociálnoprávnej ochrane detí a sociálnej kuratele.
Tento návrh prináša jednu obrovskú zmenu. Detské domovy, resocializačné strediská a krízové strediská sa stanú od apríla centrami pre deti a ich rodiny bez akejkoľvek zjavnej špecifikácie. Centrum bude prijímať opustené deti, maloletých aj dospelých závislých, deti na výchovné opatrenie, detské obete trestných činov, bude poskytovať ambulantné služby aj terénnu sociálnu prácu, aj služby krízových centier pre matky s deťmi, aj domovy na polceste pre mladých dospelých, bude tiež robiť školenia pre profesionálnych rodičov, prichýli deti v kríze aj všetky ostatné, ktoré zaklopú.
Detské domovy prestanú existovať, no nie preto, že všetky deti by boli v rodinách. Detské domovy už dnes majú problém s tým, že je náročné starať sa o opustené deti na skupinách aj o profesionálnych rodičov v ich domácnostiach, a pritom robiť sociálnu prácu s rodinou, chodiť na súdne pojednávania, sprostredkúvať štart do života mladým dospelým. Je málo personálu, málo profesionálnych rodičov. Títo fungovali často so slabými podpornými službami a s malým rozpočtom. Do tejto žalostnej situácie spolu s novým zákonom príde aj chaos. Nové centrum bude môcť prijať dieťa len po dohode s rodičom a predstavte si, že ktorýkoľvek rodič sa môže dohodnúť s ktorýmkoľvek centrom, že tam dá svoje dieťa. Centrum bude môcť prijať dieťa aj na jeho vlastné požiadanie. Úlohou centra je len ohlásiť to úradu a nemusí nič viac urobiť. Ani volať políciu, že pred bránou ústavu stojí stratené dieťa bez dozoru, ani pátrať po nejakom zákonnom zástupcovi, ani volať na súd. Žiadne neodkladné opatrenie, žiadne súdne rozhodnutie, žiadna plná moc od zákonného zástupcu.
Je to nebezpečná situácia, ktorú sa pokúsim napraviť svojím pozmeňujúcim návrhom. Prijatie dieťaťa do ústavu musí vždy potvrdiť súd. Úradom práce zostanú iba zlomky administratívnych povinností. Na centrá presunuli terénnu sociálnu službu, ambulantné služby, výkon výchovných opatrení aj prípravu na profi rodičovstvo. Bude tu však centrum s obrovskými právomocami.
Týmto návrhom zákona ste sa, bohužiaľ, definitívne spreneverili plánom deinštitucionalizácie. Už desiatky rokov vieme, že inštitúcia je najdrahšia forma starostlivosti o deti a rodiny. Inštitúcia je najhoršia forma starostlivosti o deti a pobyt v nej zanecháva na dieťati vážne následky, s ktorými sa borí celý ďalší život. Vieme, že inštitúcie vzbudzujú u ľudí obavy, a preto si od nich nepýtajú poradenstvo. Obávajú sa pred nimi hovoriť o svojich problémoch, majú strach požiadať ich o pomoc, obávajú sa represie. Viete si predstaviť, že rodiny v kríze budú dobrovoľne navštevovať detské domovy, po novom centrá, a budú sa v nich s niekým radiť?
Rezort je z hľadiska ochrany práv detí absolútne nezabezpečený. Štátny tajomník pán Ondruš na výbore tvrdil, že práve na základe tejto novely budú dobudovávať zariadenia a dopĺňať stavy a odbornosť zamestnancov. Počítate s tým, že do centier preklopíte tzv. projektových zamestnancov a nafingujete udržateľnosť projektu. Ľudia, s ktorými počítate, sú však ešte stále nedoškolení a mnohí z nich už so svojho miesta dávno odišli. Nie sú ľudia. Ani títo projektoví ľudia už nie sú. Projekt ste neudržali a ani do jeho ukončenia. Predpokladám, že minister práce bude ešte znášať za to konzekvencie. A nie sú ani financie. Novela prichádza do parlamentu s rozporom. Ministerstvo financií malo zásadnú pripomienku k tomuto návrhu. Nepodporuje a neschvaľuje ho, pretože nemáte peniaze na realizáciu zmeny, ktorá bola predbežne vyčíslená zhruba na 70 mil. eur. Od ministerstva financií túto sumu nedostanete, pretože ju požadujte nad rámec svojej rozpočtovej kapitoly. Dvaja ministri zo strany SMER sa zjavne nevedia dohodnúť.
Čo to teda bude znamenať? Nie sú financie na dobudovanie kapacít, nie sú peniaze na lepšie ohodnotenie odborníkov, nie sú peniaze na prijímanie nových síl a nie sú ani samotní záujemcovia o takéto druhy zamestnania. Zle platené miesta, nezabezpečené pracovné podmienky, bez podpory, bez odborného vedenia a, bohužiaľ, aj bez kontroly. Už v tejto chvíli ochrana detí kolabuje. Napríklad keď systém ochrany detí odporučil do starostlivosti dieťa sedemnásťkrát trestanému pedofilovi. Zistilo sa to, až keď bol dotyčný zatknutý za výrobu detskej pornografie. To sú hrozné jednotlivé prípady. Alebo keď poslali dieťa do medzištátneho osvojenia bez preverenia podmienok a zobrali ho z milujúcej rodiny. Malé deti a bábätká zotrvávajú protizákonne na skupinách detských domovov, lebo nie je dostatok profi rodičov. Tie, ktoré dosiaľ vydržali, kolabujú pred náročnými úlohami pri opatere ústavných detí so závažnými hendikepmi. Zostávajú bez podpory, bez záujmu, so smiešnou mzdou.
Ďalej absolútna absencia systémovej a systematickej pomoci rodinám v rámci porozvodovej starostlivosti prináša naozaj dramatické situácie do rodín s deťmi. Rovnako aj sanácie rodín sú na vedľajšej koľaji a nezriedka ich fiktívne vykonávajú spriaznené organizácie. Deti z takto sanovaných rodín potom končia v detských domovoch.
Situáciu v rezorte práce, sociálnych vecí a rodiny považujem za systémový a morálny rozvrat spôsobený tým, že o túto časť rezortu sa desiatky rokov nikto v skutočnosti nezaujímal. Týmto návrhom ste demonštrovali dôležitú vec, a to, že ste rezignovali na prorodinnú starostlivosť. Rezignovali ste na všetky vedecké zistenia a odporúčania o tom, že v každom možnom prípade je treba uprednostňovať rodinné formy starostlivosti pred ústavnými. Nikde v novele nie je spomenutá podpora napríklad pestúnskych rodín, ktoré by mohli mať veľký podiel na znížení počtu detí v ústavných zariadeniach. Nezaslúžili si ani slovom vašu podporu.
Vraciame sa v čase späť. Opäť budú prekvitať megalomanské zariadenia, ktoré budú vďaka svojej neprehľadnosti a nemožnosti zvládnuť pridelené úlohy kolabovať a doplácať budú na to najmä deti.
Ministerstvo financií hovorí, že na to nedá peniaze. Generálna prokuratúra hovorí, že je proti záujmom dieťaťa zlučovať všetky druhy zariadení. Kontrola nie je nijak posilnená ani zabezpečená. Ale je to vaša novela a vaša zodpovednosť. Nie som si istá, či si jej dopady skutočne uvedomujete.
V oblasti ochrany práv detí je Slovensko na mizernej úrovni. O tom svedčí aj mimoriadna správa verejného ochrancu práv. Prijatím tejto novely nastane okrem toho absolútny chaos a obávam sa, že deti a rodiny v kríze, ale aj zamestnanci v sociálnej sfére budú toho obeťami.
Dovoľte teda predniesť dva pozmeňujúce návrhy. Jeden sa venuje práve prijatiu dieťaťa do zariadenia tak, aby bolo povinné hlásiť jeho prijatie súdu. A druhý pozmeňujúci návrh spočíva v tom, že zavádza zmenu, ktorá vlastne vyzýva orgán sociálnoprávnej ochrany detí, aby sa profesionálneho rodiča aspoň spýtal, či má o dieťa po niekoľkých rokoch starostlivosti oňho záujem prijať ho do náhradnej starostlivosti.
Takže prvý pozmeňujúci návrh.
V čl. I bod 34 v § 46 sa za odsek 2 vkladá nový odsek 3, ktorý znie:
"(3) Orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, ktorý prijal oznámenie podľa odseku 2 písm. a), je povinný bezodkladne po prijatí oznámenia podľa odseku 2 písm. a) podať na súd návrh na zverenie dieťaťa do ústavnej starostlivosti alebo návrh na nariadenie výchovného opatrenia."
Pozmeňujúci a doplňujúci návrh č. 2, ktorý predkladám spolu s Ondrejom Dostálom.
1. bod. Za bod 18 sa vkladá nový bod 19, ktorý znie: 19. V § 30 ods. 2 písm. c) sa slová "§ 34 ods. 3" nahrádzajú slovami "§ 34 ods. 4".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
2. Za bod 20 sa vkladá nový bod 21, ktorý znie: 21. V § 34 ods. 1 v druhej vete sa slová "Do tohto" nahrádzajú slovami "Ak v odseku 3 nie je ustanovené inak, do tohto".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Za bod 21. sa vkladajú nové body 22 až 24, ktoré znejú: 22. V § 34 sa za odsek 2 vkladá nový odsek 3, ktorý znie:
"(3) Ak sa dieťa nachádza v starostlivosti profesionálneho rodiča, určený orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately je povinný najneskôr do troch dní od doručenia správy o príprave dieťaťa na náhradnú rodinnú starostlivosť písomne oboznámiť profesionálneho rodiča, že dieťaťu bude sprostredkovaná náhradná rodinná starostlivosť alebo osvojenie a písomne ho poučiť o možnosti prevziať dieťa do náhradnej rodinnej starostlivosti alebo dieťa osvojiť. Ak sa začalo konanie na zverenie dieťaťa do náhradnej starostlivosti alebo ak sa začalo konanie o osvojenie alebo konanie o zverení maloletého do predosvojiteľskej starostlivosti, určený orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately sprostredkovanie náhradnej rodinnej starostlivosti alebo osvojenia pozastaví až do právoplatného ukončenia tohto konania. Rovnako určený orgán sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately postupuje, ak profesionálny rodič podal žiadosť smerujúcu k zvereniu dieťaťa do náhradnej rodinnej starostlivosti alebo k osvojeniu."
Doterajšie odseky 3 až 5 sa označujú ako odseky 4 až 6.
Bod 23. V § 42 ods. 2 a 3 sa slová "§ 34 ods. 4" nahrádzajú slovami "§ 34 ods. 5".
Bod 24. V § 44 ods. 3 sa slová "§ 34 ods. 4" nahrádzajú slovami "§ 34 ods. 5".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Prosím vás teda o podporu týchto pozmeňujúcich návrhov.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 1.2.2018 18:17 - 18:26 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, možno by som si kusla do jazyka, ak by v tejto rozprave nevystúpil pán Blaha a jeho stranícka kolegyňa pani Vaľová, preto si dovolím krátku rekapituláciu pomerne nedávnej histórie. Nadväzujem na ich poznámky týkajúce sa sociálnych podnikov.
Budem citovať z článku, ktorý má nadpis Sociálne podniky firmy SMER, s. r. o. Sú to zistenia nadácie Zastavme korupciu, ktoré vo svojom príspevku pre časopis Týždeň stručne spracoval Marián Leško.
Prvá vláda Roberta Fica už v roku 2007 na jednom z výjazdových zasadnutí ohlásila, že hodlá nezamestnanosť znižovať aj tak, že z Európskeho sociálneho fondu podporí zakladanie pilotných sociálnych podnikov. Malo ísť o firmy, ktoré dajú prácu znevýhodneným nezamestnaným v takom počte, že budú tvoriť najmenej, prinajmenšom 30 % všetkého personálu firmy. V prípade, že sociálny podnik dosiahne zisk, tak 30 % z neho mal každoročne použiť na vytváranie nových pracovných miest alebo na zlepšovanie pracovných podmienok. Podľa zákona, ktorý bol platný od mája 2008, mal sociálny podnik fungovať aspoň päť rokov a mohol za to od štátu dostávať podporu 28 mesiacov.
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré vtedy viedla Viera Tomanová, prevzalo nad zriaďovaním pilotných sociálnych podnikov gesciu. Prvé podniky vznikli v lete 2008, vtedy ministerka Tomanová podpísala zmluvy s ôsmimi zakladateľmi podnikov tohto druhu. Financované boli z eurofondov, pričom Európsky sociálny fond im mal preplatiť až 95 % nákladov. Celkovo na pilotné projekty vláda a ministerstvo vyčlenili viac ako 23,5 milióna euro.
Namiesto toho, aby sa na verejnosť dostávali správy o úspešnom pokračovaní projektu, od samého začiatku boli sociálne podniky späté s informáciami o pochybnom postupe úradov, prešľapoch zodpovedných funkcionárov a straníckom klientelizme. Ako prvá prenikla na verejnosť správa, že ministerstvo práce poskytne 400 miliónov slovenských korún štyrom sociálnym podnikom, za ktorými bol podnikateľ Juraj Thomka, priateľ poslankyne SMER-u Jany Laššákovej. Išlo o Veľkokrtíšsky, Horehronský, Revúcky a Gemerský sociálny podnik. Na otázku, či je v poriadku, keď sa v takej veci angažuje osoba blízka poslankyni SMER-u, ministerka Tomanová odpovedala: "V žiadnom prípade ja nebudem hodnotiť, kto sa za projektami skrýva."
Ministerka naozaj nebola povinná hodnotiť, kto sa za projektmi skrýva, ale mala povinnosť zabezpečiť, aby sa za nimi nikto skrývať nemohol. Svoju povinnosť si nesplnila, lebo jej ministerstvo pridelilo stovky miliónov korún neziskovým organizáciám, ktorých pôvod a charakter bol neznámy.
Novinári potom zistili, že členmi správnych rád neziskoviek, ktoré založil Juraj Thomka, boli starostovia a poslanci strany SMER. Jeden z nich, Ján Fiľo, člen správnej rady Gemerského sociálneho podniku, dokonca povedal: "Do neziskovej organizácie ma nominovala okresná organizácia SMER-u." Neskôr tiež vyšlo najavo, že odporúčanie, aby ministerstvo projekty Juraja Thomku schválilo, podpísal syn poslankyne Laššákovej Vladimír Laššák, ktorý vtedy pracoval ako riaditeľ regionálneho odboru Banskobystrického samosprávneho kraja.
Najsilnejšia vládna strana, ktorá na republikovej úrovni dostala do funkcie Vieru Tomanovú, nominovala na nižšej úrovni svojich starostov a poslancov do správnych rád týchto neziskoviek, ktoré dostali od ministerstva milióny eur zo zdrojov Európskej únie. Keďže ministerstvo práce vedené nominantkou SMER-u podporilo organizácie podporené straníckymi štruktúrami SMER-u, išlo o klasický prípad straníckeho klientelizmu.
Ďalej sa zistilo, že za rožňavským sociálnym podnikom boli dvaja regionálni reprezentanti SMER-u – SD a za humenským sociálnym podnikom bola poslankyňa Vaľová. Šéfovia sociálnych podnikov míňali veľké sumy na predražené nákupy pochybných zariadení a nepotrebných služieb, na drahé školenia, na konzultácie či propagáciu, a to cez spriaznené firmy vybrané účelovo nastaveným výberovým konaním.
S reportážou, ktorá odhaľovala fungovanie sociálneho podniku, prišla reportérka Kubániová, ktorá vtedy pracovala v Slovenskej televízii. Jej reportáž ukázala, ako v Bardejove funguje Arvik – Rozvojové združenie, ktorému ministerstvo práce poskytlo 100 miliónov slovenských korún. Za milióny zverených zdrojov združenie Arvik v mesačných kurzoch vyškolilo 161 nezamestnaných, z ktorých sa dlhodobo na trhu práce uplatnilo len niekoľko ľudí. Pokiaľ išlo o nezamestnaných, efekty sociálneho podniku boli minimálne, zato iné efekty boli oveľa výraznejšie.
Z dotácie, ktorú Arvik – Rozvojové združenie profitoval, profitoval najmä jeho memorandový partner, súkromná firma Selmani. Šéfovia oboch spoločností boli starí známi a mali kontakty na ministerstve práce. Výkonný riaditeľ spoločnosti Selmani bol bratom riaditeľa odboru komunikácie sociálnej implementačnej agentúry. Vo vedení firmy Selmani pôsobila majiteľka spoločnosti Management Solutions, ktorá vyhrala podprahovú zákazku pre Arvik, poskytovala mu poradenstvo za 205-tisíc euro. Blízko k podniku mal aj podnikateľ Balog, jedna jeho firma prenajímala Arviku motorové vozidlá, druhá mu zabezpečovala publicitu za 140-tisíc eur.
Ako sa zhodli experti, pri projekte takejto veľkosti a obsahu minúť 4,2 milióna slovenských korún na jeho propagáciu je mrhanie verejnými prostriedkami. Sociálny podnik teda plytval verejnými prostriedkami tak, aby z toho profitovali súkromné firmy a osoby späté s vládnou stranou, čo malo pre reláciu Reportéri a samotnú redaktorku Kubániovú neblahé následky. Vysielanie relácie bolo pozastavené a Slovenská televízia nepredĺžila pracovnú zmluvu reportérke.
Európska komisia situáciu sledovala a pomery v dvoch pilotných projektoch prišli preveriť audítori komisie. Výsledky ich kontroly potvrdili podozrenie a v decembri 2009 to muselo uznať aj ministerstvo práce, ktoré projekt Arvik zrušilo.
Pod tlakom situácie ministerstvo financií, ktoré vtedy viedol Ján Počiatek, požiadalo Brusel len o preplatenie 356-tisíc eur z 11,3 milióna eur, ktoré už sociálnym podnikom poskytlo. Ministerstvo viac nežiadalo, lebo mu bolo známe, že Brusel by viac ani nezaplatil, keďže jeho audítori neskôr zistili, že v kontrolovaných podnikoch neboli rešpektované podmienky zákonnosti a vhodnosti použitia fondov, a preto odporučili, aby bolo financovanie sociálnych podnikov zrušené a akékoľvek zálohy a refundácie nákladov vymáhané. Pretože audit Európskej únie odhalil indikátory vážneho podvodu, viac ako 11 miliónov eur, ktoré sa vynaložili na pseudozamestnávanie pre 300 ľudí, sa muselo uhradiť zo štátneho rozpočtu.
Po nástupe vlády Ivety Radičovej minister Mihál a jeho vtedajšia štátna tajomníčka Lucia Nicholsonová podali viaceré trestné oznámenia na osoby zodpovedné za zriadenie a celkové fungovanie sociálnych podnikov. Na konci roku 2011 bola zverejnená informácia, že protikorupčný úrad preveruje financovanie štyroch podnikov. To bola posledná zverejnená správa o sociálnych podnikoch z čias prvej vlády Roberta Fica. Tak ako všetky takéto a podobné kauzy, aj sociálne podniky zapadli prachom zabudnutia a žiadna z osôb, ktoré sa vďaka nim nezákonne obohatili z verejných zdrojov, neniesla za to žiadnu trestnoprávnu a ani inú zodpovednosť. Koniec citátu.
Vážené kolegyne, kolegovia, chcela by som vás upozorniť najmä na to, že aj pôvodná myšlienka sociálnych podnikov sa javila na papieri výborne. To by sa jej ale nesmel chopiť SMER so svojimi korupčnými chápadlami chobotnice. Nech je nám teda to, čo sa stalo pred pár rokmi, mementom. Rezort riadi tá istá strana, pri moci sú tí istí ľudia. Neradi by sme boli svedkami opakovania sa histórie.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 31.1.2018 11:46 - 11:47 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ďakujem pánu kolegovi a z toho miesta možno ešte pani bývalej ombudsmanke pani Dubovcovej, pretože odviedla práve na tejto téme veľký kopec práce, a toto sú výsledky jej práce pretavené priamo v legislatívnom návrhu.
Kamerový systém, nelegálne kobky alebo riadne vybavené CPZ-ky, na to myslíme nielen s ohľadom na tých zadržaných alebo zaistených, myslíme aj s ohľadom na policajtov, že jasné pravidlá a, a tieto prevádzkové podmienky sú aj zlepšením ich práce. A naozaj sme zistili po prvom prednesení nášho návrhu, že Policajný zbor nutne potrebuje pozornosť ministerstva. Ozývali sa nám policajti z praxe, mali problém so základným vybavením staníc, to vybavenie kolabuje, či už kopírky, alebo počítače, tlačiarne, nieto ešte kamery alebo vzorne vybavené CPZ-ky.
My teda žiadame pána ministra, aby sa naozaj pozrel na to, ako tie policajné stanice vyzerajú, a na to, že potrebujú aj jeho pozornosť, a ďakujeme za podporu nášho návrhu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 13.12.2017 17:30 - 17:31 hod.

Natália Blahová
Vážený pán predsedajúci, vážení kolegovia, vážení občania Slovenskej republiky, dovoľte, aby som vám v mene poslaneckého klubu strany Sloboda a Solidarita zapriala krásne a pokojné vianočné sviatky v kruhu blízkych. Rovnako všetkým prajem veľa zdravia, lásky, rozumu a rozvahy do nového roku 2018. Srdečne ďakujeme všetkým kolegom za spoluprácu a milým občanom za podporu. Ďakujeme pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Uvádzajúci uvádza bod 12.12.2017 10:29 - 10:32 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené dámy, vážení páni, ako ste zvyknutí, my z opozície predkladáme len drobné zmeny. Neusilujeme sa o veľké koncepčné prevraty a rovnako aj táto zmena vyplynula z praxe.
Cieľom predloženého návrhu je zvýšiť vekovú hranicu pre získanie spôsobilosti nadobúdať práva a brať na seba povinnosti, pokiaľ ide o nárok na sirotský dôchodok z doterajších 15 rokov veku oprávnenej osoby na 18 rokov veku. Súčasné znenie zákona o sociálnom poistení stanovuje spôsobilosť nadobúdať práva a brať na seba povinnosti dovŕšením 15. roku veku. Predloženým návrhom sa do zákona o sociálnom poistení zakotvuje výnimka pre spôsobilosť dieťaťa nadobúdať práva a brať na seba povinnosti v súvislosti s nárokom na sirotský dôchodok, a to dovŕšením 18. roku veku. Predložený návrh tak reaguje na požiadavky aplikačnej praxe, kedy nezarábajúce 15-ročné siroty v pubertálnom veku sú príjemcami pomerne veľkých súm, ktoré využívajú ako vreckové v súlade so svojimi subjektívnymi prioritami. Toto nastavenie deformuje u mladého človeka vnímanie hodnoty peňazí ako ekvivalentu práce a do budúcna výrazne znižuje šance osvojiť si pracovné návyky a vlastnou prácou si zabezpečiť zdroj príjmov tak, aby neboli svojmu okoliu alebo štátu na príťaž.
Pre názornosť uvediem príklad. Pestúnska matka, ktorá má niekoľko súrodencov v starostlivosti, má rovnako chlapca, ktorý má 15 rokov a poberá sirotský dôchodok po svojich zomrelých rodičoch, a keďže má k nemu voľný prístup, tak podľa svojich úvah nakladá s týmito peniazmi. Vieme, že deti v tomto veku všeobecne nie sú zrelé k takým, k takýmto, k nakladaniu s takýmito veľkými sumami, a preto sa stáva to, že chlapec vynakladá mnoho peňazí úplne neúčelne, pričom pestúnskej matke je krátený pestúnsky príspevok práve o tú sumu, ktorú chlapec úplne neúčelne minie na svoje vlastné potreby. Čiže ide aj o to, aby sme výchovne pôsobili na deti, o to, aby mali primerane veku svoje povinnosti, ale aj svoje práva.
Preto vás prosím o podporu tejto malej, drobnej zmeny, ktorá však uľahčí život mnohým náhradným rodičom, a, naopak, bude akýmsi výchovným momentom pre deti, ktoré ešte nie sú spôsobilé narábať so stovkami euro.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 19:17 - 19:19 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán minister vnútra, ste podozrivý zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Vaši podriadení odmietli vyšetriť podozrenia ohľadom machinácií s fiktívnymi vratkami DPH za milióny euro. NAKA aj špeciálny prokurátor si nad tým umyli ruky. Dodnes si v súvislosti s vratkami premiér Fico užíva luxusný Bašternákov byt a odmieta sa z neho napriek všetkému vysťahovať. Rozumiem, že on nepotrebuje zdvihnúť plat, lebo len údajné nájomné v tomto byte ho má stáť mesačne 2 600 euro, z toho vyplýva, že aj tisíce euro chápe len ako vreckové.
Máte všetky znaky zločineckej skupiny. Zločinecká skupina je definovaná ako "dlhší čas trvajúce štruktúrované zoskupenie najmenej troch osôb na účely trestnej činnosti s cieľom dosiahnuť zisk alebo preniknúť a získať kontrolu v orgánoch verejnej moci, v podnikateľských alebo nepodnikateľských subjektoch a uplatniť v nich svoj vplyv, aby sa zakryla alebo legalizovala ich trestná činnosť alebo príjmy z nej". Spoznávate sa v tom?
Ohradzujete sa, že opoziční poslanci hovoria o zatváraní politikov. Nebolo by treba o tom hovoriť, ak by spravodlivosť fungovala alebo ak by bola nezávislá na tom, kto je pri moci.
Zlyhali ste a odstúpte sám, lebo nie je o päť dvanásť, je už dávno po dvanástej. Lojalita k tejto vláde sa láme na tom, že samotní koaliční partneri vás tam nechcú. Že vlastní členovia strany SMER sa vás chcú zbaviť a chcú vás vidieť mimo politiky.
Odstúpte! Uľaví sa vašim podriadeným, straníckym kolegom aj celej vláde, ale najmä ľuďom na Slovensku. Ste v konflikte záujmov a ste hanbou slovenskej politiky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 5.12.2017 18:33 - 18:35 hod.

Natália Blahová Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán minister Kaliňák, dnes ste evidentne stavili na to, že keď vypustíte gejzír klamstiev, nebudeme ich stíhať vyvracať, a bola by som rada, keby ste mali na sebe také tlačítko nejaké, ktorým by sme vás mohli zapauzovať a po každej vete tú vašu lož vyvrátiť, lebo inak sa to nedá. Lebo to je skutočne gejzír a príval lží. Vráťme sa ale k podstate.
Pán minister Kaliňák, vy ste v absurdnom konflikte záujmov. Vediete ministerstvo, ktoré tým pádom nemôže vaše kauzy dôsledne vyšetrovať. Tak ako generujete lži, generujete aj kauzy, ktoré práve preto, že ste ministrom, nie sú vyšetrené. Sprivatizovali ste si aj právo, aj spravodlivosť a vyhrážate sa tým, že by mali byť vyšetrené aj iné kauzy.
Ja sa pýtam, či náhodou nie ste na čele toho ministerstva, ktoré to má v popise práce. A som presvedčená o tom, že keby ste mali za čo zatvoriť opozičného politika, s chuťou by ste to urobili. Lenže nie je za čo.
A ľudia neveria hlavne vám. Odnáša si to celý Policajný zbor. Ľudia neveria hlavne vám, a preto nemajú dôveru v spravodlivý štát a ani v politikov. Poškodili ste svojím pôsobením nielen celý rezort, vašu vládu, ale celý štát. Preto by ste mali odstúpiť sám. Na to vám ale chýba morálny kredit.
Skryt prepis