Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.5.2017 o 19:18 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 10:19 - 10:19 hod.

Boris Kollár
Absolútne sa prikláňame k názoru pána poslanca Kecskésa. Je to absolútne nezodpovedné, pustiť to z rúk. Z Poľska vieme, ako to dopadlo, tam po garážach dneska vydávajú STK-čky a chodia odistené zbrane po cestách. Ja za seba určite hlasovať za tento nezmyslený návrh zákona nebudem. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20.6.2017 16:13 - 16:13 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pozitívne hodnotím z rozpravy pani poslankyne Remišovej, že jej príspevok nemal len krvavé oči a že to nebolo len o hejtovaní a napádaní Generálnej prokuratúry. Aj keď mala výhrady, ale nebolo to len o tom. Tie krvavé oči som tam nevidel, tak toto veľmi hodnotím. Som rád, že začala s vypichnutím aj dobrých vecí, čo chce Generálna prokuratúra robiť a na čo chce klásť dôraz.
Za mňa by som možno len chcel dodať, že pozitívne, že pozitívne hodnotíme osobné zakročenie pána generálneho prokurátora vo viacerých aj medializovaných kauzách, kde boli veci kopnuté pod koberec. A na zásah pána generálneho prokuratúra Čižnára tieto veci boli opäť otvorené a spravodlivosti bolo učinené zadosť. Týchto prípadov bolo podstatne viacej a som rád, že to môžem aj takto verejne povedať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2017 14:16 - 14:18 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pani poslankyni Grausovej, že aj ona neúnavne bojuje za ochranu našich lesov. Áno, aj my v našej strane vnímame tento nekontrolovaný alebo tzv. kontrolovaný vývoz drevnej hmoty zo Slovenska ako veľký problém. Miesto toho, aby sme drevo spracovali a mali z neho aspoň väčšiu pridanú hodnotu, ktorá by automaticky spôsobila aj vyššiu zamestnanosť, väčšie dane smerom do štátnej kasy, že by nám to ďaleko viacej pomohlo, miesto toho my trpíme a tolerujeme tieto všelijaké gangy drevárske, ktoré nám tunák rozoberajú absolútne komplet celú drevnú hmotu.
Skutočne je pravdou, že načierno vyvážajú, že to organizujú dokonca až vysoké politické špičky, dávajú si licencie, povoľujú ťažbu aj v dolinách, kde to nie je možné. Je strašne veľa čierneho výrubu, rôzne urbáre načierno vyvážajú drevo. Proste je to absolútne nekontrolované, a keď to necháme bežať len tak bez nejakej vyššej ochrany, možno aj nejakej ústavnej ochrany nejakým veľkým, nejakým silným zákonom, ktorý pomôže zachrániť túto drevnú alebo tento nekontrolovaný vývoz tejto drevnej hmoty, tak sa môžeme zobudiť o dvadsať rokov v Slovensku bez lesov. Skutočne takým spôsobom obrovským sa rabujú tie hory.
Ja chodím veľa po Slovensku a naozaj to vnímam tak, že pred pár rokmi, desiatimi rokmi, som videl krásne zalesnené veľké plochy slovenských lesov. Dnes holoruby, samý holorub. A ja so pýtam, kde to zmizlo? Však sme tu nemali žiadnu kalamitu?! Ale my tu máme jednu kalamitu. Obrovskú kalamitu. My tu máme štandardných politikov, ktorí tunák vládnu a ktorí tomuto priamo napomáhajú. Toto je veľký problém!
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.6.2017 12:46 - 12:46 hod.

Boris Kollár
Ďakujem za všetky podnetné faktické poznámky.
Pán kolega Bernaťák, ja vám sa chcem teraz osobne poďakovať, ale nie za našu stranu, ale chcem sa vám poďakovať za všetkých ľudí, za to, že ste hlasovali za tú našu novelu, aby tí ľudia neboli až tak bedačení. Cez to všetko si myslím, že je to stále nedostatočné a treba urobiť pre tých ľudí podstatne viacej. Ale aj za to vám ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.6.2017 12:30 - 12:37 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci, za slovo. Vážené dámy, vážení páni, prázdna sála, tuná už kolega povedal, že načo to tu vlastne robíme, prečo tunák sa postavíme a tunák vidím jedného poslanca z opozície, celej vlastnej koalície, pardon, našej opozície, tak by som to chcel povedať... (Reakcie z pléna.) Jedného jediného alebo dvoch? Je to úplne zbytočné vlastne tunák takto rozprávať prázdnym laviciam. Máte pravdu, pán kolega, máte pravdu, je to zbytočné. Ale mám pocit, že na konci skončíme tak, že vlastne toto budeme hovoriť už len pre ľudí, ľuďom a pre ľudí, ktorí budú sledovať naše videá, naše zostrihnuté možno nejaké pasáže z týchto rozpráv, lebo k ničomu inému to dobré nie je. Tunák si nás nikto nevypočuje. Tunák skutočne nejde o to, že predložíte nejaký zákon, ktorý by mohol pomôcť obyčajným ľuďom. Ich to všetkých vôbec nezaujíma! Im je to úplne jedno! Už dlho som nenadával, tak poviem, že majú to u riti, týchto ľudí. Áno, majú! Je im to jedno. Pozrite sa, to je výsledok. Nikto tu neni. Oni vám za to nezahlasujú, lebo by náhodou mohli pomôcť obyčajným ľuďom. Ale toto neni ich agenda. Ich agenda je asi nejaká iná.
Zbytočne mi tunák rozprávame. Táto rozprava je úplne k ničomu. Keď som bol mimo politiky, som si myslel, že však keď je nejaký dobrý nápad, dobrý návrh zákona, ten poslanec vystúpi, urobí dobrú rozpravu, pripraví sa na ňu a presvedčí tých poslancov, ktorí podľa svojho najlepšieho svedomia a vedomia zahlasujú za ten rozumný návrh zákona. Vážení občania, to je absolútna blbosť toto, keď si toto myslíte, tak to je hlúposť! Toto neexistuje. Môžete doniesť dobrý návrh, môžete ho solídne obhájiť, a nikto ho neprijme preto, lebo nie ste z koalície, tak vám to neprejde. To znamená, že myslieť si, že tunák by sme mali v tejto rozprave šermovať slovom a argumentami - úplná zbytočnosť, pokiaľ nie ste vo vládnej koalícii, tak ten zákon vám neprejde.
To znamená, že my sa tu zbytočne môžme snažiť a niečo tuná predkladať. Ale my to budeme robiť a budeme to robiť z jedného dôvodu, že sme vám to sľúbili. A že vy za tie štyri roky budete vidieť, že sme tunák pri tomto kecpulte stáli a bojovali za vás! A potom, keď prídu voľby, tak budete vidieť, ktoré strany za vás bojovali a ktoré mysleli na oligarchov, ktoré mysleli na rôzne skupiny, ktoré potrebujú pomôcť s diaľnicami, potrebujú hazard, potrebujú tamto, potrebujú lichvu podporiť! Potom to budete vidieť. Ale my tie štyri roky tunák budeme stáť a budeme za vás bojovať. Rovnako ako teraz bojujeme za vás pri tomto okrádaní. Všetci to vedia, nikto to nerieši! Prečo?! Lebo na vás kašlú, títo štandardní politici už 25 rokov na vás kašlú! A preto sú tunák neštandardné politické strany, protisystémové politické strany. A teraz všetci, óóó, oni sem prišli do toho parlamentu a nám to tunák všetko chcú pomiešať! No my vám to tunák zamiešame tak o tri roky, že sa tunák z toho prestane čudovať!! Tu už vôbec nebudete! Presne pre toto. Budete veľmi prekvapení. Tak ako ste prekvapení z Kotlebu a ako ste prekvapení z Kollára. Tak potom budete prekvapení, že budete stáť vonku pred parlamentom!! Tí ľudia vám to spočítajú!
Chcel som hovoriť k tomuto návrhu zákona, ale vidím, že rozprávam zase len tomu, k tej kamere. Ale nevadí. Ľudia to budú vidieť.
Máme tunák, predkladáme ďalší návrh, aby sme zamedzili týmto krádežiam. Ja by som len tak okrajovo spomenul aj tento dôvod, že je veľa aj ľudí, ktorí sa snažia podviesť, áno, a toto treba ochrániť. Ale tunák je jasne v tomto návrhu, čo chceme docieliť. Aby tí ľudia, ktorí nechceli podviesť, aby neboli oklamaní. Ale aj taký dlžník ako k vám, ktorý vám dlží 400 eur, ani ten si nezaslúži byť oklamaný. Ani ten si nezaslúži byť oklamaný, aby prišiel o nehnuteľnosť, ktorá má hodnotu 100-tisíc za 20. To je moja odpoveď smerom k vám.
Tuná chceme chrániť ľudí, aby ich majetok nebol ukradnutý. V úvodzovkách ukradnutý. Aby nebol pod cenu predaný. Ja neprijímam absolútne rozhodnutie pani ministerky, ja nie som schopný to vôbec akceptovať, lebo súdy budú mať veľa roboty. A na čo tu tie súdy máme?! A na čo si ich platíme?! Aby rozhodovali, aby súdili, aby chránili občanov! Nato ich tu máme. A nech majú kľudne aj stokrát viacej roboty! Ako to môže ministerka povedať, že súdy budú zahltené?! No a čo keď budú zahltené?! Mne nevadí, že bude súd zahltený. Mne vadí, keď bude čo len jeden občan okradnutý o bývanie.
Prečo si tu vytvárame národ bezdomovcov? Je nám to fakt jedno?! Máme tunák 3,7 mil. exekúcií. Cez 1 mil. ľudí tunák má konkrétne exekúciu. Nám je to jedno? Tí ľudia sú ožobráčení, tí ľudia nevedia sa z toho dostať, tí ľudia strácajú strechu nad hlavou. My si tu vytvárame armádu bezdomovcov, beznádej, chudákov, ktorým nikto nechce pomôcť. A keď prinesieme nejaký zákon, ktorý by mohol pomôcť, tak tuná rozprávam prázdnej sále, a každému to je jedno! Zbytočne tunák rozprávame. Ale budeme to robiť celé štyri roky. A budeme jeden zákon po druhom nosiť sem, aby tí ľudia videli, že na nich nekašleme.
Máme teraz v parlamente 6,6 %, tak sme sa sem dostali, s 11 poslancami. Áno, nemôžeme to dneska presadiť. Ale ľudia budú vidieť, že za nich bojujeme. A keď budeme mať násobky tohto čísla, tak tie zákony všetky budú platiť, či sa vám to, páni z vládnej koalície, páči, alebo nie. Tieto zákony budú platiť do dvoch mesiacov, keď sa dostaneme do vlády o tri roky.
Na záver chcem ľuďom sľúbiť, že to nie je posledný z týchto zákonov, ktoré predkladáme, aby sme ich mohli chrániť. Jeden veľký problém je námietka premlčania. S tým prídeme tiež. Ľuďom berú zase nehnuteľnosti aj v rámci tej dobrovoľnej dražby, aj keď, aj keď je to premlčané. Lebo ľudia nemajú dostatočné právne vedomie, ani finančné. Tá finančná gramotnosť je tiež veľmi zlá. Tiež by sa tomuto mal venovať štát, ministerstvo školstva. Ľudia nevedia, že sa musia okamžite odvolať. A že keď sa neodvolajú, tak aj keď je to premlčané, dôjdu o ten majetok. Ale nás to ako politikov vôbec nezaujíma! Však to sú len ľudia. Vážení, ale my sme tu vďaka ľuďom. Tí nás sem zvolili, tí nás sem poslali, aby sme za nich bojovali, tak tu stojím a budem tu kričať! Aj toto prinesieme. A budeme to prekladať, dokedy sa to bude dať. A verím, že tá verejná mienka raz bude tak silná, že to dovolí presadiť, že to dovolí urobiť v najbližších voľbách. Tak nech veľmi dobre rozmýšľajú nad tým, koho vlastne budú voliť.
Ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18.5.2017 19:18 - 19:19 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Pán poslanec Ivan, ja s vami absolútne súhlasím, že vládna koalícia preto prináša tento zákon, lebo im hrozia sankcie a obrovské pokuty zo zmluvy, lebo nedodržia termín. Ja som za to, máme za to, že toto nie je zrovna najlepšia cesta.
Cez to všetko som presvedčený, že by sme mali ruka v ruke riešiť aj toho, kto je zodpovedný za tento stav, kto podpísal takú hlúpu zmluvu, ktorá proste nás do tohto stavu dostala. Toto by sme mali riešiť. To znamená, že tunák niekto podpísal zmluvu, ktorá by nám teraz mohla vyniesť 30 mil., možno 50 mil. prvú sankciu už v septembri. Treba to riešiť, aj toto.
Ale máme za to, máme za to, že keď už je to na stole, tak musíme pre to všetko urobiť, aby sme tento stav odvrátili. Veľmi ľahko by sme odvrátili, keby sme tupo vyplatili 120 euro za meter štvorcový, a ja som absolútne proti tomu, aby sme nejakým výpalníkom a špinavcom, podvodníkom a vydieračom platili takéto sumy, a preto my tento zákon podporíme.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17.5.2017 10:27 - 10:27 hod.

Boris Kollár
Pán poslanec Mizík, pani poslankyňa Grausová, ďakujem za faktické poznámky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 17.5.2017 10:10 - 10:26 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som začal takým výpočtom pár tvrdení pána Roberta Fica.
Dvadsiateho piateho 2. 2017. "Ak bude vznesené obvinenie proti Bašternákovi, Fico sa odsťahuje z komplexu Bonaparte. ´Akonáhle bude toto vznesené obvinenie, pochopím, že tam v tom komplexe nemám čo robiť a nemôžem tam zostať.´ Robert Fico sa do Bašternákovho komplexu Bonaparte nasťahoval v roku 2012, už vtedy sa o tomto bývaní vyjadroval ako o dočasnom riešení. Dvadsiateho piateho februára februára 2017, teda rok po prevalení kauzy Bašternák a jej eskalácii v médiách, Fico v Sobotných dialógoch pripustil, že sa z komplexu odsťahuje hneď ako bude voči podnikateľovi vznesené obvinenie. To sa stalo 21. marca 2017." Opäť tam, opäť nás oklamal a býva tam ďalej.
Dvadsiateho, pardon, 7. 12. 2007. Odvolanie ministra pri náznaku korupcie a klientelizmu. Predseda vlády Robert Fico sa na straníckom sneme v roku 2007 nechal počuť, že odvolá členov vlády podozrivých z korupcie. "Do troch minút odvolám každého člena vlády, u ktorého sa ukáže iba náznak korupcie a klientelizmu. Ak nás nezožerie špina a korupcia, neexistuje, aby sme neuspeli v budúcich voľbách." Opäť klamal.
Trinásteho 7. 2007. Robert Fico: diaľnica z Bratislavy do Košíc do roku 2010. "Podľa údajov Národnej diaľničnej spoločnosti sa medzi Bratislavou a Košicami buduje takmer 59 km diaľnic, v tom čase ďalších 150 je vo fáze prípravy. ´My máme vládny záväzok, ak ho nesplníme, potom vyvodíme politickú zodpovednosť,´ povedal premiér." Vyvodil? Akú? Opäť klamal.
Najviac pracovných miest má vzniknúť v okrese Vranov nad Topľou. Vranov nad Topľou, 30. augusta, TASR. "Hlavnými témami dnešného výjazdového rokovania vlády, ktorá vo Vranove nad Topľou schválila akčný plán rozvoja okresu, bolo i podnikanie, tvorba pracovných miest, vzdelávanie, ale aj podpora cestného ruchu. ´Zisťujeme tu, že tu je veľký podiel dlhodobo nezamestnaných,´ uviedol premiér na tlačovej konferencii." Do dnešného dňa, sľúbil tam 123 miliónov, do dnešného dňa ani ťuk. Opäť klamal.
Dotácia na rekonštrukciu vysokoškolských internátov, 5. 12. 2015. "Strana SMER – SD 5. decembra 2015 predstavila svoj tretí sociálny balík s 15 opatreniami. Medzi tieto opatrenia patrí aj sľub o vyčlenení finančného príspevku na rekonštrukciu vysokoškolských internátov. Podľa stránky strany SMER – SD, ak bude strana súčasťou vlády, garantuje vyčlenenie 50 mil. eur na rekonštrukciu vysokoškolských internátov. Zabezpečí obnovu 10-tisíc ubytovacích miest a výrazne zníži počet odmietnutých žiadostí. Zároveň sa vyčlení 25 mil. eur ako príspevok na ubytovanie pre vysokoškolských študentov vo výške niekoľko desiatok eur mesačne." Rok po voľbách situácia na vysokoškolských internátoch nezmenená. Čuduj sa svete, opäť klamal.
Národný futbalový štadión do roku 2016. Vyslovil to 8. 4. 2012. Opäť klamal.
Toto je krásny prísľub, 6. 4. 2009, Ficov odchod z politiky do roku 2014. "Sľub o Ficovom odchode z politiky odznel na tlačovej konferencii 6. apríla 2009 ako reakcia na domnienky iných politikov, ktorí predpokladali jeho kandidatúru na prezidenta SR. Robert Fico je neustále v politike, pôsobí ako predseda vládnej koalície, ako predseda strany SMER. Sľub je preto jasne nesplnený." Sľúbil, že do roku 2014, že už tam v tom čase nebude v politike, a stále ho tu máme. Opäť klamal.
Štrnásteho 2. 2016. "Fico po vyšetrení prípadu prezradí, odkiaľ mal daňové doklady Matovičovej firmy. ´Mám to, daňové doklady Matovičovej firmy. Poznámka, od ktorého človeka, ktorého identitu, presne to viem, prezradím v okamihu, keď sa táto vec vyšetrí.´ Robert Fico na tlačovej besede 5. februára 2016 verejne obvinil Igora Matoviča z daňových podvodov. Svoje obvinenie podložil dokumentami, ktoré údajne získal od človeka, ktorého predstaví verejnosti po vyriešení prípadu." Meno osoby, ktorá Ficovi tieto dokumenty poskytla, do dnešného dňa nebolo zverejnené. Pri tom vyšetrenie prípadu bolo vo februári 2017 uzavreté. Premiér Fico opäť klamal.
A teraz poďme, prečo toto tu čítam. Aby sme si urobili predstavu, ako si pán premiér robí z huby riť. Ako klame, zavádza. Zoberme si tunak, Fico, podvedení občania pri BMG. Zákon o čiastočnom odškodnení bol predložený v Národnej rade už viackrát. Dva razy prešiel do druhého čítania. Keď vznikla strana SMER – SD, Robert Fico vyhlásil a pravidelne hovorieval aj v mene svojej strany, že je potrebné týchto občanov čiastočne odškodniť. V roku 2006 prišlo do neba volajúce klamstvo, ktoré podľa mňa výrazne ovplyvnilo aj výsledky volieb. SMER totiž ľudí pred voľbami opäť balamutil odškodnením, ale keď ho ľudia, vo viere, že dodrží svoje slovo, zvolili, pán Fico sa dostal k moci a na svoj sľub a nesplnenú starú domácu úlohu sa vykašľal. Vo svojej druhej vláde to už Fico nedal do programového vyhlásenia vôbec. Prečo asi? Opäť týchto ľudí oklamal.
Teraz sa dostávam k tomu vlastne, prečo tu stojím a prečo som sa prihlásil do rozpravy. Toto sú klamstvá Roberta Fica. Lož ako pracovná metóda. Už sme to tuná mali za Mečiara. To je, ako keby som cítil klon. Viete, v júni 2006 SMER získava aj vďaka týmto sľubom 671-tisíc, tak nejako, 671-tisíc hlasov, podvedených občanov bolo 300-tisíc. V tom čase, si zoberte, že to je 10 – 11 rokov dozadu, ešte veľa ľudí, ktorí boli priamo podvedení, žilo. Povedzme si pravdu, je to 15 rokov, nie? Pätnásť rokov. Čo chceme počkať, kým všetci zomrú, aby bol pokoj s nimi? Rozumiete ma? To znamená, že v tom čase sa Robert Fico dostal do vlády, do parlamentu s takýmto krásnym číslom, vďaka tomu, že ľudia mu uverili. Ľudia mu uverili už tretíkrát. Ja sa pýtam, dokedy potrebujete obúchavať vám tieto klamstvá o hlavu, kým konečne sa stretnete s nejakým zdravým úsudkom, ľudia?! Veď toto tunak, ja by som tieto, ja som toho mohol doniesť toľkoto, tých klamstiev. Ale to by sme tu boli až do večera a ja nemám toľko minút tuná, lebo ste nám obmedzili rozpravu.
Kedy sa, ľudia, už zobudíte? Že Robert Fico klame. Zavádza a ide mu len o seba a o svojich oligarchov. O nič iné. To znamená, že sľúbil vám odškodnenie. Ja osobne som neni za odškodnenie, ja to poviem, ale podporím ten zákon, poviem prečo. Preto, lebo si myslím, že každý je strojcom svojho vlastného života, šťastia, všetkého ostatného, a keď sa rozhodol to dobrovoľne dať do toho BMG, no tak je to jeho rozhodnutie, nikto mu pištoľ pri hlave nedržal. Ale musím povedať aj "b". Tunak mal zasiahnuť štát. A poviem vám, prečo si to myslím.
Som rodič, mám veľa detí, všetci to viete, robíte si z toho srandu a ja tiež. Ale keď vidím, že moje decko ide k ohňu, áno, a ide tam pozrie sa tam, vidí tam plamienok, žížu, ide za ním a ide ho chytiť, lebo sa mu páči, no tak bol by som blbec, keby som si povedal, však, decko, nauč sa, popáľ sa, nech ti dobre spečú sa prsty a potom si to zapamätáš. Áno, toto je presne prístup tohto štátu k ľuďom. Takto sa k tomu postavil náš štát. Jasne videl, čo sa bude diať, a nechal tých ľudí, aby sa popálili. Aby prišli o 20 mld. slovenských korún.
Že to bolo nesprávne? – vieme povedať jasne preto, lebo v Českej republike tento podvod chceli urobiť rovnako ako na Slovensku. BMG došiel do Českej republiky, u nás obral ľudí o 20 mld., no v Českej republike by mohol tak o 40, lebo je to dvakrát väčší trh. A viete čo urobili Češi? No nedovolili to tomuto podvodníkovi. Nedovolili mu to a okamžite zavreli riaditeľa, zatkli všetkých ľudí, zavreli pobočky a bolo vybavené. To znamená, štát sa správal zodpovedne. Keď vedel, že tí ľudia nemajú dostatočnú gramotnosť, finančnú gramotnosť, že by sa popálili, že by chytili ten oheň, tak ten štát bol zodpovedný, išiel a vyriešil to za nich. A ja som presvedčený, že zodpovedný štát by sa mal takto chovať. Keď vidí jasnú Ponziho schému, keď na to bolo upozorňované už pani ministerkou Schmögnerovou a nezasiahol, nechal tých ľudí nech sa popália. A viete čo ešte urobil? Pekne si nechal vyplatiť 7 mld. korún na daniach z peňazí ľudí, z tých ľudí, ktorí tam dneska hore sedia na balkóne. Ešte keď 10 rokov počkáme, už tam nebude sedieť nikto, lebo všetci nám pomrú. A je vec vyriešená. Takto sa k tomu stavia dnes štát.
A mňa mrzí, že premiér tejto krajiny takto týchto ľudí sprosto oklamal. Ja som tiež komunikoval s nimi, ale nikdy som im nedal sľub, že ich pôjdem odškodniť. Nikdy som to neurobil, lebo som ich nechcel oklamať. Ale Robert Fico ich sprosto do očí oklamal. On nemá problém ľudí klamať do tváre a neplniť sľuby.
A preto som presvedčený, keď bolo robená posledné prieskumy, ako sme na tom Slovensko s finančnou gramotnosťou, tak pred testom všetci povedali, jasné, sme dobre na tom, všetci, nemáme problém s finančnou gramotnosťou. Ale, ľudia, finančná gramotnosť nie je, že vieme spočítať, koľko je 2 a 2. Viete, ako sme dopadli? Na úplnom žalostnom konci. Toto by mala byť priorita, toto, nie branná výchova, však súhlasím s ňou, ale finančná gramotnosť by mala byť, normálne edukácia by mala prísť do škôl, už základných škôl, stredných škôl, vysokých škôl, tam by toto mala byť ako jasný predmet. Potom by ľudia sa nenachytali na rôzne Ponziho schémy. Potom by ľudia nepodpisovali hlúpe zmluvy, potom by ľudia netrpeli tými ťažkými exekúciami, lebo by si vedeli domyslieť dôsledky.
Ale štát na to kašle. Nechá ich tak. Im to je, tomuto štátu to je úplne jedno, že tunak je milión dvesto ľudí postihnutých, tu máme zaťažených exekúciami. Že tí ľudia nemajú čo do huby, im to je úplne jedno. Hlavná vec, že sme oddlžili oligarchu Širokého. Tomu sme vedeli nadžgať peniaze. To sme vedeli. Ale na tých ľudí kašleme. Exekúcie nevadia, nevadí nám to, že tunak sú popálení ľudia, to, že tunak sú decimovaní tí obyčajní ľudia, že tunak si dôchodcovia musia rozmýšľať, či si kúpia z tej almužny, čo dostanú, či si kúpia lieky alebo jedlo. Takže rozmýšľajú, zomriem od hladu alebo na chorobu. Principiálne je to jedno, je to furt smrť na konci dňa. A toto sme tu vytvorili. Ale oligarcha Široký, ten je spokojný. Všetci sú spokojní. Až na tých ľudí zbedačených.
A teraz tu hore sedia ľudia na balkóne, ktorí boli oklamaní predsedom tejto vlády. A ja sa zaňho hanbím. Ja som, aký som, ale nič neskrývam. Nič neskrývam, preto nemusím nič tajiť a nemusím vás klamať. Ja som vám nikdy nesľúbil, že vás odškodním. Ale som vás nikdy neoklamal takto sprosto, ako vás oklamal premiér tejto vlády. Dvestoštyridsať miliónov, 7 euro, sedem miliárd korún vašich peňazí zobral premiér, bývalý, nadžgal si to do štátneho rozpočtu a tento štát vás z vašich peňazí pekne okradol.
A teraz ide o to, že je tu táto možnosť. Ja som veľmi rád, že pán Fecko proste neúnavne bojuje a že nejakým spôsobom aspoň čiastočne z týchto peňazí, ktoré štát vám zobral, že sa o vás nepostaral, že vám proste tú edukáciu nedal, že proste nedovolil tomu decku chytiť ten oheň, teda že dovolil, pardon, že dovolil decku chytiť ten oheň, že proste, že neurobil to, čo mal, tak ako v tých Čechách, tak by sa nejakým spôsobom podľa môjho názoru patrilo v nejakej forme toto odškodné urobiť. Dotaz, keď hovorím už, že 240 mil. eur skončilo vo vreckách štátu, nehovorím, že v Slovenskej televízii, to boli ďalšie peniaze, ktoré získala Slovenská televízia, čiže zase dá sa povedať štát. Sú to vaše peniaze, ktoré tento štát zobral a dovolil, aby ste boli okradnutí.
Česká vláda sa chovala zodpovedne. Nabehli tam policajti a BMG, okamžite v začiatku pozatvárali pobočky, zavreli riaditeľa a celá legracia bola u konca. U nás nie, u nás to nechali bežať dovtedy, dokým posledný človek, ktorý bol oklamaný tam bol schopný vložiť peniaze, a už nebolo z čoho vyplácať. Toto sa udialo na Slovensku. A za to môžu politici, za to môže tento štát. Mal konať a nekonal. Preto len z tohto jediného dôvodu, že mal konať a nekonal, že sme to videli v tej Českej republike, že sa to dalo vyriešiť, aby ste neboli okradnutí, dalo sa to, len štát nekonal, len z tohto jediného dôvodu tu stojím a som ochotný nejakým spôsobom akceptovať pre mňa za normálnych okolností neakceptovateľné odškodnenie. Som to schopný akceptovať preto, lebo 7 mld. korún tento štát z vašich peňazí zobral. Z vašich dvadsiatich miliárd sedem zobral štát. (Reakcia z pléna.) Prosím vás pekne, neprerušujte ma, aj keď ste v predsedníctve, si to nemôžete dovoliť, keď je rozprava, dobre?
To znamená, že som ochotný podporiť návrh pána poslanca Fecka a hlasovať za tento návrh. Ja si myslím, že tí ľudia si to zaslúžia, aspoň v nejakej malej, aspoň symbolickej forme. Keď boli toľkokrát oklamaní, keď štát nezasiahol, je našou psou povinnosťou sa aspoň nejakým spôsobom symbolicky sa s týmto vyrovnať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.5.2017 17:52 - 18:00 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Nechcem rozoberať celú STV ako takú, koľko majú možnosť kapnúť nákladov, akých zamestnancov prepustiť alebo sa nebudem ani vyjadrovať k programu ako takému. Len chcem za našu stranu SME RODINA povedať, že tento návrh zákona podporíme a si myslím, že už mal byť prijatý veľmi dávno.
Prečo vidím doterajší alebo prečo vidíme, že doterajší stav je nevyhovujúci? A sú to presne tieto tri základné veci, ktoré pomenujem: Po prvé, nespravodlivosť, po druhé, už veľakrát deklarovaná zmluva s diablom, a po tretie, pokrivený trh.
Prídem k tej nespravodlivosti. Máme za vrcholne nespravodlivé, že za rozhlas a TV musí platiť každý občan, ktorý má prípojku elektrickú bez ohľadu na to, či tú televíziu alebo rádio pozerá, počúva. Je to vyslovene od štyri, ako som s pánom kolegom Viskupičom sa bavil, skoro až do 400 eur pri spoločnostiach, ktoré, samozrejme, sa to odvíja od počtu zamestnancov, ktoré môžu vyrábať čokoľvek a tú televíziu vôbec nemusia mať pustenú. Myslím si, že to je absolútna nespravodlivosť, skrivodlivosť požadovať od ľudí, ktorí absolútne odmietajú pozerať televíziu, aby ju museli platiť. Je to také vydieranie štátu.
Ďalej je to tá zmluva s tým diablom. Je presne na politikoch, ako sa rozhodnú, ako ju dofinancujú. Keďže vieme, že sa priemerne vyzbiera okolo 75 mil. eur a nikdy za posledné roky sa nepodarilo televízii zmestiť do tohto čísla, tam vždy potrebovali nejaké dofinancovanie a, samozrejme, minister im uvoľní podľa toho, ako sa správajú k danej konkrétnej politickej strane, z tohto vyplývajú rôzne tlaky na vedenie televízie a rozhlasu a sú ovplyvňovaní. To znamená, že v prípade, že naozaj nastavíme toto financovanie televízie cez, alebo ho naviažeme priamo na rozpočet, tak táto možnosť ovplyvňovania vedenia televízie odpadá. A to je úplne jedno, či sme teraz v koalícii alebo v opozícii. Ale to paušálne by malo platiť pre každého a nikto z politikov by nemal verejnoprávnu televíziu ani rozhlas žiadnym spôsobom ovplyvňovať.
Po tretie, pokrivený trh. Máme za to, že je to protiústavné, lebo tu nejde o rovnosť šancí televízie a rádia. Televízie a rádiá tu súťažia na poli voľnom podnikateľskom prostredí s STV, ktorá je financovaná zo štátu. Teraz si predstavte, že sú tunak, je tuná súkromný sektor vysielateľov televízií a rádií, ktorý bojuje o toho istého klienta, o toho istého zadávateľa reklamy ako STV-čka, ktorá má 75 mil. garantovaných cez koncesie plus nejakých ďalších 20, 30 mil. vždycky dofinancovanie príde zo štátu. A teraz takýto subjekt konkuruje aj vlastne kriví trh, konkuruje ostatným rádiám, ktoré, a televíziám, ktoré sú len na tom trhu, teda sú na tom trhu odkázané len na toho zadávateľa tej televíznej reklamy a nemajú žiadnu dotáciu od štátu, žiadnu. V tom prípade aj táto televízia je nutná alebo sa chce priblížiť k tomu komerčnému divákovi alebo klientovi a potom vysielajú rôzne, nechcem to povedať braky, ale sa približujú, ja neviem, kedysi púšťali Superstar a, ja neviem, rôzne programy, ktoré ja si myslím, že by zrovna nemali byť doménou verejnoprávnej televízie. Keďže táto televízia je platená z koncesionárskych poplatkov a je platená z priamych platieb zo štátu, by mala naozaj byť verejnoprávna a mala by naozaj sa venovať takým témam, ktoré nie sú zrovna komerčné, ktoré ostatné televízie nemôžu pokryť z toho dôvodu, že komerčne by im na to nevyšlo.
To znamená, že naozaj by mala nám priniesť takú službu za tieto peniaze, ktoré im, tejto televízii štát platí, ktorú si ostatné komerčné televízie nemôžu dovoliť. A to by mala byť hlavne edukácia, to by malo byť hlavne vedenie spoločnosti. Teraz sa strašne veľa hovorí o náraste extrémizmu a tak ďalej. No však aj toto by mala robiť táto televízia. Predpokladám, že komerčné televízie a komerčné rádiá sa tejto témy moc venovať nemôžu, preto lebo na tom sa nedá zarobiť, no nikto vám na tom nedá reklamu, áno? Ale toto by malo byť, toto by mala byť úloha verejnoprávnej televízie.
A, samozrejme, nepolitikárčiť. A tunak sme zase pri tom, čertovej zmluve, kde proste na konci dňa je ten riaditeľ zase držaný, nejakým spôsobom ovplyvňovaný aktuálnym ministrom a aktuálnou vládnou koalíciou. Je veľmi nešťastné, keď počúvame predsedu vlády, keď sa obúva už do priamo terajšieho riaditeľa STV a už prejudikuje, že s ním neni spokojný. Tuná nejde o to, tuná ja som presvedčený, že predseda vlády nemá čo byť spokojný alebo nespokojný. Tuná ide o to, aby tá verejnoprávna televízia bola verejnoprávna a bola nestranná, bola apolitická, aby do nej nebolo zasahované, aby tam na mieste verejnoprávnej televízie nesedel gašpar, ktorému keď predseda vlády alebo akýkoľvek minister aktuálnej vládnej koalície zdvihne telefón a zavolá, tohto redaktora vyhodíš, a on sa pokaká a on ho vyhodí. Ja si myslím, že takáto handra by nemala sedieť na mieste riaditeľa STV. Nemala by sedieť na mieste šéfa verejnoprávneho rozhlasu a televízie. A toto je nebezpečné, že sa obávam, že niečo takéto sa na nás chystá.
Preto chcem ešte raz zopakovať: V prípade, že by sme podporili tento návrh a všetci ostatní poslanci podporili tento návrh zákona, ktorý bude jasne deklarovať financovanie tejto STV zo štátu, odstráni sa skrivodlivosť, odstráni sa protiústavná skrivodlivosť na poli podnikateľskom, aby tie šance boli rovnaké a aby táto STV, keď bude platená zo štátu, tým pádom nebude bojovať o komerčného klienta, nebude bojovať o reklamu, divák bude spokojnejší, že nebude prerušovaná programová štruktúra ničím, žiadnou reklamou komerčnou, a bude sa môcť plne venovať iba naozaj zmysluplnému programu, ktorý by mal byť verejnoprávny a z môjho pohľadu viacej edukačný.
Takže v tomto prípade naša strana SME RODINA tento uvedený návrh zákona určite podporí. A si myslím, že čím skôr to nastavíme týmto spôsobom, tým lepšie pre všetkých občanov. Lebo toto je momentálne skrivodlivé, aby niekto, kto má len prípojku, nejaká pani, tam chudera na lazoch, ktorá proste len si potrebuje zasvietiť a zohriať vodu na čaj, aby musela platiť tieto nezmyselné koncesionárske poplatky, ktorá nevidela televíziu 30 rokov. A toto, ja si myslím, že treba odstrániť.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

12.5.2017 13:46 - 13:47 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem pánovi poslancovi Gröhlingovi za predložené návrhy zákonov. Aj my vidíme budúcnosť v duálnom vzdelaní alebo vzdelávaní, nesmieme mu klásť polená pod nohy a vytvárať prekážky, teda v tomto prípade hlavne finančné. Musíme sa pozrieť na nemecky hovoriace krajiny, kde tento duálny systém v školstve majú zavedený a je tu podstatne nižšia nezamestnanosť mladých ľudí, ktorí končia školu. Poväčšine už vedia, kam pôjdu do zamestnania, a sú na toto povolanie pripravení. Nesmieme zísť z tejto cesty a musíme ho zaviesť aj u nás, aby sme dali mladým ľuďom väčšiu šancu na uplatnenie sa na trhu práce. Ďakujem.
Skryt prepis