Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.9.2017 o 18:39 hod.

Mgr.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2017 18:39 - 18:40 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som len chcel upozorniť na to, že skutočne nejedná sa tuná o nejaké brutálne navýšenie nejakých finančných prostriedkov alebo záťaže štátu, lebo tí ľudia aj tak si to vyriešia, tá asistencia tam je, tie, tí asistenti nejaký plat poberajú. To znamená, že my len chceme, aby mohli si tie rodiny rozhodnúť, či to bude asistent z vonku alebo či to bude asistent-rodinný príslušník. My vlastne ľudí nútime obchádzať zákon, my ľudí nútime ich klamať, podvádzať. A ja si myslím, že sme tu nato v tomto parlamente, aby sme tieto nezmyselnosti odstraňovali. Je to skutočne len kapric zo strany vládnych poslancov, ak tento zákon nepodporia. Preto, lebo nič sa nebude meniť, každý sa bude môcť rozhodnúť, či mu bude pomáhať asistent, alebo tomu dotyčnému bude pomáhať sám ako rodič.
Viete, dnes tieto situácie sa riešia takým spôsobom, že sa dvaja dohodnú a navzájom si krížovo deti strážia sami, a pritom to nevykonávajú, každý ostáva u svojho dieťaťa a navzájom si proste podpíšu zmluvy a obchádza sa týmto zákon. Je to nezmyselné, ľudia si to vymysleli, vyriešili to po svojom. A ja si myslím, že to nie je správne. Keď vidíme, že to nefunguje, tak to odstráňme a nenúťme ľudí klamať.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14.9.2017 18:29 - 18:31 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja by som chcel len podotknúť alebo podporiť. Tento návrh zákona je takou, takou, takým zhodnotením stavu. Stále počúvame premiéra tejto krajiny, ako sa nám naozaj darí, keď dosahujeme dve tretiny úrovne rakúskej ekonomiky, tie platy nemáme dvojtretinové, ale si myslím, že keď Rakúšania vedia dať 100 euro, tak tých 25 euro na Slovensku je skutočne minimum. Toto asi ťažko pochopí poslanec koaličný, lebo ten má 2 500, 2 600 príjem, ale obyčajní ľudia, ktorí proste sú vonku, ktorí sú naši voliči, majú 25 euro niekedy na jedlo na celý mesiac. To znamená, že skutočne je to, je to pre nich obrovská suma, ktorá by im mohla naozaj pomôcť v tom štarte do toho školského roka. Naozaj sa na nás obracajú, strašne veľa ľudí so žiadosťami, s pomocou, prosia, aby sme im pomohli aspoň nejaké zošity, ceruzky, gumy nakúpiť, a je to a je to v dnešnom, v dnešnom, v dnešnej dobe je to, je to tragédia, keď sa pýšime, jak sa hrnieme niekde do jadra a jak sme na tom perfektne ekonomicky a v skutočnosti naše rodiny nemajú ani za čo vypraviť tých školáčikov do školy.
Takže ja by som poprosil všetkých koaličných poslancov, aby sa nad tým zamysleli, aby naozaj podporili tento návrh zákona, aby sme trošku slušnejšie mohli tie naše deti vypraviť do školy.
Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2017 12:35 - 12:36 hod.

Boris Kollár
Ďakujem. Ďakujem za vtipnú rozpravu, ale ktorá jasne ukazuje pravdivé zrkadlo jedinej alternatíve. No ťažko sa dohodne premiér Fico s povaľačmi, psychopatmi, mafiánmi, fašistami, tých sme zabudli, a 150 Lipšicmi.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2017 12:27 - 12:28 hod.

Boris Kollár
Pán kolega (povedané so smiechom), ak ste narážali na nás, môžete sa spoľahnúť, že my sa nechystáme uvoľňovať dlhovú brzdu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2017 10:12 - 10:13 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ja premostím cez vás všetkých a možno aj vám odpoviem, že prečo to robia župani. Pán kolega Beblavý, ja, čo ste povedali, so všetkým s vami absolútne súhlasím, len v jednej drobnej veci sa trošku líšime, a to je len môj osobný názor, nemusím ho mať pravdivý. Ja som presvedčený, že aj pán Blanár aj pán Podmanický to myslia úprimne a poviem vám prečo. Sú z toho regiónu, majú obrovské problémy s dopravou, poznám ten región a viem, čo sa tam deje. Úmrtia, zácpy, hmotné škody. Viete, myslím si, že Fico mávol nad tým rukou, lebo vie, že jemu to nikto neuverí a nikto sa s ním z opozície baviť nebude, tak títo dvaja páni bojujú. A to je odpoveď pre vás, pán Heger. Títo dvaja páni bojujú. Tak viete, ja som im toto uveril, všetko ostatné sú deriváty, ktoré z toho budú plynúť určené oligarchom, ale oni to myslia úprimne. Úplne netreba hneď mať červené súkno. Máte vo všetkom pravdu. Keby sme to len tak mirnix-dirnix tuná teraz im to podpísali, lebo niekto odhlasoval, by to dopadlo tak, ako ste povedali. Ale ja tým dvom pánom verím, že to myslia preto, lebo sú z toho regiónu. Pán Podmanický neni ani župan, je starostom, ale poznáme ten región, vieme, čo sa tam deje na Hornej Orave, na Kysuciach a tak ďalej, takže je tá situácia katastrofálna a aj naša zodpovednosť by mala byť ten región dobudovať a vlastne tie cesty tam postaviť. Takže v tomto prípade by som im nechcel nejakým spôsobom škodiť. Cez to všetko, všetko, čo ste povedali ostatné, absolútne do bodky súhlasím.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 8.9.2017 10:00 - 10:01 hod.

Boris Kollár
Ďakujem pekne všetkým reagujúcim. Ja by som len chcel na záver povedať, že cez to všetko si myslím, že bez ohľadu na stranícke tričko my všetci sme tu, ako tu sedíme, zodpovední za Slovensko ako také a uvedomujem si, že cestnú sieť treba dobudovať a musíme nájsť nejakú spoločnú reč, aby sme to urobili tak, aby sme sa za to nemuseli žiadna strana hanbiť. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 8.9.2017 9:54 - 9:57 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Ja by som len na začiatok trošku sa chytil tej reakcie pána Kamenického, že nie je to pravda, že nerokujeme. My sme prípustní alebo náchylní rozprávať sa s každým. Nám nemôže nikto vyčítať, že my sa tu s nikým nebavíme. My sa bavíme ako s vami, tak sa bavíme aj s pánom Kotlebom, lebo si myslím, že každý, kto tuná sedí, je legitímne zvolený voličmi. Aj my sa budeme baviť s každým. Keď príde rozumný návrh z jeho strany, no tak sa budem baviť aj s ním, ale rovnako aj s vami. Bohužiaľ, za nami nikto neprišiel celé leto a nikto sa s nami o žiadnej dlhovej brzde nebavil, takže nie je sa k čomu vyjadrovať, to je prvá vec. Neprebrali sme žiadne veci.
Môj kolega tuná presne v tomto pulte povedal, načrtol nejakú možnosť, aby celá opozícia to mohla kontrolovať, lebo ja si uvedomujem jednu vec, že ani PPP projekty ani eurofondy nebudú a tie cesty tiež nebudú. A keď bude potom táto druhá skupina vo vládnej koalícii možno o dva, tri roky, bude mať rovnaký problém, ako ho máte vy teraz. Tak isto Slovensko potrebuje tie cesty. Ja si uvedomujem, že musíme nájsť nejaké, nejaké financovanie. Ale cez to všetko si myslím, že najskôr by som sa pozeral, nie ako znova zadlžiť našej deti, ale môžem sa pozrieť na to, prečo nám sa ukradne z rozpočtu alebo z výberu 2,5 mld. na DPH, toto ma viacej trápi. Potom ma trápi viacej to, že prečo tie diaľnice obstarávame najdrahšie? Prečo staviame drahšie ako v Nemecku? Toto ma napríklad trápi.
To znamená, že nám stačí nie taký veľký objem peňazí, aby sme mohli minúť päť miliárd, nám stačí možno jedna, dve miliardy a ostatné, všetko ostatné je tu rozkradnuté. To znamená, že vy sa nemôžete ani diviť z našej strany, že sme opatrní, že vám neveríme, keď obstarávate sifón, ktorý má hodnotu 6 euro za 200 euro, keď nakupujete wifiny do vlakov za 20-tisíc. Keď robíte jeden prúser za druhým. Tak sa nedivte, že vám neveríme.
My si to všetci zodpovedne uvedomujeme, že tie cesty treba postaviť a nehovoríme žiadnemu návrhu nie. My sme neurobili takú vec, keď za nami niekto prišiel, že my sa s vami nebavíme, my sa s vami o tom baviť nebudeme, lebo vy ste smeráci. Nie. My sa bavíme aj s pánom Kotlebom a my sa bavíme aj tunák s ľuďmi zo SMER-u, aj z MOST-u, so všetkými. To znamená, že my sme otvorení, ale pokiaľ vidíme, že z toho môže na konci dňa byť zase ďalší prúser, no tak to nespravíme, lebo sa politicky nepochovám, ale cez to všetko si myslím, že tunák treba zodpovedne sa k tomu postaviť, k tejto téme. Nedá sa to urobiť, že jeden, šušušu s jedným, potom druhý bude vykrikovať, ten to predal za neviem čo. Proste to sú také nezmysly. Tunák kolega z horných radov už tu rozpráva, že som sa so SMER-om a s Glváčom dohodol. To sú také samé blbosti, ktoré proste môže len krepý človek vysloviť. S nikým som sa nedohodol.
Viete, ja vám poviem, čo potrebuje Slovensko. Potrebuje brzdu. Áno, potrebuje. Ale viete, akú brzdu potrebuje? Brzdu proti bezbrehému rozkrádaniu našich verejných financií. To je všetko. My sme pristúpení každej debate, ale za týchto okolností nič sa nepredložilo. Určite žiadne brzdy otvárať nebudeme.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 7.9.2017 17:41 - 17:41 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené dámy, vážení páni, ja sa nebudem opakovať a nebudem tunak čítať dlhý zoznam výčitiek voči ministrovi Richterovi, lebo myslím, že všetky tie veci, na ktoré sme upozorňovali v máji pri jeho prvom odvolávaní, všetky tie podozrenia sa nám nakoniec aj podarilo preukázať a sa aj preukázali. Nakoniec aj sám pán minister uznal, že má byť odňatá tá licencia. Takže to sa mi nechce zopakovať po mojich predrečníkoch, lebo tí už povedali všetky dôvody. Takže my sa len pridávame, samozrejme, ako strana k odvolávaniu pána ministra Richtera.
Ale chcel by som na niečo reagovať v rámci tohto odvolávania. Na začiatku tunak padlo pri otváraní tejto schôdze moje meno od pána premiéra a bolo to v spoločnosti alebo v súvislosti s nejakou morálkou. Tak by som chcel odkázať pánovi premiérovi a jemu podobným, že poznáme dva typy prístupov k morálke. Ale zároveň pán premiér Fico a ja sme verejne činné osoby a tým pádom je tento prístup, platí aj zároveň v prístupu k verejnosti ako takej. Ten prvý je, že keď nemáte čo skrývať, tak nemusíte klamať, nemusíte podvádzať, nemusíte hrať divadlo a ste slobodný. A týmto spôsobom sa snažím ja aj v tom súkromnom, ale hlavne v tom politickom živote kráčať. No a potom tu máte druhý systém alebo druhý pohľad, že keď máte čo skrývať, tak potom musíte klamať, podvádzať, hrať divadlo. Viete, pán premiér, aj v súkromnom živote, aj v tom politickom. A ja by som naozaj zo srdca prial, doprial aspoň jeden deň pánovi premiérovi, aspoň jeden deň zažiť ten pocit slobody, ten pocit slobody nemusieť nič skrývať. Viete, to je úžasný pocit a nemusíte sa potom triasť, kedy čo vypláve, kedy čo na vás vytiahnu, aké klamstvo alebo podvod. Takže to je za nás všetko.
Tento návrh zákona podporíme, teda návrh odvolávania podporíme a ja len prajem pánovi premiérovi, aby sa raz stretol s takouto krásnou možnosťou – aspoň jeden deň byť slobodným človekom.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 15:37 - 15:39 hod.

Boris Kollár
Chcel by som upozorniť pána premiéra, že to, čo vyčíta pani poslankyni Blahovej, to sám on bežne robí a porušuje rovnakým spôsobom. Takže nech sa spamätá, nech nerobí hanbu právnikom, keď sa hrdí tým, že je vyštudovaný právnik.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 7.9.2017 10:43 - 10:44 hod.

Boris Kollár Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem velice pekne pani poslankyni Verešovej. SME RODINA rovnako podporuje pozmeňovací návrh a chceme pekne poprosiť všetkých poslancov, aby naozaj s porozumením vypočuli tento návrh a skutočne ho zapracovali, aj vy, pán minister, preto, lebo, pozrite sa, naozaj tá demografická krivka u nás klesá. A pri všetkej úcte k vám, milí kolegovia, ja to všetko sám nestihnem aj za vás, takže... (Povedané so smiechom.) Aj keď robím, čo môžem.
Ale teraz vážne. My musíme naozaj podporovať rodiny a podporovať akýmkoľvek spôsobom a akýmikoľvek nástrojmi hlavne mnohopočetné rodiny. Treba im dávať úľavy. Skutočne si treba uvedomiť, že o dvadsať rokov naozaj tá demografia bude v takom stave, že nebude na naše dôchodky mať kto robiť. To znamená, že my naozaj musíme dnes práve tu a teraz myslieť hlavne na rodiny a na možnosti tých rodín si založiť vôbec nejakú rodinu, aby mohli mať minimálne dve deti preto, lebo aj jedno dieťa dnes na Slovensku je luxus.
A preto si myslím, že každý takýto návrh, ktorý pomôže podporiť rodiny, ktorý môže nejakým spôsobom stimulovať tie rodiny, aby mohli mať trochu väčší životný priestor a mohli mať aj to tretie dieťa, je psou povinnosťou štátu to týmto spôsobom viesť a pomáhať im.
Ďakujem.
Skryt prepis